Written by Bella | February 9th, 2017

Zaman sekarang, setiap perkara yang kita muat naik di laman sosial mempunyai “risiko” untuk menjadi bahan kecaman netizen. Kadang-kadang komen yang diberikan agak “makan dalam” dan mungkin boleh membuatkan seseorang itu murung dan sebagainya.

Mungkin sudah tidak tahan melihat sesetengah netizen yang hanya berani menjadi “keyboard warrior”, selebriti popular Chef Wan telah membuat teguran terhadap netizen.

Menurut Chef Wan, kebanyakkan netizen hanya berfikiran buruk dan salah sangka terhadap orang lain. Tanpa mereka sedari, komen negatif yang dilemparkan kepada orang lain sebenarnya menunjukkan sikap iri hati dan hasad dengki yang ada didalam diri mereka.

Berikut teguran penuh Chef Wan buat netizen :-

I would like to share something interesting that i have observed with the way our societies have become these days esp in social media. My facebook friend posted this beautiful tudung apparenty cost RM 21,600.00 purchased by some one in Kelantan and mentioned how hebat this women is.  So i was reading all the comments and realised all this unecessary comments such as tak baik membazir la.Baik pi tolong org susah dan mcm2 lagi yg negative tu juga memperlihat kan lagi sikap iri hati dan PHD setengah manusia.

La mana mereka tahu yg org kaya ini tak bersedekah harta dia dan tolong org susah? Kita bersangka buruk for what?  Duit dia harta dia suka hati dia la nak beli tu semua.Even if we feel nak mengata simpan saja opinion tu untuk diri sendiri no need to make such comment and put her down mau pun suggest itu dan ini mcm kita ni pandai sangat. We create a society on social media yg suka mengumpat dan mengata lagi ada.

These days susah jika kita tunjuk2 kan di social media pun pasti ada org tak senang hati. My question is why can we be happy for her success and be inspired instead kita kutuk dan mengata lagi as though what she just did is not corrrect. Nak jahit crystal ke berlian ke atas tudung dia suka hati dia lah.

Instead that update become a platform for other women to put her down. This behaviour sangat tidak baik. People oftened forget when u make such a negative comment with out thinking it is also a true reflection of diri kita serta sikap kita. Be happy for them sudah lah. Lagi satu as i always have suggested if kita tak ada sesuatu yg baik nak keluar dari mulut kita we are better off not saying anything at all.

Otherwise that become a platform for others to create this poor habit of mengumpat orang tak kesudahan. U might not do it live but u are doing it in the social media when the whole world is listening, watching at time also tempted to say something.

Tak betul yg keluar dari mulut kita pun pasti boleh jadi pergaduhan. Even when i make such a remark today pun pasti yg ada marah dan maki hamun saya pun ada. Tapi tak apa la asal kan i am speaking the truth that we should be always happy for others people success.

Tak payah la nak bagi suggestion2 yg lain!

Tidak dinafikan, kadang-kadang netizen ini terlampau negatif dan merasakan diri mereka sentiasa benar. Bukan semua perkara seseorang itu lakukan kita harus persoalkan, kalau hendak menegur sekalipun biarlah ia dilakukan dengan cara ataupun susunan ayat yang lebih baik.

[jetpack-related-posts]
PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

51 responses to Komen Negatif Memperlihatkan Lagi Sikap Iri Hati Dan Hasad Dengki Manusia – Chef Wan Tegur Netizen

  1. Anonymous says:

    alahai. chef wan pun bukan baik sgt mulut….kalah kak joy.

    17

    6
    • Naemah says:

      hahaha…kak joy. ingat lagi chef wan kutuk baju kawin memey suhaiza dulu..katanya mcm baru keluar washing mesin. yg baju keluar mesin basuh tu lah perkawinan dia kekal aman… anak ko sendiri yg nk bercerai berai. kifarah dunia.. jgn main2. kelak telan ludah sendiri. mulut mesti jaga ye…

      31

      3
      • kentut padu ayam kfc says:

        kentut I tadi busuk dan basah tauuu !!!!!
        korang nak bau x ????
        kentut susu dutch lady dan minyak masak !!!

        0

        17
        • Podaaaahhhh says:

          Chef Wan…yg kaya mewah tu mmg suka la dia. Yg x berharta saudara mara dipanggil pemalas. Sikit2 cakap “orang kita”. Menantu ko org luar pon dah menyampa dgn famili ko! Orang kita la salah juga!

          4

          5
        • Anonymous says:

          Mmg bodoh beli tudung 21k…elok la tu! Beli tudung yg fungsi utk beristikomah tapi riak dan ujub. Tunjuk satu Msia. Amat digalakkan dlm Islam. :(

          12

          3
        • Mak Becok says:

          Oi si Zionis BANGSAT, yg. lu nak hina syarikat franchise Melayu apahal; dgn. nama JIJIK lu tu?! baik lu MAMPOS!!!!!

          0

          0
      • Bukan Memey says:

        No offence tapi baju tu memang buruk. I bet Memey pun menyesal pakai baju tu. Sorry.

        17

        0
        • Zack says:

          Kalu buruk sekalipun perlu ke muatturun status buka aib org sampai camtu sekali???

          14

          1
        • Kamariah says:

          I remember. Biar baju x cantik sikit asalkn perkawinan kita tu bahagia n kekal. Kes anak pompuan ko…menantu mat salleh yg ko puha tu dah nk jatuh talak ..sendiri mau insaf la. The world is round..shut your gap grandpa..take a long rest!

          10

          1
        • Anonymous says:

          Yg buruk tu hati kaw!

          5

          0
    • Anonymous says:

      pada aku mudah jer. dah kalau ko post di fb benda suka suka hati..ko kena la terima org komen sesuka hati. dah publik kan. kalu taknak dikeomen, jgn post! apa da susah!

      6

      1
  2. Anonymous says:

    chef wan is so 10 years ago. i like chef nik michael…perangai pun baik mulut pun pandai jaga. bukan mulut cam kak nam.

    selamat bersara chef.

    14

    1
    • Muntah Kehijauan says:

      Aku x suka Chef lembek mcm Kak Markonah. Kat overseas chef2 femes semuanya macho2 gila. Geli lahhh… x seksi langsung! So annoying!

      7

      0
  3. netizen berwawasan says:

    mulut kau pun 2 x 5…siapa yg biasa dgn CW tahu lah. puaka juga.

    16

    0
  4. lol says:

    x boleh lupa time chef wan meraung wakti serina akad nikah. over!!!…sememeh gila hahahaha

    17

    0
  5. Cokobi says:

    Betul la wey apa chef wan kata tu..ni yg dok condemn mesti keyboard worrior yg terasa hati.kah kah kah

    17

    5
  6. Sabahbilang says:

    Tnggu tunggu..bkn terasa hati friend,tp yg kluarkn statement c abg nara jd ruangan k0men pun ada.. Nma pun manusia kta msti ada pndpt msing2 lah kn?baik atau buruk,tp kdg pn netizen ckp apa jg yg btl biar sepedas aym msak api..klu statement yg baik2 artis yg baik2 mcm agar agar madu coklat tiada sapa pun mau sibuk2 mcm masak gado gado d gerai seberang..jd jaga hti,jaga mulut masing2 sudalah yaa dato chef..

    6

    0
  7. Anonymous says:

    yg komen lebih2 kutuk ajl dia laa..tanda cw busuk ati

    8

    0
  8. Be a man, bitch! says:

    Dia ni dgn siapa tak berkelahi? Adik beradik saudara mara sendiri pun dia kutok hingga nk saman. Tu waktu raya ke mekah skrg sbb adik beradik dah meluat. Kena boikot le tu. Entah2 menantu laki Serina pun meluat dgn mulut toksid dia ni. Dah la patah seribu..terlentok2. Eee..please lah.

    5

    3
  9. Netizah says:

    Ingat lagi kes dia kutuk Dato Vida pasal AJL. X lama lepas tu masuk hospital kt Penang. Main ckp lepas. Atok chef, berubah lah tok. Mulut atok pun bukan sewangi mana kan. Kita Tak pyh nk tuding jari sgt lah kot! Atok perbetulkn marriage anak perempuan atok dulu. Dah tunggu masa je tu ..

    8

    3
  10. Nyampah says:

    Lorat la dia ni.
    Pergi settle kes Serina nk cerai tu dulu. Motif gigih berkelahi dgn netizen? Org semua bye x betul, ko sajalah yg betul kan?
    Jaga anak2 menantu ko dulu lah. Mcm ketam ..buat org gelak je!

    7

    1
  11. Mari Berhuhuhu says:

    Ingatkn dah retire..aik ade lagi chef wan semah ni. Mulut dia youold, lombong tinggal bauksit pon kalah. Amat tercemar! Huhuhu

    5

    1
  12. Anonymous says:

    Mcm dia je lah yg kaya yg terrer masak. Setakat pergi London masak mee goreng…lagi kekwat. Ko masak ala Iron Chef tu kalu terrer. Dengan melayu2 boleh la ko kelentong!

    6

    1
  13. Anonymous says:

    Hahahaha skg bru nampak knpa artis takut netizen..mari kita berhahahaha apa betul kita da di petik takkan netizen dok diam aja kn

    4

    1
  14. Tukng msak gerai je says:

    Yup..sy pun minat tgk iron chef bkn alang2 bkn senang tp tu lah nama nya the real of chef cook,cincai tp profesional klau chef mlysia(tk ckp nama ekk) msuk aduhhh malu malysia nsib tidok

    4

    0
  15. Anonymous says:

    Just want to say didnt he himself condem the songs and singers in AJL recently?
    After all their hardwork and thats their periuk nasik yang dia condem tu.
    So apa yang suci sangat dengan his posting kat atas tu?
    Paying RM21k for a tudung is definitely ridiculous and hideous. Dah beli lepas tu show off pulak…..yeahhh byk duit so feel the need to flaunt. konon dah byk derma…
    and yang dia so gigih back up kawan dia tu apsal?…bodek?

    4

    1
  16. kutuk says:

    Netizen busuk hati tak percaya neraka.. Ha Ha Ha Ha..

    1

    4
  17. Anonymous says:

    Dia ni kaki cari gaduh. Ada je nk komen. Mulut jahat ni. Mmg sesuai kena sembur sama netizen…

    3

    0
  18. Anonymous says:

    Selebriti Chef yg mulut mcm taik. Tak berkenan sejak dulu. Hey org tua ko dah tak relevan. Belah la wei..kau patutnya berhijab guna tudung Nora Danish!

    3

    2
  19. Anonymous says:

    21k…mesti kena heboh. Sah2 la jenis suka show off. Sampai ke tua la tabiat tu kan kekal.

    5

    1
  20. Ohyeah.. says:

    Ini teguran aku pulak pada chef wan

    Org tua kalau nk menegur pun kena caranya.
    Aku paling tak suka ayat” suka hati dia lah”.

    4

    1
  21. Yekeni says:

    ‘Suka hati dialah’…..

    Mcm suka hati sedara mara dia jugak nak bangun lewat atau tak nak bangun eh ….

    Tak boleh angkat bila dia marah sedara dia kat IG….

    Lelaki lembut ni mulut selalunya laser …. seperti si diva, si terlajak….

    2

    1
  22. 2x5 =10 5x2=10 says:

    Alahaiiii cheppp one , kata dulang paku serpih… lah haiii… awak pun 2×5 jugak Kami dok tengok lah haiiii…. suka kutuk orang sana sini dengki master Chef baru naik itu ini… tak kuase lah Cheppp oiii. Hopefully you see in the mirror first. Na.

    4

    0
  23. aku says:

    sape plak suka chef wan…..sila btol kan diri tu ok

    1

    0
  24. Aku pun si aku says:

    Aku tak suka chef wan tp aku suka serina chef wan,dia tk sombong n peramah juga suka mnderma mgkn kalian tk tau..kta doa lah hrp2 serina dn ank2 dia bhgia..

    7

    0
  25. Anonymous says:

    Riak atau bangga diri itu berdosa…x salah pakai tudung harga mahal, klu xpost kat facebook xda sapa pun tau tudung tu berharga puluh ribu…ada org cakap niat tu bergantung pada hati…tapi hati pun kadang2 terpesong…kita ni manusia biasa…

    1

    1
  26. EllySha says:

    Harap pas nie dlm blog BN nie x yah ada ruangan komen la…so, tak der la org yg komen yg bukan2…kecam sana sindir sini kutuk sana kata sini. Abg nara siarkan story je dh cukup. :-) so..sape2 yg x puas hati dgn story yg abg nara / bella publish tu biar dorg komen sorg2. :-)

    3

    0
  27. Anonymous says:

    I setuju kat ellysha

    0

    0
  28. Isya sweet says:

    Sejak bile chef wan tak mengata orang ni.

    0

    0
  29. Nazeeya says:

    cuma nak share, saya pernah dengar ceramah ugama, bila harga tudong atau songkok lebih dari harga kasut/sandal yang dipakai, itu adalah sesuatu yang tidak baik.

    1

    0
  30. ana says:

    Tk blh lupa prnh tgk 1 rancangan masak secara live..chef ini yg masak dia ajak 2 org penonton tlg dia..disuruhnya salah sorang makcik tu gaul bahan2..makcik tu tanya nk gaul pakai tangan ke..tentu maksudnya nk gaul guna sudu atau bare hands kan..tapi chef ni jawab pakai tanganlah takkan nk pakai kaki pulak…omg baiknya budi bahasa dia..

    0

    0
  31. Bello says:

    X phm aku…sejak bila teguran..” membazir la..” “baik sedekah kat org susah” di angap dengki..negatif? Alahaiii…dia mngata org lebih2 xpa..rumah xda cermin kot..or just nak semarakkan nama dia yg kian pudar

    0

    0
  32. Chef Kajang Pak Malau says:

    To chef one,two,three. Paku dulang paku serpih.Mengata orang dia yg lebih.ekekek

    0

    0
  33. Anonymous says:

    Remember he did once commented that there are too many celebrity chef whom are young and inexperience to be named chef.. mmm I think you better keep that to your self too ….don’t you think so….

    0

    0
  34. najib says:

    Ko kan chef mulut longkang kenapa terasa plak

    0

    0
  35. dulu…respect sangat kat dia. suka tengok dia masak, tambahan dengan potpet2 dia time dia memasak. tak kekok. kini…sorry…down. asyik nak kondem orang jer dengan penulisan ayat2 sinis. ehh…cw…tolonglah amalkan ADA MATA PANDANG, ADA TELINGA DIAM, ADA MULUT DENGAR…ADA JARI…MASAKKK JER…BUKAN MENAIP SEPERTI NETIZEN2. da ada cucu semua da. cw, azwanali, shaarnaz ahmad…10×10. sama jer.

    0

    0

Leave a Comment

Optional