Written by AbangNara | August 24th, 2017

Abang Nara tahu ramai yang bosan mendengar kisah Hafiz Hamidun dan Joy Revfa ini. Namun nak buat macam mana, kontroversi yang melanda mereka ini memang menarik. Malah banyak pengajaran dan teladan yang kita boleh ambil. Bab-bab nikah ini tak boleh buat main. Lebih-lebih lagi ia bakal melibatkan keturunan kita. Sebab itulah Abang Nara respek juga kepada Hafiz Hamidun kerana tidak menjalinkan hubungan suami isteri sepanjang perkahwinannya kerana Joy Revfa tidak menyerahkan bukti surat penceraian.

hafiz hamidun joy revfa

Namun ada suara-suara sumbang yang menuduh dan melabel Hafiz Hamidun sebagai “geng kunyit” kerana kontroversi ini. Ada yang menyatakan “kalau aku Hafiz, bini depan mata, takkanlah nak tengok je”. Bagi Abang Nara, kita kena faham bahawa Hafiz sudah tahu tentang status isterinya itu. Jadi katakan kalau Hafiz tetap meneruskan hubungan suami isteri dan tiba-tiba termengandung pulak, tak ke makin payah? Sebab itulah Abang Nara mengkagumi Hafiz, asas agamanya memang kukuh. Bak kata Hafiz Hamidun sendiri.

Saya tidak pernah berkahwin, tidak pernah bernikah atau bercerai di Siam. Jadi saya memang tidak tahu bagaimanakah prosedur yang perlu dijalani untuk mendapatkan pengesahan yang diperlukan.

Oleh sebab itu, saya menggunakan ruang berjauhan itu untuk bertanya pada mereka yang lebih arif. Saya bukan orang alim, tetapi masih ada asas agama untuk memikirkan baik buruk sesuatu tindakan itu.

Kalau ada pihak yang buat tuduhan seperti itu dan melabelkan saya dengan gelaran tersebut, dia perlu bertanggungjawab dan kemukakan bukti. Jika berlakunya unsur-unsur yang tidak tepat, saya anggap itu fitnah. Saya tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan perundangan atau saman.

hafiz hamidun joy revfa

Untuk makluman, Mufti Wilayah Persekutuan juga bakal memberikan komentarnya tentang kontroversi ini. Satu tindakan yang amat bagus dan wajar. Masyarakat perlu diperjelaskan. Ada hikmah juga sebenarnya perkara ini terjadi. Sekurang-kurangnya kita lebih sedar dan aware tentang bab-bab pernikahan ini. Jadi buat sesiapa yang nak berkahwin kelak, pastikan semua surat dah ada. Barulah tak jadi kecoh macam ini. Sumber Astro Gempak.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

121 responses to Kemukakan Bukti Jika Tuduh Saya Geng Kunyit – Hafiz Hamidun

  1. Mat K says:

    Kah kah kah! Mengarut

    3

    3
    • iq says:

      bagus, gih ketuk kepala sorg2 kat pejabat kadi, boleh main lulus je kebenaran nikah, or maybe ada unsur2 rasuah or duit bawah meja.kunyit or tak, tak penting sbb ada yang dah kawin dan anak berderet2 tetapi still mengunyit,

      25

      0
      • Kak Nam says:

        terbaca gak dlm fesbuk…ada org2 dlm industri ckp dlm status theols semalam. x sangka keluar dlm BN hari ni. mungkin ni ke yg dimaksudkn bekas suami Si Joy yg HH cuba sembunyikan sesuatu…

        5

        1
        • Jemimah says:

          Ada ramai juga geng GLBT yg dah berubah dan kawin.. dah ada anak2 pun. Tak kisah la.. janji halal. Ada yg xgeng kunyit tapi sanggup mengunyit bini sendiri. Tu lagi payah laki mcm. Nafsu kuda punya jenis. Nakkan kelainan kata theyols!!!

          7

          0
        • tahukah anda says:

          bagus la. kunyit kan baik utk kesihatan. kunyi adalah anti oxidan dan org yg makan kunyit jarang kena kanser. di india, kunyit digunakan dlm masakkan dan angka pengidap kanser di india terendah dlm dunia.

          7

          0
        • Anonymous says:

          agree…. kunyit telah terbukti mampu menurunkan kadar kolesterol jahat dalam plasma darah dan meningkatkan kadar kolesterol baik yang dikehedaki oleh tubuh.

          3

          0
        • Dewi Daas says:

          selalunya bangsa cina byk kena kanser. india jarang sgt. sbb kunyit lh. mkn kari byk! kunyit mcm pokok kelapa… byk kelebihan nya.

          4

          0
      • Anonymous says:

        Sorry ye Patah Amin, skrg rakyat Msia ni sibok dgn kes Hapit ni sama Putera Maten tu. Besok dah settle… diaorg berbalik la pd ko pulak. Sabar ye Patah!

        9

        0
        • wekkkkkkk says:

          selagi Mahkamah & Mufti belum buat pgumuman…selagi tu netizen tunggu….menyediakan / menyibokkn ayat2 baru.

          2

          0
        • Anonymous says:

          kekadang xde mende pon. wartawan2 je yng kecoh nk naikkan trafik website, velog dan juga lariskan suratkhabar2 diaorg. wartawan2 msia kn suka byk mulut kak joyah… tokok tambah tu biasa arrr!

          3

          1
    • Anonymous says:

      pismidon ni pon beriye nk ikat pompuan kaya tu cepat2 , xsabor nk join romanntika raya agaknye .

      5

      0
    • eh ah eh ah says:

      klu dia nikah joy balik , akak2 acik2 kepam busuk bacin yg hari2 mngumpat mintak2 hh kesayangan dorg tu bercerai kompen kuciwa n bengkek bernanah hati nnt

      2

      0
      • Kak Fah says:

        nak bernanah apa nya. sorry hh bukan handsome pun. lain la putera mateen. lelaki seksi siot!

        0

        4
        • Anonymous says:

          kak fah ni tergolong dlm kategori akak acik kepam busuk bacin ke ?

          0

          4
        • Kak Fah says:

          Hal dan bau dlm kain pepet aku pun ko nk amik tahu pehal? Loser betol…lucu la pulak!

          2

          0
        • Opis Gurl says:

          Eh helloooo! Pompuan2 zaman skrg pakai sabun khas pencuci “vijajay” la wei. Kt Guardian ada jual. Ko ingat mcm zaman opah ko dulu ke? Guna air perigi.

          1

          0
        • wekkkkkkk says:

          Opis Gurl
          says:
          August 24, 2017 at 4:14 pm

          sebenarnya air perigi itulah khasiat tanpa asid..skrg punya brg kn ada tarikh luput..air perigi mana ada tarikh luput.

          0

          0
    • Mat Sahdo says:

      Pernah sekali aku main kot pintu belakang. Bukan setakat kunyit…asam keping asam jawa semua terkeluor! Pompuan Melayu pun kadang2 basuh tak cuci jugak! Berbau satu bilik hotel.

      4

      1
  2. olyra says:

    salute la dengan joy revfa….wanita pertama yang mengamalkan poligami…hehehe…kesian tengok hafiz…rupa-rupanya dia bermadu…hehe

    21

    0
    • chefwan says:

      setuju ngan olyra…..high five!!!!@@!

      0

      1
    • haihhh says:

      bermadu dengan rayos jongos..hahahaha…terrer la si joyah..1st in malaysia..,

      2

      0
    • Bib says:

      Xde la wanita pertama pon. Dulu aziz m osman pon kene gini jgk. Tu lg power. Kawen dgn uztazah yg masih dlm tempoh edah lg.. kes tahun 2008 kalo tak silap. Actually banyak je kes2 gini tp sebab bukan retis so org x tau la..ni semua bepunca dari cetek ilmu main redah je. Last2 sendiri dpt malu

      14

      0
      • Anonymous says:

        mmg bukan retis jer…tapi ramai yg heran..sbb ramai tak ambik tau..biarlah benda ni kepoh….kurang2nya anak dara orang nak pi siam kawin dgn laki org akan terbuka mata pikir berpuluh kali bahaya kawin kat siam ni…laki lepas tangan yg susahnya perempuan…

        6

        0
        • Anonymous says:

          anak teruna org pun kalau nak pilih ibu tunggal yg sebelum ni nikah siam pun kena berwaspada

          2

          0
      • Anonymous says:

        Kes aziz tu dia tak kena tipu…dia tau dia janda..tapi ada perkara yg buat ragu2…si ostazah tu kawin tak guna wali dgn laki sebelum ni kat Kelantan so memang terbatal perkahwinan yang first. Tp masa honeymoon laki tu cakap pulakkat aziz ostazah tu masih bini dia.

        aziz pulak ragu2 sbb ada klausa dlm pembatalan sijil ostazah tu ada yg menyatakan walaupun perkawinan tak sah dia masih perlu edah bila laki dan perempuan pernah bersama…

        itu nama jer ostazah fardu ain tapi pilih kawin tak pakai wali.

        6

        0
    • BRAVE HEART says:

      Oh tidaklah…first Aziz M. Osman lah selepas di bercerai dengan Vee…kahwin seorang, lepas tu cerai coz kalau xsilap macam ni jugalah kesnya

      0

      0
  3. wekkkkkkk says:

    ” Pastikan yg nk berkawen kelak pastikan semua surat ada” kata BN..tpi kena ada yg paling wajib
    Org tersebut.
    1. Pengantin lelaki
    2. Pengantin Perempuan.
    3. Wali.
    4. Saksi
    hehehehhehehe

    Ha geng kunyit..kalau tgok pada susuk tubuh HH…rasanya bukan GK..rasanya dia lelaki sejati.Whatever..nk bukti..HH kena kawen semula dgn orang lain dan bahagiakn bakal isteri akan dtg ya.
    whatever..

    3

    2
  4. joyah says:

    kenape perlu bjauhan semata2 utk bertanya pada mereka yang lebih arif.???? xbole ke bincang mate btentang mate dgn joy, family, org yg arif tu skli??? ni la org pkar motivasi yg tau bkata2 jer bile kna btg idong sndri mgelabah ..poyo la apis … bnda ni xjd besr klu ko x larikn diri, senyap .. bese la pompuan kan jiwa sensitif so si laki kna la memujuk, menasihati bukn lps tgn slps 6 ari jer bsama .. klu da bbincang btentang mate tnpa perlu bsentuhan pon & tbukti mmg si joy ni bsalah cri la cara len utk selamatkn uma tgga ..haishhhh tu pon nk ajar ke ? .. jgn mrh naaaa..emosi sikt sb br bce buku2 kata2 hikmah HH ni pepon xleh dpraktikkn

    8

    19
    • Anonymous says:

      dah bincang dah tanya joy,.joy mengelak macam2 alasan..tu hh bengang!

      24

      1
      • Anonymous says:

        Ko ada ke kat situ yg 100% percaya apa HH cakap? Dari apa HH ckp tu pon nampak dia salahkan org lain. DIri dia je betul.

        1

        5
        • Anonymous says:

          yg paling betul rayos dgn joyah jer sbb tak register nikah cerai apatah lagi register anak…HH mmg salah gila

          4

          0
    • Anonymous says:

      Mgkin bila dekat nafsu nya membuak2 nk sentuh joy..yala joy cantek kot hot lg..nk sentuh tp hati masih waswas..dh suruh joy urus tp joy sibuk n benda tu leceh ambik masa..dorang terhimpit dgn prosedur..kesian dua2.

      15

      1
    • Aurora says:

      Sebab bila bebincang joy asyik kasi jelingan maut dia tu je tu apis x berani nak dok skali. Kang bini plak terkam laki kahkahkah

      8

      0
    • Anonymous says:

      perlu berjauhan jika was was untuk mengelakkan nafsu. ko ni pun cakap mcm acah2 ko ni joy..common sense dude..

      3

      1
    • Tok Dalang says:

      Ko ni x paham bahasa gaknya.. Sila ikut dan teliti kes ni dr awal.. Bg aku kes ni bkn gossip semata tp melibatkn hal hukum dalam perkahwinan..Bila mlibatkn hukum agama, wajiblah tny ilmuwan agama yg lbh arif, n ianya bkn mngambil masa sehari dua, malah mnjadi lbh complicated bila Joy n family x bg krjasama.. Faham dan hadam tanpa berfikiran -ve trhadap kdua2 blh pihak.. Ok??

      14

      0
    • Myraz says:

      Ko x faham ni. Ko sedar x, JR dgn family dia lgsung xbg kerjasama Kat HH? First Surat akuan cerai yg dah diJANJIkan langsung xdihiraukan.

      Second, once HH kata xsah nikah dorg, JR ni dok nangis ja, dlm pala hotak dia, HH xbertnggungjawb asyik kata nikah depa x sah.

      Ko tgk la skg ni JR ambil peguam masih nak fight kata pernikahan depa sah wlaupun da ADA Hitam putih talak jatuh Julai 2017 after depa nikah. Hg nak fight apa LG joy? Move on jela. Nikah xsah, bubarkan perkahwinan nikah balik. Tu je HH punya plan sbnany at first place, bukan HH saja nak cari salah atau crk alasan nk tinggalkan joy whatsover.

      Tp JR dgn keluarga jenis ego. Jenis kena kata depa sekeluarga betoi, jenis nak menang. HH bukan nak tinggai si Joy ni, HH cuma nak kepastian. TP SBB kurang cerdik, Joy Dan family asyik dok kata HH abaikan Joy. Adui.

      Wajar la HH ragu sbb Surat akuan cerai yg diJANJIkan ADA tu TAKDAK. Kot ya pun hampa sekeluarga yakin perceraian Joy SAH n nikah Joy SAH, susah Sgt ke nak usahakan dpt Surat cerai tu? Suami hg kot Joy. Xboleh ke hg nak luangkan masa sikit utk selesaikan keraguan suami hg tu. Asyik2 dgn bisnes hg tuh.

      Last2 dia la sorg2 p rujuk org lebih berilmu utk selesaikan hal ni tanpa sokongan joy walhal bukan masalah dia pun at first place. Bukan status dia pun y diragui TP status Joy. Tp HH usahakan jgk tny org yg berilmu utk kepastian. Seorang suami yg tak Lepas tgn.

      Patotny at least kalau hg yakin nikah hg sah, xboleh ke hg ckp kat HH, xpa kalau u ragu2 jom, esok kita p tny org yg lebih arif, dgr pendapat depa mcm mana. Boleh sama sama belajar kot. Lg sweet nt hubungan uolls sbb sama2 support. Nampak la sikit isteri y cerdik Dan pandai jg hati suami. Bukan bior HH resah dok memikirkan hal ni xsudah2.

      Hampa asyik kata HH kena jg hati isteri sbb perempuan mmg sensitif emosi, habis yg Joy pandang remeh perasaan HH yg dlm keraguan ni mcm mana plak? HH dibiar terkontang kanting sgsorg cari penyelesaian. G Songkla tu pun aku yakin HH yg seret Joy ke sana utk selesaikan semuanya.

      Dah Tu, dah dpt Hitam putih status Joy bila balik Dr Songkla tu, apa Joy buat pd HH seterusnya???Joy Dan keluarga sambung memburukkan HH di media sosial. Sikit pun xdak perasaan bersyukur atau rasa berterima kasih Kat HH sbb da tlg clearkan status diri Joy, setelkan hal Surat akuan cerai yg Joy berhutang dgn pej agama tu. Aku speechless btol dgn org xtahu kenang budi cmni.

      so, ko rasa sapa yg diabaikan yg dibiarkan berusaha sendirian sewaktu susah dan di dlm masalah skg ni?? Joy ke HH??

      Ko rasa depa nak layan ke HH if HH ajak berbincang ckp bertentang mata? sah2 sepatah haram yg kuar Dr mulut HH, depa lgsung xkisah. Jenis yg xboleh diajar Dan diajak berbincang. Bila berbincang tikam belakang plak. So yeah. Pointless.

      Depa sekeluarga obviously pandang keraguan HH sebelah Mata saja uolls walaupun HH dah masuk family deyolls. Perasaan HH lgsung depa xkisah. Kekecewaan HH bila Surat akuan cerai yg DIJANJIKAN ADA TP TIADA, langsung depa xkisah sampai HH yakin nikah depa TAK SAH, masih lagi Joy kata SAH padahal HH dah rujuk ramai ilmuwan. Perasaan siapa yg diperkotak katikkan sekarang?

      Lagi hg tny kenapa xsetel bertentang Mata bersama2? Simpan jela soalan hg ni.

      7

      0
      • Anonymous says:

        tu nak kawin kena tgk jugak family…..dorang satu family ni dahlah ank kawin siam dgn laki org…berlagak mangsa lagi..serius dorg ni tak ada idea apa2 pasal ilmu nikah kawin… jahil murakkab

        0

        0
  5. haihhh says:

    kesian hafiz sampai Mufti pn nk kene komen pasal diaorang nih…haihhhh..joyah..joyah..

    4

    0
  6. wekkkkkkk says:

    Kalau tengok gambar di atas kawen tu, mmg HH dh tau status JR…x rapat2pun.
    Aku Di Paksa Kau Terpaksa

    1

    1
  7. shopia lorren says:

    Elok lh tu mufti tampil utk pencerahan buat bakal2 pasangan Islam dlm kemelut nie,al-maklum bkn semua arif bab munakahat nie. Utk afiz biarlh org nk ckp apepun yg penting Allah tau apa yg kita lakukan. InsyaAllah moga jernih kembali. Mohon joy tenang hati…Aamiin…

    19

    0
  8. Mcd drive thru says:

    Dah kawen tak sentuh pulak.. Reason sebab curiga pasal status si joy tu.. hmmm

    Eh bangang ke apa si apis midun ni. Kau dah tau dari awal status si joy ni, yg ko nak jugak teruskan perkahwinan apa pasal?

    4

    8
    • wekkkkkkk says:

      Aku Di Paksa Kau Terpaksa.
      Bila dh brlaku kes mcm ni..baru boleh dpt surat cerai dari Songkla dn Mufti akan selesaikan. Selama ini, ssh JR nak selesaikan…sbb skrg tgh hot citer ni, belum selesaipun, Mufti dn Mahkamah belum kuar result.
      Inilah point sebenar dri kisah ini.Inilah dia agenda yg tersembunyi.

      0

      4
    • Anonymous says:

      ni paling bangang bertingkat2 orang dah pi jauh dah blh tanya lagi ..pi tengok balik point2 kenapa perkahwinan diteruskan bodoh….baca tak nak ulas lebih…gunakan akal jangan guna mulut jer

      1

      1
  9. melati says:

    Aduiii Katak ni ader lagi ?? Ponin lahhhh

    0

    6
    • Alo says:

      Ape plakk. Nak cite ni lagi. Nak lagi!! More more moreeeeee!! biar ko betambah pening sampai mate ko nampak semua bende mcm katak kahkahkah

      3

      0
  10. melati says:

    Aduiiii Kementot ni…Abg Nara citer lah pasal Perenang Welson Sim yg Kacak tu, tinggi..!! Welson Sim ( Kacak & Tinggi )..Hafiz Hamidon ( Katak & Pendek) …bayang kan sendiri lahhh…..waakakakakakakaka

    0

    12
  11. Anonymous says:

    Maksud dia sapa yang meragui sila tungging jubo…..

    0

    0
  12. Anonymous says:

    Aku rasa xpayahlah berjemaah menuduh itu ini. menambah dosa sedia ada. dia dh ambil tindakan betul sebelum terlajak jauh. malah lepas selesai semuanya,dia boleh nikahi joy semula.

    5

    0
    • eh ah eh ah says:

      klu dia nikah joy balik , akak2 acik2 kepam busuk bacin yg hari2 mngumpat mintak2 hh kesayangan dorg tu bercerai kompen kuciwa n bengkek bernanah hati nnt

      0

      1
  13. Mee Hooon says:

    kesian HH dlm hal mcm ni..korang tk berada di tempat dia. sesedap jari jemari nk tuduh dia gitu la gini la.. bagi aku yg bersalah ialah dedua mangkok ayun : datok bodo tu dgn joy. tp 70% dato bangang tu la. sbb tak settle kan btl2. buat kawin cerai ni sesuka hati dia je. kalau btl dia mmg tk sentuh joy so mmg dia lelaki yg bagus la..mmg la kalau nk citer zaman skang ni mana ada lelaki yg berkualiti lg mcm korang2 yg mengutuk sakan ni. tp aku percaya ada 1% lelaki yg masih berakhlak dn berkualiti lg. tp kalau masih ada syg dan cinta elok la settle kan perkara ni cpt2 dan kwen la semula HH dan Joy ya..

    11

    0
    • Mid says:

      Satu komen yg logik. Dr kita mengata dn dapat dosa secara free, lebih baik kita biar kan Mahkamah tentu kan. Mereka pn manusia mcm kita yg bukan perfect. Kesilapan ternyata dh terjadi dr awal bila x register di Malaysia dn di biarkn slps bercerai. Impak nya bkn saja pd future Joy tp tempias pd anak nyer juga. Mangsa obvious skali ada lah HH dan Joy. Kalau terjadi perkara ini pd family kita, pd adik perempuan kita, kita pn akn malu jugak kan …..so jgn tambah kan lg dgn kata2 kita ya …..

      5

      0
  14. lelakikuat says:

    tak yah la teruskan lagi dgn joy tu..perempuan kalau dah mekap tebal suka selfie ni selalunye tak elok buat bini…..biar dia mereput dgn selfie dia tu je…cari je perempuan sederhana banyak lagi yg baik baik…kena cari rahim yg baik utk lahirkan zuriat …penting tu…kalau perempuan jahat akan lahirkan anak jahat jugak

    6

    4
    • nauzubillah says:

      nauzubillah mulut ko lagi mcm iblis yahudi mngata zuriat org jahat ,, ko tuhan ko tau org jahat ke baik ..

      ko ni sbnrnya bukan lelaki , tp pmpuan kepam busuk bacin hidung kembang muke berkerak kan ? mekap cmne pun xcantik2 , nk selfie pon blerh retak henpon tgok muke ko kan ..

      slalu yg kuar ayat cmni pompuan hodoh yg dengki je

      4

      4
    • Anonymous says:

      mekap dah tebal gambar seksi lagi blok ig laki…kecantikan dia utk semua tapi bukan utk laki….mmg jahat pun…

      0

      0
    • Cokodok says:

      Ko sape nak decide si joyah tu wanita kategori jahat@baik?ko yg catit smua amalan jahat dia?bkn kita yg decide tempat seseorang tu di akhirat nanti.

      0

      0
  15. lelaki kuat says:

    perempuan baik takkan selfie dan mekap tebal tebal fake …orang putih yg jual mekap pun takda mekap tebal macam barbiedolls..melayu je buat perangai camtu

    5

    1
    • Anonymous says:

      please google jeffree star. salah satu contoh orang putih yang jual make up. tengok die make up tebal ke x. x pun google kylie jenner cukup lah.

      0

      0
      • hah says:

        lelaki kuat ni sbnrnya pompuan insecure yg jenis mekap pun buruk tu pasal dengki sgt tgok org cantik ..

        die punye definisi baik tu maksud dia kene huduh n xlaku mcm dia kot . mohon pegi tutup muke ko dgn burkha , terseksa org keliling tgok muka ko yg penuh sifat dengki tu .

        2

        0
    • hah says:

      lelaki kuat ni sbnrnya pompuan insecure yg jenis mekap pun buruk tu pasal dengki sgt tgok org cantik ..

      die punye definisi baik tu maksud dia kene huduh n xlaku mcm dia kot . mohon pegi tutup muke ko dgn burkha , terseksa org keliling tgok muka ko yg penuh sifat dengki tu .

      0

      0
  16. Nano says:

    Eh shut up lah tak abis lagi ke

    0

    0
  17. benladen says:

    kunyit mengunyit bukan isu..tak perlu lari ke isu bukan utama..PALING UTAMA ADALAH ISU HH, JOY, RAY IMRAH DAN JAB AGAMA TERBABIT MEMPERLEKEHKAN PROSEDUR DAN HUKUM HAKAM TTG MUNAKAHAT..

    masing2 twist mcm2, padahal semua busuk sebab menipu..pelbagai document dah digali, nampak sgt HH dan Joy berpakat menipu Paj Agama..Tapi Pej Agama takkan bodoh sgt tak tahu kisah sebenar..kedua mangkuk ni selebrity..HH ni cari makan menerusi lagu2 berunsur ketuhanan, tapi nyata dan jelas dia kurang arif ttg agama Islam..munakahat ni satu tajuk yg besar dlm Islam..boleh pulak HH, Joy, Ray Imran dan Pej Agama sendiri mainkan..mohon mereka ni semua diambil tindakan sbb menipu utk tujuan berkahwin, dan tak bertanggungjawab dlm mendaftarkan perkahwinan/perceraian sehingga melahirkan anak..bin siapa anak dia tu?

    0

    2
    • Anonymous says:

      kau tu yg tak paham HH tu teruskan majlis je memandangkan dpt greenlight dr jabatan agama…bagi orang semua makan tenang2….majlis je ada paham???
      yg amik mudah Rayos tua kutuk dgn si Joyah kaki pusing tu…kalau HH perlekeh dia buat derk jer segalanya…

      1

      1
      • benladenjugakla says:

        kamu dah baca ulasan dr imam masjid putrajaya? dah baca apa kata mufti? jgn bercakap mcm org tak faham agama dik..betul la kata bendladen tu..cuba baca sampai faham..ada faham???

        0

        0
  18. cik green says:

    Pelikla dengan engkorang yang komen buruk2 ni. Kata HH ni kunyit la katak la, beruk la apa la.. EH..kenapa korang dengki dengan dia ke? Yang dok kata dia macam katak le apa muka korang hensem eh?? Yang kata dia kunyit,, engkorang ngintai dia ke??

    Yang komen pasal dia duduk asing dengan joy , engkorang confirm penyabar boleh pikir dalam serabut, boleh tahan godaan nafsu kan?? Hebat betul engkorang! Pernah dengar x kalo tengah marah, duduk, kalo duduk pun marah baring.kalau baring pun marah berwuduk la.. korang rasa apa yang HH buat salah ke?

    BUKAN PEMINAT HH pun. Just jaga la mulut jangan celupar sangat!

    7

    0
  19. Anonymous says:

    dari dulu HH ni kan terdesak nak up… cari glamour… jual muka jual buku ayat kumbang2 bagaii… gigih kumpul follower.. sangap pujian.. rasa2 xmo kene kecam dari dulu patutnyer jgn jd manusia terdesak nak jd retis… bila org bercakap pasal dia nk saman2 pulak….

    0

    3
  20. melati says:

    Kawin je lah lepas ni dgn Sahara Yaakop yer Hafiz Hamidon tu jer Taraf ko…..!!! janda gk Sahara Yaakop tu….

    2

    3
  21. melati says:

    Kenapa lah bila saya tertengok Cartoon Khinzir dlm TV, tetiba teringat kat Hafiz Hamidon ni…Kementot Hafiz Hamidon lebih kurang jer ….Hidung dh dekat sebab Lubang Hidung Hafiz Hamidon 3 segi jew..,, Hidung Kemek dh dekat ler tu……wakakakkakakaaa

    1

    7
  22. papan lidah says:

    kalau kau kt jhr…xde istilah aku janji or ape pown…selagi dokumen ko x siap selagi tu mmg ko xkan boleh nikah…no matter janji lepas nikah nak bg dokumen or what so ever…

    no matter u artist ke sape pown once ur document is not complete there will be no excuse or chance utk u bernikah…summore masa dlm borang tu knape eh JR ckp blom berkahwin sdgkan pejabat agama tahu rsnye dier tu berstatus janda..just because nak bg nikah je ke smp perlu bersubahat ?

    hurmmmm..

    0

    1
  23. damai says:

    x perlu berbunyi lagi lah HH, if x salah dan rasa teraniaya biarkan org berkata2 x perlu nak reply comment, skg satu aja netizen nak tahu , sah atau tidak, just tell you still want Joy to be your wife or not, habis cerita. Mungkin b4 kahwin, niat nak mengahwini Joy bukan kerana cinta dan Allah, mungkin sebab $$$, itu lah jadi mcm gini

    0

    2
  24. adek hh says:

    alahai..cian eh apis….

    0

    0
  25. TOLONG JELASKAN says:

    TOLONG JELASKAN kenapa lelaki dengan lelaki orang panggil geng kunyit ye? apa kaitan kunyit dengan mereka? tolong jelaskan. i pembaris sikit.

    2

    1
    • Chef Wan Jr. says:

      Sebab kunyit baik utk kesihatan. Kunyi adalah ubat anti kanser dan dapat mencegah barah jika diamalkan dalam masakan.

      3

      0
      • wekkkkkkk says:

        kunyit adalah penyedap makanan selain menyerikan masakan. Kalau di supermarket2, jika kunyit hidup di offerkan…maka org indonesia suka beli utk buat jamu. Kalau kita yg biasa masak, cuma gunakan sikit shj dlm masakan. Kalau byk2 x elok, nnti gigi kuning.

        2

        0
        • Anonymous says:

          ni bahasa online. geng2 perempuan dipanggil kerang.
          jantan straight pulak dipanggil… pisang emas. sebab byk yg size XXS!

          2

          0
    • Anonymous says:

      Zat yang terkandung dalam kunyit mampu meningkatkan aliran nutrisi dan oksigen ke otak sehingga otak dapat berfungsi secara maksimal. Jadi tidak heran jika otak berfungsi dengan baik, ia mampu menghasilkan hormon melatonin dan serotonin yang dapat membantu meningkatkan daya ingat dan mengatasi penyakit mental lainnya. Geng2 kunyit ni adalah golongan istimewa!!

      0

      0
      • wekkkkkkk says:

        Zat ………………. lainya adalah copy & paste je. Geng……………istimewa baru u tokok tmbah sendiri punya ayat.

        0

        1
    • Akak Pernah Try says:

      Kunyit kan wangi. Macamtu la kalau main melalui pintu belakang. Keluar bau wangi… hihihiks.

      2

      0
  26. Anonymous says:

    geng kunyit main backside lah kann…
    situ kan ketat sikit so nak bagi smooth letak lah kunyit……
    betul ke apa saya cakap ni??…..adoiiiiii…..hahahahha
    ataupun geng kunyit ni suka memasak and setiap masakan mereka mesti ada kunyit dalam resipi….hehehe…

    ntahlahh..

    0

    0
  27. sabar dan zikir says:

    HH jangan terasa hati dgn mangkok panggil anda kunyit…dorang tu jahil. Bagi yang faham dgn tindakan anda anda ni cuma membuat perkara yang sepatutnya berlandaskan agama. Tindakan anda membuat masyarakat yang alpa sedar tentang hukum hakam yang sering diambil mudah.

    3

    1
  28. Layola says:

    Sebelum main basuh betul2 la. Guna KY…jernih takde kesan kt cadar. Korang bodoh maxima… layak main bontot berok jer.

    2

    0
  29. TOLONG JELASKAN says:

    aku tanya betul2 leeee. apa kaitan kunyit dengan gay tu? kenapa kunyit? sebab saja2 ke? atau memang ada kaitan? ni mesti time exam tak baca soalan betul2 ni.

    0

    1
    • Anonymous says:

      Ya rabbi ketinggalan bas betol! Cik Akak, bila main bontot ..keluar la taik.. kuning mcm kunyit gitu. Tapi kekadang tak kuning ada yg hitam mcm kopi. Cokelat mcm Chipsmore . Lembap nya woi. Cuba korang try!

      2

      0
  30. shopia lorren says:

    Citer pasal kunyit nie…haiih Marah nnti raja2 kt m’sia nie…sb kuning tau…kuning tu smbol raja2..kesan kunyit kt baju nk ilang kn pun ssh kak ooii… Akak gi lh kelas kemas ke and Tanya kunyit APA kaitan dgn mereka semua tu..kih kih kih

    0

    0
  31. anynomous says:

    Usamah bin Zaid radhiallahu ‘anhu – menuturkan bahwa Nabi shallallahu’alaihi wa sallam pernah bersabda :

    ??? ?????? ?????? ?????? ?? ????? ??? ?????? ?? ???????

    Tiada aku tinggalkan suatupun fitnah yang lebih berbahaya bagi kaum pria daripada fitnah dari kalangan para wanita.

    1

    0
  32. shopia lorren says:

    Anon 6.54pm…kita semua tau fitnah tu satu dosa besar…t.kasih lh ingatkan kita semua…subhanaullah……

    0

    0
  33. sakit mata says:

    hehehe..dia ni semua orang dia nak saman..dulu nak saman kedai kain..kes dia cakap kain tu ada nama dia..ni kes ni pulak..adoi..ni ke cara nak tambah duit dik???

    0

    0
  34. sakit mata says:

    hehehe..dia ni semua orang dia nak saman..dulu nak saman kedai kain..kes dia cakap kain tu ada nama dia..ni kes ni pulak..adoi..ni ke cara nak tambah duit dik???

    1

    0
  35. AKU says:

    sudah la ko ni…………………………..mcm bgs2 jer ……….ntah2..ko nk kebas duit dia…

    0

    0
  36. anonymous says:

    Duh, bukan sangat obvious ke? What ever you do, history will always catch you :)

    0

    0
  37. Duda berhias says:

    Semua komen nk bckup hh. Kalau dah ragu2, yg nikah juga apasal. So stupid aah. Konon ngaku ada ilmu agama. Again Why the HELL u marry her dumbo. Niat nk kawin tu kena btul, bukan nk famous or kaya or whatever. Im not saying u are tht but as nasihat to ppl out there.

    0

    1
    • ccc says:

      hai duda berhias…u baru saja ke ceraikn bini…atau bini tingglkn u..apa2 pun sila pegi Pej Agama utk selesaikan masalah u..jgn gantung x bertali ya bkas bini tu.

      1

      0
  38. mas says:

    x fhm la..bkn ker klu nk nikah kena isi borang status prkhwinn n sertakn surt penceraian sah..naper msh leh jd gini…

    0

    0
  39. mas says:

    x fhm tol la..bkn ke sblm nk khwin kena isi borg n sertakn surt cerai sah..

    0

    0

Leave a Comment

Optional