Written by Bella | August 12th, 2016

Anak kepada pasangan Awal Ashaari dan Scha Al-Yahya iaitu  Lara Alana nampaknya mengalahkan populariti anak selebriti lain apabila beliau kini sudah ada program realiti sendiri.

Program berkenaan yang bertajuk Lara Oh Lara bakal menemui penonton mulai 17 Ogos ini jam 9 malam di saluran Astro Ria.

Berikut sedikit sedutan video promosi untuk program Lara Oh Lara :-

Wah, kecil-kecil lagi Lara sudah mempunyai program beliau sendiri. Nampaknya, tidak mustahil satu hari nanti beliau juga akan aktif dalam bidang seni seperti ibu bapanya. Lepas ini peminat Lara boleh lah melihat bagaimana kehidupan seharian beliau.

133 responses to Lara Oh Lara : Program Realiti Khas Lara Alana, Anak Awal Ashaari & Scha Al-Yahya

  1. biarbetik says:

    Seriously…

    0

    0
    • sally says:

      i harap baby lain pun akan muncul mcm lara… nak jugak tengok anak artis lain..

      0

      0
      • Amy Singapore girl says:

        Ah arghhhhh ahhhhhh mmmm
        I feel very lonely most of the time and need someone to talk, does anyone wanna accompany me tonight at my apartment ???? If you’re interested.. pls leave your comment below.  I love you muachhhh :3

        0

        1
    • bbycumil says:

      pasni aishah oh aishah plak pls..

      0

      0
      • lerr says:

        kesian tgk aaisyah tu…pakaian semak jer….nak nampak vogue tapi sorry to say mcm kampung. harap che ta ubah lah cara dia didik anak tu.
        seriusly aaishah tak nampak happy and normal mcm anak2 artis lain.

        1

        0
        • Ara says:

          Mn ko tau yg dia x happy?ko dh g tnya dia ke?aku rs normal je ecah tu.biasa la fitrah pompuan,nk yg nmpk cantik & jd cantik.kalo dia suka main make up & handbag ape salahnye dia nk main.yg ko nk suruh budak umur 2thn asyik baca buku je,x ke rasa mengarut.skit2 suruh baca abc & mengira.lps tu mula la netizen2 ni puji “bijaknye lara dh pndai abc” dh tu masa kte2 ni umur 2thn dh pndai baca ke?aku rs msti time tu korg x pikir pn nk tau abc.yg ko tau,ko nk main dr pg smpi mlm.

          0

          0
        • Anonymous says:

          mane tahu aisyah tak happy? memandai je.. ke you orang gaji che ta? nampak semua tahu sgt

          1

          0
        • Anonymous says:

          Lara lagilah tak hepi.. kene hafal abc kecik tak njoy lgsg…

          1

          0
  2. adudu says:

    wowww. speechless iolls.

    0

    0
  3. Mizy says:

    Kenapa Lara ni tak cakap cakap? Slow learner?

    1

    0
    • Anon anon says:

      Kenapa awak ni mulut jahat?

      black heart?

      0

      0
      • Biskut says:

        ada juga budak yg agak lmbt dlm communication. i pun penah ade anak sedara mcm ni. dh 2 thn lbih masih tak pndai nk bercakap. yg dia tau cuma mommy, daddy. tu jer. skrg budak tu dh 4 thn mcm tu…tak henti2 bercakap plak dh smpai tak larat nk layan.

        perkembangan budak2 tak sama yer. ada jenis yg lmbt. ade yg cpat. cth nya anak i sndiri. umor dh nk dkat 10 bulan, masih tak reti nk berdiri sndiri with support. even kt srh dia bediri pun dia mmg jenis mls n kaki plak berjengket. baby lain yg muda lagi dr dia dh start pandai berdiri sndiri. so sperti sy kata, lain budak lain perkembangan nya.

        0

        0
        • Anonymous says:

          LARA DAH RETI CAKAP LA. KO PERGI TENGOK IG LA.. TOLOL.. MAIN KOMEN JE….!

          0

          0
        • kak kiah says:

          budak2 ni waktu umur mcm ni, biarkan dia bermain tapi si Awal ni asyik duk suruh anak dia baca ABC… waktu umur mcm ni biarkan saja dia explore sendiri apa dia nak buat, parents kena pantau saja. Nak ajar membaca nanti… masa usianya dah masuk 5 tahun, waktu tu dia dah bersedia utk terima.

          0

          0
        • matopis says:

          Aku pulak pernah ah nmpk budak ni kira mcm sedara jauh ah, aku fikir umur 2thn skali 4thn lum pandai bual. Masih pakai lampin, mak dia pula jenis 24jam layan Instagram habisla tak tau apa nak ckp. Rasanya cara didikan penting komunikasi ni lebih klau ibu sepenuh masa bpak dia pulak kerja slalu. Tgok pun mcm nak sepak mak dia malas mulut je lebih duduk je dahla gemok. Sapa tgok jeling je geram;(

          0

          0
        • anon says:

          kak kiah…….melayu mmg mcm ni, suka biar anak2 bermain. FYI masa budak2 umur bawah 5 thn lah dia org cepat serap apa yg kita ajar. Google lah kalau tak caya. Anak2 aku semua dah blh membaca bila umur 3 thn. Seriously, tak tipu. Dari umur dia org setahun lebih aku dah flash kan kad2 yg ada ABC.

          0

          1
        • Lorat says:

          Apa yang bangga sangat anak kecik dah pandai abc or pandai membaca? So what 3 tahun dah pandai baca? Lepas tu baca paper sendiri? baca buku sendiri? Then mak bapak nak buat apa? Time kecik2 ni let them be kids, mak bapak la bacakan buku untuk anak2, bonding time.
          Banyak lagi masa untuk dorang kejar akademik, masa kecik yang pantas berlalu ni patutnya biarkan dorang explore dunia dorang, biarkan mereka main, bukan dipaksa hafal abc 123.

          1

          0
    • Anon says:

      kan? I pun sedar tau kat insta tu mmg lah dia ni pandai mengira 123,ABC n jawab nama2 haiwan ke tp kalau nak ckp communication n all tu x berapa.. Aisyah n chantiq(anak johan) pun atleast dah pandai cakap n communicate ngan parents dorg compare ngan lara ni walaupun dorang muda sikit dari dia..

      0

      0
      • Anonymous says:

        aku dh cakap..dh itu yg mak ayahnya ajar hari2 itula yg dia pandai..pernah ke tgk video dlm insta tu mak ayah dia tunjuk ‘itu burung’ ‘itu bunga’..serasa aku xde pn..budak2 ni klu nk dia cepat bcakap parents kn byk bbual dgn dia sejak dr bb lg..patutnya parents yg kn guide walaupn mula2 dia xfhm apa yg kita ckp jgn plak parents ikut bahasa bb mmg lambat ler..aisyah & chantiq tu mak2 diorang mmg mulut murai so xheran le

        0

        0
        • Mama RIO says:

          rasa2 si lara nie autism kid kot tak bleh ckap
          cuma parents nya tak bleh nak accept facts

          1

          0
        • Anonymous says:

          Itu birds
          Itu bees

          0

          0
        • johnny bravo says:

          mama rio…….ni sekor lagi busuk hati suka hati je kata anak orang autistik. Kalau rasa nak tengok program dia tengoklah, tak ada orang yang paksa, tapi jangan lah fitnah kan dia pulak. Teruk sungguh orang melayu, nama je islam

          0

          0
        • Yekeni says:

          About people yg cakap lara mungkin autistic, here is my opinion.

          Don’t get me wrong. This is not discrimination or busuk hati.

          I loved watching Kreed’s video (kreed’s world). Deeply saddened that he passed away 2 mths ago. And Jamie who has severe autism and non verbal. And a number of others. And I do know a few who are autistic.

          Salah 1 ciri2 autistic ialah non responsive when being called. Of course it depends on how mild or severe the autism is. And tak semestinya mereka mempunyai rupa yg serupa. Ramai yg cantik, handsome tapi autistic. Tak bermain dgn kawan2, they are into their own world when playing. They don’t really engage you to join them during their play session.

          I do at times wonder whether or not she is or isn’t. I hope she’s not.

          1

          0
        • Anonymous says:

          Totally agree ngn u! Kalau jepun kan dorang takde beria educate anak time baby and toddler dgn mender abc, 123 bagai ni. Let them kids explore their surroundings secara santai jer. Takde plak nak show off hantar anak gi skolah paling mahal exclusive dorang tu. Hahaha

          1

          0
        • Cikgu Taska says:

          Siapa yg pernah amek kursus taska tahulah benda ni.. Kanak2/bayi bawah umo 4thn mmg xsesuai di ajar abc/123 secara terus.. Budak tu belum boleh accept lg benda2 tu. Sebaiknya nyanyikan lagu kanak2 atau baca surah2 lazim pd dia.. Sbb masa ni otak tengah mencorakkan personaliti.. Selepas umur 4 tahun bru sesuai diajar abc/123 sbb sifat learning mereka sudah mula terbentuk.. Kalau tgok d jepun/barat pun mmg diorg bg anak diorg explore dunia dulu bru ajar akademik.. Kalau perasan d taska mereka asingkan kanak2/bayi bawah dan atas umur 4thn utk proses learning..

          0

          0
        • Anonymous says:

          Setuju. Mungkin lara autism. Sebab my mom mengajar budak autism. Wallahualam. Tp autism banyak kelebihan dia apa, pandai2 selalunya

          0

          0
      • ayoooo says:

        x boleh nk compare2 sgt ngn dorg2 tu..anak dorg tu dh ada bpe kn..si awal n scha ni bru ada pengalaman jd parents..apa la u’olls ni..k bai!

        0

        0
      • Anonymous says:

        kau mesti minum susu lembu gila tak cukup bulan kan?

        0

        0
      • kK says:

        Cmne nak cepat cakapnye klu manjang nak suh speaking english je, bab ni aku salute che ta even ecah muke omputih tp biar je lantak lah nak ckp melayu loghat utara ke ape ke skg da pandai ckp, n org2 sekeliling ecah pon suke melayan ecah dgn care terus bercakap dgn die, kesian kt rara tp tulah dr ape yg aku tgk kt ig rara ni mcm dah ikot sgt ape je yg parents die nak especially awal

        2

        0
      • Anonymous says:

        Lara dah tau baca..anak Che Ta, vain macam mak dia. Makeup tahu la. Tempek bulu mata palsa tahu lah.

        0

        1
        • nice says:

          pandai la Che Ta ajar anak die akedemik, tgk abang2 die sudah la, semua masa sekolah boleh score kan, pandai2, so dkt situ dah taw yg Che Ta nie pentingkn pendidikan anak2 die..

          1

          0
        • Anonymous says:

          dah berapa lama awal training lara tu. nmpak sgt memaksa budak tu ingt smua flash card yg dia tunjuk. bila org puji pandai suka. bila org kutuk trus blok.

          1

          0
      • Larat says:

        pastu kan mata si Lara ni asyik mellilau jer, macam tak keruan. Berjalan pun tanpa hala.

        1

        0
      • Mawar says:

        I pun perasan lara ni bila orang pangil dia buat bodo je. Berbeza dengan budak baya dia patutnya dah pandai terima arahan. Tapi bersangka baikla. Mungkin delay sikit kot.

        1

        0
    • rose says:

      lara dah pandai bercakap la..bijak..pandai awal didik anak dia.. baru brp tahun..tp kenal A-B-C, knl haiwan2 dlm english lg.. tgk la ig lara..main komen sendu je…

      0

      0
    • anon says:

      lambat bercakap tak semestinya slow learner ngok…. Anak buah aku pun lmbt bercakap jgk, 3-4 thn baru bercakap tapi sekolah pandai. Straight As dari UPSR, PMR & SPM. Grad overseas….So jgn sedap mulut nak ngutuk anak org. Mentang2 lah dengki kat parents dia, ko kutuk anak dia. Hai…melayu melayu melayu…kenapalah busuk sngt hati. Mengucap banyak2…

      1

      0
    • TASYA says:

      serius aku xminat ank2 artis… tp xperlulah kita smpai hina budak2…tu… bodoh la ko… baik ko mampus je… budak kecik pun ko nk cari psl

      0

      0
    • Haha says:

      Mizy aku pon tertanya2 bnda yg sama.

      0

      0
  4. sesiapa sahaja says:

    apabila populariti mengatasi bakat/kepandaian

    0

    0
  5. oh oh says:

    For most children, first words emerge at about 12 months of age. But, for up to 10% of toddlers, their first birthday comes and goes without starting to say “mama” or “dada” or any other word.

    Do these late talking children have some form of ASD? After all, late talking can indeed be a symptom of ASD. But it can also be a sign of another developmental disability such as language disorder, speech disorder, intellectual disability or even hearing loss. Importantly, late talking can also simply be a passing developmental stage, with no long-term adverse consequences whatsoever. It may surprise some to learn that the odds of the late talking being ASD—or some other dire condition is much less than 50-50.

    Indeed, studies of late talking children—those who are not yet speaking at 12, 14 or even 18 months of age, show that 70%–or even more—do NOT have ASD or any other lasting developmental problems.[1] [2] On the other hand, this does mean that up to 30% do have ASD, speech disorder, language disorder, intellectual disability or another condition requiring treatment. No parent should ever assume their late talking child will simply grow out of the late talking.

    1

    0
    • michirize says:

      adoi cik oh oh, letih nak translate bahasa melayu, tulis melayu tak boleh ke, pakai google translate lain pulak jadinya.

      0

      0
  6. sentap says:

    mak ayah yg dok sebok jual anak…giler glamer…pdhal berlambak lagi bdk2 yg comel dr si lara ni…

    0

    0
    • Awan says:

      sebab mak bapak budak2 yang comel2 lain tak gila nak jual anak macam si Schawal ni, so kira menjadi la marketing strategi depa yer.

      0

      0
    • anon says:

      MULUT JAHAT & HATI KOTOR.. Bukan dia orang yang sebok jual anak dia org, ada pihak yang datang kepada dia orang nak buat program untuk anak dia. Kalau ada kat luar anak orang yang lebih lawa, tak heran pun, tapi mak bapak mereka bukan selebriti. Orang ambik Lara sebab mak ayah dia ornag terkenal, faham? Takyah ikut hati yang jeles je. Hati mau baik be…

      0

      0
      • Ara says:

        Kalo x di paparkan setiap minit kt ig,ade ke astrok nk amik dia buat program?sbb astrok tau yg skrg lara ni tgh trend.diorg dh pikir,msti ade org tgk punye program ni.kalo ko ade anak,anak ko tiap2 hari ko update kt ig,org follow ig ko,like sume gambar anak ko nescaya anak ko pn bole jd cm lara.peace ???

        0

        0
  7. melati says:

    tak boleh komen apa2 lagi…sebab masih ketawa kan Che Ta kater untung RM80K sehari letak Bazar..!!! hmmmmmm jus dia yg macam sky jus tu….hahahahaaaa…dia ingat pembaca sekarang ni Bodoh macam laki dia ..!! ikut jer bontot bini dia, baik suruh laki dia jadi Pokemon 1 dunia kejaq …hihihihi…!!!

    0

    0
  8. ii says:

    Jg anak tu baik2 jgn jd mangsa ….zaman skrg bukan leh caya..

    0

    0
  9. Mambang merah says:

    Hmmmm…i have nothing against scha and awal ni but somehow i memang respect kat lisa n yusry dalam menengakan anak mereka kpd public. Both of them nampak sangat sederhana dgn anak mereka. Kadang2 terlalu banyak public exposure pun tak bagus utk pembesaran budak2 ni.

    0

    0
  10. Oo says:

    Amboi ayat..’mengalahkn’ ko bg..bkn semua makayh sme pendirian dan cara didikan..ada yg mak ayh suka dedah ank ada yak tak suka. Msing2 punya style..dah lara dpt mak ayh yg suka share semua bnde nk buat cmner..gtu la jdnya..

    0

    0
    • Anonymous says:

      Cuba lah fikir positive sikit. Jgn mak melatah tak tentu pasal….kan dah cko i have nothing against them. Cuma bila mak bapak terlalu expose anak tu maka akan byk hater yg mengutuk2 budak kecik tu pulak. Tak byk org mengata2 budak yg tak salah tu ok. So apa2 pun stay positive. Jangan melatah

      0

      0
    • Oo says:

      Adoiii..nie mesti kes tak phm aku mksudkn apa..org komen dia nk komen..pastu nk emo.baca gosip pon jiwa kena tenang..baca biar terang dan jelas..k

      0

      0
  11. luklu says:

    rugi duit aku byo bil astro bln2…..haishhh!

    0

    0
  12. kakikucinghitam says:

    suke sgt awal. tapi pls dont do this. sedih sgt dgr org kutuk2 lara. awal n scha sepatutnya protect lara. pls dont do this. kesian lara

    0

    0
  13. suhaimah58 says:

    kalau schawal ni parents yg bagus mmg mereka xkan disclose lara tu kat org watpe bertambah2 kena kutuk tp mmg nmpk sgt kot mereka nak populariti boleh tumpang sekali, pastu ckpla rezeki anak … mmgla rezeki tp dr segi cara tu cmne pulak kann

    0

    0
  14. anon1 says:

    So ada subtitles ke uolls show ni ? yalah scha and awal ni kan ckp omputih je ngan c lara ni.. mana ada melayu sgt.. Panggil pun mummy n daddy..

    0

    0
  15. TNN says:

    aku heran ni pasal apa bil letrik tak sampai2 nih. TNB tidok ka. Ke tarif letrik nk naik.

    0

    0
    • fifizafa says:

      aah samalah. bil belom sampai.. kau duduk area mana?
      aku ampang. duit gaji makin menipis ni. kang tak pasal2 bulan depan
      kene bayar double plak.

      0

      0
    • DAFI says:

      eh sama la.. aku pun xdpt bil tnb lg ni. aku area kota kemuning.
      ada sape2 lagi xdpt bil letrik? topik xdpt bil lg menarik dr program realiti ni.

      0

      1
      • Anonymous says:

        jangan kata korg. bil umah mak aku pn x sampai lg. ada sekali tu kena jugak bil x smpai2.. skali bulan kedua dia smpai double!! lahabau kena bayo double.

        0

        0
    • Saper2 je la says:

      Tnb tgh ade problem teknikal ke ape depa cakap….bil tu kena print ke mcm mn ke weh..ade bgtau kt fb katanya..aku x tau sb aku nan hado fb. aku pn hrtu anak sedara aku bgtau n printkan…katanya bil tu boleh bayo ansur2 eh ntah korang cek dulu ye… ^_^

      0

      0
    • Anonymous says:

      Aku kt tganu ni Pun xspi2 lg bil.
      Masakla nak byr byk2 nanti.

      0

      0
      • Anonymous says:

        i kat JB pun tak dpt bil lagi dah masuk dua bulan

        0

        0
        • ria says:

          Sama. Tak dpt bil jugak.
          Katanya kena print sdri online. kesian lah kt makcik pakcik yg tak tahu tuh. mesti dok nunggu smpai sdh. hemmm

          0

          0
    • Anonymous says:

      Haah bil sy pun xsmpai2 ritu.. Lps tu smpai trus ad tunggakkan sebulan! Gila apaaa?! Sedih rasa nk bayar. Aku ni bukan berduit nau

      0

      0
  16. Anonymous says:

    Kesian anak jadi mangsa mak bapak gila glamer. Tak merasa zaman kanak kanak yg sempurna budak ni. Dari lahir dah terikat dgn jadual kerja yg ketat. Ditayang sana sini dek mak bapak dia. Tapi mungkin itu yg terbaik utk dia bagi mak bapak dia. Patutlah Awal tak suruh Scha beranak satu lagi sebab belum dpt keuntungan banyak dari Lara ni. Jangan kau Awal berduka Lara dek Lara ni nanti…

    0

    0
  17. Melati says:

    muka tak cute pun myemak nak msk tv gak..

    0

    0
  18. tikui says:

    korang kena paham pak n mak si lara ni dah suam2 sekrng ni,sebab tu lah promote si lara ni tak pa lah as long as boleh buat duit why not kan,klau aku pun aku buat jugak anyway lara ni cute sure rating tinggi program ni..all the best miss lara!

    0

    0
  19. dunno says:

    bosan..

    0

    0
  20. Anonymous says:

    Pastikan Lara dapat vaksin cukup cukup. Kalau jatuh sakit…payah pula dibuatnya. Takde pula duit pakai bayar rumah, keta, tiket kapal terbang mak bapak dia pergi balik ke Jepun. Tapi Vitagen kan ada…. lupa pulak

    0

    0
  21. noon says:

    seorang anak comel yang biasa2 saja.
    tapi disebabkan mak bapak giler glamour anak tu jadi mangsa.

    0

    0
  22. Anonymous says:

    kecik2 lagi dh di guna mak bapak utk cari duit. expose anak mcm la diaorg je yg ada anak.

    0

    0
    • dexter says:

      Bila ‘time’ Lara, kutuk kata diguna mak bapak. Yg si rozita & zain tu, tak kutuk sekali ke? Dia orang pun gunakan anak dia oirg jugak untuk menjana pendapatan. Jgn komen mengutuk artis yg kau tak suka je, bila artis yg kau minat, kau tak kutuk pulak. Double std.
      Ramai betol yang jeles dengan Lara ni.

      0

      0
  23. loyalmalaysian says:

    aku ni kekdg kelakar jugak tgk ibu bapa moden zaman ni….so pathetic…penat aku tgk…

    0

    0
  24. Dato" Seri Najib says:

    Who’s that POKEMON??????

    0

    0
  25. Fiqy says:

    Fasha Sandha pun xnak buat ke show utk anak2….
    Anak2 dia pun comel-comel gak….

    0

    0
  26. .... says:

    Fmly diaorg hpy je korang je yg tuntang2 meraban ntah kemenda..x penat mulut ka wey..

    0

    0
  27. relaxlah says:

    Salam semua,

    Buat Abang Nara, your introduction is so bad, Saya x tahu pula ada competition di kalangan anak2 selebriti ni, “mengalahkan populariti anak2 selebriti yang lain….”

    Lepas tu ada level pula tu, so this week mgkin Lara ada reality show sendiri, (anak2 lain kalah) next week lagi pula Lara dihadiahkan private limo (anak2 lain kalah lagi), pastu Anak Nabila Huda pindah LA to work as model (anak2 lain kalah juga termasuk Lara) what’s the point of making comparison yg macam tu? Kan baik if you have said, rezeki Lara kali ini semakin bail setelah mendapat tawaran……

    Abg Nara kadang2 adalah punca kenapa masyarakat argue pointlessly tau. Your slogan for this blog x kena langsunglah.

    Hope this message brings you positivity.

    0

    0
    • Sudir says:

      Ni scha le yg komen ni…

      1

      0
    • Diana says:

      Si lara ni budak slow… Slow learner.. Tak de kominikasi dgn org… Dunia dia je… Pandai yeayy dgn tepuk tgn jek… Panggil mummy dgn daddy pun tak boleh… Bapak cepat sentap… Nasib ko la scha dpt suami suka menangis, kaki sentap, tak profesional, tak de job…

      1

      0
  28. Anonymous says:

    Good luck may allah bless u and family Lara Alana Ahmad Awalludin
    Pleasant weekends
    XOXO

    0

    0
  29. Anonymous says:

    I tak gila like so im going to say frankly.. lara alana is not that comel. Her eyebrows look like she terkejut all the time. Parents handsome and pretty but the daughter is not that good looking. Does that suggests the parents had gone thru some plastic surgeries or what? Voicing out my mind thoughts.

    1

    0
    • Anonymous says:

      Agree 200%

      0

      0
    • Anonymous says:

      Agree 200% Tak respect langsung kat parents si lara ni. Sensitif keterlaluan, besar kuman punya isu pun dia nak react macam gajah depan mata, sombong bila jawap balik..’dont teach my parents how to raise me” betul omputih aku ni.
      Kalau tak bagi orang cium anak tu..pesan awal-awal.. guna la ayat yang down to earth sikit…ni tak…sakit tul hati baca yang dia tulis macam la untie2 semua ni kebuloq sangat……
      Ada sekali tu awal post pasal ayat yang lebih kurang maksudnya ‘Jangan gaduh dengan babi, nanti ko yang sakit dan kotor dan babi tu pulak semakin suka’ kalau tak caya tgk ig post terbaru dia balik…eh nape post kata2 hikmah macam tu kalau bukan untuk tatapan dan sindiran peminat dia…apa ingat kami ni BABI kerrrrrrrrrrr?
      Saya boleh tulis kat sini nak luah perasann sebab kalau tulih kat ig diaorang sentap pas tu BLOK…. dia nak komen puji-puja je. Follow sebab mula2 dulu minat tapi lama2 meluat pulak ngan parent dia…sebab bila kita tegur tu tanda kita sayang….ni tak macam ni pulak yang dibalasnya…
      Isu pondan tu pulak memang betul…peminat tu cakap macam pondan bukan bermaksud bini awak tu pondan tapi make upnya macam pondan (kami pun tahu yang make up tu masa tu tak siap lagi)..bagi saya ni teguran biasa jangan la ambik hati sangat….ni tak dia punya balas…..tak yah jadi artis la….anak tu simpan je jangan dedah sangat…banyak lagi tak habis nak cerita kat sini…
      Point kat sini nak bagi tau….Makin lama makin BONGKAK parents si lara ni….
      Betul depa ni dah suam2 kuku…
      Seriously Lara tak comel mana dia budak biasa-biasa je Awal. Elok abang Nara bukak link ni. Ni la tempat kami nak luah perasaan…….

      0

      0
    • duhh? says:

      kat sekolah ambik bio tak dulu yang comment omputeh beria atas tu? reference book DNA/geneticist mana yang kata kalau mak bapak good looking, anak ikut comel? kau tengok anak kandung angelina jolie & brad pitt tu ada comel semedang? semua muka basic kot.

      0

      0
      • Anonymous says:

        Helloooo? Ko buta ye ckp anak angelina and brad pitt tak comel? Comel gilerrrr ko bilang tak comel semedang?? Ko rasa da lama idop ye… da boring ye idop…… plsssss… anak2 angelina brad ngan anak awal tak semenggah niii bak langit ke 7 dan bomi… no comparison, pls. Tq.

        0

        0
  30. Anonymous says:

    Abang Nara and team,

    i post comment at 8 am tadi, saying that your intro is so bad, boleh buat orang bergaduh,
    “Anak kepada pasangan Awal Ashaari dan Scha Al-Yahya iaitu Lara Alana nampaknya mengalahkan populariti anak selebriti lain apabila beliau kini sudah ada program realiti sendiri.”

    dgn baca ayat di atas ni, i thought memang wujudnya competition between all these kids, maigash, ayat2 ginilah sebabnya kita sebagai peminat pandai berlumba2 nak bitau sapa hebat sgala

    please, you can change it to… Nampaknya rezeki Lara semakin hari semakin baik

    0

    0
    • Anonymous says:

      Tak respect langsung kat parents si lara ni. Sensitif keterlaluan, besar kuman punya isu pun dia nak react macam gajah depan mata, sombong bila jawap balik..’dont teach my parents how to raise me” betul omputih aku ni.
      Kalau tak bagi orang cium anak tu..pesan awal-awal.. guna la ayat yang down to earth sikit…ni tak…sakit tul hati baca yang dia tulis macam la untie2 semua ni kebuloq sangat……
      Ada sekali tu awal post pasal ayat yang lebih kurang maksudnya ‘Jangan gaduh dengan babi, nanti ko yang sakit dan kotor dan babi tu pulak semakin suka’ kalau tak caya tgk ig post terbaru dia balik…eh nape post kata2 hikmah macam tu kalau bukan untuk tatapan dan sindiran peminat dia…apa ingat kami ni BABI kerrrrrrrrrrr?
      Saya boleh tulis kat sini nak luah perasann sebab kalau tulih kat ig diaorang sentap pas tu BLOK…. dia nak komen puji-puja je. Follow sebab mula2 dulu minat tapi lama2 meluat pulak ngan parent dia…sebab bila kita tegur tu tanda kita sayang….ni tak macam ni pulak yang dibalasnya…
      Isu pondan tu pulak memang betul…peminat tu cakap macam pondan bukan bermaksud bini awak tu pondan tapi make upnya macam pondan (kami pun tahu yang make up tu masa tu tak siap lagi)..bagi saya ni teguran biasa jangan la ambik hati sangat….ni tak dia punya balas…..tak yah jadi artis la….anak tu simpan je jangan dedah sangat…banyak lagi tak habis nak cerita kat sini…
      Point kat sini nak bagi tau….Makin lama makin BONGKAK parents si lara ni….
      Betul depa ni dah suam2 kuku…
      Seriously Lara tak comel mana dia budak biasa-biasa je Awal. Elok abang Nara bukak link ni. Ni la tempat kami nak luah perasaan…….

      0

      0
  31. hrumm says:

    lara cute but i tngk mcm ada yg x normal lh..

    0

    0
    • pendapatakakk says:

      Pada mata akk… lara normal je mcm kanak2 lain… lambat ckp tu biase… didikan awl kanak kanak tu penting bg membantu pertumbuhan dan perkembangan otak kanak2… bile dia dh start belajar.. menghafal..mentafsir.. ini membantu perkembangan kecerdasan pemikiran anak2.. kesan dia lain..plzz.. jgn lah kite berada di tempat yg sama je.. bile kite nk maju… umur anak nnt dh 7 thun masih x pandai baca… nnt dia akan keciciran di sekolah.. pikirkan lah..kesian anak2 nnt. Cantik saja bukan jaminan.. dan yes.. english is important.. didik lah dr kecil. Di luar sana.. ade degree ade master tp x boleh berkomunikasi in english.. bkn x tau..tp x confident. In writing mgkin bagus.. tp suruh berckp??? Wallahualam..

      0

      0
      • Victoria becks says:

        Ada yg stgh tu baru abih blajar masuk kije..suruh reply email in English pon terkebil2..simple English je kot..bkn nk suruh cite flow apa2..itu ada degree tu..korang nk dislike pedulik aku…aku stress bdk fresh graduate masuk kije dah kije 6-7 bulan masih nk lgk segala org suap …tkde initiative langsung..

        0

        0
        • OfisLadyTertekan says:

          setuju sangatt victoria becks, pasal English ni. aku berbulu gila dgn sorg co-workers aku. semua benda nak tanya aku. aku suruh cari kat Google pun, siap aku ajar apa keyword semua. pastu ada hati nak gaji 2500. nasib baik aku dah blah dari company tu. English is important ye. Ecah tu maknya tak speaking English sebab ayahnya si Zain tu kan native speaker, neneknya pon omputih 100percent. akan pick up English tu naturally.

          0

          0
  32. CIK BUNGA says:

    apaaaa laaa yg korang gaduh pasal ank dorg ni.. biaq p laa… suka tgk..x suka,x pyh tgk.. x rugi pon weii.. bukan dorg bg duit kat kita ni…. buat lenguh jari menaip je kalo nk gadoh…bila korang gadoh, lg glamer la dorg ni haaa… nanti kuar kat blog nara : netizen gadoh pasal tv show lara.. lagi dorang bnyk duit sbb ramai tgk.. kita yg bukan retis ni dapat apaaa?? so.. x payah ckp pape.. abis cerita…

    0

    0
  33. NILAM says:

    memang tak minat lansung dg lara ni. bkn cemburu cume nothing special kecuali dia anak retis je. ramai budak2 luar yg bkn anak2 retis aku jumpe lbh comel, bijak n petah. why nk tunjuk keterujaan pd anak2 artis ni? org bodoh yg teruja aku byk keje lain.

    0

    0
    • Jijah Ronggeng says:

      tue lah kn..anak org lain yg comel2, rilex je parent diorg..oww..lupe,sbb anak dia xberapa nk comel lah diorg kene buat camnie..tp sian budak tue..

      0

      0
  34. Jijah Ronggeng says:

    sampah masyarakat sgt laki bini nie..anak org lain yg comel2,rilex jew..giler glamer mcm babi salai korg nie

    0

    0
  35. Anonymous says:

    Harap awal bacalah komen kat sini….baru dia tahu apa sebenarnya peminat kata. Bukan asyik puja dan puja je.

    0

    0
  36. VOVO says:

    mintak ibubapa Lara pergi chekup Lara coz Lara ni macam ada ‘something’. Jangan ego. Check je pun.. Kalo OK alhamdulullah.. Tgk pada muka kita dah boleh cam.. Tapi tak dinafikan dia ni bijak n cute

    0

    0
  37. Anonymous says:

    Tak respect langsung kat parents si lara ni. Sensitif keterlaluan, besar kuman punya isu pun dia nak react macam gajah depan mata, sombong bila jawap balik..’dont teach my parents how to raise me” betul omputih aku ni.
    Kalau tak bagi orang cium anak tu..pesan awal-awal.. guna la ayat yang down to earth sikit…ni tak…sakit tul hati baca yang dia tulis macam la untie2 semua ni kebuloq sangat……
    Ada sekali tu awal post pasal ayat yang lebih kurang maksudnya ‘Jangan gaduh dengan babi, nanti ko yang sakit dan kotor dan babi tu pulak semakin suka’ kalau tak caya tgk ig post terbaru dia balik…eh nape post kata2 hikmah macam tu kalau bukan untuk tatapan dan sindiran peminat dia…apa ingat kami ni BABI kerrrrrrrrrrr?
    Saya boleh tulis kat sini nak luah perasann sebab kalau tulih kat ig diaorang sentap pas tu BLOK…. dia nak komen puji-puja je. Follow sebab mula2 dulu minat tapi lama2 meluat pulak ngan parent dia…sebab bila kita tegur tu tanda kita sayang….ni tak macam ni pulak yang dibalasnya…
    Isu pondan tu pulak memang betul…peminat tu cakap macam pondan bukan bermaksud bini awak tu pondan tapi make upnya macam pondan (kami pun tahu yang make up tu masa tu tak siap lagi)..bagi saya ni teguran biasa jangan la ambik hati sangat….ni tak dia punya balas…..tak yah jadi artis la….anak tu simpan je jangan dedah sangat…banyak lagi tak habis nak cerita kat sini…
    Point kat sini nak bagi tau….Makin lama makin BONGKAK parents si lara ni….
    Betul depa ni dah suam2 kuku…
    Seriously Lara tak comel mana dia budak biasa-biasa je Awal. Elok abang Nara bukak link ni. Ni la tempat kami nak luah perasaan…….

    0

    0
  38. Tak bodoh tapi sengal says:

    Tak comel langsung. ..

    0

    0
  39. Bolradhabol says:

    Aduhai. Ade episod ke prgram ni
    Ape ke bodo sgt astrok ni
    Kalo betul nk buat rncgn kanak2 boleh
    Tp tiap mggu ank retis yg berbeza
    Aduh jemu bangat sama ank awl nih
    Sory ye. Not interested dgn program ginih.
    Astro. Aku bayo memahal nk hadap cite cenggini ke. Aduhaiiii

    0

    0
  40. Aku lg comel says:

    Serius Tak comel

    0

    0
  41. Toronn says:

    Mak pak dah takde duit terpaksa kerahkan anak nak buat duit, kesian budak tu menjadi mangsa ibu bapa sendiri..

    0

    0
  42. miss posh.. says:

    sis ingat lagi.. mula2 lepas giving birth si scha dan awal ni bulat2 taknak tunjuk anak diorang.. kononnya taknak publish anak tu sangat… tup tup sekarang sis tengok makin hover.. tula.. jangan dok cakap besar sangat ye.. ingat orang dah lupa ke … sekarang apa2 sikit dok tunjuk… awal tu pun same.. dah tak boleh terima kenyataan kalau peminat tegur…

    0

    0
    • Anonymous says:

      Betollll tu missss… konon sgt takmo tunjuk anak hari tu kan? Poyo. Yes, i pun tengok awal ni lelebih emo.. kalau scha ok je. Terbalik…. scha cool and relax tapi awal cam bapuk.. emo tak habis.

      0

      0
  43. ash says:

    pendapat sy sbg sorg mak
    Awal ckp dia x exploit anak
    tp sejujurnya mmg dia nk anak dia femes & buat income
    sy x de IG x de Astro
    so x mengikuti sepenuhnya apa yg lara buat
    tp my doter same age dgn lara
    boleh tahu ape budak yg umur segitu nk
    bila nak main dia akan main
    bila nak manja melekat dgn kita dia akan lekat sampai dia puas
    ada masa nya dia nk belajar contoh nye dia akan tunjuk sesuatu yg dia nak tahu
    so kita amek peluang ni utk ajar
    mmg kene didik dari awal umur tp berperingkat
    jgn dipaksa
    tambahan pula seawal 3tahun pn dh kesekolah
    kat sekolah pn bkn belajar sepenuh masa
    cuma kita bg dia pendedahan awal dgn dunia sekolah
    kenal kawan2
    Yes lara cute x di nafikan
    rasanya scha dn lisa kan good fren
    boleh belajar sesuatu dr dorg knp dorg nk x nk tunjukkan sgt dunia glam ni pd ank2 dorg

    0

    0
  44. Cik Bedah says:

    Pernah tengok diaorg buat shooting dekat one of the taman tema di Johor… nk ketawa pun ada. Dekat 5-6 org belakang kamera (crew jugaklah rasanya) terlompat lompat dan panggil panggil nama si lara utk dia fokus/senyum kat kamera. Tapi lara buat bodoh aje. Tapi seriously kesian dgn si lara, hidup dikelilingi dgn org dewasa… tak dpt nk berinteraksi dgn kanak2 yg lain. Pegi taman tema pun mcm tak de makna. Hanya pose utk kamera kat satu lokasi then move on ke lokasi yg lain… kami pengunjung taman tema tu terpaksa keluar/tunggu utk diaorg abis shooting…

    0

    0
  45. Sesiapa Sahaja says:

    Respect cara yusri dan lisa protect their daughter.. tak terlalu expose anak dekat media, biar membesar jadi kanak2 normal.. and tak lupa, anak que haidar n linda jasmin lawa giler weyh.. persis model, relaks je tak show off sgt..

    0

    0
    • Anonymous says:

      sape kata que x tunjuk…sama je tunjuk…bezanya que-linda bukan mata duitan….asal anak nampak MACAM comel buat duit expose abis-abisan….que-linda tu kalau ikutkan anak2 dorg sgt la komersial rupa depa…tp cool je…

      0

      0
  46. Kak minah says:

    Dulu ms mule2 lahir sakan xnk tunjuk ank..juz mention ‘baby L’ n tnjuk kaki,siku,jari..laa ni dh besar ade realiti show sendiri plak????hilang da prinsip mk ayhnye yg xnk expose ank?astro pn silalah buat rncgn bmutu sikit..come onla,aku byr mhl2 bkn nk tgk cte2 cmni ye

    0

    0
  47. OfisLadyTertekan says:

    mak pak ecah tak kisah pasal English sbb paknya si Zain tu kan anak kacukan Mat Salleh, nenek pun Minah Salleh, native speaker, so naturally she will pick up the language. tapi macam lara, org keliling semua cakap Melayu, kalau tak dibiasakan mungkin lambat terutama kalau betul dia slow learner ke apa (hopefully taklah). maybe selebriti tertekan bila tgk cth anak Tomok tu, slang English dia, kalo pejam mata mmg ingat anak mat saleh mana kan, pastu anak Vivy, semua speaking. tak salah schawal tekankan English pada lara. dan aku sokong semua makpak expose bahasa asing selain BM pada anak2 sejak kecil.

    0

    0
  48. Piot says:

    Kat IG tu semua org nampak the good sides of rara, sbb ape sbb schawal mmg nakkan kesempurnaan je pd anak die, korang pun xyah aa nak ckp rara autistik lah slow learner lah, muke terkejut lah, she just being kids, n setiap kanak2 tu kan ke berbeza sifatnye. Drpd korang compare n kutuk rara, patutnye korang kena kesiankan die, die mcm eksperimen schawal utk buat ape yg diorang nak. Disuruh tu disuruh ni, cube kalau satu hri nnt rara tu x membesar n jd mcm yg schawal nak, ko rse cmne perasaan budak tu. Bile dah besar ape yg ade kat internet ni sume remain as it is smpai lah die tua. Kesian rara weh, too much pendedahan since die lahir lg. Hopefully rara wont let her parents down lah, klu x for sure ramai je keyboard warriors yg bash nnt.

    0

    0
  49. Anonymous says:

    aku bayar mahal2 mmg kena tgk anak2 artis ke???? pelisss laa.. byk lagi reality lain boleh buat.. orang miskin merempat ramai kat luar tu minta bantuan dan perhatian.. asik2 muka itu.. melampau la astrok ni!!!

    0

    0
  50. pokemonGo says:

    anak artis yg hensem anak rita n tomok, pandai pulak berckp

    0

    0
    • Anonymous says:

      anak izreen pun hensem…sat g anak keknis pun ada reality show gak kan? ke aku shilapp???

      0

      0
  51. Fan says:

    Saja nak tanya, kenapa si Scha ni makin lama makin nampak mcm org tak mandi ek? Adakah ini dikatakan simple & sempoi tu? Simple but classy & simple but selekeh tu beza ya

    0

    0