Written by AbangNara | December 30th, 2013

Khabar angin Stacy memeluk agama Islam seringkali bertebaran di dunia Internet. Ini mungkin kerana desas-desus percintaan antara dirinya dan Akim Ahmad. Banyak peminat yang mahu melihat mereka berdua disatukan atas ikatan suami isteri. Bagi Abang Nara, Stacy dan Akim umpama pinang dibelah dua. Memang sama cantik sama padan.

stacy dan akim

Namun bertukar agama bukanlah satu perkara yang mudah. Lebih-lebih buat Stacy yang beragama Kristian sejak dari kecil. Menurut Stacy, andainya dirinya memeluk Islam satu hari nanti, ia adalah ikhlas dari hati dan bukannya kerana mahu berkahwin dengan Akim. Kata Stacy kepada MalaysianDigest:-

Ia perkara yang sensitif. Saya tak berani nak cakap lebih-lebih apatah lagi melibatkan hal agama. Tapi kalau satu hari nanti ditakdirkan saya memeluk Islam, saya akan buat dari hati saya. Ikhlas dari hati saya sendiri dan bukan sebab sesiapa.

Kalau berjumpa, kami selalu juga bertanyakan pada dia (Akim) dan kami masing-masing berkongsi perihal agama masing-masing. Dari situ saya baru tahu, oh agama saya sebenarnya tidak banyak beza pun dengan Islam.

Kalau dulu semasa tinggal di kampung, pergaulan saya terhad dan orang sekeliling kebanyakannya penganut Kristian. Tapi apabila berpindah ke Kuala Lumpur saya lebih banyak didedahkan dengan masyarakat Islam.

Kerana itu juga saya berasa kagum semakin berminat untuk mengetahui tentang agama Islam

stacy masuk islam

Bagus pendirian Stacy ini. Respek Abang Nara. Sebaik-baiknya biarlah Stacy mendalami Islam dengan kerelaan hati. Lebih manis jika bertukar agama kerana kemahuan diri sendiri. Abang Nara percaya dalam diam Akim ada juga mengajar Stacy serba sedikit mengenai Islam. Semoga satu hari nanti hati Stacy akan terbuka sepenuhnya. Sama-samalah kita doakan.

 

P.S: Jutaan tahniah diucapkan kepada semua pemenang pertandingan PETRONAS My Dream Getaway. 1,000 pemenang dengan jumlah hadiah bernilai RM1.5 juta telah pun disampaikan. 5 pemenang utama telah membawa pulang travel voucher bernilai RM35,000, wang tunai RM20,000 dan point kad Mesra bernilai RM15,000. Senarai penuh pemenang dah hadiah yang diberi ada di Facebook PETRONASBrands.

Kalau anda tak terpilih untuk menang dalam pertandingan PETRONAS My Dream Getaway ini, jangan risau kerana sekarang ini sedang berlangsung pertandingan Fuelled By Fans, Powered by PRIMAX. Hadiah-hadiah yang ditawarkan pun best-best belaka. Jangan lupa layari www.like2savefor.my/fuelledbyfans/ untuk mengetahui cara-cara menyertai pertandingan ini. Abang Nara pun dah join. Korang bila lagi?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

28 responses to Kalau Masuk Islam, Bukan Sebab Sesiapa – Stacy

  1. aina says:

    semoga Allah memberikan hidayah pd stacy…

    0

    0
  2. JambuSangat says:

    Stacy..kenali dan fami dulu pengertian islam.kaji islam sebaik mungkin bagi mengukuhkan iman.bukan suka2 je nak declair masuk islam..dekati diri dengan amalan dan ajaran islam baru la bole jadi islam sejati..renung2kan dan selamat beramal..

    0

    0
  3. lala says:

    smoga stacy mndapat hidayah untuk memeluk islam…..pahala untuk mengislamkn saudara baru sngt besar, keep it up akim….

    0

    0
  4. Anonymous says:

    Lihat saja Marion Cauter….dia masih dengan cara hidup lamanya dalam segala hal. Malah Nasa pula terikut2 cara kehidupan Marion. Dari itu dalami la dulu agama Islam . Jangan jadikan agama sebagai alat hanya untuk berkahwin.

    0

    0
  5. nok gebuzzz says:

    x p stacy……slow2,mengetahui secara mendlm tentang islam dulu ada lebih baik….takot nnty ….kerna terpaksa…….

    0

    0
  6. minah jambu merah biru says:

    kalau betol nk masok islam n nk jadi sdara baru alhmdlillah aminnnn…tapi jangan bila dh masok islam nk melonjak2 macm kerbau dance th happe2 lebih baik blaja dulu macm pengomen2 di atas dh cakap kn tu ok …badan tu kasi kurus sikit kalau nk teroskn jadi anak seni yg Berjaya….

    0

    0
    • minah karan says:

      mmg rendah tahap pmikiran kau ni minah jambu merah biru.. tu la, tipikal org msia ni.. bukan tgk bakat, tp tgk fizikal.. ada bakat pun tp badan gemuk, rupa buruk, mmg x ke mana.. macamana industri seni tanahair nak maju? yg kau tu mgaku je muslim tapi mulut mcam longkang.. muslim konon.. malu aku da org mcam kau ni mgaku muslim tp ‘mghina’ org lain.. tunjuk la gambar ko kalau ko tu CANTIK SANGAT.

      0

      0
      • minah jambu merah biru says:

        oi helo ! sape hina??????? cakap gemok aje hina lah !! bongok !!

        0

        0
        • minah karan says:

          hina la jgk tu, begok! komen kau asyik kondem org je, macam la kau tu perfect.. mgkin btol kot kau ni kaki dengki, hati busuk kalah bangkai..

          0

          0
  7. peanut says:

    baguslah camtu stacy.. bila dah masuk islam nanti, jgn seksi seksa… pastu pakai tudung. bg contoh kt retis2 lain yg mmg dh islam tapi hati tah kemana.

    0

    0
  8. Nok-Nok-Nok says:

    Salam buat Pengomen2 sekalian.,

    Nok nak tanya, MENGAPA sukar untuk kita menjadi masyarakat yang BERILMU dan POSITIF..???
    Ramai yang memberi idea dan persepsi supaya Stacy kenali Islam betul2 baru buat keputusan. Dan ada yg ckp Jangan hanya masuk Islam semata2 kerana untuk perkahwinan..

    Adakah korang semua SEDAR bahawa ISLAM itu sendiri tersebar melalui PERKAHWINAN..?? Jika masyarakat dahulu kala memeluk Islam kerana mengikuti Raja mereka. Dan berkemungkinan mereka ini adalah NENEK MOYANG kita.. Buat Pengomen yg lain, kita semua kena sedar bahawa nenek moyang kita dahulu juga bukan berasal dari agama Islam dan mereka memeluk agama Islam pun bukannya directly mereka kenal Allah. Dan hasilnya kita generasi kemudian yang lahir dan hidup juga Insyallah akan mati sebagai Muslim.

    Bab kes Marion Counter, apa jua alasan orang, cuba fikir positif dan berfikir dahulu sebelum menulis. Korang sendiri tak kenal Nasa dan Marion betul2 sebelum mereka berkahwin. Mungkin korang nampak Marion macam tu tapi PENGHIJRAHAN yg telah lakukan korang mungkin TAK NAMPAK. MUNGKIN sebelum dia peluk Islam dia minum arak dan apabila peluk Islam dia berhenti. Kita tak tahu Hijrah yang dia dah buat.
    MUNGKIN juga hidayah dan iman itu Allah nak beri pada Anak2 Nasa dan Marion bukan pada mereka. Itu semua urusan Allah.

    Nok ni bukan la baik sangat pun jauh sekali nak jadi alim ulama tapi Alhamdulillah Tuhan beri akal untuk berfikir dan melihat sesuatu dari sudut positif. Ada yg nasihat Stacy dah masuk Islam jangan terlompat2 menari macam kerbau tapi adakah korang sedar BANYAK jer artis yang lahir sebagai Muslim karaktor macam Stacy bahkan lagi teruk.

    Hidayah tu milik Allah. Lihat saja pada Mizz Nina, siapa sangka hidayah yang dia dapat.??
    Buat Stacy, pejamkan mata dan percaya kata hati. Dengar nasihat orang lain dan nilai tapi jangan ambil pusing sangat sebab Islam itu sangat indah dan mudah.

    Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    0

    0
  9. xxx says:

    Aku doakn ko cepat mati.

    0

    0
  10. Kathy says:

    tak betul la nara… stacy sendiri menyatakan dia tidak masuk islam pun… kalau nak pasti cuba tengok di facebook stacy sendiri… apa2 lah

    0

    0
  11. Non says:

    Pemakaian Dan rambut Stacy semakin teruk..

    0

    0
  12. whateva says:

    Aku pntang betul lah org komen tentang badan badan perempuan ni..asalkn sihat dh cukup. How short ur mentallity..tgk adibah nor..susan boyle..adelle..badan besar. Sora super best….thts how audince judge retis..tru their voice…unless ko minat selena gomez tktau la..hrp bdn kecik..sora mcm kanak2..guna mesin memanjang..Original Retis work hard la tru d voice..

    0

    0
    • Perrrggg says:

      itu lah apa hal orang macam itu, mahu tengok body perempuan OO… berdosa tahu… Perrggg

      0

      0
  13. chantique says:

    kalau sudah jodoh takkan ke mana..

    kalau betul Stacy masuk Islam, tinggalkan la dunia seni ni.. byk lagi rezeki halal d luar sana.. dan janganlah jadi islam sahaja pada nama…

    yg BERIMAN itu sudah pasti MUSLIM, tapi yg MUSLIM itu belum tentu BERIMAN.

    smga bjaya..

    0

    0
  14. a.francis says:

    Bidang hiburan tiba-tiba jadi medan tentang agama? Tiada masalah kalau Stacy, Marsha & Soo Wincci masih kekal agama asal. tidak ada kekurangan pun agama asal mereka. Diharap terutamanya Stacy dan Marsha akan kuat iman dalam Kristian dan tidak terpesong dengan pengaruh-pengaruh luar.
    Shalom,
    A.Francis, Twu, Sabah

    0

    0
    • MelayuIslam says:

      Betol tu a.francis, diaorang masok islam kah atau masih tetap dgn pegangan agama merekakah, tidak ada issue sebenarnya, yg menjadi masalahnya ada insan2 yang tidak memikirkan perasaan penganut agama lain, fikirkan lah setiap agama memainkan peranan penting untuk menyatukan saudara2 kita di malaysia yg kita cintai ini umpama kita membina sebuah rumah kalau tiada atap (Islam, Christian etc brotherhood) Wassalam.

      0

      0
  15. Anonymous says:

    hotak ko…a.francis….

    0

    0
  16. devil wears prada says:

    stacy nak masuk islam ke… tak ke, tu dia pnya psl la.. dia yg tentukan hala tuju idup dia.. mgapa korg nak sibuk2???

    islam or kristian.. asalnya sama2 agama wahyu.. xda agama yg mgajar kejahatan.. agama tak jahat, yg jahat adalah penganutnya.

    peace!

    0

    0
  17. MelayuIslam says:

    Walaupun islam, tidak pernah terlintas d fikiran saya merendah-rendahkan agama lain banyak komen2 di atas tidak memikirkan sensitiviti penganut agama lain , islam tidak mengajar umatnya menjadi riak, Islam & Kristen adalah bersaudara demi keamanan sejagat.

    0

    0