Written by AbangNara | January 30th, 2011

Mantap gila sebutan Maher Zain untuk lagu Insya-Allah versi Bahasa Melayu nie. Good job Maher. Teruskan usahamu.

P.S: Ini baru rempit sejati.

Baca Yang Ini Pulak:-

377 responses to Lagu Insya-Allah Maher Zain Versi Bahasa Melayu

  1. ape xxx kisah??? says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 26 Thumb down 53
    • ape xxx kisah??? says:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 34
    • mmmmm says:

      wth??????bnci tol la aku komen2 kt cni mcm haram ketuanan melayu la freemason la yahudi la lady gaga la korang ni mcm org x de ilmu mcm otak kosong org try nyanyi bm salah sebutan pelat la ko tu bgus sgt kew spm dpt A1 kew???sedangkn org melayu nk ckp melayu pon segan aku gi pavilion aku tgk bdk melayu speaking bi mn nye mertabatkn bahasa melayu????sekurang2 nye mz ni nyanyi bm sbb nk org luar knal bhasa melayu….yg aku x leh blah kaitkn freemason dgn mz????mz dituduh freemason sbb dye penah keje ngan lady gaga tu dlu la weyh……aku bce surat kabar yg dye mengaku yg dye penah bt silap tu mse lampau dye skrg dye nk berdakwh nk bwk org islam yg tersasar kembali ke pangkal jln ntah pape la korang ni……aku rse kt bn ni ade org bkn islam la sbb komen mcm bkn islam jew…….

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 36 Thumb down 6
      • yaya_yumi says:

        maher zain da best….

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 1
        • darenya cassandra says:

          best sangat maher zain nyanyi…hmmm…layan jew…jgn bnyk bunyi…………….membawa ke jalan yang baik…hehehe

          Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
      • ade aku kesah says:

        setuju … =)

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
      • anne says:

        yeahh skong stment MMMMM heheh apa daa tuhhh lah org melayu tuduh org tampa usur periksa ,esh3 kan dia penah kata dia penah wat salah dulu,skunk dia belajar nk mendekatkan diri pada tuhan,apa lah org nk jadi baik pown korang bising ak xpaham peshen opss perangai korang nie nk kondem2 bagai mcm lah diri tuh bagus sangat

        Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  2. senduk kayu says:

    i like maher zain!!!
    sape suka maher zain sila like!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 110 Thumb down 18
  3. Obefiend says:

    pelat

    sila improve bahasa melayu anda. Ini bahasa KETUANAN. Ini bahasa bangsa terpilih

    jangan main main dengan bahsa kami! kalau nak cakap bahasa melayu pastikan betul sebutannya. jangan ingat kami melayu bodoh mudah terjatuh hati dengan versi lemah tidak betul sebutan ini

    saya bakal menulis surat bantahan ke kedutaan sweeden atas kesalahan bahasa melayu Maher Zain

    bakar embassy sweeden

    jangan diperkotak katikkan hasa ketuanan

    PERKASA FOR LIFE

    NNNGHHHHHHHHGHHHHHH

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 267 Thumb down 123
    • peace says:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 52 Thumb down 81
    • siti masturA says:

      ko xnak bt rombongan bantahan kt kedutaan sweeden ke? aku pun nak join gak..kalu sebut bahasa indon xpela..hahahahhaa..

      Hot debate. What do you think? Thumb up 21 Thumb down 25
      • Wartawan Murai says:

        Obefiend…tolong lah..kau macam tak ade kerja lain.

        Kau sendiri pun type tak betul…type macam Bangla baru belajar guna PC nak kritik orang lain? Please grow up. Use some manners.

        Rumah dah tak ade cermin ke oi…. :(

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 84 Thumb down 37
        • LuSelipar says:

          ROFL

          Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 2
        • iera says:

          YA BETUL TU WARTAWAN MURAI..
          YG PENTING LAGU GUNA BAHASA MELAYU SEPENUHNYA TAK MACAM YANG TULIS KOMEN TU GUNA BAHASA ROJAK….KO YANG SALAH KO NAK KRITIK ORG LAIN PULA..

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 27 Thumb down 12
        • Makan Cili Pedas says:

          Ketuanan Melayu la? Bagai ketam menyuruh anak2 nya berjalan…

          Sebelum menaip tidak salah jika kita semak cara penulisan kita. Sebelum memberikan komen elok jika kita berhenti seketika dan buka minda…adakah aku layak menegur orang lain?

          Meludah kelangit akan jatuh ke…..siapa? Kita jugak kan? 8)

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 28 Thumb down 9
        • silentgirl says:

          bg aku ok je die nnyi in malay version…helo, he’s not even malay…so nk expect die nnyi perfect cm org mlayu..mmg xlah! cmtu baek ko suh org cina n india pn gunekan bhasa mlayu btol2 ble bckp..adoii..ade je xpuas ati! psl hal die n lady gaga or wut so ever dlu..let bygone be bygone la..past is past..die pn da brubah! aku sgt2 damai ble dgr lagu2 die..waktu mule2 dgr…aku hayati lirik die..sumpah aku mnangis..sgt indah lirik die..cinta kpd Allah yg Esa…pd yg dengki mdngki tu..sudah2 la..bg la peluang kat maher zain..pminat die rmai kat msia ni..pe slhnya die wat lgu in malay version..tu tandanya die hargai pminat die yg kbykannya berbangsa mlayu..ade ke die nk wat bhasa endon? xde kan…bangga what..org luar nk nnyi bhasa kte! go maher zain..

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 38 Thumb down 4
        • epulafea says:

          hahaha. obefiend berjaya lagi. tahniah!

          Hot debate. What do you think? Thumb up 22 Thumb down 13
        • ramainya butthurt. wakakakakaka wakakakaka

          habeslah obe lepasni. idup obe!

          Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 3
        • fai says:

          biasa jugak attention seeker. ahaha!

          Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
      • qish says:

        siti mastura: apa kaitan dengan indon pulak. perlu ke nak menghina negara lain pulak. aku tak bermaksud nak side indonesia pulak. tapi aku rasa komen saudari ni tak berkaitan dan berunsur menghina.

        be on track.

        Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 2
      • nyampokk.. says:

        jng tuduh melululaa… tah2 yg tulis lirik dlm versi malay ni org malaysia..dia hanya nyanyikan.. paham dah fasih sangat ke dia dlm b.melayu.. fikir guna akal.. bkn nafsu yg BEBAL..

        Hot debate. What do you think? Thumb up 12 Thumb down 5
    • KH says:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 55
      • Gaban says:

        yes, before he put contraband within his thigh….wahahahaha

        Hot debate. What do you think? Thumb up 12 Thumb down 15
      • lalalala says:

        asal tak banned je adam lempet yg gay tu

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 43 Thumb down 5
      • Yara says:

        Nk banned buat pe? lebih baik banned org2 yg suke bawak lagu unsul2 seks.

        heran ar ..perkara baik org buat pun kau tkle trima.. ada prob ke ape .ish

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 0
    • eszol says:

      hear-hear

      Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
    • xmrwnx says:

      hidup ketuanan
      muahahahahaah

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 9
    • M.A says:

      Mana PERKASA yang obes.?? Ini sudah lebih, menjahanamkan bahasa kepada bangsa yang TERPILIH.
      Bangsa melambangkan bahasa..

      Hot debate. What do you think? Thumb up 14 Thumb down 11
    • siti says:

      at least dia try. siapa melayu melayu yang tak faham esp orang orang tua, will understood. dapat pemahaman. pengisian tu penting anywayy.

      Hot debate. What do you think? Thumb up 28 Thumb down 19
    • haji rosli seymor batts says:

      nak.

      pakcik berasa sungguh kechewa bila melihat kata kata sebegini dilontarkan di sini. walaupun pakcik dah berumur tetapi pakcik tetap ‘hip’ kerana pakcik juga seorang ustad. pakcik selalu datang ke laman webinternet ini untuk info terbaru artis untuk mengeratkan hubungan dengan murid pakcik tapi bila pakcik lihat komen begini, pakcik sedih. pakcik sedih , nak !

      jangalah mengaibkan orang itu macam ni, walaupun sebutannya tak betul tapi tujuan dia bukan untuk menghina agama kita.. itu pakcik pasti. kenapa perlu mengapi apikan situasi ini nak ? jangan macam ni…

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 76 Thumb down 24
      • KH says:

        Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 53
        • haji rosli seymor batts says:

          nak , jangan begini. walaupun pakcik tak fasih beringgeris kerana itu bahasa penjajah dan pakcik dulu sekolah pondok je tapi pakcik dapat rasakan perkataan perkataan itu sungguh kasar. janganlah kita mencari dosa ..

          adam lambert itu walaupun homoseks , pakcik yakin , dengan didikan agama dia akan berubah. pakcik setuju , gejala homoseks ini memang perlu dibendung , kawan pakcik dari africa dulu pernah memberitahu pakcik , homoseks ini mereka memasukkan tangan kedalam dubur pasangan mereka dan lepas itu pula mejilat jilat najis yang keluar macam menjilat eskrim. patutlah kaum nabi luth dulu diterbalikkan buminya.

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 44 Thumb down 8
        • KH says:

          hakhakhakha
          bebal la pasal gay ini

          Hot debate. What do you think? Thumb up 2 Thumb down 11
        • LuSelipar says:

          syabas haji!
          nanty sy cdg kan nama tuan pd Nat Geo.

          Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 9
        • peace says:

          ak takot da antra pengomen d sini adalah bukan beragama islam……hati2.mrk cuba nk menjatuhkn kite…..kite bkn nye taw pon sape yg komen….umat islam di sini kena berhati2…….

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 28 Thumb down 6
        • booboo says:

          haha umat islam suke baca gossip ye?

          Hot debate. What do you think? Thumb up 12 Thumb down 6
        • peace says:

          ko antra yg suka kn??sbb tu ko blh komen..haha

          Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
      • Lipstick Merah Pink says:

        Obefiend to gila glamur..macam uncle Seekers juga..! Bebal tak bertempat. 8)

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 27 Thumb down 12
      • nur sutera says:

        salam pakcik….

        betul pakcik saya pun tak faham kenapa sebutan yg sedikit tu nak di jdkan isu besar…sedangkan isi yg ingin disampaikan tu yg penting…..sedar ke kita org bukan islam kat luar tu ada yg membenci lagu-lagu yg berunsurkan islam…tp kita kat sini mengagungkan mereka yg membenci agama kita…..

        klu kita islam kenapa bgktkan isu yg remeh….tp cuba memahami…usaha kejln kebaikkan knapa mahu dihalang.

        positive thingking plz…….

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Degawan says:

      kok itu bahasia indonesia dong…

      Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 6
    • blacktie says:

      mcm ana rafalli nyanyi BM fail..hahahha

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 2
      • KH says:

        Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 27
        • anne says:

          bila orang muslim sendiri benci pada kebaikan. inilah jadinya.

          macam umat yang bencikan nabi muhammad dulu. sebutan bahasa lagi penting dari mesej agama agaknya.

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 38 Thumb down 0
        • sempoi says:

          aku tak nampak mana slacknya sebutan mz ni…tulun beritau sikit

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 36 Thumb down 1
        • KH(maher zain sucks) says:

          blerghhh
          msg agama menda?
          nak msg agama tgk kuliah la ptg jumaat kat tv3

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 8
      • LuSelipar says:

        setuju! setuju!
        aku tataw la kalo kalo suratkhabar yg buat cerita tp ada satu ‘pull out’ kecik suratkabar ‘men setim’ lapor bhw ana sebut perkataan melayu mcm org putih sb dah biasa ckp omputeh.
        jahat ek org tu kalo citer tue bohong

        wallahuallam.

        Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
    • orang kata says:

      orang kata…kalau takde benda bijak nak cakap..
      diam..
      kalau takde benda baik nak cakap..
      diam..
      kalau takde benda nak cakap..
      diam je..
      orang tak cakap kita bodoh kalau kita diam..
      tapi kalau kita cakap..
      kita bising..
      tapi orang laen diam..
      tak semestinya orang ingat kita bijak dan kagum..

      mungkin ada kagum..
      tapi sikit.
      berbanding yang benci…

      hidup dalam dunia maya
      tak sama dengan dunia realiti…

      mulut boleh jadi …kilang dosa..
      kalau kita ini orang yang beriman…
      diamlah..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 31 Thumb down 9
      • KH(maher zain sucks) says:

        Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 23
        • nenekcun says:

          org kata.. sokong2. kalau yg terlebih tu, rasa mnyampah plak.tah hape2 je..
          mula2 rasa mcm termakan la jgk “kata2″ beliau ni, tp lama2 rasa mcm ade plak wayar yg ptus kat kpla beliau ni…baik abaikan jekk.. for sapa2 yg dikomen oleh beliau ni, abaikan jela.jgn layan.sampahh ..

          Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 4
        • peace says:

          ko tu sama ada 2 je..loyar buruk atau bodoh..haha

          Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
      • lmfaoatmaherzain says:

        An idea is like a virus.
        Resiliant.
        Highly contagious.
        The smallest seed of an idea can grow.
        It can grow to define or destroy you.

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
      • orang kata says:

        oh ya.aku maksudkan ni kat obefiend dan semua orang kat sini..
        kau orang ni duduk dalam komputer boleh la cakap lebat..
        dalam dunia realiti masing2 kecut senyap membisu..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 16 Thumb down 1
    • rocco says:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 29
      • APo says:

        Hallo bro cuba kau nyani dan cuba cakap inggerris sebutan kau tu real ke sebijik cam mat salleh ha??? …….

        Kat kubur esok ada ke soalan suruh kau bercakap dalam bahasa ..yang ada ditanya agamamu sahaja….
        Sebelum menulis tu tengok kelemahan diri dulu le …

        Setakat menghayati maksud dalam lagu cukuplah tak payah nak mempertikaikan pelat dia, at least dia cuba engkau hampehhhhhhhhh

        Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
        • rina says:

          maafkan laa kepelatan maher zain tu….dia tu bkn org melayu…mmg laa ade pelat sket…
          ape laa…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • obefriend says:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 21
    • malaysian says:

      relax la! lagu dia memangla bunyi lain mcm tpi x pyh extreme sgt..
      he’s just sing the song mcm orng korea nyanyi lagu jepun.
      kte pon ckp bahasa inggeris pronounciation tunggang langgang, smpi x nk guna perkataan melayu.
      even though, i don totally agree when people use so many english words as bahasa melayu like

      fee – fi (yuran)
      transformation – transformasi (pertukaran)

      my teacher said bahasa hav to be dynamic.
      jgnla jdi orng indon, diorang tu suke besrkn perkara2 kecik. they’re dumb-ass but we don

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 3
      • aisyah ash says:

        sorry for uninvited interruption…it’s proNUNciation..not proNOUNciation…don’t ged mad..juz correcting the grammar..haha :) :)

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 3
    • nasikandar says:

      Obefiend,
      Untuk seseorang yang baru nak belajar cakap BM, mestilah takkan sempurna 100%. Cuba awak cakap Bahasa Arab atau Bahasa Swedish, tak pelat kah? Jgn pandai nak mengeruhkan keadaan saja.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 22 Thumb down 4
      • fai says:

        Saya setuju.. at least he wanna try.. unlike some ppl ckp je.. tak tentu dia le buat kn.. =)

        tapi kalau da namanye benci.. org tk buat salah pun akan dikutuk.. manusia manusia.. sesama islam pun nk mengutuk.. =(

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
    • nasikandar says:

      Obefiend,
      Untuk seseorang yang baru nak belajar cakap BM, mestilah takkan sempurna 100%. Malahan dekat Malaysia pun ada banyak slang2 BM. Cuba awak cakap Bahasa Arab atau Bahasa Swedish, tak pelat kah? Jgn pandai nak mengeruhkan keadaan saja. Mesej yg disampaikan lebih penting.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 23 Thumb down 4
    • Dauspozi says:

      huhu.. dia baru je nak belajar tu… bebudak melayu sendiri pun suka sebut tak betul.. sebut Suka=shuka..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 3
    • anne says:

      ekelele mcm bagus sangat ko nie,dia punya lidah bkn lidah melayu soo jgn bnyak cakap lah,sekurang2nya dia berjaya bawak lagu nie dalam bahasa melayu,walupown dia org luar,aduhai ntah pape lah ko nie..ni kan percubaan pertama dia nyayi lagu bahasa melayu,so bngga sikit org luar ble nyayi lagu tuh dalam BAHASA MELAYU!!

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 3
    • ewan says:

      ko ckp camni kan,mcm IF U USE ANOTHER LANGUAGE/LANGUAGES,mcm la btl sgt pronunciation ko 2..dah kte taw y maher zain bkn org melayu,kira ok la 2.die nk sampaikan dakwah,bkn masalah bahasa.masalahnyer ko 2 y xreti bahasa. bukala mnda 2 cket.ke ko xterima ape y die nak sampaikan 2?lawak la ko ni.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 2
    • mocking says:

      patutnya terima kasih kat maher zain nie.dy da translatekn dlm BM.beguna kd yg xbpe phm BI kat malysia nie.lg pun dy wat nie tuk cncert kat cnie.dy dtg bedkwah dlm lgu.sye bgga dgn dy walaupun org asing tp bunyi mcm fasih BM.xla pelat mne pun.

      Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 2
    • papejer says:

      * sila improve bahasa melayu* aper tuh????
      dlam bhsa mlayu xder pkataan improve…

      *hasa ketuan* apa bnde plak tu???

      dye bkannyer pn org mlayu..
      org mlayu sndri pn blom tntu nk berbhasa mlayu..
      skurang-kurangnya dye buat gak..
      jgn nk buat malu kt snie lak..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 2
    • arieiza says:

      kalu agak2 nak jaga sgt bahasa kita tak perlu pegi sampai sweeden..kat malaysia ni pun berlambak yg merosakkan bahasa.

      PERKASA FOR LIFE? erkkk…ni bahasa melayu yg diutamakan ke?

      Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 1
    • Gosipgurl_fea says:

      Obefiend , saya bukan melayu dan belajar bahasa melayu 4tahun lepas,dan masih lagi belajar. tak salah anda menidakkan sebutan bahasa melayunya yang tak betul kerana anda sebagai orang melayu dan ada hak itu. tapi fikir positif sikit Encik Obefiend, kenapa INDONESIA memaki keturunan anda melayu MALING dan sebagainya tak pula anda melatah dan sudahkah anda bawa SATU SURAT BANTAHAN mungkin ke KEDUTAAN Indonesia? dan saya yakin , Maher Zain tak berniat menghina Bahasa anda dan dia sudah cuba yang terbaik untuk menyampaikan didalam versi melayu supaya meluaskan dakwah yang dibawanya.
      Tapi saya mahu tanya anda sendiri, jika anda terlalu marah dengan bangsa asing yang gunakan bahasa anda dan dituduh pula tidak betul penggunaannya sedangkan dalam kalangan anda sendiri menggunakan bahasa melayu yang tidak betul? adakah itu tidak mengapa? dan kenapa anda menggunakan NICK NAME AS Obefiend <<< ini tidak menghinakah bahasa melayu anda yang penuh dengan nama2 cantik lagi ketuanan itu?

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 2
    • berry says:

      Obe, this is epic trolling. Obe gila. ramai orang butthurt kot. terbaiklah

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • myra says:

      agak2 lau ko tu perfec sgt, asl xko je g ajar dy bahase melayu…
      tu yg ak plik dgn org melayu cm ko ni..
      akal pendek ade ati nk tgor org laen kn…
      ko patot bangge tau x, dy gne bahase ibunda kite ni n satu dunia dgr…
      nk kate b***h, cerdik pandai blake..
      dy org luar yg blaja n tafsir lagu dy dlm malay..
      bkn kite ptot support dy n bangge org gne bahase kite…
      balik umah muhasabah diri sendri dlu k…
      ak pon xperfect, byk slh..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • aku terasa aku pelat ckp. wakakakaka. jangan tulis surat bantahan dgn kerajaan malaysia sebab aku pelat. lololol.

      wa caya sama lu obe!

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
    • pic says:

      mcm bagus ja

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
    • ade aku kesah says:

      poyo la ko ni … g la ko bakar sorang2 … dok dlm gua je elok ko ni … jadi org zaman batu …. hahahahaha~

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
    • boring says:

      xpayah la sibuk2 nak perkasakan bahasa melayu sangat kalau diri sendiri pun guna bahasa rojak..cermin la diri sendiri sebelum mengata orang…jangan ingat anda sorang je perfect..be matured and dont act like childish..your language is your attitude..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • makhluk tuhan says:

      :)
      alhamdulillah..
      smga ko tak akn dipersoalkan dengan seteruk2nya di alam kubur nati..amin~

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • leez hashim says:

      lagi elok rasanya sebutan bahasa maher walau pun pelat but still boleh difahami…kita pun tau dia bukan malay so its not a big deal kalau dia nyanyi pelat but camner plak ngan artis2 melayu kita yg nyanyi guna bahasa sendiri pun sebutan pelat mengalahkan maher zain…..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  4. ayam says:

    i love maher zain very much !!! nice song !

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 37 Thumb down 8
  5. lady gagap says:

    masha allah sedap sungguh.insaf sekejap :’(

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 31 Thumb down 12
  6. noknok says:

    good job .. love it .. haha

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 5
  7. kawan lama says:

    best!!! mmg la dia nyanyi pelat skit…dah dia bukan org malaysia…at least ada jugak usaha nak berdakwah ( guna bahasa y asing bg dia)…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 44 Thumb down 14
    • lmfaoatmaherzain says:

      lol…dakwah? ini dakwah?

      seriously, artis nashid ntah brape puluh kt m’sia, xdak 1 pun nak cakap diorg b’dakwah…sume cop depa wat music islamic ja

      tolong la…maher zain was never a nashid singer, sblom ni pun die just typical mainstream singer…

      he’s doing for money, and teh fangirls yang bajet alim sekejap lepas dengar lagu dia

      Hot debate. What do you think? Thumb up 26 Thumb down 23
      • KH says:

        Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 23
        • papejer says:

          i hate u KH..
          org tu nk brdkwah melalui lagu..
          sbuk je ko nk jtuhkan org tu plak..
          akal ade ke…

          Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 2
      • I LOVE MAHER ZAIN says:

        For money? kenapa nak kutuk maher zain? kalau artis barat bawak budaya buruk nak pulak sokong …pelik lah dengan BANGSA MALAY nih

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 38 Thumb down 10
        • lalalala says:

          org dengki sbb dia hensem kot..kuang kuang kuang

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 3
        • KH says:

          Hidden due to low comment rating. Click here to see.

          Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 30
        • lmfaoatmaherzain says:

          aku tak kutuk maher zain, tapi peminat dia especially melayu macam kau nih

          artis luar buat nashid sikit, kecoh sana sini, cakap “masyaallah, sedapnya suara dia” and stuff, when in honesty, you all nak ckp “GODDAMMIT HOW HANDSOME CAN HE BE!!!!1111ONE!”

          tolong jangan cakap dia berdakwah. berlambak lagi arits nashid dekat malaysia buat macam ni, tp xde 1 pun nak appreciate diorang

          bila artis bajet islamic nih muncul, ckp baik la pasal dia

          melayu=double standard citizens

          Hot debate. What do you think? Thumb up 22 Thumb down 24
        • KH says:

          maher can go back to sweden laa

          Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 13
        • I LOVE MAHER ZAIN says:

          otak kau la….dah hati busuk..busuk je la wahai lmfaoatmaherzain…. kau dengar lah lagu dady gagap banyak2 …kah..kah..lol

          Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 3
        • adebayor.. says:

          ntah la..bila orang nak berdakwah..macam2 la cakap itu ini…tak kisah lah bangsa apa yang berdakwah..kita mesti sambut baik..bukan nak keji2 orang…macam ko tu baik sangat ke lmfaoatmaherzain ? muhasabah la diri dulu sebelum nak mengata orang…wahai lmfaoatmaherzain ko tak menyumbang apa2 pun…kalu band atau penyannyi dari luar mungkin sampai ko menjilat kaki menyokong….

          Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 2
        • Dauspozi says:

          x kira ler artis malaysia ke artis negara mana pun.. dah kalau dia nk berdakwah melalui nasyid.. bagus ler tu…

          Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 1
        • pic says:

          lain org lain pndapat

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • anne says:

        dangkal. perlu ke nak heboh pada orang yang kita nak berdakwah?

        hello! sejak bila buat baik, kena kecoh?

        Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 6
    • blacktie says:

      yang orang malaysia pon nyanyi pelat gak..hahaha.. cth : ana raffali.. ajai..kakakaka.. so..no hal la dia nk memelatkan diri..kuikuikui

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 1
    • lfc says:

      betul..
      xmcm ssetengah org malaysia nie…
      ckp pon pelat mengalahkn org asing…

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  8. Kreuger says:

    sangat layan… LIKE!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 5
  9. Azrul Hisham says:

    fuhhh…..mantap la :)

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 6
  10. tett says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 33
  11. peace says:

    skong ngn kawan lama..sdgkn bgsa lain yg dikatakn pnduduk jati mlysia pon msh pelat brtutur,usahkn menyanyi…so yg dok bising kta maher pelat tu pesal plak??..releks sudah..asalkn kite phm pe yg dsmpaikn tu dh ckup…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 27 Thumb down 16
  12. KH says:

    maher zain sucks,he even a freemasona agents..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 27 Thumb down 32
    • dg says:

      freemason abah kau..!!!

      Hot debate. What do you think? Thumb up 19 Thumb down 19
      • KH says:

        kahkahkah
        tgk la pic recording company dia
        adeyy..
        fakta dah bg taknak percaya

        Hot debate. What do you think? Thumb up 13 Thumb down 10
        • adebayor.. says:

          ada orang kafir kat sini …..patut la tak suka islam…

          Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 4
        • booboo says:

          tolong la orang kapir takde baca website gossip mcm korang mengaku orang “islam” totok ni. sikit sikit nak salahkan orang kapir. blah la. Kalau nak pertahankan agama bukan kat website gossip ye.

          Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  13. aa says:

    someone butthurt with maherzain. lol

    Hot debate. What do you think? Thumb up 18 Thumb down 11
  14. KH says:

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=104588652950876&set=o.106812712721129

    see the photo la
    he even have a duet with lady gaga before remember?

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 3
    • mmmmm says:

      that’s before and now his true muslim………btw KH where u come from???it’s really Malaysia maybe brunie or singapore???if u r Malaysian i dun think so cuz u r not show it u r Malaysian…………budi bahasa budaya kita :P

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
  15. xmrwnx says:

    yess butthurt

    Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 2
  16. I says:

    Obe obe..hahaha

    btw, tak berani nk bukak video ni takut aku kecewa pulak dengan maher zain lepas dgr lagu ni..hahaha

    Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 4
  17. sayamelayu says:

    sekurang2 nya ada la jugak niat baik dia kan mempelajari dan nyanyi kot bahasa melayu ni..drpd bangsa melayu sendiri yg terlebih banggakan bahasa dan budaya asing je buat ape…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 14 Thumb down 12
  18. kays says:

    err, something success here. :D

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 2
  19. KH says:

    sorry,maher zain does suck…he even an outsider?
    even here we have other races that been pulled out from malaysia,why we should praise the outsider like him?

    Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 17
    • sayamelayu says:

      KH sila banggakan bahasa kebangsaan ye..terima kasih ^___^ ..kami tahu anda hebat berbahasa inggeris,tp hebat lagi maher nyanyi kot bahasa melayu.hahaha

      Hot debate. What do you think? Thumb up 16 Thumb down 9
    • Saya says:

      Lantak la outsider ke hapa..dh kalo apa yg dia bawa tuh bagus sokong je la..islam tuh universal la, bukn utk melayu jer..amik je apa yg baik buang jer apa yg xbaik..dh mmg yg baik tuh dr ALLAH kan..

      kalo pun dia buat 4 money itu anatara dia dgn ALLAH, yg kita sbg penerima nih amik sbg nasihat dan dakwah kira ok apa..xsalah rasanye, cm time kita ngaji Quran dolu.. kan ke mak kita beli quran tuh dgn duit..apa tujuan penjual quran tuh.. sbb duit/perniagaan?? kita yg beli nih amik sbg apa? ilmu/agama ALLAH.. lain ke konsepnye??

      Psl dakwah dr bangsa kita & bangsa luar..bukn kita sokong raihan / rabbani ke?? kita sokong je syurga cinta, cinta madinah.. bila awk sorg yg xsokong kenapa nk anggap sume org cm awk.. Asyraff muslim nk dekatkn diri dgn islam dn join rawatan alternatif ustaz harun din pn ramai je yg sokong..

      moralnye, bila kita leak of knowlegde, npe nk anggap org lain gitu???

      Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 1
    • anne says:

      who is suck here??it must be u,…….

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2
  20. nenekcun says:

    tak kisah pelat ke ape. tapi msg mantapp. sekurang2 budak2 faham apa yang dorg nyanyi selama ni. sbb ade budak2 nynyi dlm bi, tp dorg just paham “INSYAALLAH” je.. ada je org melayu, tp rojak2 bahasa, xbakar plak org tu… think out of box. lg oke dr org melayu, tp menyanyi lagu melayu, takde maksud apa2…
    manusia bersifat baharu… kita kena trima apa adanya die hari ini.. kerna hidayah Dia diberikan kpd sesiapa shj yg dikehandakiNYA..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 13 Thumb down 14
    • kays says:

      think out of box??? apa tu? makanan arab ke? :D

      Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 2
    • Kusa says:

      Budus. Nampak sangat nak increase sale kat Mesia ni. Kalau betul niat nak berdakwah pakai lagu, datang sini buat show free kat simpang Bukit Bintang tu ha, toksey jual CD ‘Malaysia Edition inc. BM version of ‘Insya-Allah’. Sudah2nye kena jual kat pasar malam juga.

      FAIL.

      Hot debate. What do you think? Thumb up 15 Thumb down 8
      • KH says:

        its an epic fail
        jual agama is more suitable..

        Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 5
      • nenekcun says:

        alahaiii.. susahnye ckp dengan org yg bodoh sombong..
        lps ni suh la raihan, rabbani buat show free ye.jd xperlu la dengar pelat2 cmtu… xpon faizal tahir ke, ana rafali pon ok.. peace..

        ok=baiklah. nnti ade xpaham pulakk…

        Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 5
        • KH says:

          lerghh…then support la mereka
          kenapa nak support si mat salleh dari mana ntah?
          ntah apa2.kalau islamic je,dari celah mana pon terima
          haahahaahaha…

          Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 10
        • nenekcun says:

          mulut busuk.. sampah weiii ko ni.. guna kepala hotak ko la.. dh naik meluat plak tgk ko komen!
          aku sokong yg berdakwah.xkira sapa pn.mesej yg nk disampaikan. ko kutuk2 je lebih.ko tu baik sgt ke? takot nnt dia msuk syurga depan dr ko. xpayahla ko buat bagus kat sini.

          Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 3
        • anne says:

          takkan nak tunggu ada orang jadi nabi melayu, baru kau nak ikut ajaran dia.

          dah kalau orang baik tu orang yahudi sekali pun, apa salahnya ikut?

          nabi pun banyak yang dipilih Allah dari kalangan yahudi.

          apa salahnya kalau support mat salleh pun?

          Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 1
  21. zomgser says:

    mana geng PERkasaK, ni x bleh ni..mamat sweden ni mempermain-mainkan bahasa kita…KETUANAN kita harus dijaga

    Hot debate. What do you think? Thumb up 15 Thumb down 12
    • KH says:

      nyah segala bukan melayu dari sini

      Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 10
      • maherzain da best says:

        kusa & kh,

        ape ko peduli pasal ketuanan la ape la..then panggil org budus la..korang tulis pun tak btol nak kata org..siap kata mengagungkan outsiders la etc…yg korang gilakan lagu indon tu haper? lagu english…lagu korea… ini la masalahnya org melayu bila tak bole nak terima pambaharuan..dia buat lagu ni in malay pun coz ada permintaan dr peminat dia.. apa la punya bodoh dan kurang ajar punya haters…korang membenci org yg menyanyikan dan menzikir nama allah && muhammad tp mengagungkan penyanyi yg rendah akhlak & melanggar perintah allah… semoga allah membuka pintu hati kalian..amin..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 3
        • KH says:

          damn
          i dont even listen to indo songs la
          hahahahahhahahaa
          im surely pure listen to sm salim je la

          Hot debate. What do you think? Thumb up 1 Thumb down 9
        • anne says:

          melayu tipikal! bila nak marah-marah, berbahasa inggeris.

          kalau dah benci sangat dengan mat salleh, “What the hell you’re still using their languange? You got problem with your tongue or what? or you’re just pathetic, dude?

          p/s: aku melayu yang menyampah dengan kau

          Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 3
        • obetroll says:

          bodo la anne.
          mana ade die marah. lho reti bahasa inggeris ka idak ?

          Hot debate. What do you think? Thumb up 3 Thumb down 7
        • Tengku Zawyah says:

          GUYS, DORG NI ORG BRUNEI. HATI2 NGN PERANGAI BUSUK DORG.!!!

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
    • ewan says:

      ketuanan 2 bleyh dpt pahala ke klo ko agung2kan?skrng2nyer org y berdakwah ni dpt la jgk pahala.

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  22. aiman says:

    fellas, why so serious? don’t you all have sense of humor? nice troll obe!

    btw, fluent juga sebutan bahasa melayu si maher zain ni yaa. :)

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 22 Thumb down 0
    • sempoi says:

      agreed….bm ni bahasa yg mudah dipelajari…seakan2 bahasa spanish…macamana ejaan begitulah sebutan…tak ada pelat pun..obe sila korek telinga sikit

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
  23. rockkapakk says:

    maher zain guna agama sbg modal utk carik duit dan…mcm biasa org kita tergila2 kan artis kalau ada label agama tanpa usul periksa..niat baik???mane lu tau??

    FCUK MAHRE ZAIN

    Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 14
    • KH says:

      mahezr zain does sucks…

      Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 13
    • sayamelayu says:

      ko pon tak tahu..hanya allah yg tahu kan apa niat dia..lantak pi lah sapa nk minat atau benci dia..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 1
      • KH says:

        Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 15
        • sayamelayu says:

          Maher Zain duta iluminati? Cuba kamu kaji rahsia seluar dalam, bentuknya pun segi tiga. Ada kaitan dengan iluminati tak? Ketupat pun segi tiga juga. Tak nak kaji? Tak habis-habis pasal iluminati, teori konspirasi Yahudi pula makin menjadi-jadi. Sudah-sudahlah. Klimaks konspirasi adalah untuk menyibukkan kamu dengan konspirasi itu sendiri. Iluminati pula mahu menjadikan kamu obses kepadanya sampailah kamu mati. Tak reti-reti nak berhenti?

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 16 Thumb down 2
        • KH says:

          ler
          betullah dia freemason
          he with lady gaga before this
          having a duet song
          g la tgk history dia

          Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 13
        • Amier says:

          Kalau bentuk segitiga semua melambangkan freemason……..maka, tak berkembang biak lah org islam di bumi ini.
          Asal tengok segitiga-FREEMASON.
          ha…ha…

          Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
        • MZFC says:

          KH ko ni pandai2 je buat cerita ye. mana adA Maher Zain pernah DUET dgn Lady Gaga. Dia cuma pernah kerja utk compose lagu dgn company yg lady Gaga bernaung iaitu Red One. Sekarang Maher Zain dah tak kerja dah dgn Red One. Lain kali get your facts right first!!

          Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 2
        • KH(maher zain sucks) says:

          cari kat gugel atau u tube la bang.hahaha

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  24. peace says:

    adoiii pehal la korang ni……bnda ni pon nk kecoh smpi ke kedutaan sweden…yg pnyanyi indon nyayi lgu kite yg pelat nye sbjik cm indon de korang kesah??da ke yg korang sebok nk buat bntahan kat kdutaan indonesia??adoii cm x matang la korang neh….

    Hot debate. What do you think? Thumb up 12 Thumb down 6
    • KH says:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 16
      • lalalala says:

        aduh,pegi la buat report kat perkasa terus!kes tergempar ni

        Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 3
      • for u says:

        damn u! yes u KH, this comment is directly to u. and to obe as well.
        ketuanan melayu? right? no comment, i dont want to mess up with those stuff.
        u ni memang..moron? benda macam ni pun nak jadi isu? cakap melayu pelat? cina cakap melayu tak pelat? tak nak sue ke? mizz neeeeena ( cant spell ither name right coz she might sue me of accusing/lies/slender) not even speak malay as a malaysian. so what?

        Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1
  25. nabilpotter says:

    dah dengar bro…boleh tahan best jugak..

    tapi lagu bi lagi dapat feel..huhuhu

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 2
  26. AKU MELAYU ISLAM says:

    pakcik rosli: c Obefiend ni ckp pasal BAHASA bkn AGAMA…….

    Obefiend ni jack lebih…tah sape2 kalau btol perkasa tah mroyan mcm ni ok…jgn buat malu PERKASA… jgn guna nama PERKASA untuk cara yang salah…PEKASA tak mungkon bodo mcm tu skali…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 7
  27. anon says:

    maher zain agen illuminati

    Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 10
    • KH says:

      kompom betul
      pernah duet lagi ngan si setan lady gaga

      Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 9
    • sayamelayu says:

      Maher Zain duta iluminati ke? Cuba kamu kaji rahsia seluar dalam, bentuknya pun segi tiga. Ada kaitan dengan iluminati tak? Ketupat pun segi tiga juga. Tak nak kaji? Tak habis-habis pasal iluminati, teori konspirasi Yahudi pula makin menjadi-jadi. Sudah-sudahlah. Klimaks konspirasi adalah untuk menyibukkan kamu dengan konspirasi itu sendiri. Iluminati pula mahu menjadikan kamu obses kepadanya sampailah kamu mati. Tak reti-reti nak berhenti?

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 2
      • KH says:

        ye la
        hentikan maher zair di malaysian
        so freemason is no more here.ok?

        Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 7
        • sayamelayu says:

          biarlah Maher Zain tu agenda Yahudi or whatever, snangnya camni. Jangan buruk sangka sesama Islam. Kalo btoi dia agenda Yahudi, tu adalah antara dia dengan Allah. Kita tak layak nak menghukum manusia lain. Kalo hati kita kata dia tu betoi2 agenda Yahudi, xyah dengaq lagu dia. Cari penyanyi nasyid lain, and satu hari nnt gak, penyanyi tu pon akan dikatakan agenda Yahudi. Cari pulak penyanyi lain, n benda tu akan berulang2 sampai kiamat. Peace!

          Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 2
        • KH(maher zain sucks) says:

          so jgn kata gaga tu freemasin ke apa ke
          tu urusan dia ngan allah
          kan?

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 5
  28. nanie says:

    troll obe besh gilerrrr…hahahaha!!

    Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
  29. KH says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 19
    • sayamelayu says:

      KH gaga tu dah memang kapir laknat..buang masa je ko nak ckp pasal dia.yg kita sesama islam ni,jgn la asyik dok think negatif je…Allah maha mengetahui,jgn buat andaian sendiri

      Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
      • keMAHERanhidup. says:

        Mcm ni ke org Islam? Ye. mcm ko ckp Allah Maha Mengetahui, jangan buat andaian sendiri.
        Ko ngan mak ko sape nak ckp ” KH gaga tu dah memang kapir laknat ” ?

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 4
    • for u says:

      u judgment are blinded by ur hatred, u cant win the fight u losing~ stop trolling

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
  30. rockkapakk says:

    dah mula pompuan pakai nama ALLAH untuk cakap kagum ngn dia…
    cakap jela ko horny tgk die..pastu jgn pakai nama tuhan
    BOLEH?

    Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 8
    • saya :) says:

      semoga Allah ampunkan kau.tpi kalao org tak ampun kan segala fitnah kau, ikut ko la. cari la di akhirat nanti.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  31. lmfaoatmaherzain says:

    kagum dgn bm dia or dengan face dia?

    please don’t be another hypocrite maher zain fangirl

    Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 13
    • KH says:

      hakhakhak
      agak2 ladies muslim buat modal tak pic dia tok masturbate?

      Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 16
      • sayamelayu says:

        gile ko punya ayat

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
        • kau ade??? says:

          KH : aku rase x kot… aku x horny pon nengok die… xsume pmpn yg getik sgt tgk laki.. cm FT, aku minat btol2 sbb suare, lagu, bakat, n aura die mmg terserlah lah… tp xde lak nk kate horny bagai, cos pd aku rupe die bese2 je, kulit sawo matang. kalo x jd retis, agakknye org xpndg pon… MZ ni lagu die mmg best tp tang rupe, pd aku lah…… bese je.. xtau lh kalo taste pmpn lain smp leh wt modal… tp aku rase x seswai lah nk kate wt modal tu kan… sbb pmpn bkn jns mcm tu… sllunye lelaki je..

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 0
        • KH(maher zain sucks) says:

          ko tak la
          orang lain?
          hrmmm…everyone is differ from each others ok?

          Hot debate. What do you think? Thumb up 3 Thumb down 11
      • for u says:

        damn it! troll

        Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
      • just me says:

        kau ni islam kea?
        kenapa kau mengkafirkn org laen sdgkn dia tu saudara islam kita?
        freemason?
        then what makes u??
        kalau dia menyanyi dari hati. .Alhamdullilah.
        kalau dia menyanyi kerana duit, kau rase ALLAH yg MAHA BESAR na ta tlg murah kn rezeki dia?
        tenangkn hidup dia?
        jernihkn wajah dia?
        muhasabah diri sblm kita mengkafirkn org laen. .
        atau mengangkat diri kita. .
        atau beranggapan akhlak kita lebih jauh dr org laen. .
        Allah itu Maha Pengampun. .
        kau boleh minta maaf dgn Allah. .
        tp kalau kau lukakn hati manusia. .
        fitnah manusia laen. .
        macam mane kau na mnta maaf dgn dia kt akhirat nt?

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
      • aku says:

        aku tak ampunkan fitnah ko.tgk la satu hari nanti hati aku dah pulih dgn kata2 kejian ko tu.baru aku maafkan.

        semoga korang happy dengan hidup korang yg tak lama tu.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • keMAHERanhidup. says:

          Ko ni sape sampai xnak maafkan fitnah la ape la.
          Ko pulih ke xpulih ke mampos ke xde sape kesah.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 5
      • ahlong says:

        Aku tgk gambo mak ko je kalau nk melanc*p!

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
      • fookymark says:

        Aku tgk gambo mak ko je kalau nk masturbate! Horny siot!

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
  32. rockkapakk says:

    in another word…GOD IM SO HORNY WITH U..can u pls pak me?n while u down there, dive into myass too can u?plsss…GOD…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 6
    • KH says:

      its a normal to behave like that,i mean he does looks goods,most of the white people are,but just dont use agama as a tool.please laa..

      Hot debate. What do you think? Thumb up 3 Thumb down 7
      • for u says:

        oh come on u shallow minded~ i lived in england so many years n the fact is not ‘most’ of white people are good looking. u must be influenced by the movies soooo much. they are the same like us. n i cant bear u are so idiot. just pls stop talking n it will show less of ur stupidity.period.

        Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
        • just me says:

          satu jea sy na tnye. .islam kah anda?
          kenapa anda mengkafirkn org laen?
          cukup kea pahala yg anda buat?

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
      • just me says:

        n u r not using ur religion as tool?

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • girlmazing says:

        most of the white people are looks goods. hahaahha ko mmg jakun. ko tgk artis hollywood jer. cuba ko tgk rakyat2 biasa, mana ada. tgkla rancangan realiti. sama jerrrr. cantik hodohnya sama banyak. apa2 pun, MH ni bukannya mat saleh ok, dia mmg tinggal kat sana tp kalo xsilap MH org lubnan ker apa, aku lupa dah. typical malaysian memang, asal sebut mix dan sewaktu dgnnya terus perasaan kata cantik or ensem padahal langsung tak pun. lelaki kalo nak ensem senang jer, jaga badan kasi tough…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  33. baramelayu says:

    melayu bangsa yang paling bodoh…… bende bangang pasal bahasa la apa tu sibuk nak amik berat.. mamat tu nak nyanyi lagu bahasa apa janji masuk telinga korang paham dah lah.. sibuk pasal ketuanan la bagai.. nak jamin penyelamat bangsa konon.. satu dunia dah tau melayu nie bangsa penakut… lagi mau tunjuk power.. tak kisah lah mamat nie ug ke mainstream ke.. nama pon dakwah.. nie lah bangsa yang paling jelek pernah aku tgk…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 5
    • KH says:

      hakhakhakahkahaha..dakwah mende kalau dia freemason

      Hot debate. What do you think? Thumb up 3 Thumb down 10
    • sayamelayu says:

      baramelayu,aku tau ko indon sb tu ko kutuk bangsa melayu..patotnya ko letak nama ko baraendon..kah3

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 2
      • baramelayu says:

        sibuk apa aku indon ke apa ke.. ko pehal

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 5
        • sayamelayu says:

          sentap?ye la tu ko endon..ko tak yah la sibuk2 nak kutuk pasal bangsa ke apa..g balik indon la..kuikuikui

          Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
        • baramelayu says:

          sentap pehal lak.. nak sentap ngan org cam ko.. buang masa aku.. takde life nya org

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 4
        • anne says:

          ni lagi satu. kutuk negara orang. apa yang kau bangga sangat kau orang malaysia dan orang indon tu orang indon?

          cuba kau belajar sejarah orang melayu. memang sah-sah datang dari tanah melayu ke?

          entah-entah kau ada keturunan indon jugak. kalau kau nak cakap, ‘hek eleh, minah ni mesti indon.’

          SO WHAT, DUDE?! is nationality really matters to you? if you can speak malay so fluent, it doesn’t mean you are malay enough!

          Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 3
  34. budak manje says:

    issshhh….
    ntah papew j korg yg cmnt bukan2 nie..
    bia la dia nk wat ap pown..

    korg yg kutuk2 nie..sng j nk bg free dapat gaji dose..
    hanye ALLAH yg tahu ap yg dia buat nie..
    kita sbgai manusia n umat islam ptotny mmbrie smgt antre 1 sama lain perlu kew kite mengutuk diri dia sdngkn kite jg ad klemhan….

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
    • baramelayu says:

      betull.. diowang nie tau nak komen jer.. bende positif bukan nak amik.. tgk bende buruk jer…

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
      • KH says:

        what is the positive here?

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
        • baramelayu says:

          tu lah bila mata hati dah buta.. bende semua nampak buruk.. tgk ngan lutut dengar ngan siku.. semer masuk ko nak tafsir ikut sedap pala otak tepu..

          Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 3
        • KH(maher zain sucks) says:

          bang,awek2 muslim konon muslimah tgk show dia loncat2
          pe beza ngan konsert si setan gaga?
          dakwah tak masuk otak?
          nak igt tuhan ke nak date ngan si maher tuh?

          Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 7
        • lmfaoatmaherzain says:

          yup…sama jugak bila artis luar bawa nashid, semua buta dengan nashid yang dah lama wujud dalam malaysia

          hipokrit

          Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
    • KH(maher zain sucks) says:

      so sapa yg buta ar?

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
      • baramelayu says:

        dah org wat nasyid kat malaysia lagu tak sedap.. pepandai ah bikin lagu sedap.. aku dgr raihan inteam semer tapi mamat nie bwk lain skit.. sebab tu org suka.. yg ko sebuk nasyid malaysia ko band nasyid wat album ke

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
        • KH(maher zain sucks) says:

          pasal dia orang luar la orang minat dia
          so mang melayu muslim suka 2nd class kan orang lain(baca orang melayu)

          Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
        • baramelayu says:

          weh kat malaysia melayu dah lama second class.. mangkuk

          Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
        • lmfaoatmaherzain says:

          so dalam kata lainnya, orang cuma dengar lagu jek kn? orang cuma nak dengar lagu, n bukan maksud yang cuba disampaikn

          sama cm maher zain, dia buat lagu jek, bukan berdakwah

          jangan nak agungkan sangat cakap dia berdakwah, sedangkan nashid dalam malaysia tak pernah hayat nak diagungkan

          Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 3
        • baramelayu says:

          kalau org tak buta hati cam certain people( mungkin ko).. biler dengar org fhm maksud.. takpayah nak panjang citer dengar lagu jelah apa lah.. jgn tunjuk pandai la.. dah kompom bile dengar ko fhm maksud.. bukan lirik arab aidit berbunga bunga pon

          Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
        • KH(maher zain sucks) says:

          aku dgr lagu dia tak insaf pon?
          hrmmm…

          Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  35. Ntah Pe2 La Korang Nie says:

    kurang2 maher zain x bwk pengaruh buruk mcm lady gaga dgn adam lambert..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 2
    • KH says:

      mana pulak
      dia bawak wabak la
      semua dok gila kat seorang mamat ntah dari mana
      lupa kat artis tempatan
      he is suck

      Hot debate. What do you think? Thumb up 1 Thumb down 9
    • lmfaoatmaherzain says:

      yup…sebab tu masa konsert dia dekat malaysia, peminat die pakai tudung berbagai dok menjerit, melompat2 depan stage masa die nyanyi

      yup…memang bawa pengaruh yang baik jek kn

      again

      melayu=double standard citizens

      Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 4
      • KH says:

        agreed
        apa beza konsert lady gaga orang loncat2?
        ngan konsert maher zain orang loncat2?
        dakwah tak masuk lam otak ke?

        Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 4
        • baramelayu says:

          yang lompat tu dia ker.. ada ke dipakai spender atas stage.. lagu apa org nak lompat.. nie lah cakap ikut sedap pala lutut.. habis bende buruk.. freemason lah apa lah.. paranoid lebih lah hangpa nie..

          Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1
        • KH(maher zain sucks) says:

          ya
          aku paranoid pada outsider yg datang sini jual agama
          hahahaha

          Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 4
        • lmfaoatmaherzain says:

          ya…maher zain insan yang sangat mulia

          ahli syurga liao

          Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
        • baramelayu says:

          woi mangkuk tingkat… ustaz ajar ngaji cas budak 5 ringgit.. jangan jadi terer kalau ko dok makan ngan mak pak lg.. jual agama konon.. ko ingat ustaz dok wt ceramah kat tv dia tak cas keje dia.. mangkuk

          Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
      • mocking says:

        bkn nnt disediakan kerusi ke?

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • KH(maher zain sucks) says:

      lol
      syurga?
      hahaha

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
      • baramelayu says:

        lagi bagus lapan ratus kali dia dari kowang dua nie.. patut didoakan org masuk syurga,, nie digelakkan lak.. hampeh… cam nei kowang nak kata ko lg bagus dr dia..

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
        • lmfaoatmaherzain says:

          by this you mean dia confirm ahli syurga kn?

          lol

          Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
        • baramelayu says:

          ko tau ke ko ahli apa sengal.. tapi dari apa yg dia wat potensi nak masuk syurga lagi tinggi dari ko mangkuk

          Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
    • KH(maher zain sucks) says:

      hahahaha
      itu da kerja dia la bebal
      ini kes lain
      mcm ustazah kat fesbuk letak hadis pastu promote jubah dia
      maher zain plak promot cd konon kata dakwah
      hahahha
      tak nampak ke?

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 7
      • baramelayu says:

        salah ke jual jubah dalam fesbuk.. jatuh haram ke mangkuk.. abis ko nak makan nak pakai mintak.. ko takpelah mak ko masakkan..

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
        • KH(maher zain sucks) says:

          aku maksudkan dia guna agama nak jual barang dia
          ada faham?
          guna agama
          agama jadi alat
          tak nmpak ke?
          jual jubah tak salah
          jgn guna agama
          tuh je

          Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 3
        • baramelayu says:

          aku tak nampak pon dia guna agama.. org muda cam ko suka dgr lagu.. dakwah cara baru diowang wat nasyid.. wat album ada cost.. bila dah wat dia kena la letak harga satu cd. sengal.. dia jual org beli.. org yg dgr amal apa yg erkandung dalam lirik dapat pahala.. dia dakwah dapat pahala.. ko nampak tak sengal.. tu dakwah.. tak pasal aku yg dpt dosa kata ko sengal.. tapi ko bebal pon.. ko darjah baper ar

          Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
        • KH(maher zain sucks) says:

          kahkahkah
          pasal ko bulat2 percaya yg di dakwah
          suck
          dakwah mende jual cd mahal2?tiket mahal2?
          hahahah

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 3
        • baramelayu says:

          patut pon.. nie lah isunya.. ko tak mampu nak beli cd ngan g konsert dia la nie.. cam nie.. aku bg jalan.. ko jual suar bundle.. tak pon ko keje bile ko besa nanti.. pas tu mesti ko leh beli cd ngan g konsert dia.. tak pon ko boleh mintak parent ko belikan.. ko nangis skit.. wat muka comel mesti diowang belikan

          Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
        • KH(maher zain sucks) says:

          blergghhh
          aku komen ats rungutan orang lain
          its not fair
          pasal artis luar korang bela bagai nak rak
          artis sendri?
          pandang pon tak nak
          damn hipokrit

          Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 3
        • pic says:

          korang gadoh2 dapat apa….p baca al quran kalu xmau dngar lagu.

          Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  36. nyah hippo says:

    ler, maher zain ke,
    ai dah fuck dia.

    NEXT!!!!

    Hot debate. What do you think? Thumb up 3 Thumb down 8
  37. pembendung fitnah says:

    duduk dpn komputer, taip komen, kata kat org ni, kutuk kat org tu. yg baca semua manusia. jika ada di antara yg kita kata tak betul tapi ada yang percaya, maka kita mendapat dosa fitnah dengan mudah.

    haha. kesian. akhirat nanti baru nak menyesal.

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 3
  38. KH(maher zain sucks) says:

    maher zain does sucks

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 6
  39. jiee says:

    alhamdulillah makin ramai manusia yg sudi nk berlajar b, melayu dr org luar… mula2 belajar salah iotu dh adat… kiter biar salah mula2 tp makin ok jgn dh pandai pastu buat plak mcm xtau bahasa apa yg dicakap… org melayu pun diharap pandai jga bahasa sndri dn tunjukkan pd org luar yg bahasa melayu itu adalh menunjukkan identiti org melayu itu sndri… harap2 b. melayu akan dimartabatkan seperti dahulu kala dn tidak terlalu mengagungkan bahasa luar, khusus pd org yg bergelar bangsa melayu……:)

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 1
  40. radhi says:

    kpd yg suka maher zain: suka lagu je la..xyah feeling2 lbih pon..

    kpd yg xsuka maher zain: diam je la..kalu btol dia freemason ke apa, bukan org nk ikut ke apa..org suka lagu je pon..kalau btol dia salah, xberkat pon rezeki dia..korng xyah tmbh dosa sndiri nk kutuk..bca buku agama la kalo rasa diri baik sgt..xyah duk online bukak BN sgt..ok?

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2
  41. LOL says:

    LOL, why so serious KH.butthurt with maherzain can speak MALAY isit mang? ekeke.

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  42. o says:

    ada org melayu yg bahasa melayu sendiri x betul…
    ada diaorang kesah?

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  43. lmfaoatmaherzain says:

    “Di akhir zaman nanti akan ada (peristiwa) di mana orang-orang ditenggelamkan (kedalam bumi), dilempari batu dan dirubah rupanya”. Beliau ditanya : “Kapankah hal itu terjadi wahai Rasulullah?” Beliau menjawab : “Ketika alat-alat musik dan para penyanyi telah merajalela” (HR. Ibnu Majah dalam Sunannya)

    EAT THIS LIAO! especially baramelayu

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 3
    • baramelayu says:

      apasal lak aku.. ko yg sibuk nak jadi pejuang nasyid peringkat kebangsaan tadi

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
      • lmfaoatmaherzain says:

        aku tak perjuangkan nashid negara. just nak tunjuk double standards melayu

        haish…

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 3
    • lmfaoatmaherzain says:

      lol xdak sapa reply maybe da sedar diri sendiri salah sebab agungkan sangat maher zain?

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 3
      • baramelayu says:

        tulah soh sekolah tinggi taknak.. memang lah betul hadis tu.. tapi ulama fiqh pon membenarkan alat muzik untuk tujuan nasyeed.. sengal

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
        • baramelayu says:

          ko kisah apa melayu double standard ke triple standard ke.. yang ko nak jadi pejuang standard pehal.. wat tulisan mengarut meraban..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
        • lmfaoatmaherzain says:

          “HARAM jika dengan muzik, nyanyian atau lirik sesuatu lagu itu boleh menyumbang kepada berkumpulnya lelaki dan wanita yang bukan mahram dalam satu konsert yang menyebabkan berlakunya pergaulan bebas dan berseronok tanpa batasan agama.”

          HAHAHAHAHA MAHER ZAIN EPIC WIN ON DOING THIS!

          Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2
        • ahlong says:

          Mak bapak ko tak ajar ko hukum haram fitnah ke. Ke ustaz yg ajar ko dulu mampos sblm ajar bab tu. Blk ngaji la wei. Aku letih la melayan budak2 mangkuk mcm ni. Kalu rasa bagos sgt jgn dok kt msia ni. Msia tak perlukan parasit mcm ko. Nk betulkan org konon tp perangai mcm b**i! Makhluk mughalazah tu lagi mulia kalu nk banding dgn ko perangai mcm puaka

          Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
        • just me says:

          “Di antara tanda-tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka’ bin Luka’ (orang yang bodoh dan hina). Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh dua orang mulia” * Riwayat Thabrani*

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • just me says:

      “Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan dan perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim dan sikap yang buruk dalam tetangga.” * Riwayat Ahmad dan Hakim*

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  44. Al-Saachez Ibnu Hinzir Tahrir says:

    eh eh, sedapnya CHRIS DAUGHTRY nyanyi lagu NASYID dalam BAHASA INDONESIA

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  45. anne says:

    aku rasa obefiend adalah seorang yang penuh dengan cas-cas negatif. hampir semua komen-komen dia yang aku pernah baca di mana-mana, tak sudah-sudah condemn orang.

    sekurang-kurangnya, maher zain nyanyi bahasa melayu sebagai salah satu cara berdakwah.

    yang kau guna bahasa melayu tapi mengutuk orang, baik sangat agaknya.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 4
    • lmfaoatmaherzain says:

      tolong la stop cakap maher zain berdakwah

      sampai bila korang nak pakai idea nih

      haish…

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
      • anne says:

        “Dakwah adalah kegiatan yang bersifat menyeru, mengajak dan memanggil orang untuk beriman dan taat kepada Allah Subhaanahu wa ta’ala sesuai dengan garis aqidah, syari’at dan akhlak Islam”

        sekurang-kurangnya, aku berubah ke arah lebih baik bila dengar lagu dia.

        tak kesah lah kalau dia bukan berdakwah ke apa. yang penting, ramai orang jadi lebih baik.

        Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
      • baramelayu says:

        nie toyol.. ko bukak kamus cari makna dakwah skang..

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
      • just me says:

        lagu dia ade mncarut kea??
        maki Allah kea?
        ajak sembah setan kea?
        ajak masuk yahudi?
        lagu dia mbuat kn sahabat aku memeluk islam!!!
        kenapa dengan kau?
        astaghfirullah. .
        kenapa kau merasakn akhlak kau lebih tinggi dr org laen?

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  46. ahlong says:

    Aku kenal sgt org mcm korg ni. Berangan nk jadi artis konon. Bila melingkop salahkan org lain. Pg mampos la!!! Aku peduli apa. Kalu aku jd mcm korg dh lama aku pg israel jd suicide bomber!!! Hahahahahaha!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
  47. H.k says:

    HamPeh tul member aku nih.. Aku kenal ko la KH. Solat 5 waktu xcukup.. Byk kecoh tul.. Jaga diri ko tuh..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  48. penjejak sawan says:

    aku tak tau kenapa Obe obses sangat hentam PERKASA. tak pernah lak aku tengok dia trolling pertubuhan bangsa lain..Melayu baculkah si Obe ni? berani dengan bangsa sendiri je ke? cukup2 la tu cari rezeki dengan cara keji,Obe..kau bijak,tapi bila takde benda lain nak cakap secara automatik jadi bebal.

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 4
    • baramelayu says:

      bukan nak sokong toyol obe.. tapi mana perkasa bila islam kena kutuk.. csl (chua soi lek) kutuk hukum islam ada perkasa bunyi,,, mana perkasa time tu.. parti nationalis tak relevan bro..

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
      • penjejak sawan says:

        perkasa tu parti ke? aduhai..yg lu nak tunggu perkasa bertindak tu ape kes? bukan itu tanggungjawab umat ISLAM seMALAYSIA ke? lu kat mana masa tu? hek eleh..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • sempoi says:

      obe is great…..a one man show..phewit….ko boleh jadi penulis skrip yg baik lah brader!

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  49. Reena says:

    Nice try though…just stick to english..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  50. xparanoid says:

    x suka x pyh dgr. maher zain buat versi bm utk fans dia… he tries to speak like native malay. i pon sebenarnya agak sekular, x suka dgr nasyid2 ni sgt…tp kalau kawan i peminat nasyid suka lagu nasyid, why would i scold him? hak masing2 la… tp kalau kawan i buka nasyid guna speaker pasang kuat2, menyirap gak i… ade org suka maher zain, sesetengah suka anuar zain and ziana zain…ini free market, every one competes equally. lu nak dengki pehal?

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
    • BlackBerry00 says:

      tol tu
      at least he’s trying to learn sumthin’ new
      bkn senang org asing nak pronounce bhs kita
      kita sndiri pun blom tentu blh brbahasa asing dgn proper
      ape2pon..as a malay n muslim
      i’m very proud to hear this song
      lirik2nya mudah ditulis sbb senang didengar
      sebutannya terang dan lancar
      congratz MZ…

      Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1
      • ikan buntal says:

        aku pelik org dok komen kunun nk ban MZ ni sbb sebutan pelat lah ape lah…..yg korang beria-ia sgt korang sendiri sbg bangsa melayu…adakah life korang benar2 melambangkan seorang melayu???hello…at least MZ ni mencuba utk menghargai peminat dia….inilah masalah dunia memang dh akhir zaman…benda baik sume nk band nak emosi….banyak lagi clip2 kat youtube tu yg menghina ISLAM-menghina melayu tanpa kita sedar..kenapa tak pegi report atau demo suruh kerajaan cari smpi ke lubang cacing sapa yg post clip2 mcm tu…emosi tak kena tempat!!!

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 1
  51. ngokngek says:

    BOSANNYER TOPIK KAT BN 2=3 ARI NIEE,,,,

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  52. BlackBerry00 says:

    INSHA ALLAH (MALAY VERSION)
    By : Maher Zain

    Andainya
    Kau rasa tak berupaya
    Hidup sendirian tiada pembela
    Segalanya suram
    Bagai malam yang kelam
    Tiada bantuan tiada tujuan
    Janganlah berputus asa
    Kerana Allah bersamamu

    Insha Allah (3x)
    Ada jalannya
    Insha Allah (3x)
    Ada jalannya

    Andainya kisahmu berulang lagi
    Bagai tiada peluang untuk kembali
    Dikau keliru atas kesilapan lalu
    Membelenggu hati dan fikiranmu
    Janganlah berputus asa
    Kerana Allah bersamamu

    Insha Allah (3x)
    Ada jalannya
    Insha Allah (3x)
    Ada jalannya

    Kembalilah kepada yang Esa
    Yakin padaNya panjatkanlah doa
    Uuuuhhh Ya Allah
    Pimpinlah aku dari tersasar
    Tunjukkan aku ke jalan yang benar
    Jalan yang benar (3x)

    Insha Allah (3x)
    Ada jalannya
    Insha Allah (3x)
    Ada jalannya

    (written by : Zhatool – 31/01/2011)

    Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 2
    • TQVM BERRY says:

      dear blackberry,
      tqvm for the lyrics. it’s good for us to understand it rather than ruining by quarrel amongst each other, such a good effort, blackberry!!! may Allah bless you and your family no matter where and who you really are..!!!

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  53. Lala says:

    ala… korang ni bawa2 ler bertenang… sebenarnya pada pendapat saya MZ nie bagus. cuba dgr lagu die yang lain best tau boleh buat orang berzikir.. jangan la hypocrite sangat.. kalau die bagus akui je la.. pasal bahasa nie hmmm nape nak di issues kan.. benda kecil je, kan bagus die belajar bahasa melayu.. at least mokcik pokcik atok nek kat kampung faham maksud lagu die.. jangan suke buruk sangka x baik… lagu die x de pon bersangkut paut dengan ketuanan melayu… b mature la .. hmmm

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
  54. orang Pahang says:

    tak paham knape ade yang marah dengan “kepelatan” maher nnyanyi lagu nih? pelat sangat ker?????? aku rase OK jer… sekurang2nya, org Melayu yang tak paham B.I boleh paham lagu tuh! itu lagi penting kn??? penyanyi melayu kiter pun banyak yg nyayi2 nak gaye mcm omputeh tu, takpe plak kan? ape yang nak jadi ngan org2 kiter nih? tak paham btul la…. Ya Alllah………..ampunilah kami semua……………………..

    ps : cube dengar lagu PUJAAN MALAYA… (tak paham gak nape penyanyi dier suke sebut huruf S jadi ESH…. (sayang = Shayang)????

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
  55. dorayaki says:

    apela u all ni..kite patot bangge maher zain ni ley wat lagu versi melayu..xpe la kalu dy sebut pelat ckit..dy bkn nye owg melayu..bkn nye owg m’sia..dy owg islam..islam x semestinye pndai ckp melayu kn..

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 2
  56. LuLa says:

    bez glerrrrrrrr!!!!!
    korg2 yg xske meher zain jgn hipokrit salahkan pronounciation die
    mcm korg 1st time bljr english terus terrer ke? xd slh pronounciation?
    aku xpaham lgsg mne2 yg bangkitkan psl pronounciation ni
    maher zain tu ade amek kls bhs melayu ke time sekolah2 dulu?
    die bljr bm mse nk nyanyi lagu ni so xsptnye expect die 100% blh pronounce dgn tepat
    chill la k~

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
  57. baby says:

    Out of topik kejap:
    New info mengenai Rita Rudiani:
    Kami tumpang gembira bila mendengar yang hubungan keruh antara Rita Rudaini dan keluarga mertuanya sudah mula menjernih apabila kedua-dua pihak sudah menamatkan perselisihan faham yang tercetus hampir tiga tahun lalu.

    Peristiwa air mata itu berlaku di Pusat Perubatan Prince Court, Jalan Tun Razak pada malam Khamis lalu apabila Aidil Zafuan, membawa ibu dan bapanya Azizah Arshad dan Abdul Radzak Salleh untuk menziarahi cucu mereka, Airit Rayyan Rizqin yang berusia dua tahun di pusat perubatan itu akibat demam panas.

    Ketika tiba di pusat perubatan berkenaan, Rita telah meluahkan segala isi hati yang terbuku selama ini sehinggalah kedua-dua pihak bermaaf-maafan bagi menjernihkan segala kekusutan yang terjadi.

    Paling menyentuh hati kami bila ibu Aidil yang juga ibu mertua Rita mengatakan “Emak sayangkan Rita. Mak restu perkahwinan Rita dengan Aidil,” sambil memeluk Rita dengan linangan air mata. Kalaulah ini dikatakan sejak dulu lagi, pastinya perselisihan faham antara mereka takkan berpanjangan.

    Dalam detik-detik yang turut disaksikan oleh ahli keluarga kedua-dua belah pihak itu, Rita juga turut mencium tangan Abdul Radzak sambil kedua-dua mereka meminta maaf di atas segala masalah yang telah berlaku selama ini.

    Buang yang keruh, ambil yang jernih. Semoga ini permulaan yang baik untuk lebih mengeratkan hubungan antara Rita Rudaini, Aidil Zafuan dan juga keluarga kedua-dua belah pihak. Sumber berita mStar Online

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 3
  58. insan says:

    ok pe…best2

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  59. sweet says:

    eh sudah2lah nak buat dosa…..salah ke Maher zain nynyi dalam bahasa melayu?ade d antara kte yg dok kutuk2 kefasihan dan sebutan die…eh cuba la fikiq…die tu org melayu ke???bukan kan….mesti la sebutan lain sikit…ni kn 1st tym die nak try cakap melayu…..mcm mat saleh ckp bhasa kte…btol ke?nmpk mcm lain kn?ala..kte org mlayu ni pon jgn la dok takbur sgt…kalau kte pon 1st time nak cakap arab atau english mesti la lidah belit2 gak….ttap gak ade pelat2 melayu tu walaupn cakap bhsa lain…

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
  60. bosverlous says:

    tetiba aku suka maher zain. mantap sebutannya. apa yg pelat? much3 better compare tu anna rafali. suka ana rafalli tp shes memang pelat. maher zain nyanyi bahasa melayu begini bagus make me wondering ana rafali tu saja mengada-ngada. ajai pun shama. keras betul lidah atau pemakanan xbetul sampai lidah keras n ramai lagi la.
    i believe yg komen MH pelat sebenarnya alasan sj, yg sebenarnya mereka takut dengan perjuangan maher zain, bg mereka yg memerlukan, lirik ini boleh jadi motivasi yg sgt bagus. TAKUT? SESIAPA?

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
    • orang Pahang says:

      btul3…nape sampai nak suruh maher mintak maaf kat org melayula.. itu la ini la…. ish ….tak paham btul la ngan org2 kiter kebelakangan nih.. pelik2!!!!

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
  61. keMAHERanhidup. says:

    LOL!
    Maher la sangat!
    Jap nak tanye.
    Korg yg beria² sokong n angkat² si Maher ni sure ke mamat ni dakwah? (Jgn nak tanye soalan ni kat aku balik since korg nye statement mcm kenal MZ nie sangat²)
    Sure sgt ke dier cukup solat?
    Sure dier sunat?
    Sure die betul² Islamic?
    In my experiences, aku penah dgr Nigga bagi salam. Sebijik kot. Xpelat. But the thing is, dier mmg Jesus’s ass licker.
    Xkan pakai telinga n g konsert dier leh cop betul mamat ni Islamic?
    LOL!

    Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 11
    • a.n.jell says:

      takut? alasan? zzzzzzzzz
      xnampak di mana relevan apa yg ko taip memandangkan ko sendiri xtau, aku anggap jerla ko memfitnah

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • SetanInsaf says:

      pa tuan keMAHERanhidup.. xmau tnya.. juz asking… pe ko pun xpenah tgl solat… aku bkn mnyokong.. tp aku suka bila orng yang diberi peluang untuk bertaubat ingin mengajak orang lain utk menuju ke arah kebenaran…… aku brani cakap yang ko pun xpenang cukup solat nya… tp ada penah ko ajak orang utk mendekati yang maha SATU tak… ko renung2 kan la bro

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
    • KH(maher zain sucks) says:

      hahaha
      cari lagu arab money
      sure muslim2 meletup nnt dengar
      ada fatihah siot …

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 4
    • just me says:

      aku ta mngangkt dia. .
      tp lagunya mengajak kita mengHAMBAkn diri kpd ALLAH
      aku na tnye kau. .knape kau mnjatuhkn dia?
      dia saudara Islam kita. .
      kenapa kau mengkafirkn dia sdg kn kau ta tau ape yg sebenar nye ttg dia??
      ALLAH tau. .
      kalau kau tatau kau diam. .
      kenapa kau biakn hati kau kotor ta dpt terima erti lagu yg dia na smpaikn?

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
      • keMAHERanhidup. says:

        Ko sure die Islam?
        Aku xckp pon dier kaper laknat or tapir and so on.
        Just nak tanye ko.
        Dier betul Islam?

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
        • sangap tol la kemaheran hidup says:

          ko ni kan, kalo x suka maher zain ni, ko masok lubang kubor sudaaaahhhhh

          Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
        • radhi says:

          keMAHERanhidup & KH – both of u, go n get a life! apa mslh kau kalau dia bukan Islam? ada dia ajak masuk agama lain ke pon? kalau rasa diri Islam sgt, Islam xsuruh umat dia kutuk org lain tmasuk bukan Islam.

          Wallahualam. peace ;)

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  62. nini says:

    fuhhhh!!!gle sdp!!!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  63. nini says:

    gle arhhh!!
    sdp kot!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  64. aien says:

    abang nara… napelah dia org ni komen mcm ni ek.. sedih betul..

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  65. gayah moden says:

    sangat-sangat bagus maher zain bt versi bahasa melayu.,amt sswai tok yg xbpe nk terel bhse inggeris..,amat tersentuh jiwa mndgr lirik2 maher zain smpi meremang bulu roma dbtnya…(”,)
    smoga dpt trz brdkwah mmbimbing umat mnusia yg dah jaaoooo tersesat & tersasar(pasan mcm hdop lne jerr ).,arap2 maher zain seikhlas hati.,jiwa & raga berdakwah melalui nyanyian.,& x mngharap glamer dunia semate-mate.,ALL THE BEST MAHER ZAIN.,<

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  66. Amier says:

    Maher Z. ini memanglah tak berapa mahir bahasa melayu.Lama kelamaan dia tinggal di Malaysia mahirlah dia.Nama pun Maher.

    Macamana ni org boleh pikir dia agen Zionis atau Freemason?Tak logik langsung.
    Lagu2 nasyid mempertingkatkan spiritual pendengar,apa kena mengena dgn Freemason?
    Kalau lagu berunsur lucah atau mempromote gaya hidup budaya kuning, sudah sedia maklumlah-mengaitkan dengan Zionis.

    Aku nak dengar Maher Zain nyanyi lagu selimut putih plak.

    Bila Israil dtg mengambil.
    Jasad terbujur dipembaringan
    Seluruh tubuh akan mengigil
    seluruh badan kan kedinginan

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  67. vanila says:

    congrate maher zain…

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  68. larahati says:

    as slm pada semua…..
    saya terkilan diatas komen2 yang berbentuk negative…
    bagi saya tak kesahlah dia tu org apa asalkan dia beragama islam macam kita semua….. nak berdakwah tak kiralah languange yang berbeza ke bukan dari malaysia ke asalkan dia beragama islam…
    itulah dunia dah nak kiamat perkara baik macam nie pun orang tak nak sokong tapi bila dajjal2 lain yg datang malaysia nie rampai pulak yg sibuk sokong beria2 nyambut kedatangan diaorg kesini yelah cthnya justin bieber lah suma ticket habis, bila org nak berdakwah dan belajar bahasa melayu nak kutuk2 plak….terimalah perkara yang baik dengan hati yang terbuka bukan nak komen yg bukan2… ingatlah yang baik bukan datang dari kita yang buruk tulah datang dari kita sendiri….
    ISLAM PEACE…..

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
  69. ahahahhaa says:

    kena troll skit abeh semua butthurt.

    long live lord obe! LMAO

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2
  70. miss dee says:

    Obefiend.. sekurang2 nya die mempromosi kan bahasa melayu, sebutan die betul tak de yang salah cume pelat je.. biase lah tu kite pun kalau cakap bahasa inggris ade pelat dan silap, dah name pun bukan bahasa ibunda die… tak perlu la sampai nak hantar surat bantahan @ bakar kedutaan, gune otak bukan ikut nafsu kalau nak buat sesuatu…

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
  71. jenny chan says:

    mane ada artis overseas yang nak nyanyi lagu die versi bahasa melayu kite..kire ok la maher zain ni..pelat2 sikit tu biase la..kite sniri cakap omputih kadang2 xbetul… :P obefiend ni pikir la positive sikit…soh ko cakap arab nnt langsung xpaham :P hahahah

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  72. jenny chan says:

    mane ada artis overseas yang nak nyanyi lagu die versi bahasa melayu kite..kire ok la maher zain ni..pelat2 sikit tu biase la.. obefiend ni pikir la positive sikit…soh ko cakap arab nnt langsung xpaham :P hahahah

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2
  73. yuni says:

    kalau lagu pasal ISLAM, ade je yang xsuka..kalau lagu omputih yang tah ape2, lagu punk la ape, suke pulak korang…bangga2 lagi nk nyanyi.kat concert siap terkinja2..
    renung2kan lah…. :)

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1
  74. tak kisah la apa niat dia, nak tarik peminat ke nak cr duit ke, selagi lagu ni boleh bagi kebaikan, semangat, dakwah kat orang, kenapa nak bising2?

    kepada yg xterkesan dgn lagu ni, duk diam2. bukannya sbb lagu ni korang sakit, luka berdarah ke apa. kalau tak suka tutup je speaker tu, susah sgt ke?

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1
    • e-one says:

      betul 2.klu lgu mizz nina sebuk plak org melayu nk puja2……pdahal pkaian dedah2.relax je…

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
  75. ahahahhaa says:

    bebal. gua bukan obefiend la.

    kahkahkah

    meleis ni pantang ada mat saleh speaking meleis sikit habeh cair.

    kesian gilak LOL

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
  76. shelly says:

    best la Maher nyanyi Melayu..
    rs teruja sgt..
    hekhekhek

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  77. e-one says:

    ya allah..terharu nye…….walaupun dia x berapa pndai nk sebut bahasa melayu,sekurang2 nya dia mncuba jgk….thumbs up for maher…..

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 2
  78. centre midfielder says:

    tah pape la obefined.. plz wat kerje senonoh skit.. bnde gini pn nak jadi isu ke… atleast MZ tu nk kenalkn bhasa melayu kat seantero dunia.. scre x langsung jd duta bhs melayu.. buat la isu yg bernas skit.. c.t nurhaliza nynayi lagu tamil ke mandrin.. org cina xheboh pn psal bhase diorang.. tolong berusaha dgn akal la.. jgn wat usaha yg sia2 yg org x amik pot sgt..
    MZ tu berdakwah pn.. ni nak halang org yg smpaikan msg baik.. klu suh bdak sek rendah dengar ape yg dier nyanyi pn bole paham la.. if nak wat surat bntahan kat kdutaan sweden tu.. truskan la usaha nk glemer tu… bnyak lg isu lain nak memantapkan org2 melayu islam sekarang yg bole diisukan..

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  79. safa says:

    memg patut la si mz ni pelat..dah dia bukannya org jati melayu..cuba try si obefined ckp bhasa ibunda MZ ni…boleh tak? mesti pelat gak kan..tolonglah..jgn kaitkan ketuanan bahasa ke ape ke..yg penting MSG n DAKWAH yg ingin disampaikan..drpd kamu pergi ke kedutaan sweeden ada baiknya kamu bt benda berfaedah sikit..xpun apply jd pengaman kt mesir..itu lg bagus..huhu..peace!!

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  80. lolyat gang says:

    lagu ni HARAM
    sbb buat peminat asyik dgn paras wajah maher zain

    baik aku dgr lagu black metal.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 7
  81. terasa hati says:

    terasa hati bile kite komen, org lain sibuk nak cakap kite salah. kalao macam tu, tak pyh tempat komen ni..disable je tmpat komen ni..sume org tak berdosa, aku pon tak terasa hati :((

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  82. aku says:

    dia dah nyanyi lagu ni dlam bahada msia dah cukup bagus da…x bersyukur langsung korang2 ni…mentaliti rendah..wlaupun bkn melayu tp sekurang2 nya MZ berusaha nak nyanyi lagu ni dalam versi melayu…korang sebut pasal ketuanan melayu..tp masih gak nak komen2 guna bahasa inggeris..poodah!jangan belagak lebih la wei…kalau sendiri masih guna bahasa rojak BM-BI…sedar la diri tu sket….korang yg nyanyi lagu inggeris yg sebutan tak tentu hala tu,x plak korang nak cermin diri…

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  83. musiclover says:

    biarlah die nk nyanyi pakai bahasa ape pun, pelat ke x pelat, si maher tu nk berdakwah, bukannye nk hina agama ke bahasa ke bangsa ke…

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  84. secangkirbicara says:

    apa yang anda semua dapat gaduh2 kat sini? x suka, x payah dengar..xyah la nak gaduh2..banyak lagi isu penting yang kita patut risaukan…

    “YA ALLAH..selamatkanlah keluargaku, saudara-maraku, dan sahabat2ku dah seluruh umat islam dari segala malapetaka…”

    patut korg runsingkan isu krisis kat MESIR..try sama2 doa utk keselamatan org kita kat sana…=(

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  85. syah says:

    alahai tu la manusia kan? pantang je ada silap mesti nk kutuk or sebagainya.. cuba fikir positif.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  86. yuni says:

    KH..
    i think u ni gile seks..nothing in your head selain dari seks..dats y ko ingat semua org macam tu…ayoyoyooo….cube la matang sikit..BERDOSA ye memburuk2 kan orang.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  87. yuni says:

    KH..
    aku rase ko ni xde pikir lain dlm kepala otak ko tu…seks je..sebab tu ko ingat orang lain pn macam ko..xde nye MZ tu nk jadi modal pmpn horny…

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  88. ade aku kesah says:

    best …

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  89. fookymark says:

    Hensem ke mamat tu. Kepala botak la wehhh. Gua tak kesah pon dia guna agama ke, jual rupa ke, freemason ke. Lantak dia! Sbb dia x ganggu hidop gua, dia x kaco awek gua. Ikut suka ati gua nk jd apa. Yg penting gua blh layan lagu dia drpd gua dgr lagu org msia yg berangan bagos tp bunyi mcm si@l!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  90. sarah says:

    yes patot kena bangga .. apa la salah dia buat versi melayu dah bagus dia pilih bahasa melayu .. lyrics lagu ni pon bagus lagu pon sedap .. heran ar perkara gini pon nak kecoh ke? .. macam mane melayu nak maju? itu salah ini salah .. benda baek pon salah .. dia buat kerana nak duit ke ape tu antara dia dengan allah yg penting lyrics lagu ni bagus untuk sesiapa je yang mendengar

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  91. sarah says:

    lagu english yang pasal seks suke pulak dengar .. lagu tentang islam NAK KUTOK2 .. BAHLOL!

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  92. akukaya says:

    KH antra pengikut ajaran sessat..mrk nk sume kite bergaduh hal ni..dan menidakkan kebaikan dlm nasyid..kna hati2…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  93. luna says:

    asal la dengan orang yang benci MZ ..
    eh korang ni semua bodoh! .. dia nyanyikan lagu yang berunsul islam bukan lagu yang merepek .. bagus la dia buat versi melayu! AKU SUKE! .. lagu2 yang entah ape2 yang merepek2 suke pulak korang dengar bagusla korang ni semua dah HANYUT!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  94. miss t says:

    apapun yg ptg msg yg di bawa. tak kiralah apa jua bahasanya. yg ptg maksudnya itu baik.

    siapa kata masyid malaysia x disokong? ada dgr radio IKIM tak? di IKIM byk lagu nasyid malaysia dan luar malaysia diputarkan, malah pendengar IKIM.fm meliputi seluruh dunia gak.

    Tak kisahlah dia pelat ke apa ke ckp BM, yg ptg niat dia
    tu. Agama kita Islam ini berakar umbi dari bahasa Arab. Bagaimana ia bole berkembang di serata dunia yg tidak menggunakan bahasa Arab. Bagaimana kalau ajarannya tidak diterjemah ke dalam pelbagai bahasa, didakwahkan dlm pelbagai bahasa, ya ada yang mampu faham bahasa Arab, tapi kat Malaysia ni..mcm kita yg biasa2 ni mcmana bole terdedah kpd ajaran Islam sekiranya tidak ada org yg faham Arab lalu disampaikan ke bahasa BM..org kita yg ckp Arab itupun sudah tentu tidak sehebat org Arab yg ckp Arab..tp sudah pasti mereka gembira jika kita mampu juga bertutur dlm Bhs Arab..yg ptg mrk fhm..wp sebutan lidah org kita x sefasih mereka..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  95. kenny danglish says:

    uihh..celaka…torres pindah gi chelsea..

    ehh,,silap page la komen

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  96. adiknara says:

    1st

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  97. Saya berdiri tegang di belakang Obefiend,mcm mane orang luar boleh merosakkan bahasa kita dan kita lagi menyokong Maher Singkh ni drpada terus merosakkan bahasa ibunda kita?

    Mari kita melakukan protes besar-besaran di depan kedutaan Sweden.

    HIDUP PERKOSA!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 3
  98. He's trolling la idiot! says:

    Korang ni percaya org membantah tu pesal…sah2 die trolling…mmg 3rd class minded lg la org kite. Xtau beza antara trol n reality. Sume nak gado. Mcm politik da…apa da…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  99. wani says:

    salam…saya mohon kepada semua yg komen kt cni..tlg jgn komen yg truk2 pasal maher zain..siapa kita untk judge org yg sdg cuba sedaya upaya untuk menyebarkan islam dgn cara dia(iaitu muzik)… kita? apa peranan kita? cuba cari kelebihan diri untuk menyebarkan islam dan xmlggar syariat..pls stop all the nonsense here…kesian kt main blog nie… pls…byk lg benda yg berfaedah yg blh bwt… i comment bcoz i care not meant to interrupt..sory pd sape yg tersinggung tp sy cuba ckp ap yg sy rasa btul..salam

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  100. bunga says:

    kesian betul la kat dia ni..kesian..hidup memg penuh masalah la dia ni..bukan MH tpi KH

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  101. hanif says:

    tahniah, anda semua kena troll oleh obefiend..haha

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  102. Atok194 says:

    memang teruk diorang kena troll nih

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  103. babifiend says:

    hahaha… stupid la korang.. obie troll je kot…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  104. ZerOne01 says:

    kahkah obefiend lantak ko la kahkahkah

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0