Written by Bella | April 26th, 2016

Baru-baru ini, rumah pasangan selebriti Zaquan Adha dan Ayu Raudhah telah dipecah masuk buat kali ketiga dan mereka mengalami kerugian mencecah RM200,000.

Zaquan menerusi portal Media Hiburan tidak menolak kemungkinan bahawa rumah mereka sudah lama diperhatikan apabila beliau sebelum ini pernah “share location” melalui aplikasi WhatsApp untuk mengadakan majlis rumah terbuka dan menerima kehadiran daripada beberapa orang yang mereka tidak kenali.

Ia bermula sewaktu kami mengadakan majlis rumah terbuka.  Seperti orang lain, kami pun share location rumah supaya tetamu senang sampai.  Tak sangka pula jadi viral sampai ada tetamu yang tak kenal pun datang.  Selain itu, rumah kami memang sudah ‘diperhatikan’.  Pengawal rumah ada, cuma mereka bertugas pada waktu malam sahaja.

Antara barang mereka yang hilang ialah 15 beg tangan milik Ayu  yang berjenama Dior, Prada, Chanel, Louis Vuitton serta jam tangan Rolex dan New Balance milik Zaquan.

Payung skt muka brader hensem yg suka masuk rmh org buat kerja amal ni…tg nasib kau syaitooonnnn😡😡😡

A post shared by zaquan adha (@zaqone_08) on

Zaquan sempat memuat naik video di akaun Instagram miliknya yang dirakam oleh CCTV.  Ia menunjukkan pencuri tersebut masuk dengan memanjat pagar rumahnya.

Mungkin selepas ini Zaquan Adha dan Ayu Raudhah boleh menggunakan sistem keselamatan yang lebih baik jika tidak mahu pindah daripada kawasan perumahan terbabit. Anggaplah ini sebagai ujian Allah SWT dan mungkin ada rezeki yang lebih lagi buat anda berdua selepas ini.

Sumber Berita : Media Hiburan

33 responses to Kerana “Share Location” Di WhatsApp: Zaquan Adha Akui Mungkin Rumahnya Sudah Lama Diperhatikan

  1. Hit says:

    baru handbag yang hilang. belum ko rasa bapak ko hilang, tak pun laki yang hilang .

    0

    0
    • sekadar beringat says:

      berbanyakkanlah bersedekah. kalau beli handbeg rm 1000…sedekah lah rm 200 sekurang-kurangnya. itu yg terbaik….

      0

      0
  2. adudu says:

    baik buruk aplikasi teknologi canggih zaman sekarang.
    yg lama tetap terbaik. pakai kad jemputan je. hehe

    0

    0
  3. melati says:

    Uqasha Senrose ..Bakal Tunang dia Hilang kt Lautan Hindi pun senyap jeww..!!!

    0

    0
  4. olyra says:

    mungkin ini balasan dari Tuhan dengan apa yang korang buat ke atas rita rudaini dulu…

    0

    0
  5. Bravoo_Girl says:

    Selalu menonjolkan kemewahan… Baik adik mahupun si kakak…
    Kadang Allah nk uji Dik oiiii… Beringat la yer :)

    0

    0
  6. nok gebuzzz says:

    ujian ni sikit jer,lagi teruk rita punya ujian,kena tggl jaga anak sendiri,pke sdiri la ape family ko buat kat RR..hukum karma mmg ada.

    0

    0
  7. kasandra says:

    x bayar zakat lah tu…

    0

    0
    • Anonymous says:

      nak bayar zakat mcm mna bli handbag puluh ratus ribu katanya… padahal bli kat guangzhou jer .

      0

      0
  8. Nokia 3310 says:

    Kite ni hidupla ikut kemampuan. X slh pon. Yg salah bile terlampau menunjukkan kemewahan yg kita ada tu. Bila terlampau mewah,bnda tu akn menarik perhatian org lain yg perlukan DUIT. Pasni pakai nokia 3310 je k. Xdela mslh nk share location bagai. Sekadar cadangan.

    0

    0
    • damia says:

      kdg2 dia org ni bkn terlampau mewah pun, cume dah dasar suka menunjuk2. Kan prinsip org melayu, biar papa asal bergaya…
      Hidup ni kene bersederhana lah, jgn terlalu riak…

      0

      0
  9. Anonymous says:

    Kaya xkn ddk rumah yg ada guard waktu mlm jer kot,yg penyamun pun satu ntah kereta sape la agknya dia belasah pinjam last2 org yg x bersalah pula kena nnt…

    0

    0
  10. balasan tuhan says:

    nikmat Allah di tarik sedikit demi sedikit…

    0

    0
  11. putra says:

    Banyakkan bersabar zaquan. Ujian Allah. Manusia ni tau nak menghukum je

    0

    0
  12. Rita Rudani says:

    Lain kali soal keselamatan jangan nak berkira sangat. CCTV connect dengan internet/ smartphone/ direct dengan PDRM, safety door, guard 24/7, grill berkualiti.

    0

    0
  13. is says:

    Skrg ni byk system security yang canggih..pintu keselamatan dh byk dijual skrg..setakat harga pintu RM2 ribu apela sgt kan drpd rugi berpuluh2 ribu cmni..cctv pn dh canggih skrg siap boleh link terus kat hp..ni smpi 3x rumah kene pecah..

    0

    0
  14. Anonymous says:

    Apa dia tau main bola jerr..keselamatan x tau bab2 bnda2 utk keselamatan x tau..3 kali dah kna pch msok x da nak serik ke..almaklum la duit bnyak..sedekah kat penyamun rugi jerr..

    0

    0
  15. anon says:

    Tulah manusia akhir zaman ni suka bagi tau org semua benda yg dia org buat, or pergi. Sebok sngt nak menunjuk2…..Haa….padan dgn muka. Duk asek nak share location sngt, mcm lah org kesah. Haritu dlm daily mail, rmh pemain bola dia org pun kene rompak jgk, sb yg sama. Hope you have learned yr lesson lah….
    Tapi rumah dia org ni tak letak alarm ke…

    0

    0
  16. markonah says:

    Da prangai cam pepondan lorong ja suke sgt share location…gile perhatian x betempat..mendapatla..opsss

    0

    0
    • zaquan says:

      “Ia bermula sewaktu kami mengadakan majlis rumah terbuka. Seperti orang lain, kami pun share location rumah supaya tetamu senang sampai. Tak sangka pula jadi viral sampai ada tetamu yang tak kenal pun datang. Selain itu, rumah kami memang sudah ‘diperhatikan’. Pengawal rumah ada, cuma mereka bertugas pada waktu malam sahaja.”

      0

      0
      • Biskut says:

        so skrg pencuri pun tau dh siang hari takde org jaga. pasni pencuri akan pg mencuri waktu siang plak…hahahaha. bodo juga zaquan ni….

        0

        0
  17. dora says:

    moral of story xyah la share2 brg dlm rumah @ location…artis @ org skrg kalo apa2 upload dlm fesbuk…ig..penyangak penyamun apalg…mula la xtvt…yg si ayu rodoh ni siap list handbag branded..xpa la ayu rodoh…pasni ko g pinjam beg nek ta…dia kan byk handbag…

    0

    0
  18. adelia says:

    komen2 kat sini semua menghakimi org lain…mcm korang sempurna. jika salah tuduhan korang blh dianggap fitnah. dia buat baik atau jahat hanya Allah yg tahu.

    0

    0
  19. muhasabah says:

    Allah bagi sama adil tu… Jumlah rezeki untuk anak2 abg dia pun hampir sama dgn nilai yg dia hilang.

    Try muhasabah diri sikit. Mesti ada sesuatu yg Allah nk bagi tau. Hanya kamu2 dan keluarga kamu saja yg tau apa sebenarnya.

    0

    0
  20. rita rutati says:

    pe hal lak sangkut paut dengan rita rudani….ini zakuan..bukan zafuan..porrdahh

    0

    0
    • Anonymous says:

      sebab si bodoh bangang laki bini ni masuk campur hal rumah tangga RR.. bersangkut la tu.. bodoh nak mampus rita rutati ni.. penjilat la ni..

      0

      0
  21. kasandra says:

    HIDUP TERLALU RIAK…LEPAS TU SUKA MENUNJUK2 ALLAH X SUKA…ZAKAT PUN LUPA ASYIK TAYANG LAKI DAN MUKA BINI KONON LAWA SANGAT

    0

    0
  22. rinaman says:

    ko cuma hilang RM200K…tapi dalam xsedar..anak saudara ko hilang kasih sayang ayah seumur hidup…dari kecikk..kena ingat tu….minta maafla pada orang yg pernah kita zalimi….

    0

    0
  23. nana says:

    share video ni utk bg idea dkt org lain mcm mana nak pecah masuk rumah ko next time ke apa?

    0

    0
  24. nana says:

    Share video ni utk bg idea utk next perompak macam mana nak rompak rumah kau ke apa ni? lol

    0

    0
  25. Anonymous says:

    rumh kt bukit dhlia….jb

    0

    0
  26. kukulala says:

    rumh kt bukit dhlia….jb

    0

    0