Written by AbangNara | November 14th, 2013

Abang Nara memang tak layan Akademi Fantasia 2013 (AF2013). Namun Abang Nara mengikuti perkembangan rancangan realiti ini secara online. Agak kecewa juga diri ini dibuatnya apabila pengumuman mengenai AFMASUK dilakukan. Bukan apa, katanya AF2013 serba baharu, lebih kejutan dan lain daripada AF sebelum ini. Nampak gaya AF2013 masih sama seperti AF AF yang sebelum ini.

afmasuk azhael

Kemungkinan besar AFMASUK dilakukan kerana tersingkirnya pasangan duet Azhael pada minggu lalu. Ramai yang menggemari pasangan ini namun ternyata undian tidak mencukupi buat mereka berdua. Daripada apa yang Abang Nara baca, banyak pihak yang mempertikaikan kualiti Nabila. Namun entah bagaimana, undian Nabila sentiasa tinggi sehingga berjaya ke konsert akhir.

afmasuk azhael

Tidak mungkin ada manipulasi undian dilakukan kerana daripad apa yang Abang Nara ketahui, sebelum keputusan diumumkan, jumlah undian akan diaudit terlebih dahulu. Jadi ini bermakna memang Nabila mendapat undian yang banyak. Adakah Nabila akan terus kekal dan bergelar juara? Saksikan konsert final AF2013 Ahad ini untuk mengetahui apa yang bakal berlaku.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

116 responses to Keputusan Undian AFMASUK AF2013, Azhael Akan Bertanding Di Konsert Akhir

  1. miss mong says:

    layan the voice lg best

    0

    0
    • Wawa Zainal says:

      membazir je, maksiat semua ni..
      klik me..

      0

      0
      • eh! says:

        nabila boleh blahhhhhhhhhh.. yg undi nabila adalah mereka yg punya kecacatan telinga yg kronik…

        0

        0
        • Buang Jerrrrrr says:

          meluat aku sama Nabila ni, standard penyanyi karaoke jewww. menyemak jewww….

          0

          0
        • comel says:

          NABILA suara memang tak sedap, sedap lagi idola kecil menyanyi.. maafkan saya, tapi kalau saya jadi nabila, tau ramai orang tak suka, saya sendiri akan minta tarik diri daripada rancangan AF ni…

          0

          0
        • K.A.A says:

          nabila nyanyi x best.. tapi berlagak dia yg macam best.. kalo menang af pon ko dpt glamor x lama la…

          0

          0
        • Anonymous says:

          astro kekalkn nabila supaya nk org ramai yg mmg xsuke dgn minah 2 vote pelajar yg laen supaya nabila terkeluar..kaut untung banyak kot org laen jenuh bersaing nk keluarkn c nabila 2 tp xkeluar2..cube la akhir juri plak yg pilih juara knpe nk tentukan melalui undian..nasib baek aku x undi,xberbaloi kot..

          0

          0
        • ASTRO says:

          Keputusan FINAL :-

          1) Faizul
          2) Azhael
          3) Nabila
          4) Aishah
          5) Amira
          6) Indah

          0

          0
        • ok says:

          errrr…. saper nabilah???

          0

          0
        • Anonymous says:

          bukan nak compare tapi ce korang tengok talent kat dalam The Voice sebagai contoh, hebat2 blaker. sekali tarik, memang berdesup tapi aku x tw kenapa kalau malaysia ni, talent2 rancangan hiburan mcm AF ni kelaut aje. dalam malaysia ni x ada talent hebat2 ke??

          AF tersangat la x sdap, aku layan sekali je. tu pun skali lalu, memang out. totally out

          0

          0
        • :) says:

          kualiti editing suara pun main peranan jugak..
          kalau banding dengan the voice. suara diorg memang dengar sedap kat tv sebab mixing bagus. AF pulak hampeh.. suara muzik tah pape. suara mic lagi la teruk..

          0

          0
        • Lembu Gemok says:

          nabila sepatutnya dari awal takyah terpilih..astro punya taktik kotor..puiii..nak untung besar la tu..dah laa bil pon dah naik..serabut..dalam banyak2 af, hafiz jer yang macam dah femes sekarang..yang juara2 lain semua ntah ke mana..vince, zahid, mawi, faizal (terus senyap), mila, stacey, shahir dan hazama semua tak fokus nyanyi as main career tp ada berlakon dan sebagainya..kualiti nyanyian semua fail~huhhh..come on industry music..come on..wake up!!!

          0

          0
        • cikaki says:

          aku pun syok lyn the voice,,mesia ni lebih pentingkan rupa dr suara..suara sume kelaut…dats y yg kuar pogram realiti kt mesia ni sume senyap jek..yg ade pon sorg dua je menyerlah

          0

          0
        • Lalala says:

          Najwa latif lagi hebat, xpayah masuk program ni sume… Dah pouler dah die….

          0

          0
      • Baby AA says:

        Sorry la, Nabila suara sendu la…layak menyanyi di majlis kenduri kawin saja. Singkirkan saja…

        0

        0
        • Jemah says:

          Indah ada iras Dayang Nurfaizah….akak suker. Suara pun best…

          0

          0
        • hijau says:

          kalau nyanyi kat kenduri kawen pun tetamu ley tersedak time makan, pengantin rasa nak lempang je

          0

          0
        • Akademi Fakka says:

          aku dah tak heran dgn juara af ni. jadi juara pun 3 tahun…tenggelam la tu. berapa banyak juara2 yg dah tenggelam dan tak timbul2 semula. retis mee segera…hangat hanya sementara.

          0

          0
        • Olngok says:

          SI NABILA NI DAH NYANYI KAT AF PON KE LAUT,KALAU NYANYI KAT KENDURI KAWIN RASANYA MATI TERCEKIK TETAMU DGR SUARA DIA

          0

          0
      • Neeolga says:

        Nabila ni mesti ada pihak2 yg sponsor undi ni..mcm aku x tahu permainan AF ni. Suara cam katak boleh masuk Top 5 ??? Something needs to be done.

        Lingkup industri hiburan la kalu cam ni !!!!

        0

        0
        • lynn says:

          suara macam katak hahahaha. aku rasa lebih sesuai kalau suara mcm nyamuk. senak jantung aku dgr suara si nabila ni. bajet cute pulak tu. pakai tudung tapi pakai tights. baik tah payah pakai seluar langsung menyemak je kau kat af tu.

          0

          0
        • vanilla says:

          1 word….SAMPAH!!!

          0

          0
        • Selamat says:

          saye pun asalnye pelik nape undi die tinggi. tp kebetulan satu hari saye bace paper, bf die yang support die gile2. kempen suh undi nabila nieh. walaupun tak sedap langsung. bingit. OMG… yang paling takleh blah, bile ade keluar lam diari derang tu, die kate “saye tau,saye memang boleh menyanyi…” bluek..

          0

          0
      • Assteruk says:

        memalukan..sebab no1 aku tak tengok af adalah nabila. siapa lagi?
        siapa yg bahlul mengundi dia aku pun tak pasti. suara bagus terkeluar awal, suara cam kambeng nak beranak..kekal. tak paham aku la.

        0

        0
      • Surat terbuka says:

        tengok AF boleh; mengundi jangan !!!!!
        ini semua drama nak untung sms, semata.
        AF= akademi nak duit korang.

        0

        0
    • i love adam levine says:

      aku pun layan the voice dari af ni.. yg masuk af ni semua mcm bidan terjun especially si nabila.. suara chipmunk!

      0

      0
    • kk says:

      nabila si suara katak

      0

      0
    • Aaron Aziz says:

      baik tengok aku berlakon,,
      ada gak pekdah..klik me..

      0

      0
    • keledek says:

      AF ni sejak aku sekolah menengah lagi.. dari zaman geng2 vince,, aku follow sampai af3 je. pastu tengok gitu2 je la.. dah tau dah mainan politik AF.. saja keluarkan student paling ramai org support then buat afundi masuk nak cekau duit org le tewww… bila azhael klua aritu dah agak dah heleh mesti ade afmasuk nih.. tau nak untung je.. servis haprak. citer ulang2. lagi satu dah elok raja lawak kat prima g buat channel warna. satu hal kena subscribe. cer fikir sikit macmane nak buat terutama bila hujan. ni tau nak sedut duit org je

      0

      0
    • Mashi says:

      AF? argh boring! azhael ni..aduii! Hael ni classmate aku mase form 4. jarang lepak ngan dia sekali, die always dengan kawan yang sebandar ngan dia je.. tau2 je masuk mentor.. AF.. Hael: as you ex-classmate, i wish you good luck laa walaupun aku tak penah dengar suara kau nyanyi..or tengok af..

      0

      0
    • zuanzuan says:

      drama Af berulang kembali…..astro akan cuba keluarkan peserta yang terbaik dan jadi peserta yang tidak semegah mendapat undian tertinggi, supaya peminat2 yang beremosi akan mengundi byk2 untuk memenangkan peserta yang terbaik tp jumlah undi yg sedikit dengan itu astro akan buka afundi masuk,so peminat yg beremosi tadi akan terus dan terus mengundi dan astro terus dan terus kaut keuntungan, hahaha, jangan pulak juara af dikongsi oleh dua peserta sudah…..lar ye

      0

      0
    • Anonymous says:

      Pandai astro ni buat duit. Keluarkan si Azhael lepas tu buat AF masuk. Keluar ke masuk ke aku tetap tak undi. Baik duit tu aku guna untuk isi minyak yg harganya makin naik. Hahhahaha.

      Nabila tu aku rasa kalau ko menang pon takat dlm Af je la. Tak ke mana ko ni dgn suara ko tu.

      0

      0
    • hyde says:

      betul!!!! THE VOICE tak terbanding ngn AF semua peserta hbat2 sampai tak tau nak pilih . btw.. team XTINA! harap jacquie lee and matthew schuller menang!!!!

      0

      0
    • The Voice Best says:

      Betul tu baik layan The Voice

      0

      0
  2. nenek kebaya says:

    xde perubahan pon AF ni….sama gak mcm dulu2…apesal ada penyingkiran minggu lepas?baek xyah singkir….lepas tu sibuk nk azhael masuk balik…apelaaa…buang masa jer benda cam tu…errrmmm….

    0

    0
  3. AF TAK BEST says:

    sembilan tolak satu same dengan lapan laaaaaaaaaaaa……………

    AF x best!!! ape ntah yg outstanding nye pon xtau la -__-“

    0

    0
  4. NAEMAH says:

    entah… x best lgsg…rancangan yg x membina minda…sowyyyyyyyyyyyy

    0

    0
  5. mama gangnam says:

    ini sume drama berbyr dr astro…..propaganza sgt!!!

    0

    0
  6. mieowwww says:

    dah agak akan masukkan balik azhael..ni sume taktik nk suh orang vote..kaya la ko asteruk..dapat untung juta2 tapi citer asik ulang je

    0

    0
  7. melati says:

    Aznil juga yg best kalau jadi Host,,ni dia ambik si Emosi kampong tu (Zizan) Host dah macam pertandingan Karaoke jer aku tgk…menggong punya Astro carilah yg ader class skit.

    0

    0
  8. AF Serba baru.. disebabkan:
    NABILA = dikekalkan.. sbb ASTRO nk kaut duit undian lebeyyy..
    AZHAEL = digugurkan.. sbb nk buat AFMASUK.. (so kena undi lg.. dpt bnyk DUIT lagi)
    AMIRA = no komen.. suara bole la.. UNIK katanyer..
    Propa lebih arr Astro ni.. harap2 INDAH @ AISHAH @ FAIZUL la juara.. klu x.. mmg aku gam trus AF lps ni… aptb!!

    0

    0
  9. Melayu Tegar 2020 says:

    Hidup UMNO!! Hidup Melayu!! Hidup Bumiputera!!
    Bersama-sama menuju wawasan 2020..
    Kearah negara berpendapatan tinggi dan maju!!!!!!!!!

    Dulu, Kini & Selama-lamanya BN!!

    0

    0
  10. zizaz says:

    tgk leh la,nk undi sori..
    xkisah pun sape jd juara
    nsib korg la jd ‘bhn mainan’ astro

    0

    0
  11. samsul says:

    program yg paling bodoh..konon la mencari bakat yg luar biasa dan boleh jd menganti pada penyanyi yg sedia ada..tapi apa pun x boleh..yg astro lahirkan hanyalah penyanyi yg bersuara biasa2 saja..d mana class nya af yg konon lain dri yg lain ni..100% d tgn pengundi konon..phuiiiiii

    0

    0
  12. mrs arumugam says:

    amira suare die hmmmm. plsss la. sape la yg pilih die ni dlu?
    ade tone? gile ke pekak?
    ape ke da xde taste telinge2 org msia ni?

    aku admit aku x undi. tp pd yg undi tu pls la vote for quality.
    such as azhael or faizul or aishah

    indah : terjerit jerit. bingit telinga denga
    nabila : no komen. mayb ade yg lg baek dr die. tp mayb ni rezeki die
    amira : hmmmm.. say no to amira! hahaha
    aishah : not bad ade rupe ade suare
    azhael : duo yg best. bg lagu ape pn mst diorg blh bawak.
    faizul : suare die unik. (calon juara)

    0

    0
  13. ainHQ says:

    AF13 dah jadi huru hara…bila yang faveret tersingkir, mula lah buat AFUNDIMASUK..tu la..masa sesi pemilihan tak nak pilih yang betul2 layak…sekarang dah kacau bilau..

    0

    0
  14. samad says:

    Nabila ni anak orang kaya ke ? Suara x sedap langsung !!!

    Bini Galaxy Meter mesti dia paling rendah sbb 1 Hp boleh vote sekali je, tapi bila undian dia tinggi sebab satu Hp berjuta kali pun boleh vote

    Ni menunjukkan peminat dia x ramai pun tapi ada “beberapa” yang undi sangat banyak

    0

    0
    • mr af says:

      mak dia yg paling banyak undi..maklumlah org kaya….lagipun memang nabila pandai menarik org utk mengundi dgn lakonan hipokritnya dan yg over tu……dia akan jd juara af 2013 ‘sampah’ sahaja……no quality

      0

      0
    • gadis says:

      Da c ckgu syafi tuu mak sedare dy . Kes na menang kn ank sedare laa tuu . Even tapndy nyanyi pn tape asal menang dpt wet bole tayang 1 mesia cm dy hebat sangadd . Sore katak pn ok gak atleast ad gak ujan turun . Dr c nabila . Menyaket kn aty org y denga j . Puii laa .

      0

      0
  15. Didie says:

    Dah bole agak da drama ni..astro sngt kan..

    0

    0
  16. mokcik says:

    mmg ramai peserta kali ni tak berapa nak boleh menyanyi
    jika sekiranya masa pencarian peserta tiada yang bagus
    tak payah nak serkap sapa2 je untuk masuk
    jika tak cukup peserta…announce je pertandingan af dibatalkan krn kurang peserta yang berkualiti

    0

    0
  17. suke af1 says:

    aku pon x penah undi derang ni tapi aku rase azhael yg dah di afmasuk kan ni ade kualiti utk jadi juara selain faizul.. aishah x mungkin kot tpi ape pon boleh berlaku final nnt..
    to be honest, aku suke sgt faizul nyanyi lagu gerimis mengundang (ntah konsert ke brp) n mase battle lagu nakal dgn azhael..

    0

    0
  18. risha says:

    ada aku kisah pasal diorang ni??AF skrg tak best mcm dulu..bercintalah,propalah,pe2 jelah…

    0

    0
  19. Aku geram ASTRO! says:

    siapa yang kaki sms AF nih memang mangsa dunia kapitalis Astro. Banyak sangat lakonan untuk masuk poket astro nih. Kalau korang perasan semua finalist termasuk Azhael dah tahu lagu untuk final. Pembikinan video klip pun dibuat 2 minggu lepas. Sah sah la tak akan ada yang tersingkir, Sesi mesra di rumah siti tuh pun rakaman 2 minggu lepas….alih2 baru je tunjuk Isnin lepas kononnya surprise untuk finalist lihat pra tonton lantera timur konon! cittt!!!!! dari situ aku dh dapat hidu Azhael tak mungkin dikeluarkan..(bukti korang boleh lihat instagram (ROZISANGDEWI) dia dh upload 2 minggu lepas kot!!!…..kalau azahael keluar pun sah sangat sandiwara kapitalis ASTRO!!! Kantoi!!!!

    0

    0
  20. mr af says:

    xpenah tgk zizan mulakan konsert af ngn salam………….hurmmmm

    0

    0
  21. otoks says:

    tak tkejut pon masa azhael keluar time semi aritu, sbb dah nampak permainan dia cemane. selalu mmg indah @ aisyah terkebelakang sikit, tapi kali ni dapat potong azhael. pelik x pelik sbb dapat tgk fanbase diorang semua kuat ke x.

    pelis la, xpayah undi2 semua ni. tak kesahla sape2 juara, janji kita dah dpt tgk mana yg dapat pegi jauh, mana yg akan tenggelam. gua dpt rasakan, time final ni la baru astro betul2 kira undi korang tu. yg sebelum ni mmg plan je semua.

    0

    0
  22. mr af says:

    yg roslan aziz lak….asal peserta pompuan ajer terus jadi buta pekak badak….yg menyanyi kera sumbang mambang pon dikatakan ‘u did very well’..phhuuuiiihhhh!

    0

    0
  23. kay says:

    AF paling bosan dlm sejarah…huhuhhuuu

    0

    0
  24. vvvv says:

    mmg sume ni sandiwara astro semate…yg vote pun mybe saudare mare deorg je..yg lain tu sume propa astro je meh

    0

    0
  25. vivi says:

    ni semua sandiwara astro je kan…yg vote tu sume saudara mare deorg je…asto mmg tau nak kaut untung je meh..

    0

    0
  26. MKH says:

    AF ni dah tak relevan laaa

    0

    0
    • Sabri Ali a.k.a Nick says:

      Betul! Dari musim keempat lagi AF sudah tidak relevan. AF4 pada 2006 dorang sudah tidak tengok lagi sebab Piala Dunia 2006!

      0

      0
  27. ?????????????? says:

    3+3=6

    0

    0
    • ape kesss;' says:

      weh..aku punya serius baca komen sume kutuk peserta AF N ASTRO..tiba-tiba kat komen ko?! Boleh pulak aku snyum sorg2 kat dpan skrin laptop nih cam org x betul..kikiki…

      0

      0
  28. emas says:

    dah nak final dah?nmpk sgt tak penah follow..(sbb bosan)..haha

    0

    0
  29. Godek says:

    Aku paling mnyampah tgk budak nma INdah tu,,indah lh sgt..menyanyi jerit – jerit je.Perasan bgs sgt pulak tu siap mngumpat budak AF yg lain.Amira tu d katakan ada suara unik.mcm tu ker suara unik?mcm suara bdk baru nak baligh jer.Nabila aku heran knapa msh dpt sampai Final pulak??

    0

    0
  30. Liliana says:

    Suara amira sumpah macam bapok dowh!

    0

    0
  31. Nabila is a female version of Mawi, Shahir and sapa juara dri Terengganu tu? Semua jdi juara tpi juara skjap jak….Nabila????? Sapa yg bgi kad hijau dgn dia ni?

    0

    0
    • Dini says:

      Atleast yg lain2 tu time konsert mmg best je nyanyi… Esp shahir n faizal tu… Mawi tu lain lah name pon tsumawi, tp ade la jugak certain2 lagu yg sedap… Yg nabila ni merata2 org kutuk die, konsert sumer mmg kelauttttt.. Faizal tu paling teruk aku rase sempat gak setahun die femes, tp kalo si nabila ni 3bulan da cukup lame dah..dah tahniah bebanyak sgt dah..haha

      0

      0
  32. Anonymous says:

    Mana penyokong nabila yg undi dia bebanyak tuuu. Macam takdeeee je. Undi hantu apa.

    0

    0
    • minah jambu merah biru says:

      mungkin jugak….kite bukan Nye Nampak masing masing punye undi…jangan2 undi asal bolehhhhhhhhhh aje ! pasal kite tk Nampak pe !!

      0

      0
  33. cutie pie . says:

    amira ni memang dah lama menyanyi , suara dia memang 100% lebih bagus lah daripada nabila chipmunk ! aku lebih suka kat amira sbb suara dia lain daripada penyanyi yg ada kat malaysia ni . #teamAmira AF

    0

    0
  34. ANNOYED DGN NARA says:

    LAA…POYOLAH ABG NARA NI…PERLU KE NAK START ARTIKEL DENGAN…”ABANG NARA MEMANG TAK LAYAN AKADEMI FANTASIA 2013…”

    APA YANG CUBA DIBUKTIKAN? YOU ARE TOO COOL FOR THIS? GELABAH LA. ESOK LUSA BUDAK2 TU JADI ARTIS KO JUGAK YANG HADAP…NAK PULAK BILA MELIBATKAN FREE GIFT DAN MAKAN FREE DAN SEMUA YANG FREE.

    HERGGH.

    0

    0
  35. minah jambu merah biru says:

    suara si Nabila ni tk sedap n tk bagos kenape undian dia asek tinggiiii aje …macm dh pakat pulak nk kasi dia menang ! mentang2 lah dia ni bertudong bertongkos lomos la nk kasi dia menang ! walau pon suara dia macm ciak ! Al maklom lah bertudong kannnnnnn besar kemungkinan bertudong di dahulu kan emmmmm mungkin jugak eh…kalau bergitu undian sms tk adil lah kan….kadang2 undian sms ni bukan Nye leh pecaya sangat ! boleh pecaya ke ??????

    0

    0
    • Emma says:

      tak payah nak kaitkan tudung dengan hal ni.. semua wanita Islam mmg wajib pakai tudung. sekian terima kasih.

      0

      0
      • lolo says:

        and….kalau nk ckp pasal wajib, suara wanita tu pun aurat yg wajib dijaga bukan dilagu2kan.. kalau sedap pun boleh mmbawa fitnah, yg x sedap lagilah bukan setakat fitnah…mcm boleh mengundang bencana n peperangan

        0

        0
  36. ramai juga yer juri tak bertauliah kat page sini…ahahahahaa

    0

    0
  37. green skarf says:

    Nabila feeling2 confident menang..ko x tau x orng kutuk ko berbakul2 ..??dh larr perasaan cantikkk sngt lps tue feeling2 yuna…say no to nabila ever!!

    0

    0
  38. muni says:

    eleh…ni trick astro je….sebenarnya azhael dpt undian plg tinggi…..sbb tu singkirkn azhael n adekn undian masuk….hmmmm….tu semua duit…..tup2 juare azhael nnt….

    0

    0
  39. Anonymous says:

    amira nynyi ikut hidung.bunyi besar sbb lubang idung besar & kdg2 dgr macam suara bapok.aku bkn nk kutuk..tak caye cuba dgr this week.

    0

    0
  40. Janda Vogue says:

    AF yang paling BODOH dan MEMALUKAN…LOW CLASS TAKDE QUALITY…aku tak faham kenapa kesemua peserta HAMBAR TAWAR cam 1001 benda yang tak kena dengan AF kali ini…..

    daripada menerbitkan rancangan AF yang teramat BODOH dan MEMALUKAN ni lebih baik ASTRO MEMBATALKAN TERUS AF KALI NI….YANG TAK FAHAM KENAPA SUARA SUARA SUMBANG MACAM NI BOLEH LULUS MASUK PERTANDINGAN BESAR MACAM NI…AND SO FUNNY TERAMAT FUNNY SUARA CAM CHIP MUNK GOT THE HIGHEST RATING !!! OH PELEZZZZZZZZZZZZZZZZZ…DO ALL MALAYSIANS ARE STUPID AND BUTA SENI VOTE SUARA SUMBANG DAN MENYAKITKAN TELINGA !

    0

    0
    • mr af says:

      that’s why la seni di negara kita selepas zaman Allahyarham TS P Ramlee terus merudum lagi2 di peringkat antarabangsa secara keseluruhan tanpa menafikan segelintir bakat2 yg masih menyerlah….

      0

      0
  41. kak bedah says:

    ade lagi ke org tgk AF?
    AF is soooo 2005.yg saki baki af dulu2 tu nak buat apa?
    90% jadi sampah dlm industri seni.yg betul2 bape kerat je.

    0

    0
  42. Angry Bird says:

    nak kata azhael tu best sangat tak juga…ada juga lagu yg diorg bawa tak kena…cth mcm lagu lelaki ini diorg nyanyi mcm tak best jer tapi masa lagu khayalan tu best…suara amira kat mana yg best aku pun tatau…yang dia nyanyi lagu omputeh tu mcm sengau je dengar, setakat ni takda lagu yg dia bawa yg bleh buat aku ingat kat dia…biasa² jer…indah not bad la tp suka jerit² :D….faizul aku suka tgk dia punya persembahan & lagu nakal masa battle aritu best wpun takda juri yg pilih dia…aishah waktu dia nyanyi ngan hafiz tu best!!!

    Nabila????? hehehe malas nak komen :P Sorry pengundi² nabila
    Juri??? tayah komen sebab diorg lebih tau walaupunnnnnn…..

    0

    0
    • mr af says:

      cume si Faizul tue…..bluuuurrr sesangat dan terlalu kontrol macho……..penghayatan dalam persembahan nampak terlalu kosong

      0

      0
  43. Mashi says:

    AF boring laa.. banyak sangat pertandingan menyanyi…biasa nyee, kalau pertandingan macam ni.. aku tengok final.. tu pun bila da nak kasi result.. sape menang… tak pun, tengok kat twitter je… sorry guys, you might not like my comment, but reality nye takkan sama dengan fantasi…

    0

    0
  44. ASTRO KAYA RAYA says:

    INI SEMUA POYOOOO… NARA PUN POYOOO. NAK CEPAT KAYA MACAM ASTROK. HA HA HA

    0

    0
  45. damai says:

    Asto if u want changes please during final no voting from public but the judges who decide the winner itu baru adil and puas hati. At least Mentor 50-50, ini 100% undian, pordahhhhhh

    0

    0
  46. kiki says:

    hi nyah!

    0

    0
  47. mikan says:

    lagik satu aku tak puas ati dengan af ni..kenapa bila ada peserta terkeluar, mesti nak salahkan pengundi yang tak mngundi????bangang ke apa.kalau sorang rakyat malaysia mengundi sampai sejuta sekalipun, tetap akan ada yang dapat undian terendah..takkanlah semua undian sama jumlah, semua tertinggi xda yg terendah?pihak af jugak yang buat sapa yang dpt undian terendah, dia akan tersingkir..tp knapa bila peserta tsingkir nak salahkan pengundi??yang kaut untung astro jugak .pengacara yg asyik2 ckap salahkan anda yang mengundi tu, abis je tugas mengacara dapat bayaran.pengurusan af semua dapat duit..yang berabis duit mengundi, si pengundi jugak…tu pun msih jugak disalahkan sb tak mngundi menyebabkan pserta tersingkir…-..-

    0

    0
  48. Datin Hangit says:

    Datin rase tkde yg mngundi sgt pun and Astro tkde kire pun undian2 tu sume.. Astro ni propa je..

    0

    0
  49. umiedella says:

    yang untungnye ASTRO je…

    0

    0
  50. suke af1 says:

    kalau nak diikutkan azhael ni untung sebab baru 2 ari keluar dah diserap masuk balik.. kiranya derang dah boleh buat mcm2 mase kat luar 2 ari tu kalau nak compare dgn pelajar2 lain yg terkurung dlm akademi..
    pasal si nabila ni, mase awal konsert dulu mmg kene kritik teruk dgn juri2.. termasukla syafinaz yg kate dia mmg x layak masuk af.. tpi tu la org tetap vote dia.. mayb sebab simpati kot sebab dia kene hentam dgn juri2.. aku rase dia pon redha kalau dia kene kuar tapi nak wat camane.. dah org ramai vote dia.. tu sebab dari minggu ke minggu x kuar2.. lagi 1 mayb sebab pembawakan diri dia dlm akademi tu sebab tgk kat diari, dia x de la gedik pon n selalu try nak buat yg terbaik.. just my 2 cents..

    0

    0
  51. errafazira says:

    Af teruknyer..xda mood lgsung

    0

    0
  52. maskuride says:

    Adei….sedih aku tengok artis2 yg nak sangat kejar glamour…pegi nyer xkemana pun…amek contoh mcm the voice…suara ada kualiti walaupun muka xbape nak pegi sngat..ni harap muka lawa tapi suara jahanam..puiiii…

    0

    0
  53. abang cute says:

    Pelik lah,,dalam dok ramai yang kata AF ni macam itu la ini lah..x best lah..hampeh lah..tapi ada jugak yang undi…..selagi kita dok undi dok tengok..selagi tu lah Astro akan wujud kan AF ni…sapa x mau untung..cer sekali kita pakat ramai2 tok sah dok undi…tengok dorang nak teruskn ke tak??? Btw abang cute x layan pon AF ni…sebb x de anak ikan yang taste..muahahahaha…just kidding..

    0

    0
  54. lanunz says:

    AF kena buat live score bagi undian yang dibuat…..baru nampak ketelusannya…..baru tahu prestasi undian setiap peserta secara terus.

    0

    0
  55. […] Keputusan Undian AFMASUK AF2013, Azhael Akan Bertanding Di Konsert Akhir (113) […]

    0

    0
  56. Fadzlil says:

    Dulu minat juga AF nie..sejak habis Mawi juara…terus kurang minat…sistem dan lagu lagu dipilih ikut syok sendiri bukan memfokuskan keupayaan peserta itu sendiri.Bosan cara AF cari penyanyi serba boleh.

    0

    0