Written by AbangNara | May 13th, 2009

jamal abdillah

Kami memang minat gila-gila kat abang Jamal Abdillah. Memang tak ada penyanyi lelaki lain setakat ini yang mempunyai suara dalam macam dia. Memang boleh bikin naik bulu-bulu roma kat tangan.

Tapi kami kecewa bila kes cerai Jamal Abdillah dan isterinya, Fatimahtuzahra disambung minggu ini. Bukan apa, tak sangka yang Jamal boleh “bersama” dengan isterinya selepas 2 hari menjatuhkan talak.

Kalau la tengah “high” masa tue bolehlah dimaafkan sebab tak sedar. Tapi abang Jamal sendiri mengaku yang dia memang sedar dia dah ceraikan bini dia. Dan dia “bersama” bininya sebagai cara nak selamatkan rumah tangga diorang dua.

Adoi abang Jamal, janganlah buat macam nie. Malu kami dengar. Ikut ilmu kami yang cetek nie, memang haram la untuk “bersama” selepas bercerai. Kalau salah tolong betulkan ye.

P.S: Ada sesapa nak gi tengok konsert Jamal Abdillah kat Istana Budaya nanti? Leh pergi ramai-ramai.

Baca Yang Ini Pulak:-

118 responses to Jamal Abdillah Dan Kisah Cerainya

  1. Penari Poco2 says:

    byk dah bini jamal ni….

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • Penari Poco2 says:

      drpd ‘bersama’ lepas cerai, baik rujuk balik….
      buat pe la nak cerai kalo hati masih sayang kan?

      p/s : memandai je aku nih….experience blm ade lg…hahahahahah….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 3
    • DelimaSaraa says:

      itulahhh, suara merdu..mungkin belum jumpa yang betul2 isteri seperti ciri yg diinginkan kot

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • DelimaSaraa says:

        betull poco…mummy aku cakap, kalau kawin jer sah..tp dah cerai segalanta bukan muhrim lg..so, aurat tapak tgn ngan muka jer boleh diperlihatkan..

        tp kekadang aku rasa diaorang TERCERAI kot takkan 48 jam selepas tu diorang blh ‘bersama’..ntahlah, ikut kata daddy aku plak, kekadang emosi pun blh membawa kdp perceraian..jd dalam perhubungan tu kena ada toleransi…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • mien.. says:

        mmg byk pn…nape la x kkal sume ek..tp nk wat cmne,xde jdohh kott

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • DelimaSaraa says:

          iman tak cukup kuat kot..atau emosi lebih tinggi dari toleransi…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • ikan kaloi says:

        nk isteri mcm mana lagi? kter ni kenalah tolak ansur..x leh pentingkan diri dlm hubungan suami isteri ni….

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • ain says:

      brapa byk bini dia..termasuk ko ka hikhik

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
      • singa ganaz says:

        ini mesti kes tengah tidor still dok nyanyi nih…
        bini dia x tahan asyik memekak jer malam2….

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • mien.. says:

          haha,ko jd spy dieorg ke singa…ko ni cm klon joyah la plak…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • singa ganaz says:

          bukan mcm klon joyah dah… klon rombongan cik kiah ke sukan komanwel pun ada….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • mien.. says:

          haha,mmg ssuaaii benor ko jd cik kiah 2…kiah,mai la….kto gosip2 ni…siang msh pnjg benor lg ni…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • singa ganaz says:

          auwww… i follow….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • DelimaSaraa says:

          penubuhan kelab cik kiah…dipengerusikan oleh mien..pembantu singa..ajk poco, ahli kaji godip jelita..ajk peguambela genius…aku : pemerhati..nama2 yang tak sebut tu aku luper lar..mai daftar kat sini meh

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • singa ganaz says:

          hahaha… aku nih pembantu mien ke pembantu cik kiah???

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • mien.. says:

          haha,mmandai e ko ni saraa..ade lak aku jd pngerusi…abis la klab cik kiah ni jhnam…
          xpe2,klu cm 2….
          dgn ini secara rsminye aku mnbuhkn klab2 cik kiah tuk ahli nara n da geng….kte mnum dluuu

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • mien.. says:

          ko jd pmbntu mne2 jela singa ooi…aslkn ko jlnkn tugas dgn bek…nati,klu prestasi ko bgus…aku akn kawenkn ko cpt2 ngan si sara tuu…free,x yah hntran2 ni…hehehe

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • singa ganaz says:

          hahah.. ingt prestasi baik dpt naik pangkat… dpt kawen pun oklah…. i follow…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • DelimaSaraa says:

          ko kena pengerusi lar…nanti ko chair meeting kita..kalau ada nyamuk2 dtg hinggap jer..haa senang jer kita halau…kalau tak kesian si poco ngan genius..sampai poco menari keletihan, tak hbs lg topic..aku gak yg tengah menyapu daun kayu luar rumah naik basikal gi tolong poco…

          si singa tu???huh, hrpkan janggut jer pjg, tp lgsung tak membantu..hukaloh

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • singa ganaz says:

          oklah tuh… bantu panjangkan janggut sendiri….
          nk sikit ke janggut tuh….??? meh nk kasi…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • DelimaSaraa says:

          nak buat apa janggut ko tu??nak buat berus sabut pun, umah aku dh banyak…dah lah tak mandi, janggut ko tu sama kasar ngan berus sabut tau..nak aku hadiahkan rejoice ker??

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • mien.. says:

          nyamuk2 sng je nk halau..skali aku gne shieldtox…haaa,mmbasmi nyamuk dgn brkesan…cehh,wat iklan plak aku kt cni…

          btul gak tuu,cian poco2,lth la die kn..byk keje nk wat…
          ko kt ne sbnrnye ni sara..cm pmpuan mlayu trakhir lak nyapu daun2 kayu,ps2 siap nek bskal lak..zmn jepun ek..hehe…
          eh,ko jgn la reject si singa tuu..klu ko kawin ngan die sure dpt tdo atas bulu die free2…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • DelimaSaraa says:

          emm aku dok sebelah umah batu lesung..masa dia naik basikal jalan2 depan makcik poco ngan pakcik genius dok ngumpat tu nak ajak aku gi main baling tin lah tuu…

          tu ar pasal, akufree kan dapat tido atas bulu2 singa..tp yang aku tak tahanya mien, kepala singa ni besar sangat..nanti aku nak gi beli barang dapur macamna??
          dia tak muat helmet nak pakai, so takleh naik motor..takkan aku nak jalan kaki kot..atau aku nak bergayut kat janggut dia???konpiussss

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • mien.. says:

          alaaa,sng jer mslh ko tuu…petik jari jer..
          dsbbkn kpala singa 2 bsr sgt,so die msti dberi kloggaran x yah pkai helmet….jpj msti lulus punyer…
          haa,abis cter..bolehla korg g beronggeng brdua-duaan dgn aman dan damai..hehehe….
          eh,singa blh ke nek moto??die x de tgn..cm ne nk bwk moto???

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • minnie comey says:

          sampai rambut pon da tukar..gunalah hair pro..gaya keyakinan dengan haeeerrr pro..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • minnie comey says:

      xpe..sume dpt rase..huhu..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • woah lawa.ahhaha

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • cakap pakai ilmu says:

      kes jamal ni iaitu bersama isteri setelah ditalak. sekadar perkongsian…setahu saya kalau talak yang jamal jatuhkan pada isteri dia bukan talak tiga dia boleh bersama isteri dia dengan niat mahu rujuk….dengan itu perkahwinan atau hubungan suami isteri berjalan seperti biasa. dan talak tadi terbatal. dan diorang sah jadi suami isteri.

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  2. mien.. says:

    erm,nape la rumh tgga dieorg leh jd cm ni ek..aku pn mnt gak ngan abg jamal..arap2 klu dh mmg ske 2 rjuk la smula..xde slhnyer…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • DelimaSaraa says:

      kita tunggu dan lihat kenapa…

      saraa : pening memikirkan nizar dan zambri..keputusan yang mendukacitakan semalam..uhukssss

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Penari Poco2 says:

      lepas ni ko jer la jd bini abg jamal mien?
      setuju?
      hahahahahah….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • DelimaSaraa says:

        aku SOKONG 100%

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • mien.. says:

          amboi2….sdp2nyer ko jdohkn aku ngan abg jamal 2…abis 2,nk ltak ne lak??mnangis x brlagu nati…cm kassim slamat 2

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Penari Poco2 says:

          sesuai ler tu korang bdua….hahahahah.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • mien.. says:

          amboi2….sdp2nyer ko jdohkn aku ngan abg jamal 2…abis 2,aweera aku nk ltak mne lak??mnangis x brlagu die nati…cm kassim slamat 2,,,haha

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • DelimaSaraa says:

          aweera ko letak sebelah kanan..abang jamal sbelah kiri..singa plak sebelah depan…semua cun2..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • singa ganaz says:

          hahaha… ada gak selit nama singa…..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • mien.. says:

          oittttt…singa pn trmasuk dlm list gak ke???ko jgn saraa….
          singa 2 tgh syok cintan cintun ngan ko,ko bg aku plak…mngamuk die kang…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • singa ganaz says:

          hahaha.. kan aku dh cakap… jgn berebut… semua dapat…
          diharap bersabar…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • DelimaSaraa says:

          aku bagi pinjam kat ko ngan poco..dah siap guna pulangkan balik kat aku nooooooo

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • mien.. says:

          eeeee…x nk la aku…aku x nk mndrhaka kt saraa…haha…singa ooo singa….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • singa ganaz says:

          ye… ada panggil saya….??

          nk order apa??? teh tarik ada, nescafe ada, neslo ada ,milo ada… roti canai semua ada…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • DelimaSaraa says:

          mien nak pinjam janggut ko tuu ngan bulu mata ko..dia nak gi pesta singa sedunia..pastu nak gi beli periuk nasik kat kedai singer..kot lar dapat murah kalau pakai kostum singa..nak harapkan ko bukanyer nak bagi less pun

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • singa ganaz says:

          jgnkan less aku bg free lagi…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • mien.. says:

          hahahaa..adoi aku trsalah msuk msuk warung mamak ke plak ni…konpius2…

          sara…..ko mmg bjak…mnum enfagrow ke ni??bjak,bjak…
          yolaa,aku nk beli brgn elktrik kt singer..tp discount habuk pn taraak…adoyaiii,tlgla aku singa ooi…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • singa ganaz says:

          aku minum dugro…

          ko nk beli apa kt singer??? peti ais?? tv lcd??? blender??

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • DelimaSaraa says:

          mien, tu singa nak bg free tu..ko amiklah..tp aku yakin dengan 200% yang dibagi freenyer bulu2 beruban kat bdn dia jer..kalau periuk nasik ke borol air ke mesin basuh ker…tak yah mimpi lar mien..

          ada satu lagi dia boleh kasi less, sebab dia duta produk ni : kodomo lion…ko mintak jer brapa byk ko nak…ok

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • mien.. says:

          owwhh…dugro..
          ptut ar ganazz smcam…
          erm,aku rse ar aku nk beli sume brg kt singer tuu..
          amacam,ko rse nk bg free ke sume 2?

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • DelimaSaraa says:

          ko ingat singa, kalau saksi lebih 3 orang ko kena merealisasikanya..ha, skarng mien dah mintak banyak..bankrup ko..setakat ko jd duta kodomo lion tuu, memang tak cukuplar ko nak membiyai keinginan mien ni..pdn muka pdn muka ye ye ye pdn muka singa…kih kih kih (gelak sopan sambil tutp mulut penuh keayuan)

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
        • singa ganaz says:

          pegilah amik… ko cakap jer nama aku 13 kali….
          pastuh kompem dpt free…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • DelimaSaraa says:

          bukan dapat barang..dapat batang penyapu…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • mien.. says:

          ko biar btui singa..ko nk suh aku amik g2 je ke…hahaha,nape lak kne sebut 13 kali???
          aku rse bkn pkrja singer 2 nk bg aku amik,tp dpt pelempang free2 plak…aweera tgk aku pn dh x igin dh…
          sara,ko rse singa ni btul ke duta kodomo lion tuu..ntah2 sje je jd model x brtauliah kt kotak ubt gg tuu…hehe…jgn mrh yer..juz joking lioonnn…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • singa ganaz says:

          ehh betull… pegi jer…

          fyi, aku bukan duta kodomo lion…tapi duta sheila on 7..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • minnie comey says:

      plik ngan artis..kawin cerai cam permainan jew..grun plak aku nak dwasa..rase syg nk tgglkan alam remaje..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • tok batin says:

      ekceli kan..
      aku x minat lansung dgn jamal ni
      tp hubby aku..umang aih..
      asal aku nak donlod lagu je..die menempel nak donlod lagu jamal..adehh..
      gitu gak lau dalam kete..berebut sokmo dgn aku..
      aku nak dgr cd siti nohaliza..die sibuk nak dgr jamal..
      bukan beh pun jamal ni (saje bg ayat panas utk peminat2 abg jamal)..
      lalalalalla..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Penari Poco2 says:

        tok batin ni bila masa plak nak g ubat oghang asyik dgr lagu ct jer..? hahahahah….

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • ikan kaloi says:

        sy x minat kt dia…tp suka dgr lagu2 dia. tp tu lar…perangai cam gini jd mcm terbantut lak nk dgr lagu2 dia….
        adoi…..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  3. ~keliwon~ says:

    hmm…kalo nak diikutkan, ke’bersamaan’ tu sah sebab mereka dikira masih dlm edah ( edah 3 bulan wooo )…kirenya tu niat nak rujuk balik la tuh..selepas 3 bulan kalo X rujuk jugak barulah tak boleh nak wat seks…tu dah HARAM….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • badboy says:

      tp jamal kate dia mmg takder niat langsung nak rujuk
      kira suka-suka hati dia jer nak buat benda tu.
      dok dalam penjara blajar agama bukan main lagi..
      tah apa yg dia ni baik pun tak tau.
      akhlak rosak
      hubungan suami istri pun rosak
      sume rosak
      makhluk perosak ker apa dia ni..
      tak yah la p ngok konsert dia tu
      tak bagus tuk di jadikan idola..
      BELIA BENCI DADAH!!!!!!

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • tok batin says:

        aku sokong badboy!!!
        aku sokong
        aku sokong
        aku sokong!!!!!!!

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • QiQi says:

          i pun sokong…loya..tgk jamal…tah camane la jadi nyer anak ustaz ni…bukan kecik2 dosa yang telah di lakukan..macam2..ni…pun TV dok interprem dia..boikot jer..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • mien.. says:

      eh,yeke cm 2 keliwon??
      bknke klu dh lafaz cerai mmg dh haram klu nk wat seks…kne rjuk blk brula halal…bkn cm 2 ke??

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Penari Poco2 says:

        aduuus….cerai dah lafaz dah tentu ler bkn suami isteri lg la mien….tu hubungan haram namanyer tu…isshhh….

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • singa ganaz says:

          yup.. walaupun terlepas cakap dh kira jatuh talak…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • minnie comey says:

          pandailak singe ni..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Penari Poco2 says:

          ko puji singa jer…aku tak?
          kecik ati aku…hahahahahah.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • minnie comey says:

          olooo..ko da sememangnye pandai..kate jd ktue parti..huhu..yela..poco pon pandai..majukla..aku gtau genius soh pujok..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • mien.. says:

          itulaaa poco…konpius aku…adoyaii….kire dieorg brdose la kn…huhuhu,kes berat cm ni…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • ~keliwon~ says:

        kalo masa nak wat seks tu jamal ada niat nak rujuk..kire OK la.tapi tak taulah apa hukum dia sebab dia kata takde niat nak rujuk…cehh…nafsu semata…kang dah termalu sendiri kena bongkar kat mahkamah..mende-mende dlm kain camni memang mahkamah akan korek sebab they all nak tentukan talak tu kategori mana dan period edah tu lagu mana…dulu pon masa yusry nak cerai ngan erra pon hakim ada tanya gak dia ada wat seks tak ngan erra…terkedu mamat tuh…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  4. mien.. says:

    aku rse plikla..nape kaum arts ni ske brcerai..sptutnye dieorg pkir la teliti dlu btul2 sblm wat kputusan nk kawin 2..bru la x myesal d kmudian ari…papepn,arap2 kes jamal abdillah ni akn cpt2 dselsaikn dgn care baik..mne tau dieorg nk rjuk blk ke…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Penari Poco2 says:

      baik….mak datin.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • mien.. says:

        ehhhh2,,,skenye aku ko bg glaran cm 2…suami pn blum ade tibe2 dpt glaran datin lak…tq poco..mmmuaaahhh…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  5. eclipse says:

    ini orang br sesuai bagi penyapu n mop kat muka dia…nak kate bodo…mmg bodo pun…GILO LA DIA NEY…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • badboy says:

      TAK ABIS2 KES DIE NI TAK MASUK PENJARA CERAI
      TAK CERAI KAWIN, MASUK PENJARA, CERAI, KAWIN, PENJARA, CERAI, KAWIN..TU JER KITARAN HIDUP DIA

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
      • Penari Poco2 says:

        jdkan iktibar utk kite sume.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • minnie comey says:

        kate nak brubah bg jamal..da 8puloh ratus cakap nak brubah..xjugak..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • tok batin says:

        aku bukan nak kutuk die sgt..
        tp aku mmg x suke dgn die…
        dah bape kali kuar msuk pusat..
        bkn budak kecik lg nk wat mende salah yg same..
        pastu yg aku pelik dorg2 ni mcm bangang jer leh trime balik die nih..
        pastu ade lak ckp lam melodi suh sapot konsert die ni.
        hek elehh..aku bkn anti penagih.tp die ni melampau sgt.
        buat salah yg same pastu nk org terima die..
        ADE PUJANGGA BERKATA : KALAU SEKALI TU KEKHILAFAN..TP KALAU KALI KEDUA TU KEBODOHAN.. pikir2 la..

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
        • Penari Poco2 says:

          TOK BATIN, AKU HERAN LA NAPE DIORG BUAT SEKS LEPAS CERAI PUN NAK HEBOH KAT SATU DUNIA???
          BENDE TU KAN XLEH BGTAU KAT ORG KAN?

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • singa ganaz says:

          standard arr artis.. kena gigit semut pun nk bgtau media…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Penari Poco2 says:

          isshhh….mane leh camtu.
          xde sifat malu langsung kalo bab2 seks ni heboh kat org.
          kalo bab2 ngumpat cam kitorg ni xpe ler jgk, xmalu pun
          xper…janji ati puas…..
          hahahahahah….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • ikan kaloi says:

        hari demi hari…detik demi detik… <— ucapan jamal time terima anugerah kt ABP hari tu…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  6. bahulu hangit says:

    aku setuju ckp badboy tu betol…die “bersama” ngan bini die pas 2ari cerai tp dlm pd mase “bersama” tu die xdek niat nk rujuk…so,dh jd lain la…sepatutnyer die msti ade niat nk rujuk blk ngan bini die..kalo die “bersama” ngan niat tu dh kire rujuk la..xpayah g mahkamah pon xpe…itu aku tnye kt makcik2 opis aku la…derg dh byk experience..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  7. bahulu hangit says:

    yelatu…adela cket2 ilmu di dada utk dikongsi bersame..ilmu jer tau leh kongsi…kalo xdek lgsg kang xlengkap la hidup nie…dunia n akhirat x balance..eceh2..jd ustazah plak

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  8. zatul says:

    islam itu indah, islam itu mudah, klu kita tahu cara…
    klu x silap(betulkan klu slah) klu dah bercerai n dalam tempoh edah si suami pujuk n ckp kita rujuk semula n isteri setuju maka hubungan suami isteri kembali terjalan…x payah g mahkamah…dgr2…la betul ke x, xtahu la

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  9. izan says:

    xsalah jamal ni, talak satu blh rujuk blik tnpa nikah semula. dia kira rujuj blik le tu, mcm nora danish masa talak satu rujuk blik

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  10. prince charming says:

    jamal nie mmg byk bini…..tp suara dia sedap giler…harap2 dah nk tua nie berubah la…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  11. bedahlawa says:

    ni yg aku dpt masa google, harap dapat meleraikan kekusutan kita yang jahil ni:-
    Jatuhnya talak atau cerai cukup dengan sebuah pernyataan yang dikeluarkan oleh suami. Tidak perlu ada yang mendengarkannya, saksi atau pengakuan dari pemerintah, bahkan isteri tidak dengar sekalipun, bila suami sudah mengatakan untuk mencerai isterinya, maka jatuhlah cerai kepada isterinya. Dan kalau syarat sahnya talak itu bukan dalam keadaan emosi, maka nyaris semua talak itu selalu jatuh dalam keadaan emosi.

    Berbeda dengan hasil kompilasi hukum Islam di negeri ini, di mana cerai itu membutuhkan keputusan pengadilan agama. Selama palu pak hakim belum diketukkan dan surat keputusan cerai belum keluar, maka hubungan suami isteri dianggap masih berlangsung oleh hukum buatan manusia ini. Padahal boleh jadi suami sudah mengucapkan lafadz cerai sehari tiga kali, persis orang minum obat.

    Sedangkan di mata Allah SWT, begitu seorang suami mengucapkan lafadz cerai, talaq, firaq dan padanannya dalam semua bahasa, maka saat itu juga terjadilah hukum baru, yaitu suami telah menjatuhkan satu talaq pada isterinya.

    Namun selepas dari mengucapkan lafadz talak ini, bukan berarti pasangan itu langsung terputus hubungannya. Sebab masih ada rujuk yang juga bisa dilakukan saat itu juga. Jadi baik talak atau rujuk, keduanya bisa dilakukan secara singkat, langsung dan berlaku saat itu juga.

    Seperti yang berlaku pada talak, maka di dalam rujuk pun tidak dibutuhkan saksi, pengakuan dari orang lain atau bahkan surat dari pengadilan agama. Ketika seorang suami menyesal telah mengucapkan lafadz talak kepada isterinya, saat itu juga dia bisa melakukan rujuk. Bahkan para ulama mengatakan bahwa rujuk itu tidak membutuhkan lafadz khusus, cukup suami mendatangi isterinya di ‘dalam kamar’, maka rujuk sudah terjadi.

    Namun rujuk yang seperti ini hanya boleh dilakukan di dalam masa ‘iddah. Bila masa ‘iddah itu sudah berlalu, rujuk hanya boleh dilakukan dengan cara menikah ulang dari semula. Tentu dengan ijab qabul, mahar, wali yang sah serta tidak lupa dengan 2 orang saksi yang memenuhi syarat.

    Tinggal pertanyaanya, berapa lama masa ‘iddah seorang isteri yang dicerai suaminya?

    Jawabannya ada di dalam surat Al-Baqarah ayat 228.

    Wanita-wanita yang ditalak handaklah menahan diri tiga kali quru’. (QS. Al-Baqarah:228)

    Ada dua versi penafsiran para ulama tentang quru’ yang dimaksud. Pertama, dan ini yang lebih kuat, yaitu masa suci dari haidh. Kedua, lama masa haidh itu sendiri.

    Jadi selama tiga kali quru’ atau tiga kali suci dari haidh, seorang isteri yang dicerai suaminya masih boleh dirujuk cukup di ‘dalam kamar’, tidak perlu menggelar akad nikah ulang. Namun bila telah selesai tiga kali suci dari haidh, apa boleh buat, kalau suami mau balik lagi, dia harus menyiapkan akad nikah seolah menikah baru lagi.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Roxy says:

      yes agreed dgn comment yg atas..
      rujuk xperlu akad semula dalam tempoh 3 kali suci..
      bile due2 agree untuk ‘bersama’..means da rujuk la..
      tapi laki tu ade balance 2 talak je lagi..

      apa laa comment2 yang xberfaedah kat atas2 tu..bosan gile nak bace takat nak kutuk2 jerr..

      baik google sblm pandai2 kutuk ;)

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  12. boxer hugo bosss says:

    kalo la betol ngn ape yg dikatekan bedahlawa nie aku akui je la..nk ckp byk kite ilmu cetek lg…hehee..bab2 agama nie xleh sebarangn ckp nti kne panah petir susah lak aku kang…ehheee…aku hrp la btol niat si jamal nie nk selamatkan rumhatgge bkn kerana nikmat n kepuasan diri semate.nti yg halal jd haram nti…kne ttik beratkan yg itu gak..kalo pas2 nie dorg mmg xslh n da kire rujuk oleh mhkamah aku hopes pas2 nie xde lg dgr cerai berai lg.kalo jd itu sememangnyer ‘bersama’ utk kepuasan semate.kite tggu n lihat ape yg akan terjadi esok luse n sterusnyer…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  13. Mann says:

    Salam………….
    sesapa diantara peminat jamal abdillah yang ingin membeli tiket konset jamal abdillah di istana budaya pada 5 hingga 9 ogos ini boleh hubungi saya 0123752090

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  14. apokalips says:

    begini kisahnya nasib diriku… tak henti dilanda derita…. BEGITULAH LUAHAN RASA HATI JAMAL. Aku tetap meminati suara jamal.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  15. ilham says:

    xpe bg jamal,,kita ni manusia xda sp pun yg baik dlm dunia ni….pape hal pun kita msti cuba buat yg yerbaik….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  16. ainakim says:

    Aku pun minat gila dengan jamal ni…aku tak boleh lupa masa aku darjah 5 dulu, bila cikgu sejarah soal aku( tak ingat soalan apa) tapi jawapan yang aku bagi adalah jamalabdillah satu masa sejarah tu aku kena bdiri atas kerusi,start masa tu gaklah cikgu tu membebel pasal hiburan…hehehe sorylah kekawan… malunya masa tu… tapi bila ingat balik kelakar pulak… jamal… jamal… kau memang tetap pujaan hatiku walau apa yang berlaku pdmu… I LOVE U

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  17. fida says:

    ye eh leh….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  18. acik says:

    hahaHAHA

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  19. acik says:

    HAI FIDA

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  20. penternak says:

    Assalamualaikum…

    selemah2 iman..kita tegur dlm hati..kalau kamu tak mampu..jgn bercerita perihal orang bersama orang lain yg lebih kepada mengeji cerca.
    bila aib orang lain kamu menyampaikan.tahu apa hukumnya?

    kita manusia terdiri dari kalangan biase.yg bukan terpelihara dosa..bila sesama islam kita bersaudara..
    bila bersaudara..perlu cara untuk menegur..bukan dikhalayak ramai.atau mudahnya dimedia.

    kita gembira tanpa rasa apa bila canangkan cerita saudara kita pada tontonan semua..tambahan pada non-muslim…jagalah saudara kita.

    cara penulisan blogger tak membantu saudara kita langsung.bukan Haq kita jatuhkan hukum sesama manusia.

    ini pertama kali saya comment pada blog-blog seumpama ini.harap maaf pada tak sempurna saya.
    fikirlah apa yg saya taip diatas.

    saya masih tak sempurna hingga lahad kelak.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  21. mankliwon says:

    alah jantan yg bernama jamal ni bukan nak comitment pun dia just nak main jer…..tapi kalau jadik pompuan pulak jgn bodoh berkali2 percaya ngan jamal tu….la ni sapa yg susah…badan hang jugak yg sakit…..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  22. jambanbatu says:

    sbb jamal bg sedap sgt kot…..tu yg tokleh tinggal bekas bini dia…tapi kalau jenis jamal tu…..aku percaya pas dpt mesti tinggal..”.demi kernamu wahai permpuan…. ” korang semua aku akan buat mcm habis madu sepah di buang…..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0