Written by Bella | April 30th, 2016

Sebelum ini Liyana Jasmay ada mengeluarkan kenyataan yang beliau merasa fobia dan takut untuk keluar daripada rumah sendirian ketika berada di Sabah,  gara-gara peminat beliau yang terlalu fanatik sehinggakan ada yang mengekori beliau ketika membeli barang

Walaubagaimanapun, kenyataan Liyana itu mendapat kecaman yang agak hebat terutama sekali daripada orang Sabah yang merasa diri mereka dihina dengan kata-kata oleh Liyana.

Tidak mahu isu ini berpanjangan, Liyana menerusi portal BH ONLINE telah memohon maaf kepada semua rakyat Sabah dan memberitahu beliau sekadar berkongsi pengalaman beliau tanpa berniat untuk mengguris hati penduduk negeri tersebut.

Dari hati yang luhur, saya ingin memohon maaf kepada semua pihak yang terasa hati dengan kenyataan yang dikeluarkan.

Saya pernah sekali melalui pengalaman diekori tetapi ia tidak bermaksud saya menyifatkan semua penduduk di Sabah bersikap seperti itu. Begitu juga dengan peminat yang ingin bergambar dengan suami. Ia hanya berlaku beberapa kali di restoran.

kenyataan Liyana Jasmay sebelum ini

Sebenarnya Liyana bersyukur kerana peminat di negeri itu sentiasa melayan suaminya dengan baik.

Saya gembira apabila suami mendapat layanan yang baik dan diharap anda semua tidak salah faham dengan artikel yang dipaparkan. Saya juga berharap masyarakat Sabah tidak memberi tanggapan salah mengenai penjelasan ini.

Saya memohon maaf jika temubual yang dijalankan dan artikel yang dipaparkan itu menyinggung perasaan mana-mana pihak. Terima kasih atas teguran yang diberikan dan saya menghargainya.

Dalam berkata-kata, kita kadang kala tidak sedar bahawa ia mungkin membawa maksud yang lain bagi sesetengah pihak. Namun, Liyana Jasmay sudah akui kesalahan beliau dan harap isu ini tidak lagi berpanjangan.

Sumber Berita : BH ONLINE

53 responses to Liyana Jasmay Mohon Maaf : Tiada Niat Burukkan Orang Sabah

  1. rita rudataik says:

    menggelupor betui org sabah noooo…

    0

    0
    • Anonymous says:

      mestilah, tapi kami bersatu, kami sebab kami orang asli sabah……… bukan macam kau dari indon tapi bertrip2 orang malaysia……….. barang kali ndak ada ic… lepas tu menyamar konon dari sabah macam kebanyakan orang indon di semananjung, lepas tu kau buat jenayah, kasi buruk nama sabah,.macam lah kami ndak tau.

      0

      0
      • Insan Biasa says:

        Peduli lah sama dia ni …Lapokkkk betul cara kau nak timbul balik dalam dunia industri ni…ni lah kesan2 artis yg lama tenggelam mau kasih timbul balik mmg kena ada kontroversi ..but please, klo korang mau nama korang naik or timbul balik setelah tenggelam sekian tahun nya please jangan melibatkan mana2 pihak..kurang kan kontroversi murahan seperti ini ..Peace!

        0

        0
      • Mamee says:

        Eleh…yg gigih guna rupa pikat org sem.msia trutama artis tu ramai jg org sabah…jgn rasa bagus sgt…cam tak leh d tegur…

        0

        0
        • amira says:

          klu dah x suka org sabah …jgn duduk dan berniaga kat sabah….habis citer…

          0

          0
        • Insan Biasa says:

          Sorry ek, org Sabah x da nak pikat org sana pon ..Org Sem. yang ngegeh pikat org sana..sikit org Sabah ke Semenanjung(ygkobangga) tu, terus korang kebas..SAKAI! Dah x ada Org Sem. Lg kew….

          0

          0
        • Anonymous says:

          Insan Biasa…
          Ada SEORANG org Sabah..(bukan semua yea) cuba meruntuhkan family kawan aku.. Gedik nk jadi bini no2. puiiih. Kalau la boleh copy paste muka betina tu kat sini..hmm

          0

          0
        • Insan Biasa says:

          Tu la pasal kita disini x puas hati dgn SiArtis d atas ni..sebab statement dia ni melibatkan seluruh ..jadi, coba ko rasa..mcm mn pula perasaan korang bila kita disini BG statement seperti dia ..semua korang disana pun jadi terasa kan ..Ada yg siMamee tu ckp pun mmg melibatkan seluruh juga…jadi sy pun kc jwb bg pihak disini ..biar kita tau rasa mcm mn APA bila statement ITU melibatkan seluruh pihak …so disini, bukan kita mau cakap siapa yg betul @ tidak..tp please jgn prnh melibatkan mana2 pihak klo mau BG statement thadap org yg dia mau maksud kan ITU..sekian smp disini saja dari sy, peace x War …

          0

          0
      • Anonymous says:

        Liyana ni budak baik sebenarnyalah.. Dia cuma terharu saja…cubalah faham cakap dia ok…jgnlh Mudah tersalah sangka…dan jgnlah mudah melenting.. cuba berfikiran positif dan cuba berfikiran terbuka dialaf dunia serba baru ini…tidak Kira dimana jua anda berada di negara2 atau negeri2 serta daerah2 mana sekali pun…..be positif ok!!!!!

        0

        0
    • Anonymous says:

      mari laa dtg Sabah tgokkkk kmi menggelupor kaa tdakk …

      0

      0
    • Liyana Jasmay terharu sebenarnya.. says:

      Alah Klau benar apa yg dia cakapkan tu.. Dia cuma mau kasi tahu seluruh malaysia ni yg mana orang sabah sungguh prihatin dan tahu menghargai seseorang artis tidak Kira artis itu bagus atau kurang bagus dan samaada artis tu lama atau artis baru..dia cuma tidak sangka dan terharu dgn kerjasama orang sabah tu je…jadi sepatutnya orang sabah mesti rasa bangga atas pujian Si liyana tu Dan dengan adanya kekuatan semangat diri kalian semua yg kuat dgn pegangan hormatnya pada artis atau sapa sajakn.. jadi sepatutnya kalian mesti ada rasa perasaan sedih bercampur juga gembira dgn kata2nya tu bah…diatas keterharuannya tu pada kalian semua bah oiii ya….:)))

      0

      0
    • Anonymous says:

      omg why so much hatred! We are all Malaysian and our country is beautiful. Saya orang KL, tapi saya suka other states as well. Setiap tempat daya penarik tersendiri and setiap tempat ada orang baik ada orang jahat, tak perlu la nak gaduh ikut negeri ni. c’mon la ppl!. Biasanya orang mcm Liyana ni dia ada stereotype dalam hati dia. Mungkin sebab pengalaman dia sendiri yang buat dia ada perasaan tu. Cuma salah dia, dia generalized kepada semua orang sabah. Macam saya la pernah kene kejar anjing, stereotype semua anjing saya takut. walaupun anjing kecik comel. hehe.

      0

      0
    • Anonymous says:

      helloooo org semenanjung

      awak kata org sabah menggelupor helloooo…. kmu lagi teruk sampai nak tunjuk2 perasaan merosakkan harta benda …. bandingkan kat sabah ngan kat sana. negeri sabah aman saling faham memahami …. sebelum mengata orang kat sabah nilai dulu sikap kamu sana ya…. kang nanti kena tamparan gaban baru padan muka ko…..

      0

      0
  2. minah jambu say NO to DRUG says:

    lupa kan itu semua liyana ..yg penting JDT menanggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg…!!

    0

    0
  3. Thumbelina says:

    Mudah sangat menyalahkan artis. Kadang2 yg memutar belit cakap artis ni wartawan yg interview n buat dan edit artikel tu dan yg jadi mangsa artis terpaksa tebalkan muka minta maaf. Wartawan ada minta maaf?
    Aku ingat lagi satu wartawan tu ketika Wawa Zainal dan suami buat press conference, emosi yg teramat sangat dia, apa jadah dia yg over emo tuuu …. Wartawan tu beberapa kali pernah kena tibai balik oleh artis sebab putar belit kenyataan.

    0

    0
    • Lain tempat lain adat says:

      Liyana ada akal rasional sendiri,
      Sekiranya dia sanggup menebalkan muka demi kesalahan wartawan …kalau kenyataan tidak betul liyana boleh saja membuat pmbetulan mlalui media online, dan akan membuat org sabah jelas apa yang berlaku…pasal tu wawa zainal buat press cnfrence sbb xbtul…
      Lain tempat lain adat, hati2 bila berkata2…

      0

      0
      • Anonymous says:

        kami tahu cerita pasal hawa dan lakinya tapi kami lebih menutup mulut sebab mau biarkan mereka dengan masalah mereka sendiri….. tapi si liyana ni bercakap macam semua orang sabah ini jahat

        0

        0
  4. melati says:

    yg saya tahu org Sabah Kenal Stacy jerrr Baaa……

    0

    0
  5. Noname says:

    siapa liyana jasmay ni? KimK?.. Maria Ozawa?.. Majistrate? peguam? doktor pakar? artis?.. kau fikir kau siapa?

    0

    0
  6. Anonymous says:

    Aku pun org sabah tpi x la tersentap ka apa. Kamu kamu ni pun. Btw.. suka tgk dia berlakon. Comel ja. Bibir dia seksi gitu

    0

    0
  7. bubucha says:

    Have you heard about think before you talk? If u dont have anything nice to say just keep it to yourself. Tak payah cakap “saya tidak berniat” bla bla bla bitch

    0

    0
  8. haha lol says:

    Jangan tambirang

    0

    0
    • sumandak says:

      Hati2 org sabah anti sama tambirang ni haha. Padahal sy ni org sabah biasa saja tgok c liyana ni. Buruk tidak, cantik pun biasa2. Normal la bah kan. Suami dia jalan2 haritu xda pun org pg bgambar. Biasa saja. Hahahaha.

      0

      0
      • Anonymous says:

        Saya bukan orang sabah tp ada adik ipar org sabah. Saya yg tinggal di selangor pun tak ada heran jumpa dia kat the curve, apatah lg org sabah yg rasanya tak berapa kenal dia ni.

        0

        0
    • babygirl says:

      betul kau! aku sokong!

      0

      0
  9. sedih says:

    Itula yg aku rasa bila org dok mengata pasal negeri aku Kelantan ! Org kelantan dah biasa kena mengata2 mcm ni…. Disebabkan nila setitik rosak susu sebelanga. Bukan semua org dlm negeri tu sama perngai mcm yg ko jumpa sorang tu… Jgn la sebut2 pasal negeri. Huhu… Sedehhh

    0

    0
  10. anonymous says:

    maluuuuuuu…perasan minah sekor ni ….ko mana ada fans bahlul!!!

    0

    0
  11. anonymous says:

    Sapala org yg fanatik tu ye…agk2la…mcm ko xpnh nmpk artis plak…lyana jasmay je pun…..hmmmm….

    0

    0
  12. Anonymous says:

    Klau dato ct, aku rasa, ye, mungkin ada peminat fanatik.. liyana jasmay ni, ada ke?

    0

    0
  13. Pandikar says:

    Bikin malu saja ko ni…. muak aku tengo

    0

    0
  14. Khai...bukan peminat liyana says:

    Suda laaaa…dia suda minta maaf tuu..kasi maaf jak ba.jgb bikin tambah dosa

    0

    0
    • Halia says:

      Ini yang aku respect dengan pendirian org sabah/sarawak. Korang baik dr segi budi bahasa xmcm kebanyakan org kami kat sini. Xsuka panjang2 kan isu pastu percakapan korang ni ada budi bahasanya.

      0

      0
  15. artis says:

    kesian lina jasmy ni masa dah tamat,lagipon tak pernah top pun dari awal kemunculan..aksyen saja lebih ckp suka slang english,padahal englishnya brtraburrr…so shame!!!! tak mcm si ayda ..auranya persis mawi dulu lakon boleh nyanyik pon bole…idup si ayda!

    0

    0
  16. Jr says:

    Dia ne kan yg bila ckp mlyu slang english. Mcm dibuat2. Cousin ku yg mamanya omputeh pun ckp mlyu nda ada slang.tapi dia suda mnta maaf, maafkn sja la.

    0

    0
  17. saw says:

    Hahaha..perasan..bagus kalau femes..

    0

    0
  18. anon says:

    Macam manalah dia ni jadi pelakon, rupa tak lawa kulit pun gelap. Tapi husband dia puteh & hensem, pasangan yg tak sepadan… Anyway dia ni tak femes pun….

    0

    0
  19. dexter says:

    Dia ni perasan dia bintang besar mcm kat hollywood…..pd hal tak popular pun. Bakat takde, rupa pun takde…..perasan je lebih. Agaknya dia ni tak pernah cermin diri sendiri. Artis2 yg suam kuku selalu terlebih perasan…

    0

    0
  20. anon says:

    Ade peminat ke muka jawa ni…. Honestly aku tak pernah tau dia buat ape, berlakon ke bernyanyi…
    Org bodoh mana lah nak ikut dia ni. Nak kata lawa pun tak. Kalau ade yg ikut husband dia tu, lain cerita sb hb dia lawa…

    0

    0
  21. xxx says:

    org sabah mmg shit.

    0

    0
    • Zia says:

      sy bukan org sabah tp hati-hati berkata dgn mulutmu itu. Kerana apa yg kt ckp kat org tu sebenarnya mencerminan keperibadianmu sendiri. Klu benci pun, simpan je dlm hati.

      0

      0
  22. sabah juga ni says:

    Orang sabah xpayahlah tlampau sensetif bah. Sy pun org sabah tp kdg2 malu tingu style sabahan yg xbleh la salah sikit,cepat melenting trus kutuk2 org lain.kalo kita kutuk balik,apa la beza kita dengan org yg mengutuk??chill sj la.hal liyana jasmay pun kamu heboh mcm kan hal yg penting sgt

    0

    0
  23. babygirl says:

    hidup SABAH!

    0

    0
  24. Jadoo says:

    Saya ada abg ipar dan adik ipar dr Perlis dan Melaka. Bila isu ni timbul..sabahan kutuk2 org semenanjung..seriously sy terasa la jgk kan. Ibarat cubit paha kanan, terasa paha kiri. Bkn jg pula semua org semenanjung tu jahat dan begitu jg sabahan. Kalau x mau sakit hati..abaikan ja statement c liyana ni. Dia bukan siapa2 pun..plus dia sudah minta maaf so ok la kan..

    0

    0
  25. sabah bah says:

    Selalu seja pigi makan di kedai laki dia ni..nda pernah pulak aku nampak org mau bergambar sama laki dia…perasan jak lebih..kalau namau kena kacau ka apa..tutup seja la bisnes laki ko di sabah ni..buka la bisnes tu di KL supaya teda org kacau kau..end of story…lain kali cuba buat cerita yang lain kalau mo publisiti..obviously you’re messing with the wrong people…

    0

    0
  26. orang semenanjung says:

    banyak kali nampak suami dia….tak heran pun. Janganlah perasan sangat Liyana….
    Sorry to say la…..saya bukanlah peminat ataupun bukan peminat. Just bagitau jer….

    0

    0
  27. Tolongla says:

    BUKAN CANTIK PUN. PANDAI BUAT2 CERITA .

    0

    0