Written by AbangNara | January 12th, 2015

Akhirnya penganjur ‘special fan meeting’ kumpulan Kpop B1A4 telah pun tampil memberikan penjelasan tentang kontroversi ahli kumpulan tersebut yang dilihat berpeluk dan mencium gadis-gadis Melayu baru-baru ini. Agak panjang lebar penjelasan yang ditulis di laman Facebook mereka iaitu TGM Events. Apa yang penting, pihak penganjur menafikan apa yang berlaku perlakuan cabul atau gangguan seksual seperti yang digembar-gemburkan di laman sosial.

tgm events

Berikut adalah kenyataan daripada pihak penganjur yang telah dialihbahasa ke Bahasa Melayu.

Kami menyedari bahawa sebahagian daripada pengisian program yang disebutkan di atas mendapat perhatian daripada pihak media.

Sebagai penganjur acara, kami berasa bertanggungjawab untuk menjelaskan insiden yang berlaku melibatkan anggota kumpulan B1A4, pihak pengurusan dan yang paling utama, BANAs yang merupakan para peminat B1A4.

1) Peminat dipilih secara rawak, berdasarkan soalan yang mereka letakkan pada papan mesej bersama nama pertama mereka. Artis, pengurusan artis dan penganjur tidak tahu identiti peminat yang dipilih itu sehinggalah mereka dibawa ke atas pentas.

2) Ia bukan sebahagian daripada protokol standard artis K-Pop untuk melayan peminat secara dekat. Walau bagaimanapun, memandangkan ini merupakan acara khas bertemu peminat, program ini dibuat khusus untuk menjalin keterlibatan dan interaktiviti peminat. Sebelum acara bermula, hos acara telahpun mengingatkan peminat supaya tidak menyentuh atau berada terlalu dekat dengan anggota kumpulan penyanyi tersebut. Mengenai klip parodi yang perlu dilakonkan semula, anggota B1A4 telah bertanya dan menjelaskan kepada peminat yang terpilih itu sama ada mereka tidak selesa dengan aktiviti berkenaan. Namun, peminat terpilih itu telah memberi kebenaran di atas pentas, di hadapan audiens.

3) Sebagai syarikat yang sebahagian besarnya diusahakan oleh wanita, kami tidak sekali-kali membenarkan perlakuan cabul atau gangguan seksual seperti yang digembar-gemburkan media. Istilah tersebut telah digunakan di luar konteks dan adalah sangat mengecewakan bagi kami untuk melihat gaya kewartawanan yang tidak bertanggungjawab.

4) Kami tidak mendiskriminasi mana-mana peminat berdasarkan kaum atau agama mereka. Oleh sebab itu, program-program kami dirancang berseseuaian dengan minat audiens kami. Soal menghalang peminat daripada melakukan aktiviti yang mereka mahu sertai secara sukarela adalah bukan dalam bidang kuasa kami.

5) Kami juga tidak melayan gangguan secara dalam talian. Maka, kami tidak akan mengeluarkan sebarang maklumat tentang peminat yang terlibat. Kami melindungi privasi mereka termasuk aspek fizikal dan psikologi.

Kami dengan ikhlas meminta maaf atas masalah yang timbul ke atas artis dan peminat disebabkan laporan ini. Pada masa akan datang, kami akan mempertimbangkan implikasi budaya dan agama dalam hal interaksi antara peminat dan artis.

kpopPada pandangan Abang Nara, kumpulan B1A4 tidak boleh dipersalahkan kerana mereka tidak mengetahui apa yang dilakukan tidak boleh dibuat di Malaysia. Kalau di Korea aksi-aksi sebegini adalah perkara biasa. Kita seharusnya mempersoalkan kesanggupan gadis-gadis Melayu yang sanggup membenarkan diri mereka diperlakukan sebegitu rupa. Itu pendapat Abang Nara. Apa pula pendapat anda? Kenyataan asal boleh dibaca di sini.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

108 responses to Kenyataan Rasmi Penganjur Fan Meeting B1A4 Tentang Kontroversi Aksi Cium & Peluk

  1. minah jambu tk suka hipokrit says:

    ah sudaa lah minah tudong hipokrit !

    0

    0
    • zuanzuan says:

      berdasarkan kenyataan tue, maknanya minah2 tudung tulah yang merelakan diri mereka dicabul dan diperlakukan sebegitu? atas kerelaan diri sendiri. So Jakim sila cari minah2 tue dan kenakan hukum rotan, gatal sangat.

      0

      0
      • Anonymous says:

        aku tak paham ape kejadahnye kerajaan boleh bg lesen, bg kebenaran utk buat konsert kpork ni. ramai je penyanyi omputih yg x lepas masuk malaysia, lady gaga pun x lepas, tp mcm mana kpork boleh lepas???? penganjur sah2 buat duit, yg duk bg kebenaran dorg buat konsert ni kenapa??? dorg masuk sini buat anak pompuan kat malaysia ni mcm gro, peluk sana sini. pls la banned semua konsert kpork kat malaysia. bawak masuk penceramah dari luar mcm mufti menk tu lagi bagus laa..

        0

        0
        • Baby AA says:

          salah penganjurlah, mereka x cakap2 awal2. perlu ada garis panduan.

          0

          0
        • Mak Jemah says:

          ifa radziah boleh lepas, kenapa k pop tidak?

          0

          0
        • Anonymous says:

          @anon 4:15 pm
          lady gaga terang-terangan pemuja dajjal dlm lagu dia…macam mana nak lepas ???? ke kau ni pemuja bontot omputih apa omputih buat semua ok ???

          0

          0
        • Sabri Ali @ Nick says:

          Inul Daratista dari Indonesia pun takleh lepas jugak..

          0

          0
        • Orang Cerdik says:

          oh Rozana

          Kurasakan suatu jejak bayangan bangla mengikutimu kemanapun kumelangkah
          Membuatk jejaka bangla begitu gelisah …..
          Aku sering membeli bisjut & royi
          Aku sering membalikkan pikiranmu

          Apa yang sebenarnya yang terjadi ?
          Ada apa dengan RM10K?
          Mengapa tiba tiba bisjut & royi berubah menjadi bayangan ?
          Dimanakah bisjut & royi itu ?

          Jejaka bangla membuat bisjut & royi sendiri
          Dan bangla itu terus mengikutimu
          Hanya membawa bisjut & royi
          Aku tidak mau hanya RM10K
          Aku tidak mau hanya bisjut & royi
          Tidakkah kau mengerti apa itu bisjut & royi?

          Nak bisjut?
          Nak 10K?

          0

          0
        • Anonymous says:

          lady gaga pemuja dajjal? abis tu kpork yg sah2 sekutu yahudi israel ni?? sekutu us ni?? ko sokong pulak??

          0

          0
        • Anonymous says:

          Minta maaf ya menjela… Jgn salah kerajaan atau konsert kpop tersebut. Samada konsert kpop atau omputih mengadakan konsert kat malaysia tentu mereka sdh mencari maklumat tentang pantang larang kat malaysia. so nak salah kan mereka tidak sepatutnya. jgn kita mencari kesalahan orang lain baik perbaiki kesalahan bdk pompuan tersebut. sdh dijelaskan dan ditanya samada diizinkan bersentuhan tapi pompuan tu mengiyakan. so sapa salah sini …. org tdk akan bertindak jika keizinan tidak dikasih. so you fikirlah ya sebelum menyatakan pendapat sebgtu….

          0

          0
        • anonymous says:

          Tak payah nak panggil kpork sangat lah bodoh. Terang terang minah tu yang gedik sangat nak kena peluk. Ouh, you such a shit, you know? What did u say, huh? Kpork kau tu buat budak melayu ni cam apa? Gro? Excuse me? Kau tengok drama bodoh melayu skarang? Bukan mahram, pegang tangan, peluk sana sini, masuk bilik, tudur sekatil, yang lagi best nya, dua2 bukan mahram tu orang Islam. Dua2 tahu smua tu dosa. Tapi buat je. Dapat duit beribu pulak tu. Tak ubah mcm gro. Hahahahah. Bangang. Hoi, semua yang bash kpork sgt tu, jgn fikir aku ni taksub cm minah2 tu. I know who I am. Aku tahu aku ni hamba Allah. Aku tahu aku ni orang islam. Aku minat kpop tapi takdelah sampai lupa siapa diri aku. Allah still guide me to the right path, and I’m so grateful. Bukan salah b1a4, dorang terang terang tanya cmni, “is it okay to do this?” Pastu apa? Minah minah tu yang relakan dorang peluk cium semua. Setahu aku lah kan, 2ne1 dtg malaysia tak pakai baju seksi cam dorg slalu pakai. Ade satu grup tu stop performance dorg kat kedah waktu azan. Pastu suruh muslims solat dulu baru dorg continue. Pastu ade sorang drpd exo puji makanan malaysia. Semua tu highlight je n ade byk lagi kpop group hormatkan budaya malaysia. Kau nk bash lagi? Kutuk aku? Hina aku? Pegi mati lah. Take note la smua yg anti kpop tu. Minat drama melayu skrg lagi nmpk bodoh drpd minat kpop. Pasal apa? Org melayu, islam tapi buat je dosa.kpop tu, dorg kafir, of course, tapi dorg tak tahu yg mana betul n yg mana salah dlm islam. Klau minah tu bg je dorg peluk, what can they do? Satu dunia, bash minah minah tu, guna nama malaysia skali. Kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Sapa yg x puas hati lagi, cermin lah diri korg. Takyah nk burukkan kpop ngn pminat kpop je. Korg tu, solat lima waktu ke? Ade bgun smbhyg subuh? Sehari bape m/s bukak quran? Yg smbhyg tu, wktu maghrib gi solat terus ke, tgok drama bodoh melayu dulu? Tgok org buat dosa dulu? Fikir fikirkan lah

          0

          0
      • goshen says:

        Naper nak hukum rotan, naper tak hukum hudud trus?!!!!

        0

        0
        • Olga says:

          kpop ko nak hukum? peragut wan maimunah boleh lepas la pulak?
          hari2 dok ragut wan maimunah. kesian wan maimunah. lama2 jadi papa ke dana. habis semua rantai2 kena rompak.

          0

          0
      • minah jambu tk suka hipokrit says:

        memang betol ape yg kau cakapkn tu zuanzuan minah jambu setujuuuuuu la sangat2…jangan salahkn penganjor n penganjor tk boleh dia salah kn dlm ini hal…. pasal minah tudong tu yg nk sangat kena pegang pelok n cium
        n jakim tk boleh salahkn penganjor tol takkkk…..minah tudong yg selalu buat hal ..

        0

        0
        • Meri says:

          Pada pandangan iols..mmg minah tudung yang bersalah sbb gedik sgt..siap pelok takmo lepas plak tu..bila pengacara nak leraikan pelukan, dah mcm nk mengamok pulak minah tu tak puas lagik pelok..

          0

          0
    • Hajra tekka says:

      Mihah sejambak bunga utk kau …
      Statement yg terbaik sesangat..!!!!!

      Pakai tudung pas tu terkinja kinja mcm beruk kena belacan..
      Jgn la nk salah artis korea tu ..

      0

      0
    • Jehan musa says:

      Bebudak ni pakai tudong sebab mK bapak yg suruh ..
      Ingat la wahai sekalian minah2 TREND BERTUDUNG DILUar sana, kalau nk tutup aurat tutup la dgn berhemah.
      Jgn la asal boleh aje.
      Akhirnya kita dipersenda kAn kaum kaum lain.
      Akibat peebuatan BODOH itu sendiri ..

      0

      0
    • KPOPER says:

      Pada pandangan saya,
      bukan B1A4 yg salah sebab sudah semestinya diaorang
      bukan seorang muslim dan mereka meminta kebenaran gadis-gadis
      itu utk aktiviti berkenaan.
      Tetapi,
      yg mengherankan ialah mereka bersetuju dan
      individu-individu berkenaan adalah individu yg berhijab.

      Sebab tu lah kalau nak tudung pikir masak-masak dulu…

      Pesanan hikmat masyarakat oleh
      KPOPER.

      0

      0
      • Mimi says:

        Slm wbt..

        kalau pape terjadi mesti nk cari org utk dipersalahkan, then feel good about it, lepas tu masalah settle ke??. Bnda yg ptut kita buat bukanlah menyalahkan sesiapa, sebaliknya yg lebih utama ialah muhasabah dan ambil pengajaran. Dlm kes kpop ni, muhasabah balik diri kita ni, as a muslim byk lgi tugas kita utk ajak org kembali ke islam yg sebenarnya..

        Semua org ada peluang utk perbaiki diri sendiri, jom sama2 berfikir, menilai sesuatu dgn lebih baik.

        -am not perfect, just dah bosan dgn budaya suka salahkan org ni. Spatutnya guna ni as peluang utk muhasabah dan perbaiki diri. Blaming others will not make you any better than the person you are putting blame with.

        0

        0
    • So Sweet says:

      Alaa… yang makcik2 selalu cium peluk Anuar Zain time Secretarial Day tuu.. acaner pulakkk????????????

      0

      0
  2. aku says:

    kalau minat sekali pun, x perlu la nak comolot bagai.. aku konpiden bdak2 kpop tu pun sebenarnya tak ikhlas sbb x pernah tgk lg la meet n greet session yang ‘intim’ macam ni.. cer buat mcm avril lavigne.. amik gambar jauh2 jer ngan peminat.. mcm tu lg sopan kot w’pun org chop sombong

    0

    0
  3. Bro prihatin says:

    Penganjur mmg tak boleh duga apa yg akan jadi, siapa yg naik pentas. Tapi penganjur boleh brief artis tersebut tentang budaya kita. Semoga perkara mcm ni xberlaku lagi.

    0

    0
    • Anonymous says:

      mohon maaf menjela ya… untuk pengetahuan pihak penganjur memang dah pun brief kan pantang larang kat malaysia ni…. tk baca ke sdh ditanya dan dilarang tapi nak juga pompuan tu…. apa mau cakap sdh sendiri cari nahas…..

      0

      0
  4. minah jambu tk suka hipokrit says:

    penganjor tk salah yg salah nye si minah tudongggg ni yg gatal dn mengenyam bila nampak jantan n kena pelokkkkkkkkkkkkkk HIPOKRIT HUH !!!!! padan muka kena pelok ngan jantan korea haaaaaaa ampu lagi lah minah tudong ! lain kali jangan kutok minah yg tk bertudongggggggggggg !! hati yg perlu di jaga ! boleh kah anda jaga hati anda dengan baik nye ? buken senang nk menjaga hati sendiri ! memang betol tutop aurat tu di wajibkn tetapiiii boleh kah anda menjaga hati anda dengan berseh nye ?

    0

    0
    • jusoh jambu hipokrit huh says:

      pnganjur mmg la x salah,budak tu gatai poen huh

      0

      0
    • Chipsmore says:

      apa yang kau x puas ati sgt dgn org bertudung ni mina jambu x suka hipokrit?

      0

      0
    • Anonymous says:

      betul..salahkn je sikap pompuan2 tu smua..better tunjuk muka pompuan2 yg di peluk n dicium bagai or interview je pompuan2 tu….silap aribulan masuk paper tutup muka mcm org kena masuk lokap…kesian mak ayh diorg nti..aku lg suka stalk fb,twitter or ig org2 mcm ni..konfem bnyk komen n maki2an kat page diorg..

      0

      0
  5. luna says:

    ORANG YANG BERTUDUNG TAK SEMESTINYA BAIK. TAPI ORANG YANG BAIK PASTI BERTUDUNG. lebih tepat lg menutup aurat . ok bye

    0

    0
    • Anonymous says:

      tak payah nak defensive ngan org bertudung. yg bertudung pun pun tak baik klu dah menyundal, yg x bertudung pun sama. satu level.

      0

      0
      • luna says:

        apa yang defensive nya? memang hukum agama kot. kau ni islam ke bukan? nak menafikan apa yang memang dah termaktub? kalau camtu BEZA SANGATLAAAA kau dengan yg kene cium tu. sekian

        0

        0
        • minah jambu tk suka hipokrit says:

          bertudong wajib kalau minah tudong kena pelok ngan jantan pon wajib jugak ke ???????? mengarot semua minah tudong ! aurat nk jaga sangat tapi badan kena pelok tk jaga ! babtu minah jambu tk respek minah2 tudong ni mengarot ! dia punye gatal tk nampak ! huh !

          0

          0
        • Anonymous says:

          ape hukum agama? tutup kepala je hukum agama? jaga maruah bukan? klu dah x jaga maruah, menyundal, pakai tudung pun tercampak gak kat neraka. ingat cukup cuma pakai tudung??? tak payah nak muliakan diri dpd org tak pakai tudung sbb pompuan bertudung menyundal mcm ko tu pun bakal sama2 duk neraka ngan org x bertudung. yang terselamat cuma yg pakai tudung dan ikut semua perintah Allah. pakai tudung tp xde maruah takde beza dgn tak pakai tudung. dua2 ahli neraka.

          0

          0
      • Anonymous says:

        bertudung sbb fesyen bkn sbb tuntutan agama inilah jdnya…bertudung dan tak bertudung sme je perangai kalah pelacur…klu dh pantat tu gatal..

        k bai…

        0

        0
      • marissa says:

        tak kisah la berpeluk ke bercium ke bergomol ke janji pakai tudung wakakakakakakakaka

        0

        0
        • sengal says:

          bukan slh tudung 2 tp slh org yg memakai nye..islam suruh tutup aurat & jaga batas pergaulan..kalu dia sndri yg rela di pegang jgn lihat pd tudung yg di pakai tp lihat pd diri dia sndri..jgn terlalu m’bangga kan org yg xb’tudung tp ati nye baek sbb dia pun dah melanggar perintah Allah menyuruh nya menutup aurat..org yg b’tudung or xb’tudung ade akal utk b’pk boleh beza kan yg baek & buruk..
          #antibetulakudenganorangyangcakapxpakaitudungxpejanjihatibaek!

          0

          0
    • Anonymous says:

      luaran je la baik , dalaman tu x tau lg .. kena berhati2 gak ..

      0

      0
  6. mami jemah says:

    kadang-2 xleh put blame on budak-2 tu juga,
    aku pun minat korea juga, tapi xlah sampai gelar diri aku k-poppers
    and bg aku , mungkin aku klau jumpa depan-2 pun mcm ni juga,
    bila nafsu mendahului akal . so untuk mengelakkan ini
    parents should play theirs roles lah, jgn lepas suka hati ank-2 tu gi konsert.
    parents aku mmg akan kerat kaki aku kalau aku gi konsert wlaupun artis melayu
    yang perform. Kawal Perasaan, Anda Mampu Mengubahnya .Biarlah kita
    hanya berangan didalam mmpi sahaja .

    0

    0
  7. 2cents says:

    “anggota B1A4 telah bertanya dan menjelaskan kepada peminat yang terpilih itu sama ada mereka tidak selesa dengan aktiviti berkenaan. Namun, peminat terpilih itu telah memberi kebenaran di atas pentas, di hadapan audiens.”

    Mereka setuju diperlakukan begitu weyhhh. Malunyaaa, maruah seorang wanita itu paling tinggi darjatnya dik non!

    0

    0
  8. 10 says:

    Klu dah plih scara rawak sklipun,pngnjur tntu
    dah bgtu suma pe yg blh dan x blh pd cina2 tu.
    Mmg tu konsert diorg..tp dia kne tau batas2 org cni.
    Klu yg di pluk org cina ke.. xpe lh.

    0

    0
    • Anonymous says:

      jadi kau ingat orang cina boleh lah dipeluk cium raba sesuka hati cmni?? orang cina tidak kemaruk artist macam minah2 melayu

      0

      0
    • Natalia Fernanda says:

      minah cina layan kpop + study…..minah melayu layan kpop + berangan.

      0

      0
    • senduk says:

      cina dengan korea pun x tahu beza….korea tu x paham pun bahasa cina.
      abis tu kalau org melayu kulit hitam…..kau nak panggil bangla ke ??

      0

      0
  9. Chipsmore says:

    sebab diorang sekarang org mempertikaikan perempuan bertudung.. Tolong jangan samakan semua org bertudung berperangai begini yer..

    0

    0
  10. Anonymous says:

    penganjur sebenarnya tak bersalah yang buat hal ni si Minah yang kemaruk berperangai tak tentu hala tu..sebenarnya org kete ni tak pandai jaga batas batas aper org luar nak jaga kete pulak..sendiri mau ingatlah batas batas nyer..jangan mau hentam keromo je ikut perasaan..hadoiii itu pun susah ke nak fikir..

    0

    0
  11. jiji says:

    Aku pompuan melayu bertudung yang langsung tak minat kpop dulu kini dan selamanya tapi tak sampai anti kpop. walaupun budak pompuan tu salah n penganjur dah bagi alasan, aku tetap ragu-ragu. walaupun pemilihan secara rawak tetapi penganjur tahu kan bangsa apa yang terpilih berdasarkan nama. n kenapa yang aku nampak hanya pompuan melayu bertudung. sorriii aku sense something seolah ada cubaan untuk memalukan agama Islam n menjatuhkan maruah pompuan bertudung di sini. kita orang Islam jangan percaya bulat bulat dengan alasan orang kafir. teliti betul betul baru terima.

    0

    0
    • Labu says:

      Tak perlu nak berprasangka buruk lah, berdosa. Takde pun org nak burukkan sesiapa pun. Dah mmg khilaf sendiri, terima dan baiki saja tanpa nak menyalahkan org lain.. Sangsi syak wasangka ni perangai buruk.

      0

      0
  12. jaja says:

    Betul apa yang penganjur nyatakan..saya berada ditempat kejadian untuk membuat liputan..mereka yang merelakan , tiada paksaan..speed mereka berubah drp 100 km sejam kepada 300 km sejam..sangat teruja sehingga kami terkejut..

    0

    0
  13. miss h says:

    Budak2 perempuan ni bukannya underage. dah baligh pun. Sebab tu, kalau tak betul2 faham, kenapa diwajibkan perempuan2 Islam menutup aurat, jaga pandangan, macam ni la jadinya. Jangan ingat, ‘zina’ tu hanya melakukan hubungan intim semata2. perlakuan adik2 ni pun dah termasuk kategori zina. bersentuhan dengan lelaki2 tu. Bagilah JAKIM ke apa, at the end of the days, Allah yang pegang hidayah. Cukup sedih budak2 perempuan ni..semoga beroleh hidayah.

    0

    0
  14. jiji says:

    kita umat islam mesti bersatu. budak pompuan tu perlu bimbingan, bukan cercaan. penganjur perlu bertanggungjawab juga.

    0

    0
  15. pendosa says:

    jangan salah kan sesiapa, salahkan diri sendiri. kita yang banyak komen ni pun salah jugak. tak berjaya didik anak bangsa kita. dah jadi semua, baru nak menuding jari.

    0

    0
    • Chipsmore says:

      kenal pun tidak camne nak didik.tgk2 dah beromen atas pentas.

      0

      0
      • . says:

        sebab kau tak tahu function kau dalam hidup ni. perubahan bermula dengan diri sendiri. tunjukkan akhlak yang baik. nasihatkan dengan kata2 yang baik. kalau masing2 berfungsi tak jadi masalah macam ni. lepas tu kita salahkan kerajaan, salahkan mak bapak, salahkan jiran sebelah. diri sendiri juga hebat.

        0

        0
      • cik kitt says:

        Hahahahah lawak la chipsmore ni.

        0

        0
  16. nona says:

    Negara tengah dilanda musibah, ada juga pihak boleh anjurkan benda macam ni. Diluluskan pulak tu, tak menjaga sensitiviti masyarakat lain.

    0

    0
    • kiwi says:

      kerajaan sape laa y meluluskan??lg satu menteri2 agaknye dh xde idea ke asik nk buat konsert 24 jam pastu kpop lak tu…org melayu jugak y memusnahkan bangsa melayu…konsert2 ni semua bdk2 melayu y rmai join…merosakkan akhlak anak muda..camne anak melayu nk maju..asik hiburan 24 jam…otak tak berkembang langsg…anak2 muda bangsa lain sibuk memajukan diri sndri,anak muda melayu sibuk menghancurkan diri sndri..

      0

      0
      • Anonymous says:

        ni satu lagi nak salah kerajaan pula sama ada konsert kpop ke apa ke yang diadakan di malaysia ni…. bkan itu yg merosakkan akhlak anak muda tapi diri mereka sendiri ya. sna salah 1 pihak saja tak betul. bila masa pula hiburan diadakan 24 jam…. sdgkan bangsa lain pun berhibur lagi teruk tapi masi boleh mengawal dan memajukan diri…. so lu fikirlah sendiri ya sapa yg sapa merosakkan akhlak mereka. sepuluh x di kasih ceramah agama pun kalu mereka tidak mengawal atau memperbaiki diri sendiri pun tdk ada gunanya juga. ni semua terpulang pada diri sendiri…. bkan org lain yang menentukan kehidupan mereka….

        0

        0
      • Anonymous says:

        X pyh nak salah krjn bagai..selalunya pihak swasta yg suka anjurkan konsert2 ni..lg pun, bukan krjn wajibkan semua tgk konsert..Malaysia berbilang kaum, bangsa lain pun nak pegi konsert ..yg melayu tergedik2 jgk nak pegi buat apa?..sendiri punya pilihan..kalau sendiri punya perangai yg teruk jgn salahkan org lain,. sapa suruh pegi konsert..dah lah pakai tudung, pegi konsert pulak tu..dulu2 org bertudung mana ada pegi konsert..

        0

        0
  17. goshen says:

    Tu lah org melayu skarang, kta ttp aurat. Takder rupa mcm ttp aurat pun, ttp kepala yg 2 tanduk tajam tu kluar adelah. Mesti bwah tu dah rasa bgetar2 jer, mcm rasa vibrate iphone 6 plus. Hipokrit nyer pompuan mlayu skarang, x leh cayer sgtlah.

    * ORANG YANG BERTUDUNG TAK SEMESTINYA BAIK. TAPI ORANG YANG BAIK PASTI BERTUDUNG. lebih tepat lg menutup aurat . ok bye*
    = TAPI ORANG YANG BAIK TAK SEMESTINYA KENA BERTUDUNG. KALAU AGAMA NYA BKN ISLAM TAPI ORANG NYA BAIK, APA KO NAK CKP WAHAI COLOUR PENCIL LUNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0

    0
    • Chipsmore says:

      Goshen saya x pasti awk islam ke x? but for muslim people tudung itu adalah wajib bagi kami.. so ayat yg mereka tulis more to muslim people..

      0

      0
  18. azwan ali dijangka masuk syurga says:

    Aku x pkai tudung tp pkai selendang..eeee geli aku ngan kpop x basuh kencing tuhh..

    0

    0
  19. Mat says:

    Takpelah nasi dah jadi bubur! Kan dari dulu lagi Mat dah cakap ttg wanita melayu bertudung ni camana. Kalau kita komplen dijawabnya “takpelah kurang-kurangnya kami pakai tudung!!” Kadang-kadang nak je Mat jawab “maklumlah pakai tudung tu tiket @ menghalalkan kita buat dosa….”. Entahlahhhh….komen lebih kang SENTAP!!

    0

    0
  20. Pemerhati says:

    Bagi Pendapat saya…Orang Perempuan Islam yang rela dirinya di raba,dipeluk,dicium sangat memalukan dan menghina ISLAM..coz agama ISLAM melarang umatnya berbuat sedemikian rupa. Sepatutnya pihak yang berwajib perlu ambil tindakan terhadap mereka yang dengan sengaja telah menghina ISLAM..Ibarat orang Non Muslim yang akan dikenakan denda sekiranya Menghina ISLAM dan juga sebaliknya.. Ini adalah untuk mendidik dan mengajar agar kejadian sedemikian rupa tidak akan berulang lagi. Diharap mereka insaf dan sedar akan kesalahan yang telah mereka lakukan.

    0

    0
  21. Mata ke bahu tangan ke atas says:

    Aku mmg malu gila dgn perangai mereka T_T. Kalau iye2 pon tegilakan kpop jgnlah langgar batas2 agama.. Aku bimbang dgn tanggapan org luar berkaitan hal ni…. semoga mereka insaf dan sedar diri bila tengok smula diri mereka atas pentas tu ..

    0

    0
  22. asal tutup aurat jer kira muslimah says:

    peluk (hugs) and a light kiss.. tak da apa seksual pun.. itu hanya antara penyanyi dan peminatnya..

    setakat betina bawah umur cm tu, jantan lembut KPOP tu pun tak teringin lah..
    ntah apa-apa korang yang keterlaluan tuduh budak yg bertudung yg br nk tgk dunia tu…

    kes buang bayi yang tak pernah dapat diatasi, lebih patut diperkatakan
    dan banyak lagi kes2 lain yg melibatkan tuntutan kemanusiaan yg lebih besar mcm isu militan IS, isu banjir yg patut mengheret banyak pihak ke tengah, pelacuran, rasuah, etc

    bukan benda jumud macam ni korang nak kecoh sekampong

    aku pelik la dgn rakyat Malaysia

    macam mana la nak berdepan globalisasi, kalau setakat benda kecik taik mcm ni yg dijadikan isu

    0

    0
  23. Hakak Sedih says:

    Maafkan hakak sedih tapi komen hakak lari sikit dari topik asal ye…

    Bukan stakat minah ni je yang patut kena blame. Yang artis pelakon pelok ciom tido sama dalam drama atas alasan bekerja pon patut kena blame. Asal pakai tudung terus semua jahannam gila kekdahnya, padahal sama pegi je dgn yg tak pakai tudung laki pompuan. Kalau dah bukan mahram tu mmg xboleh la bersentuhan langsung. Yang gatal bg alasan bekerja kenapa? Lepastu sembang ckp rezeki halal. Kau rela org pegang2 kau dan berdosa mcmtu, kau ckp rezeki kau halal? Enko cerita apa ni dik? Apa bebal nye. Nk pgg2 sgt sila jd doktor. Kerja camtu mmg terpaksa pgg sbb nk rawat org sakit. Insaf please. Hakak koser citer2 bodoh cmni. Tu pon nk kena org fikirkan. Phui.

    0

    0
  24. fly ocean says:

    betina2 bangang..takde agama agaknya..sbb tudung hanyalah fashion pd mereka..jantan pondan k-pop yg korg loratkan..geli aku tgk jantan tak siap k-pop ni..memondan aje rupa sekor2..muntah hijo la!! mak bapak budak2 ni fail!!

    0

    0
    • minah jambu tk suka hipokrit says:

      paksakn diri bertudong ha ini lah jadi nye…hati tk ikhlas n rela bertudong macm gini lah..ikot kawan2 bertudong dia pon nk bertudong sengaja nk berpesennnn padahal padahal padahal huh !

      0

      0
  25. ninie says:

    Sebagai seorang muslim dan peminat kpop, aku x slhkn group tu sbb diorang x tau culture kt sini. Dlm video pon boleh nmpk jelas yg diorang minta permission dari budak2 tu. Kalau budak2 tu say no of course diorang takkan buat mcm tu. Kalau that guy nk sentuh or peluk, boleh je nk jauhkan diri. Ada otak boleh fikir,ada kaki n tangan boleh take action. Antara nak atau tak je.

    0

    0
  26. Anonymous says:

    lurus sangat ni perempuan . tp hm x pelik lah ! perempuan m mmg lurus , baik , permurah n bla3 .. sbb tu senang dpt .. dgn bangla pun jd .. apetah lg artis k pop kn ..

    0

    0
  27. anonymouse says:

    Jangan salahkan tudung…x de kena mengena pon. tp salahkan org yg hilang akal dan lupa diri sampai hilang harga diri.

    0

    0
  28. mama maryam says:

    Besar hikmah di sebalik kejadian ini. Selama ni kita terlalu berbangga negara kita banyak masjid, Johan Qari Qariah, ramai wanita bertudung,perbankan islam, hub halal, tv islam radio islam. Sebenarnya Islam di Malaysia lebih kepada kosmetik. Hakikatnya hancur, di sekolah budak2 jadi confuse, wajib bertudung bagi muslim tapi time kokurikulum budak2 bertudung ni juga menyanyi dan menari di atas pentas dengan tudung dan muka penuh makeup. Ustazah kata haram, cikgu subjek lain kata time memgaji mengajilah time muzik nyanyilah menarilah semua kena pandai. Kasihan bangsaku

    0

    0
  29. victoriabecks says:

    Aku bertudung…

    Bg aku slh 99% kt bdk2 bertudung tu…kalau iman kuat…
    in sha allah tk jdk benda pelik2 kt ats pentas tu,tk pyh nk slhkn org tu org ni, sendrik merenym panjat pentas, rela dipeluk…masya allah

    0

    0
  30. INFO TOGEL JITU says:

    Buat Anda Yang Ingin Menang Togel.Dengan Angka Ghoib HasiL.RituaL’Jitu-2D-3D-4D-6D-Di Jamin 100% Tembus.Silahkan Anda Hubungi AKI,KISTANF.Di Nomor(_0_8_5_1_4_5_2_0_9_6_7_3_)Silahkan Anda Minta Langsung Angka Nya Kepada AKI KISTANF.sukses slalu Terimah Kasih.
    Thank’z Roomx Zhoba

    0

    0
  31. PAK REZKY says:

    Buat Anda Yang Ingin Menang Togel.Dengan Angka Ghoib HasiL.RituaL’Jitu-2D-3D-4D-6D-Di Jamin 100% Tembus.Silahkan Anda Hubungi AKI,KISTANF.Di Nomor(_0_8_5_1_4_5_2_0_9_6_7_3_)Silahkan Anda Minta Langsung Angka Nya Kepada AKI KISTANF.sukses slalu Terimah Kasih.
    Thank’z Roomx Zhobat

    0

    0
  32. nak menangis tengok says:

    tak patut penganjur tulis camtu… mcm lepas tengkuk je. hmm…

    “Soal menghalang peminat daripada melakukan aktiviti yang mereka mahu sertai secara sukarela adalah bukan dalam bidang kuasa kami.”

    sepatutnya penganjur kena peka dgn budaya malaysia, kalau pun yg terlibat atas pentas tak rasa apa2 kami yang nengok ni nak menangis dengan apa yang terjadi. seolah2 artis yang datang takbuat research malaysia ni jenis cammana. artis hollywood dtg pun tak seksi n tau batas di malaysia, artis bollywood pun tkdtg tunjuk perut. ni kpop dtg org malaysia serah diri?? sepatutnya pengajur yang dipersalahkan. cuba kalau kita atas pentas, nak taknak mcm terpaksa walaupun nampak mcm happening sgt atas pntas tu. tp dah byr tiket memahal kan…rela dlm keterpaksaan. mungkin dorg okay tp family dorg msti sedihhhh… saya pun mnt kpop, tp jd cmni jd benci sgt )=

    0

    0
  33. benci ppuan bertudung gedik says:

    Kalo sape dh tgk video tu confirm ak kata bukan salah penganjur..
    ni semua salah pompuan yg gatal bijik tu. Pengacara dh pisahkan dorg dari dipeluk leh marah plak pompuan vangang tu.. konon over excited..

    Lg bodoh salahkan mak bapak apsal..
    dh bg skolah dh bleh pk ikot sgt nafsu tu

    0

    0
  34. manis says:

    Adik pompuan aku tiga dara tu pun fanatic k-pok tp x penah la g konsert. Fmly kitaorg bukan kaki konsert. Smpi anak aku umur setaun stgh pun diajar nyayi k-pop. emhh…korea…korea…korea…boosaannn…Semoga kejadian ni jd pengajaran bukan pada gadis2 tersebut tp juga gadis2 lain. Jgn murah sgt. dan harap lepas ni ramailah yg jauhi budaya dan muik k-pop ni. Lebih baik layan terapi zikir Hafiz Hamidun. Senang hati mak bapak korang

    0

    0
  35. zety says:

    saya ad tgk klip video tu..pd pndpt saya,peminat yang npk dok gedik2 kt sana..kalau nak cakap dorang xtau apa adegan yang akan dilakoknkan tu,mustahil la sb dh terpapar dekat skrin,tp dorangyang xcited lebih nak buat parodi tu..bukan soal pakai tudung k x..kalau xpakai pun adegan gitu still xboleh buat…cuma BILA BERTUDUNG,IMEJ ISLAM AUTOMATIK akn dipertikaikan sb mencalarkan adat dan kesopanan islam itu sendiri…

    0

    0
  36. mak bapak dolu2 says:

    xyah salahkan penganjur bagai. salahkan mak bapak yang tak rotan anak2. tu yg anak mcm sakai! perempuan tak bermaruah..kecik2 dah malukan mak bapak. kalau tau kecik2 dah tanam idup2!

    0

    0
  37. ichi says:

    semua yg pi sana….BODOHHHHH

    0

    0
  38. Anonymous says:

    perempuan bertudung tak bermaruah!!!!

    0

    0
  39. kutu says:

    budak2 pompuan tu terlebih excited..almaklum lah terpilih naik atas pentas..bukan semua orang dapat.. sampai sanggup di peluk dicium..hilang maruah diri..
    kita yg tengok video tu pun malu..
    yang diorang tergedik2..siap tarik pinggang mat kpop tu nk peluk…macam dirasuk hantu kpop mase tu..

    0

    0
  40. jemaimah says:

    Ya Allah. Sungguh memalukan. Sedihnya.

    0

    0
  41. arahan JAKIM says:

    terbaca kat carigold td…dgr cite JAKIM arahkan perempuan2 tersebut tampil utk siasatan..jika didapati bersalah akn dikenakan hukuman penjara dan denda..tak pasal2 buang masa dan buang duit sebab beraksi panas ats pentas…

    0

    0
    • Biar adil kena adil ... says:

      Thnks 4 yr info. Cuma nak tnya Jakim … ifa raziah siap angkat2 peha lg atas pentas?. Pelakon2 zul dgn aida pun peluk atas pentas jg promosi drma. Cncert PWTC hari tu pun ada scene peluk2 dgn pminat ats pentas. Adakah atas nama seni dibenarkn ?. Bdk ppuan trlajak Xctd dan kurang akal shj yg dipanggil ?. Dlm Tv tak apa tp klu atas pentas tak boleh?. Yg tdk brtudung muslim dibenarkan tp yg brtudung kena menghadap Jakim?. Mana kawarasan etika sbegini. Nurse bertudung yg buat adegan bj dlm kereta viral tp yg tdk bertudung tdk mengapa. Penyelarasan etika menyeluruh kpd semua muslim bkn tudung yg di pakainya.

      0

      0
  42. Anonymous says:

    mulut masing-masing….biarlah pihak berwajib yg ambik tindakan. kita jaga keluarga kita, adik2 kita, anak2 kita…

    0

    0
  43. mj.xr says:

    Boleh guna pakai lagi ker istilah GADIS MELAYU? Hurmm..Gadis Melayu dicabul2x terang terang dikhalayak ramai! Mana JAIS n SAKSINYA?? Hehehhe…Paparkan Semua Gambar, Bawak ker JAIS..Macam Peminat BOLA merusuh! Memalukan Keluarga n BANGSA! Puihh!! Ni la masalahnya kalau bawa cerita luar macam korea ke MALAYSIA! Hancur! Tak puas hati dengan aku..email aku mjicwr@yahoo.com

    0

    0
    • Laaaaaa .... says:

      Film barat lg lah teruk malah melayu pun teruk juga …
      Encik ni criter isu apa ni ?…
      Emo semacam. Tutup smua siaran tv yg ada di msia selesai ke isu dn masalahnya?

      0

      0
  44. Anonymous says:

    budak perempuan tu yg dah nak gatal,nak salahkan org lain..n

    0

    0
  45. miss nobody says:

    asal bangang sangat pompuan tu…

    0

    0
  46. anonymous says:

    amende seyh da tau laki tu peluk dye tolak la dye…ape ke pandai sgt fan tuhh

    0

    0
  47. anti-kpork says:

    kpork x salah yg salah betina gatal tu . menggedik.

    0

    0
  48. ?@? says:

    diorang dh buat dosa sbb merelakan maruah, takkan korang nk buat dosa dengan memaki, menghina org lain kat sini. x semestinya org pakai tdg semua mcm minah2 ni. nasi dh jadi bubur.. maki mcm mna pon, bnda dh jdi. berdoa lah supaya kita semua x trgolong sama dgn org2 yg rugi….

    0

    0
  49. miss lonely says:

    klau tngok btol2x ,kpop tu x kn nk amik ksemptan dkat pompuan tu smue pdhal sbtolnye dkat ngare korea lg byq wanita yg lawa2x ,..brbnding wanita yg prasan bgoz nk brplok ue…dh penganjur leraikan ,..eah pompuan ue nk berpelok agy

    0

    0
  50. ash kane says:

    ape daaa….kesalahan dia gi peluk cium anak korea tu bkn kes hipokrit…kalau xpakai tudung lagi la teruk…sudah la tak jaga aurat..mulut mengata…benci kpop kan senang…xgaduh dah ngan korea2 ni..dia dtg buat tak layan…baru betul..

    0

    0
  51. Dian says:

    Seriously funny!

    Kalau isu berpeluk nak jadi viral, kenapa cuma melibatkan gadis-gadis tu dengan penyanyi Korea yang datang ke Malaysia je?

    Yang artis-artis Malaysia duk buat selama ni dalam tv boleh pulak?
    Yang mak-mak datin, bini-bini menteri duk peluk atlet dengan artis boleh pulak?

    Oh semuanya atas kapasiti :-
    – bini menteri
    – datin
    – pelakon / penyanyi

    jadi yang lain semua boleh?

    Apa tindakan tu cuma layak dikenakan pada satu pihak? Jadi apakah ini yang dinamakan keadilan dalam Islam yang dijalankan oleh penguatkuasa Islam? Sooo Funny!

    0

    0
  52. Thanks a bunch for sharing this with all people you actually recognise what you’re speaking approximately! Bookmarked. Please additionally talk over with my site =). We may have a link trade agreement between us|

    0

    0