Written by AbangNara | February 28th, 2012

Ramai yang terkejut mendengar berita yang telah diumumkan sebentar tadi mengenai pembatalan konsert Erykah Badu. Pembatalan ini dilakukan kerana Erykah Badu melanggar etika sensitivi agama Islam. Ini semua adalah kerana tatoo Allah yang pernah berada di badan Erykah Badu.

tatoo erykah badu

Untuk makluman, ramai pihak yang membantah keputusan pembatalan konsert Erykah Badu ini di Twitter dan Facebook. Dan ada juga pihak yang menyokong tindakan ini. Apa pula pendapat anda?

Baca Yang Ini Pulak:-

133 responses to Konsert Erykah Badu Dibatalkan Kerana Tatoo Allah

  1. anne says:

    sokong..x penting pun…
    dah x der benda lain nak conteng kat badan tu…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 167 Thumb down 2
    • bekas pengakap berseluar yankee berjambul di dahi says:

      sokong dibatalkan !! dah la negro,x selere lah nk tgk.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 108 Thumb down 19
      • blacktie says:

        Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 84 Thumb down 112
      • Memang betina Erykah ni sial. Tapi tak perlu la sebab dia ‘negro’. I mean, negro je ke yang jahat? How about other blacks? Tapi Erykah ni memang sial kimak.

        Hot debate. What do you think? Thumb up 52 Thumb down 54
      • AJK Persatuan Negro & Kalari Payat Kawasan Ulu Bertam Melake says:

        btul tu,bkn negro je yg jahat tp termasuk lah dgn ko skali..siap sial kimak lg ko taip..menunjukkan ko lg lahanat dr negro..wakakaka !!

        UNDILAH NELSON MANDELA & KUNTA KINTE !!

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 81 Thumb down 10
      • logical thinking says:

        -x elok racism. Bukn sbb die negro de jht..tp sbb terlampau cetek ilmu yg die ada atau mungkin sengaja mencipta mencipta kontroversi.
        -sebagai org islam kite ptt membangkang konsert artis ni supaye die sedar tindakan nya itu tidak di terima oleh org islam..tidak kira lah pembangkang atau tidak..sbg org melayu kite msti bersatu seperti kaum cina dan india yg sudah mula bersatu.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 109 Thumb down 5
      • mart says:

        Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 32
      • Selitone Cold Bertelur says:

        Pendapat (FANTASI) seposen aku…

        Kita benarkan dia datang ke Malaysia.

        1. Sebaik melangkah keluar jer dari kapal terbang.

        2. TANGKAP dan hantar ke balai untuk mendapatkan keterangan…

        3. Selepas ditangkap, hantar ke mana-mana Jabatan Agama dan TARBIAH kan selama mana yang mungkin (sehingga dah tak sanggup menanggung tekanan antarabangsa, contohnya)

        Kalaupun kita melarang dia daripada masuk ke Malaysia… aku rasa kesannya cuma sebentar sahaja… cuba ikut saranan aku… Aku rasa mau gak dia pikir 3-4 kali kalau nak tambah tatu kat badan dia.

        PS: Peduli apa dengan negara barat…! Selama ini kita memberikan tekanan supaya mereka membebaskan tahanan Guantanamo Bay, ADA MEREKA PEDULI…?? Bertelur la sket…

        Hot debate. What do you think? Thumb up 26 Thumb down 28
      • alina says:

        Did you forget? Kita semua cucu-cicit Nabi Adam and Hawa.
        :) Racism is ignorance..
        Die salah bkn sbb die black/negro. Die salah sbb die langgar hukum2 Islam.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 61 Thumb down 0
      • einstein says:

        kalau org islam, tgk nama Allah dipermainkan, tapi tak rase ape, sumthing wrong la tu…

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 0
      • silapnya penganjur tak bagi gambar yg dah photoshop kat The Star. tattoo tu agak tricky sikit. i bet abang nara pun tak nampak sebab dia agak decorative, apalagi bekas pengakap berseluar yankee yang bebal sebab bentuknya yang decorative.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 9
      • Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 12
      • apasal korang bodoh sangat thumb down bila aku marah korang guna perkataan kimak? korang kata islam. islam kat mana ni? apa beza nya korang dgn orang yang buat tattoo dgn kalimah tu?

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
    • beritaserius says:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 16
    • jiran_beckham says:

      Information Minister Rais Yatim said a government committee had decided to cancel the show because Ms Badu’s body art was “an insult to Islam and a very serious offence”.

      Banggalah aku jadi umat Islam + rakyat Malaysia.. wpun aku duduk kat UK, tapi aku memang bangga dgn umat Islam di Malaysia kerana bersungguh2 mempertahankan maruah agama tak kira fahaman politik. Kalau kat UK ni, sadly to say agama kristian diorg dipermainkan dan ditertawakan sbb alasannya dah tak relevan dgn kehidupan diorg skrg (science is everything), siapa yg praktik agama/believe in christianity, kena cop moron.. kesian betul..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 75 Thumb down 7
    • aku tak paham pembaca nara ni, kata islam tapi mencarut bagai macam biasa pancut, serupa 2 kali 5 je dengan nigger nigger nigga rock n roll nigga! ambik kau, sekali marilyn manson.

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  2. sengal.. says:

    nauzubillah…….

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 39 Thumb down 0
    • Nyah Cantek says:

      negara barat terlalu naif ttg agama Islam , hingga sanggup mempermain kan agama ,

      * LIL KIM pernah menghina wanita berpurdah bila berpurdah(menutup wajah kecuali mata) dgn hanya memakai lingerie ,

      * ERYKA BODOH nie penah cacah tatu nama Allah kat badan

      * SARKOZY SOHAI mengatakan Perancis negara yg mengamalkan kebebasan beragama , tapi melarang wanita berpurdah

      memang lah berpurdah bkn kewajipan , tapi itu apa yg di pilih , bkn dipaksa oleh mana2 pihak ,so kita harus menghormati wanita berpurdah ,and kalau tak kita yg menegakkan agama kita , siapa lagi ?

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 29 Thumb down 3
  3. kak ngah says:

    bantah la..memg bodoh la sape yg sokong..secare asasnye sebarang konsert2 yg mndatangkan kesan negatif pon da haram..ni kan dr manusia yg menghina allah n agama islam.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 81 Thumb down 3
    • kak ngah says:

      sy sokong dibatalkan!!

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 55 Thumb down 1
    • logical thinking says:

      non muslim msti la sokong die dtg.anyway sy membantah atas nama org islam.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 50 Thumb down 4
      • im a christian women says:

        ada je non muslim yg tak sokong…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • sarah_nina says:

        ya betul.. kawan2 aku yg non muslim pun ada yg tak sokong..
        tapi yg herannya yang muslim lak yg banyak meroyan bila batal konsert..ish..ish.. dunia..dunia..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  4. apa pun tak bleh says:

    Memang siot arr kafir laknatullah nie.. Aku sokong batal.. Banyak lagi artis len yg best2 kan..!!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 35 Thumb down 4
  5. badut says:

    sokong, kita tak perlukan badut seperti ini.

    ps: nara, bleh kurangkan advert x? or letak bawah, or redesign layout bagi smart skit cam rotikaya ka, ohbulan ka. semak nak baca. jgn tamak sgt nk buat duit ngan advert, nnt reader lari..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 65 Thumb down 0
  6. hamba ALLAH says:

    alhamdulillah..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
  7. RinnAzrinah says:

    kalo nak diikutkan sensitiviti agama Islam… patutnya dah ramai artis yang kena band kerana berpakaian mendedah lurah dan paha… itu bukan melanggar sensitiviti agama ke?

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 50 Thumb down 3
  8. abe mus says:

    saya rasa isu ni jelas dah bercanggah abg nara…so xperlu kot nk mintak pendapat bagai..takut menjadi rumit lagi…memang xsalah utk memberi pandangan…tapi pandangan utk isu lain…bila isu yang melibatkan sensitiviti agama ni dia agak besar juga..just my opinion…..tenkiu… (sila baca dengan nada ceria Hagemaru)

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 1
  9. MAK JEMMAH says:

    SIAPA DIA NI? DAH LA X POPULAR LEPASTU KURANG AJAR PULAK.. NAK AJE MAK JEMAH CILIKAN DIA!!!!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 37 Thumb down 1
  10. Dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

    sape dia ni? minah jambu tk kenal pn….batalkn pn bagos lah !!! minah jambu sokong sangat2 atas pembatalan itu padan muka huh !!!!!!!!!!!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 0
  11. sitipah says:

    MELAYU ISLAM dan kepada sesiapa yg beragama ISLAM sila sokong pembatalan ini!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 24 Thumb down 0
  12. qistina anaqie says:

    mmg harus dibatalkn….x menunjukkn sensitiviti masyarakat islam btol….kalo nk wat tatto sgt pon…watlh agama ko….yg sibuk wat agama islam watpe…… sengal yg amat sangat…..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 1
  13. boringgge says:

    banyak pulak artis Melayu ISLAM yang dok touching sebab batal…music n tattoo “ALLAH” tu tak mendatangkan masalah sebab ia takdak kena mengena,kononnya. Jahil.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 32 Thumb down 2
  14. mengomel says:

    hmm erykah badu ni… yuna pakai turban ikut style erykah badu ni kan.yg satu masa dulu entry psl “Abg Nara Tak Sokong Fesyen Tudung Terbaru Yuna” tu ada gmbr Yuna dgn Erykah Badu kat US.tapi abg nara dah delete gmbr tu.still,gmbr tu masih byk di blog2 yg lain.

    btw,erykah badu ni agama apa yek?aku rasa mcm nak kelar2 je bdn bogel dia yg ada tatu nama Allah ni.dahtu ada piramid tu plak tgh2.apa motif tah pompuan jahanam ni boh tatu camtu!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 0
  15. kak ain says:

    abang nara tak takut ke nanti dipanggil kementerian krn pamer gambaq ni…. terbaca kat internet yg suratkhabar english yg ada gambaq artis ni dgn tulisan allah dipanggil beri penerangan.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  16. Ahmad Fares says:

    Jika ada umat Islam, umat Muhammad saw di Malaysia yang sokong maka check semula iman & Islam kamu.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
  17. Ahmad Fares says:

    Kalau ada umat Islam, umat Muhammad saw yang sokong, maka perlu check semula iman & Islam kamu.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 1
  18. Sudah terang lagi bersuluh…TAK PAYAH datang kat sini pun tak ape..Tak heran pun..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 2
  19. nakcommentjgk says:

    sokong dibatalkan 100%..dh sah2 hina agama islam..mn yg x setuju tu, klu beragama islam, muhasabah lh diri..

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
  20. Lalalalalalalala says:

    tak kenal pun siapa dia ni?..mcm mana pula tiba2 dia diundang buat konsert..tak sangka ada juga yg kenal dia ni…

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
  21. Adibah says:

    sokong batal 110%
    bukan stakat batal, mesti hukum sesape yg terlibat sebab menghina nama Allah!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 1
  22. suci says:

    how shit this woman!!

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
  23. no says:

    erika badutt…

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
  24. dea says:

    sekarang ni bukan masalah sokong ke tak sokong. bendanya sekarang, konsert tu konsert hiburan dan melalaikan. dah haram kat situ. dahla dia seumpama menghina kesucian agama islam. mencacah tatu dengan kalimah allah. orang macam ni takkan nak dirai lagi. hmm

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 1
  25. dea says:

    sekarang ni bukan masalah sokong ke tak sokong. kalau ramai yang sokong konsert ni diadakan pun, pihak berkuasa harus bertegas untuk membatalkannya. konsert yang melalaikan sah-sah haram. dahla dia menghina kesucian agama islam.

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
  26. [...] : http://beautifulnara.com/konsert-erykah-badu-dibatalkan-kerana-tatoo-allah/ nuffnang_bid = "868289c6ca815c65c2551438eb6791f1"; window.fbAsyncInit = function() { [...]

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  27. tukang ajar budak says:

    batal jer, ape susah..sah2 haram..pompuan ni pon mcm haram…yg penganjur pon satu, mcm bagus jer minah nih, aku ni follow jugak industri muzik..tp x tau ape pon lagu minah sial nih…

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  28. datin maimon says:

    datin xkenallah minah nie.. Maklumlah datin kan bz.. G meetg persatuanlah, g gymlah.. Apa pun, datin sokong aje.. Dahlah xcantik, bertatu bagai.. Perlu ke dia wat konsert kat sini? Ishh.. Xperlu kot.. Baik duit nak beli tiket konsert 2 kte beri kat org yg memerlukan.. Dpt pahala..

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1
  29. kiah says:

    Better u take down the pic la.

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  30. Aku sokong says:

    Sedih bila tgk ramai yg berpusu2 nak tgk konsert..byr beratus pon xpe..janji dpt tgk artis pujaan..tp bila dijemput ke majlis agama, yg kompem2 dpt pahala, n free plak tu..cuma segelintir sahaja yg memenuhi majlis tu..apa yg kita kejar sebenarnya..dunia ni bukanlah untuk selamanya..akhirat itu yg kekal..peringatan buat semua n diri sendiri..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 0
  31. bertaubatlah says:

    celaka nara, utk melariskn blog u…u rela postkan gambar nie!!!!

    tu dipanggil berkomplot!

    Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 5
  32. Gorgon says:

    Iklan Dettol tu celaka!

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  33. prihatinlahoi says:

    patutnya beautifulnara tak payah mintak pendapat. memang sah2 this women and her concert ni menghina islam. yang nyata dah depan mata :)

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  34. Bantahan says:

    Mohon Nara dan sekutu sila remove gambar yang dipost bersama rencana ini. Jangan membuat dosa berantai, ramai org akan share gambar ini. Walaupun saya tau Nara pun ambil dari google atau yg sewaktu dengannya. Tapi janganlah terlalu asyik mengejar hit post/blog.

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 1
  35. dian says:

    FRIENDLY REMINDER…NARA….KALAU U NAK REPUBLISH GAMBAR ERYKAH HARAMJADAH NI PLEASE CENSOR PART NAMA KALIMAH TU! INI SEOLAH-OLAH KAU MENYOKONG PENYIARAN GMBR DENGAN KAU BUAT SIARAN SEMULA. INGAT BALIK APA YG BERLAKU DENGAN KARIKATUR NABI MUHAMMAD YG DIULANG SIAR OLEH NEWSPAPER DI SRWK DLU.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
  36. lynabun says:

    Dia ni beragama Islam ke tak?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  37. Anonymous says:

    illuminati..!!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • kecoh siak says:

      setuju. ni salah satu cara pihak mereka nak lihat sama ada Tanah melayu ni masih kuat pegangan agama islam dia atau tidak. mereka nak lihat golongan mana yg islam liberal dan islam suci. :)

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  38. Scene says:

    Saya rasa pihak Beautiful Nara juga patut menarik kembali gambar artikel yg disiarkan.

    Walau niat Nara baik dan utk pendapat…tapi…dgn tersiarnya… saya berpendapat…seolah… Nara menyokong dan menghina juga…kerana gambar dan isu tersebut telah disiarkan di akhbar…

    Selagi ada dlm blog nara….. kalimah suci Allah sentiasa ada…

    ***Pendapat saya******

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
  39. Princess Rania says:

    Saya rasa pihak Beautiful Nara juga patut menarik kembali gambar artikel yg disiarkan.

    Walau niat Nara baik dan utk pendapat…tapi…dgn tersiarnya… saya berpendapat…seolah… Nara menyokong dan menghina juga…kerana gambar dan isu tersebut telah disiarkan di akhbar…

    Selagi ada dlm blog nara….. kalimah suci Allah sentiasa ada…

    ***Pendapat saya******

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1
  40. menyampah says:

    Artis Minta Puji..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  41. crespo says:

    pelik,ramai artis yang islam (nama melayu la…) dan non-muslim malaysia yang tak paham2 sensitivity agama Islam ni.dia bukan menghina ahli politik ke, ketua kampung ke, tapi dia menghina agama. tak kisah la tattoo boleh padam ke, dakwat kekal ke.point dia sekarang,minah ni hina Islam. bijak betul artis malaysia ni.

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  42. bosan says:

    spatutnya beutiful nara x tunjuk pic die ni..gambar ni menghina islam

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  43. R says:

    pada pendapat aku, sebarang penghinaan ke atas agama Islam perlu kita melawannya dengan hujah-hujah yang bijak. Tak perlu kita nak maki hamun, cerca, tunjuk perasaan, ugut bunuh dan sebagainya. Sebab bagi aku semua isu-isu penghinaan terhadap agama kita, bukan saja isu ni, tapi isu-isu lain jugak adalah satu provokasi untuk membangkitkan kemarahan dan akhirnya agama Islam dicop sebagai agama yang menggalakkan keganasan.

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
  44. crespo says:

    daphne iking ni pun mengong gak —>
    Daphne Iking ? @DaphCLPT
    1)Can you folks stop being so judgemental and let God decide who’s good and bad?
    2)asking Erykah abt her tattoo. She said it was for a movie. FYI folks, I did bodypainting for a shoot b4 too.
    tapikan… —> Mari bersalat . Laters folks.
    * bersolat,tapi tak paham ke orang tu hina Allah?

    adibah noor pun leh tahan gak.tak paham2 ke.ni isu hina Allah, bukan just tattoo dan akhlak rosak je.

    baki zainal ni pulak si bengong mana ni?
    —> Baki Zainal?? ? @Bakizainal
    1) R we tht dumb. 1 tattoo runtuh iman, run around town stripping n start worshipping goat heads? Come on lar.
    2) Geez if tattoo is an issue many tv host n actors would need to go for surgery then. Nanti tak boleh host or act in Malaysia. Susah weii
    3) The girl with the Dragon tattoo lepas pulak kat cinema
    * dia ni lembab ke bengong?isu sekarang pasal kalimah Allah kat badan la wei,bukan tattoo.mengong……….!!!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 23 Thumb down 0
  45. anynomous says:

    tolong remove gambar tu..the star pun dah tarik balik article n say sorry,
    ko plak nak letak gambar..kalau nak letak pun, sila blurkan kalimah Allah tu..
    sensitif la skit…nak kene report KDN ke?

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
    • nad says:

      kenapa thestar in the first place boleh publish gambar tu? penulis dan editor tu nampak sgt tak ada sensitiviti terhadap org melayu. dulu pun pernah buat hal…page yg sama ada review bufet ramadan dan resipi masak lauk b*bi!!! famili aku mmg boikot the star!

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
      • anynomous says:

        nad,
        thestar tu satu hal..nara pun sama..melayu islam pun publish gambar..
        nasib baik dia dah blurkan..neway, thanks nara for your sensitivity

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  46. appapuntakbley says:

    yang kafir nih dh tentu2 lah tk fhm ttg sensitiviti Islam,tp si nara yg islam ni pon tk sensitif,apa kes???????
    awat nyer publish gbr nih?ayooooooo….kdg2 nara nih pun tk sensitif la…..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  47. yUyU says:

    saye sokong pembatalan ni!! kalau ade lagi yg mengarut2 nak buat persembahan kat sini, tak payah la bagi kelulusan, takkan org dah “menyalak” baru nak batal, kalau tak konpem teruskan aje.. aishh! pihak terlibat ~ sila selidik dulu latar blkg artis b4 dorang buat persembahan kat sini.! *walaupun aku tau ape yg aku komen ni ibarat angin lalu, tapi aku nak tulis gak ape yg aku rase!* he3..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  48. Deeds says:

    Siapa peminat soul music akan kenal Erykah Badu. Dia mmg terkenal kerana soul music dia… Agak terkejut bila tgk gambar dia ni, but then again, I hope she was ignorant at the fact that what she did made a protest outbreak in our Muslim community. Clearly dia tak sensitive dgn issue ni. Ataupun dia mmg terlampau ignorant, gambar ini utk kegunaan personal tetapi leaked out to the press, therefore made headlines and angered a lot of people especially Muslims. In terms of cancelling the concert.. Allahualam… Tak siapa sangka (terutamanya peminatnya macam saya) akan tahu pasal benda ni, sampai la Star papers kluarkan. Tickets dh dijual, nk dipulangkan balik, satu hal.. So I guess cara yg terbaik utk kita protest ni, is simply just to not go to her concert and demand a solid apology from the singer herself. Walaupun in reality, takkan effect dia banyak mana pun, sbb peminat dia diseluruh dunia ni banyak, but at least kita give an impact to her to next time be aware of what she is doing and intending to do. Just my two cents of thoughts. Stiap org ada hak utk bersuara without being condemn, without clearing things out. Let’s be civil and tunggu apa jawapan n reaksi Erykah on this matter.

    Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
  49. cpm says:

    AKU AD 2 PENDAPAT

    1) BATAL TU BAGUS…. COZ SELAMAT DUIT RAKYAT…BUAT APA JEMPUT ARTIS LUAR SEDANGKAN MALAYSIA PUN RAMAI GAK ARTIS…. JEMPUT ULAMA’ LAGI BAGUS… & PEMBATALAN NI PUN BOLEH MENGURANGKAN GEJALA REMAJA YG SERIUS DI NEGARA NI…. MASALAH SEKARANG PUN TAK BOLEH HANDLE.. KLO MASUK LAGI 1 BUDAYA NI…LAGI LAAA TERUK…..

    2) KLO DIA DATANG PUN OK GAK…. BOLEH LAAA DI AJAR TANG AGAMA, KOT-KOT ADA PELUANG NAK MEMUSLIMKAN DIA…..

    TU SAJE….

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  50. nadia says:

    xpenting kot konsert2 ni..baik duit 2 wat ceramah ustaz don..lg bgus..confirm sehari tiket dah sold out..btl x ??? heheh…ape pun aku mmg sokong konsert ni batal.. peace not war!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  51. geram geram geram says:

    Kurang ajar sgt!!!..dah x da benda lain ke ko nak conteng kat badan tu..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  52. non says:

    sape la minah ni nk bt concert.. lagu best sgt ke? ada yg dtg ke concert dia? haha sgt melampau la x tau sensitiviti umat islam.. kan ke malaysia ni agama rasmi nya islam.. x yah jemput la org mcmni

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  53. ihatepeopleracist says:

    korang cube bace fox news pandangan non muslim terhadap isu ni amat serius!kalo korng bace mesti korng sakit hati.Kite as a true muslim jgn cpt melatah kite buat tindakn yg btol utk btal konsert die atas sbb ‘tatoo’ tersebut.Bukan isu tatoo sebenanye isu die yg x sensitiviti agama kite!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  54. suedayana says:

    elok bantah pun, nak masuk sini kene la jaga sensitivi sikit…tau la mereka tak ada adat tapi jaga la adat resam dan agama org/negara lain… saya yg tak sokong youtube kan je …

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  55. nini says:

    Bongok..!!! Buat muke x bersalah je bgambar pakai tatoo Allah..Nie kalu bukan pembangkang yg bersuare, conpem ON punye…nak arapkan yg satu lg, duet mesti masuk dlu yg penting..bile org kecoh2, baru isytiharkan batal tu batal nie…

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  56. please says:

    please dont let such culture ruin our children

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  57. ihatepeopleracist says:

    she said mende tatoo tu xpermenant.It isn’t actually tattooed. It is a temporary
    or x.How come bole provoke tattoo yg berunsurkan islam?the name of ALLAH ?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  58. ihatepeopleracist says:

    indeed Deeds!setuju ngn u!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  59. KUKU says:

    saya sokong pembatalan konsert ni Kerana ALLAH SWT……………….dan
    i. kerana Agama
    ii. kerana Bangsa
    iii kerana Negara….

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
    • shenaz says:

      setuju batal…atas nama agama, bangsa dan negara..coz:
      umat islam tak payah lah nak agungkan penyanyi2 macam nih…
      merosakkan melayu…tengok lah bebudak melayu sekarang..banyak yg dah tak ingat agama, lupa pada bangsa sendiri..
      satu lagi…kalau dia tak datang menyanyi sini pun…negara tak rugi apa pun. banyak lagi penyanyi msia, korang tak nak anjurkan konsert utk dia orang. sibuk buat konsert untuk artis luar…..

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  60. sape2 je says:

    ni kita panggil dia babi nak haram.suka2 ati mak bapak dia je

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
    • heh says:

      ni sebab org non muslim perleke agama kita sebab ada orang macam hang takda akal maki pelik2 witout being resonable.

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  61. Idir says:

    aku nak question satu je..kenapa nak bawak artis suam2 kuku buat konsert kt m’sia ni? ala2 malaysia ni tempat artis yg tak laku sgt utk buat show..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
    • Deeds says:

      Google her name sir, clearly Erykah Badu bukanlah artist suam2 kuku.. Dia mmg antara top celebrity at an international level. Cuma tak berapa dikenali di negara kita, sbb ramai rakyat kita bukan peminat Soul music. Nevertheless, what she did was wrong, though kita sbg umat Islam jgn la cepat melatah and kaji kejadian sebenar sebelum bertindak. Bukankah itu lebih civil minded Muslim?

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  62. This&That says:

    Malaysians are pathetic. nevertheless to say more.. missed a good concert.. sigh..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 8
  63. mizz says:

    elok gak batal…dia ni mmglah kafir yg x mgkn akn peduli dgn sensitiviti agama lain then penganjur even pihak media pttnya lbh alert hal ni…so siapakah lg yg harus dipersalahkan…tetttt

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  64. Luke Skywalker says:

    dia nie sapa? dah mcm alien jer aku tgk…x kenal pun…buat konsert ust. azhar idrus lagi bagus…

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  65. pe pe lah says:

    dia bertatoo dah lama….patot awal2 lagi jgn pelawa la.nsb la the star kuar gbr tu.klu x sapa pun x tahu.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  66. Nurdy says:

    Ternyata masih ada lagi artis kita yg ignorant tntang hukum Allah. Sepatutnya sebgai Muslim kita kene bela agama kita. Rais Yatim batalkan konsert itu bukan semata2 kerana tattoo tu saja, tapi untuk memberitahu org ramai bahawa meletakkan nama Allah pada tempat yg tak sepatutnya adalah salah. Kalo kita syg Islam dan Allah, tentu kita rasa marah bila nama Nya yg suci diletak pd tmpt salah. Jika berdiam diri seolah2 kita tak hormat Islam. Tak boleh nak salah kan Erykah sebab dia tak tahu tntang Islam. Tapi dia tak melatah pun bila konsert nya dibatalkan. Kita pulak yang terover melatah. Kepada artis2 kita yg beragama Islam serta saudara2 Islam yg lain, kita perlu ada ilmu yg kukuh sebelum kita boleh buat sebarang judgement atas tindakan orang lain. Bukan saya nak menyebelahi sesiapa, tapi sekadar renungan untuk kita semua.

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
    • Anonymous says:

      Saya sokong! Kita Melayu cepat melatah. Cool down, calm down, cari kebenaran, berbincang, tanya pendapat ahli Ulama, lepas tu bertindak. Baru la rakyat civil minded. Dlm Islam pun, dh ckp… Jgn judge terlampau cepat. Stiap perbuatan org ada sebabnya, dan Erykah mesti ada sebab tersendirinya. Ini belum apa2 mencarut sana sini, maki hamun sana sini.. Adakah mencaci, mencarut dan memaki itu cara org Islam? Fikir2kan..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  67. antijahil says:

    bodoh punya artis!especiallt baki b*** tu..ni bkan isu pkai tatto ke ape..lntk la korang nk pkai tattoo sbb non muslim..tp tattoo yg si badut tu pkai jelas hina agama..tu pn ko xbleh catch up..kata open minded sgt..bangang minded ade lah..dah sah2 badut ni menghina agama..apa lg yg ko nk sokong whai syaiton2 yg mengaku Islam skalian?!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  68. punkrockjalanan says:

    suka ati dia ada tatooo e2 pn nak bisingg..hadoiiiii…kes buang ank xde pla korang nak bsing2…upssss..kuar tajuk dah aku ni..huahahhahaaa

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 6
    • mengomel says:

      sapa kata xda org bising kes buang anak?stupid.ini blog gosip artis,jd hg xkan nmpk lah org bising kes buang anak kat sini.hg p masuk blog lain lah kalau hg nak tgk org bising kes buang anak.bodoh bebal

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  69. lydea matthew says:

    Congrats to Rais yatim and the gang seb finally cancelled her apperance in Malaysia…, jangan biarkan dia sesuka hati mencacah nama allah kat dada dia, mempermainkan agama sesuka hati, tidak peka pada agama orang lain, kal dia sudah tidak mempunya agama tersendiri biarlah, inikan pulak nak mainkan agama islam..neraka jahanam lah perempuan nie..malukan kaum wanita yg lain aja.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  70. AnakAyamCUTE says:

    sokong dibatalkan lagipun sape die nih?sehebat siti nurhaliza kah?setanding ziana zain kah?sebagus yuna kah?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  71. erykah bodo says:

    muka dh la buruk, perangai pn buruk…

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  72. sesape saje says:

    ini la artis malaysia, nk kate bodoh kang mcm la aku pandai, nk kate cerdik kang korg artis yg sokong sgt si badu ni ni pon tudung x pakai…memg la lantak die nk wat tatu ke ape ke kat badan die tp artis malaysia yg agama Islam ni rabun ke x nmpk jenis tatu ape yg si badu ni wat kat badan die..nama Allah sesuka hati nk main2 cm2…x kira la yg kekal ke sementara ke, x nmpk ke die mcm mempersendakan Tuhan kita…pakai baju off shoulder then wat tatu name Allah.. gune la otak sket artis2 oit…betol la kate sorg selebriti ni, jgn la jadikan artis ni idola, sbbnya ni la, agama sendiri pon xnk dipertahankan…..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  73. anon says:

    bangang bebenor artis m’sia ni kan?

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  74. ntah la says:

    PENTING SGT KE DIA NI..MENYAMPAH JER AKU TGK…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  75. ank jiran bpk sdara aku pnya mak tiri belah dua pupu dia pnya biras says:

    artis2 kita pon byk da detek pgtahuan agama..yg si baki zainal tu lg ngok org citer psl topik cacahan nama allah kt bdn minah tu yg ko plak psoal psl tatu..tatu tu lntk dia la non muslim ni mslhnyer mmpersenda nama allah.ini la namenyer mlayu moden..nma je mlayu agama tah kmana smpi sgup biar org psenda agama sdiri.sedeynyer..yg minah bru peluk islam tu elok2 la ko bljr ilmu agama dlu bru pk konsert2 ni lak yer…ko tu da la dlm ktegori kain putih lg..syg lg ke agama asal..shameless la..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  76. Deeds says:

    Agak sedih tgk sesetengah comment kat sini yang mencarut, maki hamun, dsb. Adakah ini namanya Umat Islam yg civil minded? Kita jgn cepat melatah. Tapi jgn juga berdiam diri. Just calm down, get true facts, discuss, consult and then take action. But please, jgn la mencarut2 ni… Bila mencarut, sama je kita dengan org yg dicaci… Tak reti budi bahasa org Islam. Benda ni dh lepas, concert dh cancel, Done. Now let’s move on with or daily routine. Solat jgn lupa. :)

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  77. Artis Melayu Islam Jahil Agama says:

    Memang patut batal. Sebab utama bukan pasal dia bertatu tapi penghinaan dia pada ALLAH. Sedangkan orang hina nabi kita dah terbakar jiwa raga, ini pula orang nak hina ALLAH kita nak sokong…. Artis macam Adibah Nor ke, Daphine King dan BAKI ZAINAL pikir la….. Jaga sensitiviti peminat anda yang majoriti muslim….. Artis-artis Islam di atas sila la bertaubat. Kalau tak pahang, tanya la orang-orang agama…. Anda menunjukkan ke”JAHIL”an anda dalam agama walaupun anda punyai pendidikan yang tinggi. Kesian kat korang. Sedih

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • lil hamba ALLAH says:

      saya sokong… pathetic la artis macam ni… istighfar dan bertaubatlah

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  78. gula2kapas says:

    memang patut dibatalkan…org mcm ni x ptt dtg negara islam mcm kita…dasar negro bodoh

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
  79. hekeleh says:

    dia mcm tak salah….tapi editor akhbar The Star yang salah….tak phm aku cina dua org ni…ini Malaysia, negara ISLAM, negara majmuk, kalau u allsss tak suka….sila balik Tanah Besar Cina sana….PHM?

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  80. Mrs Beauty says:

    Kepada tuan Admin blog ini….saya merasa sedih dengan komen2 sahabat kita di ruangan komen ini, sudah lupakah tata susilah berbahasa, “BAHASA MENUNJUKAN BANGSA”. Apakah perasaan Erykah Badu sendiri, Sekiranya membaca komen di blog ini? Harap maklum…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  81. siapasaja says:

    dalam penglihatan seorang remaja yg pernah ditunjukkan bagaimana rupa neraka..se2orang yg menconteng badannya atau buat tatoo di badannya akan berada di neraka

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0