Written by AbangNara | February 9th, 2015

Isu boikot peniaga Cina oleh seorang menteri baru-baru ini telah pun menjadi isu negara. Memang terkejut juga Abang Nara mendengar kenyataan menteri tersebut. Ini sedikit sebanyak membantutkan hasrat Perdana Menteri Malaysia yang mahukan rakyat Malaysia bernaung di bawah slogan 1Malaysia. Menariknya, selebriti terkenal, Afdlin Shauki sempat mengulas isu ini. Bagi Abang Nara, kata-kata Afdlin Shauki ada benarnya dan perlu didalami oleh kita sebagai rakyat Malaysia.

afdlin shauki

Abang Nara tadi dah translate separuh kata-kata Afdlin Shauki ini untuk memudahkan pembacaan anda. Tup-tup terhenti setengah jalan. Lemah juga English Abang Nara ini. Namun Abang Nara percaya ada pembaca BeautifulNara yang power English. Jadi minta jasa baik alihbahasakan kata-kata Afdlin Shauki yang penuh berhemah ini.

afdlin

Bagi Abang Nara, asalkan peniaga itu jujur, ikhlas dan tak menipu, Abang Nara okay je untuk membuat sebarang urusan jual beli dengannya. Tak kiralah bangsa apa pun. Melayu pun okay, Cina pun okay, India pun okay. Yang penting Abang Nara dapat ‘the best deal’ from them. Tak gitu? Apa pula pendapat anda?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

44 responses to Kata-Kata Afdlin Shauki Tentang Isu Boikot Peniaga Cina Ini Perlu Didalami

    • pontianak versi moden says:

      Abang Nara buat2 x pandai omputih erk ?
      Abang Nara kan belajar kat Korea dulu…abis tu time belajar kat Korea Abang Nara cakap bahasa aper ???

      0

      0
      • Anoni says:

        Da blajar kat korea.. mesti la ajar dalam bahasa korea.. facepalm to ur face! lol!

        0

        0
        • lada says:

          x kan lah uni tu bodoh sangat nak ambik student luar yg x tahu english. memang lah main language korea tapi Nara tu student luar kot. Ada jugak uni kat sana yg ajar dalam english. Nara ni aku rasa saje je ni pemalas nak fikir translate.

          0

          0
      • Dato Nora Demeroyan says:

        turunkan harga gula dlu..skilo gula lagi mahal dari skilo skerap..try la jengah nasib2 rakyat yg miskin,jgn masa nk ngundi je turun noreh..hadoii la afdlin stupid..nk pngkat dato ka pung pang ni..

        0

        0
    • AJAIB says:

      Menteri umngok makin tunjuk kebodohannya

      0

      0
  1. haryati hayati says:

    abg nara telah menunjuk aibnya sendiri ~ lemah dlm bahasa omputih hehehe

    0

    0
    • mutiara says:

      itu bukan menunjukkan aib.
      dia ngaku die lemah bi.
      at least dia cuba nak translate ke bm
      well sebenarnya aku tak rasa nara tak pandai bi..mungkin lah tak mahir sangat tapi setakat macam afdlin tulis boleh je paham..

      0

      0
  2. kita geng abg nara says:

    Sya pun faham sikit2 je apa yg afdlin sampaikan…sesiapa sila translate kan boleh ? Yap kita perlu boikot peniaga2/pemborong2 yang tamak haloba…

    0

    0
  3. bob says:

    betul…setuju…xkre la cina ke, melayu ke india ke lau die jual mahal shoul be boikot le..xyah nk mention bangse ape…ble dh mention xnk mintak maap plak 2…sndiri war2 1malaysia, tp ntah ke mne… #rakyatmarhaeincerdikpndai

    0

    0
    • minah urban says:

      saya sokong adlin. kalau uncle anwar yg cakap macam tu 3 bulan 3 tahun pun tak abis lagi tb3 ungkit citer yang sama.kan??kan?? kalau pat dia…amboi…org pulak yang disalahkan, puihh!!

      0

      0
  4. Biskut says:

    sorry to say, kalo d bandingkan harga brg antara peniaga cina n bukan cina, kebanyakan peniaga cina menawarkan hrga yg lebih munasabah dr yg bukan cina. cth nya kedai makan….pengalaman aku d sarawak, ada kedai melayu nasi goreng biasa jer pun smpai rm6 sepinggan. kedai cina, dlm rm4 gitu jer. blom lagi nasi cmpur. amik lauk smpai 3-4 jenis blh cecah rm10 kalo d kedai melayu. utk lauk yg sama d kedai cina mungkin dlm rm5-6 jer. yg melayu jgn kecik ati aku kate cmni k….tp ni hakikat. sbb tu jujur aku kate aku jrg nk ke kedai melayu. kalo nk srh rakyat boikot, srh boikot kedai yg bg hrga tinggi. jgn kerana cina yg byk berkecimpung dlm perniagaan, kt ajak boikot kedai cina jer. padahal, peniaga melayu atau yg bukan cina lain pun ada juga yg letak hrga tinggi. tu mmg dh rasis namanya.

    0

    0
    • kopi o says:

      mostly muslim x kan pergi lah makan kedai org cina sebab ragu2 halal ke tak.

      0

      0
      • Biskut says:

        Aku takde suruh yg muslim pg kedai cina. pasa halal haram aku paham. fokus nya kat cni isu menteri suruh boikot peniaga cina. ptt ker menteri gini srh boikot peniaga cina hanya kerana cina yg menguasai bidang perniagaan d msia ni? psal hrga makanan tu aku bg cth jer. kalo nk banding dgn kedai runcit cina dgn bukan cina pun lebih kurang gitu. ramai org kita yg bkn cina ni terlalu cpat nk untung. ramai cina yg aku tgk asalkan dorg dpt untung ckit n perniagaan nya laku dorg dh sgt puas hati. bila kastemer ramai, secara langsung perniagaan dia pun akan berkmbang maju juga. point nye d cni, boikot mana2 kedai yg letak hrga terlalu tinggi tanpa mengira bangsa apa pun dia. takkan la bila 1 kedai melayu yg sah2 letak harga tinggi utk brg2 dia kt tetap juga nk beli brg kat sana. sbb dia bukan cina tak perlu boikot gitu?

        0

        0
    • kek says:

      speedmart murah giler babeng kot..cheaper than mydin ma!!!cina gak

      0

      0
  5. poyos la says:

    hmmm xphm la..bile org melayu speak up psl bngsa laen ade gk org melayu mcm si afdlin backup..abes tu psl isu ternak ikan keli bg mkn babi xde plk si stupid comedian ni melalak diam jer da beribu org islam makan itu keli ade babi laaaaaaa byk pternak bangsa laen amik ksempatan..psl kalimah Allah xde plk si stupid comedian ni nk backup agama islam & bgsa sendri..sume menteri buat salah..sakai betul..PKR ke UMNO ke PAS klu slh tetap slh

    0

    0
  6. biyana says:

    menteri kat mesia ni semua memang cerdik pandai…. terutama dlam merembar hak rakyat

    0

    0
  7. Anonymous says:

    pointnye harga brg patut turun..isu lain pulak kecoh,..buang masa!

    0

    0
  8. miss h says:

    saya hanyalah seorang pelawak yang bodoh tetapi saya fikir ramai ahli politik yang cuba merampas kerja saya. Mereka sepatutnya berhenti bercakap dan buat lebih banyak kerja yang positif dan baik yang memberi faedah kepada rakyat. Saya percaya sifat baik dan buruk itu wujud di dalam diri manusia di mana-mana. Saya tahu dan berkawan dengan ramai yang bukan bangsa Melayu yang mana mereka ini ahli perniagaan yang baik dan disanjungi.Apa yang saya cuba sampaikan ialah tidak ada gunanya memilih dari mana-mana bangsa.Dan sebagai manusia,apabila kita berbuat salah seperti tersalah cakap, minta maaf sajalah. Berbuat silap itu manusia. Untuk mempertahankan kesilapan itu dan meminta orang lain untuk turut mempertahankannya, adalah sombong, berkemungkinan boleh merosakkan negara dan mencalarkan kredibiliti kerajaan.

    Saya bersetuju yang kita patut boikot peniaga yang tidak adil kepada pengguna! tetapi SAYA TIDAK…..saya hanyalah pelawak yang bodoh.

    P/S : lebih kuranglah, hehe..

    0

    0
  9. Anonymous says:

    setuju.. knp nak boikot cina shj sdgkan melayu pun byk jgk yg jual mahal wooo.. tp mmg betul kedai mkn cina jauh lbh murah dr kedai mkn melayu… sy tahu bknn sb sy mkn dikedai mkn cina tp kwn sy beli lauk yg sama sprti sy.. moi nasi dgn ikan kering.. dia dpt 2.50 dikedai cina tp sy kena 6 dikedai melayu… huhuhu

    0

    0
  10. Anonymous says:

    Nak boikot sebab apa???
    Berapa jumlah yang kena di kurangkan??
    Masa perayaan siap ada harga siling so harga yg ditawarkan skrg pun x lebih had harga siling.

    Nak kontrol kuarkanlah harga siling dulu……

    0

    0
  11. ROSI says:

    saya hanyalah seorang pelawak yang bodoh tetapi saya fikir ramai ahli politik yang cuba merampas kerja saya (Afdlin is being sarcastic here.). Mereka sepatutnya berhenti bercakap dan buat lebih banyak kerja yang positif dan baik yang memberi faedah kepada rakyat. Saya percaya sifat baik dan buruk itu wujud di dalam diri manusia di mana-mana. Saya kenal dan berkawan dengan ramai yang bukan bangsa Melayu yang mana mereka ini ahli perniagaan yang baik dan disanjungi.Apa yang saya cuba sampaikan ialah tidak ada gunanya memilih dari mana-mana bangsa.Dan sebagai manusia,apabila kita berbuat salah seperti tersalah cakap, minta maaf sajalah. Berbuat silap itu manusia. Untuk mempertahankan kesilapan itu dan meminta orang lain untuk turut mempertahankannya, adalah sombong, berkemungkinan boleh merosakkan negara dan mencalarkan kredibiliti kerajaan.

    Saya bersetuju yang kita patut boikot peniaga yang tidak adil kepada pengguna! tetapi SAYA BUKAN (MENTERI)…..saya hanyalah pelawak yang bodoh.

    0

    0
  12. liza says:

    ROSI ni copypaste yang miss h punya ke :-P

    btw, I AM NOT tu depend kat penggunaan ayat. cth: i am not surprised = saya tidak terkejut( tidak lebih sesuai di sini berbanding bukan)

    i am not racist= saya bukan bersifat perkauman ( tidak pun boleh je guna kat sini)
    asalkan bila baca, paham ;-)

    0

    0
  13. ilya says:

    aritu bagi anak aku duit tmbg bas suh bagi pkcik bas…sekali pkcik kata tinggl rm10 je sdgkan aku bg 80. korek punye korek..upenye ank aku g kedai dkt area sekolah agama…bli pemadam yg ntah bape sen..gune duit tu…dan org kedai plgkan duit singgit2 dlm 12 keping. dan setau aku kedai area sek agama tu sume malay…dah malay of course la Islam kan…sadis sungguh…bdk kecik pun ko nk tipu. pengajaran utk aku jgk…and utk anak aku…aku kene ajar dia erti amanah

    0

    0
    • Lols says:

      Sampainya hati menipu anak kecil T_T .. kalau betul peniaga tu yg menipu, tunggu la pembalasannya, smpai bila2 dia tak maju

      0

      0
  14. amekaww kaw2~~~ says:

    aku smp la ni x phm2 apesal ayam x sembelih lbh murah dr yg disembelih???? susah sgt ke nk sembelih ayam tu??? byk na ke prosesnya smpkn nasi ayam kt kedai cina rm3.5 pn bole dpt tp kedai myu????

    0

    0
    • sur says:

      kilang ayam kena upah at least 2 penyembelih (muslim). Dengan jumlah ayam yang banyak, 2 orang tak cukup. Tukang sembelih pulak kena dapat lesen dari pihak tertentu. Ikut negeri lah. Bapak mertua saya kerja sebagai penyembelih ayam (part time) di kilang ayam. Masa dia nak berenti kerja dulu, majikan bangsa cina merayu-rayu dia kerja semula. Sebab kesian, dia kerja balik. Memang payah sebab ayam banyak nak kena sembelih, gaji pun boleh tahan. Takde penyembelih muslim, kedai kena berenti supply ayam. Kalau ayam tak sembelih tu, guna mesin je pun untuk potong kepala. tak perlu guna tenaga manusia sangat. Kos pun rendah.

      0

      0
      • sir says:

        kat mana tempat kau tu? kat tempat aku ni banyak betul yang hantar borang nak sembelih ayam. org cina tokey kilang pun tak kuasa nak layan.

        0

        0
  15. Ayumi says:

    Sebenarnya yang kena turunkan harga adalah pemborong/pembekal dan pengilang, barulah peruncit dapat beli dengan harga murah seterusnya akan letak harga lebih murah untuk pembeli/pelanggan mereka. Kalau peniaga aje yang nak turun harga tapi mereka sendiri dpt harga mahal susah tu.

    0

    0
  16. Nakbuekcamno says:

    Kalau perasan brand gula peniaga cina **CSR** jual di semua kedai x kira, melayu, cina, india or even kedai 1 malaysia. Brand gula peniaga melayu **PRAI**mostly jual di kedai melayu.

    Sama juga brand minyak masak peniaga cina**Sri Murni, Buruh, Parang**berbanding brand minyak felda **Saji, Alif**

    Time hari raya semua x cukup bekalan, harga naik. Time raya cina ok jer..

    Saya perasan kt pasaraya area rmh saya dan mak mertua **selatan** and area rmh ayah saya **shah alam** x tahu kt tmpt lain camna.

    Tp Melayu mmg sungguh baik hati, pengasih dan pemaaf kpd bangsa lain tp bkn pada bangsanya…. X racist tp dah kenyataan…

    0

    0
    • Anonymous says:

      aku beli jer apa yang halal dan harga berpatutan. cap melayu cap cina tolak tepi. tak pernah terfikir pun. saya sokong adlin. namun saya hanya rakyat biasa,. pergi kedai runcit, kedai makan tepi jalan. nak boikot pembekal cina, pembekal melayu mana? nak tanam sayur sendiri? nak ternak ayam sendiri? nak buat baja pokok sendiri? nak buat welding stall sendiri? boikot cina? melayu mana? dia sendiri datang rumah cuma suap nasi, datang hotel cuma nganga mulut. dia tau kah apa yang rakyat biasa lalui?

      0

      0
  17. bencicina says:

    bodo la spe mkn kdai cina tu..bangag yg amat.aku mmg bnci cina.aku rasis.so korg pe hal.bodo nk skong cina

    0

    0
    • Lols says:

      Kesiannya awak… penat jer pegi benci cina.. drg takder efek apa2 pun. Awak jer dapat dosa percuma, promote benci cina. Kesian… dah dah, gi duduk jauh2 sana :D

      0

      0
  18. dina says:

    hakikatnye Kaum Cina yang menguasai ekonomi dan perniagaan di Malaysia. dan yang banyak menipu jugak adalah peniaga Cina.
    Apa yang salah nye statement Menteri tu?
    Afdlin rasa selamat sbb dia masih dapat cari makan sbb di Malaysia ni Melayu lah yg menguasai bidang hiburan. Dia masih boleh jadi pelawak, pelakon, pengacara..penyanyi etc tanpa risau periuk nasi dia tutup.
    Tapi untuk bidang swasta yang lain memang kesuluruhan nye kaum Cina dan kami orang2 Melayu terpaksa jadi bahan reject mereka atau di beri gaji yg lebih rendah.

    0

    0
    • tenuk says:

      tu la dulu org srh blaja rajin2 taknak. bila dh kerja biasa2 jer, mkn gaji pula dgn kompeni cina, ko komplen kena reject atau gaji rendah. ko pg la kat mana2 u kat msia ni….yg plg byk dpt award tertinggi tiap kali time konvo ke apa mmg cina. nk slhkan dorg tak blh sbb bila dorg buat sesuatu mmg sungguh2. siang mlm brsngkang mata study. biar mkn minum pun mengadap buku. tak di nafikan cina mmg rajin cari duit. tiap peluang yg ada dorg akan guna….tak kisah la setakat buka stall kecik jual lok lok. even anak2 dorg pun dr kecik dorg ajar cr duit sendiri. melayu atau mana2 bangsa lain ada tak serajin dorg? yg bangsa lain tau cuma nk hrp br1m tiap thn…hrp kerajaan bg ini itu. oh by the way aku bukan cina ponnnn….

      0

      0
    • just an oppinion says:

      setuju dgn dina
      sy berkerja di sektor swasta..sy sgt paham kerana melalui perkara tu..tunjuk effort macam mana pun still dikata not enough. tp bangsa dia SPM pun layak jd Manager..
      well said dina..

      0

      0
  19. Only an oppinion says:

    setuju jugak dgn “poyos la”..kadang2 mmg kita tk nk jd racist.kita nk bersatu dgn semua kaum tp ramai org melayu tak sedar atau sedar tp tk nk buat apa2 yg org melayu ramai ditindas..dikhianati..sy sendiri ramai kawan bangsa lain tp segelintir je yg betul-betul jujur berkawan..most of them friend with benefit..trust me..bukan nk provoke but this is the truth. melayu ni mmg terkenal dgn sikap tk apa..sgt bertoleransi..kene puji sikit..bagi pegang anjing pun tk apa…disuap makan ba#@$ pun tk apa..(just an example) …siapa yg beria2 dgn konsep 1malaysia..mana satu bangsa yg sgt beria dgn konsep ni..mungkin cara menteri tu meluahkan pendapatnya tidak kena kerana dia seorang menteri..tp bg org luar sana yg biasa kene tipu dgn satu2 bangsa tu..pasti sedikit sebanyak dia bersetuju dgn menteri tu..pernah kita terpikir makanan yg kita beli contohnya mee..fish cake..tauhu..atau ayam..itik yg dibekalkan oleh peniaga cina..sejauh mana halalnya..did they really care? maybe they did tp berapa ramai..yg ramainya nk untung maa…dan kita pun makan la makanan yg kotor dan tk halal..knp byk item diorang bole bg murah? sebab yg ramai berniaga siapa..pemborong siapa? org mly sendiri terpaksa ambik dr org cina..jd?.teringat sy satu insiden perempuan yg jd samseng jalanan.(lupa namanya)..bangsa kita bersatu dgn bangsa lain mengutuk perempuan tu dgn caki..maki hamun..tp bila bangsa dia buat salah kita semua diam..dan kita kata tk pe la..dia tk sengaja..jgn la kutuk sesame manusia..semua org buat salah..last but not least.ini hanya sekadar pendapat dan pengalaman sendiri..but I still support 1malaysia spirit and hoping one day kita semua boleh kongsi kekayaan..pengalaman..bertoleransi..tidak kira kaum..SELAMAT TAHUN BARU CINA.!

    0

    0
    • tenuk says:

      kalo was2 dgn kehalalan sesuatu brg yg d keluarkan oleh cina,so peniaga2 yg beragama islam kena amik inisiatif majukan diri supaya dpt jd pengeluar mcm dorg. jgn slhkan dorg bila dorg berjaya jd pengilang, jd pemborong. tu hasil usaha dorg. kalo dorg guna cara menipu ke apa, tu urusan dorg dgn Tuhan. kita amik iktibar supaya lain kali kt lebih berhati2. kaum lain pun ramai juga yg menipu sana sini. takda mana2 bangsa yg sempurna. kita yg islam atau bukan cina ni harus majukan diri juga supaya setanding dgn mereka. jgn bila semua perniagaan d monopoli cina, kita tak puas hati pulak. padahal cina bkn la kaum majoriti d msia ni. kalo dorg tak majoriti, kenapa dorg blh monopoli bidang perniagaan? sama sperti kaum yahudi, dorg cuma minoriti tp sgt berjaya dlm byk aspek. pikir2 kan lah….

      0

      0
  20. Tokioo says:

    Wife dia cina kot~

    0

    0
  21. JIWA MLY says:

    tenuk tu mcm nk mengagungkan yahudi plak..mcm bangga je org yahudi Berjaya..walaupun niatnye mungkin nk buat contoh..hakikatnya mly dah berusaha keras..cuba baca buku syed mukhtar..

    0

    0