Written by Bella | August 16th, 2016

Populariti anak Awal Ashaari dan Scha Al-Yahya iaitu Lara Alana tidak boleh disangkal lagi.  Lara bukan sahaja mempunyai lebih dua juta pengikut di Instagram tetapi dihujani dengan pelbagai tawaran dan terbaru beliau sudah ada program realiti sendiri iaitu Lara Oh Lara.

Berbicara mengenai anaknya itu, Awal berkata beliau dan isteri banyak menumpang rezeki Lara. Walaubagaimanapun, Awal hanya akan mengambil tawaran yang bersesuaian dengan Lara sahaja.

Alhamdulillah, rezeki dia mencurah-curah dan kami pun menumpang sahaja. Tapi saya hanya ambil yang bersesuaian dan tidak menganggu pembesaran dia seperti kanak-kanak lain.

Awal juga sering berkongsi video terbaru Lara kepada umum dan sedar kadang-kadang ada segelintir pihak yang akan mengkritik cara beliau membesarkan Lara dan macam-macam lagi.

Namun, Awal memberitahu beliau tidak pernah rimas dengan kritikan orang ramai. Buat Awal jika ramai yang menegur bermakna ramai juga yang menyayangi Lara.

Kadang-kadang ada yang marah-marah dan bagitahu sesuatu cara yang saya lakukan adalah salah dan jangan buat begitu. Mereka terlalu perihatin dengan apa sahaja yang saya buat terhadap Lara.

Saya tidak rimas tetapi bersyukur kerana ramai yang sayangkan dia. Cuma saya sedar dalam ramai-ramai ada juga yang tidak sukakan dia, biasalah tidak semua orang suka cara kita.

Setiap ibu bapa ada cara mereka tersendiri untuk membesarkan anak mereka. Mungkin pada kita apa yang Awal lakukan tidak betul tetapi buat beliau mungkin ada kebaikan buat Lara. Sekurang-kurangnya Lara sudah ada pendapat beliau sendiri demi masa depan beliau nanti.

Sumber Berita : mStar Online

52 responses to Kami Banyak Menumpang Rezeki Lara – Awal Ashaari

  1. Anonymous says:

    Namun, Awal memberitahu beliau tidak pernah rimas dengan kritikan orang ramai. Buat Awal jika ramai yang menegur bermakna ramai juga yang menyayangi Lara.

    katanyerr..padahal bila org tegur ko blok..fake sgttt

    0

    0
    • xminatschawal says:

      yg ats ni ak sokong..ckp x supe bikin ..so ak pon rimas tgk dorg show off ..

      0

      0
    • Anonymous says:

      tak dinafikan suka tengok Lara Alana.. Aaisyah..Chantiq..dan semua baby.. sbb baby ada aura positif.. yg x bestnya c Awal tu.. cakap x serupa bikin.. sebelum ni pun pernah melenting..

      tp Awal memang mcmtu.. tengokla dulu.. dah hantar rombongan merisik tp nak jugak lamar Scha.. pastu part nak lamar tu mesti 1 malaysia kena tau.. nampak sangat riak..

      0

      0
    • saa says:

      Anak diorang ni autistic ke? muka macam autism je

      0

      0
      • Anonymous says:

        down sydnrome kot

        0

        0
        • johnny bravo says:

          autistic rupa lain ke? dua ekor mulut jahat ni ….saa & anon ni org islam ke? Kenapa busuk hati doakan anak org mcm tu. Kalau satu hari anak/cucu ko berdua down syndrome mcm mana?? ko suka ke? Hati tu biar baik sikit, tak habis2 dengki dgn org.

          0

          0
        • Larat says:

          ala johny bravo, apa masalahnya kalau autistic or down syndrom pun.. hina sangat ker? yang kau tu hati busuk pandang budak istimewa ni lain macam kenapa? yang atas2 ni tak cakap pun hina autistic or sd.

          0

          0
        • hantu kak limah balik bando says:

          ha’ah ler kan..

          0

          0
        • Yekeni says:

          Kalau dapat anak autism pun, bersyukurlah

          Tuhan hanya beri apa yg terbaik untuk kita

          Anak autism tulah anak syurga. Confirm direct express entrance to syurga.

          Jagalah dia dgn kasih sayang, semoga dia akan membantu dan bersama kita dgn sifat sempurnanya di syurga nanti.

          Anak2 yg sempurna didunia belum tentu akan mendoakan kita…

          Renung2kanlah…

          0

          0
      • Anum says:

        tak tahu la, tapi tengok dalam Meletop ASTRO mlm tadi, aktif sungguh budak tu, mcm tahap hyperactive, panggil Lara, Lara oleh Awal, scha, Lofa dan Nabil budak tu buat derrr je. Selalu tengok Vid dlm ig Lara yang beberapa saat tu tak perasan yg Lara ni hyperactive tapi bila tengok TV dalam jangka masa yg lama sikit, mak oiii aktifnya, Semoga anak itu sihat dan membesar spt kanak2 lain.

        0

        0
  2. Anonymous says:

    lara ni cerdik budaknya..aku suka ngan style awal ngan scha didik lara…pedulkn kata2 org yg nk kondem tu..anak masing2..cara masing2..

    0

    0
    • Anonymous says:

      jangan macam tu..walaupun anak kita didik cara kita….bila time anak sakit, ada yang tak kena, pandai pulak ko google tgk experience orang kan? usha med/doc sana sini orang guna/refer apa kan? toksah tipu la…makpak sume sama je…lagi2 ada anak kecik baya2 lara ni..so awal, terimalah dgn senyuman kritikan dan bersyukur dgn pujian orang luar…sayang lara!

      0

      0
      • Anonymous says:

        saya percaya scha dan awal pernah juga bertanya atau consult pakar. Cuma perkara tu bukan perlu diberitahu umum. Semua ibu bapa concern pasal anak2. Kawan-kawan saya pun anak jalan lambat sikit, pegi jumpa specialist. anak ckp lambat sikit pegi jumpa specialist. mmg naluri parents macam tu. So firasat saya mereka dah pun pegi consult. Perlu ke dia nak bgtau semua orang pasal semua benda. Kita jgn tgk orang happy2 kat instagram dia takde masalah. Kita tak tahu semua benda. Allah je yang tahu

        0

        0
  3. Anonymous says:

    salah tu awal…bukan orang tak suka kan dia (lara)…orang tak suka kan ko! dan scha terkena tempias gak gara2 peel diva sentap ko tu ha!
    sian lara…sabar la nak oi dapat apak lagu tu

    0

    0
    • Awan says:

      ha betul betul.. I sampaikan kena block si awal ni sebab selalu sangat kuar kat my feed walau I tak follow dia, bukan tak suka kan si Lara, tapi nyampah ngan bapak nya.

      Dah la macam bapok… ayat2 sentap manjang. Bibir makin lama makin menjuih, dah ala2 AA.

      0

      0
      • Anonymous says:

        memag bapok pun. dapat si lara hidup melara tu pun sbb buat treatment

        0

        0
        • Anonymous says:

          amboi….tau detail uolsss!

          0

          0
        • anon says:

          Apa punya busuk hati punya orang. Itu satu tuduhan kan. Ke kau mmg doktor peribadi dia or kawan baik dia, yang kau tau sangat pasal ni.. Sekalipun tak suka kat dia, takyah buat fitnah. Kau ni orang islam ke hah?? Memalukan je..

          0

          0
  4. kk says:

    nasib scha cool, kalau sepesen dgn awal, tak tau ler cmne

    0

    0
  5. sesiapa sahaja says:

    Anak2 adalah kain putih. kalau putih yg kita acuankan, putih lah jadinya, kalau hitam..hitam lah hasilnya…jika kita expose kan anak kepada dunia hiburan, music,glamor, sosial yg tiada batasan kelak memakan diri..besarkan anak dengan cara hidup Islam, insyaAllah selamat dunia akhirat. ini kerana anak2 yg soleh & solehah itulah yg akan mendoakan kita bila kita dah takde nanti..

    0

    0
  6. nok gebuzzz says:

    suke tgk lara..cerdik,seronok jd lara hari2 dpt hadiah…
    mak bapak dia jer yg over expose..anak jd mangsa keadaan..tapi ye la masing2 punya cara,terpulang la..

    0

    0
  7. yeke says:

    knapa x wat rancangan reality macm oh my baby lg best bukan lara jer ada anak artis lain pon ada
    !)lara alana
    2)aishah
    3)chantiq
    4)anak tomok
    5)anak aziz osman
    6)kembar fad bocey
    ok per bru lg gempak..hahahah

    0

    0
    • Anonymous says:

      pg td dengar sinopsis rancangan ni kt radio..every week ada artis berlainan akan terlibat jd pengasuh pd lara..so aku faham la kenapa lara..so far kalu bb lain rasanya sume well behave je so xde plak cabaran t

      0

      0
    • Anonymous says:

      Or the return of superman…..good jgak kan pasal si ayah yg jg anak2 48 hours

      0

      0
  8. ms bruneian says:

    setiap ibu bapa ada caranya sendiri, terpulanglah pada individu masing2 kalau rasa perkara itu baik alhamdulillah, lainlah kalau sebaliknya. lagipun ibu bapa mana yang tidak mahu anaknya kehidupan yang baik. semoga di rahmati.

    0

    0
  9. mimi says:

    i suka tgk si Lara nie, she’s so smart walaupun tak talkactive mcm budak budak lain. kenapa fokuskan si Lara, Chantiq dan Aisyah je? anak Liyana Jasmay pun comel dan bijak, si Sofea Arissa dan Selena

    0

    0
  10. bard says:

    tahniah.rezeki budak down sydnrome pertama malaysia ada rancangan sendiri

    0

    0
    • haha says:

      bard, too much la. dont say like that. sian budak tu beb

      0

      0
    • anon says:

      bard……berani mengata anak orang….jangan nanti tuhan terbalek kata2 ko sudah. Kan satu hari ko yg dapat anak down syndrome, baru ko tau.

      0

      0
    • serene says:

      Jangan kerana tak suka pada mak bapaknya, anak yang jadi mangsa kutukan. Sebelum mengutuk orang or anak orang tu, pikir dulu masak2. Tuhan maha adil, kita duk mengata orang, nanti satu hari terjadi pada anak kita pulak, baru tahu langit tu tinggi rendah. Satu hari kalau kau ada anak fdown syndrome, kau ingatlah balek komen kau ni, ye..

      0

      0
    • Anonymous says:

      satu ari nanti ko akan dpt balik apa yg ko katakan, Lara bkn down syndrome, aku tau sbb aku ada anak buah down syndrome, apa2 pun mrk anak surga

      0

      0
    • Anonymous says:

      bard..ko dh ad anak ke lom..ko mesti ingt ye..klau ko lom kawen n ko ad ank sok..ko mesti ingt komen ko kat BN..klau ank ko sakit down sydnrome..bru ko akn ingt komen puaka ko kat BN..

      0

      0
  11. Anonymous says:

    pd sy la..sy lagi suka lara..sy suka tengok gelagat dia…peduli kn pd orang y x suka..

    0

    0
  12. Anonymous says:

    cuma yg aku pelik bila org cakap scha bapok kemain meroyan lg si awal ni..tapi bila org kata lara down syndrome & autism xde plak si awal meroyan..apakah???

    0

    0
  13. Ainie Yusoff says:

    Agreed wit Haha….u r too much Bard. Lara Alana is juz a small innocent girl. U better watch yr mouth, takut2 nnti apa yg kau ckp terkena btg hidung sendiri. Cuba org hina anak kau, anak saudara kau macam mana perasaan kau hah….aku rasa kau yg down syndrome kot….kepala otak kau letak kat lutut ke….tu sebab tk ada sifat kemanusiaan. Budak yg tk berdosa pun kau nk kutuk….plzzzlah u ppl, Awal n Scha tk suruh korang follow them, tk suka takyah follow, its easy as that…jgn nk kutuk orang when u yrself are imperfect….

    0

    0
    • Nunu says:

      Maaf nk tnye.. Klau down syndrome tu kpale otaknye kt lutut ke? Bhase tu biar cantik sket… Ape mslhnye dgn down syndrome? Klau xelok sume nk kaitkn ngn down syndrome.. Smpurna sgt ke kte ni???

      0

      0
  14. sentap says:

    btol la selama ni dok gigih jual anak promo sana cni…bab korg laki bini dah x brpa nak laku…suam2 gitu…jd anak la korg jdkan lubuk duit…

    0

    0
  15. mawar says:

    percuma jer bagi nasihat kat dia ni bukan dia dgr puuuun….

    0

    0
  16. miss j says:

    anak beranak takde istilah menumpang rezeki.mungkin lbih tepatnya sejak korg dikurniakan anak,alhamdulilah rezeki korg bertambah.

    0

    0
  17. miss s says:

    Mcm kurang ajar je bunyik kate ank org tu d.syndrom la etc…budak no normal la weh..kalau pun ia,sooooo what..anugerah Allah kot…kurang ajar gila mulut puaka kau ye..dgn budak2 pun nk mencari pasal..cerdik skit

    0

    0
  18. bukan nama sebenar says:

    I am a special pre school teacher. Saya ada pelajar autism dan syndrome down. Kalau teliti video2 yg awal share di instagram. Ada simptom2nya. Lebih baik awal check dahulu dan ada baiknya jika lara tidak terlalu didedahkan pada media. :( focus pada pembesaran lara first lebih baik dari career lara. Just my 2cent.

    0

    0
    • Lili says:

      Kebykn parent suke menafikn klau de yg kate anknye de simpton autism.. Klau down syndrome rsenye xmgkin la sbb nmpk prkembangan ok.. Cume features la cm ade sket..

      0

      0
    • ibu prihatin says:

      Anak awal n scha mcm anak first saya.. Time dia kecil mmg Nmpk bijak.. . Cepat belajar. Tp start sek rendah mula nmpk autism. Anak saya hyperactive + autism.. Belajar ok, pandai.. Tapi slalu wat masalah kat sek spt xboleh tension, xboleh fokus bila letih.. . Xdpt ketchup, memberontak.. Dia akan suka apa yg dia Minat shj.. Cth subjek sains.. Dia hebat.. So awal n scha Kena study for solve the situation. Sharing is caring

      0

      0
      • Puan Bee says:

        ye, sama la dengan anak saudara saya yang hyperactive, bila masuk sekolah, dia tak bole catch up, selalu tertinggal dlm kelas dan cikgu x bole beri tumpuan sebab dalam kelas ada lebih 30 murid. Budak mcm ni kena beri dia kemahiran ke atas apa yang dia minat dan kecenderungannya.

        0

        0
      • meow says:

        kak, bukan ketchup tapi catch up. ketchup tu sos tomato.

        0

        0
  19. Shoehouze says:

    Gambar last tu, awal pakai yeezy 750, tak salah aku, kasut tu pigskin. Mohon pencerahan.

    0

    0
    • Anonymous says:

      xpasti gak..mmg yeezy 750..tp x pasti skin tu …cuma ada mention cara penjagaan guna hog brush..kalo nak brush kasut..

      0

      0
  20. suhaimah58 says:

    akhirnya mmg betul pun, schawal menumpang rezeki anak hasil ‘jual’ anak kat umum, itu hakikat yg selama ni schawal nafikan .. penafian yg sgt klakar sbb kalau org ckp/ngata awal marah mcm mmg salah 10% tp itu hakikatnya … sian kat lara lah

    0

    0
  21. Mind ... says:

    cute…
    adorable but ugly..

    0

    0
  22. malaysia sentral says:

    Semoga keluarga ini sentiasa dalam keadaan yg sihat dan bahagia sentiasa, amin..

    0

    0