Written by AbangNara | September 8th, 2017

Nama Alicia Amin mula dikenali selepas memasuki program Asia’s Next Top Model (ANTM) musim kelima. Baru-baru ini, namanya menjadi sebutan ramai selepas gambarnya tanpa seurat benang untuk koleksi Victoria’s Secret menjadi tular dan dikongsi oleh netizen. Untuk makluman, Alicia Amin atau nama sebenarnya Raja Alicia Raja Amin berusia 22 tahun dan kini sedang berlakon di dalam TV3 untuk drama Melayu yang bertajuk Meh Sandar Lagi.

alicia amin

Susulan kecaman dan kritikan yang diterima daripada netizen, Alicia Amin telah tampil meminta semua pihak agar tidak hanya mencari kesilapan seseorang, sebaliknya turut sama mencari ciri-ciri baik individu tersebut. Menurut Alicia, apa yang dilakukan adalah sama dengan situasi yang dialami ketika memperjuangkan hak wanita dan pandangan peribadi. Kata Alicia:-

Sejak berusia 16 tahun saya sudah berhadapan dengan situasi begini ketika memperjuangkan hak wanita dan pandangan peribadi. Kadang-kala industri mengharapkan kesempurnaan, namun kita harus berani mengambil langkah pertama untuk bermula. Sebab itu, saya sentiasa mahu melakukan yang terbaik dengan apa yang saya miliki.

Saya berharap netizen mencari ciri-ciri baik dalam seseorang dan bukannya mencari kesilapan. Mencari kesilapan orang lain tidak akan menjadikan mereka lebih bahagia. Saya tahu pandangan saya mungkin tidak sama dengan orang lain.

Tetapi saya percaya kita hidup di negara yang mempertahankan hak kita untuk menerima semua budaya, bangsa, agama dan hidup bahagia antara satu sama lain

alicia amin

Hmmmmm. Bukan senang nak mencari ciri-ciri baik seseorang tanpa mengenali individu itu secara peribadi. Apa yang seringkali kita lakukan ialah membuat penghakiman menerusi perkongsian kata-kata dan gambar di media sosial. Apa pun, Alicia Amin ada pendapatnya yang sendiri tentang gaya hidup yang mahu dijalaninya. Kita hanya mampu menegur setakat mana yang mampu. Semoga Alicia berbahagia dengan pilihan yang dilakukan. Sumber Mstar Online.

72 responses to Kontroversi Gambar Bogel, Alicia Amin Minta Netizen Cari Ciri Baik Seseorang

  1. Kobes Bunga says:

    doakan semoga beliau dpt hidayah suda….

    30

    0
    • Anonymous says:

      Abg Nara, nak request. Tak payah la keluarkan lagi cerita pasal dia sbb bukan bagi impact positif pun. Dari org xtau psl si bogel ni, habis smua budak2 pun dh tau. Just ignore her please.

      125

      0
      • Anonymous says:

        betul lg ramai kang bdk2 dgn bapak budak gigih cari gambar dia…..tak pasal2 tambah saham dosa

        46

        0
        • Pekerja Gomen says:

          betul… jgn bagi persepsi salah pada masyarakat bahawa….
          Kalau kau tak pakai seurat benang, ko akan popular cepat walaupun tak berbakat…

          24

          0
        • Anonymous says:

          asik cite sal die ni je , citela pasal shikin gomez skali , finalist asia next top mode

          4

          0
        • Pekerja Gomen says:

          Cakap tu pakai otak sikit…
          Human Right… Hak Wanita… Hak Peribadi..
          Kalau hidup kita tak ada guideline, udang2 dan peraturan….
          Maka lelaki 30 tahun boleh kahwin ngan budak 2 tahun… pasal hak dia nak berbini baby..
          Pmpn kahwin ngan kuda…. pasal hak dia la… nafsu dia nak kuda..
          Pembedahan plastk, buah fake, muka fake, badan fake… hak peribadi la katakan…
          Satu Malaysia jangan pakai baju… naik komuter bogel…
          Human Right…
          Sbb tu adanya Al Quran, Bible, Catur Weda…
          Panduan setiap penganut2nya…
          Apa yg boleh… apa yg tak boleh..

          63

          0
      • Anonymous says:

        Lepas ni susah nak cari makan kat malaysia dia ni haha. Satu je ak confuse, muka biasa2 cam dia ni boleh jugak jadi model? Kalau banding ngan Kate Moss, jauh macam langit ngan bumi

        0

        3
        • Anonymous says:

          Model tak semestinya cantik muka. Kena pandai bagi ekspressi muka yang power, pandai market apa yang nak dijual tuu…
          Setakat muka cantik je memang tin kosong lah..

          4

          0
    • Rina says:

      Macam mana nak cari ciri kebaikan kau kalau ternampak gambar dan nama dah terbayang kau pernah berbogel.Orang yang baik tak berbogel dik.Non muslim kat Malaysia ni pun tak seberani kau.Kalau nak kebebasan penuh berbogel apasal tak migrate overseas.Yang peliknya dia masih mau cari makan di Malaysia tapi tak mau menghormati adab2 orang timur Malaysia.

      94

      1
      • elle says:

        die duduk aussie, blk sini if ade job, pd aku x perlu kot BN up cite mcm ni, drpd org lain xtau, dah semua kang for sure dok meng google si alicia ni, x pasal2 bertambah2 dosa. xde cite lain ke nak up? readers BN ni aku rase ade jugak dikalangan budak2, so nak posting ape2 yg berkaitan 18sx tu mohon pikir dlu ye BN.

        15

        1
    • takut lerr tuu says:

      keluarkan statement mcm ni sbb takut takda job dlm industry ke dik bogel? sblm ni bkn main kau hentam bangsa sendiri.

      19

      0
      • Mat Ronggeng says:

        Zed Zaidi mana?..Zed Zaidi? Ni ada artis melayu celup bogel, berlakon dlm TV malaysia kenapa ko tak buat laporan polis… Lepas tu mintak dia ni kena ban dgn semua stesyen TV?
        Ni sibuk pasal artist Singapore cari makan secara halal yg dia kecoh. Artist perangai macam kafir harbi takde lak kecoh. Pilih BULU ke bang? Hahaha nampak ke BULU si Alicia?

        14

        0
        • Rose PCK says:

          Zeeeeedddddd Zaaaaaidiiiii mana kauuuuuu….halau dia balek
          Australia.

          Dulubarwah Jupe dia marahhhhh betul.

          Bangkai kau ZZ

          6

          0
        • Anonymous says:

          Tindakan pls…. Zed zaidi pls…. Boikot drama yg dilakonan Oleh hamba Allah nie…

          5

          0
        • Yekeni says:

          Jangan salah faham

          Zz takde kuasa untuk hal kecik seperti ban orang from tv

          Kuasa dia hanya untuk ban orang dari masuk negeri malaysia…

          Kuasa dia tahap dewa. Mesti ingat tu ye :)

          Ok i nak go hide. Nanti dia cari i sampai lobang cacing …

          0

          0
    • noname says:

      Sebab tu ada beza melayu dengan islam. Dia ni memang dah murtad.

      5

      0
    • Mata mata says:

      Betul tu. Ignore je org camni. Cakap byk pun x guna. Tunggu dah hodoh baru nak insaf kot. huhu. Kalau nak pikiq out of box ( omputih skit) pun Aku xnak la anak2 bangsa seislam nampak kafir la sgt

      2

      0
    • Anonymous says:

      Tak payah nak post sangat cerita “Betina” ni.. Main dengan anjing, badan bertatu, kain tak cukup,kehidupan macam orang tak der agama… moral rendah…kalau cantik pakai tu tak pa ni ketiak hitam, tut..tut pun eiiii tolonglah.. minta jangan nak tayang sangat orang tak cukup sifat ni.. minta jauh dari anak2 dari terikut budaya SYAITONNN…

      0

      0
  2. Chohkri Yulis. says:

    Sibuk lg nk cover pela….org bleh cr pasal ko senang. 1 keburukkn ko bleh tutup semua kebaikkn ko. Ckp psl nape ko posing bogel tu je suda. Hahaha.

    Ko ni same mcm TMJ. Duk sibuk rase diri bagus n baik sgt….suke cr byk kesalahan org. Padahal 1 ko punye kesalahan dh teruk. Yg pergi warna rambut kuning tu pe hal? Igt comel sgt ke camtu?

    Kesalahan dlm agama adala kesalahan paling xnak kita cari.

    Hrp2 diaorg insaf. Peringatan utk diri sendiri juga. Hurmmm.

    13

    1
    • ika says:

      benda tu takkan jadi tanpa keizinan Allah. pernah tak terpikir mungkin benda ni jadi untuk kita? bukan untuk kita meninggi diri betapa bagusnya kita dari dia? tapi untuk kita sedar, kalau kita ni tak punya pegangan agama yang kuat, apa yang akan jadi. so kesimpulannya, make sure anak-anak kita diajar dan diperkuatkan dengan ilmu agama, supaya tak mudah goyah terpengaruh dengan benda2 tak elok. itu pun kalau kau ni nampak la benda camni. kalau tak nampak, then akan salahkan orang je lah.

      15

      5
      • opah maheran says:

        Yang baik dtg dr Allah cu. Yg salah dan silap akibat kelemahan diri kita.
        Opah tak rasa berbogel adalah hak wanita tetapi hak semua orang ketika mandi dan berj**ak. Bile sesuatu tu adalah kemahuan kau dan orang2 seotak dengan kau, kau tak payah claim semua perempuan islam nak kan ‘hak’ bagitu. So pathetic.

        22

        0
        • orang puteh tahu apa yang dipikir says:

          dalam dunia ni, semua lelaki dan wanita ada hak untuk berbogel ketika mandi dan berjimak.. itupun harus ada privasi.. orang yang dipercayai je boleh lihat badannya bogel.. organ seks manusia ni tahu apa? jawapannya otak.. apa yang anda fikir bila lihat orang bogel.. sebagai doktor dan staf perubatan dia tengok orang bogel sekalipun, dia berpegang kepada etika perubatan demi merawat pesakit itu, demi membedah pesakit itu, demi menjayakan prosedur operasi pembedahan.. ni orang biasa tengok orang bogel.. apa yang dipikirnya?? terangsang sampai menitis air mazi??? bila nafsu dah bergelojak.. steam membara.. pancut air mani? tahukah anda air mani tu cecair yang boleh menghasilkan zuriat.. bukan air kencing, air liur, air hingus, air mata, air nanah ke apa.. korang rasa orang puteh ni bongok bahlul baghal lembab kelabu asap sebab perjuangkan kebebasan liberal.. tapi korang tahu macam mana diorang berfikir.. walaupun diorang bogel, diorang ada otak yang cerdik… diorang jugaklah yang mentafsir macam-macam teori, macam-macam rekaan invention, ciptaan, design, paten.. diorang tak berfikiran jumud.. bila berfikiran jumud, memang rasa down serba serbi tak kena.

          0

          0
      • Anonymous says:

        Hati-hati dalam berkata-kata. Semuanya akan dipertanggungjawabkan. Mensandarkan kesalahan dan dosa yang kita lakukan kepada Allah.. Na’uzubillah.. berkata yang baik atau diam je dik..

        4

        0
    • Munzirun Mukminin says:

      Sini de org Johor ke? Ken mcm jen komen….hahahaha.

      0

      0
  3. mynameis says:

    cantiknya alicia amin nie.. xpela masing2 ada keburukan & kebaikan .. bila sampai masa dia nnti, berubahlah. relax sudah….

    1

    18
  4. han says:

    Semoga mendapat hidayah suatu hari nanti..

    3

    0
  5. wekkkkkkk says:

    bila netizen komen yg negatif, mulalh ada kesedaran sikit je. sikit je. Tak kn kamu AA bergmbr bogel netizen nak gembira. Yg genbira hanya lelaki2 yg hanya suka tgok. Mesti pak lebai, muftipun tertegok jugak bila waktu free.
    Kamu AA ada adikbradik lelakikn yg kacak2, dh tntu diapun tgok jugak. Cuba tanya adik bradik lelaki kamu, ada x kawan2 sekolah dia ckp bukan2 tntg kamu AA.
    Kamu AA adalah kakakn dlm adik bradik, dh tentu kamu pun cuci otak adik kamu.

    1

    2
  6. Ex-Amnet Forumer says:

    Tak mau komen tentang bogel dia. Sedia maklum, mmg tak bole terima Melayu Islam bogel /separa bogel. Tapi kalau follow Asia’s Next Top Model 5, antara model-model, karektor dan attitude dia yang yg paling baik. Cakap pun berlapik, takde slam org atau tunjuk bongkak. Terkeluar pun cool dan terima dengan matang.

    12

    5
    • Oppa says:

      btul2, pd aku selagi kite x knal luar dlm sesorg tu x perlu kot judge die n jadikan die bahan umpatan n kutuk sane sini, cube klu kite plak jd bahan mengata org wpon kite cume posing biase2 je, sure angen beb, cukup laa if die bley respect n cakap baik dgn kite, should be no prob kot, ape2 terjadi tu antare die dgn Allah, dlm kubur nnt kite x tolong die pon, pandai2 die sendiri lah menjawabnye.

      1

      7
  7. teratau says:

    dia ada tatu ker?

    2

    0
    • wekkkkkkk says:

      kalau btul itu tatoo…salah satu di laknat Allah.
      Mcm ada suami aku ckp, ada taliban/deash di negara sana tu bertatoo bila dijumpai mati sbb ditembak oleh penentang muslim. Org barat (USA) kata taliban.pengganas adalah muslim. Tapi kenapa bila dijumpai bdn penuh dgn tatoo, bergigi emas tapi berpakaian ala arab dn tidak bersunat. Ini semua memburukkan islam. Kalau di kaji btul2, taliban adalah “pelajr” muslim dn org muslim yg btul2 mendalami islam dn x mau berperang.

      Sudah trnyatalah org barat/kafir sengaja mau memburukkan islam. Kalau btul AA bertatoo dn laki nora denish memakai rantai emas, ini kenapa..adakah anda betul2 muslim. Bukankh sudah dilarang dlm islam

      6

      4
      • Yuyu says:

        Lg satu bnyk yg mengaku islam tp melanggar hukum2 islam. Sbg contoh penceramah2 islam di barat yg berceramah tntng keganasan dn mengisytihrkn perang ke ats org kafir(biasenye org awm yg xbrsalah). Daesh, taliban dan lain2 pengganas pon ade yg bunuh org islam yg lain dn jgk org awm yg tk brsalah. Jd bottom line nye , selalunye org islam sndiri yg mmburukkn islam di mata dunia.

        0

        0
  8. gi mampus says:

    eh semaklah. nak bogel, pegi la bogel sorg. terhegeh2 nak publisiti murahan.

    6

    0
  9. Anonymous says:

    Islam pd nama jer..

    1

    0
  10. Anonymous says:

    I think she is not a Muslim. So plz stop judging her netizen. If she is a Muslim at least Dia Alan hormat Agama Dia sendiri dgn x menunjukkan tatu n at least Pakai baju. Nama dia maybe Malay but she may not a Muslim. It’s tanggungjawab mak pak dia

    18

    0
  11. Anon says:

    Let’s not talk about her religion or any religion here. Tell me, what’s good about being nude in public? X malu ke? mane maruah ko? Maju ble x pakai baju? Mcm org asli ade la.. Org asli pon tau malu tau

    16

    0
  12. shopia lorren says:

    Bogel tu satu kesalahan bagi umat Islam. Now awak dh tersedar dr otak yg bawah sedar…syukur..masa awak posing aritu otak 6 – 6 = 0 ye …
    Tak dinafikn body awak cantik ….tapi lau awak bkn Muslim carry on OK… kan salah 1 kerja seni awak..

    2

    0
  13. aliciaminowa says:

    gila la nmpk pepek terbelah pkai spender see thru.. Click kt nama aku.

    3

    0
  14. Anonymous says:

    Dia ni islam ke?

    1

    0
  15. moca moci says:

    Ak harap AA ni diberi hidayah.. ap yg die buat skrng ni mmng tak ok.. tapi honestly said bile ak kenal AA ni die memang baik gile.. die caring.. cara kasar tp sbnrnye lembut orangnye..kalau kau ssh die mmng tak kan pk 2 kali nak tlg.. Kalau korng tgk dlm rality show tu attitude die mmng bagus.. mcm tu lah perangai die kat luar dn die layan peminat die dgn sangat baik.. cume satu je AA ni die muslim liberal…other than that mmng bagus.. kite same2 doakn die jadi yg lebih baik ye..InshaAllah.

    7

    3
    • Anonymous says:

      dlm realiti tv bkn gambaran sebenar perangai org…depan kamera ko blh pretending anything….lama2 akan terbongkar jgk…cth Angelina Jolie yang berlakon bogel tapi org cakap dia lovely sbb rupa dia dan bagi bantuan kemanusiaan….akhirnya dlm tahun ni jgk org bongkar pasal dia cari pelakon kanak2 di arena perang dgn mendera perasaan kanak2 tu dgn meletak duit atas meja…cari la pasal tu…malas nak tulis…
      kalau dah jenis maruah diri pun tak jaga apatah lg nak caring pasal org lain…orang dungu je percaya lebih2 lagi yang menyanjung rupa semata2

      7

      0
  16. MukaPetakPonModellll says:

    art la sangat konon lepas tu berlakon cerita melayu sampah lol. paling kuat aku bagi ko 3 tahun je la dik lepas tu….WHO ARE YOUUSSSS

    5

    0
    • aku nasihat, jgn ckp melayu mundur says:

      katanya nk mengikuti kelas lakonan bagi memntapkn lagi lakonan….mana pulak peginya kerjaya modeling. Kalau nk jadi pelakon, mkcik wan maimunah dulu tu pun jdi pelokn, x mau lak jdi modeling “t….” besar dn gedebooommm. Masih ada anugerah yg makcik wan maimunah dpt. Ko ada. Ada gmbr bogel adalah….
      bogel tetap bogel…kerjaya modeling pun x kemana…belakon jugk. Lenkali jgn brbogel. Ada je rezeki utk mempragakan pakaian sopan di Malaysia ni. Bukan x ada.

      4

      0
  17. melati says:

    Diani lagi Mulia dr Penipu 13 hari RM13 juta tu..!!!!

    1

    5
  18. melati says:

    Sekurang2 dia jujur ..!! bukan mcm Neelofa bertutup litup tapi menipu RM50juta untung niaga tudung..!!! Pikiaq lah sendiri mana lagi malu Menipu malu kan diri sendiri atau malu berbogel kt Obersi..? bukan kt Malaysia..!!! .Lawak Paling Hot 2017 13 hari RM13 juta ..ketawa tk henti lg ni..pasal isu 13 juta 13 hari…..rasa nk hantuk kepala aku kt dinding dgr 13 hari 13 juta..waaakakakakakakaakaaa

    1

    9
  19. bunga carnation says:

    anak2 kawin campur ni kebanyakkannya open…susah la nak berubah…tapi Allah berkuasa memberi hidayah atas sesiapa yang dikehendaki…entah2 dia jadik mcm Zarina Zainuddin bertudung semua…sapa tau

    2

    0
    • sesama islam x mungkin says:

      yg kawin cmpur dri BUKAN ISLAM SEBENAR, samada mak atau bapak. Yg islam sebenar mcm arab + melayu, contoh je.. kalau sesama islam di dunai,.rasanya x .

      3

      0
      • shopia lorren says:

        Tak semua ank kawin + asal non Muslim open liberal ke apa…Ada yg lbh baik dpd Muslim sejati… asal yg mengislamkn mereke tu tinggi ilmu tauhidnya…InsyaAllah anak2/suami/isteri x kn terbabas dari hukum hakam islam..
        Sedih…sedih..

        0

        1
  20. Boikot AA says:

    Dia tak layak dpt perhatian media Malaysia dan tak layak join our community be it berlakon or what..until she can show some respect to us. Respect the religion, respect our sensitivity first. Otherwise, get lost u si perosak ank muda.

    11

    1
  21. Boikot Alicia says:

    KALAU ALICIA AMIN TAK NAK DENGAR NASIHAT NETIZEN, JADI ANDA TAK LAYAK UTK JADI PUBLIC FIGURE.
    KERANA ANDA ARTIS YANG TIDAK MEMENTINGKAN MARUAH DIRI. MEMBAWA PENGARUH BURUK DLM MASYARAKAT.
    KAMI AKAN BOIKOT SAJE LAKONAN ANDA..

    TERUSLAH HIDUP DENGAN KESOMBONGAN BERSAMA KAWAN2 AWAK SAMBIL MEMUJI TUBUH BADAN MASING2. PADAHAL BADAN KERING TULANG TEMULANG TIMBUL.

    ANDA TAK LAYAK MUNCUL DAN BOGEL DI DEPAN MASYARAKAT MALAYSIA YG MAJORITI BERAGAMA ISLAM. INI NEGARA ISLAM. KAMI TAK AKAN BENARKAN PELAKON BOGEL MASUK KE INDUSTRI.

    14

    1
    • EEEEEE GELI LH says:

      YA KAMI X BENARKAN..BLAKON JE DI LUAR NEGARA. LUAR NEGARA. ATAU CRI KERJA LAIN DI LUAR NEGARA. KALAU ITU YG KAMU BANGGAKN DAN KUTUK BANGSA SENDIRI, PADAHAL NK JUGAK BELAKON DLM SIARAN TV DI MALAYSIA.

      14

      1
  22. MakJemah says:

    Mak Jemah x nampak pun sisi baiknya dgn gambar bogel kau tanpa seurat benang. Malulah sikit dgn Tuhan tu. Manusia saman purba dulu pun tau tutup anu dgn bontot. Ni kau diberikan akal tp otak mcm lembu. MJ cuma bole simpulkan org yg berperangai mcm ni adalah org yg kurang ilmu agama dan didikan moral. Fikir2kanlah

    9

    1
  23. mok cute says:

    mohon kena panah petir manusia2 camni…bg pengajaran tuk org yg angkuh….

    1

    2
  24. JIMBO says:

    Apsal plak mintak netizen cari ciri baik? Ko tu yg patut ajar diri ko mane satu baik dan tak baik? Bogel utk umum tu baik ke? Ko kate baik sebab dapat payment ke? Matlamat tak menghalalkan cara. Tu la, lain kali belajar tinggi2, biar guna otak sikit!

    9

    0
  25. Saper2 je la says:

    Dulu artis yg wat salah laku kena gam tak leh muncul kat tv…wah skrg bogel abis pn elok je belakon n drama lakonannya on kt tv ye….peh ty dgn angkuhnya pulak dia menjawab ye ….hahahhaaa jahanam la….

    6

    0
    • wekkkkkkk says:

      dulu zaiton sameon nyanyi lagu menaruh harapan dlm air …pastu tranparents baju tu pu terok kena hentam. Ini lagi bogel terus. Harap pengarah2 drama celik mata sikit nk amek seseorg jadi retis.

      3

      -1
  26. Anonymous says:

    faizal tahir bkk baju kena gam mana aci…selena gomez dtg malaysia pun pakai tutup…ini pompan ada keturunan cina jinjang sama je dgn dyana sofea perangai mcm slut

    9

    0
  27. ali says:

    ok lah tu….. boleh di guna sebagai gmbr untok melancap…

    0

    0
  28. Anonymous says:

    Pigilah keen nick krygios campuran juga emaknya melayu tapi pindah australia jadi kristian. Alicia ni islam kah? Tentu bapanya bangga . Anak raja mana dia

    1

    0
  29. amirwaffi says:

    dunia dah akhir zaman..nak bogeler keja

    0

    0
  30. Tak larat baca says:

    Xpayah la lg kuar citer pasal dia ni. Betul la…dari xtahu…terus tahu…kalau dia nk jd alien…lain dr org lain, itu pilihan dia

    0

    0
  31. Alicia amin pandai posing says:

    Yela..ko ikt la percaya ko tu..bongok..menerima budaya dan agama lain tu bkn bermaksud ko sbg manusia kne ikut bnd x dilarang..klu ko ISLAM rasanya ko tau la ape maksud menerima budaya dan agama lain tu..ko ni bknny menerima..tp MENGIKUTI..haaa..ape la..ko nk org pndg sisi baik seseorang..gmbr cmtu ko nk cakap memperjuangkn hak wanita..hak ape? Utk amk gmbr cmtu ke? Logik ckit blh..perbuatan tak menghalalkan cara kakak oiii..ni aku nk bagi sisi baik tentang ko..gmbr ko tanpa seurat benang tu cantik..pandai posing..itu sisi baikny yg ko pndai posing utk gmbr cmtu!

    1

    0
  32. ASHA says:

    IS THAT TATTOO?

    0

    0
  33. piah kuih talam says:

    takut xde job kat sini la tuu…. kelmarin statement bukan main meninggi…

    0

    0

Leave a Comment

Optional