Written by AbangNara | September 25th, 2017

Kecoh sebentar hujung minggu lalu apabila peserta dari Pulau Pinang iaitu Noor Syakirah Mohd Azam (Kiera) menarik daripada program Clever Girl terbitan TV3. Lebih kecoh apabila tidak lama kemudian Kiera mengeluarkan kenyataan menerusi akaun Instagramnya @Kieracatkingdom mendakwa sikap pihak produksi yang berat sebelah dan memberi soalan bocor kepada peserta tertentu menyebabkan dia mengambil keputusan tersebut. Namun kenyataan tersebut telah pun dipadamkan.

kiera clever girl

Terbaru, pihak TV3 telah memaklumkan tidak ragu-ragu untuk menyaman dan mengambil tindakan undang-undang terhadap Kiera atas tuduhan palsu dan fitnah tersebut. Namun Kiera telah tampil untuk membuat permohonan maaf atas kontroversi yang terjadi. Kata Kiera:-

Kiera berharap semua pihak yang terlibat dapat memberikan kerjasama menghentikan spekulasi-spekulasi negatif yang sedang menular di Internet. Dengan kesempatan ini saya menyampaikan hasrat memohon maaf kepada pihak yang terbabit secara langsung atau tidak.

Saya sudah padam status kenyataan itu dan bermakna saya menarik balik semula kenyataan berkenaan. Tambahan pula, saya sudah berjanji dengan produksi untuk tidak memberi sebarang komen terhadap keputusan penarikan diri tersebut.

kiera clever girl

Untuk makluman, Kiera adalah seorang pelajar lulusan Universiti Oxford. Penarikan diri Kiera menyaksikan hanya tinggal 6 peserta program Clever Girl yang akan bertanding secara langsung pada pada setiap hari Jumaat, pukul 9 malam hingga 10 malam. Semoga dengan permohonan maaf ini tiada lagi spekulasi bukan-bukan tentang program terbitan TV3 ini. Sumber Mstar Online.

99 responses to Kiera Mohon Maaf Keluar Kenyataan Kontroversi Tentang Produksi Clever Girl

  1. Rania says:

    Ni namanya X clever kena ugut Saman terus delete. Lain Kali bg la Ada bukti Dan pertahan barulah clever

    72

    0
    • Anonymous says:

      Clorox Girl….jawapan pun A, B, C dan D.
      Mengarut punya kuiz.

      19

      2
      • Jessica La Vouge de Savore says:

        Jurusan Oxford, baik ko jadi tutor atau pensyarah lagi bagus. Sedekah dan turunkan ilmu ko pada yg memerlukan drp masuk rancangan realiti yg x de faedah ni. Itu je i nk cakap dikkk.

        55

        0
        • Anonymous says:

          pattaya latiff boleh join clever girl sbb rancangan ni utk minah2 poyo yg rasa pandai padahal x lah sepandai mana pon. multiple choice answers….now thats funny.

          16

          0
        • Anonymous says:

          stesyen tv tidak lg revelan. k bye.?

          8

          0
        • xyz says:

          rumah u ada tv x , kalau x ada tv maka ko miskin lah. sbb ko kata “stesen tv tidak relevan”.

          0

          6
        • Vie says:

          macam mana dia nk buktikan? dia pun terdengar org2 ckp d belakang tabir. kalau aku pun berbulu. lagipun dia xleh jawab sebab tu bukan bidang dia. keluar saja. biar permainan kotor diaorang kena pada org lain. bukan rezeki dia..tanda awak bukan ditakdirkan dlm ni rcngan realiti yg kotor ni.

          25

          0
        • Kamariah Mt Dom says:

          rancangan ni lbh baik tkr nma stupid girl atau tembak girl…smua jwapn main tmbk2 je. tutup je lah..ataupun tengok sambil basuh pinggan.

          15

          0
        • terpaksa beli je Astro says:

          termsuk rancagan “megastar”di Astro…ke laut semua rcngan. Aku beli asto sbb apa, sbb kalau x beli asto, siaran tv mcm hujan renyai2 ada kt muka TV tu, rasa nk tendang je…sbb aku duduk dlm bgunan tinggi. Rasa nk sepak je TV. Last2 TERPAKSA BELI ASTRO.

          22

          0
        • Anonymous says:

          TV3 mahu berlagak suci dengan membuat ugutan saman. Please….Watson Nyambek…ingat lagi tak???? :)

          20

          0
      • Anonymous says:

        akak dah 4 tahun x layan tv3 sejak langgan astro.
        stesen tv yg dibeli umno dan bn. pftttt.

        16

        2
        • auta lah ko ni says:

          dalam Astro pun ada TV3…kalau 4 hari aku caya, kalau 4 tahun, mmg ko ni penipu bsr. Mcm mana kalau ada siaran Anugerah apa2 ke yg menmpilkn retis pakaian mcm holywood, mesti ko bukan jugakkn. Agak2 la nk kelentong.
          Lainlh tv3 tu ada siaran mengaji je semua di setiap jam.

          8

          7
        • Anonymous says:

          sorry x pernah petik tv3 walaupun astro ada. lebih rela tengok animal planet dan channel e. ko je lah yg tengok lepas tu nk terasa. makan cili pedas ke kak?

          19

          2
        • auta lah ko ni says:

          jdi suruh astro deletekn MEDIA PRIMA kalau boleh RTM sekali. Kalau Astro kata x boleh sbb dh ada dlm pakej..maka ASTRO DH BEKERJASAMA DGN MEDIA PRIMA./ RTM. Kita penonton je. Cuba u suruh Astro deletekn dlm u punya pakej.
          Aku cabar…boleh x. Sbb akupun ada Astro semua canel aku balun.

          12

          10
        • Anonymous says:

          sentap la pulak. punya pasal aku la nk petik ke tak? ko ke bayar yuran astro aku? bodoh punya komen. ko pergi terjun gaung je lah.

          15

          0
        • auta lah ko ni says:

          Media Prima, RTM umpama bini tua nak buang syg, sbb ada memori dulu2. Tetap kekal di situ. Skrg canel baru umpama bini muda, tapi bini muda minta belanja lebih. Fhmkn apa maksud saya. Belanja lebih, kalau x bagi nnti bini muda berpaling arah.
          kalau x fhm aku jelaskan: astro kalau x byr dh kena potong) bila dh kena potong…last2 RTM jugak yg Astro bgi itupun TV 2 je).
          So, bini tua jugak yg dicari.

          2

          6
        • auta lah ko ni says:

          hahahahahaha…kalau dh kalah no gosip, suruh kita terjun gaung lak, patutnya u yg terjun gaung, sbb K A L A H…

          hahahhahahaha

          0

          11
        • Cili says:

          rancangn nie paling kesian…. x ad nilai lngsung… puihhhh.. leps nie confirm x lakuu. tv3…main politik. stesen tv yg layak dikapankan saja. rest in peace.

          11

          1
        • Layola says:

          Org yg menonton tv3 golongan melayu low class. tengok je la drama2 pukul 7 pm tu wei. hahaha..mcm hempehhh siot.

          11

          0
        • Dayana says:

          rumah i xde astro tapi layan ntv7…
          tv3 ni merepek. penuh dgn propaganda najib.
          najib berak pun wangi. x pernah busuk.

          7

          2
        • wangi kasturi/serai wangi tau says:

          Dayana
          says:
          September 25, 2017 at 11:28 am

          berak dia wangi, sbb hati dia mulia. MIC happy tau sbb mereka gelar “dia” sebagai Bapa Pembangunan Masyarakat India”. dn nnti pilihanraya, BN akan menang sbb India tertarik dgn “dia” yg wangi bagi mereka. So hati-hati tau kutuk “dia”..Hidup UMNO/BN

          1

          5
        • Anonymous says:

          Ni lg sekor sikit2 slhkn umno n bn.. Ingat pembangkang tu baik sgt ke.. Malaikat ke smpai org lain wtx btul blaka.. Aku nyampah btul manusia jnis gini. Asyik tunding jari kt org je.. Tp bla bab duit selok. Mcm kebulur.

          6

          1
        • sykt anak beranak says:

          kalau pmbangkang lgi teruk ( ……..& Sons Sdn Bhd)

          1

          2
        • BimboHijab says:

          Laki ko tak dapat buat ko climax pon ko nak salah Najib kak. Mesti laki tgk drama petang2 kan lolz

          1

          2
        • wangi kasturi/serai wangi tau says:

          Anonymous
          says:
          September 25, 2017 at 11:52 am

          sila kutuk Dayana

          (aku tak kutuk najib…(wangi kasturi/serai wangi) adalah penyokong UMNI/BN)

          0

          3
        • Anonymous says:

          macai2 umno dan pelahap dedak dah panas bontot. tu geng2 kaya yg rela bauar gst tapi naik myvii tayar kangkang.
          hahahaha.

          5

          1
        • ahaks! says:

          banyak nya penjilat taik kering ahmad maslan.
          adah cukup byr gst ke???

          5

          1
        • I am legend says:

          ehhh kenapa kau auta ?? suka hati orang la kalau tak nak tengok tv3..macam memaksa pula kau ni..punya buruk!!!

          3

          0
        • Zack says:

          sya pon xlayan dh tv3 ni. fesbuk dah ada kannn. like je page harian metro online, malaysiakini, saya sayang tun ms dan mcm2. zaman skrg xleh dengar gt umno punya permainan. harus ada balance and check.
          lagipun tv3 ni mcm utusan. ada ke org baca akbar utusan zaman dinasor tu kak cik oiii?

          2

          2
        • Anonymous says:

          saper yg gigih promote tv3 kt atas ni. duit org…punya suka la nk tekan siaran mana. ko siapa jendol? sepupu kak mah ke?

          2

          0
        • whatever says:

          tun mahathir memang bagus tapi bagus pada zaman dia..ni dh zmn org lain..move on ler..sebab permintaan tak dipenuhi mulalah tubuh parti baru.. lg pun tun dah tua…bagilah org lain peluang.. parti tun mahathir adalah parti untuk ahli yang kecewa dgn UMNO krn permintaan xdipenuhi..dh tgkap Anuar kmdn sokong..dh ludah kmdn jilat..eyakkk

          2

          6
    • Tipah Ketipung says:

      TV3 mahu saman org fitnah. Yg diaorang dok kutuk dan fitnah Tun M dlm Buletin Utama tu boleh pulak. Hahahaha lawak.

      32

      0
      • semua siaran sama je says:

        awak tau kerja sebagai wartawan x, semua wartawan kena cari berita dn sampaikan pada rakyat.Bukan TV3 je, semua stesen, astro pun sama lagilah ulang2 berita / cerita.

        10

        7
        • think, bitch. says:

          TV3 terang2 alat pancing undi. Kalau tidak takkan ada Facebook “Kami Boikot Buletin Utama”.

          10

          1
        • Mat Sahdo says:

          org cerdik masuk program bingai,,, memang jadi bingai laa…?
          keira.. itulah sikap dan perangai sebenar stesen tv…Banyak lagi program lain yg main kotor dgn politik kotor mereka ini..Tunggu dan lihat shj pembalasan allah…..Insyaallah ade rezeki allah sediakan utk hamba nya.. sabar dan redha keira. sy doakan yg terbaik utk awak.?

          12

          1
        • Anonymous says:

          Bukan clever girl je tipu.. Kalo x prcaye tiap2 hari menipu..
          Jam8- jam9
          Menipu je keja nya..
          Dahla menipu, menghina pulak bekas pemimpin negara yg banyak jasa…
          Memalukan!!!!

          27

          0
        • think-think , bitch-bitch says:

          think, bitch.
          says: September 25, 2017 at 10:50 am

          nk tanya u, masa kisah pusat tahfiz terbakar tu, ada tgok buletin utama x. Dh tentu ada kan.

          6

          4
        • Anonymous says:

          I tengok berita Astro Awani…tepat dan padat.
          TV3..lemau…meleret-leret.

          7

          0
      • sila hadam says:

        wartawan2 tv3 yg paling x beretika dan xde kredibiliti. baik orang layan berita bernama kt astro atau tv1. tengok la wartawan2 melodi. sama taraf dengan wartawan mustika atau majalah mangga.

        5

        1
      • Anonymous says:

        Jahat punya produksi clever girl…malas dh nk tengok cite tu….boikot!!!siapa sokong, like?.

        16

        0
    • Anonymous says:

      Politik jugak kekdahnya. Memang tak ramai dahla org tengok lepas ni sebab dah tau kena tipu.

      4

      0
    • iva says:

      hahahahha takut kne saman lah tueee….bongok girls

      1

      2
  2. elle says:

    aiks bru tau ke, season lepas pun same. soalan x abes bace lg dah tekan button n tau jawapannye ape. even aliff satar sndiri pon terkejut mcmane die bley tau ape soalan yg nak dijawab pdhal alif bru bace sepatah dua soalan tu.. kui kui.. tv3 biase laa propa je lebih

    31

    0
    • Anonymous says:

      kalau clever sgt pun x kanla soalan belum keluar dah tau jawapan. tu dah mcm ahli nujum pak belalang dah. haha

      13

      0
    • cuba kupas says:

      berdasarkan ciri2 yg dinyatakan…rasanya sara dari perak yg dpt jawapan bocor tu…x pecaya cuba tgk episod2 lepas..die jawab soalan maths yg perlu calculation cepat gila x smpai 5 saat..?

      10

      0
      • elle says:

        ha aku x igt dr mane tp yg penting name die sara, tp aku rase die skrg dah jd tv presenter kt tv3 nye program. selepas dr episod tu trus aku banned program ni, sbb aku rase x adil utk yg lain2 n utk penonton sbb tertipu dgn propaganda tv3. eh yg juara tu dr kelantan tu ape cer?

        2

        0
        • Boikot Clever Girl says:

          yang juara clever girl yg pertama dari kelantan tu now jadi pengacara tv3 rancangan Mahligai Cinta tak silap saya..

          0

          0
        • kita sokong umno (najib) hokkayyy says:

          wahai team production mahligai cinta.. kenapa ada diskriminasi dalam tv show ni?? setiap minggu mesti nak tunjuk grand wedding pasangan mempelai bagai pinang dibelah dua kononnya dan merpati dua sejoli la sangat yang berketurunan meleiss.. mana couple non-muslim?? ingat orang melayu je ke yang bersanding 7 hari 7 malam?? sekarang ni ada trend kahwin beramai-ramai di venue yang sama.. save budget.. save masa tetamu yang datang kenduri.. bayangkan dalam satu tahun ada 365 hari, adakah setiap minggu agenda kita pergi bertandang ke kenduri kahwin?? kan senang kahwin serentak.. ada benda lain la nak dipikir wooi..

          3

          0
  3. Anonymous says:

    dah agak tv3 mmg poyo dan pilih kasih..

    6

    0
  4. haihhh says:

    sendiri up status sendiri tulis jangan speculate..ko pn sama tak clever..takut kene saman ka cekkkk…

    17

    1
    • minah jambu suka sahara yaakop says:

      semua pon bodoh lah !! mana ada clever..

      3

      0
    • minah jambu suka sahara yaakop says:

      mana yg dorang suka dia lah yg menang..! so besar kemungkinan ini pompan cakap betol dia tak bohong..dia cakap pasal berat sebelah itu memang betol..memang selalu nye terjadi yg semacam ini BERAT SEBELAH ini perkara memang tk boleh elak punye mesti nak kena ada BERAT SEBELAH…terima khaseh n thank u girl…

      4

      0
  5. Ex-Amnet Forumer says:

    This girl tarik kenyataan pun, rancangan Stupid Girl, ehhh silap! “Clever Girl” tetap dah busuk. Org lagi percaya this girl dari TV3.

    11

    0
  6. kamusoxford says:

    Tak cantik…memek…dunia modern ni semua nak pandai & cantik kalau nak masuk tv

    5

    0
  7. nk tonjolkn diri je kn.. says:

    mereka bukan nk jadi clever girl. meraka nak tonjolkn diri di media masa je, mana tau dpt jadi pelakon tmbahan. Itu lah matlamat utama.
    Org skrg ‘sijil” utk simpan dlm clear holder je, tapi nk jadi retis..

    9

    0
    • dunia retis yang sia-sia says:

      clever girl yang real tak perlu pun bagi komitmen sign kontrak 3 bulan dengan realiti tv camni.. patutnya join program anjuran universiti.. buat research.. buat paten.. itu baru betul.. ni clever girl memang glamor je la yang mampu.. macam akademi fantasia.. tak kuasa aku nak mengikuti diari kisah hidup pelajar akademi fantasia tu semua.. dah macam sinetron 100 episod.. ingat penonton takde kerja lain ke nak pikir.. diari hidup penonton jugak yang tak masuk tv ye. diari retis gila glam spotlight je yang dihighlight sesangat..

      2

      0
  8. Anonymous says:

    tak payah la masuk realiti tv3…tengok apa dah jdi dgn yusop mentor. senyap mcm tu je lahhh..

    4

    0
  9. ungu says:

    dh baca dtails dlm youtube..kesian kiera jd mangsa..rancangan bodoh ni bkn level kiera..nasib baik kiera tarik diri.ni baru clever.

    4

    2
    • vvvvvvv says:

      bukan pilih kasih, kalau dh tau x boleh jwb soalan, harap jgn masuk program ini.

      2

      2
    • x ada tarikan pun says:

      alah..eloklah dia tarik diri, tiada pakej kalau nk popular. Rancangan skrang ni mau yg lawa dn bergetah je. Byk pelakon / penyanyi otai2 dulu, mana mau suruh anak2 mereka masuk TV.

      Gunakn sijil kamu di tempat yg sepatutnya.

      5

      0
  10. selalubetul says:

    Kiera ni pandai tak boleh tumpang, bodoh takboleh diajar. Okay so ko oxford. yeah so? degree je babe. ko special sikit je. takyah sembang mcm ko tu special sgt. nama pun showbiz, soalan A,B,C,D yg ko nak kecoh org tu boleh jawab apasal, boleh jd je org tu taram. kalau ko nak complaint2 mcm ni, time final exam boleh ah sis. clever girl ni kan competition org nak selamat punya cerita. tup tup ko ckp org tipu. takde bukti tp dah bising bising. pandai ke mcm tu? ko jawab pun muka gelabah mcm baru habis spm org tak kecoh lak. soalan yg ko menang juara mingguan yg ko tukar last minute(time aliff kata ko jawab betul and announce ko juara) tp jawapan first ko dah betul, org tak hentam ko pun kan? kecoh lah sialll. up post kat instagram mcm org tak sekolah. bongek. alumni oxford pun mesti malu

    2

    0
    • selalupahala says:

      akhirnya ada orang yg sependapat aku. pleaselah, Oxford cert tu tak menjaminkan kepandaian & kehebatan seseorang pun. aku paling menyampah tengok muka alhamdulillah dia masa dia SUKSES menjawab soalan soalan yg hmmm. kesian perempuan yg paling TAK BERDOSA & TAK BODOH ni.

      2

      0
    • selalupahala says:

      akhirnya ada yg aku sependapat. perempuan sejenis ni ingat Oxford cert dia tu cukuplah nak menutup kebodohan serta keburukan dia tu. pleaselah Oxford cert tu tak menjaminkan kau tu TAK BODOH & TAK BERDOSA langsung lah. aku paling menyampah tengok muka alhamdulillah dia sesudah sukses menjawab soalan soalan hmmm tu. hadoi. malulah sikit.

      0

      0
  11. Anonymous says:

    nasib baik ada astro….hahahah

    2

    1
  12. Anonymous says:

    Laaaa….. baru tahu ke? Reality show is all about cheating….?

    6

    0
    • leka dengan hedonisme says:

      dulu akademi fantasia gigih sms afundi bagai.. sekarang orang dah lupakan undi-undi peserta realiti tv ni.. sanak saudara dan fanclub je yang ada masa undi-undi retis popular ni sebab nak feel good factor.. beli tiket tengok konsert, tengok bola tu semua ko sedekah kepada penganjur.. sedekah anda kepada program hiburan semua amatlah dihargai??

      0

      0
  13. Anonymous says:

    memang betul…rancangan yg xde kualiti langsung…1st session soalan cm kanak2…then this year blm hbs soalan peserta dh blh bg jwapan….program haram jadah ni..waste time je?

    4

    0
  14. pekerja astro says:

    TV3suku…apa yg korang harapkan???

    7

    0
  15. Eeeee says:

    Stesen TV puak UMNGOK ni. Tiap2 malam cium pungkor Najib.

    5

    1
  16. haha says:

    OXFORD camni? alahaii

    10

    0
    • Anonymous 2.0 says:

      tu lah pasal. salah production ke tak ke, dia sendiri menunjukkan ketidakcerdikan dia melalui statement dia. ‘berbudi bahasa’ sangat. emosi pun ya. adei.

      4

      0
  17. Anonymous says:

    macai UMNO…kalau x main kotor xsah lerrrr..

    4

    0
  18. think says:

    Soalan pilihan jawapan? UPSR pun dah tanya soalan KBAT..

    3

    0
    • mari kita membasuh pinggan says:

      itu yang menghairankan sangat.. kita ni dulu pernah jawab soalan upsr pmr spm.. ada subjective ada essay.. dah kenapalaaa clever girl uji pesertanya MCQ dari minggu pertama sampai finale??? siapa tekan buzer cepat yang dicari ye.. takde sebab yang kukuh kenapa bukak mulut bagi jawapan A B C D.. tup tup alip satar pun kata jawapan anda betul.. jawapan anda salah.. begitulah rancangan satu jam pun berakhir.. penonton pun pandai-pandailah google kalau berminat nak belajar ilmu baru lepas dengar soalan clever girl.. tak minat walaupun tak tahu jawab? lupakan sajalah soalan tu.. marilah kita membasuh pinggan mangkuk lepas makan depan tv ye…

      0

      0
  19. kreuk says:

    ah, tv3 nk buli sorg pompuan sb statement dia tu? mmg dasar kaki buli. benda jadi bukan dlm ni je, prog realiti lain pun ada. cuma tak diperkatakan je.
    btw, silap pompuan tu jugak la sb xkutip bukti n main redah je bagi statement. kan ada dlm kontrak b4 masuk pertandingan tu.

    6

    0
    • konsep realiti tv memang begitu says:

      setuju.. dalam kontrak peserta rancangan realiti tv.. dah ada terms and conditions.. soalan bocor jawapan bocor siapa tersingkir siapa juara itu memang dalam kawalan penerbit dan sekutu dengannya.. yang penting what’s next apa hala tuju lepas rancangan realiti tv tu berakhir.. macam rancangan akademi fantasia.. bukan semua juara AF merasa jadi juara lagu.. kalau merasa sekalipun jadi juara lagu bukannya dia sorang je bolot setiap tahun.. bagilah chance orang lain pulak menang AJL.. itu sebab siti nurhaliza dah tak kesah pasal nak jadi juara AJL.. lagu bahasa melayu ni memang makanan dia.. cuba ko bagi siti nyanyi lagu bahasa inggeris.. entah english standard mana dia ikut.. dah tak boleh nak beza sebutan english dengan melayu baku ke?

      1

      0
  20. kiah pekasam says:

    nak uji clever girl pakai MCQ?
    soalan UPSR lagi KBAT daaaaaaaa
    soalan miss world pon ala2 viva doh
    hahahahahaha
    k bai!

    2

    0
  21. MerakSekampung says:

    YANG KUTUK TV3 THEN CAKAP TGK ASTRO SHJ TU MESTI HIDUP DIA MEMBOSANKAN. SEBAB ASYIK TGK ULANG TAYANG YG SAMA JE KAT ASTRO. OI, TV3 TU KERAJAAN LA DOL. UMNO TU IBARAT BOSS DIA LAH. KALAU BOSS NAK A. KAU KENA LAH BAGI A. MACAM KAU DENGAN BOSS KAU LAH. BOSS SURUH KAU BUAT KERJA TU KAU KENA IKUT JE KAN. LAIN LAH KAU TU SUKA LAWAN MAJIKAN LEPASTU KENA BUANG KERJA. HAHHA. KERJA MASING2 LAH NOKK, KAU KUTUK2 PUN KAU STILL TENGOK TV3 JUGAK KAN.

    1

    1
    • MerakSekampung says:

      SI KIERA PUN SATU. DAH TARIK DIRI TU TARIK DIRI JE LAH. TAK PAYAH NAK KELUARKAN STATEMENT YANG MEMALUKAN DIRI SENDIRI. KALAU KAU RASA KAU HEBAT KAU KEKAL KAN SHJ DIRI KAU DLM PERTANDINGAN. TARIK DIRI BUAT APA? JUST COMPETE JE DENGAN BIMBO TU. TUNJUKKAN KEBOLEHAN KAU. EMMM, DISEBABKAN KAU TARIK DIRI SO TERSERLAHLAH YG KAU PUN BIMBO SAMA. ANGGAP JE LA KAU TAK LAYAK UNTUK DIGELAR CLEVER GIRL WAAUPUN KELUARAN OXFORD.

      3

      0
      • hidup ini hanyalah sementara says:

        terus terang cakap sebagai penonton.. rancangan realiti televisyen semua ni memang ada skrip ada plan yang tersusun rapi.. so semua pelakon dan pembawa watak di depan kamera boleh expect what will happen.. cuma saja acah-acah terkejut beruk tak sangka dengan harapan penonton pun terpedaya.. itulah manipulasi media sayang-sayangku semua.. soalan bocor jawapan bocor semua itu hanyalah kepuasan sementara.. ko nak show off satu malaysia ko juara clever girl boleh jawab soalan yang bertaraf HOTS sekalipun walaupun ko ada kelebihan yang peserta lain takde iaitu mendapat jawapan bocor. terpulanglah.. bak kata pataya latipp.. don’t expect me innocent all time.. some time i have bad side and do mistake just like other normal person.. chill la janganlah melenting.. bukannya pataya latipp nak berhedonisme sampai tua kerepot.. ko tengoklah mariani.. dulu miss singapore bila tua muka berkedut berlakon watak nenek kebayan..

        1

        1
  22. Anonymous says:

    TV3,,,pelahap dedak. Stesen pengampu BN- Bonggok Negara.

    3

    0
  23. Anonymous says:

    hahahaaha….saman???
    watson nyambek aritu aapa kes?

    3

    0
  24. Anonymous says:

    habislah….boikot je lah. rancangan yg takde faedah. clever la sgt. clever nk sponsor je kot.

    1

    0
    • pemikiran kolot memang camni says:

      boikot clever girl.. jom tengok astro warna.. hidup mesti enjoy.. tak mau cedeyh-cedeyhhh.. hanya nak gelak terbahak-bahak berdekah-dekah je.. positive vibe.. program nyanyian pun apa kurangnya. lebih baik kita nganga tengok penyanyi menyanyi atas pentas.. menggamit memori gitu.. kita mesti support produk hollywood.. setiap bulan mesti ambil tahu filem hollywood apa yang best untuk ditonton.. single lagu hollywood yang hot pun wajib kita hafal dan hayati.. fefeeling caucasian sebentar walaupun baka asia gitu..

      2

      0
  25. Anonymous says:

    takkan aku mengundi umno lepas ni. semua politik kotor. termasuk pemakan dedak.

    1

    0
  26. Albert Einstein says:

    tukar je la nama rancangan ni dari Clever Girl ke Pop Kuiz. Baru org tak cakap byk sebab tajuk pon nnt kena dgn quality of soalan kuiz.
    Production Team Please take Note!

    0

    0
  27. Anonymous says:

    kapankan saja rancangan menipu ni. main kotor nk saman org lak. cibai lu.

    1

    0
  28. Bukan Budak Sekolah says:

    hmmm she’s good lah Oxford graduate kan. tp nak tegur sikit lah, seseorang yg mempunyai tahap pendidikan yg sangatlah tinggi sepatutnya mempunyai adab (budi bahasa) yg tinggi. nak menegur ke nak menghentam ke biarlah beradab. kita ni pun kena sedarlah kadang kadang sijil tinggi melangit pun tp tak semuanya ada ‘isi’. kebanyakkannya, ‘kosong’. untuk industri malaysia ni pula, cukup cukuplah produce rancangan yg ada BIMBO, FAKER, dan segala yg sama waktu dengannya. sekian.

    BRAIN WITH ATTITUDE

    3

    0
  29. use your brain, bitch. says:

    soalan yg memerlukan kiraan x sampai 5 saat boleh jawab.
    pikir la sendiri ye. ok, ciao.

    2

    0
    • umno bijan di hatiku hokkayy says:

      soalan camni ko jawab berapa saat ye??

      4x – 3 = 20y + 2x.. find x?? kemudian diberi pilihan A B C D.. ko hentam tanpa jalan kira memang nampak benar ko hafal jawapan bocor..

      lainlah kalau soalan macam ni.. apakah judul lagu kebangsaan bagi negara malaysia?? bagi pilihan jawapan A B C D sekalipun.. ko dengan bangga confirm tahu jawapannya yang paling tepat ialah NEGARAKU.. tapi soalan ni jika ditanya kepada orang yang tak ambil kisah pasal malaysia, mesti tak boleh jawab soalan yang dianggap terlalu mudah bagi kita yang patriotik ni.. hidup ibarat roda.. kita pun tak kesah apa judul lagu kebangsaan negara zimbabwe ke romania ke mexico ke melainkan kita ada minat nak ambil kesah kan..

      4

      0
      • basic math je pun.. nak hidupp says:

        ni soalan level pt3 ni.. siapa yang study istilah unknown, coefficient, equation bolehlah jawab soalan ni.. budak sekolah rendah pun boleh jawab jika minat nak belajar melangkaui syllabus.. soalan ni terus terang cakap ambil masa kurang seminit.. yang pasti bukan lima saat ye.. manalah mampu nak congak wooii dengan keadaan berdiri kemudian gigih kalut nak tekan buzer siapa paling cepat.. nak jawab soalan math ni kena ada suasana yang tenang bukan serabut-serabut terkalut-kalut.. baru boleh fokus.. baiklah aku tunjukkan jalan kiranya ye wahai penyoal umno bijan di hatiku hokkayy..

        4x – 3 = 20y + 2x.. find x?
        4x – 3 – 2x = 20y
        2x = 20y + 3
        x = 20y + 3 / 2

        beautiful nara tetiba menginsafkan aku kembali ke alam persekolahan.. artis pun harus educated walaupun orang selalu assume bimbo la beauty without brain la..

        1

        0
      • Anonymous says:

        yesss 2 saat..aku cleaver boy.

        1

        0
  30. Pemerhati says:

    Mana tak nya orang pandai ni bengang, ada pekerja tu jwb soalan dgn betul, bila ditanya jalan penyelesaian langsung tak betul, basic salah at the end peserta tu bgtau jawapan diberikan org dlm. Wakakak. Tv3 lanai.

    1

    0

Leave a Comment

Optional