Written by AbangNara | September 16th, 2009

#Sila baca artikel ini sambil mendengar lagu Satu Hari Di Hari Raya nyanyian M. Nasir

hari raya

Pejam celik pejam celik dah tak sampai seminggu dah kita nak berhari raya. Sungguh pantas masa berlalu. Nasib baik raya kali nie jatuh hari Ahad, dapatlah beraya dengan hati yang gembira. Tapi bila kenang-kenang dan fikir-fikirkan balik, rasanya Hari Raya di Malaysia nie makin lama makin kurang meriahnya. Dah tak happening macam masa kecik-kecik dulu. Tak tau lah sebab apa. Mungkin sebab umur dah makin tua kot, jadi dah makin tak feel dah.

Jadi kami nak mengajak anda mengenang kembali kenangan Hari Raya masa zaman kanak-kanak dulu. Serius masa kecik-kecik dulu raya memang sangat best. Meriah tak terkata. Antara benda-benda best time raya dulu yang kami buat ialah:-

1. Main mercun roket tepi jalan raya. Sepupu sorang pergi tunggu tepi jalan tengok ada kereta datang ke tak. Kalau ada kitorang bajet-bajet dengan sumbu mercun tue then bakar. Berdentum mercun roket tue kat tepi kereta. Siap ada satu kereta tue berhenti terus kat tengah-tengah jalan tue. Maybe ingat tayar kereta dia pecah kot.

2. Pakai baju raya dari pagi raya 1st sampai tengah malam. Memang tak bertukar dah. Tak kira la bau dah hangit ke apa ke. Memang maintain satu hari pakai baju tue jer. Tue yang kekadang bila malam main bunga raya baju raya compem berlubang. Mak ayah marah suruh tukar baju pun wat derk jer.

3. Main karbait. Ala menatang benda yang diorang letak dalam meriam buluh tue. Tapi kami tak letak dalam meriam buluh. Kitorang buat lubang. Letak air sikit dalam tue. Pastue letak karbait. Pastu letak tin atas lubang tue then cucuh ngan lidi. Kadabom ~~~ Makin tinggi tin tue terbang makin syok dibuatnya.

4. Pusing satu kampung carik duit raya. Kumpul jiran jiran satu umur then buat road tour satu kampung. Makcik jiran tengok muka kitorang pun dah tau muka nak duit raya jer. Datang sekadar minum air sirap jer. Pastu wat muka seposen nak duit raya. Dapat duit raya terus chalo mencari mangsa seterusnya.

5. Malam raya kumpul ramai-ramai depan TV tengok sarkis sambil berlari-lari atas rumah nenek. Memang best tue sarkis time tue. Time tue mana ada Astro apa semua nie. Sarkis pun dah kira takjub dah. Lepas tue nenek marah sebab katanya rumah nak runtuh kitorang lari. Hehehe.

Apa pulak kenangan korang? Meh share-share ngan kitorang. Kasik terasa sikit feel raya tahun nie.

P.S: Tak puas hati betul lah dengan stesen radio swasta nie. Dah nak seminggu raya pun lagu Indon banyak tak hengat. Kami nak lagu raya please.

574 responses to Kenangan Di Hari Raya Zaman Kanak-Kanak Dulu

  1. syamiza says:

    hehhehhe… terkenang2 zaman raya masa dolu-dolu…….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Delimasaraa says:

      pg2 raya, mak sibuk pakaikan rantai ngan loket mas….sebab semua sepupu2 pakai kan…pakai yg mak punyer, punyalkah labuh rantai…..hahahaha…

      tp skrg walau gaji dh beribu pun tak pulak saraa tempah khas rantai….tetap pakai rantai mak..tp dh tak labuh dh…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • EclipsE says:

        byk nya gaji ko saraa…beribu2…bsr yea pangkat ko…hehheeh…
        aku ney pki zhulian jer…org ssh…mn mampu nak beli emas…emas kan mahal…huhu…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Delimasaraa says:

          aku kerja gomeng eclipse…..bulehlar untuk byr aku nyer vios tuuu..hahahaha…..brapa sgt gaji gomeng…uhuuuuu

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • EclipsE says:

          vios lg tue…kaya tul ko ney…
          aku ney ari2 g kerja tgu bas jer…kdg2 bas lmbt, smpi kena mrhlah dgn bos…tue blm lg jatuh kat tangga bas org tolak2…azab sgt…sian aku kn…
          xpela…aku bsyukur je…huhu…
          ade org lg ssh…jln kaki lak tue…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Delimasaraa says:

          hahaha……………..teringat iklan ” SAYA BENCI NAIK BASSS”

          alahai, kawan2 aku yg sama level dh pakai honda city dh..aku jerk yg tak mampu lg..uhuuu…

          ingt thn ni nak kumpul duit raya lar, nak gi umah kak nara, nak wat beli keta caldina….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • rosh says:

        ms zmn budk² dulu..duit 50sen dh kira mahal…pastu bj raya mmg berpesen arr… tang kain kembang jer..org pangey kain duyung..hahaha…tang mn duyung nyer tak tau arrr….pastu mlm² main tanglung gantung di kayu…ada tuh main sembunyi²…tp org tua slalu kata..nati kena sembunyi di hantu k*p*k..hahaha..cam² lah..

        skrg nie layan anak² main bunga api lidi jer…turn ank braya lak…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • rosh says:

          satu lagi..letak lilin lam tempurung kelapa…pastu round satu rumah ke rumah…tp smua tuh dh berlalu..zmn pun dh brubah…

          yg lum brubah…ada jer yg jadi MANGSA MERCUN…tak serik²…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Delimasaraa says:

          knapa letak lilin dlm tempurung??

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • rosh says:

          ltk lilin lam tempurung psl tanglung dh abis terbakar…hehehe..tp itu slh satu kreativi bdk2 kg delima..ada tuh siap tebuk lubang wak cam tanglung..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • rosh says:

          ltk lilin lam tempurung psl tanglung dh abis terbakar…hehehe..tp itu slh satu kreativiti bdk2 kg delima..ada tuh siap tebuk lubang wak cam tanglung..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. Delimasaraa says:

    dulu…..mak saraa tak berapa ada duit…..ingat lg masa darjah 2 darjah 3, mak belikan selipar raya BATA yg warna merah tuu..

    katanya tahan lama, nanti lepas raya leh pakai..lambat putus…

    saraa pakai, kwn2 smua gelak..katanya slipar jepun BATA….memanglh slipar tu murah..tp nak wat cam ner, mak tak mampu lg..gaji papa pun berapa jerk masa tu….

    terkenang ar….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  3. gurlkasutoren says:

    terkenang….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Delimasaraa says:

      terkenang daku pd si dia………….
      lalalalalala….

      plg dikenangi ialah :-

      1- mak ayah

      (berbuat baiklah / gembirakanlah mak dan ayah sesungguhnya anak kamu kelak akan menggembirakan ht kamu)

      2- kampung – cr duit raya, bandingkan…..

      sebab sepupu ramai sgt ats rumah, mulalah ada yg nangis teresak2 sbb duit HILANG….aduhaiiiii

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  4. Delimasaraa says:

    P.S kak nara :- Tak puas hati betul lah dengan stesen radio swasta nie. Dah nak seminggu raya pun lagu Indon banyak tak hengat. Kami nak lagu raya please.

    – ntahlah kak, mungkin diorg bengang kena kerja kot, makanya diorg pun malas ada feel raya….

    @

    kes org yg tiada kampung, makanya, apa feel raya????

    NOTHING…money n money n money…..masa hanya untuk cr duit….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  5. EclipsE says:

    morning all…
    kenangan hari raya eclipse time kecik sumenya indah2 belaka…seronok btl time tue…wpon bkn sume benda bleh dpt..tp raya ttp meriah…ble dh bsr ney seronok ble tgk bdk2 dtg braya…teringat masa kecik dlu..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Delimasaraa says:

      aduhaiii………..raya dan raya…..

      thn depan dpt lg tak beraya pun wallahuawa’lam…..sesunggunya ajal dan maut itu di tgn-NYA….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  6. EclipsE says:

    kak/abg nara….thanks ya bg eclipse duit raya…
    ekceli xsangka pon nak mng….xterpk pon…
    nway thanks n thanks again….luv BN!!!!!!!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Delimasaraa says:

      ko kena belanja aku…kasi duit raya….kecian aku kalah tau..uhuuuu

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • EclipsE says:

        memule tue ingat nak belanja ko…skali terbc komen ko kt ats tue yg ko ngaku gaji ribu2…trs xjd…heheheh…
        ko dh kaya saraa…aku gaji rm600 jer….cmpur duit kak nara…dptlah rm 700…jdlah…huhuhu..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • syamiza says:

          eclipse.. ko blanja laa miza….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Delimasaraa says:

          jom2…..aclipse sms aku yg dia nak open table mlm ni..belanja bukak puasa dekat cconcorde hotel KLIA, Sepang…..

          silalah daftar disini untuk register…..sebab eclipse nak gi tempah berapa kepala untuk hidanga…..

          ahaks!

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • syamiza says:

          ko ni sara….. miza tak leh g laaa… miza kat jb…. nampaknyer org2 yg dok kl jer dpt gi majlis buka puasa ngan eclipse tu….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • EclipsE says:

          hahahaha…saraa ko tlg booked hotel n cnfirm kan brp rmi nak pegi…eclipse nak kira bajet jap….ney ade rm 23.60…campur duit tabung 47.90…eh xsmpi seratus lg ney…cmtu eclipse belanja mkn moreh kat mesjid je la ye…heheheh…mkn gak tue…huhu..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  7. paperjer says:

    rye mse kecik2… main mercun…mandi tebing…
    hulamak best gler..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • EclipsE says:

      klu dptla dikembalikan zmn knk2 dlu…akulah org yg plg happy skali dpagi raya….siap pki baju raya mlm raya…hehehehe…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Delimasaraa says:

        bgn pagi ko mesti tak MANDI kan…terus gi depan masjid tunggu duit raya sebab baju raya dh pakai…hahahaha

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • paperjer says:

          dellima… x der mknernyer…
          klu bleh dri pgi smpi petang aku mndi kt tebing tu…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Delimasaraa says:

          wehh..hr raya mana ader org mandi sungai..semua berebut nak mak pakaikan mekap, pastu pakai kasut keletup-kelepap, g masjid/g umah org kg juat nak duit raya…..

          dh dapat angpau, tak sempat kuar pintu dh dibukak terus buang dlm umah org tu gak….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • paperjer says:

          ada la.. delima… aku la tu…
          aku mndi gan spupu2 aku x kira la laki ke pompuan ker….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • paperjer says:

        eclips..dlu mse ko rye msti byak bju ryer kan??

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • syamiza says:

        hiihhii…. kena spray minyak wangi byk2 tu….. dah pakai baju raya pd mlm raya…. leleh air liur basi tak?

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  8. syamiza says:

    Assalammualaikum…..
    wat kengkawan yg menang pengomen terbanyak… tahniah yerr…
    leh laa kongsi2 duit raya tu skit…. miza dah kopak nie bli kuih raya……..ekkekekek…..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Delimasaraa says:

      miza, aku kalah …g mintak ngan eclipse….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • EclipsE says:

        sesape nak duit raya…silalah dtg raya ke umah aku…aku bt open hse bsr2an thn ney bsekali dgn majlis nikah aku…heheheh…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • syamiza says:

        tu laaa… meh kita tadah tempurung sara…..
        kita minta ngan poco…aries….eclipse…. tomei ngan antu…..
        tolong.. kami bantu kami……..
        derma skit duit raya…. hhiihhihiii

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Delimasaraa says:

          hai orng2 yang beriman, bersedekahlah kamu…..

          SILAH AMIK PERHATIAN YERK wahai cik/encik poco…aries….eclipse…. tomei ngan antu…..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • EclipsE says:

          rmi btl anak yatim piatu kat cni…heheheh…
          ok la adik2…nti aunty eclipse bt rumah terbuka…adik2 dtg tau….hehehehe..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • syamiza says:

          uish… tak baek tau…… miza lom yatim piatu arr……
          ko jgn eclipse….. bulan ramadhan ni doa makbul…..
          tak nak jd yatim piatu ag…..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • EclipsE says:

          men2 jer la miza…
          ckp tnpa niat xpe…heheheh…juz pk nak gurau2 jer…

          p/s : teringat kat anak yatim piatu….rs nak nangis jer…klu dtg umah eclipse…cpt jer eclipse sebak…sian sgt2…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • syamiza says:

          hehhehe.. tau eclipse gurau.. miza saje jer arrr… hehhehehe….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  9. gossip girl says:

    chak!!!!
    syok nyer rya…
    tpi sian xdpt blk kg.
    :(

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Delimasaraa says:

      hahaha……

      balik kampung..ohoo balik kampung…..

      di hari yang mulia ini, kususun sepuluh jari…

      setahun hanya sekali, mnerayakan hari yg mulia ini…..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Rifa'i says:

        Ciaan tk dpt blik kg. Raye kat mane?

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Delimasaraa says:

          raya kat depan kompiter kott

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • syamiza says:

          raya kat umah mak mertua….. waaa……..waaaa….nak blik raya kg sendiri…………………

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Delimasaraa says:

          ko best tak raya umah orang????

          saraa rskan, mesti saraa nangis beraya umah org lain biarpun umah mak mertua

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Rifa'i says:

          raye la jugak.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Rifa'i says:

          Mak mertua syamiza garang ke? @ mcm dlm crita ibu mertuaku? he he he jgn mrh.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • syamiza says:

          tak besh…………. raya umah sendiri lgk best……. tp nak wat guana…… dah ader mak mertua…. terima jer laa hakikat…….. pape pun kat minda ni kena set….. mcm raya kat umah mak sendiri laaa……. :(

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • syamiza says:

          mak mertua tak garang…. baik…. cuma tak sama mcm kita raya kat umah mak sendiri…… hehhehehe

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • delimajelita says:

          saraa..ko kidnap anak gambo anak aku tu…sebagai ganti…bagi angpau lebey sket kat anak aku tu..hehe

          woi saraa..ko dok melalak-lalak nyanyi lagu balik kampung tu nape? bukan ker ko dah mmg duduk kat kampung ngan ma n abah ko tu?

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Delimasaraa says:

          wakakaka…………..

          delima jelita beraya di umah IBU MERTUA KUA….smoga menjalani hr raya yg ceria ye kakak yg kusayangi…

          comey dok pic aku ni???

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  10. Rifa'i says:

    Salam selamat pagi. Bestkan raya dulu2 kat kg malm2 main beskal pusing2 satu kg, main mercun,meriam. Siang plak collect duit rayeee. Tapi tu semua dulu. Sekarang dah dewasa lak, turn anak2 plak wat mcm tu. Kita ni kena standby wit raye la. Bestnye zaman tu, rasa mcm nak balik semula kat zaman kanak2 dulu. Ape nak wat , terima la hakikat kita ni dah besooo.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • EclipsE says:

      bkn la rifa’i…pttnya terimalah hakikat yg kite dh tua…heheheh….smla mcm eclipse….rs nak jd kanak2 blk..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Rifa'i says:

        aaahaaa , baru aku sedor aku dah tua rupanya.. tadi tak sedar , maklum la terlupa diri skit. Ofis dah mula kosong ni. Ada yang dapat cuti awal dah balik rayeee. tinggal la kami 4 org. esok tak atu la. yg pasti aku mula cuti hari sabtu ni… 9 hari wooo. bestnyeeerrr.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • EclipsE says:

          smla kite…tp eclipse tmbh lg 1 hari…mc…heheheh…
          kat opis eclipse pon dh xrmi dtg keje…
          dtg pon dok btenet ha…heheheh…
          seronokla nak raya…excited lak…xkire la tua ker ape…jnji meriah….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Rifa'i says:

          Tkde keje nk wat lg betenet je le. Boss kami pun tk dtg lg. Kira ofis ni kita yang punya. Raye balik mane Eclipse, jln jem tak. Saye blik Johor, nk grak dari kl mlm jumaat, dah tau dah mesti jem punye. tp semangat raye dah masuk dlm badan pe pe pun tak kisah…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • EclipsE says:

          eclipse xde kg la…kg eclipse kat putrajaya jer….teringin gak nak rs suasana kg….
          sesape nak blk kg ajaklah eclipse…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • paperjer says:

      aku main beskal siang2 jer… mlam2 main bunga api x pun dgar org mngumpat….haha.. : )

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  11. paperjer says:

    indahnyer sgguh d hari rya..
    rmainyer org brske ria..
    adikku mnis..cntek bergaya..
    blehkah abg ikut brsme….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  12. ammey says:

    asalamualaikum….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  13. EclipsE says:

    kenapa lak aku nya pc ney slow…ish..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  14. Raya zaman kanak2 mmg best.. : )

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  15. hantupensil says:

    morrninggg…
    uhuhuhh…

    harini ku gumbira….
    hahaha…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  16. Rifa'i says:

    Salam kwn2 kuar dulu eh, ada tugas Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  17. hantupensil says:

    wahh…best gile sape duk pantai timurr..
    toll pree….!!
    plus highway x buat kerr…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • kiki says:

      toll free malam2 buta..kalau eksiden tak ke terkencing2 kat tgh tgh gelap.. plus bagi diskaun je.. pon malam malam buta jugak

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • hantupensil says:

        xpe ar…
        kurang2 save da dekat 24 hinggit…
        minum tongkat ali xngatuk ar…
        hahaha

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  18. ammey says:

    aku kcik2 dlu wjib mak aku li bag rya..c0z nk kutip wet rya..hehehee

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  19. violet says:

    salam…
    dl ms kecik aku same je cm kak nara or bang nara suke sgt tawaf 1 kg..nk wat clction sape pling byk wet raya..pastu 2 nd round ngn perent lak so dpt la lbh ckit.huhu….tp pling best jln reramai bwk handbag yg siap ada tali coz kompom wet raya x cukup kocek bj kurung nk isi.
    la ni dh remaja nk raya pun x syok dlm otak pk $$$$$$$$

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  20. violet says:

    KAK NARA/BANG NARA n warga kj BN

    thnks ya kasi hadiah saguhati..hik hik..
    cm x cye je….
    murah rezeki tol….
    ;)
    luf
    VIOLET
    mmmuahhhhhh

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  21. kira-kira says:

    salam………
    morning sume…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  22. wak tempe says:

    salammmmmm……1 Malaysia…..
    lame tol xmsuk kt sni…..ape kabo?…..wak hrp shat2 sntiasa….Wak cume nk ucapkan slamat ari raya yg xlme lg kite akan smbut…..maaf ,zahir dan batin…..hujan lbat plak kt luar tu…..hrp2siang je hujan….mlm leh la maen mercun…dan meriam buluh…….meriah wooooo…….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • kira-kira says:

      salam wak……..
      selamat hari raya wak..
      maen mercun ati2 wak kang xpasal2 ilang jari……….heheh

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • syamiza says:

        wsalam wak…. lama tak jumpa wak………… windu bangat sama wak… ehehheheheh…..
        Selamat hari raya aidilfitri wak……… bila nak blanja miza nie wak?
        (wak miza gurau2 jerr…… kalau laa suami aku terbaca kat sini mampus kena tarik tinge….. keh..keh..keh)

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  23. Jojio says:

    Zaman kecik2 dulu main meriam no1 la…..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  24. kecHik says:

    teringat kngn raya time kecik2 dulu…
    malam raya kitorg main mercun roket balas2 tembak dgn jiran sebelah…. kmpg dulu2kn rumah jauh2…time je turn kitorg balas tembak,mercun roket tue masuk dlm umah jiran sebelah..gelabah kitorg..hahahaha… nasib baik xterbakar umah org tue.. lau x, x pasai2 masuk paper muke depan..aha!!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • kira-kira says:

      huuhu da mcm taliban lak ko ni..hehehe

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • violet says:

      aku nye tmpt lg best…
      x suka kt org tu so sediakan mercun roket..
      p fire uma org tu…
      sampai polis dtg…
      sembunyi dlm uma….
      polis blah kiteorg smbung lik….
      sian org tu..
      huhu

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • hantupensil says:

        jahatnye ko..
        ish2….
        aku xde la smpai fire2 umah orang…
        heheheh

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • violet says:

          ah aku pedulik aper..
          molot cm mami jarum…
          pdn muka dye…
          huhu…

          mlm smlm br maen bunga api…..
          seronok…cm bdk2 pon ader…huhu

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  25. violet says:

    emm…
    lg brape ari je nk raya….
    aku nk kj ke nk raya ni…
    pening lak,,,

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  26. kira-kira says:

    rindunye nk main mercun…..heheh

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  27. main meriam la best…hohoho

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  28. Jojio says:

    Esok last keja….dah tak sabar nie…..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  29. hantupensil says:

    satu hari di hari raya…
    lalallaa

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  30. new moon says:

    haaa….aku dh msuk ni ha…mane bdk yg cari akusgt tuh?meh nk babab ni….bese die…..hihi……

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  31. violet says:

    sok mesti xder org kt bn…..
    waaaaaaaaaaaaaa….
    tgl aku jer……

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  32. paperjer says:

    ari rye smua bgai nk gle..
    ble pose buat2 la lper..
    brpakaian smua hrus spadan…
    tpi pose x ckup sblan..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  33. kira-kira says:

    wuuuuuuuuuuu..
    npe la cm busan jer………..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  34. ANneDeSilva says:

    eclipse..
    ko tak nk blanja anne kew??hahahahaha

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  35. ammey says:

    dak2 laki ska men meriam…dak pmpuan ska men pe ekk.,,,. aku sndri pn xtaw…..hahahhaa

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  36. nenekpunkz says:

    nenek suka shopping beli kasut kat charles n keith..huhu..kalau beli mesti 2 pasang..1 kasut high heel 1 rendah…hehe…kalau baju nek suka baju kurong jer tapi biar la ikut bentuk badan bukan yg mcm guni beras huhuu…mak selalu marah…dia kata seksi!! yo la tew…hehe

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  37. ANneDeSilva says:

    Disini jua memori tercipta…
    walau seketika terjalin kasih kita…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  38. pingkypanthers says:

    pagi sumer..
    knagan raya yg paling best masa kecik2 dulu…
    tang mlm raya mak ngan arwah abah sibuk mmasak kat dapur aku sibuk main mercun roket..
    tup2 mercun tu masuk kat dlm kain arwah abah nasib bek arwah sempat mlompat kalau x naya org tua tu…
    punyalah dia hangin masa 2 nk dikejarnya aku seb bek mak aku pujuk lau x naya aku mlm2 raya kena belasah… hehehe…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  39. wak tempe says:

    heee….bru nk msuk kt cni td…..blekout plak…ptong setim btol…..yes…miza….kira-kira….sehat looo…ko antu, violet…wak hrp ko shat…bgitu jge yg laennye….wak dah bli dh bungapi n mercun…dh bis pn rm100 lbih….wak nk braya sakan….xkre……mriam buluh….ssh ckt nk cri…..dulu wak maen mriam ni…berlawan dgn kwn2 skampung….mriah wooo……paling kuat klau pkai batang pinang…..pehhh…….tu zmn kcik-kcik laa….skrg ni dh mls plak…..xsmpt laa…..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  40. nenekpunkz says:

    nek nak beli mercun banyak2x..huhuu…nek nak main malam raya nanti ngan atok..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  41. wak tempe says:

    sian kooo eclipsi xde kmpung…..ko kawen la dgn org kmpung…..nnt dpt laa blik kg…..kg.baru kn dkt……ko anne dsilva?……lme gk xsmbang dgn ko….ko amcam?….meh cni laa…wak blanje tempe……ko blik mne anne? xde kg gk ek?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  42. pingkypanthers says:

    harga bunga api skunk ngan dulu jauh bebenor bezanya…
    dulu murah jerk skunk ni mak oi dh 7ke8 hinggit satu doz…
    tp ank2nya pasal beli juga ar kang mrajuk plak…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  43. violet says:

    GURL2 ONLY EG…

    korang wat bj raye fesyen per???
    kebaya??
    kurung???
    kurung pahang????

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  44. paperjer says:

    [email protected]@+ [email protected]! [email protected]@ @!D!LF!+R!

    () ()
    |”’| |””’|
    |”””””””| |””””””””|
    ”””””””” ””””””””’

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  45. violet says:

    asal korang dh ucap slmt ari raya ni…
    ish sok dah x join bn ker…
    emmm…..
    :(

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  46. kira-kira says:

    ehm de dgr x lgu raya hujan ft raihan???????

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  47. violet says:

    kak nara..
    pic tu gmbr ank kak nara ker..
    huhu

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  48. kira-kira says:

    de org xni???
    eh kak aries x in ke rini??

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  49. suri says:

    dlu kecik2 xpnh xde bju raye..
    tp bile dh beso, dh keje dh bape thn xde bju raye asik xsiap jer..
    thn ni bru ade..tu pn awal bln jun dh siap…
    huahuahauuahauau…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • hantupensil says:

      huhuhuhu…
      awlnye tmpah baju raya…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • kira-kira says:

      npe lmbt ciap suri???
      ni mst tmph kt tkang jahit pemes…hehe

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • suri says:

        mokcik tu dh knal ak sjak kecik..
        time bju ak sje jer lmbt2 kn pastu trus xsiap..
        smpai kn 2thn peram bju ak tu thn ni bru leh pkai..
        sdih ak pg raye pkai bju kurung p keje,,
        ehhehehhe..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  50. EclipsE says:

    hello all….
    i’m coming….heheeh..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  51. pening says:

    teringat mse kck2 dulu, kalau bru beli kasut or bju baru..jap2 test pakai & posing dpn cermin..snyum2 sorg2…kire cam rehearsal tuk raya la tu…syoknyee bile tingat sume ni..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • kira-kira says:

      a’a mmg best time bdk2 dulu….
      npe skang da xleh posing ke??
      heheh

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • EclipsE says:

      skrg pon bleh bt pe?
      aku pon stp tahun praktik kan lg even dh bsr…
      dpt jer bju raya jap2 fitting…
      klu xkena dgn bntk bdn aku…
      siap la tailor tue…hehheeh..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  52. nenekpunkz says:

    semalam kanz..bst fren nenek yg kat selangor tew msg nenek wish hpy bday..tpi nek nyer bday lama lagi huhuu…ada sape bday bulan 9 ni tak??

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • hantupensil says:

      sayerrr…..
      tapi bulan satu..
      hehehe

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • EclipsE says:

      ade…eclipse nya b8day bln 2,5,9 and 12…heheheh…
      nek we celeb8 together2 ye?hehehe…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • kira-kira says:

      heheh..bday nek ble??

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • nenekpunkz says:

        17hb Nov.ko lak kira2x??

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • EclipsE says:

          nek nak duitttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt rayaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :-)

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • nenekpunkz says:

          walaupon ko nak duit raya boley tak ko jgn type mcm tew??wat sakit mate jer..huhuuu..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • kira-kira says:

        sy mulan 5 nek………….heheh…24/5

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  53. Jojio says:

    Malam raya baju raya letak kat ujung kepala…esok senang nak pakai….takut tertukar, tak sabar nak pakai baju baru….hihihih

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  54. wak tempe says:

    sian kooo eclipsi xde kmpung…..ko kawen la dgn org kmpung…..nnt dpt laa blik kg…..kg.baru kn dkt……ko anne dsilva?……lme gk xsmbang dgn ko…winnnnddduuuu tol….hehehe…..ko amcam?….meh cni laa…wak blanje tempe……ko blik mne anne? xde kg gk ek?…mnggu dpn wak brcti sminggu…..berayaa….g marhaban dr rumh ke rumh….mule pd mlm ke2 smpai ke 4….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • EclipsE says:

      wak eclipse nak duit raya….nti wak bank in kan yea?heheheh…
      aah boringlah wak xdpt blk kg…nak blk pon kg xde…
      eclipse sm la dgn anne…raya kat kl jer…wak blk mn??

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • nenekpunkz says:

        bank in kan $1 hinggit jer wak..hahaha jn mare..gurau taw..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • EclipsE says:

          nek mmg kedekut…ney mst klu cucu2 mntk bg 10sen jer…hahahaha….
          wak tempe eclipse xnak tau?eclipse xmkn tempe…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  55. kira-kira says:

    kwn2 meh kte p page bru lak..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  56. wak tempe says:

    wak chau duluuu….ade keje plak…..slamat mnyambut lebaran dgn pnuh nikmat dan keinsafan……maaf , zahir n batin……jike ade…wassallam……..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  57. wak tempe says:

    lpe nk bgtau….wak dh bli bju melayu 4 pasang…..wak rye kt kmpung je……dipinggir pekan…..xkmane-mne pn wak….slamat bermaen mrcun, bnge api n mriam………meriahhhhhh…woooooo……tumpng laluu…..yg xde kg dn xdpt blik kg….jgn sedey2………wassalllammmmmm…….dekat tapi jauh…….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  58. new moon says:

    awchaakkkk……..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  59. violet says:

    emmm..
    test

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  60. violet says:

    law la dpt wet raya lg kan best…
    huhu….
    walaupon x byk tp rase seronok jer

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  61. kira-kira says:

    hye guys……salam..
    fuh dpt gak cri korg..heheh..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  62. pingkypanthers says:

    dh tua2 camni nk dpt wit raya mmg xde ar..
    hulur wit raya ada ar..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  63. kira-kira says:

    dpt ke x aku wit raya taon ni…
    kt spela aku nk mntk ehk…………..
    heheheh

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  64. spogebob says:

    slmt kui 2 semua

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  65. EclipsE says:

    weh td yg aku ckp abg 7 org tue merangkap [email protected] aku…heheheh…
    kakak tue merangkap kakak angkat aku….
    selalu klu raya krg2 aku dpt rm600…mak aku bg je rm100…sbb aku anak mak..hehehe…
    plg best dpt hadiah dr tng aku time raya…seronok giler…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  66. pingkypanthers says:

    hmm hidung aku kembang kempis bau kueh raya..
    ni mesti jiran seblah wat kueh raya ni…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  67. violet says:

    MOONNNNNNNNNNNNNNNNNN
    ku seru nama mu..
    dimanakah dikau…
    ko ni tidur jeeeeeeeeeeeeeee

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  68. ammey says:

    weh violet…ko joh0r mali kn….ada wt l0ntong dak….hihihihihi

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  69. yula says:

    out lu
    ade keje

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  70. violet says:

    alo…
    ada org x???

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0