Written by Bella | September 29th, 2016

Perkongsian Fynn Jamal mengenai detik beliau berkahwin dengan suaminya Tri Hadzir yang hanya merupakan seorang “mat despatch”  kira-kira 8 tahun lalu telah menjadi viral.

Ramai yang memuji Tri yang sanggup berkahwin dengan Fynn yang ketika itu merupakan  seorang pensyarah dan berkerjaya tinggi berbanding dirinya.

Namun, disebalik cerita Fynn itu, ada pihak yang mendakwa ia sengaja direka oleh Fynn hanya untuk menarik perhatian ramai.

Menurut beberapa sumber, suaminya pernah bekerja sebagai seorang pramugara MAS. Malah, ketika menjadi “mat despatch” ia adalah untuk restoran milik keluarga beliau sendiri.

Ini membuatkan netizen mempertikaikan kenyataan Fynn yang menunjukkan seolah-olah suaminya itu “hidup susah” dahulu.

Apabila berkahwin pula, Fynn mendapat sebuah kereta jenis Toyota Wish sebagai hantaran perkahwinan beliau.  Di sini pula, ada yang mempersoalkan adakah benar Fynn tidak memandang harta dan wang ringgit ketika ingin berkahwin dengan Tri.

Beberapa netizen juga menganggap Fynn tidak mahu kalah dengan kisah Noh Hujan dan Mizz Nina baru-baru ini dimana Noh hanya mempunyai simpanan sebanyak RM8,000 ketika ingin memperisterikan Mizz Nina.

Sejauh mana kebenaran disebalik pendedahan netizen yang melabelkan Fynn Jamal sebagai seorang pembohong tidak kami ketahui.  Kami harap Fynn tidak hanya mereka cerita.

49 responses to Kisah Kahwin Mat Despatch : Fynn Jamal Dituduh Pembohong?

  1. Pekerja Gomen says:

    Fynn Jamal… drama tak pernah kalah…
    No matter how hard u try…
    People hard to put respect on u…

    Kau dan Miss Nina…
    Bagaikan langit dan bumi….

    8

    0
    • Pekerja Gomen says:

      Miss Nina tak pernah burukkan Noh
      Atau memandang hina Noh…
      All the stories were told by Noh…. Not Ms Nina..
      Ms Nina tak giler attention macam ko.

      Tapi ko… create this story….
      to gain publicity…
      Kononnya nak org bangga ngan ko…
      Plsss laa……. don’t try too hard… u look desperate!

      8

      0
      • amoi says:

        masalahnya toyota wish tu dah dijual kepada bff dia…hahahahaa..dgr kata sambung bayar jer…aku pelik jgk..kalau dpt kereta, kenapa bayar x abeh2 ye pehtu lak bff kene sambung bayar :P

        0

        0
      • Anonymous says:

        Dan kisah kahwin tu pun bukan Noh yang type sendiri. Orang lain yang pergi talk dia yang ceritakan semula. Bukan Noh gelabah tulis kat fb atau ig. Respect Noh and Misz Nina!

        5

        0
    • Lala says:

      bosan nya makcik selebet ni…next?

      2

      0
    • mak spin says:

      haaa si kokspin msti mngelupor skrg nie. nie baru satu je pmbohongan ko yg kuar, kalau gali lg dlm, malu besar ko nnti spin. udah2 lah nak spin cter.

      1

      0
    • minah jambu say no to DRUG says:

      perlu ke nak cakap ada 8ribu aje kt dlm bank ? tk perlu cakap itu semua…ada orang tkde duit langsung tapi dorang boleh nikah n kawin jugak..ada orang lagi susah dari dorang2 ni semua..cuma dorang2 ni artis aje..kenape mesti nak cakap bende yg merepek merepek dh tkde modal ke ???

      1

      0
  2. gilo palo says:

    yang penting gua dah xnak dengar minah ni nyanyi. tolonglah sedar diri kak oiiii

    2

    0
  3. Kemboja Putih says:

    lepas lagu arjuna beta, dia tak de lagu baru yg seletop top top lagu arjuna beta…
    now dia tengah buat “come back”… esok lusa, kuar la single terbaru dia..
    percayalah….

    0

    0
    • robin says:

      aku tak pernah anggap arjuna beta tu top..first time dengar pun dah meluat.lagu ntah apa2 !

      2

      0
      • orak orek 77 says:

        aku tak pernah kenal siapa tri hazir dgn fynn jamal ni sebelum ni, tiba2 aku terbaca kawan post kat FB pasal lagu arjuna beta tu ala2 sedih dan masuk final rancangan apatah (kawan aku tu kematian anak, so dia feeling plak dgr lagu minah ni), so aku pun gugel apa benda yg kawan aku sebut tu..masa tu la aku baru tahu ada artist nama fynn jamal..first time dgr arjuna beta, alamakkkkk..putus selera makan aku 24 hari..dia ni tak boleh menyanyi..suara dia kelaut sungguh! siapa ler pencinta2 lagu fynn jamal ni, tak faham aku!

        1

        0
  4. fifi says:

    kenapa ye suke pakai kaler hitam je,,hmm

    0

    0
  5. Anonymous says:

    Hahaha sfynning top! Macam kak hasanah pulak dah. Kesian dia ni tak boleh tengok orang lebih sikit,

    1

    0
    • Haters says:

      Wei sape kak hasanah? Aku selalu baca komen duk mention nama dia.
      Story siket.
      Tertinggal ketapi dag neh.

      #hatersbersatu

      1

      0
  6. whatever says:

    errr pls jangan jadi attention seeker boleh tak? stop copying other artis mcm noh dan mizz nina.. lagipun tak lama sangat lah dorang baru juga post yang pasal alam berkahwin ni. pas tu kau nak juga attention yg mereka dapat ke? hmmm jangan rosakan image sorang wanita yang bertudong.. bikin malu je

    0

    0
  7. Bandik says:

    Dia bukan pensyarah pun masa tu. Hanya guru bahasa /language instructor dg41

    0

    0
    • moon & star says:

      lang instructor kat mana? bukan consider lecturer jugak ke? masa aku belajar dulu terpaksa ambik satu subject bahasa, dan pihak U ambil guru bahasa dr luar ajar kami (part time). And yes, i remember that lady keep mention that shes a teacher not a lecturer..tapi di mata aku sama aje la asalkan subject tu aku lulus sudahhh.

      0

      0
  8. Anonymous says:

    Semua komen best..boringnya tak boleh like

    0

    0
  9. Reramarerama says:

    Pelik cara die bgtau dlm blog somewhere in 2008/2009 yg aku baca dl,mcm suprise dpt kete wish tu.tetapi dekat ig recently bila ade org tanya pkara yg sama,die jwb die let go kete die (kelisa x silap aku) n her husbnd as down payment kete wish tu. Bila fkr blk, auta ka?cuma aku husnuzon je la yg majlis itu sendiri x pakai byk ribu x silap aku,dlm 4k.
    Tp,ampun ckp la..dia bkn lecturer.
    Yg lain,aku x lrt nk follow dah..
    Betul la ckp husbnd aku,artis x lyk jd contoh.

    1

    0
  10. Anonymous says:

    kesian fynn ni. nk jaja kisah baik2 mulia2 je psl dia. pdahal sblum2 ni dia jgk bukak aib cite psl diri sdri. kisah remaja silam dia mcmana.. jgn terdesak sgt kak. buat lex buat peace sudh la…

    0

    0
  11. nj says:

    Spin byk sgt smp sendiri yg pening… kesian…

    0

    0
  12. nobitadoremon says:

    Kaki sfynnnnn betul.
    Haih pic dia masa seksi zaman lama2 dulu aku masih simpan lagi.

    0

    0
  13. fit says:

    COPY DARI ORG COMMENT FB FYNN JAMAL ~eermmmmm
    taksub nau..

    Actually. Kalu betul follow kak fynn. Dia xpernah sembunyikn siapa abg tri. Rasanya almost semua org tau abg tri ex pramugara. His life upside down lepas brhenti. Kak fynn pun hadap turun naik hidup sdiri. Kak fynn brhenti jd lecturer masa tu sbb she’s too odd utk jd lecturer (lecturer pakai sneakers pegi class – lyn student mcm kwn – and too honest dgn cara taboo yg dianggap normal oleh kita2). Both of them, mcm kita2 lalui fasa bawah kehidupan.

    Sy xkenal kak fynn. Org abg tri. I just loveeeeee puisi. Xkira tulisn siapa pun. Even atas dinding toilet stensen myk. Thats the only reason I followed her.

    Even I knw hadiah kawen diaorg mmg wish. Sbb diaorg rasa d pd bg hntran puluhan ribu. Dr pd letak mcm2 atas dulang. Better bg sesuatu yg brguna. (Gila ko kenderaan tu xbrguna. Or less usefull dari beg Gucci?). Tp diaorg xde ckp yg diaorg beli kete tu cash pun kn? Alaaa setakat wish, zaman belum gawat plak. Brape je muka deposit. Ye idok? Hahahaha.

    Diaorg xde majlis kawen grand2 katanya. Mkn pun xcukp. Hahaha. Itu yg sy baca laaa. Tak tau lh kalu itu pun AUTA ya. HAHAHAAHHA !!!

    Lupa nk tmbh. Semua yg sy tulis. Semua sy baca dr posting kak fynn je. Sbb tu org ckp. Kena rajin membaca. Zaman skrg fitnah lg mudah dipercayai dr kebenaran. Tak semua yg kita lihat or dgr itu adalah kenyataan. Kita boleh pilih apa yg kita nk pcaya. Wallahualam.

    Being positive and don’t ever judge. Hehehe. Sorry posting panjang wooo. Peaceeeee.

    0

    4
  14. Dena says:

    Fynn kaki Spin yang membohong macam air dari muda. Membohong kawan, family, tempat kerja, now publicly tunjuk diri secara jelas.

    pakai baju agama utk tutup semua pembohongan pembohongan. Cari rezeki dengan membohong, sbb tu agaknya tak pernah happy. Fake review, siap wallahi wallahi. Pasal kucing pun nak membohong, up diri sendiri mcm dia mulia sangat tapi dialah orang yang penuh hipokrasi.

    No wonder fynn ni tulis tak ingat mende…. sebab semua pun pembohongan. Her life is just fictional story yang dia stir up just to be center of attention. Sanggup rosakkan kebahagiaan org lain semata mata nak attract attention orang hanya pada dia.

    Fynn ni macam sakit mental, patut diubat, bukan jadi idola bg ceramah kat budak budak. Fynn mana ada peminat yang kekal…. mana ada orang suka dibohong.

    3

    0
  15. sfynn says:

    asik pakai itam je macam x basuh hahaha

    0

    0
  16. anon says:

    Spesis Minah x reti malu dia ni…..
    Azwan Ali versi pempuan..
    Apa tujuan dia tulis cam tu…
    Konon supaya org kagum kat dia…
    Tolong lah…jgn tambah lagi pembohongan…
    Hidup kau selama ni asyik menipu jer…
    Ada peminat ke dia ni??? Rasa nya cam xde…

    1

    0
  17. Anonymous says:

    kan dah kantoi. padan muka hang. ingat kami budak-budak ke hang nak spin sana sini

    1

    0
  18. tujija says:

    wow.. satu2 nyer citer yg komen takde org back up.. yeeeyy… setuju sgt dgn sume komen… aku dlu pun slh sorg follower dia dlm insta… lama2 asyik post dia jer yg naik, naik menyampah… plg annoying, mengaku diri sndiri adlh seorg ocd. walhal rumah mcm sampah sarap.. trus aku unfollow.. x senonoh perangai.. suara tak sedap.. dengki dgn kecantikan n kehidupan atita dlu, smpai rosak rumahtangga atita. then bila atita pkai tudung, bermula la dia pun tunjuk ala2 alim2 gitu..

    1

    0
  19. Geli says:

    Nara up laa cerita spin yg addicted dgn porn hahaha

    1

    0
  20. sakira says:

    Wednesday, September 10, 2008
    tentang wang lebur.
    pecintanovelrealiti tanya:
    “hey fynn. tak cerita pun hantaran u”

    lodeh pula kata:
    “berapa kamu habis untuk majlis sekecil itu agaknya”

    growl85 minta:
    “tolong remind me apa yang perlu ada untuk kahwin. for estimation”

    adeh.
    serba salah.

    cerita karang, ada sang-tanpa-nama kata riak.
    tak cerita, ada yang tanya.

    maka, saya harap, diulang: SAYA HARAP kalau kamu tidak mahu tahu atau tidak berminat untuk mendengar, datang esok hari untuk entri lain ok? agak ramai teman2 saya yang mahu tahu kalkulus kasar untuk suatu majlis keraian nikah.

    saya ulang: ini untuk anda yang mahu tahu.
    maaf, ok.

    bismillah. semoga apa yang tertulis ini tidak mendatangkan fitnah atau hasad sesiapa.

    ——————————–

    ingat tidak, pada entri2 lepas, ada saya kisahkan tentang abah yang sama sekali tidak redha dengan hubungan kilat ini? atas dasar risau dan takut anak tengahnya ini dipermainkan, dan untuk melihat sejauh mana hendaknya tri pada saya, dia telah menetapkan hantaran tidak kurang dari sepuluh ribu ringgit.

    mungkin, dia harapkan tri akan berpatah balik dari inginnya menyunting saya.
    sejujurnya, saya kira tri akan melepaskan angannya itu juga.

    sebaliknya, tri sudi memberi hadiah rm11,111.11 atas izin ayahanda saya.
    tanda terima kasih, katanya.

    yang manisnya, selepas bersua tri untuk kali pertama itu, terus abah tidak kisah berapa jumlah yang mahu diberi. tapi tri berkeras dengan nilai dijanjikan.

    “untuk isteri saya”, kata dia.
    “pandai2lah”

    perancangan awalnya adalah untuk diadakan majlis pada januari pertama awal tahun hadapan. namun, atas sebab bunda saya dihospitalkan kerana terjatuh dan terpatah kakinya, kami percepatkan ke 31 ogos lepas.

    untuk 3 bulan, ibu tidak bisa menjejak tanah. tentunya, abah tidak keruan terpaksa menguruskan majlis sendirian. lagi cepat, lagi bagus. tiada serabut.

    tambah lagi, aku sudah berhenti mensyarah tengah ogos lalu. tinggal di tumah tri tanpa ikatan akan menyorakkan kak bedah dan kak peah kiri kanan. maka seeloknya, kami pantaskan penyatuan.

    mengotakan impian saya untuk mempunyai majlis yang kecil, wang itu cuma dipakai tidak sampai 3 ribu: termasuk hiasan rumah dan makan2 keluarga. lebihan nanti, saya simpan untuk ke negara hijau november nanti.

    :)

    sayang sekali, majlis sekecil itu tidak mampu menampung ramai taulan. makanya, saya hanya menjemput beberapa rakan rapat, tidak kawan2 biasa. natijahnya, pelbagai tohmahan saya dapat dari mereka2.

    “tak ingat kawan”
    “kawin tak jemput”
    “bunting, agaknya”
    “peliknya, majlis dibuat diam2”

    saya cuma senyum dan tidak endahkan.
    kalau kau benar2 kawan, tidak mungkin keluar persoalan itu, bukan?

    hah.
    manusia sungguh kelakar.

    hantaran kami cuma satu dulang dibalas satu.
    cukuplah.

    saya berikan tri dslr sony alpha a350, bersama cincin yang termeterai nama kami.
    “fintri”

    tri membalas dengan pda htc, cincin bersama berlian hearts on fire, yang mana di dalam batu itu sendiri terukir 8 buah hati dan 8 corak api menyimbolkan maraknya rasa, dan sebuah kunci untuk toyota wish.

    *diam*

    saya sebenarnya malu untuk terima itu-itu semua. saya terlalu ditatang oleh setiap ahli keluarganya, sudah melampau cukup.

    rezeki, kan?

    *diam*

    ada suara sumbang mengatakan “eleh, padanlah mahu sama tri. orang senang”
    aduh…

    demi allah, tidak saya tahu siapa dia sehinggalah setuju dinikahkan. itu pun, pada mata kasar, langsung tidak terlihat. keluarga tri tidak bermegah dengan kereta hebat, rumah mereka biasa2, baju mereka tidak juga prada atau versace.

    mereka orang biasa.

    ayah dan mama polis detektif.
    tri buka perniagaan dengan wang yang dipinjam dari mereka.
    malamnya ayah imam, mama dan tri berniaga.
    hujung minggu, semua berniaga.

    yang saya tahu dari awal cuma:
    ayah dan mama sangat romantik. sudah melewati usia 50-an masih jalan meramas tangan. mama lemas dicium ayah hampir di tiap masa terluang. ayah tak henti2 memuji mama yang paling cantik dalam dunia. adik2nya sangat mesra. yang bongsu pelajar A1 dan tahfiz.

    bagi saya, keluarga dia cukup sempurna di mata saya.

    pernah, saya tanyakan pada ayah, “kenapa digaji para pekerja 1500 ringgit bulan2? kerja mereka mudah”

    aku katakan kerana dahulu, sebaik keluar universiti, aku cuma dibayar 1600. inikan pula sekadar menghantar lauk ke pelanggan?

    ayah kata, “fynn kena ingat. kita bukan sekadar memberi dia makan. tapi anak isterinya juga. niatkan untuk sedekah”

    *ternganga mulut*

    mungkin atas dasar itu juga aku dilimpah dengan macam2 kesenangan. boleh aku katakan, sejak berkenalan dengan tri, aku hampir tidak keluar sesen pun. hendak ke negara orang ini pun, diuruskan tri.

    aku tidak pernah berhenti bersyukur pada tuhan atas keindahan materi yang tidak pernah aku rasa ini. aku belajar dari tri, ia semua tidak kekal. alhamdulillah, sedikit2, aku tidak seperti fynnjamal yang dulu, yang sibuk mengira bajet dan wang keluar masuk.

    wang, kawan2, sementara semata.

    TAPI, sebanyak mana benarnya wang tidak memberi kebahagiaan, tanpanya, tak mungkin kita tidak rasa serabutan.

    ingat,
    beramallah seumpama mati di esok hari.
    berkerjalah bagai hidup seribu tahun lagi.

    *diam*

    aku rasa, dan aku agak pasti, hantaran itu adalah kompromi tri untuk menutup bibir2 bising yang menuduh majlis kecil aku kerana perut aku ada isi haram. dan majlis kecil aku kerana sudah tertebuk tupai. dan majlis kecil aku kerana abah tidak memberi izin aku mahu bersatu.

    yang bukan dia tidak mampu, cuma fynnjamal tidak mahu sesuatu yang jula-juli.
    cukup sekadar kecil, tapi berseri.

    kesimpulannya, untuk majlis sekecil saya, paling2 hanya 4 ribu sahaja. makan untuk seratus orang, pelamin kecil tapi manis, bunga2an mewangi suasana.

    yang mahal adalah harga fitnah durjana.

    hantaran adalah untuk kita, bukan untuk orang2 di luar sana. kalau ada, belilah. kalau tidak berapa mampu, nanti2lah.

    apa makna majlis yang ke langit, andai di hujung malam, pengantin bermasam muka menarik rasa? kalau diberi, ambil. kalau tiada, usah diminta.

    tiada yang lebih tajam dari perkara yang diungkit2.

    makcik2 yang mengata (dalam entri2 lepas) ada yang datang. semua diam. tidak berkata apa. mungkin tuhan sudah memberi sedar padanya.

    biar mati anak, jangan mati adat itu mencarut saja.
    adat mati, boleh dicari.
    anak mati, tak berganti.

    tri, suamiku, kekasihku,
    terima kasih.
    untuk setiap maudu’ itu.

    tapi saya rasa, kan, kekasih,
    lebih saya hargai senyum kamu di tiap pagi
    dan belai tidur dengan petikan gitar kamu
    juga ciuman manis di ubun2 dan pipi.

    jauh lebih mahal.
    tidak terbayar harganya.

    :)

    maka kawan2, fikirlah. majlis besar dengan limpahan berkoyan2,
    atau kecil sekadar ada sekadar comel untuk kenangan.

    dua2 elok. dua2 cantik.
    yang penting kemampuan.

    jangan kerana hendak bertanding, suami kamu korbankan.
    hidup bersama mati berdua, kan?

    bukan hidup berhutang, mati berbunuh.

    *senyum*
    Posted by fynn jamal at 8:40 PM
    35 comments:

    0

    0
  21. Najib says:

    Who’s this POKEMON??

    Tak pernah kenal pun artis ni….ingatkan ustazah tadi

    0

    0
  22. Kkk says:

    Fynn jamal. Fyn mazhan. Yang nama fyn ni semua perangai serupa bitch la

    0

    0
  23. Anonymous says:

    Ape lah yg kak fynn buat kat korg smp korg benci sgt dkt dia.. Setiap bait tulisan korg tak ada satu pun yg positif.. Allahu igtlah Allah.. Igtlah Allah.. Setiap tulisan korg akan jd saksi, tgn korg akan jadi saksi, di akhiray kelak.. Jgn sampai korg “muflis” di akhirat kelak sebabkan tulisan2 korg ni.. Tolonglah.. Tolong lah abg nara, sy seru.. Dengan nama Allah gunakan medan blog ini kearah kebaikan.. Bukan mengapi2kan.. Bukan mendorong org lain utk lebih bersikap negatif, utk sama2 mengutuk sana sini.. Tolonglah… Insaflah… Ingat kita ada anak.. Anak2 kita akan membesar.. Allah mampu buat apa saja..

    2

    0
  24. Anonymous says:

    Kenapa semua komen -ve ttg dia. Npa kta dia auta. Serious xtau.

    0

    0
    • Fake says:

      Siapa follow kokporn dari zaman blog, zaman kejahilan kokporn je tahu betapa fake nya seorang fynn ni. Kebanyakan yg die bebel kt blog dulu semua berbalik pd sendiri. Dah mcm jilat ludah berkahak sendiri.

      1

      0
  25. Juju says:

    Mungkin Fynn nak upkan kisahnya yang konon2nya seorang yang baik kerana menerima bakal suami seadanya..dia berkerjaya tinggi sanggup menerima mat dispatch sebagai suami..fynn mungkin tambah sikit uìntuk penyedap cerita…

    Entahlah pada pandangan i mungkin dia buat semua ni sebab kurang perhatian dari suami dan sentiasa gelisah…ialah suami lebih muda dan handsome dan fynn nampak tua dari usia dan tak menarik langsung..isteri mana tak risau kan..

    Dari nak up cerita untuk pujian baik fynn jaga dan ajar Juna baik2 since dia dah tak di hantar ke sekolah khas lagi..
    Pandangab jer..mungkin i silap..????

    0

    0
  26. lotus says:

    Viral tu penting utk lariskan produk.. Tak pernah dengar pun produk yg Dia tag tu huhu

    0

    0
  27. Anonymous says:

    dia ni pensyarah kat mana plak?..ke cikgu sekolah tadika?..

    0

    0
  28. Ali says:

    Ni la manusia..bila suka di agungkan kalah tuhan..sampai semua benda nak ambik tau.bila dah tak suka,dihina segala macam..

    ingat manusia yg buka pekung orang pun bukan orang yg baik..sape kita nak hukum buruk orang kalau diri kita sendiri pun buruk..

    0

    0
    • myheartgoesshalalala says:

      gigih korek balik cite lama pastu komen , kokspin ke ni ? bukan masalah org x suka masalah ko ni kaki spinnnn , annoying tau x

      0

      0