Written by AbangNara | September 30th, 2014

Berita kurang baik untuk para peminat kumpulan Girl’s Generation yang turut dikenali dengan singkatan SNSD. Jessica kini bukan lagi ahli kumpulan tersebut. Kekecohan ini bermula apabila Jessica menerusi akaun sosial Weibonya telah menulis yang dirinya telah digugurkan daripada aktiviti bertemu peminat. Jessica juga memaklumkan yang dirinya dipaksa keluar daripada Girl’s Generation.
jessica girl's generation
Tulis Jessica menerusi akaun Weibonya:-

I was excited about our upcoming fan events only to shockingly be informed by my company and 8 others that as of today, I’m no longer a member. I’m devastated – my priority and love is to serve as a member of GG, but for no justifiable reason, I am being forced out

[Alihbahasa]Saya teruja mengenai perjumpaan peminat di dalam event akan datang namun saya dikejutkan apabila dimaklumkan oleh syarikat yang saya bukan lagi ahli Girl’s Generation. Saya kecewa yang amat, keutamaan dan cinta saya adalah untuk berkhidmat sebagai ahli Girl’s Generation tetapi atas sebab yang tidak masuk akal, saya dipaksa keluar.

SM Entertainment, syarikat yangbertanggungjawab atas kumpulan Girl’s Generation memaklumkan yang keputusan ini diambil kerana keputusan Jessica memulakan perniagaan fesyennya. Tulis SM Entertainment:-

Hello. This is SM Entertainment.

We are offering our position on the words posted on Jessica’s Weibo today.

This coming spring, due to her personal situation, she notified us she will halt her team promotions with the release of one [more] album.

Despite Jessica’s sudden notice, the agency and the Girls’ Generation members tried our best and tried to figure out a way that Girls’ Generation’s activities can continue in the best possible direction.

However, in the midst of insufficient negotiations regarding conflicts of differences in priorities and interest, Jessica started her fashion business. Due to this, despite ongoing talks, it has come to a point where the team could not be maintained.

Thus, the agency had no choice but to pull up Girls’ Generation’s activities as 8 members earlier than planned, and in the midst of while working out when to announce this, Jessica had posted her words early this morning.

From here on, our agency will continue to support and manage the 8-member Girls’ Generation and Jessica’s individual activities

jessica girl's generation

Akibat berita ini, saham SM Entertainment didapati jatuh dan yang pasti, ia telah menimbulkan keresahan dan rasa kurang senang di kalangan peminat Girl’s Generation. Mana tidaknya, Jessica merupakan antara ahli kesayangan Girl’s Generation. Agak menyedihkan berita ini. Semoga Jessica dan Girl’s Generation dapat mencari jalan penyelesaian yang tidak akan memecahkan kumpulan kesayangan ramai ini.

38 responses to Jessica Kini Bukan Lagi Ahli Girl’s Generation

  1. Internet Download Manager (IDM) is an excellent tool
    for maximizing your download speed.

    0
    0
    • K.A.A says:

      SM entertainment ni mmg teruk… ramai artis bwh artis SM x suka dgn pengurusan SM…

      0
      0
      • jaejoong says:

        masih tak boleh lupa apa yg SM buat kat TVXQ..
        poor JYJ. :(

        0
        0
        • snsd says:

          Sica keluar snsd bukan untuk goyang kaki kat rumah. Dia keluar sebab nak kembangkan lagi business fashion dia or dalam erti kata lain…nak buat duit sendiri

          0
          0
        • munah says:

          kenapa baru sekarang Jessica ?
          klo kau x nak lagi duduk dgn SM..kau patut buat benda ni time kontrak kau tamat hari tu. Cakap jelah kau tak nak sambung..SM pun tak boleh ckp apa2 sebab kontrak dah tamat kan tapi ni…kau dah sign kontrak baru.
          Aku x tahu kau buat benda ni untuk bisnes atau bf. Aku cuma kesian kat members lain je.

          0
          0
      • Anonymous says:

        Satu demi satu kumpulan di bwh pngurusan SM berpecah @ member went on hiatus….Start dgn TVXQ, then Super Junior, EXO, f(x) and skrg SNSD…maybe pasni Shinee kot…xpun red velvet….

        0
        0
        • BIGBANG says:

          sorang member jelah yang keluar. kumpulan dorang still ada…kan ramai kan dalam satu group.

          0
          0
        • SHINee says:

          eh anon 5:04pm …apa benda yg kau merepek nih ??
          kumpulan yang kau sebutkan tu masih wujud lagi ok walaupun hilang member.

          0
          0
        • RV says:

          SHINee oi, xbaca ke…kan dia tulis bpecah or went on hiatus….xfhm eh…ni mst baca ayt yg 1st pastu melatah xpsl2….

          0
          0
        • akupeminatshinhwa says:

          anon… start dgn shinhwa, sm offer semua member selain dongwan. tp eric dapat bwk shinhwa keluo dr sm.
          memang blacklist la sm ni…

          0
          0
        • TAEYEON says:

          SM ENTERTAINMENT sebuah syarikat mental,,,xkenang budi,,tahu nk untung jer,,,,,,sng2 amik buang org,,,,

          0
          0
      • Anonymous says:

        kenapa members GG lain x keluar pun ?

        0
        0
        • BIGBANG says:

          Selalunya yg keluar dari group ni sebab nak bergerak sendiri.
          kalau gerak dalam company…aktiviti lain agak terbatas sebab terikat dgn kontrak.

          0
          0
      • YG Stan says:

        Hurm…tau xpe. drpd dulu lg mmg x berkenan dengan SM Entertainment. Selalu ada masalah dengan artis bwh naungan. Mmg pada kebiasaannya artis sll buat hal tp dalam isu yg melibatkan SM ni, mmg pengurusan diorg sgt teruk. Kontrak yang sgt berat sebelah (slave-contract) sampaikan artis2 xdapat rehat yg ckup. Jadual yang padat & x masuk akal. Akibatnya, JYJ, Kris Exo & Hanggeng (SJ) kluar drpd group. Skrg Jessica pulak…

        0
        0
    • Lala says:

      mana ada dia keluar…dia hanya jadi member yg tak aktif jer.
      mungkin sebab Sica busy nak urus bisnes.

      0
      0
  2. Hi to every one, because I am genuinely keen of reading this blog’s poswt to be updated daily.

    It carries nice information.

    0
    0
  3. FX says:

    time SNSD buat promotion, si Jessica ni pergi New York dgn BF dia.
    kalau tak nak lagi join SNSD…buat aper ngko pergi renew contract. ?? Contract SNSD baru jer tamat kan.

    0
    0
    • elisa says:

      eh dia ada bf ke>???

      0
      0
      • SHINee says:

        ada. nama BF dia Tyler Kwon kalau tak silap lah.

        0
        0
      • luv sandeul .... says:

        Bila dia kembangkn bisnz …. scara x langsung dia bawa nama SNSD sbb org kenal dia dngn group tu. Masaalahnya agency & group tu x dpt apa2 pun. Spatutnya dia kenelah ada inisiatif jaga hati mrk spt bg komisen ke!. Tak yahlah ambik member baru … dah ok pun tanpa jessica ni. Asyik sibuk dngn bisnz dia jer. Focus salah satu jerlah tak nyusahkan org lain.

        0
        0
        • su says:

          luv sandeul..yesung super junior buat bisness juga dan bebrapa ahli yg lain tp tak ada masalah pun..siap support each other lg..SM tak adil

          0
          0
        • Sica bias says:

          mungkin Sica x leh nak handle 2 perkara dalam satu masa or nak bergerak sendiri macam Hangeng, Kris.
          tengok Yoona sibuk berlakon, Sooyoung tu dr family kaya…ada ke dorang nak keluar snsd ?

          0
          0
        • luv sandeul .... says:

          Mmglah ramai yg buat bisnz tp dorang pandai ambik hati & tak makan sorang2. Itu yg sy nak tekankan. Ini menyusahkn org sbb dia pernah buat hal dngn mangmnt & group dia. Klu tak bleh bahagikn masa & buat strategi yg adil serta x nyusahkn org. Jd kenelah focuskn dulu satu2 bidang… slalunya mangmnt dorang akan bw berbincang dngn member2 yg lain utk persetujuan tindakan itu. Cuma nak buang salah satu member tu biarlah buat cara baik2… jngn sampai ada kontroversi. Member yg malang tu sndri terkejut krn tak ada ura2 akn di kenekn tindakan spt itu.

          0
          0
  4. Sica bias says:

    sedih jugak lah kan benda ni jadi kat my bias. :(
    tp naper lah dia pergi oversea time snsd ada aktiviti. ????
    mula2 nak sebelah Sica tapi bila nampak gambar Sica kat airport..Selang beberapa minit…gambar bf dia pulak. rasa macam Sica pulak yg x komited pd kerja. Rasanya Sica ni masih member snsd tapi hiatus buat sementara waktu.

    0
    0
  5. Kamarul says:

    Mana2 company jadual memang padat lagi2 bila time comeback. Pernah jugak manager Sistar kalau x salah aku tertido masa drive sebab letih. Mungkin Jessica x tahan dgn benda2 ni semua..so dia keluar. Klau gerak sendiri…ada time nak manage masa, keuntungan pun x payah lah bagi kat company.

    0
    0
  6. mikmah says:

    APA SUMBUANGAN DIA PADA MALAYSIA ????

    1X6 = ???

    0
    0
  7. ed says:

    dia masih lagi ahli snsd…cuma x akan join aktiviti snsd…lebih kurang kibum super junior laa..masih lagi ahli kumpulan tapi x bergerak dalam super junior..

    0
    0
  8. tulang kental says:

    Bukan nak cakap ape…aku tengok management SM ni macam ada something wrong somewhere which bukan takat artis bawah naungan ada problem tapi management pun macam ada problem. Aku start tak suka SM bila TVXQ berpecah. Budak JYJ tak tahan profit dibahagi tak sama rata dan slave contract. Masa tu aku marah gila kenapa Yunho and Changmin ‘terpaksa’ buat derk kat JYJ.

    Aku moved on p YG lepas tu then sampai sekarang YG lah yang the best management antara the big 3. YG bagi kebebasan pada artis dorang. Tak kongkong and aku rasa SM ni ada mengongkong artis dia sebab bergerak dalam group lebih banyak profit daripada bergerak secara solo. Tapi YG tak kesah semua tu. YG ajar artis dia untuk berdiri di kaki sendiri.

    BTW, alangkah bagusnya kalau industri hiburan kita berdaya saing dan saling berlumba-lumba untuk menghasilkan yang the best so that orang luar pun boleh jatuh cinta dengan karya kita. Bukan nak mengagungkan budaya kpop tapi tengok dari sisi lain, industri hiburan kita masih di takuk lama.

    Try compare Miracle in Cell No. 7 dengan semua filem keluaran Mr David Teo, mana lagi win?? Sekadar memberi contoh dan pandangan…..

    0
    0
    • mimi says:

      Bro,
      You bandingkan dengan karya David Teo apehal, padahal banyak je lagi produser lain kan. Tapi samalah, i pun team YG. Hehe

      0
      0
      • tulang kental says:

        mimi,
        Aku bagi kan last ayat tu “sekadar memberi CONTOH dan pandangan” bukan nak compare betol2 dengan Encik Kacang punya production tu. Alahaiii Sekadar memberi pandangan yang industri hiburan kita ni masih di takuk lama. Tu jer. Errr tak kan tak tau kot kualiti production MIG camna..LOL

        BTW, aku suka kau sama team YG dengan aku. Hahahaha

        0
        0
    • YG Stan says:

      YG Stan all the way… ^_^

      0
      0
  9. leighton meester says:

    Jessica masih lagi under SM sehingga kontrak dia tamat.
    Jessica dah nak berkahwin bulan May 2015 dgn Tyler Kwon. Lepas tu dia akan sambung belajar fashion design kat New York + lancarkan fashion design dia sendiri iaitu “Blanc”.
    Kalau dh macam tu gayanya…memang Jessica tak kan ada masa nak join aktiviti dgn GG lagi.

    0
    0
  10. azwan ali dijangka masuk syurga says:

    Sibookk je korg btekak Pasal minah Korea kencing x basuh tuh..x mningktkn produktiviti pon…konfom kna dislike byk2 haku nih

    0
    0
  11. […] Jessica Kini Bukan Lagi Ahli Girl’s Generation (27) […]

    0
    0
  12. anon15 says:

    knpa lah jessica keluar hm sm tk adil.

    0
    0
  13. aaa says:

    sedihnyaaaaaaaaaaa

    0
    0
  14. ForeverSone says:

    Guysss.. bukan jessica nk keluar pun..dia kne halau ngn SM,, SM xnk fashion line dia BlancandEClare tu maju sbb dia member GG.. Padan muka SM saham dia jatuh.. Blanc and E Clare pun dh makin maju walaupun Sica dh keluar GG,, So,, jngn salahkan Jessica please.. She’s forced to..

    Sincerely… Sone and GorJessSpazzers

    0
    0