Written by AbangNara | December 9th, 2009

que haidar linda jasmine

Kan kami dah cakap budak darjah 6 yang buat gosip kononnya Linda Jasmine tak bagi Que Haidar berlakon dah. Memang nampak sangat tak logiknya. Ada ke patut jadi pengurus kilang baja? Kalau buat gosip jadi pengurus kilang baju dalam ke logik la jugak. Nie kilang baja. Nampak sangat dah kering idea nak reka gosip panas. Kesian betul kat sapa yang mereka cerita gosip nie.

Tak sampai 2 3 hari keluar gosip murahan nie, Linda Jasmine  terus bagi kenyataan balas. Mungkin dia pun bengang kot orang cakap suami dia jadi pengurus kilang baja. Tapi kami paling suka Que Haidar punya jawapan. Memang sempoi dan kacak bergaya:-

[note]Kalau dia tak sayang dan sokong saya, takkan dia sanggup datang ke Anugerah Skrin baru-baru ini. [/note]

Korang bacalah cerita penuh yang diamik dari Mstar dengan baca artikel nie lagi.

PELAKON Drama Lelaki Terbaik Anugerah Skrin (ASK) 2009, Que Haidar didakwa bakal berhenti berlakon selang dua hari selepas memenangi anugerah itu.

Lebih mengejutkan, isteri Que, Linda Jasmine melarangnya bergelar aktor kerana karier itu tiada masa depan.

Selain itu, Linda dikhabarkan tekad membuat keputusan agar suaminya berhenti berlakon atas alasan cemburu.

Dilaporkan baru-baru ini Que juga menangis di telefon ketika mengadu mengenai perkara itu kepada penyanyi, pelakon dan pengarah Afdlin Shauki.

Que yang pernah bekerja dengan Afdlin menerusi filem arahannya, ‘Misteri Jalan Lama’ dan ‘Papadom’ itu juga dikhabarkan turut terpaksa menolak tawaran pelakon, pengarah dan produser Mamat Khalid untuk membintangi filem terbaru arahannya.

Ketika meminta Linda menjelaskan hal itu, dia bagaimanapun menafikannya malah menganggap ada orang yang mencemburuinya dan Que.

Namun, Linda yang baru membaca gosip itu di sebuah akhbar mingguan pada pagi semalam tidak menolak dakwaan Que pernah membuat keputusan untuk menolak tawaran lakonan.

“Saya tak pernah masuk campur dalam urusan lakonannya. Dia yang berhak membuat keputusan sama ada hendak terima atau tidak tawaran lakonan itu.

“Sebelum ini memang dia berehat sementara daripada lakonan kerana hendak menjaga saya dan ‘baby’ tetapi semua itu atas keputusannya. Saya tak pernah paksa dia untuk menolak tawaran.

“Saya tahu ada produser yang menawarkannya berlakon tetapi saya tak tahu keputusannya. Sebelum ini saya masih sakit selepas bersalin secara pembedahan dan tidak mampu berjalan dengan baik.

“Sekarang ni ‘ok’ sedikit tetapi masih tidak mampu membuat kerja berat. Tetapi selepas ini, kalau dia masih menolak tawaran berlakon mungkin disebabkan faktor lain dan tidak semestinya kerana saya.

“Tetapi jika benar saya tak benarkan dia berlakon, takkan dia akan berlakon sebuah teater tidak lama nanti? Saya mendapat tahu dia akan memulakan latihan untuk teater itu dalam minggu ini tetapi saya tidak tahu maklumat lain tentang teater itu,” jawab Linda ketika dihubungi mStar.

Jelasnya, walaupun dia tidak pernah menetapkan keputusan ke atas karier seni suaminya itu, namun dia pernah menasihatkan Que untuk ‘terlibat dengan kerja yang berkualiti’.

“Kalau boleh saya nak dia terlibat dengan benda yang berkualiti. Bagaimanapun, semua keputusan di tangan dia kerana dia yang berhak ‘judge’.

“Saya harap perkara ini telah dijelaskan kerana kami sekeluarga sedang gembira sekarang lebih-lebih lagi apabila ada ‘baby’,” luah koreografer terkenal ini penuh mengharap.

Sementara itu, Que yang turut menafikan dakwaan itu berkata dia terpaksa menolak tawaran sebuah filem yang akan menjalani penggambaran pada tahun hadapan kerana cerita itu tidak menepati kehendaknya.

“Saya memang ada menolak tawaran sebuah filem kerana ceritanya tidak menarik. Namun, saya tetap akan berlakon sampai bila-bila sebab lakonan sudah menjadi kerja saya sejak tamat belajar dari Akademi Seni Kebangsaan (ASK yang kini dikenali sebagai ASWARA).

“Sebelum ini bukannya saya tak pernah menolak tawaran berlakon kerana tidak sesuai dengan jadual kerja dan faktor lain.

“Terus-terang selama saya berkahwin dengan Linda dalam tempoh 10 bulan ini, saya juga pernah tolak tawaran kerana perkara tertentu.

“Sekarang, saya juga masih perlu membuat penelitian tentang watak, jalan cerita dan kesesuaian masa lakonan itu.

“Kalau Linda tidak nasihatkan saya untuk memilih kerja yang berkualiti pun, dari dulu lagi memang saya dah praktikkan perkara itu,” ujarnya dalam satu temubual telefon yang berasingan.

Selepas baru beberapa hari memenangi anugerah Pelakon Drama Lelaki Terbaik di ASK 2009, Que berkata dia belum mendapat banyak tawaran berlakon melainkan sebuah teater bangsawan, ‘Laksamana Cheng Ho’ arahan Seniman Negara Rahman B yang akan dipentaskan di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur tidak lama lagi.

Teater ini akan melibatkan bekas pelajar ASK. Que berkata dia agak teruja untuk berlakon teater itu selepas lebih 10 tahun tidak beraksi di pentas teater. Jika tidak silap, Que berkata teater terakhir lakonannya adalah ‘Look Back In Anger’ ketika dia masih di ASK.

Ditebak mengenai perasaan isterinya yang dikatakan cemburu, Que sambil tertawa menjawab: “Kalau dia sayangkan saya, takkan dia tidak cemburu tetapi tidaklah sampai cemburu melampau-lampau.

“Kalau dia tak sayang dan sokong saya, takkan dia sanggup datang ke Anugerah Skrin baru-baru ini.

“Bayangkan, cerita ini berlaku selepas beberapa hari Anugerah Skrin. Jadi, kami suami isteri terperanjat juga apabila mengetahui cerita itu.

“Saya tidak kisah dengan apa yang orang cakap kerana saya masih mempunyai peminat, kawan-kawan dalam industri termasuk rakan media yang sentiasa memberikan sokongan,” beritahunya.

Meskipun terkilan dengan laporan yang negatif itu, Que berkata, dia tidak akan mengambil apa-apa tindakan terhadap dakwaan itu dan cukuplah sekadar menafikan cerita itu tidak benar.

158 responses to Linda Jasmine Nafi Halang Que Terus Berlakon

  1. pe2 says:

    1st

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. geez forever says:

    Isteri mana tak menyokong suami nya…..gosip yg kedengaran mmg mcm tak masuk akal…ada org dengki dgn rezki que tuh

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  3. AQUAGIRLZ aka AG says:

    lompat!!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  4. insuraya says:

    sape la yg buat citer nih..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  5. pEnArI pOcO2 says:

    lantak dier lar nk blakon ker tak…
    x minat…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  6. violet says:

    emm….
    jeles..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  7. aMmey says:

    gumuk la linda nih
    but still gebu n cunnn

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  8. aries_april says:

    xper lah…
    ahl umah tngga dia orng…
    biar dia orng bt kptsn nk lakon @ x….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  9. aries_april says:

    brtrma ksh la pd allah…mnjdkan kta smprna…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  10. pEnArI pOcO2 says:

    ishhhhhhhhhhhhh…balik lar dulu…
    ngantuuuuuuuuuuuuuuuuukkkkkkkkkkkkkk…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  11. aries_april says:

    nk ptih g…
    tnya pet…
    dia kan gna d’putih

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  12. aries_april says:

    mn yg lain ni?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  13. violet says:

    testtttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  14. aries_april says:

    korang syg aries x?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  15. aries_april says:

    ag…
    ni aries nya…
    aries_april at ymail dot com

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  16. aries_april says:

    ok lah u all…
    aries nk blik dh ni…
    love u all…
    bye..
    jmpa esk..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  17. AQUAGIRLZ aka AG says:

    AG pun nak balik gak..
    daaa sume.. take care ye…
    mintak ampun maap ats sgl keterlanjuran..

    esok masih ada…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  18. hantupensil says:

    weiya sape pkai nick name Elyy Maisara Maisara dalam ym?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  19. violet says:

    emm…
    bosan
    bosan
    bosan

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  20. aMmey says:

    asalamualaikum..
    nk lik dlu
    violet
    weiya
    antu

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  21. violet says:

    weiya??

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  22. FDHD says:

    kawin 10 bln dah ade anak??

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • pinkypanthers says:

      ok le 2….
      dh rezeki namanya….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • BumbleBee says:

        dier bunting pelamin ler…maknanya ari subur dier tak jauh dr tarikh after dier kawen tu…

        kalo 10bulan pun..still cukup ape… mengandung 9bulan 10ari je … (AYU OIAM still mendiamkan diri pasal gossip dier lahirkan anak tu…haa yg ni anda bleh musykil sbb hanya sebulan selepas je dh terberanak)… :)

        cm member aku, lepas kawen pun terus ‘sangkut’ …murah rezeki… :)
        …lepas kawen cepat dpt anak pun kene pertikai, dh lama kawen xde anak lagi kene persoal… :P macam2~

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  23. Aliza Aziz says:

    Saya suka tengok diorang pakai jubah-jubah ni. Kadang-kadang tu jadi inspirasi untuk saya. Kalau nak tau pasai baju-baju yang cantik, cuba datang tengok kat website saya.KLIK DI SINI

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  24. LumiGlow says:

    aku penah jumpa ngan jiran que haidar.jiran dia kata fmly dia masa kenduri kawin que sombong…sbb dapat menantu mak salleh.pulak tu que ni popular…emm x baik tau sombong2 nti Allah tarik blik apa yang kita dapat….is is is is.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  25. Lovebug says:

    salam lalu semua…nk komen pun dah banyak

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  26. sofhia yong says:

    cantik gambar nie…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  27. sofhia yong says:

    :)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0