Written by AbangNara | September 12th, 2017

Susulan viral kenyataan “tak boleh terdedah kepada cahaya luar agar warna kulit tidak berubah” daripada Fattah Amin, ramai netizen yang telah salah anggap terhadap pelakon itu. Malah beberapa orang rakan selebriti seperti Nabil Ahmad dan Jihan Muse juga turut mengusik Fattah Amin dengan gurauan “taraf Hollywood” sehingga menyebabkan peminat hero Melayu itu sentap dan naik angin. Sebenarnya bukan saja-saja Fattah Amin tak boleh berjemur. Ada sebab dan alasannya yang tersendiri.

fattah amin

Menurut Fattah Amin, tindakannya yang menjaga penampilan sehingga tahap sebegitu adalah kerana tugas menjadi duta produk kecantikan. Selaku seorang duta, imej yang bersih, sihat, tampan, kacak dan menarik harus dititikberatkan. Barulah orang percaya kepada keberkesanan produk tersebut. Kata Fattah Amin:-

Mungkin ada anggap saya keterlaluan tetapi apabila menjadi duta produk, perkara begini amat dititikberatkan. Saya menjaga setiap anggota badan kerana semuanya membawa nilai terutama produk yang saya wakili”

Sebab itulah pihak pengurusan akan berpesan kepada syarikat produksi untuk tidak membenarkan saya terdedah dengan panas. Ini kerana jika saya gelap atau kulit tidak sekata, ia akan mengganggu produk yang diwakili”

Jika rambut saya panjang, mereka tegur dan meminta saya potong rambut. Itulah yang saya buat. Kadangkala mereka cakap kuku sudah panjang, pergi potong. Apa yang Tuhan kurniakan pada diri, kita seharusnya jaga. Cuba saya keluar selekeh, bukan peminat saja yang tak nak tengok, klien pun tak mahu

fattah amin

Ada betulnya penjelasan Fattah Amin ini. Sementara tengah laku ini, kenalah jaga dan pasang badan sebaik mungkin. Kalau nak mengharap rezeki dari lakonan semata-mata, memang tak cukup. Kenalah pulun mana yang boleh sementara populariti sedang mencanak. Di situlah pentingnya menjaga imej diri. Kalau gemuk, kusam dan serabai, memang confirm klien tak akan ambil punya. Apa pun kepada Fattah Amin, teruskan usaha anda untuk mengekalkan imej sempurna. All the best and good luck. Sumber ProjekMMO.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

69 responses to Kalau Keluar Selekeh, Bukan Peminat Je Taknak Tengok, Klien Pun Tak Mahu – Fattah Amin

  1. Anonymous says:

    bagus..contohilah christiano ronaldo, david beckham…zaman2 rock kapak comot berlegas muka kusan tu zaman kak ogy.

    33

    0
    • Anonymous says:

      i agree. jadi artis kenalah mantap. kena jaga penampilan sebab orang nak tengok. zaman sekarang bukan zaman rambut mengerbang mcm hantu kak limah. tu zaman2 awie sembilu.

      29

      0
      • otak kt mana says:

        “‘ tak boleh terdedah kepada cahaya luar agar warna kulit tidak berubah”

        Rasanya perktaan diatas x sama dgn perkataaan :-

        i. “Kalau Keluar Selekeh, Bukan Peminat Je Taknak Tengok, Klien Pun Tak Mahu”.

        a) Yg atas tu pada ditujukan khas utk kulit.
        b) Yg kedua tu penampilan cara berpakaian.

        ii) kalau muka hitam dn dijaga penampilan, mestilah org akan pandang jugak.
        iii) Contoh mcm Naomi Campbell-hitam tapi penampilan di jaga sbb model kan.
        iv) Ada je mat/minah salleh kulit melepak putih, tapi pakai selipar jepun dn penampilan amat simple dn kekadang x kemas. Org pun x mau pndg.
        v) Saya rasa FA X tau bezakan antara penampilan pakaian dan tajuk “tidak boleh terdedah cahaya luar agar warna kulit tidak berubah”.

        banyak bezakan, otak kt mana.

        3

        28
        • miamore says:

          oh…y so serious…

          6

          2
        • Anonymous says:

          muka dah bulat..makin gemok. besok jadi sharnaaz la…mcm badang.

          1

          3
        • Anonymous says:

          GIGIH BENAR BUAT THESIS MCM NK AMIK EXAM KO. HAHAAHA…LOSER.

          16

          1
        • Anonymous says:

          Bukan peminat fattah amin tapi rasa macam ada kekurangan sikit huraian tu walaupun dah elaborate panjang. Kan dia kata dekat atas tu dia jadi duta produk kecantikan. Olicandy salah satunya, produk tu claim boleh bagi kesan pencerahan. Dah memang la dia kena jaga kulit supaya tak terdedah sangat bawah cahaya matahari.

          12

          0
        • Anonymous says:

          SENANG CKP LA, WAKIL PRODUK JADI JAGALAH APA CIRI YG MEWAKILI PRODUK TERSEBUT. DAH TAK JADI WAKIL, TAKNAK JAGA TAKPA,NAK JAGA LAGI BAGUS.

          2

          0
        • Anonymous says:

          Panjang2 tp lari dari point sbnr baik xya. dia duta produk kulit pencerahan la cik kak. klau jadi gelap, ape ke bodoh kulit gelap jadi duta produk cerah?
          adeh. tu psl takleh berjemur sgt. kejap2 tu xpe kot.

          2

          0
      • miamore says:

        ok lah tu…nabil jeles, tak mampu nak buat pompuan ovari explode. wakakaka!!

        17

        0
    • opah maheran says:

      Walaupun dia ni kayu, tapi opah xde pun perasaan menyampah or meluat ngn dia. Sebab kalau ade teguran dr netizen, dia xde pun nk sentap or pulangkan paku buah keras dengan menegakkan benang yang basah macam sesetengah retis. Dia rilek je Buat dunno. Maksudnya xde masalah attitude. So, opah minat pun x, meluat pun x.

      93

      0
      • Anonymous says:

        setuju tu opah
        tu satu bagusnya dia ni….pesen x merempan elok la bertahan lama

        30

        0
      • Kiah says:

        jangan cepat melatah mcm nedim dah la yer…

        9

        0
      • elle says:

        hahaha btul tu opah, x kire netizen ke artis ke bash die cmne pon die wat dek je, die x amek pusing n x melenting n xde pon nak tegakkan benang yg basah. tu kot ramai artis yg lg sakit hati sbb bash FA mcm serupa bash tembok. sbb aku da penah jumpe dua2 sharnaaz n FA ni, so kesimpulan kat sini aku rase sharnaaz mmg eksyen bajet retis, si FA mmg mcm budak2 cool yg jage kemachoan die. tp ok lah kan, xde lah aku rase meluat ke ape drpd yg bajet2 level artis hollywood mcm sharnaaz n nabil tu. phuiii. tau mengate org je, diri sndiri cermin lah dlu.

        8

        0
    • armpit says:

      kok gitu ya?

      0

      0
    • Selena Gomez says:

      Jgn lps kawen nnti jadi gemuk. Pls maintain. Kat msia lelaki lps kawin terus mengandung 8 bulan x beranak2.

      0

      0
  2. Kipas Lipas says:

    Maknanya produk yang dia jd duta tu x la bagus mana. Kalau nk putih sebenarnya takleh jemur matahari sgt. Bukan perabis duit beli produk menipu.

    28

    3
    • Anonymous says:

      putih ke ..hitam ke x penting. yg penting muka x berminyak. rambut kemas.
      yg penting wangi bukan hapak. mcm pak2 arab… bau wangi minyak attar. sunnah nabi kot.

      5

      0
    • Oppa says:

      engko pon, produk tu salah satu care utk enhance kulit jd putih, dah kalau ko makan berkotak2 produk putih pon tp ko berjemur kat tgh panas mcm keje yard ke ape mmg lerr xde kesan. ko igt artis yg putih2 melepak btul tu mcm eina azman, ayda jebat tu semua cume makan produk je ke? phuii lah, semua tu amek injection yg consisten utk putihkan kulit, sbb tu dpt kulit putih melepak cmtu, even ko kt tgh panas pon x jd hal sbb ko pilih care yg plg cepat nak putih. kalau cmtu lg laa x ori sbb ko amek injection pastu ko wakil duta produk. klu mcm FA ni brulah fair skin sbb makan produk xkan terus putih melepak mcm duta2 aurawhite ke ape tu semua fake je tu.

      8

      0
    • Anonymous says:

      putih gila pn klu brjemur lama2 mmg la jadi samar2 ckt. amek masa jgk nk putih smula. klu x jadi duta tkde msalah. tp klu jadi duta, hari ni brjemur, contoh tggu dua hari nk kembali cerah tp esoknya dh kena pggil photoshoot camne.

      1

      0
  3. Layola says:

    lelaki2 byk melayu mmg mcm tu.. kusam! dgn baju jersey bola size xxl…menggelebeh dan jeans lusuh berselipar jamban pergi klcc. lepas tu komplain tak laku….

    12

    0
  4. makenon says:

    sape nak order sup belacan????

    murah jew.rm9.90 shj

    0

    1
  5. Joyah says:

    Betul..sebab dia mewakili produk, dia sendiri adalah produk selain bakat lakonan yang ada..seharusnya jaga penimpilan dan personaliti dari scandal dan gossip murahan juga..kena jadi idol artis ala2 kpop lah gitu

    7

    0
  6. minah jambu suka sahara yaakop says:

    lov fatah amin…semoga di murahkn rezeki..eemmuah…!

    15

    0
  7. Anonymous says:

    tpaksa bsetuju. masaalahnya lelaki2 malaya kedekut nk beli garnier n temulawak. kalau spot rim kerete, stereo, tayar kangkang..boleh pulak modified beratus2 kt apek cheras service kereta. mukaaaa…ya rabbi, bangla pun lagi flawless la wei. bau celah kangkang toksah ckp la..hapak. ubahlah bang cik ye..

    27

    0
  8. melati says:

    Ini lah contoh org kampong baru nk up….!!! pakai smart pun tapi Miskin Bandor watper.?? wakakakaakakaa

    0

    15
  9. Mellerin says:

    Janganlah kamu sengaja menjadi bangang… wahai fattah amin!
    Kalau tak boleh berjemur, jangan jadi pelakon tv! Cukup jadi pelakon teater je!
    Tapi persoalannya, ko layak digelar pelakon ke? HAAAAAAA.

    3

    8
    • bengap says:

      tu lah, otak kau tu tak luas. asyik nak hentam orang. kau ada nampak ig dia x? dia ade je berjemur utk cerita coffee prince tu. maksud dia x boleh berjemur tu kalau 24 jam la kot. cubalah jangan jadi bangang bila komen. mestilah layak digelar pelakon.. haritu ade menang abpbh kan. kau ada nampak arits sendu menang abpbh? takde kan?

      8

      3
  10. Anonymous says:

    Metroseksual..

    0

    0
  11. xxxxyyyyzzzzzzzzzzzzzzzzz says:

    xxxxxxyyyyyzzzzzzzzzzzz

    0

    0
  12. Anonymous says:

    bersih muka…nice.

    2

    0
  13. Anonymous says:

    Malaysia ni panas..drama melayu pn cerita mcm sampah. X perlu la nk berjemur tgh hari buta dln scene drama or filem. Lain la ko buat cerita aksi..ni asyik cerita beromen jee…ap kes bercinta tgh panas.

    0

    0
  14. Anonymous says:

    LOVE YOU FATTAH….YG LAIN TU JELOS. SEBAB MUKA DIAORANG BERKERAK!!!

    3

    0
  15. fattfanx says:

    coz statement dari fattah. so ramai yang back up. cuba retis wanita yang buat statement camni maka bduyun2 le korang kutuk. sekarang dah nampak yang fattah bukan pelakon yang bergelar pure anak seni tetapi untuk komersial semata2.

    1

    1
  16. Rose says:

    Nak nak gigi si Syanaz berkerak bagai.

    macamana si Nabila cium kau tu Syanaz. Patut tak de job berlakon.

    Maaf eh Syanaz aku ornang Singapore saja nak beri suggestion.

    pergila dentist bersihkan gigi bekas merokok. Tengon Aaron and Hisham.

    You go Fattah from head to toe. Nasib baik mK dah tua.. Aku ou. Nak cari macam Fattah ooi!!!

    3

    1
  17. klien/client says:

    SIAPA YG PANDAI CUBA TERANGKAN APA ERTI DARI PERKATAAN:

    1. KLIEN
    2. CLIENT

    Kalau difikirkan mcm salah je ejaan klien dlm bahasa melayu.,
    ( Kalau Keluar Selekeh, Bukan Peminat Je Taknak Tengok, Klien Pun Tak Mahu – Fattah Amin )

    yg no 2 bru betoi dlm BI ejaannya.
    walaupun maksudnya sama je,
    aku rasa kalau aku salah aku bodoh x sekolah, kalau aku betul, maknanyer FA yg bodoh x sekolah.

    0

    2
    • shopia lorren says:

      Asalkn org fhm dah la ..dia tulis pun melayu + English ..bknnya jwb dlm exam pun…kadangkala ada org saje je nk kasi diri nmpk bodo2 tapi hakikatnya educated !! Jgn tujuk sgt lh… Kwn saya tu ada PHD(bkn beli tau) ori…bila ckp atau tulis dgn org kg …alahai…tunggang langgang…saje nk duduk sama rendah..tu je …

      4

      0
      • klien/client says:

        yala tau, tapi, kalau kita ada anak,anak yg baru nak belajar buat ayat apa2 je, anak tanya ejaan yg mana satu betul, kita kena ajar yg betul tau. Bukan yg salah. Mcm ada sekali aku tersasul dgn tidak sengaja ckp pada anak yg baru umur 3 tahun, aku ckp org tu mandikan kereta.

        mcm ayat ni lah pada anak: keta mandi. Tak lama lpas tu bila dia nmpk ada org basuh kereta…maka anak ckp lah ” keta mandi”..ini salah aku sbb tersasul ayat.
        lepas tu aku betulkn lah semula ….cuci kereta, smpai skrg dh betul cakap.

        0

        7
      • Anonymous says:

        ya..aku ingat calvin klein…hahaha

        2

        0
  18. saripahpepah says:

    KAU KENA FAHAM SI SHARIFAH AMANI TU MEMANG ATTENTION SEEKER. DULU DENGAN SYAMSUL YUSUF PUN DIA CARI GADUH PASAL FILEM. SEKALI SYAMSUL YUFUS SOUND TAHU CUAK. NASIBLAH FATTAH NI MALAS LAYAN KAU SARIPAH OI. DULU KT IG ORANG LIKE GAMBAR PALING TINGGI 8K JE. SEKARANG DAH 10K LEBIH. EH SUKA LA TU. TUMPANG POPULARITI FATTAH.

    2

    0
  19. Anonymous says:

    bagus contohi lah artis singapore semua perfect aron,hisham,aliff,dawson…..retis mesia ya rabbi selekeh hodoh kalau berbakat skali pun tak dak personaliti fail la jwbnya,zaman sekrg orng nak yg sedap mata memandang,tak perlu hensem tapi gaya dan aura tu penting bukan di karpet merah saja ye tapi mesti stiap masa contoh seperti wak doyok super cool!

    0

    0
    • sakai says:

      Yang kau sanjung artis singapore tu apehal? ade je yang hensem artis malaysia ni. kau tu buta gamaknya. tak pun kau yg hodoh. sekiann

      0

      0
    • Abg mat airasia says:

      Kannn..kewarganegaraan apapun tak penting.imej muka bersih dan hati bersih tu penting.ni dahlah muka kepam pam pam..hati plk busukkk.duk gah atas tiket malaysian.pigidah.wat malu malaysian jer.lpas tu..bila budak fattah ni bermuka floless..geng2 artis kepam mula panass.apa kesss???

      2

      0
  20. Anonymous says:

    Kenapa cemburu sangat dengan Fattah. Apa yang dia dapat semua dari Allah. Kalau nak seperti dia berusaha. Jangan asyik nak cemburu kan rezeki orang. mana mana tak laku tu baiki diri. Saya tak pernah dengar Fattah mengutuk orang lain. Dia tak pernah pun nak sibuk bila Nabil dulu popular. Ataupun bila artist lain tengah popular dulu Fattah tak pernah kacu hal orang. Kalau peminat Neelofa nak benci Fattah pun kenapa. Fattah tak buat jahat pun kepada Cik Neelofa. Neelofa yang nak sangat khawin dengan anak raja lah. Kerabat Diraja lah. Fattah orang nya di senangi semua orang. Tak juga pernah dengar dia mulut becok macam setengah artist dan pengacara becok mulut tuk. sedar lah diri ooi artist artist yang sangat cemburu kan rezeki orang lain. Ingat tuhan ya.

    7

    1
  21. makenon says:

    bontot keling

    0

    1
  22. Anonymous says:

    Betullll….
    Artis mcm Sharnaz, Syukri, Remy, Alif Satar please jaga kecantikan n kebersihan kulit muka anda. Berlakon bagus mcm mana pun tapi kalau muka tu kepam n nampak kotor pun x guna. Peminat skrg sgt fussy.

    1

    1
  23. Anonymous says:

    Fattah perli sape tu???
    Hahaha…

    0

    1
  24. Ara says:

    Tapi boleh tak x payah buat statement, statement x boleh kena matahari tu mmg over. Diam2 je lah nk jaga kulit x nak kena matahari ke apa.

    2

    0
  25. aish... says:

    saya bukan lah peminat fattah amin..tapi ada yang komen macam naomi campbell semua kan..naomi memang exotic dan dia tak mewakili produk putih kan kulit..tapi this dude here mewakili produk putih kan kulit..kalo da makan qu puteh qu puteh baru lah puteh tu tapi muka still gelap..aku pun x nak makan supplement gitu..secara logik nya lah..kekekkk..jangan kecam saya..

    3

    1
    • Anonymous says:

      kalau produk dia wakili tu betul2 bkesan. berjemur pun no hal. nampak sangat produk fake nak keuntungan je….kansel niat nak beli.

      5

      2
  26. Mrsdoodie says:

    Orang Jadi duta fattah pun nak jadi duta. Nampak sangat produk tak berkesan. Kalau aku tak kena panas pun boleh cerah ?

    2

    0

Leave a Comment

Optional