Written by AbangNara | July 15th, 2011

keputusan terkini apm2011

Oh my god rupanya hari ini ialah Anugerah Planet Muzik 2011. Kenapa macam tak ada promosi langsung? Ini sungguh memalukan. Bukankah APM merupakan anugerah yang gilang gemilang kerana menggabungkan 3 buah negara iaitu Malaysia, Indonesia dan Singapura? Ke Abang Nara sorang je yang tak tahu hari ini APM2011?

Apa pun jom ikuti keputusan terkini Anugerah Planet Muzik 2011 (APM2011) di bawah. Pemenang ialah yang di”bold”kan:-

1. VOKAL TERBAIK (ARTIS BARU LELAKI)
BEST VOCAL (NEW MALE ARTISTE)
Aris 1000 X Maaf
Febrian Cinta Itu Gila
Igo Kemenangan Cinta
Sandhy Sondoro Bunga Mimpi
Sezaire Sezali Matahari

2. VOKAL TERBAIK (ARTIS BARU WANITA)
BEST VOCAL (NEW FEMALE ARTISTE)
Aisya Hasnaa Lagu Mahu Kamu
Amanda Imani Selamilah Cinta
Ana Raffali Tolong Ingatkan Aku
Mytha Seperti Yang Kau Minta
Roze Harum

3. VOKAL TERBAIK (DUO/KUMPULAN BARU)
BEST VOCAL (NEW DUO/GROUP)
Ana Raffali, Sohaimi Meor Hassan & Altimet Kalau Berpacaran
Azlan & The Typewriter Kelibat Si Penyair
Govinda Bawa Aku Lari
Projek Pistol Wanita Seluruh Dunia
Zivilia Aishiteru

4. KOLABORASI TERBAIK
BEST COLLABORATION
Amarah Siti Nurhaliza & KrisDayanti Audi Mok Siti Nurhaliza
Berteman Rindu Didicazli & Giselle Didicazli Didicazli
Harus Bagaimana Atilia & Maliq & d’Essentials Widi Puradiredja Widi Puradiredja
Kalau Cinta Aliff Aziz & Joanna Panji Panji
Sayang Dayang Nurfaizah & Marcell Omar K Nuur Iman

5. ARTIS LELAKI TERBAIK
BEST MALE ARTISTE
Faizal Tahir Adrenalin
Glenn Fredly Lovevolution
Hady Mirza Sang Penyanyi
Hafiz Masih Jelas
Judika Setengah Mati Merindu

6. ARTIS WANITA TERBAIK
BEST FEMALE ARTISTE
Agnes Monica Sacredly Agnezious
Ana Raffali Ketika Aku Kecil
Astrid Lihat Aku Sekarang
Rossa Harmoni Jalinan Nada & Cerita
Sarah Aqilah Sarah Aqilah

7. DUO/KUMPULAN TERBAIK
BEST DUO/GROUP
Andra & The Backbone Love, Faith & Hope
D’Masiv Perjalanan
Kotak Energi
3 Suara – Jaclyn, Ning & Shila 3 Suara
6ixth Sense + – x /
Ungu 1000 Kisah 1 Hati

8. ALBUM TERBAIK
BEST ALBUM
Cari Jodoh Wali Sujana
CTKD Siti Nurhaliza & KrisDayanti Aubrey Suwito, Audi Mok, Charly ST12, Siti Nurhaliza & KrisDayanti
Energi Kotak Pay BIP
Ketika Aku Kecil Ana Raffali Aidit Alfian
Sang Penyanyi Hady Mirza Hady Mirza
3 Suara – Jaclyn, Ning & Shila Irwan Simanjuntak, Paul Morrison, Kevin Chin & Aylwin Santiago

9. LAGU TERBAIK SINGAPURA
BEST SONG (SINGAPORE)
Harum Roze Imran Ajmain & Alif Shah Shamsiri
Ku Tetap Kan Menunggu Hady Mirza Hady Mirza Hady Mirza
Lagu Teman The Lion Story feat. Zahidah Haramain Osman Haramain Osman
Maafkan Ku (Oh Cinta) Faizal Isa Janz Abdullah Aina Azizi & Khairul Anwar
5 Matahari Sezaire Sezali Haramain Osman Haramain Osman

10. LAGU TERBAIK MALAYSIA
BEST SONG (MALAYSIA)
Awan Nano Hafiz M Nasir Buddhi Hekayat
Hanyut Faizal Tahir Audi Mok & Faizal Tahir Audi Mok & Faizal Tahir
Kalau Berpacaran Ana Raffali, Sohaimi Meor Hassan & Altimet Sohaimi Meor Hassan Sohaimi Meor Hassan, Ana Raffali & Altimet
Kekanda Adinda Atilia & MonoloQue LoQue LoQue
Noktah Cinta Hafiz Ajai Sheikh Qalam

11. LAGU TERBAIK INDONESIA
BEST SONG (INDONESIA)
Cari Jodoh Wali Apoy Apoy
Cintailah Aku Sepenuh Hati Ari Lasso Sandy Canester & Pay Ari Lasso
Karena Ku Cinta Kau Bunga Citra Lestari Dewiq Dewiq
Pelan-Pelan Saja Kotak Pay & Kotak Dewiq
Rindu 1/2 Mati d’Masiv Rian d’Masiv Rian d’Masiv

12. LAGU TERBAIK
BEST SONG

Awan Nano

13. ARTIS SINGAPURA PALING POPULAR
MOST POPULAR SINGAPORE ARTISTE
SG1 Aliff Aziz SG11 Rancour
SG2 Didicazli SG12 Revalina
SG3 Diorama SG13 Roze
SG4 Dynda SG14 Sarah Aqilah
SG5 Faizal Isa SG15 Sezaire Sezali
SG6 Farhan Shah SG16 Sleeq
SG7 Fauzie Laily SG17 Syed Azmir
SG8 Hady Mirza SG18 Taufik Batisah
SG9 Hyrul Anuar SG19 The Lion Story
SG10 Imran Ajmain SG20 The Sallys

14. LAGU SINGAPURA PALING POPULAR
MOST POPULAR SINGAPORE SONG
LP1 Angkasa : Hady Mirza
LP2 Biar Hati Mencintai : Sarah Aqilah
LP3 Dunia Yang Fana : Zaibaktian
LP4 Harum : Roze
LP5 Hingga Ke Akhir : UrbanSensation feat. Rauzan
LP6 Janji : Tujuh
LP7 Kali Pertama : Chosen One
LP8 Kesuma Jiwa : Boy Raven feat. Man Toyak
LP9 Maafkanku (Oh Cinta) : Faizal Isa
LP10 Matahari : Sezaire Sezali
LP11 Menanti Cintamu : Revalina
LP12 Tiada Dua : Taufik Batisah

15. ARTIS SERANTAU PALING POPULAR
MOST POPULAR REGIONAL ARTISTE
AS1 Afgan
AS2 Agnes Monica
AS3 Aliff Aziz
AS4 Faizal Tahir
AS5 Hady Mirza
AS6 Hujan
AS7 Rossa
AS8 Siti Nurhaliza
AS9 Taufik Batisah
AS10 Ungu
AS11 Wali
AS12 Yuna

16. LAGU SERANTAU PALING POPULAR
MOST POPULAR REGIONAL SONG
LS1 Aishiteru : Zivilia
LS2 Angkasa : Hady Mirza
LS3 Baik-Baik Sayang : Wali
LS4 Berteman Rindu : Didicazli & Giselle
LS5 Cerita Kedai Kopi : Malique feat. Salam
LS6 Join Kopi : Blackout
LS7 Khatimah Cinta : 6ixth Sense
LS8 Ku Pinjam Satu Bintang : Alyah feat. Riz AF
LS9 Masih Disini Masih Denganmu : Goliath
LS10 Menanti Cintamu : Revalina
LS11 Tiada Dua : Taufik Batisah
LS12 Tinggal Kenangan : Saleem

17. ANUGERAH KHAS PLANET MUZIK
PLANET MUSIC SPECIAL AWARD

Melly Goeslaw

70 responses to Keputusan Terkini Anugerah Planet Muzik 2011 (APM2011)

  1. mane yang di bold kan?
    blom ade lagi ek??
    senyap je APM ni..

    0

    0
  2. jangan tengok APM says:

    ~biarlah kita tak mengingati muzik kerna ada apa dgn muzik???…lebih baik kita mengingati mati dengan mengingati amalan2 kita di dunia,,

    0

    0
    • HIPOTALAMUS says:

      jangan tengok APM
      _ini blog HIBURAN.utk music2 dan semasa.klu anda pun masuk sini, maknanya ______________________ (sili isi tempat ksoong)

      *TQ utk nasihat ikhlas anda

      0

      0
    • Curuz Slim Fair says:

      HEY MALAM INI MALAM NISFU SYAHBAN

      0

      0
  3. Apm says:

    APM thun ni cm x besh je…. Org pn x rmai…. Bgus2….

    0

    0
  4. maruko says:

    YUNA xde eh?? nsib baik FAIZAL TAHIR menang..yeEayyy !!

    0

    0
  5. anak mama says:

    anugerah serantau..dmnangi oleh Datuk Siti!! cayalah.. luv u…ILY msia!

    0

    0
  6. gurl says:

    Tahniah Faizal Tahir…Artis Terbaik APM 2011..
    – Kesian sore…tak cukup rehat ke?? persembahan band itu tak brape mantap..rosakkan mood Faizal agaknye…

    Tahniah kpd M.Nasir dan Hafiz untuk Lagu Terbaik..
    -memang layak menang sebab lagu ni sgt istimewa.

    Dan tahniah juga kpd semua pemenang Malaysia,Singapura dan Indonesia..

    0

    0
    • gurl says:

      maaf : Faizal Tahir – Artis Lelaki Terbaik APM 2011

      0

      0
    • 123 says:

      faizal tahir tak salah.. nampak sgt sound system tak bagus.. tengok expression dia time nyanyi pn dh tau.. APM ni kalau tak cukup budget tak payah buat ar.. lagi best rancangan hiburan RTM

      0

      0
      • gurl says:

        oh yer ke…sy pun perasan gak…patut laa die nampak cam frust sgt…anyway..FT is the best;-)

        0

        0
  7. si cermaiiii says:

    hah??ada ekh APM nih??

    0

    0
  8. nurul says:

    melly goeslaw ada tattoo.padahal org islam tu..

    0

    0
  9. bluekk says:

    congratz hafiz dpt 2 anugerah..lagu berhantu awan nano…and congratz to ana, amanda & lain2..but shame on faizal tahir..bleh dye x tau award ape dye menang..pastu bile org dah announce buat persembahan dye pulak x ready kat stage..mcm x ikhlas ..memalukan msia

    0

    0
  10. majun sangkut says:

    Faizal Tahir sangat kerek mlm ni….award sendiri pun xtaw..apa ko igt ko dicalonkan utk semua award ke sampai ko x tau award apa…maybe ko rs ko tu mcm buat lawak, tp agak2 la der…n perlu ke org kena tunggu ko beberapa minit utk masuk pentas? ko tu sapa? dah rasa popular sgt ke? persembahan ko mlm ni x best mcm yang biasa ko buat pun…pitching lari…voice kontrol x ngam..suara flat…xya la dok kerek sgt oii….menang 1 award je pun dah kerek mcm ni…tgk hafiz steady je…xda pun kerek2…sori la FT, aku mmg minat gila ngan ko tp sbg peminat, aku rs aku nak ckp semua ni. aku rs ko mcm da meninggi diri da skrg ni…

    p/s : aku x kesah brapa org yang dislike komen aku neh. yang penting aku ckp apa aku rasa..kalau ada salah silap kata, mtk maap.

    0

    0
    • 123 says:

      he;s being sarcastic!.. tak nampak mcm mana award tu?? mcm award sekolah menengah!

      0

      0
      • anna suraya says:

        kalau nak being sarcastic sangat n kalau award tu mcm award skolah menengah….better dia terus terang bgtau pihak APM yang dia nak tarik diri….tgk mcm Siti dlm ABP…tarik diri je kalau dah xnak menang…biar award tu mcm award sekolah menengah sekalipun, ianya tetap AWARD. perlu dihargai. kalau dah tanak, bg je award tu kat orang lain. ramai lg artis yang xpenah dapat award. eiii…menyampah!

        0

        0
    • hajime says:

      Td dia lmbt sbb mslh sound tu lah..plz mind ur word oke. Dont simply judge him if u don’t know him. Noktah!

      0

      0
    • emma malini says:

      Betul tu aku sokong,hafiz steady je
      tkde nak kerek2….

      0

      0
      • minah jambu 24jam mengadap computer says:

        ape nk kerek2 kalau hensem tkpe nk kerek !

        0

        0
        • minah jambu 24jam mengadap computer says:

          minah jambu suka ngan lagu yg hafiz nyanyi …suara dia pn ok dn lagu dia pn GEREK !!!! taK boleh ANGS !!!!!

          0

          0
    • wartawan bebas says:

      Majun Sangkut, bukan salah FT lah, dah sound system cam taik mana nak dengar nya yer tak.. lagi pun kan FT kn being sarcastic, may be kau tak faham apa yang FT perkatakan tu.. lain kali jangan lah main tuduh saja kalau tak tau apa perkara yang kau nak merepek kan ni ya..

      0

      0
  11. ratu hati says:

    awat tak meraih je tadi?? sound system pun kureng..

    0

    0
  12. ess says:

    sape yg tak pernah tengok performance live faizal tahir memang akan cakap macam2 regarding his show tonight.. Tapi siapa yg kenal dia and tahu mcm mana perfectionist manusia bernama faizal tahir akan tahulah macam mana dia.. With sound system yg macam haram i dont put the blame on him.. we got ur back faizal.. YNWA!

    0

    0
    • wartawan bebas says:

      betul tu, FT sangat2 cerewet orang nya.. kalau dah gitu ruper nya sound system, mana tak angin nya FT nk buat persembahan..

      0

      0
    • makan cili says:

      aku pun fan dia juga..p after dia masuk hospital dulu tu..performance dia pas tu menurun hbs!!sorry…

      0

      0
      • hajime says:

        It’s not true lah..sblm or slps dia msuk hospital xde kene mengene dgn prestasi dia atas stage. Dah brape kli tengok dia wat performance live mmg xprnah mengecewakan. Berbanding mlm apm tu, dah terang2 mslh teknikal n bkn pd dia. He’s always takes his job seriously. Music is his passion..mengarut kalau nk kata dia kerek or not being serious. N lg 1, he really appreciate every award that he gain coz it proves all his efforts this whole time. It’s not fair to judge him if u don’t even know him! N final..bler baca blk sume2 komen, dah terbukti yg beliau is truly a public figure yg slu dpt prhatian *congratulation* ramai rupenye yg ambil berat pasal dia coz nk ikutkan ada jgk artis lain malam tu yg nyanyi ngn sore ntah hape2 tp xde sape nk amik peduli..so faizal, u shud be proud! Nowdays, people already noticed ur existance. So keep up the good work! Prove urself to all of us. To the haters : thanks for all the tips. He’ll definately fix his weakness :) peace

        0

        0
        • 123 says:

          malam tu sebenarnya faizal dah practice nak buat gimik.. and to the very last minute semua kena cancel sebab masa tak cukup.. thats explained well kenapa semua kelam kabut.. and time ambil awards dia dh confess yg dia memang tak tahu awards apa yg dia amik sbb waktu diumumkan dia still lagi busy backstage and no one even bothered to tell him yg dia kene standby utk amik award or anything. So please, if u dont know the whole story dont just put the blame on him

          0

          0
  13. Mus says:

    nyanyian fizal tahir kurang menyengatlah tadi..

    0

    0
  14. Yearite! says:

    knp dgn faizal tahir mlam hr nie..?mengecewakn..die
    xtau menang award ape?..helo you menang award Artis Lelaki Terbaik drp 3buah negara tau!
    Perfomance HANCUR! kluar stage lambt 2x(ms nk ambil award & nk performed)nnyi x mcm Artis Lelaki Terbaik..jgn kecewakn peminat you ok..
    Congratz D.Siti..10 thun berturut2 rangkul Anugerah Artis Paling Popular Serantau..persemabahan anda mmg xpenah mengecewakn..frust xdpt tgk D.Siti brucap..

    0

    0
  15. Memang terbaiklah Faizal Tahir! sOreSEDAP :D

    0

    0
  16. awan nani says:

    Hfiz perform tak smlm??

    0

    0
  17. ida says:

    Saya pun peminat Faizal Tahir. Mmg tak dinafikan sound system ade masalah. Tapi saya juga tak blh nafikan suara FT mmg tak macam dulu. Bukan utk persembahan APM sahaja. Tapi utk show2 lain juga. Sekejap ok sekejp tak ok. Saya ada tgk kt youtube show dia kt Hard Rock KL. Vokal tak sampai. Saya hairan kenapa peminat tegar lain yg pergi tgk live semua puji persembahan dia time tu.Maybe sbb dapat tgk dia live, semua dah tak peduli pasal vokal dia. Sebagai peminat FT kita jangan la terlalu obses dgn dia sampai tak nampak kelemahan dia. AJL hari tu pun ramai marah2 dia tak menang. Padahal semua pun tahu lirik2 lagu Faizal repetitive, byk guna perkataan berulang. Dan lagunya walau sedap tapi tak guna real instrument sepenuhya. Hanya gitar sahaja yg real, tapi keyboard, drum semuanya computerized (sbb dia guna Audi Mok). Kalau dpt juri yg mementingkan real music mcm M Nasir, lagu mcm ni mmg tak akan menang. Saya harap FT dapat asah balik vokalnya. Klu disebbkan faktor usia meningkat suara dia jadi mcm tu, lebih baik dia rendahkan key utk lagu2 dia akan dtg. Itu lbh baik. Lagi satu attitude kena jaga. Saya faham FT ni suka buat lawak sinis. Masalahnya tak semua org faham. In the end, org label dia berlagak. Kepada peminat FT yg lain, jgn salahkan org lain klu mereka tak faham karakter FT. Untuk menjadi org yg dihormati, seseorang tu bukan sahaja perlu jadi org baik, tapi perlu kelihatan baik. Kalau tak, nanti org salah faham, timbul fitnah. Ni luahan ikhlas saya. I still support FT anyway.

    0

    0
  18. zizizi says:

    Sape artis serantau paling popular?x BOLD pun? Aah la taun ni punye APM xde publisiti lhgsg.sape organiser ni?xde budjet ke?

    0

    0
  19. bonjo says:

    Tahniah kpd pemenang.. Faizal Tahir..tiada maaf bagimu..sbb suara sumbang mambang..off key.. pitching lari bro.. even kat twitter cikgu shafi pon kata suara dia sumbang and takleh di maafkan (sbb dia pro). Faizal Tahir pon bkn nye consistent sgt performance dia.. Osund system tu pon x ok..tp if sound system x ok..itu hanya melibatkan bunyi muzik n mic je kot..xde kena mengena dgn nyanyi sumbang..so, that means… Faizal Tahir mmg nyanyi sumbang smlm.

    0

    0
  20. hyz says:

    tahniah kepada dayang nurfaizah & marcell atas kemenangan kolaborasi terbaik… sayangnya dayang tak dapat datang…..

    0

    0
  21. PJ says:

    Salam everyone…the worst APM i ever seen…nasib artis Malaysia myelamatkn keadaan…kecuali Faizal Tahir…mostly buat persembahan ok…xmcm artis2 baru singapura…ntah pape yg diaorg nyanyi…sound system xok…pjalanan majlis hancuq…DCT congrats to be most popular regional artist…u are on yr own league…

    0

    0
  22. Yearite! says:

    org akn fhm klu music system problem..tp klu nnyi sumbang
    xkan nk tutup mate kot..die pro tau..dh kerek betol laa die nie..
    bru mng kt APM..belum mng acedemy music award lg..

    0

    0
    • oh ow says:

      stuju..hafiz steady jer nyanyi wlpun sound system kureng.. kate diri tu pro .. p mcm hampeh…. sarcastic? meluat aku dgr.. die ingat die tu hebat sgt ke? awal2lah mtak keluar dr dicalonkan..

      0

      0
  23. majun sangkut says:

    sound system xok…ok that is a great reason. tp tu band FT sendiri, xkan la xtahu key suara FT…FT mmg seorang perfectionist…kalau dia seorang perfectionist, dia akan pastikan band n sound system tu x hancur mcm tu. xkan dorg x practise betol2 kot before tu..agak2 la…FT pro..suara2 sumbang mcm mlm td mmg x bleh dimaafkan la…dah2 la..kita kena terima hakikat yang performance dia mmg x sebaik performance dia yang sebelum ni.

    0

    0
  24. PJ says:

    DCT gak yg best performance…

    0

    0
  25. rasarasa says:

    Are you kidding me? Lagu Awan Nano menang lagu terbaik…. Apa?? Macam x de lagu lain ke? Lagu merepek dowh.. semakin lama keadaan industri muzik semakin senak..dah xde lagu2 mcm dulu yg betul2 berkualiti untuk menang anugerah..the truth is byk lagi lagu2 yg bagus di luar sana..tp x dicalonkan.. ada kriteria untuk dicalonkan pun x jelas..so APM ni mcm sampah..btw Hafiz you so selekeh maaa… no jokes.. You must learn from hadi mirza, taufik & afgan..they were the hottest.. superb vocal too..x perlu give too much pressure to make it sounds good..

    0

    0
    • Farah says:

      meh sini aku komen:-

      1. Lagu Awan Nano best tau,sape kate tak best..orang yang tak tahu menilai je kate lgu awan nano tak best..ada maksud tersendiri lagu tu..

      2. Hafiz selekeh?
      bagi aku dah tu penampilan dia,tak kan dia nak ubah diri dia kalo itu bukan dia..tak de yang aku tengok selekeh kt diri hafiz..biar lah rambut kembang dia tu at least dia tak de lah nk jadi mcm artis tu,nk jadi lady gaga..hahaha..

      3.So,kesimpulannya,aku bangga hafiz menang semalam,biar tak hottest,asalkan berbakat..tu yang penting.

      0

      0
    • gerekseh says:

      hadi mirza???spe tue??sye x kenal pun die…tetibe menang award lagu serantau paling popular..x pernah dgr pun lagu die kat malaysia even indonesia pun sme kot…sure hanya kelompok S’pore jek yg undi lgu die tue…that’s mean bukan popular serantau pun…;p coz tiada publisiti pasal APM langsung kat Malaysia……mcm ner ley menang pun x tau…i think u x pnah dgr voice hafiz yg sbnar2nyer…sound system kat APM so hancurssss n ntah pape…….x perlu kot hafiz nak belajar dri depa2 tue….taufik???hafiz lg bagus dri die….
      mengenai selekeh…x rase die selekah..die ada identiti sendiri..n x perlu meniru sesape…HAFIZ a Talented Singer…..lau x, x kan senang2 jek Dato’ M.nasir nak bg lagu kat die..rite?

      0

      0
  26. hafizzzzzzzzz says:

    ada jugak la…anugerah daripada student AKEDEMI FANTASIA……… huhuhuhuhuh… rancangan realiti lain ada???

    0

    0
    • nujum says:

      astro dah bayar awal2 lagi pada APM..x heranlah hapiz yg suara selungguk pun blh menang…

      0

      0
      • gigi says:

        if astro byr… mser AJL hafiz boleh temp. 3 n vokal terbaik lagi…. nk kata astro byr kat TV3..entah pape nujum ni

        0

        0
        • nujum says:

          Masa AJL ko tgk la siapa juri nye..M.Nasir ketua Juri..masa tu dia dah compose lagu awan nano unt hafiz..then ada pula Acis..cikgu Hafiz masa di AF dulu.. so?? No wonder lah dia menang..wuuhuuu

          0

          0
        • nilaidaribakat says:

          hafiz menang kerana dia layak….bukan sbb bias @ astro bayar ke ape….
          ntah2 pape punye pemikiran la…

          0

          0
  27. zaia says:

    tak tau lak psl APM 2011 nie..kurang promosi kot.
    tk sngka lak komposer Awan Nano tu M Nasir,ptut la best..huhu

    0

    0
  28. zuan says:

    ala.. xtgk lak smlm..
    hafiz bnyk menang ek, bakat muda :)

    0

    0
  29. minah jambu 24jam mengadap computer says:

    minah jambu tk minat ngan APM ni PEKAK BADAK !!!! APM tk secanggeh JUARA LAGU ……….juara lagu the best walau pn tkda artis luar tapi memuaskn dn puas hatiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

    0

    0
  30. wakmanap says:

    kebanyakan yang menang artis singapura sendiri,padahal artis nye pon tak tau,lagu nye pon tak pernah dengar….

    0

    0