Written by AbangNara | January 21st, 2015

Akhirnya JAWI membuat keputusan yang sememangnya dinanti-nantikan oleh orang ramai dan boleh diterima akal. Walaupun sebelum ini JAWI beria-ia ingin mengeluarkan waran tangkap kepada gadis-gadis yang terlibat di dalam isu dipeluk dan dicium oleh artis Kpop, namraun hasrat tersebut dibatalkan. Kemungkinan besar keputusan tersebut diambil selepas hampir kesemua rakyat Malaysia mempertikaikan tindakan badan ini yang kelihatan berat sebelah.

kpop

Gadis-gadis yang terlibat di dalam isu ini juga tidak hadir ke JAWI untuk sesi kaunseling walaupun telah diberi tempoh seminggu. Abang Nara mak ayah diorang dah bagi kaunseling secara peribadi. Kata sumber JAWI:-

Kita sudah memberi mereka tempoh selama seminggu untuk tampil membantu siasatan. Tetapi sehingga ke hari ini mereka tidak berbuat demikian. Selepas berbincang, kita putuskan untuk tidak mengenakan waran tangkap ke atas mereka. Tetapi kita secara terbuka bersedia untuk memberi khidmat nasihat dan kaunseling kepada mereka

kpop

Di masa hadapan, diharap pihak JAWI tidak hanya nampak kuman di seberang sungai tetapi gajah di sebelah pura-pura buat tak tahu. Kalau nak ambil tindakan, biarlah adil dan saksama. Juga diharap pihak-pihak yang berkaitan akan memberikan guideline yang lebih menyeluruh buat artis-artis luar negara yang datang membuat persembahan agar kontroversi sebegini tidak lagi berulang. Apa pendapat anda? Sumber Mstar Online.

P.S: Koleksi gambar panda merah yang amat comel

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

42 responses to JAWI Batalkan Hasrat Keluar Waran Tangkap Untuk Gadis Dipeluk Artis Kpop

    • jemari angtoo says:

      bagus la tu,klu smpai kuar waran tangkap,terlajakkkk bodooo..apakata jawi pngil datin semah,artis3 dan yg lain kaunseling..biar pukul sama rata..

      0

      0
      • setepek atah dahi says:

        jawi sentap la tu dgn komen2 org ramai kat media sosial..jawi pangil lah datin semah bagi kaunseling..kikikiki

        0

        0
        • Datin Semah says:

          korang mengumpat i erk???

          0

          0
        • Mata Ke Atas says:

          Hoi JAWI, korang panggil retis2 yg berpeluk meraba beromen dlm filem2 dulu la. Kasi ceramah kat FINAS sekali. Pas tu pergi buat usrah kat rumah Datuk Yusof Haslam. Besoknya korang tabur ayat Yassin kat muka retis2, pengarah2 dan penerbit2 filem Msia. Gangster la, bohsia la, hantu kurafat la. Semakkkk!!!

          0

          0
        • Abby says:

          alah JAWI ,,orang beromen, perempuan tudung gesel tetek,, ko nak waran tangkap kan? cuba la ko buat serbuan kat pusat2 karaoke, rumah2 urut dan disko2 kat KL ni. nak tengok jugak sejauh mana islamik nya korang kan?

          0

          0
      • JOWI says:

        JAWI patut kerjasama dgn Polis dan JPJ. Bila ada road-block, korang kasi usrah sama mat2 rempit yg memalukan negara….

        0

        0
      • sutun kurita says:

        berani ke pon JAWI panggil datin semah???..awwww..mmg x la..haru depa niii..hihikk

        0

        0
  1. encik shosan says:

    alahai.. yang haram tetap haram. bab peluk ni kalau ikutkan memang dah menjadi benda biasa kalau dalam bab lakonan kan. tak nak pertikaikan pulak. inikan cium.
    apa2 pun, tepuk dada tanyalah selera..
    #duniaakhirzaman

    0

    0
  2. first second third says:

    GELAK BESAR aku…hahahahaha

    0

    0
  3. neffs says:

    hohohoh..minah k pop lagi power dari JAWI.. letak jawatan laa pengarah JAWI oooiiiii…

    0

    0
  4. kutu says:

    ok semua..dah boleh peluk memeluk balik ye…teruskan..
    apa dah jadi ngn jawi ni..
    memang berat sebelah pon..kalau nk denda, denda semua pelakon2 jugak..
    lagi dasyat aksi peluk2..siap cium2 lagi..

    jemput lagi kpop ramai2 ya..

    0

    0
  5. Bedak kutikura says:

    lemah sgt sistem jawi..tiada pndirian..mungkin kemaluan jawi akan teruk lagi tercemar klu waran tangkap dikeluarkan..mungkin jawi terpukul dgn pngkomen di media sosial..mungkin jawi takut klu rakyat desak pngil daton semah..taraf institusi agama spt jawi ni sgt low class..

    0

    0
  6. Biskut says:

    takut la tu sbb org ramai byk yg srh JAWI kuarkan juga waran tangkap utk kak mah n artis2 msia yg slama ni mmg terang2 berpeluk2 sana sini. asal yg melibatkan org kenamaan, mana dorg ni berani nk amik tindakan dh.

    0

    0
  7. Anti Ulama Dunia says:

    klu jawi kluar waran tngkp utk bdk2 kpop ni mknanya dorg kna kluarkan waran tngkap utk istri PM, menteri2 dan retis2.. sbb tu dorg putar belit kenyataan.

    0

    0
  8. Anonymous says:

    Pada aku JAWI patut teruskan sbb yang dalam TV tu pandangan luaran tidak mencerminkan Islam. Kalau org bkn Islam tengok semua pun tau yang depa tak patuh pada undang2 Islam. Tp yg pompuan gedik ni pakaian muslimah, mungkin orang bukan Islam akan faham mereka ni patuh pada ajaran Islam dan mungkin juga depa akan faham yg ajaran Islam sebenarnya boleh peluk cium dengan sesiapa pun. Golongan mcm ni akan menyebabkan orang yg x nak bersentuhan dgn yg bkn muhrim kerna Allah akan di salah anggap. mungkin mereka akan dianggap mengada @ rasa jijik pd org bkn Islam.

    0

    0
    • Biskut says:

      aku bukan islam….ya..mmg ptt jawi amik tindakan tp pada pendapat sy, tindakan tu juga ptt d ambil ke atas org2 atasan dan artis2 lain yg slama ni terang2 berpeluk2 dgn yg bkn muhrim. peraturan dan undang2 tidak sepatutnya memilih bulu. tp harus merangkumi smua lapisan masyarakat. jgn bg alasan, rosmah peluk chong wei seperti pelukan ibu utk anak nya. haram ttp haram. rasanya mostly yg bukan islam d msia tau batas seseorg yg beragama islam. sy sbg org bukan islam cuma hilang kepercayaan kpd bdn sperti JAWI yg pilih kasih

      0

      0
  9. Naraldo Beautiful says:

    Aku dh agak dh. Klau nk diikutkn, ramai org Islam terkinja2 dan tsadai d klab2 mlm. Bergesel lelaki pompuan. Slama ni pn yg kna angkut buat tk snonoh kt klab2 mlm ni gagal didakwa psl kbyakknnya ank org tnama. Klau budak2 tudung ni je yg kna, mna adil. Knpa tk kuatkuasakn peraturan agar org Islam tk blh msuk klab mlm mcm casino Genting tu. Dlu kecoh psl pompuan Islam msuk ratu cantik(yg sesi bikini dibatalkn kt Indonesia) tp Mr Universe yg lelaki tunjuk sasa pakai slua dlm kcik blh plak, Dewi Remaja pn ala2 ptandingan ratu cantik tnpa sesi bikini blh pulak ek. Pertandingan ratu ada jg uji minda pserta, mr Universe ade ke? Sy mghormati mreka yg kerja kt JAWI, JAIS, JAKIM dan sbgnya… cuma klau nk laksanakn peraturan dan hukuman tu biarlah adil.

    0

    0
  10. Anonymous says:

    Pada aku JAWI ambil keputusan tanpa berfikir. cara JAWI ni akan menyebabkan maksiat semakin berleluasa. Kalau nak tangkap mesti JAWI kena ada sebab kukuh, jgn sebab ikut ckp2 org. Mmg betul org bkn Islam boleh mengangap Islam sebenarnya blh bersentuhan antara lelaki perempuan. pada aku klu dah gedik sgt. pakai pakaian yg sesuai utk org gedik & murah. x akan ada sapa nak pertikai dan org bkn Islam pun x confuse

    0

    0
  11. aku says:

    KECEWA ..akhirnya JAWI tunduk pada tekanan social.
    mcm mana nak tegakkan yang hak..nak lawan yang BATIL.
    Lps nie makin ramai la anak2 kita tanpa segan silu peluk sanan peluk cni.
    bertepuk minah2 kpop yg sah2 membawa kepada keruntuhan akhlak yg makin serius.
    pada yg bersorak ..bertepuk tgn ..anda boleh bersronok skrg krn tak lama lagi renteten musibah bakal melanda jgn dituding jari pada sesiapa. kita yg mengundangnya.

    0

    0
    • diana says:

      tak baik betul awak bersangak buruk dgn budak kpop.
      jgn sebab susu setitik….awak nak hukum susu sebelanga. Pendek kata jangan salahkan budak kpop yg tak bersalah. Kalau nak ckp pasal keruntuhan akhlak….baik ckp pasal mat rempit, kaki kapel, kaki disko….tu lah sebenarnya masalah utama negara kita.

      0

      0
    • tall + dark + handsome = bangla ? says:

      eh hello….kenapa pulak minah kpop nak kena tepuk tangan ?
      kau ingat budak kpop ni jahat sangat ke ?
      aku layan kpop tapi aku tak pernah sokong benda2 maksiat macam ni.
      tolong betulkan pemikiran kau tu.

      0

      0
    • Biskut says:

      kalo ko nk salahkan kpop…ko ptt salahkan juga artis2 msia sendiri. bila berlako drama ker filem ker….berpeluk sana sini. bukan nye slh kpop pun kalo org2 muda minat sgt dkat dorg. slhkan org kite sendiri yg over sgt smpai lupa diri.

      0

      0
  12. lulu says:

    Pelik la org zaman skrg ni….Bile org nk cegah akar dari berkulat….die makin nk tmbh kulat yg busuk2 tuuu…mknn yg memang dh lame berkulat nk rawat mmg susah derrr….kulat tua ni memang degil…pendpt kulat tua je betul,…sedih ak rase……

    0

    0
  13. ntah says:

    artis peluk xnk kuar waran tangkap plak.. heran aku

    0

    0
  14. unknown says:

    apa kata gali kubur, masuk dalam kubur then kambus kubur tu balik.. memalukan!

    0

    0
  15. maria says:

    Bagaimana pula pelakon yang berpelukan dalam filem/drama ? Tidak diambil tindakan juga kah ?

    0

    0
  16. si comel says:

    boleh main tarik tarik balik rupanyeee…alahai keseronakan dialami lah bebudak tu..haram kan jela konsert2 gini…kalo x, lps ni sejarah berulang..

    0

    0
  17. hehe says:

    BUANG YANG KERUH AMBIL YANG JERNIH.. *TETIBE*

    0

    0
  18. bilakakjemahmenulis says:

    kakjem sokong sgt bila jawi batalkan hasrat yang pada pandangan kakjem macam tompang semangkuk tu. bila tengok balik. punya banyak lagi nak bendung. ni macam nak amik kesempatan sangat. sorry nampak macam kakjem nak menangkan adik tu. yes, adik tu salah. tapi untuk sampai ada waran bagai? punyala banyak lagi yang terang lagi bersuluh depan mata, kenapa nak jugak tompang semangkok dalam kes ni? Dan dan? Tak nampak ke macam gila glemer jugak? Macam konon nak cakap dorang buat kerja? Come on. Bersepah drama kita. Apa dalam drama kalau lakonan tu kira tak dosa? jgn kata drama, tu bini jibby pun rilek pisang cecium pipi. pi cari dulu la. dorang kan harus tunjuk contoh yang baik untuk remaja remaja.

    0

    0
  19. Anonymous says:

    jawab ja la dgn Allah swt nti…..nauzubillah

    0

    0
    • ada nama says:

      budak2 tu kena pergi kaunseling selama 6 bulan lah…ok lah tu.
      kalau nak sumbat budak tu dlm lokap….artis2 malaysia pun kena sumbat dlm lokap jugak lah, baru adil.

      0

      0
  20. sutun kurita says:

    hadoi laaaa…ari 2 JAKIM ckp cokelat Kedberri haram…peh2 tarik balik..
    ari ni JAWI lak ckp x jadi nak bagi waran lak lepas beria2 nk tarbiyah bebudak tu..bila ramai yg pertikaikan depa ni berat sebelah, tarik balikkkkkkkk…
    kecelaruan apakah ini??? mengelupurrrrrr weehhhh….hihikk

    0

    0
  21. ab says:

    JAWI penakut !!!

    0

    0
  22. Tak tau baca Jawi says:

    JAWI U-turn…asyik kena kutuk sana sini..haaa! haaa! Bodoh punya olang..

    0

    0
  23. Kak Limah says:

    Agaknya ada antara budak2 yg naik pentas tu yang bapaknye kerja kat Jawi kot..?

    0

    0
  24. zack says:

    Juga diharap pihak-pihak yang berkaitan akan memberikan guideline yang lebih menyeluruh buat artis-artis luar negara yang datang membuat persembahan agar kontroversi sebegini tidak lagi berulang.- Bukan artis2 luar Negara jer nara oi, artis2 dlm Negara ni pon kene amik tindakan jugak.. termasuklah pemimpin2 ehem2 tu.. dok berpeluk sakan takde lak khidmat nasihat diberikan… taktaulah ape kerja JAWI ni buat…mcm takde telur je.. bisu dan makan gaji buta.

    0

    0
  25. saya says:

    selepas ni diharapkan budak-budak yg terbabit tu jgn lah lagi ulangi perbuatan yg sama. bila tindakan dah ditarik balik tak semestinya menghalalkan perbuatan anda okay. paling penting jangan terlampau fanatik mengigil-gigil naik pentas pehtu merelakan aja perilaku mereka terhadap anda

    0

    0
  26. kpop missionary says:

    K-Pop Suatu Agenda Promosi Kristian?

    tajuk di atas bukan suatu yang direka-reka. Ianya adalah petikan dari laporan sebuah majalah Kristian berjudul “WORLD”

    Majalah “WORLD”, dalam keluaran bertarikh 20 Oktober 2012, Jilid 27, Bil. 21 dengan laporan bertajuk “Pop religion: Korean pop industry boom may boost Christian mission work but it’s harming its young stars,” dengan jelas bercakap tentang peranan yang dimainkan oleh K-Pop dan budayanya dalam mempromosikan Kristian.

    1. Tajuknya sendiri telah menyebut bahawa industri K-Pop itu telah merancakkan kerja-kerja dakyah Kristian. Dan diulang lagi dalam artikel tersebut … “The popularity of K-pop has boosted South Korea’s economy and tourism. More surprisingly, it has boosted Christian mission work.”

    2. Disebut lagi … “Fans may be responding to the catchy tune, or the dancing—in the video nine pairs of incredibly long legs sweep in sultry ripples, then perk into a foot-stomping dance—but at least part of the popularity comes from the group’s Christian image“. Imej Kristian kumpulan K-Pop itu membantu mereka menjadi popular.

    3. Mereka tidak sorok-sorok pegangan Kristian mereka ada yang berama “publicly declare themselves “devout Christians.” Dan di antara mereka mengaku bahawa mereka “always prays before a performance …dan … quotes Bible verses to her fans.”

    4. Majalah tersebut juga memetik seorang aktivis evangelis kampus bahawa beliau “thinks God is allowing the K-pop boom for the sake of a global Christian revival.”

    5. Artikel tersebut juga memetik seorang wartawan dari China menceritakan tentang pengaruh industri hiburan dari Korean ini sambil menyebut bahawa “Hallyu has ties to Christianity“. Hallyu adalah istilah yang mula diguna di China terhadap industri musik pop dari Korea ini dengan mengambil dari perkataan Hollywood.

    6. Seorang professor sosiologi dari sebuah universiti Kristian di Amerika berkata bahawa “many South Korean missionaries say Hallyu has made Christianity—viewed as part of the Korean culture—more culturally digestible and appealing to the public.”

    7. Seterusnya artikel tersebut menyebut tentang semakin banyak gereja Kristian di Korea Selatan menggunakan K-Pop sebagai alat pendakyahan – “Perhaps that’s why many churches embrace K-pop … “

    8. Seorang peminat K-Pop dipetik berkata “I wouldn’t be surprised if some [fans] come to church just for celebrity sightings. These fans, they love K-pop bands like a religion.” Apakah kerana ketaksuban peminat K-Pop ini tidak mempeduli semuanya semata-mata untuk bersama dengan selebriti K-Pop ini? Apakah ini gambaran yang cuba diberikan tentang apa yang telah berlaku di KL Live Centre di mana anak gadis Melayu sudah hilang perasaan malu untuk berpeluk di atas pentas?

    Dalam satu persembahan di Singapura, Choi Siwon dari kumpulan Super Junior mengajak peminat untuk turut serta mengikutnya ke gereja keesokkannya. Dan Siwon menyertai majlis di gereja Baptis pada keesokkannya. CBN Asia pernah melaporkan bahawa Siwon “regularly updates his fans on his discipleship activities, tweets Bible verses and prayers” dan “share his faith, choosing to sing Casting Crowns’ “Who Am I” for his solo stage, and sharing the gospel during the song’s bridge.”

    Nota: CBN adalah Christian Broadcasting Network yang diasaskan oleh Pat Robertson dan CBN Asia berpusat di Manila. Dua sumber yang saya petik kali ini (World dan CBN) adalah dari media pelampau evangelis Kristian. Bukan dari pihak musuh Kristian. Dalam siri-siri pendedahan agenda jahat Kristianisasi di blog saya, hampir keseluruhannya bersumberkan dari rujukan/tulisan/bahan yang diterbitkan oleh pelampau evengelis Kristian sendiri.

    copypaste dr artikel
    Kepopularan K-Pop Telah Merancakkan Kerja Dakyah Kristian
    https://akarimomar.wordpress.com/2015/01/22/kepopularan-k-pop-telah-merancakkan-kerja-dakyah-kristian/

    0

    0
  27. singgahsebentar says:

    aku dah tengok clip tu…gadis dipeluk? more like gadis2 tu yang beriya2 lompat2 sakan memeluk retis2 tu…

    dorang tu cam ibarat pencuri mencuri, peniaga lak disalahkan…haaa…budus tak bertempat

    0

    0