Written by serenity | October 14th, 2015

Seorang wartawan Daily Seni, Deric Ect  telah menulis mengenai lagu single terbaru Ayda Jebat iaitu ‘Siapa Diriku yang dikatakannya mempunyai persamaan dengan lagu Meghan Trainor.


 photo AYDA4-1200x485.jpg

Kami telah menterjemahkan tulisan Deric seperti berikut:-

Untuk single terbarunya ‘Siapa Diriku’, pelakon drama popular Ayda Jebat telah memutuskan untuk mecontohi Meghan Trainor dalam banyak perkara yang mungkin anda terlepas pandang.

Lagu itu bertema pop uptempo dengan pengaruh 60-an yang kuat, mengingatkan kita kepada jenis irama yang menyebabkan banyak lagu Meghan dimainkan di stesen radio.

Video muzik itu, bagaimanapun, satu cerita lain.


 photo ayda6.jpg

Pengarahan seni dan skema warna bukan saja menyerupai video Meghan “All About That Bass” dan “Lips Are Movin“, mereka juga bersusah payah mencari seorang model berbadan besar untuk membawakan apa yang divisualkan oleh Tyler Moffat (untuk video muzik Meghan).

Ayda berjaya mendapatkan khidmat Michael Ang, pengarah siri televisyen M.A.I.D yang dibintangi oleh Ayda sendiri bersama Zul Ariffin sebagai cameo ‘Siapa Diriku’. Dalam video itu Michael membawakan watak seorang pengarah yang sedang memarahi krew penggambaran yang masih kanak-kanak.


 photo AYDA3.jpg

Perlu disebut juga permulaan lagu ‘Siapa Diriku’ juga lebih kurang sama dengan lagu Meghan iaitu “Dear Future Husband“.

Kedua-dua video bermula dengan bunyi deringan–Meghan dari basikalnya, manakala Ayda pula dari telefon bimbitnya–yang kemudian mempersembahkan vokal yang disaring bagi mencipta kesan nostalgik betul-betul sebelum rangkap pertama dinyanyikan.




 photo ayda8.jpg

Kami tidak mahu menuduh Ayda meniru, tetapi bukti yang ada tidak berpihak kepadanya. Mengapa kamu tidak tampil dengan konsep yang berbeza, Ayda? Adakah mereka paksa kamu lakukannya?

Dikeluarkan di YouTube pada 15 September, lagu ini juga ditampilkan dalam runut bunyi drama M.A.I.D.


Sebenarnya, cakap-cakap bahawa lagu Ayda itu menyamai lagu Meghan memang kedengaran sebelum ini, tetapi setakat ini tiada komen mengenainya dari Ayda. Kalau lagu saja yang sama mungkin ia kebetulan, tetapi video muzik sekali?

Mungkin Ayda sememangnya mahu menampilkan irama dan imej video seperti Meghan, mana tahu kan?

70 responses to Lagu ‘Siapa Diriku’ Ayda Jebat Tiru Lagu Meghan Trainor?

  1. anon says:

    Banyak je lagu2 atas dunia ni yg lbh kurang sama….so tak heran pun.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Dua2 aku tak minat tapi yg pasti meghan trainor ada tiru style kpop video.
      Jarang2 video barat berlatarkan video dan style macam meghan tu. Kpop berlambak la.

      0

      0
      • One Direction says:

        alah kpop bodoh kau tu tiru One Direction. 1D ada ramai members,,,, kpop bodoh tu pun nak ada ramai members. dah lah kpop menari macam monyet .
        orang sibuk vote,,, ehhh kpop fans bodoh tu pun sibuk nak vote artis kpop fake tu. DAH LAH ASIAN ,,, LOW CLASS LAH UNTUK US, UK MARKET.

        0

        0
      • Ayahanda Rania Gold Kulop says:

        serius geli gegendang telinga. lagu mcm budak terencat tumbesaran otak je. ku tampar kang baru tau…..

        0

        0
        • mimie says:

          Boikot artis spore msuk industri msia jgn bg pluang msuk kt industri msia ni,bila msuk industri msia blgak bagus semua over je..artis2 melayu spore kt spore xde tmpat jd bila msuk msia bajet bagus lain mcm la.. nk wat cmne kt spore industri hiburan lebih kpd cina je artis cina blh cari makan,TV station mediacorp pn cina yg pegang..artis melayu spore xleh cari makan nk blakon susah, nyanyi susah,buat drama filem melayu susah,nk wat program tv pn susah..tngoklh channel suria tu asyik ambil program tv dr msia je nk buat sndiri xde bajet,kata melayu spore kaya tp hampeh kosong bajet bagus je lebih..saluran tv melayu spore pn cuma ade satu je dr dlu smpai skrg cmne nk maju industri hiburan penyiaran melayu spore klu saluran tv melayu cuma ade satu,cina mmg mnbodohkn melayu spore..klu cina mediacorp adil pd org melayu spore dia bg lebih dr satu saluran tv melayu utk org melayu spore,ini tdk dari dulu smpai skrg cuma ade satu je bodoh ke pe..mmg xkn maju sampai bila2 lh industri penyiaran hiburan melayu spura..

          0

          0
        • Anonymous says:

          Muka mcm lapar batang si Ayda ni. Gedik tu toksah cakap la. Meluat dgn dia ni. Yuckssss!

          0

          0
        • Mimie bdh says:

          untuk mimie banggang, kau suruh lah makhluk2 kau jgn masok singapore carik kerja. G kerja lah kat malaysia! jgn nk sibok2 masok singapore tiap2 pagi! bodoh nak mampos bebual tk logic. kau suruh sheila hamzah, yuna semua balik malaysia! jgn suruh dorang carik rezeki luar dari malaysia. otak sempit! orang fikiran tertutup fikiran mmg gini!

          0

          0
    • Anonymous says:

      elok la sangat, dua2 muka lebar mcm piring size L dan XL…

      0

      0
    • Kiah says:

      x minat..dah la x lawa….gedik je lebih

      0

      0
    • SMN says:

      Saya bukanlah peminat Ayda tapi pada saya lagu dia kan berbeza. Cuma mungkin konsep video lebih kurang. Kalau macam tu semua penyanyi dah tak boleh buat adegan menari-nari di kelab atau ada lampu besar dari belakang (macam video k-pop) atas alasan meniru idea orang.

      0

      0
    • hmmm says:

      hah! aku dah cakap nok!

      0

      0
  2. Anon2 says:

    Kesian..kat luar negara byk je yg tiru2 kdg2 bunyi exact. Org malaysia sendiri taknak sokong penyanyi malaysia.. carik salah sampai besar kuman pun nampak siap buat karangan penuh. Tahniah bn! ???

    0

    0
  3. ariefsempoi11 says:

    Aku ingat aku sorang je perasan.. Minah ni memang suke meniru. Bukan taknak support tapi takda idea yg boleh kita sokong minah nie.

    0

    0
  4. bijan says:

    aku suka gila lagu tu.. x kesah la tiru ka apa..janji ayda jebat 80x lagi cute dari megan trainor yg bagai dipump2 tu..cute sgt ayda jebat dlm ni..

    0

    0
  5. aida tuah says:

    xsama pn..ad je nk cri slah org..
    blambak lg org tiru meniru lbh ketara..
    kipdap ayda jebat!!

    0

    0
  6. Wan Din says:

    Kadang-kadang tengok comel gak dia ni

    0

    0
  7. Kupu-kupu Emas says:

    Sedap je aku dengar lagu ni..Nmpk sama dgn lagu Meghan tp rentak dia ade lain skit…klo perasan video klip artis2 Malaysia skrg mmg dah menuju ke aras style Meghan tu… Alah, mcm video lagu Elizabeth Tan…Kan scheme color n style 60-70an dia tu sama…Rilex..Kasi chance kat artis baru nk naik.. Jgn terus bash..

    0

    0
  8. Lin says:

    Cik serenity (penulis artikel), terjemahan anda nampak sangat crude. Google translate kah ini?

    Bukankah ini juga salah satu bentuk plagiarism? Speaking of the devil….

    0

    0
    • serenity says:

      I don’t need Google Translate. I tried to retain the tone and meaning of the original article as faithful as I could. Here’s the definition of ‘plagiarism’:

      the practice of taking someone else’s work or ideas and passing them off as one’s own.

      I clearly named the writer of the original article and linked to the original web source. I quoted and translated the writer’s sentences. I don’t know why you assume them plagiarism, since I never passed them as my own. Good luck.

      0

      0
  9. Ayda lover says:

    Ayda sangat comeyyyy okay!

    0

    0
  10. lola loli says:

    Dunia ni bulat…same bulat mcm Michael Ang…dlm bidang sendiri setakat keje copy idea org…ade hati nk luahkan pendapat dlm bidang lain…bygkan dia kutuk cara dato lee chong wei mcm badminton…

    0

    0
  11. Faris Ramli says:

    Kalau plagarisme berlaku, ianya menunjukkan seseorang artis itu tidak kreatif. Kelakar la bila berlaku dalam industri kreatif (seni). Plagarisme should not be supported, whether it from local or international artist (and not to be limited by them only) as it set bad example to newer generations. #Justsaying

    0

    0
  12. gigih says:

    ada ke makhluk yang minat dia ni

    0

    0
  13. Anonymous says:

    x minah..muka lebar. muka talam.

    0

    0
  14. jazlina kaur says:

    minah ni muka kampong giler.

    0

    0
  15. Anonymous says:

    Retis Gred g- gediks!

    0

    0
  16. Anonymous says:

    lagu2 mcm ni la membuatkan aku ubah siaran. eeee…choy

    0

    0
  17. Milah says:

    Dah la muka mcm ikan emas…trrgedik plak tu. Nyampah giler!

    0

    0
  18. Mat K says:

    agree, layak nyanyi kt bilik karaoke je

    0

    0
  19. Naww naww nawww says:

    Poyo…..vokal out gila! Setaraf Fazura!

    0

    0
  20. AK says:

    nak dengar lagu yang unik dan ada kelainan dengar yang indie

    0

    0
  21. pening says:

    pasal same ke x tu aku xsure…kne tgk dulu….tp aku rase ayda ni berbakat…die boleh berlakon n boleh nyanyi…yg kutuk suare die sendu ni maybe x pernah dgr lg ayda nyanyi live…cube korg tgk youtube n cube rekod suare korg nyanyi lagu die…aku x leh wat ngn sedap so aku rase die leh nyanyi…n berlakon pn not bad…die mmg gedik sket tp bile berlakon aku x nyampah.yg kutuk rupe bagai tu aku tau golongan cm mane…golongan org yg x yakin ngn diri sndiri…sbb org cantik2 very cnfident n x kn pduli psl rupe org.sekian mekasih.

    0

    0
    • Anonymous says:

      pening….aku dgr lagu ni pun pening….lagu bese2 je…suara pun bese2 je…berlambak laa suara cam die tu…klu bg kat sape2 pun y mmg pndai nyanyi selain artis pun aku rs blh je nyanyi lagu die…maybe sbb ko ni x pndai nyanyi dan suara pun mmg x sedap sbb tu ko rs ko xleh nyanyi lagu die..aku rs ko nyanyi lagu sape2 pun mmg x leh..hahahaha…org klu pndai nyanyi bw la lagu genre mcm mana pun msti blh nyanyi…

      0

      0
      • pening says:

        klu cmtu la definisi penyanyi ko cnfirm la kt malaysia ni ade 5 org je pnyanyi…ngadap tu je la.sbb ko nk bg je lagu asl diorg boleh nyanyi…asal pnyanyi berlambak kt malaysia ni?sbb recording cmpany salunye akan lamar pnyanyi yg ade identity sndiri n stage presence yg leh wat org minat…tp kne make sure la boleh nyanyi live. klu x leh nyanyi live aku pn sure maki. aku leh nyanyi tp x merdu sbb tone sore aku x sedap.tp klu takat nk dgr key masuk ke x tempo lari ke x aku rse aku leh detect.so aku rse ayda ni bleh la jd pnyanyi.admit je la weh.ko jealous ngn die.aku fhm prasaan org2 yg ade kekurangan ni…sbb aku pn cmtu…kwang3…

        0

        0
    • Anonymous says:

      Adya jebat kut yg comment ni. Lain mcm je bunyik hehe

      0

      0
  22. Markonah says:

    Uneducated meleis memang suka mengutuk…

    0

    0
  23. rosie says:

    amboi cara ckp mcm org tak berpelajarn je hehehe. semua ni keyboard warriors. tak suka attitude sudah lah/ nk ckp muka pinggan la size XL tu sedar tak dh hina ciptaan yg kat atas tu?

    0

    0
  24. El says:

    tonton di youtube, tak sampai habis pon, dah tak nak putar lagi.ntah lagu ape ape, boring

    0

    0
  25. hanya diri jebat says:

    korang2 yg kutuk ayda tue..adakah korang taw lagu nie sbenarnya d tujukan tok korannggg….muahahahaha..ak xkisah pasal suare bez ker x..ak juz menghayati lirik2 lagu nih..mksd trsirat n tersurat not bad!!

    0

    0
  26. Redvine says:

    biasa lah melayu…bab2 meniru ni mmg no 1..

    0

    0
  27. PEniru says:

    AKHIRNYA.!!! ada jugak yg keluarkan statement. aku dah lama perasan lagu ni & video klip si ayda ni tiru sebijik Meghan Trainor.. ohyeh.. senang buat duit kan. dah la suara sengau.. make up dlm video clip tu pucat mcm hantu opera.. ntah ape2..

    0

    0
  28. Zoey Myers says:

    We have a inquiry about the post, where am i able to contact the author?

    0

    0
  29. whoah this blog is magnificent i love reading your posts.
    Keep up the good work! You already know, a lot of individuals are searching around for this
    info, you could aid them greatly.

    0

    0
  30. I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this website.
    I am hoping to see the same high-grade content from you in the
    future as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own site now ;)

    0

    0
  31. Everything is very open with a precise explanation of the challenges.
    It was truly informative. Your website is very useful. Many thanks for sharing!

    0

    0
  32. net3flix says:

    Hi there to all, it’s in fact a nice for me to go to see this web site, it contains priceless Information.

    0

    0
  33. I’ve just bookmarked this page, wonderful blog!

    0

    0
  34. art says:

    This paragraph is in fact a pleasant one it helps new web viewers, who are wishing in favor of blogging.

    0

    0
  35. spletne says:

    Magnificent beat ! I wish to apprentice at the same time as you amend your web site, how
    could i subscribe for a blog web site? The account helped me a appropriate deal.
    I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided vivid
    transparent concept

    0

    0
  36. conver2mp3 says:

    This is the right blog for anybody who would like to understand this topic.
    You know so much its almost tough to argue with you (not that I personally will need to…HaHa).
    You certainly put a new spin on a subject that has been written about for a long time.
    Excellent stuff, just excellent!

    0

    0
  37. kuhanje says:

    An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a coworker
    who has been doing a little research on this. And he actually ordered me lunch due
    to the fact that I discovered it for him… lol.
    So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah,
    thanks for spending the time to talk about this subject here on your blog.

    0

    0