Written by AbangNara | November 10th, 2010

ijazah fazley yaakob

Sila baca kenyataan Fazley Yaakob tentang status kelayakan akademiknya yang telah dikeluarkan di Kosmo di atas. Berdasarkan laporan BBC yang terbaru, Fazley telah pun meletakkan jawatan sebagai director di Fazley International College. Mengikut  Twitter Fazley Yaakob, pengumuman dan penerangan rasmi akan dikeluarkan setelah mendapat kebenaran daripada pihak legal.

ijazah fazley yaakob

So kita tunggu dan lihat sahaja perkembangan cerita ini ye. Kena dengar penerangan daripada kedua-dua belah pihak barulah boleh tahu siapa di pihak yang benar. Harap semua dapat bersabar.

128 responses to Kenyataan Fazley Yaakob Dalam Kosmo Berkenaan Status Akademiknya

    • SATU-SATU TERBONGKAR……….
      ARITU AC NYE BISNES….
      NIE FAZLEY PULAK….
      ARTIS-ARTIS….. MANE BETUL OR TAK…
      KITE TUNGGU N LIHAT…. DAN PASTI
      SETIAP MEREKA AKAN TAMPIL MEMBERI KENYATAAN TOK MEMBERSIHKAN NAMA. WALAUPON HAKIKATNYA MUNGKIN MEREKA JUGA ADE YANG BERSALAH…

      0
      0
      • manyak luit maa…bila2 dimana2

        fazley bleh dpt DR….dun wori!

        dia yg bijakpandai pun beh kena tipu

        ish..ish..ish..mcm x caye je…

        0
        0
      • tania says:

        setuju selipar…mereka ni semua kelabu asap noh…bukan berdiri atas name seni…ini namenye con artists hahaha bikin malu sama keluarga hampa noh…isk isk isk…jgn dok mgamalkan penipuan…jd darah daging hang pa…mau igt sikit…noh..

        0
        0
    • milix says:

      BN..saerah adik tok ti dh nikah..kosmo arini..tol ke..BN tlgla usha2 …

      0
      0
      • aries_april says:

        saerah?
        jab i p tnya xBF dia….

        0
        0
        • ann says:

          abang nara.. nk tau gak cite lanjut ct saerah..nikah senyap2 je????

          keje yg d buat ats penipuan x kn selamat..kalu kt dunia lg da kantoi apatah lg kt akhirat…

          so renung2 dan p-k2 kn la…

          slmt beramal!

          0
          0
    • Permata says:

      Kiranya Fazli ni kene tipu dek org Uni tu la ekk? Adei3 takpaham aku cite ni. Ade yg kata dia beli PHD pastu dia yang menipu. Pastu ade yg kata dia ditipu sebab PHD dia tu org ntah sape sape yg menipu dia.

      Yang mane satu nih? tulun la beta yg komfius ni.

      0
      0
    • saye says:

      semua ade kaitan dgn politik KOT
      smnjk kawen, die d tmpa bmcm2 mslh
      klu korg rajin, cube cari, sp isteri die punye mak..
      adekah pkahwinan dieorg ni d restui oleh mak mertua. . .
      sp mak mertua die?kesian kt die.. =(

      0
      0
      • pizza says:

        Aku tau sapa mak mentua dia, cuma x paham kenapa x direstui. Depa kan sekufu, parti pun sama. Famili fazly pun bukan lekeh punya org, berduit…. So, x tau apa yang x kena… Ada sapa2 tau ka kt sini?

        0
        0
        • anak_perelih says:

          bukan sebab Fazley.. tapi sebab bini dia tu anak dgn laki dulu mak mertua dia…. so mak mertua dia tu nak sembunyi la yg dia tu janda ada anak kawen dgn VIP… janda jenis kejar pangkat dan glamer…

          0
          0
        • [email protected] says:

          anaj_perelih…aku pun dgr yg sama..kalau duduk dlam kalangan “politik” mmg sume dah tau dah kisah ni..cuma sbb diakan VVVIP so org tak berani cite lebih2 lah..kang kene letop lak kang..hahahahahah

          0
          0
        • ed says:

          huu dahler kang abg nara kene letop, haha

          0
          0
  1. RiRi says:

    hhmmmmmm

    0
    0
  2. […] Panas, Kenyataan Fazley Yaakob Dalam Kosmo Berkenaan Status Akademiknya Submitted by selebriti on November 10, 2010 […]

    0
    0
  3. chandury says:

    ehhh aku first kee..ngeeee ngeee

    0
    0
  4. nazrin says:

    takpe.. kita tunggu…
    bagus juga.. fazley dah buat kenyataan..

    0
    0
    • sekadar menambah says:

      sebenarnya, kenyataan dia ni terlalu lambat. if you google up cerita dia, orang dah pernah persoalkan doctorate dia in many forums sejak tahun 2006. dia ambil sikap berdiam diri je. tapi kalau orang dah menipu, berapa lama sangat boleh bertahan…

      0
      0
      • akukate says:

        tu la pasal??
        taun 2006 sy penah baca kt 1 website ni pasal fazley ni dapat DBA dari Bogus Uni iaitu Irish International University , siap ada gambar lagi tp macam senyap jer..
        lepas tu tgk die still pakai title DR…
        kat twitter die pon asenyer die letak DR kat depan nama die..skg da xde plak..
        BBC da dedahkan ..
        baru kuar statement die dah lame xgune title DR tu..???die taw x ramai org da tertipu dgn die~~

        (yg peliknya!)
        xkan fazley still xtaw die dapat dr palsu masa belajar tu..xkan die xley pikir?
        ..org yg amik master ngan phd bertahun2..
        tapi die dalam masa yg singkat sgt dah berjaye…
        kalau pandai sekali pon..xkan secepat dan semudah tu..

        conclusion:
        Allah saja yang Maha Mengetahui

        0
        0
  5. kasihzulaikha says:

    maknenye universiti die yg tipu..tp penah my lec ckp die Beli ijazah kedoktoran..maybe slh fhm sebelum nie

    0
    0
    • sebokmama says:

      tulah susahnya nak belajar ni..silap2 kena tipu…wahai anak2 muda belajar lah rajin2 skarang dan masuk U yg ada kat M’sia ni..kalau smbung belajar dah tua2 ni (mcm akak le) kat kolej2 ke kat mana2 pun kena cek betul2 tu yg byak jad mcm ni…..Kesian gak dia…penat woo belajar ni last2 x kena iktiraf…sedih wooo…semoga settle semua

      0
      0
    • Liku says:

      ayah gua yang lecturer pun kata “kami (lect) da lama tau…”

      0
      0
  6. nOj says:

    hurrrmmm camne la tu

    0
    0
  7. saidatul sadiah says:

    ade ade je laaa..

    0
    0
  8. kunta kinte says:

    too many con man in malaysia now days

    0
    0
  9. applelady says:

    Im not one of his fans…but as for by d time dia dpt gelaran DR nie dulu mmg ramai jgk was2 coz his education backgrnd krg jelas+cepat sgt blh dpt DR…kami2 nie pun belajar samapi degree n +++ jgk so mmg pelik lah…n zmn skrg nie klu banyak duit mmg semua blh wat tp jgn lah pilih U or Kolej yg pelik2 n tak famous nie tgk skrg sendiri ssh!!

    0
    0
    • mawar berduri says:

      aku setuju. dari dulu aku dah muskil dah.
      eeeeeeeeeeeeee……….. leh lak wat kenyataan ” bukan ambik pHd tapi ambik ijazah Doctor of Buniness Administration” . Nape sebelum ni tak bagitau org hal yang benar??

      0
      0
  10. suarbunga2 says:

    Aku rasa kan..ni smua rosma punye keje..mungkin dia yg suh siasat status Fazley ni..Sian Fazley~~
    Wpon dia xde Dr. skali pon..aku tetap respect dia dari Dr Rozmey tu..erkkkk

    0
    0
  11. ntahhapehape says:

    btol tue..byk sgt ipts skrg..yg kebanyakan mengaut keuntungan semata…kualiti hancus..sape2 pon leh masuk kolej o ipts..aku pon was2 jgk time die dpt Dr tue sbb cpt sgt..lebih cepat dri org lain buat..pelik…

    0
    0
  12. kasut tumit tiggi says:

    aku baru plan nak wat pjj amik degree…..ipts kat msia ni ok ke???huhuhuhu…takot x diiktiraf plak t…..aku plan nak wat kat open u….ok ke?

    0
    0
    • eeaa says:

      check la dekat KPTM punya website, boleh tau kursus diiktiraf ke tidak. kalau ada ref number MQA maksudnya kursus diiktiraf… yg penting check kursus diiktiraf ke tidak, bukan IPTS yg diiktiraf…

      0
      0
  13. scorpioncat says:

    sian plak kat fazley ni, but at least dier ngaku n wat penjelasan.n he’s not stupid..xplain kat press dgn cara dan ayat2 yg baik dan mudah kita faham, so tak timbul salah faham dan buruk sangka..xde sapa yg nak blajor n abihkan duit beribu riban, tp x diiktiraf…buang masa n buang duit..
    too many ipts kat msia ni..so sebelum masuk mane2 ipts, check dulu dgn MQA, takut nnt course yg kita nk ambik tu x diiktiraf, penat belajar, duit lagi..ipts ni yg penting ‘duit masuk’ je..

    0
    0
    • Liku says:

      bagus , at least die tak macam AC. dah terang2 salah, bukti bertimbun, taknak mengaku malah boleh repot polis balik!

      0
      0
  14. syurga itu indah says:

    ngantuk siottt…………. zzzzzzzzzz

    0
    0
  15. littlemia says:

    x heran la menda2 mcm ni..org2 byak duit ni memg byak idea nak menipu..ada duit smua bleh jadi….

    0
    0
  16. littlemia says:

    ye ke menantu rosma..ada gak dgr2,,,tpi betul ke

    0
    0
    • budi says:

      ..bukan dh tersebar ke kt Youtube dulu..pengakuan dr family R sendiri (=============) adik bradik dia la.. itu dulu..skrg ni tak tahu ada tak lagi

      0
      0
      • Kasih says:

        mmg ni menantu rosma, anak yg ex hubby dia farid ismet pembaca dunia jam 10 tv1 2….

        soraya tu mmg anak rosma, so fazly menantu dia lah kan.. xkan lak dia srh org siasat menantu sndr tnpa sbb musbab kan…

        0
        0
  17. SWEET says:

    Tidak diiktiraf oleh Kerajaan

    0
    0
  18. SWEET says:

    Ramai juga pelajar2 kita ambil Diploma, Ijazah dan belajar penat2 bayaran pun mahal2 di Universiti Swasta. Bila mohon kerja tidak diiktiraf oleh Kerajaan. Maka Kantoi la pembelajaran mereka.

    Harus pilih Universiti Swasta yg betul2 diiktiraf oleh Kerajaan.

    0
    0
  19. applelady says:

    mmg ada dgr tp saper brani hebohkan…???tempah nahas lah coz libatkan rosma!!!sorry to say rasenye btl coz dia pernah ada family dulu b4 marry her hubby now….tp ttp jerk lah citer bab2 rosma nie bahaya beb…silap2 blog nie leh kena sekat.

    0
    0
  20. Bukan artis says:

    Aku pn ada dengar gak camtu dri ckp2 org berdasarkn cakap2 org…

    0
    0
    • syurga itu indah says:

      abg nara xde ke cerita lebih hot dari ni…x best la…ngantuk….cari la cerita lebih hot dr biase…bole x???

      0
      0
  21. silentgirl says:

    sian nya fazley…tp nobody knows whether dia yg memalsukan title DR tu atau mmg btol universiti tu x diiktiraf..haishh! lain kali blaja pndai2, dpt msuk ipta..if xdpt ipta pon g la pvt college yg well recognize..tp duit mau byk la..1 sem je da bpe riban..papepon UiTM dihatiku.terima kasih malaysia!

    0
    0
    • budi says:

      yeah…uitm di hatiku….

      0
      0
    • littlemia says:

      fazley ni kan anak org kaya2..pe de heran ngan ipta masuk kolej mahal2 pun pak dia mampu…..Uitm tu budak2 x mampu pun leh nmpak cam kaya raya coz PTPTN…hahaah

      0
      0
      • silentgirl says:

        owhh ye ke..? dats y la die end up wit case cmni cz nk sgt masuk kolej memahal yg pak die mampu bayar tu..at least, UiTM well recognized babe..xkesahlah yg masuk tu ank org miskin ke kaya ke..rmai je bdk yg mak bpk die ank dato’, ank tan sri masuk UiTM..buat ape buang duit byr fees memahal, blaja je ipta ni..if dpt msuk la kan..n dgr kate fazley ni result spm pon bgos..suppose bole je msuk ipta..psl PTPTN tu, tu lntak depa la..depa pnjam, nt da keja byrlah..skati dorg la nk npk cm org kaya ke ape. tu la Msia ni bg hak istimewa kat bdk2 mlayu msuk UiTM n ipta lain..ko ni statement berbaur dengki jek!

        0
        0
        • littlemia says:

          hahaahhahahaahaha …x dengki eh…i pun studi kat uitm gakzzz

          0
          0
        • silentgirl says:

          erkk..u bkn UTEM ke? td ckp UTEM paling best.hikhikhikk..ok..sume ipta in msia sume best..ipts msia pon best gak cume utk ank2 mlayu cm kami ni..xmmpu la nk g ipts…

          0
          0
        • Liku says:

          guwa suka PTPTN sebab gua kena bayar balik seciput je. and paling better gua tak perlu kerja kerajaan macam JPA!! Yeahhhh

          0
          0
  22. Reena says:

    At least, dia jujur..nak gak mengaku. Tak guna ding-dong sana sini..cuba mengelak..pasal last2 akan makan diri..cam AC.

    0
    0
  23. Bom aTOM says:

    Kalau dah usik tempat ber’puaka’ idup takkan aman punya. Sama lah mcm si Fazley nih.

    0
    0
  24. emilda says:

    saerah adik siti tu da kawen snyap2 eaa??takde cite psl die ke bang nara??

    0
    0
  25. emilda says:

    bang nara takde cite pasal saerah adik siti tu kawen senyap2 ke?

    0
    0
  26. fadah says:

    abg nara cari lagi cerita sensasi..
    x sabar nak tunggu nieee….

    0
    0
  27. fadah says:

    ada cerita panas ker…..

    0
    0
  28. ieda says:

    mmg banyak IPT yg tidak diiktiraf kerajaan M’sia.infact masa saya final year pun ada beberapa doktor graduate luar negeri yg perlu ambil exam semula bersama2 batch saya utk membolehkan ijazah mereka diiktiraf..malangnya ada yg gagal dlm peperiksaan tu.

    0
    0
  29. bunga says:

    org NZ November 10, 2010, 12:32 pm
    Dr Fazley belajar di Otago Uni, Wellington. Pernah bertemu di Bersatu Games 1999 dibuat di Wellington.

    Respon kepada org NZ
    bunga November 10, 2010, 12:58 pm
    haa… ade pun batch dia. sorry la my previous comment x igt lincoln or otago. thank you btulkan. tulah. dia mmg otago uni kan? sbb my sis pun jumpe time bersatu game gak

    (ini copy-pasted from ohbulan. before ni saya ckp fadzley ni blajar dkt lincoln/otago uni dkt new zealand. tak berapa nk igt uni mane satu. ni dah ada org sahkan dia otago uni. so dia ni junior my sister dlu. tapi my sister lincoln uni. buat course sama. my sister grad 1999 if im not mistaken. so he should be graduated in 2000. so if he ever been to that CAMBRIDGE UNIVERSITY for his doctorate, it means that he got that in approximately a year? or less? tapi kalau betullah kan… i bet tak senonoh gila la kalau ada uni bg ijazah kedoktoran in few months?? tp tatau la fadzley tgh pusing2 ni. jgn sampai jatuh tergolek2 dah la. tak baik tipu. x berkat)

    0
    0
  30. Miss pocO says:

    Ramlah Ram Sudah Bertudung :
    DULU lain sekarang lain. Penyanyi yang popular menerusi lagu Kau Kunci Cintaku Dalam Hati Mu, Ramlah Ram sebelum ini pernah tampil dengan imej berambut pendek dan pelbagai gaya rambut.
    Namun ketika membuat kemunculan sebagai artis jemputan pada acara Muzik-Muzik Separuh Akhir yang berlangsung di Studio Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral, Shah Alam, Isnin lalu, Ramlah tampil dengan imej bertudung.
    Ramlah yang sebelum ini yang mendapat liputan meluas berikutan perceraiannya setelah 10 tahun berkahwin, kelihatan tenang tatkala ditemui untuk menjelaskan mengenai perubahan imej itu.
    Menurut Ramlah, dia sudah lama berminat untuk bertudung tetapi baru sekarang dia mampu melunaskan hasratnya itu.
    “Masa untuk saya bertudung sudah sampai dan ini merupakan satu penghijrahan ke arah imej yang lebih baik dan mungkin sesuai dengan lagu-lagu yang saya bawakan,” beritahunya.
    Tambah Ramlah, keluarganya tidak pernah memaksa dirinya untuk memakai tudung dan majoriti peminatnya menerima dengan terbuka imej barunya itu.

    0
    0
  31. Miss pocO says:

    Siti Saerah Nikah Senyap2 :

    Menurut Rozie Abd. Razak, Saerah, 27, yang pernah menyertai program realiti TV, One In A Million musim kedua pada tahun 2008 telah bernikah dengan lelaki yang dikenali sebagai Epul atau Saiful Anuar, 27. Pasangan suami isteri itu kini dipercayai sedang berbulan madu di salah sebuah pusat peranginan di Johor.
    “Memang saya akui yang adik ipar saya itu telahpun bernikah kira-kira dua minggu yang lalu dan majlis hanya dibuat secara sederhana sahaja dihadiri oleh ahli keluarga terdekat kedua-dua belah pihak di Kuala Lipis, Pahang.
    “Bagi kami sekeluarga, apa yang lebih penting ialah Saerah sekarang sudah selamat bernikah dengan lelaki pilihannya dan menjadi seorang isteri sekarang,” ujarnya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

    0
    0
  32. BumbleBee says:

    hmm..AC dh buat report polis dh(berdasarkan newspaper metro arini)…katanya org yg sebarkan fitnah dlm blog tu adalah competitor business dier dan mendengki dier…
    Apa pandangan anda semua biler dier wat cmni?

    Fazley ni bukan dr dulu lg ker org dh kecoh? kalo x silap dier ade komen dlm salah satu tabloid…skang mcm dh ckp lain jer… ke nk kaver punggung sndiri ni? x kisahlaa just nk ingatkan janji jgn menipu…once kantoi selamanya org xmo caye~

    0
    0
    • syurga itu indah says:

      Tggu la siasatan lanjut di lakukan…mgkn fitnah..mgkn betul kn….

      0
      0
    • Power Impian says:

      kita tunggu sama2… :)

      0
      0
      • joyah says:

        menipu jer koje AC tu bodo nak mampos byk nak penipu kalangan artis ni..br2 ni Ameng tuduh ex wife pasal dadah aper bangang sgt artis ni????dahla tak bg nafkah anak bini wat cite mcm2 tak semenggah sungguh,,xder anu aper??

        0
        0
    • Bom aTOM says:

      Nara dah remove ke citer psl gelang AC tu? Dah takde pun.
      Alahai AC, dia buat laporan pun utk alih perhatian tentang citer gelang dia tu.
      Kalau betul, tunjukkan bukti gelang tu bukan dari Hottime..tak kisahlah gelang cap ayam ke ape ke…
      Pastu bagitau psl testimoni copy paste tu.
      Kalau psl mark up harga tu mmg dah kantoi sendiri bagitau kat FB untung RM500, blm termsk untung downline.

      0
      0
  33. non says:

    sabar2x..kite dgr dulu penjelasan….

    0
    0
  34. littlemia says:

    ish nonononono i x mo blog ni kena tutup kang i x leh gosip2 ngan u allzzz..nononono

    0
    0
  35. Gosipgurl_fea says:

    watevrlah Dr ke or not. youre still hawt! sape mamat neh? dah kawen ke? XDXD

    0
    0
  36. sr.subzero says:

    mmg benar rosmah sebelum berkahwin ngan Pm kite die dah ada anak . PM pun dah ade anak hasil perkongsiaan hidup ngan org lain sebelum kahwin ngan rosmah…tp ape masalahnye rosmah 2 nak kantoikan menantu die pulak..?? nak wat malu muke sendiri ke??? fikir2 kan lah.. selain dr kes fazly ni ade ramai lagi bekas pelajar IPTS kene tipu macam ni.. cume x kecoh je.. belanje utk belajar mungkin menelan kos 100K tp bile dah grad.. cr keje tp majikan x terima coz U x iktiraf @ berkualiti.. pengajaran pda semua sile teliti dlu IPTS or U luar yg menawarkan kite utk study di sana.. bg yg kurang berkemampuan mcm saya hanya politeknik after that UiTM jelah yg mampu.. sijil pun dah tentu diiktiraf.. :)

    0
    0
  37. Zaza says:

    Just a thought… let’s wait for his (& his legal team) comment/spin on the news claim. This is a serious matter.

    On the issue of DBA, yes there is a degree called DBA which the same level as a PhD and it carries the title Dr. The difference is how the course is conducted. A DBA has coursework with thesis (partial fulfillment of DBA) while PhD is totally on research & thesis. Usually a DBA is for industry professionals who has more work experience before going for further studies. There are other Doctorate similar to this type like DEng which is Doctorate in Engineering (4 years) in collaboration with engineering/electronics/computers companies like IBM.
    Although they are not as popular as PhDs but they are legitimate doctorates.

    Another point is that whether he has a legitimate/accredited degree, the college is still legitimate as he is not one of the academic.

    What I do not get is did he not do research on the university he’s going to study in the first place? Is he that rich that it does not matter to do background research? It is really a stupid action for not researching his own university.

    There are a lot of cases where the thought of studying OVER-THE-SEAS over rode practical considerations like checking the status of the university. Especially important when when a you graduate you ar going to work in MALAYSIA so it is logical to check whether MALAYSIA recognizes the degree. If you plan to work in NIGERIA or UGANDA then does not matter. WHY is this important? Would you like an engineer from these universities (unaccredited) to build roads? building? design planes? Would you want a doctor from unaccredited universities operate on you? administer medicine?

    so anyways…undoubtedly there are really really good universities overseas and there also good ones in Malaysia. With the commercialization of education, it is important to be prudent in selecting universities as they requires long term financial commitment & comes with a certain level of prestige. There are a lot of cons out there too because the uni places for students are critically low so a lot of people are rushing to get a degree, which is the ‘ticket’ to a better level of jobs & salary.

    Let’s wait for what he has to say…

    0
    0
    • gosipgurl_fea says:

      i like your blog 3 at the bottom, wonder also why he not make a little reserch about dat tho..

      0
      0
      • su says:

        “which the same level..”, “professionals who has..”, “as they requires…”?? – grammar oh grammar!!

        “the college is still legitimate as he is not one of the academic..”- english please??

        “why he not make..”- me no ingris?? ooh?

        who needs to know basic English anyway, if you are a recognised grad?

        0
        0
        • hi su says:

          typo error here and there…no big deal to me

          american use academic to refer to academician, used intercnangeably

          0
          0
  38. budakbaik says:

    Dah lama dah aku suspek si Fazley neh.

    Well, kalau dah keluarga ‘berada’, nak beli pangkat datuk pun boleh…opsss

    0
    0
  39. can be anyone says:

    hurm still respect kat fadzley, just waiting his comments…based on his facebook pon, dia ade mention pasal someone nak jatuhkan periuk nasi die.. kita dh dpt agak dh sape kalau baca semua comment2 kat situ..kita sebagai manusia jgn lah senang nak buat andainya n judge people macam tue je..if di atas diagung agungkan tapi bile dh jatuh sikit semua lah nak condemn walau tak tau cite sebenar ..ape2 pon i still support fadzley n i tau dia dipihak yg benar..insya allah.

    0
    0
    • mai says:

      mungkin la ada org jeles & nak jatuhkan periuk nasi dia, tak mustahil TAPI … patutnya dia clearkan dulu isu dia tu, bagitau public jangan panggil dia Dr. sbb dia belum abis blajar lagi & belum dapat PhD/DBA lagi … kalau BBC tak kluarkan berita ni sampai skrg org dok ingat dia Dr. Fazley & ada PhD

      0
      0
  40. Hansak says:

    Melayu bila buat salah dan tertangkap, alasan dia bagi:

    1. Orang nak kacau periuk nasi dia/orang dengki dia
    2. Syaitan goda
    3. Dah takdir

    Langsung tak rasa bersalah atau tak tahu dia dah buat salah.

    0
    0
  41. mai says:

    fazely memang bagitau lama dah dia ambik DBA (Doctor of Business Administration). DBA & PhD – dua2 boleh bawak gelaran Dr. .. bila habis belajar (tak tau la abis ke tidak sebenarnya) orang ramai pakat panggil Fazley Dr. Jadi orang luar bila panggil Dr. otometik ingat ambik PhD la. Tapi si Fazley ni pun tak pulak menafikan dia dah Dr. Kalau betul dia belum abis lagi belajar tak payah la suruh orang panggil Dr. .. apa2 ntah Fazley ni pun

    Beza DBA dengan PhD ni:
    DBA untuk practitioner iaitu orang2 yang ingin melibatkan dalam industry koprat
    PhD pulak lebih kepada penyelidikan dan kebanyakan yang ambik PhD adalah golongan akademik (pensyarah)

    0
    0
  42. siliari says:

    “saya sendiri sudah tidak menggunakan gelaran Dr. setelah mengesyaki…”

    WTF??? Crystal clear you always portray yourself as Dr Fazley in your stupid shows.

    And these kind of people when they have fame, when they have lots of money tetiba istana bagi gelaran Dato’. tsk tsk tsk…

    0
    0
  43. SWEET says:

    FAZLEY SUDAH MELETAKKAN JAWATAN
    SEBAGAI PENGARAH

    0
    0
  44. JoeHahn says:

    Hogwash!

    Don’t tell me dia tak tau actual phd tu macam mana? He got a good degree from NZ and certainly he knows the proper way to get the doctorate.
    When he got hid Doc in BA tu pun why dia pegi put Dr in front of his name and then tatang jadi motivational speaker what nots with a Dr as a prefix.
    Dah lama orang bising about this and then dia pretend still keep it. Deep down he knows it.
    Next time
    1. Don’t take shortcuts
    2. Tak semua orang bodoh

    0
    0
  45. mawar berdiri says:

    So where’s the beef?

    The beef, to me, is in the way he has failed to clarify that his PhD was not obtained via traditional means, and has had no shame in using the prefix Dr in front of his name. Many people really thought he had a bog-standard PhD, and that he was an academic in that sense. I haven’t seen proof of him ever clarifying this.

    Fazley is seen as an idol for many young people, not just because he is a pop star, but because he is an “educated” young man and a resourceful entrepreneur. He is considered a motivational expert, drawing upon his experience to inspire people to succeed. But he hasn’t quite done the time, has he? There’s the swindle there, there’s the beef. Because the tragedy of this is two-fold.

    First, all he’s proven to the people he has inspired is, if you got money, anything goes in this world.

    And second, Fazley Yaakob is a smart guy. Intelligent. He scored 8As in his SPM during a time when 10As were a rarity. He was awarded a scholarship by Renong — a prestigious award for only the best — to study in New Zealand. If he wanted to do a Masters and obtain a PhD/DBA the normal way, I’d have little hesitation in saying I am pretty damn sure he would have been able to succeed. But he chose a different way.

    So, in sum

    This has got nothing to do with his college. It’s about him, and his own personal integrity.

    And as for anyone wanting to run the “ini usaha menjatuhkan usahawan Bumiputera” line — think about it: Siapa tipu siapa sebenarnya? Siapa yang jatuhkan siapa?

    “Kaum lain sedang bertepuk tangan gelakkan kita”? Memang kena gelak, sebab kita kena tipu. Jangan marah orang yang marah sebab kena tipu. Marahlah orang yang cuba menipu.

    Reflect on this: Lebih sanggupkah melihat orang ramai terus ditipu demi menjaga “maruah bangsa”? The media will spin this story a million ways to Sunday — they are already saying the BBC are out to get him. Really? The BBC? Yes I know he has four hit albums but no, he’s not that big.

    Tak perlulah keluarkan statement, Melayu nak jatuhkan Melayu. The truth is? Dia menjatuhkan diri sendiri dengan menggunakan gelaran Dr. when he had no right to it.

    Recourse

    Fazley, in his resignation statement, said nothing about denying the degrees were bogus. I take that as a tacit admission that they are. So what can he do now? Maybe do a proper Masters and PhD. Like I said, he’s smart enough. And when he’s gone through the process of doing a PhD like others have, he can finally chalk this bogus degree episode as “life experience”.

    ini semua diambil dari http://www.themalaysianinsider.com/mobile/breakingviews/article/in-defence-of-fazley-yaakob-idlan-zakaria/

    0
    0
  46. Dr. Fazley tidak pernah menipu, dia sendiri pun sudah beritahu di mana dia dapat DBA dan penjelasan sudah diberi sebelum ini.Dia pun tak pernah bazirkan duit kerajaan Malaysia. Sama juga seperti Dr.Irfan Khairi. Yang penting disini, dr Fazley mengiktiraf dirinya sendiri dan beliau memang ada credibilty dan sudah beri sumbangan besar dalam bidang yang diceburinya dan berjaya pula menjadi sumber inspirasi untuk orang lain terus berjaya.Tahniah dr Fazley. Anda juga boleh jadi seperti beliau. tetapi tidak semudah itu. Ramai orang lain juga yang ada kelayakan Akademik mengunung, tetapi tidak mendatangkan faedah pada masyarakat. Meraka ingat Ph.D mereka dapat percuma, padahal kerajaan bayar berjuta ringgit! semua degree pun kena bayar juga. Tak ada yang dapat percuma. Golongan ini sebenarnya yang menipu, kerana meraka mengunakan title Dr..untuk menyandang jawatan kerajaan dan lepas tu tidak mampu mendatangkan hasil pada masyarakat dan Negara. Makan gaji buta saja. Ada juga orang yang jadi Angkasawan Negara, tetapi tidak pernah bergiat dalam erti kata Angkaswan yang sebenarnya. Hanya cukup jadi penumpang Kapal orang lain dan makan angin di angkasa sambil buat kajian bodoh yang tidak berfaedah. Kemudian balik bumi, buat motivasi sana-sini. Yang ini memang jelas penipuan tahap tertinggi..

    0
    0
    • Datuk K says:

      kau ni bodoh ke apa???? kau cakap apa ni?? kau ni lembu ke orang??? ke piggies??

      0
      0
      • datuk datin says:

        apa benda yang dok merepek ni munawir .. ada ke org iktiraf diri sdiri, kalau iktiraf diri sdiri bagi motivasi kat diri sdiri la … apa punye komen la

        0
        0
        • bibop says:

          kahkahkah
          lawak ni. angkasawan pulak yang dikaitkannya.at least angkasawan tu tak tipu dia punya title.kahkahkah

          0
          0
  47. syuhada says:

    lambat laun kebenaran akan terserlah…….kan?

    0
    0
  48. Peminat Dr. Fazley says:

    :) hehehehe.

    As a PhD candidate myself (student phd) i know how hard it is to get ur phd, n then kena buat VIVA presentation lagi depan all of my profs, but this fazley senang2 sj boleh dpt Dr :) hehehehe, lucu :)

    To be honest, i was surprise yg dia balik2 malaysia sj terus dpt PhD :) coz buat masters pun usually take one year and a half, and minimum phd is 2 years plus itu pun kalau org tu betul2 pandai :p but fazley dpt buat dlm masa singkat, i was like so kagum hehehehe :)

    how much isit actually Phd and Master beli ni? i know he is from a rich family, keluarga tan sri Yaakob (org kanan Dr M) bekas pengerusi PWTC ni memang berduit.

    how can someone ruined maruah their family just for a fake glory, semata2 nak org panggil dia Dr Fazley. not worth it at all.

    what buat me geram sikit ni is, ada hati Dr Fazley kata “dia sudah lama meragui institut berkenaan kerana berdasarkan maklumat yang diterima, institut itu tidak diiktiraf.” hehehehe thats BS.

    let me tell u guys something, when we choose a university for PhD, we will sit down, take a month or two see our options and discuss with someone we trust samada its a good university to enroll. we just dont masuk mana2 university and not check its credibility :)

    Just admit ur wrong la Dr Fazley, and be a man !!!!! people will respect u more if u just admit ur wrongs, rather than blaming it on the university yg u ambil that fake PhD :)

    p/s: i luve ur songs :)

    kind regards,
    Peminat No 1, Dr Fazley :)

    0
    0
  49. hehehe

    pe susah…btul xsalah saman jerlh BBC….saman 10juta kerana aibkn org…

    BBC media ternama kayakn saman jerrr…

    0
    0
  50. ish…
    ade ke…??
    btol..???

    0
    0
  51. samat says:

    aku harap jgn la bg alasan bangang kata “saya tak tahu yg U itu palsu”. itu adalah alasan paling bangng la kalau digunakan.

    suma org tahu kalau nak amik PHD kene ada thesis dan amik masa lama. jadi mamat ni katanya setahun jek dah dpt. lepas tu apa research yg dia buat utk projek phd dia?

    0
    0
  52. samat says:

    dan yang paling obvious skali, dia letak jawatan tanpa melawan. selalunya… dan selalunya org yg benar tak perlu takut dan tarik diri. kita tahu diri kita mmg ada PHD, apa nk takut. tapi bila dia sendiri tahu apa dia buat dan tak disangka, terkantoi pulak.. so cepat2 la letak jawatan.

    sekang PHD tak dpt. MALU yg dpt..

    0
    0
  53. Datuk K says:

    Go fark himself la…. ade ke grad DBA bleh guna title Dr?? aku xtau… tp aku tgk kat wikipedia…. ni dia…

    Notable persons with D.B.A. degrees

    Richard L. Lesher – President and Chief Operating Officer, United States Chamber of Commerce, 1975-1997.
    Birger Wernerfelt – J. C. Penney Professor of Management and Chair of PhD Committee, MIT Sloan School of Management.
    Clayton M. Christensen – the Robert and Jane Cizik Professor of Business Administration at Harvard Business School.
    Late CK Prahalad – the Paul and Ruth McCracken Distinguished University Professor of Corporate Strategy at University of Michigan, Ross School of Business.
    Daniel Muzyka – Dean and RBC Financial Group Professor of Entrepreneurship, Sauder School of Business, University of British Columbia.
    Manfred F.R. Kets de Vries – the Raoul de Vitry d’Avaucourt Professor of Leadership Development at INSEAD and director of the INSEAD Global Leadership Centre.
    Ian C. MacMillan – The Dhirubhai Ambani Professor of Innovation and Entrepreneurship at The Wharton School, University of Pennsylvania.
    Michael E. Raynor – Canadian management expert and consultant with Deloitte Consulting LLP, the Distinguished Fellow with Deloitte Research.
    Robert F. Bruner – Dean Charles C. Abbott Professor of Business Administration and Distinguished Professor of Business Administration at the Darden Graduate School of Business Administration, University of Virginia.
    Late Sumantra Ghosal – Founding Dean of the Indian School of Business, Hyderabad, and formerly Robert P. Bauman Chair in Strategic Leadership at the London Business School.
    Robert B. Wilson – Adams Distinguished Professor of Management, Emeritus, Graduate School of Business, and Professor of Economics (by courtesy), School of Humanities and Sciences, Stanford University.
    Richard P. Rumelt – Harry and Elsa Kunin Chair in Business and Society, UCLA Anderson School of Management.
    Christopher Ittner – Ernst & Young Professor of Accounting, The Wharton School, University of Pennsylvania.
    Daniel M. Shapiro – Dean and Lohn Foundation Professor of Strategy, Segal Graduate School of Business, Simon Fraser University.
    Joseph R. D’Cruz – Professor of strategic management at the University of Toronto’s Rotman School of Management
    Bruce Fletcher – Founder, Owner and Director of Fletcess and Fletchnet, Social Media Marketing and Promotions

    Apsal dorg xletak title dr???

    0
    0
    • i pon tak tau.... says:

      …. U.S ni education system dia lain sikit dgn U.K…

      ……kem salam kat tok ti…hehe

      0
      0
      • datuk datin says:

        PhD/DBA both carry the title Dr. … kat oversea such as in the UK, bila dah ada Prof kat depan, diaorg dah tak letak Dr. dah .. for instance: Prof Adam James .. dan org putih ni mostly they don’t want students to call them Prof, they prefer to be called by their first name … jauh bezanya dgn di malaysia, kalau di malaysia kita tertinggal satu title dah kena sound, mesti kena taip nama dengan betul & lengkap Prof. Dato’ Dr. sekian sekian ….

        0
        0
        • Peminat Dr. Fazley says:

          Yes, system kat america lain, even professor yg ada PhD kat university pun dorang tak letak Dr. contohnya mcm Ben Bernake, the chairman of Federal Reserve of US, dia bekas academician kat MIT but dia pun tak letak Dr.

          DBA and PhD carries title Dr, there’s little different but both carries the same value, coz its difficult to get :)

          P/S: next time do your research better Datuk K before writing :)

          0
          0
  54. 2bz4money says:

    Teringin sangat nak tengok Fadzley jadi moderator dalam program Bicara Siswa TV1 membincangkan tajuk ‘Persoalan Phd/DBA- kuantiti atau kualiti yang dicari..’

    0
    0
  55. mely says:

    cooobaan…

    0
    0
  56. mely says:

    alamak! cobaan lg!!?

    0
    0
  57. yusuff says:

    Buat Dr Kat Mesia je ,

    0
    0
  58. gegirl says:

    Seriously? erm ade bt viva tak ni? Thesis beli ke? huhu private colleges & uni kt msia pon senang je skng, boleh beli je thesis… pity them!!!!

    0
    0
  59. mama says:

    I just couldnt imagine how he got through his DBA without even knowing whether the university really existed or not..
    Such brilliant guy kena tipu by bogus uni? If he really did something eg:thesis/had a viva for the DBA, sure he will know if the university is a bogus one or not…Can he even name any of the lecturer who supervised him while he did the DBA?

    0
    0
  60. Kuku besi says:

    Org lain belajar sampai separuh gila nak dapatkan ijazah demi ijazah..kau pula senang2 je mengaku diri tu Dr. Ceh..memalukan.. buat apa lagi nak buat statement..mmg terang lagi bersuluh kau tu beli je ijazah tu..

    0
    0
  61. porno izle says:

    Hi. I just noticed that your site looks like it has a few code errors at the very top of your website’s page. I’m not sure if everybody is getting this same problem when browsing your site? I am employing a totally different browser than most people, referred to as Opera, so that is what might be causing it? I just wanted to make sure you know. Thanks for posting some great postings and I’ll try to return back with a completely different browser to check things out!

    0
    0
  62. Legalsounds says:

    I can see that you are an expert at your field! I am launching a website soon, and your information will be very useful for me.. Thanks for all your help and wishing you all the success in your business.

    0
    0