Written by AbangNara | April 5th, 2012

Buat salah memang mudah, namun mengakui kesilapan dan memohon maaf bukanlah satu perkara yang mudah. Abang Nara respek dengan Azza Elite yang sedar akan kesilapan dirinya sekaligus memohon maaf apabila tidak menutup aurat semasa majlis pernikahannya di Masjid Bukit Antarabangsa baru-baru ini.

azza elite mohon maaf

Oleh kerana kesilapan ini, sebuah blog hiburan (bukan BeautifulNara) telah menulis satu artikel yang bertajuk “Apabila Artis Jahil Agama”. Walaupun tidak menyebut nama Azza Elite, artikel tersebut telah menyebabkan Azza Elite meluahkan perasaan di Twitter petang tadi.

azza elite mohon maaf

Bagi Abang Nara, agak keras untuk melabel seseorang itu jahil agama dengan hanya melakukan kesilapan begini. Lagipun bak kata Azza Elite, dia sudah pun sedar akan kesilapannya sejak hari pertama lagi. Mungkin penggunaan “jahil agama” itu agak melampau. Kalau Abang Nara kena cop jahil agama pun panas jugak hati ini dibuatnya.

azza elite mohon maaf

Azza Elite menerusi Twitternya memberi masa kepada blog tersebut untuk mengeluarkan artikel yang ditujukan kepadanya sehingga petang tadi atau akan berhadapan dengan saman daripadanya. Apa pun Abang Nara percaya kekusutan ini boleh diselesaikan secara elok. Semoga jalan penyelesaian terbaik dapat ditemui oleh kedua-dua belah pihak.

P.S: Gaji programmer Google.

188 responses to Isu Tutup Aurat, Azza Elite Mohon Maaf Atas Kesilapan

  1. ProfHariz says:

    Dah mohon maaf? Ok sudahlah tuh. Seterusnya biar dia dengan tuhan :)

    0

    0
    • Anonymous says:

      aku setuju, at least she admits her mistakes… siapa la kita nak judge org, nak hukum org lebih2…

      0

      0
    • apa sudahnya? ko tengok la nanti, ramai yang menggelupur memberi komen bak tamparan wanita. ah, nak layan Deadmau5

      0

      0
      • Amir Said says:

        Orang2 lain (termasuk artis) kena ambil iktibar. sila hormati rumah Allah.

        0

        0
      • kecoh siak says:

        masih ada bongkak dia ni walaupun dah minta maaf.
        nak saman2 pulak. kang tak pasal2 dia pulak kena saman balik.
        patotnya dia berterima kasih jgk lah pada ohbulan sbb diorg da bg ayat sesuai untuk dia.
        :D

        p/s: hai amir. u nak bg buku lima tu pada siapa? azza ek? :b kikikiki

        0

        0
      • ame says:

        en amir..yg sebetulnya …”sila hormati BUMI ALLAH”

        0

        0
    • Iman says:

      Memang pun JAHIL AGAMA, kalau dh tutup aurat mestilah blogger tak mengata, nak tegakkan benang basah biarlah bertempat.

      0

      0
      • mintun says:

        Kau apahal mak cik? Dah org tegur dia, dia terima, pun kau nak menggelupur lagi? Tegakkan benang basah pebendenya? Ada dia bantah apa2 ke? Dia tegar sokong benda salah ke? Mana benang basah kejadahnya?
        nak kira macam tu…pukul rata la semua JAHIL AGAMAla.. asal bukak tajuk artis aje, mulakanlah dgn JAHIL AGAMA…kalau ikut logik kau la. Pasal ada benda yg artis buat ni payah nak lepas dari segi agama. Posing depan majalah, pakai seksi, bergaduh, menari….kalau ikhlas nak tegur, tak payah terjerit jerit JAHIL agama semua. Tegur elok-elok…. nak tunjuk benci artis, biarlah bertempat.

        0

        0
      • elly says:

        kita rasa kan.. diorang yang dok bising2 ni.. tak tau maksud jahil kot… betul la blog tu kata Jahil.. berlapik la jugak tu…. tapi kan tak sebut nama… kira teguran umum jugak laa untuk semua sekali…

        0

        0
      • Anonymous says:

        “Sesiapa yang menghina seseorang kerana dosa yang pernah dilakukannya, maka dia tidak akan mati sebelum melakukan dosa tersebut” – Riwayat Tirmizi-

        0

        0
      • artis oh artis says:

        pelik tul… berani ingkar perintah ALLAH. tp takut dicop ‘jahil agama’ oleh manusia. dia tau marah dia jer. murka ALLAH dia xnak amik tau ke

        0

        0
      • mintun, kalau nak guna kata menggelupur biarlah tepat. saya yang menurut amanah pengerusi euronymous.

        0

        0
      • su swak says:

        scha al yahya pun tak bertudung masa majlis akad nikah…. tkde bunyi suara sumbang ponnn

        0

        0
    • Iman says:

      Sdh terang lagi bersuluh, minta ampunlah kpd Allah swt dan mnt maaflah kepada seluruh umat islam atas pelanggaran etika yg kau lakukan, bukannya mencari kambing hitam.

      0

      0
      • mintun says:

        Kau ni reti ke tak reti ni? Kejap tadi benang basah, lepas tu kambing hitam pulak…. Benang basah —> dia pakai macam tu ada dia bagi alasan lain ke? Dia ada bagi dalil boleh pakai baju macm tu ke? Dah kau cakap benang basah?

        Kambing hitam–> mana kambingnya? Dia pakai baju tu sorang dia je. Bukan ramai-ramai yg dia nak hi-lite org lain pulak sexy. Ke kau nak kata blog bulan tu kambing pulak? Benda yg dia buat tu salah. Dia pun ngaku. Org pun tau dia salah. Logiknya kalau dh ngaku, ok lah kalau dia mintak jgn panggil dia mcm tu. Apasal kambing pulak ni?Blog bulan pun pakai seksi jugak ke?

        Kau mesti reply macam2 punya…dah dah…tukang like kau dgn kau kau sekali fikir lah….malas nak reply. Tak habis.

        0

        0
      • Anonymous says:

        ko kena paham mintun,dia kaitkan kambing itam sbb dia nih bekas ahli blek metal,yg tegakkan benang yg basah tu plk sbb dia penah jd penenun songket..

        0

        0
      • mintun, pembendaharaan kata ko agak tsk tsk tsk… sorry to say brah. tak kelakar.

        0

        0
    • azza tak puas ati jambul tak keluar habis masa hari tu says:

      azza azza azza itu baru balasan sikit yang kau terima..DISANA nanti erhhhmmmmmmmmmmmmm

      minta maaaf pd NYA yg septutnya..bkn dgn org2…

      0

      0
    • aku laa says:

      dia dah minta maaaf, okaylah tu.

      p/s: kenapa aku rasa si nara ni macam batu api. nak buruk2 kan si ohbulan. dan ohbulan pun kadang2 buat hal yang sama. dua2 blog gosip. saling jadi batu api. haishhh, bermuka-muka betul.

      0

      0
      • ini, mencari rejeki namanya. kamu ni tak berkerja di belakang tabir, amat kompleks utk dibicarakan.

        0

        0
      • darsuci says:

        sori la nara…ko pun lebih kurang azza gak ke? Jahil agama tu bodoh, benda asas, terang benderang tak menutup aurat, dalam masjid pulak tu.memang orang jahil je buat macam ni..

        ko dah tunjuk satu malaysia ko tu jahil, ko nak marah orang labelkan ko jahil?

        jahil punya jahil.

        0

        0
      • ziana atap zink says:

        nara mmg camtu. aritu kuar dlm pancaindera psl satu blog yg citer psl komen ziana xnak pakai tudung n ramai yg hentam ziana coz blog tu bg can kat org komen. cara wartawan tu tulis mcm dia x puas hati kt blog tu sbb x respek ziana. setau aku, blog hiburan yg paling byk komen, blog nara ni. xdak pun kuar dlm blog ni psl komen wartawan tu. mungkin nara x terasa kot. tp aku x setuju dgn wtwn tu sbb bekap ziana n suruh kita hormati keputusan ziana yg xnak btudung. donia oh donia

        0

        0
      • jahil jahil jahil! zarina anjoulie!

        #tetibe

        0

        0
    • su swak says:

      yang saya hairan.. scha al yahya n awal.. sha pun tak bertudung pada majlis akad nikah.. kenapa tak diperbesarkan… ada pilih kasih pulak..ekkkk

      0

      0
  2. ku raa swiftt says:

    1st..yesssssssssssss!!!!!!!!!!!!

    0

    0
  3. wanida says:

    bagusla kalau dah mohon maaf…esok2 jgn buat lagi,..

    0

    0
  4. Oh BULAN..jangan layan diriku lagi.. Pabila airmata membasahi pipi. Dan lagu2 diradio seolah meMERLI aku pabila. Teeeettttttt.

    0

    0
    • Anonymous says:

      tu la dulu ohbulan kutuk si nara x professional, padahal dia lg teruk, dh la blog makin x best…

      0

      0
      • Anonymous says:

        yaya,makin x best..dan makin berat sebelah..dah la x byk org nk komen situ..xbest,xbest..

        0

        0
      • maibiskut says:

        oh bulan sibuk nak tiru roti kaya…. nak kontroversi memanjang…….. tp abg nara kite nie pulak ramai x suke sbb suke amik gosip kat forum cari. hehe… x kisah pongg, yg penting pnceritaan/gaya penulisan abg nara nie menarik. tu suke baca BN nie. :-)

        0

        0
      • ensemohsem bin jantan says:

        dua2 blog ada kelebihan.
        oh bulan tu best jugak sebagai bahan bacaan hiburan atau apa2 info la, byk jugak yg fresh dan pelbagai.
        BN ni pun sama, cuma kat sini lebih hangat bergossip, mudah dapat/berkongsi cerita agaknya, tu yang ramai komen2 kat sini.
        mcm aku pulak, baca kat dua2 jugak tapi selalu post komen kat BN je la, kat Oh Bulan payah sikit, banyak pantang larang, kadang2 komen tak keluar pun. ;)

        OH BULAN!
        Portal Hiburan & Fesyen

        Beautiful Nara
        Marilah Bergosip Secara Berhemah

        0

        0
      • berhemah pasang khemah says:

        kt OB tu mmg ada mcm2 pantang larang bila nk komen tu psl byk komen tk kuar. komen bahaya2 sgt tk lepas.
        post komen guna emel palsu pun komen tk kuar jgk, aku pernah try hehehehe.

        0

        0
      • OH BULAN!
        Mangga Hiburan & Fesyen

        Beautiful Nara
        Marilah Bermangga Secara Berhemah

        *minus kolam renang, but oh, well…

        0

        0
  5. pak jabit says:

    Nak saman ape nye dah bukti terang2 ada dpn mata.

    0

    0
  6. ku raa swiftt says:

    1st……………..yesssssssssssssss!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0

    0
  7. interframe sajork says:

    First mother fucker!!!!!

    Meh aku dah ready nk kene hentam!!!!

    0

    0
  8. mel says:

    para pelabel sekalian, kenapa tak tutup aurat dalam masjid dibesarkan sedangkan membuka aurat di atas dunia in dianggap biasa? bukankah dosanya sama sahaja?

    0

    0
    • futuremg says:

      aku rs tak tutup aurat mmg selalu kena hentam…tak cayer cuber tgk cam Rosmah Mansor, Rozita Che Wan, Siti Nurhaliza…dan ramai lagi lah, cume…kalo yer pon memilih tanak tutup aurat lepas org lain dh berbuih mulut bg nasihat, at least cuber hormat sikit kalau masuk Masjid tuh…

      0

      0
      • mel says:

        tu lah sebenarnya kan. tapi kan mendoakan serta menasihatkan lagi baik daripada menghentam :) ntah lah, cuma rasa rumah Allah ke, bumi Allah ke, macam rasa semua Allah yang punya. so sebab tu lah kita rasa dua-dua tiada beza. sebab kena respect dua-dua jugak :)

        0

        0
      • Anonymous says:

        Mmg laa semua milik Allah…tapi kan masjid itu semua org tau tempat nk beribadat… Bersih, suci smpaikan masa tsunami kt aceh dulu pun ombak pun boleh ke tepi tak hancurkan masjid….betapa tingginyer nilai masjid tu… Tapi manusia sewenang wenangnyer x hormat…dan x jaga adab masa kat masjid….

        0

        0
      • Anonymous says:

        Mmglaa semua milik Allah…. Tp kan semua org tau masjid tu tempat beribadat…suci… Ombak tsunami acheh pun boleh ketepi tak hancurkan masjid..situ jer dh nmpak betapa besarnyer nilai tempat beribadat kiter umat islam ni…tapi manusia, sewenangnyer wenangnyer tak berfikir panjang….

        0

        0
      • Anonymous says:

        anon, kan dia dh mintak maaf, kenapa ko x boleh terima maaf dia walaupun dia x salah ngan manusia?? hal dia ngan Tuhan biar la Tuhan yg decide, kau nak playing god sgt kenapa? ko ckp2 mcm ni, ape kau nak sbnrnye?? kau nak die melutut kat kaki ko ke hape?

        kang aku ckp lelebih, si isabel kata aku troll, padahal dia xtau, anon ni punya la ramai yg pakai… ehh tetibe tersebut isabel plak.. sory kiddo.. hahaha

        0

        0
      • aku dah kata, mesti tak habis kat sini punya. orang tu dah mintak maaf , ko nak dia buat apa lagi? supply spender ko seumur hidup?

        0

        0
      • KEYBOARD WARRIOR says:

        AZZA DAH MINTAK MAAF TAK TUTUP AURAT MASUK MASJID…
        DATIN RM DAN ISTERI2 ORANG BESAU BILER LAGI?
        ISTERI2 ORANG BESAU PUN TAK TUTUP AURAT
        DGN SEMPURNA, TAK TAHU ADAB BILA MASUK MASJID.
        JANGAN LAH NAK BOHONG..
        YG LAST TU LIVE DLM MASJID LAGI..
        RAMAI YG TENGOK OI….

        JAMBUL TERKELUAR TU YG TUA2 KUTUK LAK TU!

        YG JAWATAN KUASA,BAIK IMAM PUN TAKDE KE YG TEGUR?
        LAGI BESAR PUNYA LEGONG!!!

        0

        0
      • Anonymous says:

        apelaa sengal sgt korang bertiga atas ni..ade ke aku mention pasal azza punyer maaf semua? aku ckp pasal komen Mel pasal dier samakan semua tempat sama nilainyer… suker mencelah tak bagi salam…puiiii

        0

        0
      • Kipas Susah Mati Neelofa says:

        Aku sokong Anonymous, dulu kini dan selamanya……

        0

        0
    • rocky says:

      Sedare Mel memangla dosanya sama,tapi Masjid rumah Allah..saya bagi contoh,ada tetamu datang ke rumah kita tapi tetamu tersebut tak hormat kita sebagai tuan rumah seperti dia hisap rokok di dalam rumah kita walaupun kita dah larang dia buat begitu..apa perasaan kita sebagai tuan rumah?lagi satu masjid merupakan tempat suci,orang di dalam hadas besar haram masuk dalam masjid sehingga dia suci dari hadas..jadi point nya adalah tidak menghormati rumah Allah.kalau kanak2 tengok mesti diorang ingat itu perkara biasa

      0

      0
    • aleeyah says:

      Betul2. Tutup aurat tu kan WAJIB. Tak kan nak tunggu masuk masjid baru nak tutup aurat kot.

      0

      0
  9. :) says:

    Sebagai orang islam, kesilapan begini tak sepatutnya berlaku. Menutut aurat terutamanya di dalam rumah Allah adalah perkara basic yang orang islam patut tahu dan tak perlu diajar.

    0

    0
    • Kurus says:

      sebenarnya Islam amat indah dan global.

      1) Islam mewajibkan menutup aurat (fullstop)
      – banyak sebab, termasuk dari segi saintifik;
      2) Masjid adalah rumah Allah.
      – apa erti rumah Allah? = tempat beribadat
      – sekali lagi waktu beribadat = menutup aurat

      bagaimanapun, dalam keadaan tertentu:

      bilamana ada fakir yang compang camping, busuk, dan TIDAK menutup aurat dengan sepenuhnya, tetapi ingin memasuki masjid untuk
      berehat dan bersembahyang, pintu rumah Allah sentiasa terbuka.
      – menjadi tanggungjawab para ahli masjid lah, memberikan dia
      kain penutup badan, dan kalau boleh membantu membersihkannya.

      demikian juga bagi perempuan yg di luarnya tidak menutup aurat,
      tetapi ….berjalan…. menuju masjid, untuk mendapatkan pelajaran
      dan tunjuk ajar dari ahli masjid.
      – menjadi tanggungjawab para ahli masjid lah, menyambut beliau, dan
      memberikannya kain penutup dan mengalu-alukan kedatangannya,
      dan bukan dari jauh lagi menghambat dan menghalaunya keluar.

      0

      0
      • Kurus says:

        selebihnya aku bagi korang sambung.

        i am sure you know what to do,
        what if …..this…… happens..
        what if….. that…… happens..

        0

        0
      • senyum says:

        tp tok imam tak tegur ke?sbb klu masjid kwsn umah aku, mesti kene tegur dan bg nasihat..maybe sbb dia artis kot tu payah nk tegur huhu..

        0

        0
  10. aku says:

    dia tahu dari hari pertama…sepatutnya tuan punya diri kena alert gn benda mcm nie sblom majlis akad nikah lagi…n sptutnya jaga sentiviti agama… Peace no war

    0

    0
  11. hohoho says:

    macam mana nak saman. bukan dia tulis nama azza pun. siapa yg buat salah dialah yg terasa pedasnya

    0

    0
  12. wanida says:

    sendiri mau ingat la..kalau pelancong asing pun kena tutup aurat masa melawat masjid cth di putrajaya dan masjid negara, kenapa tidak orang islam itu sendiri?

    0

    0
    • Anonymous says:

      Firman Allah SWT:
      “Dan hendaklah mereka memaafkan dan berlapang dada. Apakah kamu tidak ingin bahwa Allah mengampunimu?”
      (Surah an-Nur : 21)

      0

      0
  13. cik m says:

    adakah dengan cara menyaman seseorang yg dirasakan bersalah boleh selesaikan semua perkara di dunia ini?
    perselisihan faham, pertelingkahan, persengketaan – setiap yg berlaku pasti ada jalan penyelesaian yg terbaek tak semestinya saman-menyaman (takut saman menyaman lebih memburukkan keadaan)

    to azza : sebelum nak saman menyaman – think b4 u do sumting same as anda x menutup aurat dgn sempurna semasa di dalam masjid :)

    0

    0
  14. EHSAN MU says:

    TERIMALAH TEGURAN ITU DGN HATI YG TERBUKA…….BIARPUN KATA2 YG TUJUKAN AGAK KASAR….
    TERLAJAK PERAHU BOLEH DIUNDUR…….TERLAJAK PERBUATAN DAN KATA….INILAH AKIBATNYA……
    TAK PERLU SAMAN MENYAMAN KERANA HAKIKATNYA ANDA TIDAK MEMIKIRKAN SEBELUM MELAKUKANNYA…

    0

    0
    • Anonymous says:

      Saya setuju!lagipun jahil adalah perkataan yg paling sesuai dlm situasi ni.mujur la tak tulis bodoh agama atau bangang agama kan kan lagi teruk bunyinya.terimalah teguran seadanya setimpal dgn kesilapan yg dah dibuat

      0

      0
      • Anonymous says:

        Rasulullah SAW bersabda:
        “Sesiapa yang menghina seseorang kerana dosa yang pernah dilakukannya, maka ia tidak akan mati sebelum melakukan dosa tersebut.”
        (HR. Tirmizi)

        0

        0
      • Kipas Susah Mati Neelofa says:

        Caya la Anonymous….

        0

        0
      • Anonymous says:

        hebak x aku kopipes, ingat ustajah bn je boleh…. muahaha

        0

        0
      • Kipas Susah Mati Neelofa says:

        Copypaste pun takpe, asalkan niat dah bagus.. Jangan macam sesetengah orang, kutuk…kutuk…kaw-kaw punya kutuk, hujung-hujung ayat dia letak perkataan “wallahua’lam”

        0

        0
  15. lol lol lol says:

    TROLOLOLOLOLOLOLOLOLOLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLOOOOOOOOOOLLLLLLLLLLLLLLLLOOOOOOOOOOOOOOOOOOOLLLLLLLLLLLLLLLOOOOOOOOOOOOOOOOLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLOOOOOOOOOOOOOOOOOLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL

    0

    0
  16. Anonymous says:

    lets trolll babeyh, bagi isabell butthurt.. muahahaha… mana isabell??

    0

    0
  17. bukan manusia biasa says:

    apa yg dia buat mmg terang2 salah tp dia dh ngaku kesilapan dia…tp peliknya kenapa bila benda ni berlaku pd azza semua org bukak mata..tp bila isteri pemimpin negara masuk masjid tanpa menutup aurat dgn sempurna..ada ke sesapa nk tegur? kenapa? sbb dia isteri pemimpin..kalau pemimpin sendri x blh nk didik isteri mcm mana nk didik masyarakat di bawah..renung2kn dan selamat beramal

    0

    0
    • rainbow says:

      sejujurnye saye pn pelik kenapa bnyk sambutan spt maulidur rasul dan sebagai nye d sambut d masjid, malahan duduk d ruang solat, dgn keadaan wanita2 yg hadir tidak menutup aurat..klau dulu masyarakat dh ada slah paham spt zon menutup aurat cuma d masjid, tp sekarang dh menjadi, zon menutup aurat d masjid hanya untuk rakyat biasa..harap sama2 ambil iktibar dan berubah ke arah yg lebih baek.. =)

      0

      0
  18. lia says:

    excited nak kawin dgn laki muda sampai benda2 mcm gini pun terlepas pandang..dah sah2 la masjid tu kena tutup aurat…pastu bila org tegur jadi mcm meroyan…

    0

    0
    • Anonymous says:

      sedapnye mengutuk org kan?? bnyk pahala dpt, org tu dh mintak maaf, ko plak buat dosa tambahan.. baguslaaa ustajah bn…

      0

      0
  19. Kimberly says:

    may Allah bless you n family :)

    0

    0
  20. Anonymous says:

    tp aku xphm kenape azza nk saman n nk suruh reza ashraf tu mtk maaf? btul what ape dia ckp…bkn dia wat fitnah ke ape..

    0

    0
  21. Matahari says:

    Sedangkan nabi ampunkan umat,biarlah dia dengan kehidupannya janganlah kita menghukum lagi. Mudah-mudahan kekal hingga ke akhir hayat. Mana lah tau dibukakan hati Azza mengikut jejak Abby. Amin…

    0

    0
  22. pujit says:

    dugaan pertama selepas kawin…sah jadi umpatan ipar duai.

    0

    0
  23. […] maaf apabila tidak menutup aurat semasa majlis pernikahannya di Masjid Bukit Antarabangsa … Continue reading → This entry was posted in Gosip and tagged Atas, Aurat, Azza, Elite, Kesilapan, Maaf, Mohon, […]

    0

    0
  24. sham says:

    Assalammualaikum abg nara.

    Pada pendapat saya, penggunaan jahil agama itu bukan lah satu perbuatan yang melampau pada saya. Kerana, jahil itu sendiri membawa maksud “tidak pandai”. Jadi jika ditafsirkan dalam perkataan lain, boleh juga disamakan dengan perkataan “bodoh’.
    Jahil agama dengan bodoh agama, pada saya, “penggunaan jahil agama itu sendiri lebih lembut bahasanya.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Setuju…dh mmg silap…jahil laa tu…kalo tau mesti dier x buat memandangkan dier bukan bru lps spm dan ini adalah kali yg kedua ke alam rumahtangga

      0

      0
    • temah says:

      Kan?mmg btl la jahil agama?lau bkn nk pggl apa?bodoh agama?ke pndai agma ckit2 je.da btl la istilah tu tuju kat dia,bia dia sdr sket.lps ni sng la org nk buat salah sbb lps tu bleh mntk maaf.maaf je x cukup,taubat terus derrr.abg nara..abg nara… Kte kalau x jhl agama kta buat suruhan Allah sbtlnye ler.#notetoselfjugak

      0

      0
  25. kakaaa says:

    Azza tak perlu minta maaf dengan manusia pun. Hanya dia dgn Allah saja.

    0

    0
  26. W45t3D says:

    after reading her tweet in this blog, am TRULY SORRY too..

    0

    0
  27. W45t3D says:

    terlupa lak.. Allah mmg ampunkan hamba Dia, Nabi pua mmg ampunkan umat Dia.. yg tak reti nak ampunkan org n suka bercerita ttg aib org lain sudah tentu MANUSIA sendiri..

    Azza, relax ye.. u takde buat salah, silap pun takde.. ini semua jadi tak sengaja n bersebab ;)

    0

    0
  28. tutup aurat itu wajib says:

    1. perkataan jahil agama tu tak salah. dah mmg jahil. takkan tak belajar masa sekolah dulu, yang tutup aurat tu wajib, apatah lagi dalam masjid, lagilah kena jaga adab.

    2. mmg azza kena minta maaf juga dengan orang ramai, sebab dia dah menayangkan auratnya pada orang ramai. dia yang tayang dapat dosa, orang yang tengok pun ada bahagian dosanya jugak. dia dah tolong menambahkan dosa orang lain sekali.

    3. kalau bab jahil agama, blogger tu pun sama jugak (atau sesapa jelah yang buat benda sama, termasuk aku). dah tahu tutup aurat wajib, still taknak buat jugak. dah tahu tayang aurat orang berdosa, still buat jugak. dah tahu sebarkan aib org berdosa, still tak takut2 jugak nak buat. dah tau bawa fitnah berdosa, still seronok jugak nak buat. boleh kata bodoh sombong lagi. duduk atas bumi tuhan, tapi banyak alasan nak buat apa tuhan suruh. mcm tak takut mati.

    minta maaf kalau ada salah dan silap dalam berkata2.

    0

    0
  29. l says:

    tak faham aku kenapa nak kecohkan pasal artis ta tutup aurat waktu nikah. artis lain yg tak pakai tudung waktu nikah tu laggi banyak tanak pulak ko hentam. lisa tu tak pakai tudung apa? ana raffali jugak yg pakai tudung okeh. korang kena ingat tutup aurat bukan maksud tak pakai seksi jer

    0

    0
  30. beutepek mara says:

    setan pnya jejai…sian kat pasha sandha….aq sebagai wanita muslimah x sanggup lihat hati wanita dicengkam api asmara…..

    0

    0
  31. triple j says:

    memang ramai yg membuka aurat pada waktu biasa, malah lebih ramai, kadang2 even yg pakai tudung pun ada yg buka tudung masa nak kahwin psl kunun nak nampak cantik masa hari persandingan. semua tu berdosa.

    tapi tersangat jarang, tengok org buka aurat masa akad nikah di masjid. honestly i rasa 1st time kot tgk kejadian pi akad nikah di masjid tapi buka aurat macam tudung n leher.

    jahil maksudnya tatau hukum. rasanya azza tau hukum tapi memang taknak pakai tudung. tapi buka tudung kat rumah allah? mcm nak melawan tuhan la plak. sampai tahap tak hormat rumah allah.

    cuma ok le dah azza minta maaf. tapi berlapang dada la, memang u yg screw up. anggap padan muka saja la. rasanya lepas dikutuk baru minta maaf, sebelum tu senyap je kan. patut berterima kasih kerana menyedarkan.

    0

    0
  32. kim_kardashiang^ says:

    alhamdulillah.. sedar pn ko..

    0

    0
  33. Fatal error: Allowed memory size of 67108864 bytes exhausted (tried to allocate 1513446 bytes) in /home/beautifu/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 151

    0

    0
  34. Regina says:

    even azza nie x menutup aurat tp xderla 100% rmbut die terdedah..kan dier pakai selendang time kawen tu XD

    0

    0
  35. temah says:

    Ler da btl la dia jahil agama.klu bkn jahil agama apa?bodoh agama?ke
    pndai agma ckit2 je?lps ni rmai la org akn buat slh sbb lps tu boleh mntk maaf.maaf je x ckup.taubat terus derrr.klu btl kta ni x jahil agma kta da buat suruhan Allah sebetul betul nya #notetoselfjugak

    0

    0
  36. temah says:

    mmg btl la jahil agama?lau bkn nk pggl apa?bodoh agama?ke pndai agma ckit2 je.da btl la istilah tu tuju kat dia,bia dia sdr sket.lps ni sng la org nk buat salah sbb lps tu bleh mntk maaf.maaf je x cukup,taubat terus derrr.abg nara..abg nara… Kte kalau x jhl agama kta buat suruhan Allah sbtlnye ler.#notetoselfjugak

    0

    0
  37. ijau says:

    jahil tu mmg dia tak tau apa yg dibuat tu salah then br sedar kesilapan, jauh lebih baik dr jenis org yg mmg tau perkara yg dibuat tu salah tp buat2 tak tau aje.

    0

    0
  38. kak rosmah says:

    dgn Allah x malu la ek..jadi pengajaran tuk sumer sekali nie!…aper yg ko silap? ko x pernah silap la..len kali kalo susah sgt nk pakai tudung, nikah la kat rumah jer…bukan wajib pon nikah kat Masjid..sendiri pkir la..mmg ko jahil..kita sumer jahil..wat per nk malu? Meroyan bagai kat twitter….aperpon Kak Mah paling meluat dgn RCW! nk pitam tgk leher dier

    0

    0
  39. muiz says:

    kalau kita jahil tentang sesuatu hukum…contohnya bab menutup aurat… ini contoh saja ya…kita tak tahu bahawa hukum menutup aurat itu wajib…maka kita tidak berdosa sebab kita tak tahu atau jahil sama ja maknanya…. .sekiranya kita tahu bahawa hukum menutup aurat adalah wajib tapi kita engkar dan tidak juga tutup aurat…maka berdosalah kita selamanya…sehingga lah kita bertaubat. bila dah taubat kena la insaf dan menyesal diatas maksiat yg dilakukan…dan berjanji dengan ALLAH tidak akan mengulanginya lagi…maaf ya saya tidak pandai tapi ALLAH yg Maha Bijaksana…

    0

    0
  40. meeradriana says:

    blog mana plak??

    0

    0
  41. incik says:

    dah minta maaf tu ok la. mungkin di situ ada pengajaran yang positif kepada dia..

    0

    0
  42. […] Buat salah memang mudah, namun mengakui kesilapan dan memohon maaf bukanlah satu perkara yang mudah. Abang Nara respek dengan Azza Elite yang sedar akan kesilapan dirinya sekaligus memohon maaf apabila tidak menutup aurat semasa majlis pernikahannya di Masjid Bukit Antarabangsa … Continue reading → […]

    0

    0
  43. nobody but you says:

    Cik Ta datang pakai baju macam sendat macam avatar tu kool jew..manusia bila menegur bukan kerana ikhlas, akan rasa tercabar..sebab tu banyak perkara jadi meleret-leret…serahkan pada DIA sahajalah yg selebihnya..sape2 taknak tengok gambor kahwin Azza..jangan tengok k..ahaks

    0

    0
  44. Anonymous says:

    itu la dari sekolah lagi dah diajar suruh tutup aurat… tapi sendiri degil tak nak… kalau tidak, takde timbul isu-isu ni…. benda yang boleh dicegah tapi sendiri yang cari pasal…. orang kutuk, mula nak menyaman pulak…. pelik la manusia zaman skrg ni, dia yang salah sebenarnya tapi akhirnya orang lain pulak yang salah…

    0

    0
  45. merayau-rayau says:

    baguslah klau dah sedar..dan pastu, sila lah berubah ke arah yang lebih baik, mcm abby tu..sedar saje xde guna nye jugak..mmg betul siapa kite nk menghukum, tapi wajib sesame islam saling tegur-menegur..thats my opinion lah ;)

    0

    0
  46. eija says:

    alahaaii… drama tv pun wat scene akad nikah dalam masjid.. siap bersalam & cium dahi. terang-terang dah haram sebab bukan muhrim.. isu akad nikah sebab tak bertudung jadi besar, tp scene akad nikah dalam masjid tak jadi isu BESAR pulak..

    0

    0
  47. NENEK KEBAYAN says:

    mengkeme2 ni dah sedar ke belom mcm azza tu?
    semoga dia mendapat hidayah dari yang maha berkuasa..ameennn

    0

    0
  48. LOL says:

    hamboih

    0

    0
  49. jolie says:

    kalau dipikir2, betul la ohbulan cakap camtu.. org jahil je yang tak tahu pikir bila nak masuk masjid kena pakai tudung…common sense what…tak reti2 lagi ke.. bila org cakap jahil,mula lah nak melenting…

    0

    0
  50. Anonymous says:

    Ala,dah bertaubat,Alhamdulillah.kami paham.Awak jugak yg ckp jgn besarkan citer,tapi saman menyaman tu kiranya pjgkan citerlah tu.Nanti lg lah bukak aib sendiri.Sudah sudahlah tu yer.Gi layan laki tu lg bagus,toksah layan gossip.Dah jd artis,lumrahlah kena bahan.Tabahkan hati.semoga bahagia.

    0

    0
  51. nita says:

    pada pendapat aku azza memang salah coz x pakai tudung masa nikah kat masjid..
    tapi salah juge si bloger tu sebab menegur org kat blog..kan mengaib kan org nama nye…dia pun jahil gak..

    0

    0
  52. maibiskut says:

    spjg azza nie jd artis, die tlampau obses nak tayang tahi lalat kat dada die… sbb tu tbawa2 smpai kat masjid. kite semua x lari dr mmbuat kslpan. Harap Azza blajar dr kslapan nie, dan kalo bukan dlm masjid pun, x payah la oberrrr sgt nak tyg tahi lalat anda tue….. org lain pun ada tahi lalat jugak. tak gitu dik non???…. hehe

    0

    0
  53. kucinghitamkakipanjang says:

    btollaaa artikel tu… kalau x jahil, mst die x pakai camtu g masjid… nk pakai cmana kat lua tu ikut suka dia laaa, tp kat masjid kene pakai proper… hormatkan masjid. bukan 1st time kawen pun.. xkan lah itu pun nk kene aja? kalau xnk tutup btol2, nikah kat umah laaa….

    0

    0
  54. motip says:

    motip azza nak sentap org kata dia jahil? mmg jahil la perkataannya. Bukannya org cakap dia murtad. Kalau blog tu kata dia murtad, ha mmg la ko azza boleh meroyan. tapi memang ko jahil. Ko gi check kat website Dewan Bahasa Pustaka, apa maksud jahil. maksudnya cetek pengetahuan. dan memang ko cetek pengetahuan, tak tutup aurat. Jahil pasal agama. Ko islam tapi ko jahil. Ni nak nya tak tutup aurat kat masjid. Ko tak fikir yang berapa ramai orang yang tengok gambar tu marah ko pakai cam tu kat masjid. Apa ko ingat ko artis, ko boleh lanyak rumah ibadat?

    Motif ko nak saman? ko nak menang kat dunia, ko nak buktikan apa? bukan Ohbulan yg memalukan ko, ko yang memalukan diri sendiri, terima la artikel yang memang benar pun dan sesuai perkataan Jahil digunakan. Kang pakai perkataan Bodoh, lagi ko meroyan kan..

    tak tutup aurat ko tak malu plak kan?

    0

    0
  55. rainbow says:

    klau tak mahu d kata kn jahil, jgn berkelakuan seperti org jahil..
    klau sudah berkelakuan spt org jahil, jgn melenting d kata kn jahil..

    p/s:jahil itu tidak tahu, tp ramai yg tahu tp buat tak tahu..hrmmmm~

    0

    0
  56. mail lambung says:

    ini la mentaliti artis yg berIQ rendah..buat dan minta maaf..

    0

    0
  57. hehehe says:

    nie la artis bl pelajaran tak tinggi…hanya lepasan spm jer….cb tgk kalo artis yg ada degree…semua cool jer mcm lisa,yuna dan wardina…kalo dah tak nak pakai tudung nape lar pegi nikah kat masjid…mcm lisa dia x nikah kat masjid jd bl tak pakai tudung org tak lar mengutuk sgt walaupun ada mengatakan tak berapa manis tp dia tak melatah pun…setakat mintak maaf lps tu nak sentap2 nak saman2 nie bknnye nak rendahkan diri dah melakukan kesilapan…lg nak ego…tu lar bl org tegur tu ambik perhatian lar jgn ingat ko ni artis semua btl…mls aku gan artis yg gred e nie berlagak mcm cerdik tp akal letak kat bontot…

    0

    0
  58. kim_kardashiang^ says:

    x GLAMOUR & nak terlalu GLAMOUROUS.. that’s called CHEAP!

    0

    0
  59. wateva la nara says:

    aku suka bc BN sbb byk gosip tp ape yg aku perasan abg nara suke menjatuhkn bloh hiburan lain ..
    sblm nie rotikaya ..
    padahal abg nara pon slalu ckp psl org lain sesuka hati ..

    0

    0
    • bloh mana cik adik? bloh 404?

      bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh bloh

      0

      0
  60. kim_kardashiang^ says:

    wateva la nara…. ko gosip kn abg nara erkkk???? mesti blog ko x laku kn? kn? kn? blog masing2.. yg ko suka suki nak tuduh kenapa? fitnah itu ibu kpd segala perbuatan KEJI.. oppps!

    0

    0
  61. bukan artis says:

    kalau x jahil dia x kan jadi artis.huhu

    0

    0
  62. nz says:

    papan ‘zon larangan menutup aurat’ xde kot pada masjid tmpt nikah hr tuh.pak imam pun buat2 lupe lah bile artis yg masuk masjid xtutup aurat.kalu org biase cepat2 bgthu.dunia zamn skrg lebih agungkan artis.

    0

    0
  63. oct1883 says:

    macam tak ikhlas je nak mintak maaf tu.. purleasseee…. :P

    0

    0
  64. tak berapa nak jahil sangat says:

    adik aku yg umur 4 thn pn tau msuk msjid kne tutup aurat n memakai tudung…aku rasa kt semua masjid ada papan tnda yg suruh PAKAI PAKAIAN YG MENUTUP AURAT,siap bg contoh pakaian nk di pakai…Klu xnk digelar jahil,habis nk gelar apa?nk guna ayat tidak mengamalkan perintah Allah?tidak memeatuhi ajaran agama yg sebenarnye?

    0

    0
  65. droid6464 says:

    ntahnye
    kalo masuk masjid, mmg kene pakai tudung pe
    kan de tulis kat luar masjid tuh
    errrr, ke mmg x penah nk pedulik2 kot

    hmm pe pe lah azza
    tebalik plak, si wati tu leh lah selendang leklok

    0

    0
  66. Anonymous says:

    AHLI JAWATAN KUASA MASJID, PAK IMAM, BILAL KE,MUFTI, LEBAI KE, SUKURITI DAN SEWAKTU DENGANNYER..
    MULA SAAT INI… BAIK SESIAPER PUN ORANG PEREMPUAN YG TAK MENUTUP AURAT DENGAN BETOL BILA MASUK MASJID… SILA TEGUR!!
    TAK KIRA LAH ISTERI VVIP KE… ISTERI TEPI2 KE..
    TOLONG JANGAN JADI LEGONG!

    MALU LAH WEI… BILA TENGOK LIVE DI TV ISTERI2 VVIP, PEREMPUAN2 TAK MENUTUP AURAT DGN BETOL BILA DI DALAM MASJID!
    TAK SILAP TIME TU MAJELIS MAULIDUL RASUL.
    DUDUK ATAS KERUSI PASTU MUKA MACAM TAK BERSALAH., MUKA SARDEN!
    YG BERJAMBUL2 TU PULAK SI TUA2 BANGKA!

    0

    0
    • Kipas Susah Mati Neelofa says:

      Maaf, aku cuma nak bertanya, ko ni Anonymous kawan aku tu ke? Rasanya bukan sebab ko taip CAPSLOCK semua… annoying tok siak!!!!

      0

      0
      • Anonymous says:

        ko tgk la ejaan die, mcm makcik gomen tua je, sah2 la bukan aku.. org gila je yg type pakai capslock ni..

        0

        0
      • Anonymous says:

        LANTAK KORANG LAH NAK TEKA AKU SIAPA..
        KORANG NAK JADI DETECTIVE KONET OOPS!
        DETECTIVE CONAN PUN…
        ADA AKU KISAH?????
        TAK EFFECT PAYSLIP AKU PUN…
        Huhuhu!

        0

        0
      • isabell says:

        BETUL. MACAM GUA. BAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAH BATHORY EZXSEBET

        0

        0
    • isabell says:

      ini, ini tulisan isabell nih!

      0

      0
  67. missIDA says:

    mohon keampunan dgn ALLAH SWT…sesungguhnya ALLAH maha pengampun dan menyayangi….mungkin hal ni jd besar sebab awak selebriti…

    0

    0
  68. missIDA says:

    bukan setakat masuk masjid je…keluar dari rumah apabila bertemu lelaki bkn mahram pun wajib mentup aurat…dayus seorang suami x menegur isterinya x menutup aurat….

    0

    0
    • Anonymous says:

      YA MISS IDA…. TU TANGGUNG JAWAB BAPA, SUAMI, ABG, ADEK LELAKI KALO AHLI KELUARGA PEREMPUAN DORANG TAK TUTUP AURAT.

      BAB MASJID…TANGGUNG JAWAB KITA SEMUA SESAMA MUSLIM..

      HAL EHWAL HAL MASYARAKAT… TANGGUNG JAWAB KITA SESAMA MANUSIA…
      :))

      0

      0
    • Anonymous says:

      dayus jugak laki ko sbb membiarkan ko mengutuk org x tentu pasal. dayus dayus..bapak ko pun dayus missida..

      0

      0
  69. dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

    ala……….azza…..tk payah lah nk mintak2 maaf ! benda dh terjadi n berlaku mintak maaf nk buat ape !! lain kali artis2 kalau nk bernikah nikah kt rumah aje kalau tknk bertudong ! kalau nk nikah kt mesjid kena lah bertudong ok ! jangan pulak pulak bila nikah kt mesjid tk bertudong pas tu nk mintak maaf buang masa ajeeeeeeeeeeeeeeeee dh kena sondol baru nk mintak maaf tk payahhhhh lah !!

    0

    0
  70. anyone says:

    ayoooo mase lisa surihani nikah pon x pakai tudung…ade korang bising?tu antara die dgn tuhan…kite ni dah cukup sempurna ke nk hukum org?

    0

    0
    • everyone says:

      idak le sempurna……. tp lisa x nikah dlm masjid rasanya..

      0

      0
      • Anonymous says:

        apelaa sengal anyone ni… isunyer nikah tak pakai tudung di MASJID .. bukan isu nikah tak pakai tudung di mana2 selain masjid…derrrrr

        0

        0
  71. pe celup says:

    Suh la melodi interbiu asben dia… apa perasaan dia bila org ngutuk bini dia…. nak tau gak…

    0

    0
  72. lynn says:

    Azza, sila minta maaf dgn Allah. Bukan dgn manusia. Manusia nie pun hamba Allah yg byk kesilapan jugak. Lagi satu, tk perlu lah nk saman2 blog tuh, buat ape? Dah mmg ko yg salah, tk pakai tudung masa nikah. Mmg pelik, ko, family ko n family laki ko dh tau ko nk nikah kt masjid, pasal ape ko tk sediakn baju nikah berserta tudung awal2? Maknanya, ko mmg sengaja tknk pakai tudung time nikah kan. Dah mmg niat ko mcm tuh, tk perlu nk blame org lain lah. Minta maaf mmg mudah, tp org akan ingat smpi bila2 psl kejahilan ko tuh. Mmg ko sengaja nk cipta kontroversi kan. Benda2 mcm nih boleh pk lah azza oii sbb ko dah tua pttnya lebih pandai dr laki ko yg muda tuh. Tok kadi, imam masjid sume pegi mana? Agaknya yg nikahkan ko tuh pun org2 ko jugak sbb ko blh lepas nikah tanpa bertudung. So, tk payah nk naik hangin bila org kutuk2 ko. Redha jerlah.

    0

    0
  73. Chumel says:

    “yes i did mistakes”

    Lol
    Lol
    Lol
    Lol

    Cian dia..nk ckp omputeh tp ntah pape..

    0

    0
  74. kokokoooo says:

    da salah tu salah lerrr…lol

    0

    0
  75. waka waka says:

    ~~janji popularrr..~~~(propaganza)

    0

    0
  76. waka waka says:

    janji popular~~(propaganza)

    0

    0
  77. wessa says:

    alahai…
    dh mintak mahap pn kene bahan jugak…
    mgkn manusia ni mmg dasar suke kutuk org kot…

    0

    0
  78. ani says:

    sy xnk komen psl cte azza…tp nk share smething y mgkin org dh lpe or memg xtau.. brkaitan dgn mggabungkn nma y blum sah bergelar suami isteri…sy terlihat dlm mjlh media hburan..psgn artis ni memg akn bernikah tp belum nikah dh gabung kn nama mereka…mgkin mreka rase gabungn nm mreka amt sesuai..sy pn akuinye…tp,tahu ka mreka mggabungkn nma tnpa sbrg ikatan sah adalah haram d sisi agama islam??sedangkan klau dh bcerai kite xboleh mnggabungkn lg nma kte dgn bks psgn kite..apetah lg blum brkahwin… sy hrap artis tersebut dpt mmperbetulkn kesilapan mreka…amin

    0

    0
  79. naz says:

    bio la dia ,,,,, pe la sibuk sgt,,,, jnji dia kwin…. dr xkwin….

    0

    0
  80. firdaus says:

    Ini bukan masalah jahil agama lagi dah nih.. ini masalah hanye pergi ke masjid time nikah je nih.. takkan pasal hormat rumah Allah n tutup aurat bende yg perlu tahu bile sudah sampai di masjid.. this is idiot more than its limit..

    0

    0
  81. uvwhite123 says:

    Abg Nara respect org macam ni? seriously? LOL..seriously joking right..org tu minta maaf sebab ada orang kata..kalau org tak kata ke die mesti tak perasan..x kasar pon labl jahil..saya sendiri pon jahil agama..n dia minta maaf sebab nk jaga imej..lain la kalau da bertaubat n tutup aurat nk respect2..jadah gile…

    0

    0
  82. Fara says:

    Kallau celik agama pasti akan patuh suruhan syarak.. Bukan masuk masjid sahaja baru nk pakai tudung.. Pergi mana2 pn akan pakai tudung.. Yang mana fikir masuk masjid baru wajib bertudung tu yg jahil agama.. Sebetulnya tutuplah aurat bila keluar rumah.. Xkira mana pun kita pergi, jagalah aurat.. Sesiapa yg xtutup aurat semuanya dikategorikan sebagai jahil agama.. Kalau dia betul celik agama, pasti dia akan patuh akan perintah agama.. Bab agama ni janganlah nak buat main2… Orang lain perbodohkan agama, jgn nak back up.. Kecuali dia dah bertaubat.. Ini sy tgk bukan main lg dedah2 kat luar… Bukan jahilkah namanya tu? Sy nasihatkan saudara penulis ni agar lebih peka akan ilmu agama n perlu rujuk pada mana2 kitab agama sebelum memberi comment anda..

    0

    0
  83. […] Cerita Artis Selebriti hari ini, Buat salah memang mudah, namun mengakui kesilapan dan memohon maaf bukanlah satu perkara yang mudah. Abang Nara respek dengan Azza Elite yang sedar akan kesilapan dirinya sekaligus memohon maaf apabila tidak menutup aurat semasa majlis pernikahannya di Masjid Bukit Antarabangsa … Continue reading ? […]

    0

    0