Written by AbangNara | July 27th, 2009

Satu penghargaan @ tribute buat arwah Yasmin Ahmad. Kami sajikan anda video-video kompilasi iklan arahan Yasmin Ahmad. Bagi kami, sesungguhnya kekreatifan, idea dan mutu arahan beliau amat jauh berbeza dengan pengarah-pengarah yang ada sekarang. Mungkin Khabir Bhatia dan Afdlin Shauki jerlah kot yang boleh diharap untuk buat lain daripada yang lain.

Lagi kompilasi video iklan Yasmin Ahmad dengan membaca artikel ini sepenuhnya.

P.S: Sila lihat iklan Raya. Memang sedih gile. Nangis jap kitorang.

48 responses to (VIDEO)Kompilasi Iklan Yasmin Ahmad

  1. nunu says:

    warhhh..
    best r…
    pepe pun
    AL fatiha……..

  2. aries_april says:

    mmg best…
    aries pling ska yg last skli….
    :-)

  3. puteriaquarius81 says:

    thanks a lot.. al fatihah

  4. pinkypanthers says:

    x sedar airmata meleleh…..
    Ya Allah tmpatkn lah Allahyarham bersama2 dgn org2 yg Kau kasihi…Amin….

  5. Jojio says:

    Dan kepadaNya lah sekelian kamu akan dikembalikan…

  6. jed hijau says:

    hamba-hamba ALLAH yang hebat selalunya pergi dulu…..

  7. Ayeen Roslan says:

    karya hebat .al fatihah.

  8. lilies says:

    al-fatihah buat nya… she`s mmg seorg yg out of box thinker..dat y her films was great n leh menang awards.. and malaysia hv lost one of the best karyawan..

  9. aries_april says:

    allah sntiasa srh kta bringt dlm apa prkra yg kta nk lakukan…
    xda sapa mahu klau time dia mati orng lain bka aibnya…
    sdh bla orng ckp yg bkn2x tntg dirinya…

  10. aries_april says:

    prg mn hbis hri orng ya?
    xda sapa2x pn…
    boring la aries cam gini…
    :-(

  11. Zaza Muhammad says:

    Byk tol award2 yg dah dia dpt,,,oversea tuh… tp lam mesia ni… Dia dah meninggal, pasni baru dpt Datuk ke apa ke….. pasni harap2 org kite appreciate more bakat2 tempatan… bkn nilai commercial je…

  12. Jojio says:

    Bukan je buah masak jer luruh…
    Yg putik pun luruh…
    Yg masih bunga pun luruh….

  13. beezeebowdy says:

    salam sume…
    aku minta izin ye dr tuan rumah…
    aku rasa better to stop all speculations & agak2 + was2 org sume tentang asal usul arwah…
    aku taktau apa2 tapi aku cuma nak bg info…
    aku tolong panjangkan maklumat..
    dan pada aku… lepas ni.. kita sume better shut our mouth up.. sbb kita dah tahu sume yg sahih tentang arwah…
    cuma bila kita teringkatkan arwah.. sedekahkan jek al-Fatihah…

    aku baca KOSMO ari ni @ 27-07-09… front page + page 2.

    ————————————————————————–
    Takdir Yasmin
    Mati sebagai wanita, diratapi peminat pelbagai kaum

    Jenazah pengarah filem dan iklan terkenal, Yasmin Ahmad yang meninggal dunia akibat serangan angin ahmar selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam USJ22, Subang Jaya semalam.

    Bagi aktivis seni dan peminatnya di seluruh negara, pengarah berusia 51 tahun itu akan tetap diingati sbg insan yg sgt kretaif dlm menghasilkan filem2 kontemporari serta iklan2 tv yg cukup menggamit perasaan.

    Namun di sebalik itu, kematiannya turut meninggalkan kesan kpd rakan2 zaman persekolahan Allahyarham yg masih lg mengingati beliau sbg sorg anak muda yg bijak & aktif dlm sukan.

    Namanya ketika itu ialah Zulkifli Ahmad.

    (pg 2 ) Daripada striker bola kpd pengarah filem

    Ramai peminat seni berasa sedih mengenangkan kehilangan Yasmin Ahmad, 51, tokoh yg hebat dgn filem2 serta iklan2 musim perayaannya yg penuh dgn suasana hidup 1 Malaysia. Mesej karya2nya cukup menginsafkan.

    Di luar kelompok masyarakat seni, Yasmin masih ada rakan2 lama yg telah mengenalinya seblm arwah menjadi naib juara Bintang RTM 1975. Ketika itu, dia menggunakan nama Zulkifli Ahmad.

    Seorg drp mereka ialah Rosmanizam Abdullah. Pada 1975, mrk bersekolah di Sek. Menengah St. David, Melaka. Yasmin ialah senior Rosmanizam slama 2 tahun.

    “Saya akan tetap mengenali beliau (Yasmin) sbg Zulkifli Ahmad, seorg striker bola sepak yg hebat sehingga dpt mewakili negeri,” kata Rosmanizam yg kini juga aktif dlm pertubuhan sukan.

    Zulkifli bukan sahaja tangkas di padang ttp juga ligat belajar sehingga pernah menjadi pelajar terbaik subjek Sains selain dikenali sbg pengawas sekolah yg tegas.

    Selepas bertahun2 tidak bersua muka, 2 rakan lama itu bertemu juga 3 tahun lepas & sempat berbual panjang mengenai kehidupan mrk pd zaman persekolahan.

    “Dia mmg rajin, aktif dlm persatuan & kita blh nampak dia seorg manusia yg kreatif,” kata Rosmanizam.

    Seorg lg rakan sekolah yg cuma ingin dikenali sbg Abdul Rahman mengakui tlh lama terlepas peluang bertanya khabar dgn rakan lamanya itu sehinggalah arwah mula membuat penampilan umum menerusi penglibatan dlm dunia seni.

    Melihat shj wajah pengarah popular itu, Abdul Rahman juga yakin itulah Zulkifli yg bersama2 dgnnya aktif bersukan dahulu.

    “Pada saya dia adalah Zulkifli. Kami bermain mewakili rumah sukan masing2. Dia juga aktif dlm acara balapan,” katanya ketika mengimbas kembali ingatan pada zaman persekolahan tahun 1973.

    Abdul Rahman pada waktu itu tinggal di Kuarters Kerajaan di Bukit Baru, Melaka & sering melihat Zulkifli menunggang basikal ke sekolah. “Apabila saya bekerja di Pulau Pinang, saya tidak berjumpa lagi dgnnya,” katanya.

    Pd waktu itu, Zulkifli melanjutkan pelajaran di Universiti Newcastle, United Kingdom.

    Kemunculan Zulkifli dlm pertandingan Bintang RTM 1975 menarik perhatian penulis lirik, Habsah Hassan & bermulalah perkenalan sehingga ke akhir hayat.

    “Sewaktu menonton persembahannya, saya tahu arwah berbakat,” katanya yg kemudian menulis lirik lagu Terkenang untuk Zulkifli.

    Habsah berkata, selepas itu penyanyi itu menghasilkan album kedua sebelum melanjutkan pelajaran ke luar negara.

    Wartawan Kosmo! turut berkunjung ke tempat kelahiran Zulkifli di Kampung Temiang, Muar.

    Nenek saudaranya, Asnah Ahmad masih ingat betapa sukanya arwah jika dpt menikmati hidangan asam pedas ikan dgn sayur sawi.

    “Terasa macam baru semalam saja saya hidangkan lauk itu,” katanya yg mengakui Zulkifli cukup manja dgnnya semasa kecil.

    Itulah sisi hidupnya yg tidak byk diketahui org.

    ———————————————————————

    aku tlg taipkan apa yg aku baca dlm Kosmo ni. Ada juga gambar2 masa arwah adalah Zulkifli Ahmad terima trofi Bintang RTM tu…

    pada aku telah tertulis di luhmahfuzNya setiap kejadian hamba2Nya… itu sume adalah kebesaran & kekuasaan Allah Subhanahuwataala..

    jadi kalo korang nak baca sendiri.. korang belilah Kosmo 27-07-09. Kosmo online tak sama citenye dgn yg ni..aku dah check td.

    ini adalah hakikatnya… jadi kita dah tau skrg… tnggngjwb kita yg hidup ni tutup aib arwah… jgn dipersoalkan lagi… jgn diceritakan lagi asal usul arwah..

    pd aku.. cukup2lah tu… nara pun dah bg tribute yg bagus2 utk arwah.. so kita sama2 appreciate kan…

    kita sama2 doakan je yg terbaik utk arwah di sana…

    sekian, terima kasih… aku yg prihatin…

  14. aries_april says:

    bkn kta yg bru bnga ja jojio…
    daun bru nk hijau tu pn, klau burung dtng bt hal…
    jtuh hbis smua..
    smpt jdi bh ke tk kta pn tk thu…
    :-)
    aries fhm mksd jojio

  15. aries_april says:

    aries ada gak thu hal ni…
    tpi x detail la.

  16. aries_april says:

    PE PE PN…
    THANKS 4 YR INFO YA BZ?

    • beezeebowdy says:

      ye la aries…
      hanya Allah Yg Maha Mengetahui…
      tapi.. sebenarnya.. aku dah lama tau cite ni… & aku tau dr member rapat arwah masa sekolah2 tu dulu… dia tu member aku jgk sebenarnya…
      tapi… aku taknak bukak aib arwah… alhamdulillah… Kosmo dah cite segalanya… so.. kita terima lah takdir & qada serta qada Allah ni… & kita hormati keluarga arwah yg masih meratap hiba atas kehilangan arwah…

      • gadis melayu says:

        betul2…
        sblum ni mmg dh dengar mcm2 citer psl dia… so skg dah tau citer sebenarnya…x de la org citer mcm2 lagi..
        kiter mmg dah kehilangan insan seni yg susah nak dicari skg ni…
        iklan petronas adalah iklan terbaik yg pernah aku tengok….

  17. ~ Lulu Don ~ says:

    ~ Al-Fatihah to Yasmin. Kita tak tau cerita sebenar dan kita tak tau sumber itu benar atau tidak. tapi kita sentiasa ingat Yasmin Ahmad yang banyak memberi sumbangan untuk menyatukan bangsa malaysia. Miss her so much. ~

  18. aries_april says:

    even siapa dia….
    klau sntiasa bt baik ngan orng…
    orng akn ingt smpai bla2x…

    brtdung @ x…
    tu bkan ukran…
    hati yg mulia adlh pntng…

    • pizza says:

      Aries, harap awak berlapang dada menerima teguran. Hati yang mulia mmg penting, sama pentingnya dengan kepatuhan terhadap perintah agama. Bertudung menutupi dada itu arahan asas dalam agama Islam dan hukuman yang ALLAH sediakan utk hamba perempuanNYA yang ingkar sangatlah berat seperti yang telah diperlihat kepada Rasulullah semasa peristiwa agung Israkl dan Mikraj. Wallahualam….

  19. aries_april says:

    kak nara, leh x cari citer trbaru Othman Hafsham pngrh sitkom pi mai pi mai tang tu…?

    lma tk dngr kabor dia…

  20. jed hijau says:

    aku rasa…cukuplah setakat ni NARA keluarkan kisah tang YA….harap2 NARA jangan keluarkan lagi….

    sebab mengundang fitnah dari baik nya…

    harap maklum..

  21. Pedoman says:

    Daripada Ibn Umar ra.,Rasulullah saw bersabda:
    “Sesiapa yang menutup keaiban seorang Muslim,Allah akan menutup keaibannya di dunia dan akhirat” (HR Bukhari dan Muslim)

  22. shy says:

    Beezeebowdy,
    u sepatutnya tidak highlight berita aib itu..baru boleh kata menghormatinya.
    apa yg kita tahu, tidak tentu betul, apa yg org tahu jugak mungkin tidak betul. selagi mata tidaak memandang, selagi telinga tidak mendengar dr empunya badan..kita tidak berhak mengulanginya.
    Yasmin deserve better than this.

    • beezeebowdy says:

      salam…
      shy.. itulah hakikatnya..
      mmg kdg2 kita taknak akui sesetgh kebenaran… sbb kdg2 satu2 kebenaran itu mmg menyakitkan…
      aku bukan highlight story itu… aku cuma bentangkan kebenaran itu yg pada aku.. kalau arwah yasmin ahmad seorang yg begitu open-minded dan penuh keterbukaan semasa hayat arwah.. kenapa peminat2 arwah tak boleh terima kenyataan tersebut…?
      nara pun dah kata tak akan masukkan entree pasal arwah lagi… biarkan arwah bersemadi dgn tenang kat sana..insyaAllah..
      mcm ni.. u dah bacakan.. why not u just keep it to yourself… dont mention about it anymore… jgn panjang2kan pula why aku portraykan cite tu kat sini..
      no obligation for anybody pun nak pecaya or tak pada cite itu.. fyi.. Kosmo adalah frm Utusan Group bukan any tabloids… so.. they stand firm.
      aku cuma nak sume org STOP talking about asal usul arwah… dah tau.. simpan sendiri je.. JAGA AIB ARWAH.. BUKAN PERTIKAIKAN LAGI…
      komentar2 selepas tu tak komen pun pasal article Kosmo tu tapi lebih mendoakan arwah.. aku rasa u pun patut ambil tindakan yg serupa lah shy…
      aku mengikut kewarasan akal sebelum bertindak.. bukan mengikut kata hati…
      salam..

      • Man says:

        akhbar yg ko bangga2kan pun dah kena bidas dgn Datin Marina, dipanggil “sampah” sbb siarkan article nie n tak pkir sensitiviti keluarga arwah..

        ko nak suh org stop pertikaikan asal usul arwah, tpi ko pun pegi letak article ni kat sini sape suh??! #*@# tak ramai org tau ape article dlm kosmo tu smpai ko msukkan kat sini tau.. “why not u just keep it to yourself, dont mention about it anymore, aku cuma nak sume org STOP talking about asal usul arwah…dah tau.. simpan sendiri je..” dh sume org bca entry ko ni, pastu ko expect org stop bcrita psal arwah? nsihat ko nie ptut dtjukan kat ko sndri bukan utk org lain.. kalo ko rase org lain ptut smpan sndiri ape yg dia tau, ko pun takkan kuarkan citer nie..

        memang arwah adalah seorang yg open minded.. tpi ko bleh ke pastikan org lain pun open minded mcm dia.. cuba bca sndri sume komen2 kat beatiful nara.. adakah sume pengkomen2 d sini open minded? lihat saja pada nick name ko (wlpun ejaannye btukar), adakah ko nie open minded n akan stop bcrite psal aib org lain? ko pikir sndiri..

        kasihan sungguh… bagi syarahan agame bukan main, tpi pd dri sndri takde aplikasi..

  23. anakmelayu says:

    al-fatihah buat arwah…..
    sepanjang menonton video2 di atas,air mata saya bergenang….tersentuh dgn kreativiti dan sentuhan serta garapan arwah…..terdetik di hati saya,masih adakah insan yang prihatin dan berani menampilkan elemen2 perpaduan dalam setiap karya mereka?semoga masih wujud manusia2 yg bersikap sedemikian…..
    semoga arwah tenang ‘di sana’….

  24. pening says:

    Sebak & menyentuh hati hasil karya arwah Yasmin ni…dia dpt mngilhamkan karya yg sering terjadi d persekitaran kite dgn bersahaja tp ade mesejnye yg tersendiri…sama2lah kite doakan agar roh arwah d cucuri olehNya…Al fatihah wat arwah…

  25. MMA says:

    Can’t believe that i cried while watching this advert…
    My tears couldn’t stop pouring just by watching these ads..see how powerful Yasmin Ahmad’s touch?
    She’s able to touch our feelings deep inside…

    May Allah have mercy and bless her soul
    -AMIN-

  26. NaNa says:

    1st tme in BN…sedih nyer…

  27. nurulz says:

    cdeyhnyerrr iklan die,.. nanges jap aku… “aku mau pulang”……

  28. daun_kesum says:

    Arwah Yasmin, wat a beauty….heart,emotion and as a person. she sets very2 high benchmark in the film industry…”gone too soon”..you will be missed,respect and remembered as a person who makes Malaysia……MALAYSIAN…..

    indie people….the Mommy has gone…so u guys has a big shoes to filled…go and make her proud…

  29. Hj Ariffin Hj Hashm says:

    Semasa kami di tingkatan 1hingga 3 kami di gelar 3 stooges oleh keluarga kami. Seorang lagi sahabat saya Abd Razak juga dari sekolah yg sama St David High School. Kami sentiasa bermain dan menyanyi bersama sambil dia bermain piano dirumah keluarganya di Maktab Perguruan Durian Daun Melaka. Kami terputus hubungan setelah beliau melanjutkan pengajian di UK, Razak ke Australia dan saya ke Johor Bahru.
    Setelah mendapat berita kematian beliau tempuh hari, baru lah saya tahu Yasmin adalah sahabat lama saya. Saya amat terharu dan sedih bila terkenang kisah2 yang lama bersama beliau.
    Alfatihah untuk nya semuga di cucuri rahmat. Insyallah.

  30. sue says:

    sangat sedih…marila kita sedekahkan al-fatihah untuk Allahyarham Yasmin Ahmad…:(

  31. jayzee says:

    memang menyentuh perasaan….
    Semoga Allah mencucuri rahmat pada rohnya

  32. dariana says:

    amat terasa.
    emak dan ayah kami dah meninggal kami. usia mereka 70an. menyesalnya kerana tidak melayan mereka sebegiitu kasih,kesihan belas dan tanggung jawab…..
    maafkan aku mak dan ayah…..
    moga mak dan ayah diampuni dirahmati Allah…meletakkan mak dan ayah di tempat yang terbaik.

  33. jue says:

    aku baru tgk iklan funeral tu smlm, tersentuh sgt..terus menangis

    aku tersentuh sbb laki aku pun kadang2 tidur berdengkur jugak..bayangkan jika satu hari nnt kita dah tak dpt dgr dengkuran yg kita anggap bising tu :(

  34. ayu says:

    she’s the best director in the world