Written by Bella | December 9th, 2016

Gara-gara viralkan foto pramugari yang enggan mengangkat begnya, pelakon Fathia Latiff dikritik 99% pengguna media sosial. Fathia pula hanya berdiam diri meskipun  pelbagai spekulasi timbul.

Terbaru, ada individu yang dikenali sebagai Marliyana MK yang turut berada didalam penerbangan ketika Fathia meminta pramugari  untuk mengangkat begnya telah tampil menjelaskan situasi sebenar.

Menurut individu berkenaan, pembantu peribadi Fathia sudah cuba untuk mengangkat beg itu tetapi kompartmen meletakkan beg agak tinggi. Kemudian, baru lah mereka meminta tolong kepada pramugari berkenaan.

Pada kami, lebih baik untuk Fathia juga tampil memberitahu setiap  perkara dengan lebih terperinci. Bukan niat untuk menyebelahi mana-mana pihak, tetapi lebih elok agar tiada lagi pelbagai versi cerita yang keluar. Lagipun, perkara ini juga tidak akan berpanjangan.

143 responses to Kontroversi “Angkat Beg” Fathia Latiff : Individu Ini Tampil Jelaskan Situasi Sebenar

  1. Robin Che Wan says:

    BEST KE JADI MACAI ARTIS NOKK??

    ko ni penah naik flight x budak oi… macam menipu je.. ko igt time departure ni ade mase ke nk ambil buku ni semua.. time ni semua FA busy nk kira penumpang, nk make sure semua at right place, tgk seat belt etc lg.. gua rasa minah ni nk viral je lebih… puiii macai artis…

    66

    17
    • minah latoya mulot longkang vazzzz says:

      Kenapa x cerita awal2? Bila dh kena kutuk baru nak cerita ke? Macam sesuatu sgt. And kalau boleh ak nak dgr cerita dua2 belah pihak. Flight attendant tu kena bagi statement jgak. And kalau boleh pihak MAS.

      46

      4
      • Anonymous says:

        Tu la pasaiiii… Sebelum ni takdak plak cite camni. Tp kan kalo da tau PA tu kentot, pesal bukan dia je yg tolong. Nak jugak suh org lain. Sume org kuli dia. Cam taik pangai..

        24

        9
        • Zack says:

          kompani dah bangkrup.. apa yg korang harapkan dik???
          malaysian airlines lah penerbangan yg terakhir aku nk pilih naik.
          service x macam dulu. pramugari dan pramugara2 semuanya muka mcm batu lesong. dulu zaman 80an-90an semuanya cantik2…

          89

          6
        • kak mah says:

          entah.. company kroni kot weiii. tiap2 tahun asyik rugi je. bubarkan saja. buang masa. menyusahkan kerajaan je inject duit tiap2 tahun. sedih betul…

          28

          1
        • Anonymous says:

          kak mah,cb ko tnye kat bini ko tuh..eh silap laki ko tu??sape y buat mas ni bankrup???laki ko n the geng..letak org y x reti nk manage mmg jahanam laa…cb tgk tabung haji,petronas,felda…sume hancur sbb laki ko punya psl…bkn slh company tu tp slh ORANG YANG TAK RETI MANAGE…MALAYSIA NI PN DH BANKRUP KAK MAH OIIII…

          47

          0
        • ada aku kisah says:

          MAS BANGKRAP KORANG SALAH NAJIB ERKKK NAPA TAK SALAH ATOK MADEY KUTTY, TUN DAIM & TAJUDDIN RAMLI pergi laa korek kisah ATOK ni dulu baru korang tahu kenapa MAS HAMPIR BANGKRAP jgn salah pemimpin g selak kisah lama.

          12

          37
        • syah says:

          ade aku kisah : anon tu menjawab si kak mah….nape nk slh kan company??salah laa org y urus tadbir tu..ok..klu btl mrk2 tu semua penah buat slh xkan laa najib ni BODOH sgt x reti nk pulihkan blek mas ni…mas ni masih blh di selamatkan klu LETAK ORG Y PANDAI TADBIR,,NI LETAK KRONI2 DIA JGK..Y SNG DIA NK REMBAT DUIT??KO TGK APE JD DGN TABUNG HAJI,FELDA??SLH MAHATHIR KE??SBB MAS DH BANKRUP LAA NAJIB P CURI DUIT KAT TEM LAIN…FHM??cth plg sng laa nk bg ko fhm..klu bapak ko menagih dadah xkn laa ko pn nk jd pengedar dadah??msti ko pn nk jd manusia y baik y blh bg manfaat pd sume org kann??BODOH..MACAI NAJIB…

          17

          5
        • BolehBlah says:

          FA MAS mostly friendly sblm kejadian MH370 tu. Kalau x friendly xkanla diaorg menang World Best Crew beberapa kali. Lepas tu ramai yg professional and tau keje diaorg sbb ramai yg berpengalaman. Nak jadi flight attendant MAS susah x macam Air Asia agak lenient sikit.

          Cuma ak rasa sejak kejadian MH370 tu je kot benda macam ni berlaku. Ak tau sbb ak frequent flyer MAS dlu. X penah lg FA yg x friendly sepanjang ak naik MAS.

          Ade skali ak tertdo masa dlm flight and ak xnak makan tp flight attendant tu ngan baiknya pujuk ak makan. And diaorg x kisah kalau ak mintak mcm2.

          18

          1
        • Aaa says:

          Apesal ak rasa mcm tipu je cerita ni.

          “Read this! Read this!” “No i have back ache” Macam cina pasar bercakap je. Ak rasa bahasa stewardess teratur kot.

          16

          3
        • Anonymous says:

          Zaman 80an,90an skg 2017 memangla muka batu lesung.muka kau je mcm lembu.

          3

          2
        • borat says:

          pramugara/pramugari manusia jugak. ada yg elok ada yg x elok. aku frequent flyer. mostly mmg friendly tp ada gak yg kurang hasam. aku pun dlm kategori rendah dn x smpai nak letak kat overhead..aku ngaku penah aku mintak tlg stewades indian yg tinggi lampai ni tlg angkatkan dia tgk aku atas bwh pastu dia geleng jln laju2. tp ada gak masa aku mintak tlg pramugara ni dr belah sana berlari kat aku tlg angkatkan. tgk mood dorg la. so mungkin dlm hal ni ada pramugari tu ada cam kurang hasam n fathia sentap. cuma yg tak eloknye fathia aibkan pompuan tu…..kita xde situ kita xtaw apa jd

          14

          0
        • ikan says:

          mmg la dulu muda cantik. 80 an 90 an dlu diorang umur 20 lagi, la ni kau kire la sendiri. bukan hrtu diorang ade sign kontrak keje sampai umo 50 ke.? kerepot2 la jawapannye. kau tak naik mas pun takde sape heran la.

          0

          0
      • minah cute says:

        Aku penah fly MAS dlu pergi overseas. Kebanyakan pramugara yg ade dlm flight semua friendly and senyum je. Siap boleh tukar tempat duduk lagi sbb flight x penuh. Lepas tu kalau bab makanan mmg best sbb kadang2 tu pramugara tu bagi je lebih dekat aku sbb x ramai penumpang haritu. Cerita ni sblm flight MH370 hilang la.

        Tapi ak rasa semua flight attendant MAS friendly. Tu cerita dlu la. Xtau sekarang mcm mana. Maybe yg layan ak dlu pramugara. Yg pramugari tu maybe period kot. Sbb tu moody semacam hahah

        32

        1
        • Lopah says:

          alah, staff malaysian airlines..kalau dgn mat salleh bukan main friendly lagi nok. akak2 kt pasar malam lebih peramah dr diaorang. bermuka-muka sangat.

          41

          3
        • ayoi says:

          dh muke ko kerek nk mampus…diorg tu berdiri kat dpn pintu smbl ucap “selamat dtg,slmt pagi/ptg/mlm” siap senyum lg…ko tu masuk2 je muke ketat nk mampus..senyum pn x..apatah lg nk balas sapaan diorg…pastu nk slhkan dirog pulak bl diorg ramah dgn mat saleh…cb ko tgk camne mat saleh tu..masuk2 je diorg senyum siap ckp “hai,hello” lg…bnde y baik tu kt amik la…aku naik flight aku senyum kat diorg siap bls lg “slmt pg/ptg/mlm/” jgk..ok jee…xde pn diorg kerek…nk org hormat kt first kt kene hormat org dl kak…ubah skit attitude tu..aku slalu perasan org malaysia ni bl naik flight die punya berlagak cam laa kaya sgt…puiii…org tegur pn buat muke sombong nk mampus…

          57

          2
        • keji xsuka says:

          Mcm AA tu friendly korang apa tau belakang kabin siap mengutuk lagi..semua tu drama laa

          16

          0
        • Sal says:

          Friendly.. okey la.. tapi tak semua pun.. pernah sekali mintak extra murtabak.. hampeh.. takde nya nak bg kalau takat economi class.. kalau naik air asia semua cun cun dan handsome belaka.. tapi mas semuanya 40 tahun ke atas.. susah nak cari yg muda.

          4

          1
      • midah says:

        memang la xde dlm undang2 kena angkat bagasi tapi mcm kes kalau kita jumpa org buta nk melintas. sbg manusia..kita ada budi bicara kan? zaman skrg ni manusia dh xde rasa simpati atau rasa tolong menolong.

        47

        1
      • Jgn tertipu says:

        malaysia airlines mmg service bertaik la beb. staff semuanya senyum terpaksa. bila advertise, kononnya airfare murah. x de maknanya murah. yg murah flight pkl 6 pagi atau lewat malam. penipu sgt kompani ni.

        11

        6
        • Anonymous says:

          air asia pn sme jgk….tiket je murah tp x termasuk tax bagai…dh termasuk mahal jgk jdnye…lg satu,semua flight camtu kak oii…ko ni msti x penah naik kapal terbang oversea kannn????klu awl2 pg dan pg2 buta tu mmg itket murah..dan lg satu tgk jgk tarikh y ko pilih…kne pulak tarikh tu x ade promo mmg laa mahal…rajin2 laa skit bkk web airline lain dan buat perbandingan..jgn asik nk slhkan airline ngra sndri jee….

          55

          0
        • keji xsuka says:

          taik taik pun korang naik hadam ayat tu kalau korang niak taik setepek kat muka

          4

          1
        • Mr H says:

          Ko pernah naik flight ke tak? Ckp mcm org xde akal.. klu stakat nk kondem tnpa apa2 info xyh la.. memalukan diri je..phuiii

          1

          2
      • Anonymous says:

        Dia busy kerja, kau tahu apa ??

        1

        2
    • minah jambu says:

      Kalau ikut pengalaman aku flight attendant MAS la yg plg friendly and jarang nak buat muka. Sebab mostly semua gedik2 and susah nak masuk MAS hahaa. Kalau flight attendant air asia ramai je yg poyo and nmpk x professional sbb semua muda2 n x byk pengalaman.

      73

      1
      • Anonymous says:

        kanz. dgn rambut karat kejung makeup sekilo….
        dah mcm pelayan kt disko.

        45

        2
        • Ramuan Zam Zam says:

          Lupakan tntng tonyoh2 tu. Sbb mcm drama je lebih. Mustahil Fathiya x sampai nak letak bag kat compartment overhead tu. Tinggi ape dia. Yang kentot pulak yang gigih. Fathia tinggi apa cerita?

          4

          2
      • Pramugaji Air SiaSia says:

        korang kalau naik mas, cuba korang perati. kalau dgn mat salleh, amboi mcm nk masuk celah spender punya peramah nya nok. kalau dgn local….layan gitu2 je. acuh x acuh je. double standard gile. mmg dari dulu lagi…so not surprised lah!

        36

        4
        • ayoi says:

          layanan org tu bergntg jgk pd layanan kt pd diorg camne…minta maaf ckp yee…aku traveller tegar..slalu g sne,sni..mcm2 airlines aku dh naik…setakat ni bg aku MAS y terbaik..ko x penah naik airline oversea kot sbb tu ko ckp camtu…pramugari/ra airline oversea lg teruk…bkn setakat x senyum kkdg diorg berdiri je dpn pintu tu cam patung dgn muke ketat..xde nk sapa2..klu sapa pn maybe sorg dua je laa..depend laa pd org tu..lg satu,kebanyakan MINDSET ORG MALAYSIA NI SUKA PANDANG RENDAH PD PEKERJAAN DIORG…aku slalu perhati org malaysia klu naik flight berlagak die tu mcm flight tu die punya…sombong y amat..org tegur pn buat muke kerek…cb tgk attitude mat saleh camne??masuk2 je siap ckp hello,hai..aku pn klu masuk msti aku sapa blek diorg….ok je..xde pulak diorg kerek ke ape..siap blh bergmbr lg…so,NAK ORG HORMAT KT KT KENE BELAJAR HORMAT ORG…aku penah berborak dgn sorg mat saleh dlm flight die ckp die ske naik mas sbb servis mas y terbaik..cabin crew diorg baik dan ramah..klu x,x kan laa mas blh dpt award 3 thn berturut2 beb…tu dl laa..skrg ni mas dh bankrup..mungkin ssh skit kot..hehehe…

          9

          4
        • penumpang MH says:

          ya. rasa mcm kecik ati la jugak. kalau mat salleh tu kemain la siap tanya hows your holiday pe jadah. aku nak minta air kosong pun buat muka. and aku siap ckp “please” dan lemparkan senyuman paling manis. mat salleh depan nak whiskey cola lelaju je dia buatkan. kalau flight 1 jam aku xde la rasa annoying sgt. kalau 14 jam, naik meluat jugak la. aku pun bayor tiket sama harga jugak. but not all pramugari la kan. ada je akak2 yg baik. tp mat salleh mmg baik2, diorg yg selalu tlg aku angkat/bawak turun beg aku, even aku xmintak tolong pun. maybe sbb tu kot pramugari berkenan nak buat husband. tu yg gedik semacam. bahahahahhaha.

          13

          0
      • Anonymous says:

        Aku kalo nak cari tiket .. aku akan bukak MAS dulu.. sbb walau mcm manapun.. kau lewat ke .. excess baggage.. dia boleh budi bicara .. kadang bagi free je 6kg tu..sbb duit x ckup.. tu sbb aku kenang jasa MAS.. kalo AA, tic , belum masuk lugage, mkan, aduhai.. tu blum jumpa flight attendance lagak diva.. pernah duduk kat blkg skli masa flight AA, ketawa mcm x ingat dunia.. siap aku boleh dengar dorg bercakap.. ni belum jumpa org yg kta knl jadi FA..kemain berlagak.. im sorry.. im also frequent flyer .. last choice je aku guna Air Asia.. malindo not bad ..

        5

        1
      • mynameis... says:

        kan minah jambu..aku sokong..bila aku tgk dari segi pakaian,airasia seksi lgi dri mas..mas boleh tahan lgi…

        1

        2
    • alien says:

      aku dah berbelas kali nek ketebang nih.. tak penah plak dorang tolak nak tolong masuk bag..unless bag tu dah memang patut masuk luggage ko p bawak naek atas flight gak.. even kadang yg tolong bkn flight attend nih tp jiran krosi sebelah je…

      26

      0
      • haha says:

        lol aku pernah kena tolak nk tlg masuk bag in the first place..bila aku ckp im pregnant br org tu nak tlg.sbbnya mmg ingat nak simpan kat compartment bawah seat org depan tp dia suruh letak kat overhead, then i said i cannot coz im pregnant. then baru dia tlg.tp i knew la they can just refuse to help but he did help.:)

        12

        0
    • Lini says:

      Ye betul, marliyana ni kawan saya. Bukan nya kami macai artis. What for we all nak buat macamtu? Tak de faedah nak jadi macai la apa la atau back up benda tak betul, even macam saya pun honest taklah taksub dengan mana mana artis. Tapi Benda ni betul, bukan tipu. Even depan mata saya pun. Kitaorang pun jadi Geram. Kan MAS kan terkenal dengan good hospitality kenapa nak kena macamni. Kalau tak boleh nak mintak tolong, cakap elok elok kan nice tu.

      61

      2
      • jojo says:

        Itu dulu. Sekarang MAS dh jatuh merundum. Service bad. Baik tutup je company ni. Duit rakyat pun x membazir

        21

        1
        • Anonymous says:

          tu najib y slh laa amoiii….abih duit mas die kebas…ko ape tau…ko x keje kat situ baik ko diam…ngok…

          1

          6
      • Boboboi says:

        Boooo macaii.. Mesti kawan pathiaaa ni back up dik jgn xback up. Kalau tau mas ni terkenal dgn good hospitality sepatutnya korang complaint lah kat pihak pengurusan. Bukan snap pic viral camtu dik non oii… Lain kali belajar yer, biar org kuajor kita jd beradap jgn sama je kuajor. Kan dah kena kecam.

        8

        34
      • nana says:

        Yala ..kalau btul pon pramugari tu buat mcm tu, perlu ka fathia nk uploadkan bg viral? xprofessional kan? kalau nk complain ada tempatnya, apa niat fathia buat camtu? nak satu dunia herdik dia baru kemarahan fathia hilang? baru puas hati fathia? camtu? nak complain p ke saluran yang betul, kalau nasib baik siap boleh dpt pelbagai benefit dari pihak salah sebagai reward ka apa.

        14

        9
        • nunu says:

          Kau ingat diorang pihak pengurusan nak layan complaint macam tu? Diorang ada lagi banyak compaint lain daripada complaint macam ni nak dilayan.

          22

          2
        • MAS ok la says:

          yup…
          salurkan ke customer service MAS..

          elok je drg reply n mntk maaf
          i complaint sbb nampak drg double standard layan mat saleh yang ada infant compare local mcm i ada infant..

          so MAS reply ckp sorry n drg bukan jenis diskriminasi

          then mntk my enrich miles utk creditkan apa2 tp i xkasi pn…

          10

          0
        • nana says:

          wei nunu.. hang pernah ka complaint kat MAS? Aku pernah aku tau la, ingat aku ckp kosong saja ka..bingai

          7

          2
        • LL says:

          Nunu,
          Not sure about mas tapi company airlines ambik berat any complaint pasal cabin crew diorg utk evaluate performance kerja. Kalau cabin crew dpt surat komplen dari passenger diorg boleh kene tindakan.

          0

          1
      • Perluke tahu sapeaku? says:

        Dari awal aku bace cerita Fathia ni aku rase mmg pramugari tu annoying. Tapi rata2 semua nak bash si Fathia tu. Konklusi yang aku dapat buat semua yang bash tu sakit hati dengan Fathia artis yang cantik.. Kalau perempuan bash sebab rasa insecure & jealousy yg teruk and kalau lelaki bash sebab dia tak dapat Si Fathia tu.

        8

        0
    • Anonymous says:

      malaysia airlines is a joke. period.

      11

      2
    • Ym says:

      STAtus berbayar ke tuuu? Kenapa baru la ni tetiba keluar statement backup? Tak tahan kena hencap ke tuuu. *cue lagu hatinya tak tahan

      1

      10
    • Meow says:

      Maybe ape yg Marliyana ni cakap betul. Cube korang baca kat forum CARI, kat citer si fathia ni, ade sorang kawan kpd FA tu bgtau yg FA tu ade tunjuk regulatory book kat fathia, tapi si kawan ni ckp ‘She refused to read’. Maybe sbb ditonyoh2 ke x tau la. Skrg ni yg tau citer sbenar, siape yg rude, siape yg sombong, hanye FA tu dan fathia. Jgn la kite pulak hentam lebih2 fathia.. hentam MAS.. hentam abe jibby. kak mah pun terkena jugak. Sighh

      19

      2
    • Anonymous says:

      KAU LA MACAI

      0

      9
    • Jamilah says:

      Rules:
      1) Never bring any big luggage with you to the cabin. Never.
      2) Big ad heavy luggage just check in, easy.
      3) If travel with air asia or other carrier just share luggage cost.
      4) If in case you have no choice, ask others to help you not stewardess. From my experience, me and my friend, two of us will push the luggage into the compartment together. I tell you, when they saw you are struggling normally steward will help.
      5) Try take other carrier from other countries tak nak sebut nama.They will just dunno okie. Even nak mintak air pun takut.

      2

      4
    • The Rock "Mawi" Johnson says:

      Nak cerita pengalaman aku. FA ni ada yg baik, dan ada yg macam gampang. Selalunya yg Melayu ni baik. Yang Pinoy dan minah salleh, hadoi, kekwatnya macam la dia tu Michelle Obama.
      Dan aku pernah naik MAS. Aku rasa pramugara tu Zarul. Tapi time tu dia x popular lagi macam sekarang. So, cerita ni kita x tahu sapa betul, sapa salah. Cuma kita kena tahu la angkat barang tu bukan kerja Zarul & friends.

      4

      0
      • minah jambu says:

        kalau nak di layan class dudok di tempat yg pes class huh !!! baru jadi artis dh prangai macm gitu nak eksen datin2 gitu huh !

        0

        5
  2. warda says:

    ak blm prnh terkna lg tang ‘tonyoh2’ tu .. agk pelik tp klu betul mmg slh etika kerja pramugari tu ..klu cite ni xbetul jd fitnah plk.. so ak mls nk back up mne2 side .. tunggu citer mkck pramugari tu plk ..eh tp xpenting pon ..yg penting klu kna kt ak sape kuang ajo dgn ak maka ak akn berkurg ajo jgk jwbnyer nti

    20

    -1
  3. melati says:

    Kalau Betol lew aper yg di Citer ..!!! jadi Pramugari tu yg salah …mungkin Pramugari tu ingat dia keje Pelayan Udara ni ader Class lah…org naik Ekonomi ni mcm low class lew..!! ( Pendapat Jew ).. Pramugari tu setengah org yg naik Ekonomi ni tak semesti nya takder Wang ,mereka ni jenis suka berkawan..@ Jimat..!! kepada Pramugari2 yg diluar sana tu setakat Gaji 6K hingga 7K..tu ko simpan jew lah Gaji ko tu…kalau kt KL ni Gaji banyak tu dikatergori Miskin Bandar lagi…!!…. Tapi kalau citer ni tk Btol memang Fathi Latiff lew yg Benggong..!!!!

    34

    0
    • Badariah says:

      Sy rase..lah fatiah ckp tak salah rehat.kan..sy pernah p sabah.olih bln 5.kerana sy rendah da tak smpi sy minta bantuan pd pramugara..dng senyum dia terus membntu….comel budaknye .tq pd adik yg mengangkat..bag sy ..lupa nama nye..

      8

      1
  4. Sitiawan says:

    Eh kalo tau PA ko tu kentot, ko la yg patut simpan beg tuuuu.. bukannya tinggal kat org lain kene jd kuli ko plak tukang angkat bag. Aku tak percaya stewardess tu tonyoh2 buku mcm tu sbb dia senior stewardess yg professional yang dah bertahun keje. Bila ko question dia knp tak tolong baru la dia pergi dptkan buku tu untuk tunjuk kat ko yg itu bukan termasuk skop keje dia.. dia terpaksa tunjuk pas ko tak terima penjelasan dia sakit belakang. Aku heran la org biasa takde pun masalah ni dgn cabin crew. Asik retis je ada masalah camni. Retis yg tak semenggah ni slalu feeling diva and thought they deserve special treatment. Hey, ko tu sape? Kalau mintak tolong sekalipun dan org tu tak berdaya utk tolong itu bagi ko hak ke untuk malukan dia? Ko bernasib baik up until now stewardess atau MAB masih tak amik tindakan undang2. Nama je graduate law tp otak udang!

    20

    6
  5. Anonymous says:

    Ala klu PA pendek kemetot why fathia yg tggi lampai x tlg smpai kn.. knape nk suh paramugari yg mungkin tggi ckit je PA ko tu jgk yg angkat dan why PA fathia bdiam diri x pertahankn Artis dia.. bkn nk sokong mna2 tpi pertama Kali pertama ke Naik flight yg xtau tmpt letak beg tu tggi?

    21

    4
    • adudu says:

      sebab fathia dah masuk dulu kt seat hujung sekali.. kan sempit… takkan nak keluar blk berhimpit2 dgn org.. thats why dia mintak tlg pramugari yg kebetulan lalu sblh compartment diorg.. tp bg aku, dua2 pun salah.. biasa la perempuan.. buat something tak guna akal.. guna emosi.. kalau dr awal pramugari tu balas elok2 tak jd macam ni..

      so sama2 la bermaafan dan teruskan hidup..

      21

      3
  6. Anonymous says:

    Len kali sblm ddk fathia kena tlg dlu pa dia angkat beg tu…tp kn xsume pramugari mcm tu la…aku bsyukur sbb xpnh lg kena mcm tu…hmmm…ntahla…kta bkn d tmp kejadian…

    7

    1
  7. Anonymous says:

    tiya ngan pramugari patut bersua muka, bermaafan dan betulkan segala apa yang patut.. motif viral tolong panggil diorang utk settle..

    6

    0
  8. Anonymous says:

    poyo…gigih…
    kwan2 fathia nih…

    5

    7
  9. anonymous says:

    If this true, what Fathia should have done is make a complaint to MAS instead of taking picture of the stewardess n embarrass her like that. Nmpk sgt dia ni x matured n revengeful type. Jgn lah nak aibkan orang walaupun dia rasa dia di pihak yang benar. Lagi2 semua cabin crew have their name tag tu , buat jelah complaint n let her superior handle the situation.

    10

    2
  10. xoxo says:

    silap Fathia sebab viral muke that lady..tapi from the picture also show muka that lady sombong..yelaa pramugari kan…
    Fathia pun x beri maklum balas atas kondem2 orang keliling kat dia sebab tknk panjangkan hal ni..lagipun sapela nak percaya dgn dia ..ye tak..sebab orang yg berada dlm flight dan brhampiran dia je yang tau ape yang terjadi sbnrnya..Pramugari tu pun blm lagi memberi kata balas sb mungkin dia follow etika kerja.tapi ntah la..manusia sesama manusia bertolak ansurlaa dalam segala hal..

    35

    0
  11. kur kur says:

    adik xpayah nak back up retis kesayangan u. u ckp PA die kecik molek n fatiya da duduk kat seat dia. kenapa fatiya x bangun n tolong angkatkn. bukan fatiya tu tinggi lampai ke? point2 lain akak malas nak ckp coz b4 ni da dibincangkan. btw, belajar la rendah diri. n jgn nk fitnah FA bab tonyoh2 tu mcm x logic je. mayb dia just tunjuk je. jgn la tambah tonyoh2. nk kasi org lain nampak buruk. belajar respect org n inshaallah org pon akn respect kita balik. fatiya da berdiam diri tu kira da ok. klu nak best lagi. mintak maaf je la. jgn nak main2 nama tuhan acah2 teraniya.

    16

    15
  12. Boboboi says:

    Tak logik gila part “TONYOHH2” tuu hahaha ko ingat cita upin ipin -jeng jeng jeng ka boleh nak bt cita berimaginasi camtu.. Aku rasa mesti fathia ni perli or ckp kasar sruh steward tu pi rest lah klau sakit tak yah keja. PA ko punya cita bkn main nak upp lagi.. coverlinee sgt,Mesti nnti gaji ko up 20% kann. Fathia ni smua org kenai prngai mcm mna jenis perasann belagak mcm artis diva.

    15

    10
  13. Anonymous says:

    minta pihak mas siasat perempuan celaka tu. dah la x cantik. muka nyoya jual sayur.

    23

    11
  14. Steward says:

    sejak kes along dlu tu,baik dgr dua2 belah pihak.mungkin ada sbb fatia & pramgari tu diam dri. kdg2 dgr crita sblh pihak blh timbul fitnah.

    5

    0
  15. artissssssangattt says:

    simple je.. tak yah luangkan masa sgt nk uplod salah org.. fathia juga yang gedik2 nak upload.. padan muka kena kutuk kaw2…

    5

    10
  16. Anonymous says:

    comeon lah. kalau dah pramugari tu buat begitu, complain lah kat management dia, kat pilot tu ke. ini apa kamu dua dapat hah? dpt dosa adalah, fitnah kat sana sini, lebih baik bersemuka dengan pramugari tu, dan kalau betul statement tu, baik pergi berjumpa bertiga – Fathia, Pramugari dan Management.. sekarang ni orang malaysia pun dpt dosa tau tak? kerna fitnah..

    7

    2
    • Anonymous says:

      Takot nti lengah2kn siasatan after komplen. Kita pon tk tau diasat or not. Sebab ada yg nk tutup incident n backup staff. Myb itu yg fathia viral kn muka dia. pramugari tu klau nk explaining jg buat muka stern. Kadang actions berdua tu buat masa marah tk puas hati. Tulah yg trjadi. Fathia klau tk puas hati pegi ke mangmt or komplen thru MAS online attach picture pramugari tu. Yg trbaik Semuka 3 pihak manangmt fathia n peramugari tu. Bila bbrbincang tk jadi gini.

      8

      0
  17. Gitewww says:

    Ko naik economy class memang la pramugari MAS ni mcm hampas. Muka mcm stress nak mampus tengok kita walau aku tak pernah pun minta angkat beg. No wonder ko tak dapat dah anugerah best kabin krew ke haper. Tapi kalau Datok2 dan Tan Sri kelas business bukan main baik kena layan. Elok pegawai2 MAS ni buat audit sendiri. Tak payah tunggu retis meroyan. Masing2 tak sempurna

    26

    0
  18. Anonymous says:

    fathia mmg muka sombong

    4

    12
  19. Anonymous says:

    “tonyoh2”? berapa kali ke luar negara tak pernah pula FA suruh baca orang sambil tonyoh2 risalah….. tentu luka parah muka Fathia Latif awak tak tolong kah? tolong angkat beg FL awak kan sebelah dia…. FL pun terus duduk je…. dalam cerita FL macam dia yang angkat beg bukan PA dia sekarang ni PA pula yang angkat beg…… cukup lah cerita FL dan FA ni boring sudah…… nak cakap dia terkenal dalam flight tu je dari luar negara………. dia nak join group KimK, Romana ke tentu FL tak akan minta maaf sebab viralkan gambar FA tu……….. satu saja pengajaran untuk orang begini buat macam Fazura dan Hanes Suraya semua drama, filem dan pementasan diam2 BOIKOT…… habis cerita

    10

    5
  20. siti sairah says:

    biasala pramugari ni bajet2 high class…lagi2 yang iri hati

    17

    3
  21. GIGI KAPAK says:

    ADA BAIK GI HUMBAN TUDUNG TU MASUK LONGKANG…

    HARAP AJE BERHIJAB.. MULUT HATI JARI LAHANAT PERANGAI HARAMJADAH.
    GI BELAJAR APER TU DOSA MEMFITNAH APETAH LAGI DI MEDIA SOSIAL!

    KO INGAT DENGAN CARA KO MEMFITNAH HANYA SEBAB NAK BELA KO NYER FATHIA MANA NYER STAR TU ORANG SEMUA PERCAYA KE????
    EH LAHANAT… SEKADAR NAIK ECONOMY JANGAN LAH NAK ACT…
    NAK MALUKAN ORANG AMEK GAMBAR DIA POST PAT SOCIAL MEDIA!

    NASIB KO BAIK KENA PRAMUGARI TU..
    KALO AKU… AKU MAKE SURE AKU SAMAN MALU KO SAMPAI KO TERDUDUK!

    BY LAW…
    MAS AND PRAMUGARI BLEH SAMAN MALU SI FATHIA BIMBO KIMK!

    12

    4
  22. orgtua says:

    Takde kena mengena dgn pramugari tu pun, from the start dah dapat baca Fathia ni jenis apa. Bag pun PA nak bawakkan. Anak raja ke?

    9

    9
  23. aku pendek says:

    yeke???mcm ssh nk percaya je…setahu aku laa bl kt naik flight time tu agak busy termasuk penumpang..nk simpan beg kat compartment,ade y tgh berdiri cari tem ddk…dh kate tem tu sempit,sempat pulak stewardess tu amik buku tonyoh2 kat muke…kahkahkah..lawak laa…lg satu fathia dh tau PA die kemetot die SEPATUTNYA tlg bkn FA y tlg…aku slalu jgk g travel dgn kwn2..bl aku xsmpai nk letak beg kwn2 aku y tlg…setakat ni x penah lg laa kwn aku suh FA tlg letakkan beg aku kat ats tu…nmpk sgt si patia ni jns pentingkan diri..ko spttnye sme2 tlg PA ko..PA ko tu bkn kuli ko…aku tggu je komen dr PA patia ni..klu btl laa ape y di cite oleh bdk macai ni..lg satu,gmbr y di tgkp oleh fatia tu akk tu tgh senyum dan tgh tggu penumpang2 letak beg dan duduk di tem msg2…klu tgk keadaan dlm tu y agak sempit mmg agak mustahil akk tu p amik buku pastu dtg blek tonyoh2..klu btl msti ade video bkn???dan patia pun x mention pn psl tonyoh2 ni…psl akk stewardess tu aku x rs die akn komen sbb mungkin die rs bnde ni bnde kecik…bnde blh settle..x perlu nk viralkan..klu btl FA tu y rude komplen terus kat MAS biar MAS je y amik tindakan..

    5

    5
  24. crew says:

    hmm…crew tak akan buat all this silly act ok..Training provided to cabin crew mmg terbaik and no one can be as rude as she mentioned..sikit tak percaya..okbai !

    6

    10
  25. Anonymous says:

    dh tau PA tu pendek hang ja la yg tolong angkatkan barang hang kan nk mnta tolong orang jugak ke…FATHIA2x…(motif viralkan PIC pramugari tu wt pa..nk bgi malu dia kan)..donia retis (kuang kuang kuang)

    4

    6
  26. tudung hitam says:

    luper nak tanya, last nyer beg tu bole amik ke tak?

    5

    3
  27. loyalmalaysian says:

    MAS stewardess all friendly and professionals…mungkin ade satu dua kot yg bermasalah,,,aku naik MAS ok je diorg….tp benda2 camni x payah la viralkan…klu ade ape2 x puashati komplen kat management dia je….bole siasat…

    0

    7
  28. miss konpius says:

    Saya rasa tak mungkin FA tu biadap mcm tu sekali, ramai penumpang kot dalam aircraft tu kalau benar laa sila tampil buat laporan kepada pihak pengurusan. Jgn perlekeh sangat laa MAS..apa ingat AA tu bagus sgt ke. Geram plak aku.

    2

    6
  29. Nn says:

    Sebab tu aku lg prefer naik firefly as a frequent flyer. Services terbaik dr front desk, ticketing, check in, budak angkat beg, check tiket smpai laa ke pramugari semua servis terbaik. Dlu slalu naik mas, tapi lepas pramugari mas slalu wat taik tu skg mas jd option kedua.

    6

    1
    • shah says:

      firefly tu pn anak syarikat mas jgk kak oiiiii……apo y pramugari mas buat taik??aku naik ok je…mungkin skrg ni dh x rmai pramugari/ra mas…kkdg diorg kene keje byk sektor…penat tau..klu dl yee laa..skali naik je rmai pramugari/ra dlm tu..skrg ni kkdg cume 3@4 org je klu flight local..lps tu diorg kene g tem lain…diorg pn manusia jgk kak..mcm kt..klu kt penat msti kt pn xde mood nk layan org kann??at least diorg ttp jgk jalankan tggjwb diorg..wlpn penat…so,kt kene laa fhm..maybe diorg terlalu letih awl2 pg dh kuar,tido pn skjp..firefly x byk route..so,slalu laa bersangka baik yee…dl aku study egypt..thn 2011 time egypt bermslh ktorg y student ni kene antar blek tp sblm tu transit kat jeddah dl..bygkn dr pagi duk kat airport kul 9 mlm br aku dpt naik flight ke jeddah..kebetulan dpt naik mas…time tu cume ade sorg pramugari dan 2 org pramugara..muke diorg pn letih…aku senyum kat die,die pn x senyum blek..dlm hati aku dh ckp ‘kerek btl akk ni’..TAPI…bl nk turun tu aku perasan pramugari ni dduk kat kerusi die smbl kepala terangguk2 tertido…time tu die x perasan pn y flight dh landing…aku antara org y last kuar..bl aku tgk akk tu tertido so,aku fhm sbb ape die x balas senyum aku td…timbul rs serba slh dlm hati aku sbb pikir y bkn2…kesian jgk tgk akk tu…letih sgt…so,kesimpulan nye…slalu laa bersangka baik yee kak…

      2

      5
    • ex mh ak fy od says:

      btw kakak skrang ni baik firefly ka, air asia ka malindo ka semua dari mas jugekk pramugari/gara nye uols.. bila org duk compare itu ini iols geli hati sbb pusing2 tang tu jugek. sbb mas kan pioneer airlines.

      0

      2
  30. tatitu says:

    pelik no, kenapa fathia x tolong, ni suruh stewardess tu yg tlg. huhu..

    0

    6
  31. mimos says:

    tak semua paramugari mas kerek.. ada la sorg dua terutama yg tua.. nk pencen x lepas hahaah… aku pnh kena masa fly g perth.. si tua ni dgn buat mukanya tanya mcm nak taknak kita nak meal apa.. macam aku naik free lak dia bagi layanan mcm cibai…muka tu pandang aku mcm xpuas hati..mungkin sb aku muda n cantik dr dia ahahahah.. kwn school aku pramugara mas gak..jantan.. tua.. lom kawen.. tp ok jer baik senyum manis selalu.. betina tua ni jer muka lapa kote mat salleh

    6

    0
  32. Anonymous says:

    kerja aku ni banyak naik belon, dh 8 thn dah, xpenah pula steward or stewardess tu menolak permintaan aku tlg naikan beg. sebabnya aku hanya 4’9″ jer. AKu cakap elok ok jer dorg…………………. bkn setakat naik belon dalam negeri, laur negara pun aku naik okey jerkkkkk… saja kot nak publisiti murahan………..

    0

    11
  33. Nor says:

    ok, aku faham kerja angkat beg tu bukan kerja pramugara/ri.. tp boleh je kan tolong angkat klu org minta tolong.. ada lah sebb nye kenapa org xnak check in luggage.. aku dah kene dah.. check in tuk terbang ke penang, naik mas lah.. bile pergi je aku punya lock separuh hilang, bile nak balik, aku check in lgi separuh lagi hilang.. abis jahanam terus beg aku tu.. sakit ati tau..

    11

    1
  34. miss_oppppssssss says:

    Sapa cakap MAS crew sombong x frenly? Aku bukan macai MAS.. tp pernah sekali anak aku yg sulung nak pi toilet… AKu mintak pramugari tlg lalu2 and tengokkan anak kedua aku but dia willing temankan anak aku kat seat… Benda yg xkan aku lupakan smpi skrg…

    Aku suka MAS crew esp yg ‘berusia;’.. Dorg sgt frenly dgn budak2….

    2

    6
  35. Anonymous says:

    Wey x hbis2 lg ka kes minah ney..alah senang cita 2 2 salah x pyah nak tunding jari mana2 pwon.2 2 mangkaq..habis cita

    2

    2
  36. Anonymous says:

    macam sempat pulak crew tu nak tnjuk that book dekat dia. alah dia ni bukan ja manners bagus sangat pun . haritu arrival frm abu dhabi , beg tak sampai trus nak maki maki staff with all bad words smua keluar dr mulut . i know you upset sbb beg tak smpai tap

    1

    7
  37. Professor says:

    Kalau attendant kapal terbang yg tu memang dia agak kureng sikit friendly. Susah nak senyum. Saya pernah cakap kuat sikit dgn suami semasa flight pulang ke KL dr London bagi ketua attendant dengar, kata sombongnya, apalah salah ckp dgn baik . Kita faham dia pernat tapi layan org melayu sana spt latan mat dan minah saleh dgn senyuman. Dikotomi betul.
    Dan tetiba ada attendant kain dtg tanya keselesaan saya siap address saya with full salutation Professor dgn nama penuh. Masa nak ambil bag di tempat mengambil bag di KLIA teriba dia dtg nak start conversation etc. Mungkin takut saya complaint.

    6

    4
    • Professor Beli says:

      Gaya penulisan tak macam professor. Gigih betul professor baca gosip. Dah penat baca jurnal ke?

      11

      2
    • Anonymous says:

      ko ni profesor ketum ke??ape ko tulis pn aku x fhm……dikotomi2 po bondo minah ko merepek…berlagak jgk ko ni….nk mention y ko ni profesor laa…nk org layan ko baik2…puiii..skrg ni rmai profesor klon….kahkahkah…

      5

      1
    • Prof Diraja says:

      Hihihi.. Proffesor baca gossip retis? Motif Proffesor baca? Buat research ke

      2

      0
  38. Anonymous says:

    Bella tak nak minta maaf kat Fathia ke?

    2

    0
  39. Dayah says:

    Soalan.

    Kena viral la perkara ni juga? Why not kau hadap je sorang-sorang tanpa drag orang lain kutuk kau/MAS?

    0

    5
  40. Anonymous says:

    korang caye ke kenyataan dari Marliyana MK tu.. wujud ke Marliyana MK tu??? ase mcm ade sesuatu je..

    4

    6
  41. Akubukanpramugari says:

    Pada aku, senior masih lagi mengekalkan hospitality dorg. Tapi yang muda2 ni kurang sikit. Aku sendiri ada kawan FA MAS dia sendiri pernah cakap pernah jer sound passenger.. So, sebenarnya apa2 pon,ada ke yg x baik, tapi bukan semua FA tu teruk, jgn sebab nila setitik rosak susu sebelanga.. si fathia pulak amik kesempatan di atas status dia sebagai artis..

    6

    0
  42. hiks says:

    aku check harga kan… kalau setakat beza 30 ringgit, aku prefer naik mas je. tak pernah la pulak setakat aku naik ni steward/stewardes tonyoh2 buku kat orang. tak de masa kot. diaorang sibuk nak headcount lagi2 sebelum berlepas. in term of uniform, MAS especially yang perempuan kdg2 nampak berlapok mcm kain batik buruk (belum lusuh). tapi make up MAS ok. makeup AirASiA over mengalahkan ratu dunia. tapi setakat local flight, perhaps MAS boleh tiru Airsia pakai kebaya n jeans.

    4

    4
  43. pelayanrestoran says:

    ish, ish….teruknya perangai stewardess tue..siap tonyoh2 lg muka si fathia tue…ish, ish, ish..patutnya fathia tonyoh2 blk muka stewardess tue…huhhu… barulah bertemu buku dgn ruas…hahha…

    6

    2
  44. Anonymous says:

    Tgk muka stewardess tu mmg Nampak cam ketat je… kalo x nak angkat cakap elok2 then blah abis cite , nak posing dgn muka ketat kat situ wat pe… nak duduk kat kusi le tewwww….

    11

    1
  45. dania says:

    what a statement. walaupun Fathia tu dah duduk sekalipun & PA dia bersize renek.. dia kan tinggi… dia boleh je bangun & angkat luggage tu… btw dah tau bawak luggage besar nape tak check in je luggage tu kan ke senang.. tak perlu nak berjimat lepas tu cari publisiti murahan

    2

    5
  46. Anonymous says:

    Jap..nape fathia x angkt je beg sendiri?Fathia xde tgn ke?ke fathia ni katik cam PA dia gak?
    Aku kn..lagi katik..tinggi aku 150cm je..mgkin fathia ni katik teruk dari aku..hahahahaha

    2

    9
  47. kaklizapommelepasss says:

    FL ni aku rs die late check in, so tu yg trpaksa usung beg berat jd as hand carry dgn muka sentap. masuk flight dgn muka diva mencuka masam and konon suh cabin crew skali crew x nak. makin kuat la sentap kakak. tu yg meroyan mcm kena cabut bulu.. konon nak raih simpati tp yg dpt sejenis hencapan berjemaah 1 malaysia.

    1

    11
  48. Aku x minat Fathia pon says:

    semuanye komen mesti nak cakap, “I pun byk kali naik flight Mas”, “I banyak kali naik kapai torbang”.. bla.. bla. bla. Kalo ko byk kali mana naik pon x kena ngan FA yg sombong, boleh la gebang. Kdg baru naik sekali, terus kena ngan FA yg muka ketat ni. Pada aku most Asian FA (MAS, Emirates, Qatar Airways etc), mmg kekwat sikit ngan org kita. Kalo ngan mat saleh, senyum sampai gigi bongsu ye. Bukan nak generalize, tapi mmg betul2 kejadian. Dan ak x nak bgtau berapa kali aku dh naik kapal terbang. X relevan dlm isu ini!

    38

    0
    • Anonymous says:

      abih tu ko try naik qantas, british airways or klm or mayb delta… tgk la mat salleh crew g hencap kau mcm mana pulak.ko try mintak pen dia akan jawab when u re travelling u should know your essentials. frankly speaking terms passenger is always right dah tak relevan zaman ni.

      0

      3
    • AkuFlyKelasPerniagaan says:

      Orang kita ni berat mulut untuk ucap salam atau hai. Bila berjabat tangan pula, muka berpaling ke tempat lain. Bila khidmat diberi, terima kasih pun tidak. Nilaikan sendiri lah ye. Janganlah hidup dalam penafian. Sila mereput.

      0

      3
  49. Ekonimos class says:

    Pada pendapatan aku, korang tanggal kasut pijak je atas seat angkat beg sendiri. Jgn la sonpan santun meliuk lentok minta nak angkat beg 5kg. Angkat je sendiri lps ni. Ingat, sbb takde sape yg nak angkat kecuali korang lagi lawa dari fathia latifp. Sbb takat dia yg ada rupa pun tak dpt pertolongan. Jadi angkat la sendiri senyap2..jgn sibuk nak tarik perhatian semua org time nak sumbat beg. Okeh no sweat!!!!

    8

    0
  50. surihatimrpilotpoyo says:

    Hah… mane bekas2 pramugara yg jadi retis , x pramugara yg nk jd retiss? Komen sket. Lain kali tgk situasi dua belah pihak, jgn sebab ko penah jd pramugara/pramugari yg ntah brp tahun dulu, nk komen mcm bagus.. hen sa bi…

    7

    1
  51. AVON says:

    Wah… Terbaik Model AVON Marliyana MK dan Duta AVON Fathia Latiff. Moga yg dikhabarkan hanya yg benar.

    6

    0
  52. Anonymous says:

    Lain macam je cerita pempuan ni. Pernah je naik MAS n elok je diorang layan penumpang. Memang lah kalau diikutkan MAS makin merundum tapi jangan lah dicadangkan supaya dibubarkan. MAS kan pernah jadi kebanggan Malaysia suatu masa dulu cuma bukan sekarang.

    1

    8
  53. Nennen says:

    Aku pernah nek mas kk balik penang. Berdikari je aku letak beg berat sendiri sampai tergesel2 dengan mamat pakistan yg duduk seat bawah compartment. Dah kena gorat. Aku buat2 tidor sampai penang.lain kali kalau pendek mintak la tolong. InsyaAllah kalau kau suka tolong orang, org lain akan tolong kau.

    2

    3
  54. Mime says:

    Kelakar je baca komen2…senak perut ketawa…small matter x mau tolong angkat beg…tapi aibkan orang dgn viralkn gambar tak selesai dgn minta maaf fathia oii..klu dia saman malu….duit berlakon x seberapa tu hangus la..

    1

    6
  55. Anonymous says:

    Ha3, dek Non minah attendant tu memang x tahu senyum. Aku fly dr London org sama tu. Ko pijak antara 2 kerusi tepi tu panjat fan letak bag sendiri. Lps tu abg2 attendant mesti dtg.
    Minah attendant tu suka layan mat saleh saja. Tak semua atendant MAS pompuan mcm dia. Tapi yg tu memang kerek sikit.
    Kp x payah posting gambar, minta tolong saja dgn penumpang lain ada saja yg nak tolong. Paling tidak ada je attendant yg baik hati akan offer.

    10

    0
  56. Tikus merah says:

    Ntah2 stewardess tu meluat nengok fathia duk tgok PA dia gigih nak letak bag tapi x smpi, sdgkan Fathiya tu tinggi aper. Alih2 Fathiya minta tolong kat stewardess tu. Tinggi x digunapakai xda guna juga

    1

    3
  57. Stopppp laa says:

    Telenovela yang x berkesudahan! Ada2 saja. Tonyoh lah. Read this read this lah. Kalau ye pun asal x tolong ja PA tu. Fathia tinggi kan.

    1

    5
  58. Yekeni says:

    PA pun dia buat mcm babu angkat beg. Dia yg tinggi, suruh PA yg kementot. Nak angjat beg sia, nak angkat bag PA tu sendiri. Oh my.

    That PA better be paid well. The salary of a PA, maid, babu, khadam, hamba tebusan, hamba gadaian (kalau ada tebus, mesti kena gadai dulu kan?)

    0

    6
  59. IzaQ says:

    Senak perut aku baca komen² kelakar x kurang jgk komen sentap terkedu atas isu fl/pa/fa. Xsemua org mengalami insiden suka/duka yg sama sepnjg dlm flight. Aku frequent flyer baik MAS/AA. Mcm² ragam manusia baik passengers mau pn fa xkira flight domestic atau international. Passengers beringatlah jgn bwk beg besar atau berat mcm batu dlm cabin sampai payah sgt nk sumbat which is nyusahkn diri dan passengers lain atau kebetulan nk mntk tlg dg fa, kena plk yg x mesra alam. Lbh baik beli je luggage check in. Bertabahlah dan muhasabah diri.

    3

    -1
  60. Anonymous says:

    Yeye je orang yang back-up fatiah ni. Yes, memang diakui some FAs dekat MAS akan layan mat saleh lebih. Tapi mungkin jugak sebab masa first-first masuk flight to bila the FAs greet penumpang, kebanyakkan mat saleh je yang greet balik. Orang kita, muka sombong habis macam FAs tu bukan manusia. And masa load penumpang ni la masa paling busy bagi FAs, tak rasa dia ada masa+kuasa pulak nak pergi ambik regulation book pergi tonyoh dekat muka fatiah tu. Dan kalau betul incident tu jadi, sah-sah si fatiah ni akan cerita benda yang sama jugak kat twitter masa tu.

    2

    6
  61. sam says:

    Aku tiap kali naik flight, lagi lagi la yg long distance punya, aku check-in je bag blaka. tinggal handbag and backpack je, itu pon backpack biasa nak letak laptop. Kome ni dah tahu kalau x larat, pastu memang jenis suka hassle kalau bnyk bag atas cabin, check-in je la. bior la bayar sikit. lepas tu, travel light. Bawak baju yg kaler sng nak mix and match. Ni ada certain tu, heels berapa pasang ntah ko nak bawak, hbags pon kemain bawak mcm nak gi buat fashion show. Pastu mula la nak nyusahkan org,

    1

    3
  62. Anonymous says:

    Yang salah pi ambik pic crew tu and viral. Payah benar nak faham. Dyslexic ke pun. Ke nak hakak lukih? Tak perlu aibkan org la. Tweet tanpa pic x boleh ke? Bosan citer ni. Berapa byk update dah. Bleh!

    1

    2
  63. RESPEK says:

    Sudah2 le weh…yg kome sume nk gaduh ni nape??…bukannye kome ade kat ctu pun…masing2 x tau ape yg jdi…pngajaran sume ni…jgn aibkn org, guneknla saluran yg betul…jgn brkira nk tlg…skiranya x mampu tlg tolak la dgn sopan…ingat ye mse beli tiket, passenger x dberikn buku panduan job scope cabin crew, check in la luggage anda yg berat itu lain kali…minta maaf la pada satu same lain…ingat pengalaman masing2 brbeza…just try to handle it with respect n properly….

    3

    0
  64. ulala says:

    mmg la FA tu agak melampau..tpi jgn lah smpai mngaibkn..lagi satu…knp brita ni tk diberitahu awal2?kalau diberitahu awal2 tkde lah org nk kecam dia..kalau dh tau beg berat,check-in je lah…tkde lah kena kecam adoiiiiii…

    2

    3
  65. mr.pilot says:

    kenapa korang nk salahkn pihak MAS pulak???kata bankrup la..muka cam batu lah..tpi diorang bantu korang fly gk kan??rezeki di tangan Tuhan,yg korang nk pertikai tu knp??aku tahu korang pon ada yg xsuka cara tu,cara ni..tpi kena brkorban skit..bukan diorang nk ikut dgn citarasa kita je.kalau dh rsa bnci sgt2 ngn MAS..bankrup ke ape ke..sila naik flight lain.

    1

    4
  66. Anonymous says:

    Tapi ada betul jugak yg FA MAS ni layan mat saleh lebeh2.. tp dia layan local pun lebeh kurang.. entah tak paham apa yg rakyat malaysia nak sebenarnya.. lahai

    0

    2
  67. Tikus tanah says:

    Ni aku copy dari international cemmentator kat quora. Okehh baca, tak paham bukak kamus. Tak paham gak rebus telipon, minum air nya. Insyaalah boleh speaking london..haha
    ”Air hostesses are actually highly trained professionals like the nurses in hospitals. For quite some time, these two fields — nurses and cabin crew — was the realm of only females. They were professionals then and they are professional now too. Unfortunately, most passengers behave as if the cabin crew are their servants or ‘glorified waiters’ just because they bought a ticket by that flight. Everyone must realise that the primary aim of having cabin crew on board is to ensure safe evacuation of all passengers on board in emergency situations.”

    0

    4
  68. kami sokong MAS says:

    “PA kecik dan x sampai”. dh tu si fathia ni dok tgk je lah xmampu nk tolong PA die ke? die pon sama sakit pinggang gak ke? klo pon PA ko bayar gaji die. x salah nk tolong kan..

    2

    2
  69. flower says:

    aku tk kisah kalau si fathia nih nak complaint ape2 pon,dh itu hak pengguna..cuma nak nasihat la..nk complaint ke ape,tlg lah jgn sampai mngaibkn pramugari tuh..klu nk tegur,tegurlh secara privacy..tak salah pon cik fathia..kalau awk tk buat cmni..msti tkde org kecam awak..
    p/s:ni nasihat ikhlas dari hati.

    2

    0
  70. anon says:

    apasal aku rasa ni tipu nya cover …kahkahakahak
    retis soh kawan dia backup dia pulak
    aku mohon pramugari tu buat rpt pulak lah ..

    0

    4
  71. Cikgu murni says:

    Hidup jgn menyusahkan org atau disusahkan org. Ini bkn 1st time ko travel dgn MAS atau Airline lain. Org berpelajaran makin pandai makin merendah diri. Yg sombong, bongkak dan kerek ni selalunya IQ rendah. Yg posting gambar org tu oun 2X5.
    MAS eloklah dr masa kesemasa maintain servis dgn baik. Ada staff yg terasa ‘highly and mighty’…..bagi2 lah tazkirah. Hidup ni pun sementara. Yg penumpang, cuba2 lah jgn menyusahkan org. Jgn pikir ko dah bayar tiket attendant kapal terbang tu mcm org gaji rmh kau nok.
    Apa2 yg berlaku melambangkan peribadi kau. Tak kiralah siapa betul siapa salah. Tak rugi pun minta maaf walaupun ko tak salah utk keduanya retis dan minak kerek MAS.

    0

    3
  72. CI says:

    KALAU DAH P.A RENDAH DAN KECIK… APASAL TAK ANGKAT SENDIRI?

    0

    4
  73. Emma says:

    Kalau dah PA namanya…ndak tak ndak kenalah keluarkan statement sokong ‘big boss’… nanti gaji tak kena bayar dan diganti PA baru…susah pulak kan? PA ni dah kena buat ‘damage control’ lah tu…tapi fail 100%.

    0

    4
  74. Peah says:

    Saje nak share.

    Dulu aku pernah naik Malindo and aku pun bukannya tinggi mana pun but sendiri punya beg sendiri angkut kat overhead lah kira. Tapi beg aku berat jadi masa nak lift tu rasa nak tumbang and then ada pulak FA kecik comel datang to the rescue. Dia kata, “Let me get this for you, don’t worry.” Aku cakap takpe (mostly sbb aku pun risau sbb dia lagi petite dr aku). Belum sempat habis sentence beg tu dah tercatok kat overhead. May Allah bless that FA.

    Itu contoh pekerja yg ikhlas.

    2

    0
  75. aku says:

    brape ringgitttt ko dapek pempuan oiiiiiiiiii……………………..puii puiii

    0

    2
  76. Anonymous says:

    Sempat ke fa tu kuarkan buku oiii..dia sebok kira pnumpg ada la..

    0

    0
  77. IzaQ says:

    Kdg meluat baca komen tah pape. Yg xpenah nek plane pn agknya ramai komen apatah yg baru sekali dua nek plane komen cm regularly fly. Pelik ke eh klu prof komen sini sbb sy pn sblm ni xpenah2 komen dlm apa2 public media sosial plk2 bab retis hahaha ntah apa kes tetiba gatal jari komen sini pestime. Xde yg mustahil bg kejadian trsebut trjadi baik kpd passengers atau fa vice versa. Moral of story tolerate lah each other xkira dlm apa jua situasi.

    0

    0