Written by Bella | October 24th, 2017

Seperti yang kita semua ketahui, pelakon Benjy sudah dikenakan hukuman penjara selama 11 tahun dan denda RM 312,539 oleh Mahkamah Daerah Medan, Indonesia selepas didapati bersalah menyeludup dadah jenis methamphetamine didalam duburnya. Tidak dinafikan, berita ini mendapat pelbagai reaksi orang ramai yang berharap agar Benjy akan berubah kerana beliau seorang pelakon yang berbakat.

Tidak mengeluarkan sebarang kenyataan sejak berita penangkapan abangnya tersebar, adik kepada Benjy iaitu Elza Irdalynna menerusi akaun Twitternya telah meluahkan perasaannya apabila abangnya itu telah dipenjara.

Elza memberitahu, walau apa yang terjadi beliau tetap akan menyayangi Benjy dan sama sekali tidak akan menghukum serta  memaafkan abangya itu kerana perbuatan yang beliau telah lakukan.  Benjy sudah banyak berkorban untuk menjaga adik-beradiknya ketika mereka masih kecil.

Bak kata pepatah, air yang dicincang tidak akan putus. Tiada siapa yang tahu pengorbanan yang Benjy lakukan sebelum melakukan kesalahan tersebut. Kita doakan sahaja agar Benjy dapat berubah dan menjalani kehidupan lebih baik selepas keluar daripada penjara nanti.

Sumber Berita : Twitter Elza Irdalynna

28 responses to Luahan Adik Benjy Buat Netizen Rasa Simpati

  1. Anonymous says:

    kat malaysia boleh la ko lepas. jhow pun boleh lepas. zahid hamidi cakap…kes dah ditutup. malaysia…darul kelakar.

    14

    1
    • t says:

      masalahnya x reti2 nk insaf. org bukan mengata tp org tertanya2 kenapa dah kena tangkap sekali tak ubah2 jg? ya, ikatan kasih sayang antara adik beradik tu mmg x boleh pisah. tapi kita ada mulut kan utk menegur, beri nasihat, sokongan kan?

      14

      0
    • Anonymous says:

      Tutup la takut geng2 umno terbabit sama hihihiks.

      0

      0
  2. Mat Sahdo says:

    org curi sardin kena penjara. ada makmal dadah senyum turun black maria..pastu bebas x cukup bukti.
    hanat! biar ko mereput kt sane pulak.

    13

    0
  3. Ayu says:

    org ketagih berhabis duit sbb natang ni disebab abang ko .. ko tak simpati lak? tembak je pengdar2 dadah ni semua. merosakkan bangsa.

    16

    4
    • miss lollipop says:

      bodoh betul ko ni ayu.. mmg la adik dia admit yg abg dia buat kesalahan.. abg dia kena penjara pun.. berkali2 dia ckp yg abg dia buat mistake.. tp air dicincang takkan putus.. abis ko nak suruh adik dia buat apa? kira dia adik yg baik, apapun kesalahan abg dia, dia still mengaku family dan bagi support kat abg dia..sbb dia kenangkan abg dia darah daging dia yg banyak jaga dia masa kecik.. rasanya engkau kalau family kau jatuh terduduk, mau ko ludah jijik je terus rasanya kau jenis tak kenal darah daging terus..

      61

      0
      • Ayu says:

        mistake la sangat. dah beberapa kali dah. bukan sekali. berkali-kali tu maknanya ko bodoh!

        7

        14
        • kona says:

          betul tu miss lollipop .. ntah apa2 ntah ayu ni..abis tu ko nak suruh adik dia buat apa? sepak terajang abg dia..?? bunuh abg dia ke..?? atau bagi racun tikus kat abg dia..?? supaya org yg paten hati busuk mcm kau puas hati..??

          salah tu dah mmg salah.. sebagai adik, takkan nak buang abg kalau adik dia adik yg baik.. nampak sgt ko ni hati yg mcmna.. silap2 paten berebut tanah ngan adik beradik pun sanggup tikam abg..

          15

          0
        • Ayu says:

          Abang tak bawak hasil. Tolak kasi buaya makan. Kerana ko ramai yg ketagih, hilang kerja, pukul bini, tikam ibu sendiri. Kalau aku biar kt dalam. Ko duduk atas simen. Tuhan kasi akal kau buat kerja haram. Tak kesian langsung.

          2

          1
    • senjakala says:

      penagih dan pengedar dadah kedua duanya bersalah dari segi undang2. kesilapan dan kemusnahan disebabkan dadah adalah atas pilihan masing2.

      3

      0
  4. heran makcik says:

    herannnn kiahh! dah berapa kali kena cukup…siap ada makmal dadah…tetap keluar masuk ..keluar masuk jel..puluh tahun kes sama…kebal….keluarga dia somebody kaaa??

    …..last last kat indon jugak masuk!!

    15

    0
  5. Anonymous says:

    Kenapa nk hukum mati pengedar je ke..yg patut
    penghisap ni pun dihukum mati baru ia bebas dadah..sb dadah ni x haram sb ubatan2tan semua dpd dadah..sb salah guna tu yg jatuh hukum..mcm jgk kau buat parang xkn x boleh tapi kalau dh parang buat bunuh org..haah..tu yg x btul..serupa jgk dadah ni saling brkait..

    Tabik adik dia yg brhati mulia

    4

    0
  6. wekkkkkkk says:

    sekali 2 x mengapa, kalau dh berkali2, mmg menempahlah. Kalau penagih aku kesian, kalau pengendar x boleh dimaafkan, walaupun byk pengorbanan yg dilakukan utk kuarga. Mau sng cept, tapi membunuh manusia dlm senyap ddh ni.

    7

    1
  7. azean says:

    baru ada akai….. nasib baik dadah tu tak meletup dalam badan dia kalau tidak meroyan gila and then mampuih!! benjy ni tak habih menipu siap kat akt polis Indonesia saya juai dadah for my my mama who has cancer padahal azean dah lama meninggallll patutny Benjy ni should be kena tembak gitu!!!!!!

    3

    2
  8. joe says:

    korang pernah produce meth x? jual pada tokan x? ambik meth x? salah tetap salah, but i will tell u, most of the artist taking meth, ade demand..ala pelakon pa’e bersama dia pun sama ambik skrg…malas cite lah

    6

    0
  9. anonymous says:

    The notes written by his sisters touches me pesonally. deep down in their soul no one be able to define it. to Benjy.. we cant judge you. there’s reasons to anything that happens.

    9

    0
  10. hidup ini cubaan says:

    jangan pernah merendahkan orang yg belum bertaubat, sentuhlah mereka dengan akhlak mulia. jika tak mampu menolong, doakan. kerana bisa kelak mereka adalah org yg lebih baik dari kita dlm hal bertakwa kpd allah. jikalau kita temui aib pada diri org, maka galilah aib yg ada dlm diri kita sendiri; kerana aib sendiri belum tentu sedikit. bezanya allah masih menyembunyikan aib kita dari pandangan org. allahualam. moga masuknya dlm penjara dpt membetulkan diri benji dlm byk perkara. aamiin

    13

    0
  11. Anonymous says:

    Tembak je mcm kt Filipina.

    0

    0
  12. Anonymous says:

    Di Thailand pengedar hanya di penjara tapi penghisap dadah yg di hukum mati..baru ia org x berani hisap..pengedar tu nk jual kt sape?? Lingkup akhirnya..

    2

    0

Leave a Comment

Optional