Written by AbangNara | July 28th, 2009

.

Sekarang ni dok tersebar kat internet ngan facebook kata lagu ni dinyanyikan oleh MJ. kalau dengar suara memang sebijik suara Micheal Jackson. serak-serak basah dia tu memang sama lah!  Tipah Nara pon tertipu jugak ingatkan MJ nyanyi.

Tapi lepas menyiasat secara mendalam ala-ala Conan, kami dapat tahu sebenarnya lagu ni dinyanyikan oleh Zain Bhikha, seorang penyanyi Nasyid dari South Afrika. Lagu-lagu nasyid dia memang sedap, suaranya lunak merdu macam MJ memang boleh melembutkan hati lagi-lagi lagu dia tentang islam. Korang boleh cek pasal nasyid dia kat sini

Sebabkan banyak spekulasi pasal lagu ni, Zain Bhikha siap tulis dalam blog kata lagu ni memang dia yang nyanyi.

Micheal Jackson & “Give Thanks to Allah”

2 July 2009
Dubai, United Arab Emirates
Local time: 13:19pm

Peace be with you dear friends,

I too, like the rest of the world, was quite shocked to hear of the death of singer and songwriter, Micheal Jackson. During the 80’s and 90’s, my young days are filled with memories of his songs and performances and no doubt, he has influenced me in various ways, especially with the intensity of his tremendous talent. I think what strikes me most was his vocal ability in terms of range, expression, emotion and unique tone.

“To our Lord do we belong and to Him is our return”.

The reason I bring all this up is merely because since before his death and quite amplified now after, I have been inundated with e-mails and calls from people, organisations and the media asking me to clarify whether a song called “Give Thanks to Allah” was sung by Micheal Jackson or myself. This rumour started a while ago and has been circulating on the internet ever since.

So, to clarify, Micheal Jackson never sang this song. I wrote and recorded “Give Thanks to Allah” as a simple childrens song many years ago and it has been released on various independant albums since.

Sincerely,

Zain Bhikha
www.zainbhikha.com
www.myspace.com/zainbhikha
www.twitter.com/zainbhikha
info@zainbhikha.com

Apa-apa pun, besar  hikmahnya pabila orang dok sibuk kata MJ nyanyi lagu ni. Ramai orang yang bukan islam dengar lagu ni dek populariti MJ, pastu mungkin terdetik hati deorang nak tahu pasal Islam.  Kita yang Muslim ni pon tak pernah-pernah dengar lagu Zain Bhikha pon tambah pahala dengar nasyid. Jom kita ramai-ramai layan nasyid pulak.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

28 responses to Lagu Give Thanks To ALLAH , Michael Jackson yang nyanyi ke?

  1. kuntilanak says:

    minat sangat kat arwah MJ nie….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. apit says:

    saya pon minat gak!!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  3. chaiyo says:

    sy xminat sgt
    bese2 je…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • chaiyo says:

      cuma sket teruja bl dgar cte dia msuk islam…
      alangkah indahnya Islam….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  4. aries_april says:

    AYT2X DIA MNYNTUH JIWA….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  5. nafnaf says:

    beslah nasyid2 Zain Bhikha ni!! ayat2 yg bes…tenang aje dengar

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  6. pinkypanthers says:

    huhuhu touchingnya..
    aku peminat setia no1 MJ…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  7. aries_april says:

    tpi aries xknl sapa la dia ni…
    radio2x msia ada ker main lagu dia ni?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  8. badboy says:

    lagu apa yg spatut nya mj nyanyi time konsert dia yg tak sempat tu..
    bukan lagu ni ker..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Kakitido says:

      Mmmm…benar kah rumour yg kata semua2 tu? Sekarang ni nak percaya 100% pun takleh gak, sebab benda tu belum berlaku. Mungkin ianya dieksploitasi atas sebab2 tertentu, Wallahu’a’lam. Taktau nak cakap sejauh mana kebenaran e-mail yg semakin tersebar tentang tu. E-mail tentang lagu ni memang dah sah karut, entah siapa la yg nak cuba menipu kata MJ nyanyi lagu ni. Niat baik macam mana sekalipun, menipu tetap salah…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Kakitido says:

        Cuma terkilan kes si Marwa el-Syarbini yg kesnya seolah-olah dihilangkan begitu saja..malah disembunyikan dari pengetahuan umum. Begitu bencinya non-Muslims terhadap Muslims dan Islam, kadang2 ada disebabkan tindakan orang Islam sendiri selain provokasi2 barat, Nasaara & Yahudi yg mengaitkan Islam dgn terrorism…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • don says:

          setuju….seorang muslimah yang ditikam 18 kali di mahkamah di jerman tidak dihebahkan ceritanya…inilah kelemahan umat islam…kita tak mmpu nak lindungi saudara kita…hatta u bersimpati pun belum tentu….

          moga Allah beri hidayah kepada kita semua…amin

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  9. gold_urban says:

    http://www.youtube.com/watch?v=SIv3h1E5d_E

    cuba bukak link youtube nie

    suara die sebijik suara michael…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  10. mameen says:

    Lah baru tahu ke? Ketinggalan ketapi rupanya beutiful nara ni. kesian… gaknya terlampau sibuk mbelek kain artis utk tengok betis kot gebu dorang kot smpaikan brita besar gini pun tak tau,

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • anti says:

      hai mameen ni….kalau tak suka tgk artis2 tak cukup kain dllm ni kenapa bukak bNara ni…

      dia jugak beria bukak….

      takpaham aku org macam kau ni…rasa bagus sebab tau cerita ni awal sikit dari orang lain.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  11. aries_april says:

    xkira la sapa yg nyanyi pn…
    jnji kta fhm mksud yg ingn d smpai kn…
    ia lbih afdal kan?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Kakitido says:

      Lebih afdal atau tidak, yg penting kita sebagai Muslim harusnya lebih peka & tidak mudah menerima sebarang berita2 yg tidak benar walaupun berita yg baik & memberi pengajaran kerana kita juga akan turut silap kalau menyebarkan benda2 yg palsu.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  12. aries_april says:

    tiap orng akan bt slp even dia smprna cam mn pn…
    jngn ulangi udah prbuatan tu…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  13. miss suka+suki says:

    . sebijik cm MJ pny suare
    . lembut je . sedap wo0o lgu nie .

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  14. don says:

    salam….

    http://www.youtube.com/watch?v=NgTlhzvcw3E

    yang ini mmg MJ yang nyanyi…perhati betul2…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  15. ROSE MAWAR says:

    Alhamdullilah ada hikmah di sebaliknya,kerana MJ dah popular lagu ini.Thanks to ALLAH and thanks to MJ kerana lagu ini popular melalui MJ.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  16. Darkshed says:

    ni bukan mj nyanyi..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  17. puteriaquarius81 says:

    emmm R.I.P MJ

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  18. Zaza Muhammad says:

    aku suke gak lagu…My Mother – Yusof Islam
    who should i give my love to, my respect and my honour to…
    Tp pesal klu lagu2 nasyid Inggeris yg org kite wak cam x best je, janggal… x cukup kreatif kot..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  19. EclipsE says:

    la…aku ingatkan MJ yg nyanyi…erm..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  20. amien says:

    jalan2 kat tenet jumpa anas tahir (adik pezal tahir ) nyanyi lagi zain bikha ni..
    lunak merdu gak suara dia..
    dgr citer blaja kat obersi tp xtau kat ner..
    ni link anas nyanyi kat youtube..layan!
    http://www.youtube.com/user/anastahir#play/uploads/35/hJO7gnZ60dg

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  21. fcfc says:

    Someone essentially help to make seriously articles I would state. This is the very first time I frequented your web page and thus far? I surprised with the research you made to make this particular publish incredible. Magnificent job!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0