Written by Bella | May 1st, 2017

Baru berusia tiga tahun, anak pasangan popular Awal Ashaari dan Scha Al Yahya iaitu Lara Alana sudah mempunyai program beliau sendiri, menerima pelbagai tawaran iklan dan lain-lain. Pendek kata, Lara sebenarnya sudah menjana pendapatan sendiri.

Susulan dengan peraturan yang ditetapkan oleh LHDN,  menurut Scha beliau dan Awal sudah melantik ejen untuk menguruskan pendapatan Lara. Malah, Lara sudah ada fail cukai pendapatan beliau di LHDN.

Kami menyerahkan kepada ejen menguruskan akaun Lara Alana. Akaun itu berbeza daripada saya dan Awal. Ejen itu berperanan sebagai wakil untuk menghantar dan menguruskan cukai anak kami. Malah, Lara Alana sudah ada fail cukai pendapatan di LHDN dan akan mula membayar cukai pertamanya tahun ini.

Nampaknya kini bukan sahaja artis yang perlu membayar cukai tetapi anak artis yang juga sama popular seperti ibu dan bapa mereka.

Sumber Berita : Berita Harian

84 responses to Lara Alana Sudah Mula Bayar Cukai Pendapatan – Scha Al Yahya

  1. yo says:

    mmmmm… saya tak rasa children should be used to earn money tapi untuk masa depan sendirikan. might as well earn sekarang nanti nak bayar private school semua. okay lah whatever

    25

    0
    • Anonymous says:

      Sokong. Kerajaan dah terdesak nak duit sampai duit bebudak pun nak ambil.

      11

      7
      • Anonymous says:

        bukan masaalah budak atau dewasa. kalau ada pendapatan..kena la cukai. negara mana pun ada cukai. kau nk buat malaysia ni mcm spain dan italy ke? org2 x bayar cukai hingga negara bangkrup?

        39

        2
        • Anonymous says:

          lebih suka si ecah. petah dia bercakap drp si lara. si ecah pays attention when people talk to her. lara ni buas dan hyper, x reti duduk diam. ada masaalah konsentrasi…

          35

          16
        • Anonymous says:

          Ko ckp berkepuk ni, ko byr x cukai? Selalu rakyat marhaen ni kemain kutuk artis tak byr cukai tp diri sendiri pun buat-buat tak tau nk byr. Spain & italy bankrap bkn sbb org xbyr cukai je oi. byk masalah lain dalam negara dorang tu.

          2

          7
        • Lol says:

          Ecah dah ada fail cukai pendapatan ke idok? Huhuhu

          5

          1
        • Anonymous says:

          Anonymous @9.21am, ada negara yg tidak dikenakan cukai pendapatan seperti Dubai dan Brunei. Dan utk pengetahuan Italy dan Spain tidak pernah bangkrap, hanya Greece yg bangkrap kerana hutang tertunggak. Dan buat pengetahuan juga, adalah haram mengutip cukai pendapatan dari org Islam kerana org Islam diwajibkan membayar zakat.

          69

          1
        • Cukai Is Karut says:

          Kenaikan cukai dibuat berterusan dan kadang-kala tanpa pengumuman awal. Contohnya, pada November tahun lalu, kadar cukai rokok dinaikkan 40 peratus secara tiba-tiba. Namun, bilangan perokok tidak pula jatuh dalam kadar sama. Ini menunjukkan niat baik tidak semestinya jamin lahirnya dasar percukaian berkesan.

          8

          1
        • NGO says:

          Saya mencadangkan agar dikenakan cukai 2 kali ganda. Satu utk diri dia dan satu lagi utk ibubapa. Cukai ibu bapa sbb kebodohan… membiarkan anak dijadikan pekerja bawah umur dan explotasi!!

          26

          1
        • Anonymous says:

          Sy suka ecah ..comel suara slalu loghat kedah mak dia … Ckp melayu xda om putih ..geram mcm nk gigit!!

          20

          1
        • greenfingers says:

          Okay, aku tak kisah tang cukai pendapatan. Tp GST 6% tu kita bayar utk apa ye? Cukai 6% pon ko rembat, tp semua tetap kena bayar. Klu kat obersee tu, gst yg dia kutip tu utk cover byk bnda. Aku musykil duit kita tu pi mana hah?

          2

          0
        • Kesian mak cik KAMPUNG.. JEALOUS says:

          Nape kau je comment? Bukti, simbol yg same comment.. Bodohnye kau ni tak pandai menipu.. Mak cik kampung paling bangang pernah aku jumpe, kau lah orangnye.. Kau ketagih duit Lara Alana ye mak cik ? Alaaa.. kesiannyee.. ish ish ish..

          0

          0
      • Anonymous says:

        Stupid comment

        5

        3
    • Anonymous says:

      private school is just a fad or a trend. kita dulu2 x masuk private school, sekolah kerajaan pun okay je. dpt masuk mrsm gak boleh ke universiti gak…

      22

      1
    • Kiah says:

      Suker nengok gelagat Ecah..dah macam mami jarum dia. Bila Che Ta ckp dia mesti balas balik. Lara ni duduk dlm dunia dia shj. Che Ta kalu sembang dgn Ecah dia boleh “compute” apa Che Ta cakap. Best Ecah…muka mix tapi perangai Melayu jati!

      37

      0
      • maklong says:

        aah suka ecah cantik..muka omputih..mulut pn petah berckp..lara tu susah nk phm ape die ckp..tu la kan..lain budak lain progress tumbesaran diorg..

        19

        0
        • Anonymous says:

          Aku rasa Lara ni dwi bahasa. Budak kalu dwi bahasa selalunya lambat sikit mula bercakap.

          4

          7
        • Anonymous says:

          Anoymous @5.16pm, tak de kena mengena budak yg cakap dwi bahasa lambat bercakap. Anak saya membesar kat Belgium, fasih bercakap French, English dan BM dari umor 10 bulan.

          4

          25
        • Anonymous says:

          Mengarut 10 bulan dah fasih. Budak2 10 bulan mana reti buat ayat walaupun sebaris. Kuat propa!

          53

          0
      • Ida says:

        i pun minat samer ecah..awatlah comel sgt. mulut pot pet pot pet je ckp melayu versi kedah. x da nk ckp omputeh ..

        14

        1
    • Siti Kassem says:

      It is not children responsible for their own education. It is.. parents!
      You decide to bring them to the world, you are her/his provider, dumbass. Lara is a child labour!!!

      14

      1
  2. Mat Ronggeng says:

    Kesian couple ni. Kecik kecik anak dia dah kena kerja bayar cukai pendapatan. Ni nak beritahu dunia anak ko kaya ke? Aku nak ucapkan Lara Selamat Hari Butuh. Kesian kecik kecik lagi dah jadi Buruh paksa oleh mak bapak ko…..

    34

    1
    • Mat Ronggeng says:

      Typo ***Hari Buruh bukan Butuh*** hehehe

      11

      0
    • Anonymous says:

      Kalu anak Ning Baizura tu lain la..bapak dia mat salleh kot nk bilingual kan anak ko weols paham la. Ni uols Schawal..dua2 belah famili semua Melayu2 tulen jawa speaking konon.
      Please lah..wannabe sgt!!

      12

      1
  3. Anonymous says:

    Cute lara…

    1

    11
  4. abu says:

    perlu ke nak beritahu yg anak ko byr cukai, ada unsur riak tu

    22

    0
    • Anonymous says:

      dia suka byr cukai

      5

      0
    • Anonymous says:

      Besok jadi Maculay Culkin… plakon Home Alone tu, time besar rosak. Awal2 dah diexposedkn dgn benda2 yg x sepatutnya. Padahal, mentaliti dia belum ckup dewasa utk berpikir buruk baik mcm org2 dewasa.

      11

      0
    • Larat ke... says:

      kalu tak silap aku pernah tengok, awal masa muda…appear kat program masak. kesian aku tengok, “hejustdotfitinthejigsaw” sama2 dgn pelajar luar negara. Speaking level dia, aku tengok pun tak sampai ati.. tapi skg punyalah POYO giler. kalau Melatop buat catergori… Famili GilaMore… conpom menang!!!

      3

      1
  5. Anonymous says:

    Aku pelik org2 melayu skrg. Kecik2 lagi parents ckp english dgn si anak. Aku dulu cakap melayu, B I aku okay je…

    22

    1
    • susher says:

      aku pun xde pun mak pak ckp omputih pandai je aku

      19

      1
    • Anonymous says:

      Konon ckp dgn anak English tu class la. Che Ta relaks aje ckp Kedah dgn Ecah..

      16

      0
      • Brave Heart says:

        ya lah…melayu Kedah pekat kicap…zain pun mix…bukannya pure orang putih…inikan pula Aisyah

        1

        2
    • Whatever says:

      You guys are so hilarious ? to show that most of you mentality kinda retarded LOL why you guys are so envy with the small kids??its good for her cause that’s what Allah had written for her.And what’s wrong with a Malay parents talk English with their kids??it will makes easier for the kids when they grow big.Ini tak bila da besar Ada ijazah tapi cakap English pun tak pandai that’s why takda kerja.And actually we should feel proud of any little kids yang Ada bakat and atleast their parents support them.So guys please don’t get jealous of any of them ?

      1

      0
  6. Anonymous says:

    couple poyo…perasan nk jadi david-victoria beckham.

    36

    0
  7. elle says:

    lepas tgk program ecah vs lara ni, aku mcm rase the way che ta communicate dgn ecah yg buat ecah pandai ckp, xde speaking bagai wpon bapak ade gene mat salleh, n parents pon x kerap main phone bila interact dgn anak, unlike schawal ni aku rase kerap sgt tgk diorang dgn phone bila spend time dgn lara

    50

    0
  8. jujur says:

    hmm..xkisah pun.. ank dia bkn comel pun.. (terus terang)

    32

    0
    • hek elehhhh says:

      aku pun rasa mcm tu (terus terang gak)….
      tang mana comel nya org dok puji aku pun x tau..ank artis lain ramai yg jauh lbh comel..tp diaorg humble jer…
      yg ni agak nya sebab dh over exposed

      2

      0
  9. Anonymous says:

    Mngata anak org!! !!!!!Ank ko comel ke tak jujur. ….paloi!! !!!! Bdoh…bagus la tu Ank che ta Ank scha. Ada duit simpanan sndri..ko jeles coz tak da duit simpanan.. Suka cara che ta ngan scha didik ank. …ibo pduli apa org Kata scha. ..nanti2 Ank ko yg senang. ..meka yg komen tok pandai cakap jak… Tak da masa depan. ..

    1

    15
  10. anak dayak says:

    Mngata anak org!! !!!!!Ank ko comel ke tak jujur. ….paloi!! !!!! Bdoh…bagus la tu Ank che ta Ank scha. Ada duit simpanan sndri..ko jeles coz tak da duit simpanan.. Suka cara che ta ngan scha didik ank. …ibo pduli apa org Kata scha. ..nanti2 Ank ko yg senang. ..meka yg komen tok pandai cakap jak… Tak da masa depan. ..

    0

    10
    • Anonymous says:

      Anak dayak, tak payah nak melenting bagai, terima la kenyataan dgn hati terbuka yg Lara ni mmg tak cantik. Jangan kau pulak nak tumpang sasau mcm mak bapak Lara pantang org komen bab anak dia terus meroyan mcm pontianak lapar darah. Awal dan Scha ni acah konon celebrity hebat mcm artis Hollywood. Dia ingat Lara ni mcm Harper Beckham, siap kerah anak tu kerja sbb gila glamour gila pujian. Kalau kat IG bila org puji Lara makin naik tocang mak bapak dia habis segala gambar anak telanjang mandi pon post suroh satu dunia tengok. Bila org kecam melenting maki hamun konon org dengki hati hitam. Satu lagi bab masa depan ni bukan kau yg tentukan. Tak semestinya hanya kerana mata kita nampak Lara tu tak cantik anak2 kita tak ada masa depan. Apa kena mengena. Entah2 masa depan anak2 kita lebih cemerlang berbanding anak dia org ni.

      3

      3
  11. ohyeah.. says:

    berkomunikasi lah dgn ank2 kamu dlm apa bahasa sekali pun. cuma gunakan nahu yg betul. kadang2 sakit telinga apabila mendengar ayat2 mcm ni…”go…go…mama call” atau ” u want or not?”.

    30

    0
  12. Kedondong says:

    Daripda sibuk ke luar negara.apakata spend time pergi kursus parenting. Aku Suka anak Johan bijak , mak bapak humble….

    18

    0
    • Eee..malu!!! says:

      Aku suka Chantek, Ecah..anak Tomok Ariana. Yg lain biasa2 je..x secomel mana pun. Parents yg lebih sudu dr kuah promosi anak!

      21

      0
  13. Anonymous says:

    Rosak budak ni besok. Si mak pak budak ni biar je anak buas. Disiplin kureng Lana ni tengok pun tahu. Merayap je budak ni tanpa tegahan.
    Che Ta tu walaupun berangan camtu, dgn Aisyah dia tegas! Nampak je camtu.

    28

    1
    • kamal daud says:

      shut up u bitchhh, displin hang baguih ah>>>>tok sah dok kutuk budak budak baghal.. mak hang bagi tahu aku kecik kecik dulu hang beringui all d time…kudih penuh pantat…

      0

      5
  14. Aku Tak pandai cakap english says:

    What kind of childhood are they giving to the girl…? Once it’s passes, childhood gone forever …..sad ….

    19

    0
  15. Kak Ta says:

    Yg anak mix ckp Loghat Kedah pekat. Yg anak ko x mix … sibuk parents nk speaking ..
    Lawak!

    18

    0
    • NEK TA bangang abadi... says:

      Asal kau je yang comment wahai Nek Ta bodoh ?? simbol yg same je comment..better kau comment pnjg2 buat essay dlm 1 paragraph, bkn comment berkali2, Lara, mak and ayah die kaye raye dah, kau telan air liur basi kau je mampu.. penat komen berkali2, habuk pun tak dapat.. kesian wahai si BODOH TUE NEK TA..

      0

      0
  16. Anonymous says:

    Lara..pekerja bawah umur. Sedarkah orang tuanya???

    15

    0
  17. My 2 Cents says:

    She should stay at home and enjoy being a kid. Do what other kids do; not working like an adult. So hard-up for money is it?!

    17

    0
    • mamizura says:

      bitch…mind yr own pussy… lantak dialah nak kerja or what..bukan mintak duit hang bongok..bahghallll

      0

      7
  18. Anonymous says:

    Suka dengar Ecah ckp Utara…

    14

    0
  19. Vote For Ecah says:

    Lara mcm lambat sikit nk tangkap. Ecah dah mcm mak becok. Seronok tengok dia bersembang..mcm org tua.

    16

    0
    • gomen staff says:

      lambat bercakap ciri2 autisme, satu fakta, begitu juga kurang/tidak memberi tumpuan

      18

      2
      • kamal daud says:

        yang cacat hang…puaih hang pun dok kata kat budak tu dia dapat pahala,,,,,dapat duit jalan merata..hang dapat apa….peliaq bangla…

        0

        6
      • mamina says:

        kite pun perasan Lara ni membebel bila mak pak dia ckp dgn dia…kalo Ecah gi luar negara ada gak tgk ecah ni berdiri ke gerak sana sini..tp Lara asyik dduk kt stroller…asyik makan je..ank artis lain xde plak mcm tu

        2

        1
        • Xuraidah says:

          Kalau tak, die berlari sane sini.. tengok Meletop, tak boleh duduk diam.. die sgt aktif.. Anak org tak payah nak sibuk lah.. yg penting die banyak duit..

          0

          0
  20. Mawie says:

    Lantak la nk rosak ke haper. Esok pandai2 la bapak dia handle. Bukan anak aku pon..

    8

    0
  21. Anonymous says:

    Anonymous 5.35 pm, jgn cepat sentap ya. Maksud fasih tu bukan la fasih mcm org dewasa tetapi dibandingkan dgn Lara at least anak saya umor 10 bulan dah pandai cakap j’ai faim mummy, je t’aime daddy..bon apre midi mummy…si Lara ni dah 3 ke 4 tahun tapi cakap pun payah nak faham.

    4

    1
    • Rosya says:

      Wah cepatnya anak awak cakap ….anak says dua tahun Baru boleh cakap ..tapi dia boleh menguasai tiga Bahasa terus……now petah…..with me n my family dia cakap melayu…dgn papa English. N with our maid Tagalog.

      2

      0
  22. X says:

    Alahai apa nak dengki sangat dengan Lara? Semua bajet pandai sangat didik anak. Semua bayi kat dunia ni comel sama rata. Cuma dah rezeki dia dapat jadi model produk. Lagipun daripada dulu lagi model produk kan bertukar ganti. Kalau aku, aku bangga muka asia dapat jadi model produk antarabangsa. Alah, entah2 kalau anak kau dapat offer jadi model produk, kau lagi jakun kot. Apapun Lara ni pencetus fenomena, lepas dia, berduyun2 artis nak up kan anak memasing sama ada secara merendah diri atau terbuka. Tanya sama hati lah beb. Usah munafik.

    8

    4
  23. Anonymous says:

    ugly freak eeeuuuwwww

    0

    0
  24. Mak mak sgt says:

    Helloooo..yg korang panas sgt ni kenapa??..yg x memasal compare kan dgn si ecah pehal plak?…mcm la korang x penah up gambar2 ank korang kat ig memasing..ntah2 lagi kalut kot setiap hari upload…rezeki ank dia lah tu,xyah la sibuk nk jadi penyelamat knk2 teraniaya konon jadi buruh kecik2…aku tgk lara tu happy kot travel sani sini..buruh ke mcm tu??..ank korang ada????herghhhh…jgn busuk hati sgt la

    5

    4
  25. Ginger says:

    Seriously, anak TAK COMEL pun haha serius!! Mak bapak gigih promote budak ni. ramai lagi anak artis comel comel. Anak Yasmin hani n tomok lagi comel gilerrr. Whats the hype with this kid i dont even know lmfao

    6

    2
    • greenfingers says:

      Hi Ginger, awak dh ada anak? Sedap kan mengata anak org, lupa ye nanti kena kat anak sendiri. Hopefully anak awak muka busuk mcm mulut mak dia ye..And nanti orang pun duk compare anak awak n anak org lain yg lebih comel. Best kan?

      3

      1
  26. mamizura says:

    Rosak budak ni besok. Si mak pak budak ni biar je anak buas. Disiplin kureng Lana ni tengok pun tahu. Merayap je budak ni tanpa tegahan.
    Che Ta tu walaupun berangan camtu, dgn Aisyah dia tegas! Nampak je camtu.
    reply……………………
    cipap penuh bulu yang rosak hang samdol!! budak tu bukan buas..yang buas hang..dok kangkang kat bangla siang malam…………budak tu displin…hang tu bangla jolok free pun hang mau..dapat kulum kote bangla pun hang gembira amat… pi jaga diri sendir.. bulu hang tolong pi tebaih..aku tengok cipap hang macam siamanglak

    0

    4
  27. Anonymous says:

    Hadoiiii kesian kat acik2 kepam gigih mengomen mengutuk lara….dgn dak kecik pun sakit hati..ngape korang xkondem pemilik syrkt produk yg offer job? Sibuk nak ckp anak retis ni bagus anak retis tu xbagus .. ko bising2 sales produk tetap jln dgn cemerlang…. ada leerrr sbb knp dorg pilih lara…muka mix tp dress up mcm org berusia seriously xsesuai jd model produk baby…opsss kang jap gi ada acik kepam panasssss

    6

    3
  28. tina fazlita says:

    everybody mind your own cunt!!! let every parents decide what they want to do with their child. to those who think their child are the greatest gift pls continue cos all chikdren are diffrent and gifted in all sort of ways. the most important the become good children for this world and the other world. in other words please stop comparing your pussy with pussies!!!!

    4

    1
  29. +Negative says:

    Ni dah kira bagus. Ibu bapa yang bertanggungjawab. Tak la duit asyik masuk akaun, tapi cukai ‘lupa’ pula nak bayar. Lepas LHDN kejar dgn saman, baru ko tersedar. Kecik2 dah ada duit, untung la budak tu. Duit utk tabung pendidikan dan belanja diri tak ada la kelak nak setengah mati budgeting. Esok2 nak masuk universiti senang. Pilih tempat je. Nak dalam atau luar negara, lebih dari mampu. Tinggal lagi sekolah. Ibu bapa tiada la pening2. Orang cakap, saving for rainy days. Nasib dan untung, mana boleh predict. Mana tau hari ni banyak jobs masyuk, popular tup2 esok lusa, suram. Adalah juga savings utk budak tu. Terpulanglah kepada ibu bapa untuk mengatur. Yang penting bijak mengatur supaya tidak tamak utk ‘jual’ anak. Biar budak tu membesar jadi budak yang normal mcm anak2 lain. Duit, duit jugak tapi let children be children first. Tu yang paling utama. Tapi setakat ni, aku nampak couple ni ok kot.

    3

    1
  30. Yg Mengharap says:

    benci btol aku tgk…………korang ni yg lebih2 up psl anak…..bodo2 je

    1

    0
  31. melati says:

    Semua org sayang anak , tapi tk menjunjung anak tu mcm Bidadari..!! bg pandangan mata kasar tak lah Comey mane si Lara ni, mcm anak2 biasa jew..!!! buta ker Syarikat Johnsons & Johnsons nk buat si Lara ni Model Budak..!!! is isis isisssiisiis sian Si lara tu yg tk tahu aper2 ..jadi bahan gelak pasal Budak tu tk Comey tapi di sangka Comey..!!!

    4

    2
    • siakap keli says:

      mmg x comey mane pon..tp mak pak dia gigih buat mcm2 biar org kata comey…dlu bila ada org kata ank dia mcm down syndrome mak pak dia mrh…tp bg aku mmg x salah pon ape org ckp

      1

      1
  32. nuri says:

    sudah2 lah bertekak pasal anak org lain..korang bertekak pun bukan dapat apa. lagi banyak korang bertekak lagi glamour la anak scha. lagi glamour lagi kaye la dia.. korang?? mcm tu jugak hidupnye…

    0

    0
  33. karim says:

    ye lah…dah anak sendiri pun die kerah suruh kerja…die kanak2 lagi …come on lah parents….jgn dedahkan anak dunia glamour…child should be normal and biasa mcm kanak2 lain…usia dia tak patut jadi perhatian umum…orang nk cium..bergambar…orang nak dukung…kesian kat budak…

    but, itu yg dieorang nak and choose…terpulang lah kalau dah parents die pun gile glamour …anak pun jadi lah..

    2

    1
  34. £100 says:

    Bagus Lara… Semoga ko jadi lebih glamour. Cari duit byk2 lagi ye nak. Makpak ko nak maintain lifestyle mcm superstar kan, jadi ko kena la keja lbh gigih lagi.

    2

    1
  35. wekkkkkkk says:

    boleh keja ke budk baby mcm tu…Bukankah umur stat keja 16 tahun ke atas.
    ( Fahami makna nyer…walaupun iklan ke, duta ke..) kerja juga

    1

    0
  36. Anonymous says:

    awal ni bajet pandai english tp hampeh, ckp mcm cina pasar da anak tu pun hyperactive agaknya lara sndr pun x phm apa bpak dia ckp sbb scha pun sibuk dgn hp je, dorg kurg communicate dgn anak dorg ni tp bajet parenting ala2 artis hollywood. anak kena ajak berborak dgn terang jelas dan anak phm apa kita ckp dia akan layan kita. mcm ecah mak dia bnyk mulut tu psl ecah pun tau nk jwb mak dia. stop being rich and famous la schawal aku tgk anak korg tu mcm terencat

    2

    2

Leave a Comment

Optional