Written by serenity | March 1st, 2012

Akhbar harian berbahasa Inggeris, The Star hari ini dilaporkan oleh The Malaysian Insider telah menggantung kerja dua editor yang bertanggungjawab meluluskan penerbitan gambar penyanyi Erykah Badu dengan tatu yang dianggap perlakuan tidak sensitif kepada komuniti orang Islam.

Mereka yang dimaksudkan ialah Editor Senior,  Lim Cheng Hoe and Timbalan Editor Rencana Daryl Goh: telah digantung kerja untuk satu tempoh masa yang tidak dapat ditentukan.

Sumber yang memberitahu The Malaysian Insider turut menambah, The Star telah melantik  dua editor bersekutu Rozaid Rahman dan Shah Dadameah untuk “membantu dan memandu” akhbar tersebut dalam isu yang melibatkan sensitiviti Muslim.

Akhbar itu telah menerbitkan gambar Badu dengan dua tatu berhuruf Arab untuk perkataan ‘Allah’, atau Tuhan, untuk profil seksyen entertainment2.

The Star telah menerbitkan satu pernyataan maaf berhubung perkara ini semalam.

Komen kami: of all the Badu pictures in the world…

142 responses to Isu Tatu Erykah Badu: Dua Editor The Star Digantung Kerja

  1. Mata kero says:

    Kenapa Kristian sibuk nak pakai nama Allah. Aku tak hingin pun pakai lambang salip..

    0

    0
    • LALA says:

      nape awk ckp mcm tu?klu x hingin nak pakai lambang salib. jgn la pakai.. xpyh la nak kuar kan isu agama kat cni.. x baik mcm tu.. jgn la babit kan agama lain..

      0

      0
      • erykah budu says:

        mmg patut kena gantung pun. Sbb editor tu tak peka dgn sensitiviti agama islam.

        0

        0
      • Rooney says:

        Kau tak hingin nak pakai lambang salib? Aku harap kau hanya berguraukan? Sebab ayat kau tu macam menghina yang agama K* tu agama yang hina.

        Semua agama adalah sama sahaja, dan setiap orang mempunya pilihan untuk menentukan agama mana menjadi pilihan mereka etc etc.

        Jadi kalau orang tu beragama X kau pun nak cakap tak hingin nak pandang muka diorang?

        Jangan la bila kau angkat tinggi agama engkau sampai kau boleh pijak agama lain? May i know you ni agama apa? Agama mana yang mengajar engkau supaya bersikap macam ni?

        “Maksud tatu saya itu ialah kita semua adalah satu dan bukan ada maksud menghina agama Islam,”

        Easy as ABC, semua agama semua manusia dan rumpun adalah satu.

        Tak bermakna engkau ni Islam engkau layak di hormati dan kalau engkau menganuti agama lain engkau tak berhak di pandang sebalik nya patut di hina?

        THIS IS SO SAD ! Aku rasa korang tak faham apa maksud aku di sini, dan korang memang tak akan faham.

        Enough words saying this sebab explain banyak banyak pun you won’t understand a thing sebab hati korang sangat busuk.

        Sebenarnya sebab orang orang yang busuk hati macam engkau orang lah masyarakat meletakkan Islam sebagai agama yang ganas dan emosional.

        Tak perlu nak jadi so-stupid-ignorance about others sampai di cop orang yang bodoh. Sorry korang tak akan faham.

        0

        0
      • Only CT (In The World) says:

        Buang je mcm pekerja KFC yg kena buang…The Star memang ada intention nk hina Islam secara tersembunyi…..ni nk racist sikit, jgn beli Roti Massimo Robert Kuok punya beli Gardenia je milik Syed Mokhtar Al- Bukhary, tolong support ekonomi Melayu sebab dorang nk pulaukan Roti Gardenia sebab dah jadi milik Melayu….;kita kena kuat ekonomi baru x kena tindas….nanti jadi mcm pekerja KFC yang kena buang tu….

        0

        0
      • zizi says:

        penggunaan nama Allah x salah untuk digunakan oleh agama kristian sedangkan dalam bible pun ada menggunakan nama Allah. yang menjadi persoalan sekarang mana dia letak kalimah Allah itu. Satu penghinaan jika ia diletakkan pada tempat x sepatutnya.

        0

        0
      • Only CT (In The World) says:

        Still rasa terhina dgn komen Melayu totok bajet cina si Baki Zainal….

        0

        0
      • Only CT (In The World) says:

        Suka hatilah aku nk tulis lah….ko mampu slow kan aku ke????? Justice for KFC staff…..Melayu dan Islam kena kuat ekonomi tp jgn gadaikan akidah mcm Melayu Totok bajet Cina si Baki Zainal

        0

        0
      • Only CT (In The World) says:

        Dowhh……….Rooney who cares about your opinion????? Ko tu x faham konsep asas akidah….tu sebab ko x terasa dgn foto Erykah Badu tu…..jgn nk hina Melayu….kalo bukan Melayu ni baik dan terbuka takkan ada bengsa lain boleh hudup aman kt Malaysia….Rooney2 nanti mati nanti jgn lah suruh Melayu downgrade mcm kiteorg kafankan….janji tau….

        0

        0
      • Anonymous says:

        Pada aku, hal yang berlaku gini ada hikmahnya…

        1. Pihak berkuasa akan lebih peka untuk membuat kaji selidik mengenai artis luar yang datang membuat pertunjukkan di negara kita. (susah sangat ke nak Google..???)

        2. Hal ni juga sebenarnya merupakan satu bentuk ransangan kepada kita yang beragama Islam terutamanya untuk bersatu dalam hal yang melibatkan akidah.

        3. Lihat sahaja; Bagaimana sebuah kerajaan yang tidak kuat kerana menang dengan majoriti mudah akan sentiasa menurut kehendak rakyat, lebih-lebih lagi bila dah hampir nak pilihanraya ni. (Thehehe… terpolitik ler pulak)

        Per pun… ni jugak merupakan satu promosi percuma kepada artis berkenaan…

        0

        0
      • geram ngan orang2 yg xsedar diri mereka tu dok Malaysia! says:

        ada 2 sebab nape wajar kena marah bnyak kat editor2 ni.
        1) ini bukan kali pertama– Depa xbelajar dari kesalahan dulu ka? nape berani gila buat. make us wonder la..ni sengaja ke hape?

        2) editor tu bkn nye dari negara China xpaham negara kita ni negara Islam walaupom ko keje ngan surat khabar org putih ( please accept we are in Islamic country )

        yang aku herannya, sesape yg cakap agama kite semua ni adalah sama, nape xguna lambang lain saja? nape xguna agama si badu tu ja? this issue wont come out la. tapi biasala org luar depa inconsiderate sikit. xsensitif langsung tapi kita yg duk kat negara islam ni harusla sensitif..jgnla biar org dok pendang ringan kat kite ja..boleh buat suka hati.. sekali buat then mintak maaf boleh terima, 2x buat benda sama maksudnya apa?

        0

        0
      • akumalumengakumelayuislam...cukuplah sekadar aku orang islam.... says:

        Membaca komen melayu di bawah ini…mesti ramai orang islam lain di luar sana…(kalau diorg bley paham bahasa melayu la kan) akan kata…dafuq wit them….

        0

        0
      • akumalumengakumelayuislam…cukuplah sekadar aku orang islam….,
        kamu pernah makan bola? tapi kamu main bola kan?

        0

        0
    • Mr Loba Loba says:

      Mata kero, kalau kau paham bahasa arab, kau takkan mempersoalkan penggunaan nama Allah. Masalah kita di Malaysia ni, pengamalan Islam telah dibudayakan di mana jika org itu melayu dia mesti Islam, dan kalau org itu Islam dia mesti melayu. Seolah2 Islam itu milik eksklusif org melayu. Pergilah merantau ke tanah arab, kat situ baru kamu nampak. Aku dulupun berfikiran mcm ini jugak. Kita belajar membaca al-quran tapi tak paham apa maksudnya. Kita solat 5 waktu sehari semalam tp langsung tak paham apa yg kita baca. Tidak menghayati amalan solat itu. Org lain kutuk, kita pun turut sama mengutuk tanpa paham apa yg kita kutuk itu.
      Berkenaan dgn editor yg digantung itu, permohonan maaf pada dasarnya sudah mencukupi. Sama ada ikhlas atau tidak, itu cerita lain. Tapi, dgn menggantung kerja kedua2 mereka, pada pendapat aku adalah tidak wajar. Alasan aku? Jika lihat senario Islam pada masa kita, Islam sering dilabel dgn keganasan, ketidaktoleransi dan sebagainya. Dgn menggantung kedua2 mereka akan menguatkan sentimen ini. Lihatlah, di mana2 Islam sering saja dilabel sbg agama ganas serta tidak bertolak-ansur. Hakikatnya, Islam itu amat adil, sesuai sepanjang zaman serta penuh dgn toleransi. Jika kita dpt menunjukkan contoh yang baik dan terlalu emosional, insyaallah, kita boleh menjadi masyarakat contoh. Silap2 kedua2 editor itu mgkn masuk Islam. Kesilapan kedua2 editor itu cuma disebabkan sifat “ignorance” beliau terhadap sensitiviti ini. Mereka tidak paham dan sepatutnya, mereka merujuk kpd rakan2 sekerja muslim sebelum menerbitkan akhbar itu. Erikah sendiri pun berasa kesal terhadap gambar tersebut. Setiap org buat silap. Kita belajar dari kesilapan dan kita juga perlu belajar untuk memaafkan kesilapan org lain.

      0

      0
      • mr lobak says:

        org berfikiran mcm ko ni lah yg sebabkan org kapir makin berani mempermainkan ISLAM…

        0

        0
      • Muslim brother says:

        about the 2 guys temporarily being suspended tu, elokla digantung kerja buat sementara. Sepatutnya sensitif la sikit sebab for sure the are malaysian chinese, mesti paham sensitiviti muslim di malaysia ni. Now the star dah appointed 2 staff muslim utk pantau n monitor benda2 ni so that in the future it will not be happened again. Okla tu. Jadikan benda ni sebagai 1 pengajaran. Erykah sendiri pun dah admit her mistakes. Tak patut la kalimah Allah diletakkan di tempat yg tak sepatutnya even though it’s only a temporary tattoo.

        0

        0
      • Mr Loba Loba says:

        Terima kasih Mr Lobak. Anda sememang seorang yang sangat bijak serta berilmu. Semoga anda bakal menjadi seorang pemimpin yang disegani nanti.

        0

        0
      • hantu says:

        Ni dah kali kedua theStar siar gambar yg menyentuh sensitiviti Islam..patut ban je akhbar ni..daripada beribu2 gambar mangkuk ni, napa pilih gambar ada kalimah Allah? Kalu maaf mencukupi, jadi naive le ko. pasni diorang buat lagi, pastu minta maaf lagi…aduyai…

        0

        0
      • aisha says:

        tau ke majikan yg gantungkan dua org kerja tu agama apa? this is not about islam saja..tp agama.. xkira apa agama pn..kena respect each other..

        0

        0
      • aku yang kisah says:

        ini la antara salah satu kesan negatif 1 M*******A.semua hal nak anggap 1. pasal iman & akidah, halal & haram semua nyer nak di 1 kan…semua agama pun nak anggap 1???..(geleng kepala)

        0

        0
      • marahkan Sathhiya. kita satu malaysia juga. mari minum teh 1 malaysia.

        0

        0
      • pinky minky says:

        jangan silap ya MR loba loba
        penggantungan kerja 2 editor tu bukan nk menunjukkan yg islam ni ganas. itu nk menunjukkan yg islam ni tegas dalam sesetengah isu. kalau semua benda kita nk tolerate, mana kekuatan kita sebagai umat islam. org kafir buat apa pon kita nk diamkan aja ke? zaman rasullullah pun berperang demi nk menegakkan agama islam. jgn kita di zaman ni takut nk berperang sampai hal ni pun kita nk mengalah dan beralah. pikirkanlah…

        0

        0
    • rose says:

      kepada mata kero: kenapa nak babitkan agama lain pula di sini? Tak perlu nak mention kristian. We never know how much we may hurt other’s feelings by making stupid comment like u did. Respect other religion, no matter how much the other may condemning ur religion. That’s reflect what u believe in.

      0

      0
      • budu cap tere erykah yg punyer says:

        Mr Loba2! maksud ko tak salah ke guna tulis nama ALLAH kt badan? Bistu ko masuk toilet, apa cer? aku rs ko ni salah satu drpd artis yg perpikiran ateism. betul kat mr lobak. pndangan ko ni lah yg ramai buat org sesat

        0

        0
      • Mr Loba Loba says:

        Wahai budu cap tere erykah yg punyer,

        Tajuk topik ini adalah berkenaan dgn 2 org editor tu yg kene gantung keje, bukan pasal Erykah Merekah. Adoi. Letih aku. Erykah tetap salah tapi dia dah mengaku salah serta menyesali perbuatannya tanpa sebarang paksaan dari org lain pun. Biasanya, diorg ni agak ego & sombong serta susah nak mintak maaf. Jadi, kita perlu belajar utk memaafkan beliau. Utk menghukum beliau, jgnlah dengar lagu dia kat radio. Janganlah kita kutuk dia kaw2 tp dlm diam2 enjoy dgr lagu dia. Itu hipokrit namanya.

        0

        0
      • Erykah Badu akur dengan keputusan kerajaan sambil menyanyikan lagu Akur dendangan New Boyz tapi berirama grindcore

        0

        0
    • marlboro says:

      dahla cetek pemikiran, orang mcm kau ni la yg susahkan org lain.

      0

      0
      • Aku rasa mcm nak tampar jer budak gemuk dlm rancangan Jangan Tidur Lagi tuh says:

        Kah, kah, kah, kah… ( gelak sampai keluar air mata )

        Kelakar dowh nama ko… Hahahahahaha…!!!

        0

        0
      • sambal says:

        kelakar tul nama nko ni..

        0

        0
    • Rooney says:

      Kau tak hingin nak pakai lambang salib? Aku harap kau hanya berguraukan? Sebab ayat kau tu macam menghina yang agama K* tu agama yang hina.

      Semua agama adalah sama sahaja, dan setiap orang mempunya pilihan untuk menentukan agama mana menjadi pilihan mereka etc etc.

      Jadi kalau orang tu beragama X kau pun nak cakap tak hingin nak pandang muka diorang?

      Jangan la bila kau angkat tinggi agama engkau sampai kau boleh pijak agama lain? May i know you ni agama apa? Agama mana yang mengajar engkau supaya bersikap macam ni?

      “Maksud tatu saya itu ialah kita semua adalah satu dan bukan ada maksud menghina agama Islam,”

      Easy as ABC, semua agama semua manusia dan rumpun adalah satu.

      Tak bermakna engkau ni Islam engkau layak di hormati dan kalau engkau menganuti agama lain engkau tak berhak di pandang sebalik nya patut di hina?

      THIS IS SO SAD ! Aku rasa korang tak faham apa maksud aku di sini, dan korang memang tak akan faham.

      Enough words saying this sebab explain banyak banyak pun you won’t understand a thing sebab hati korang sangat busuk.

      Sebenarnya sebab orang orang yang busuk hati macam engkau orang lah masyarakat meletakkan Islam sebagai agama yang ganas dan emosional.

      Tak perlu nak jadi so-stupid-ignore about others sampai di cop orang yang bodoh. Sorry korang tak akan faham.

      0

      0
      • Aku rasa mcm nak tampar jer budak gemuk dlm rancangan Jangan Tidur Lagi tuh says:

        Sedara Rooney, kalau tak silap saya sedara ni lah yang bersatu padu dengan saya mengutuk rancangan Jangan Tidur Lagi tempoh hari kan?

        Saya agak kesal dengan kenyataan sedara tentang :

        “Semua agama adalah sama sahaja, dan setiap orang mempunya pilihan untuk menentukan agama mana menjadi pilihan mereka etc etc.”

        Tak buleh cakap mcm tu sedara, semua agama tak sama. Ada agama samawi, ada agama ciptaan manusia contohnya Budha, Taoisme & Hindu.

        Agama kita Islam tak sama dengan agama lain. Agama kita berada di tempat yang tertinggi. Kalau pandangan orang dari agama lain, mungkin diorang anggap semua agama sama.

        Harap keterangan saya ni buleh bagi sedikit pencerahan buat sedara.

        0

        0
      • Rooney says:

        Sedara, itu statement Erykah Badu. Bukan statement saya.

        Tapi, semua agama sama sahaja, masing masing mahukan yang baik buat manusia.

        Jangan begitu.

        Setiap manusia mempunya pilihan dan ini adalah pilihan anda.

        0

        0
      • berbatov says:

        asal lak semua agama sama shj??
        agama ciptaan Allah swt & agama ciptaan manusia sama ke? sama dari segi ape? sama taraf??? sama sempurna??

        tak salah pon kalau die x hingin pakai lambang agama lain. mmg dlm Islam kita disuruh utk menghormati semua manusia x kira agama tp bkn smpai memakai lambang agama lain.

        Hadis “Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia dalam kalangan mereka” diriwayatkan daripada beberapa orang sahabat; AbdulLah bin ‘Umar, Huzaifah bin al-Yaman dan Anas bin Malik.

        ertinya kalau penganut agama lain pakai rantai salib, & beliau xnk pkai lambang salib, itu adalah sesuatu yg bagus kerana beliau x mahu tergolong dlm golongan itu, sesuai dgn hadis nabi s.a.w.

        erykah pakai tattoo bkn isu di sini. isunya sbb die meletakkan khalimah Allah pada tmpt yg tidak sesuai, kemudian ada kebarangkalian die pegi toilet, pegi disko, pegi party atau tmpt2 mksiat dgn membawa kalimah suci.

        Agama Islam x sama mcm agama lain. simbol agama Islam tak dipakai pd tubuh bdn & diusung ke sana ke mari, lebih2 lagi ke tmpt2 yg tak elok.

        0

        0
      • da princess says:

        saya rasa si rooney ni patut gi kelas agama balik semula, sbb saya rasa opinion die banyak yang merapu, setiap manusia memang bebas memilih die nak masuk agama apa, tetapi tidak sesekali bg orang islam, kerana menukar agama itu dikira murtad ia adalah satu jenayah dalam agama islam…malas aku nak explain panjang lebar, ckp byk pon die bkan paham pon, baik la gi belajar agama semula ye

        0

        0
      • rooney man utd says:

        da kt akhirat nnti bru ko nk mnyesal sbb menang kn kafir..bodo klo si badu sruh mkn taik msti ko mkn taik kn???? bodo org fanatik..

        0

        0
    • anon nak nama di hide :) says:

      Sorry.saya asik tersasul baca nama minah ni BUDU je.kakaka

      0

      0
    • Miera says:

      Utk info korg erykah tkde niat pun nk offend Islam. Gambr tu sbnrnya utk satu fotoshoot utk tunjukkn yg kita semua adlh satu kt Kira agama apa skali pun. Kt Bdn dia tu tulis Nama tuhan utk setiap agama. Tu je niat dia sbnrnya. Bukan salah dia n aku tgk dia btl2 kesal n kt sengaja sebab dia tak tahu betapa sensitifnya kita ni kalau org buat tattoo Nama Allah. So jgn la menghukum hnya sbb dia tk tahu.

      0

      0
      • Aku rasa mcm nak tampar jer budak gemuk dlm rancangan Jangan Tidur Lagi tuh says:

        Aku tengok pengomen-pengomen kat sini bukannya marah sangat kat Eryka Badu tu… ( diorang cuma terkilan ajer ). minah Amerika tu memang diakui tak reti satu hapa pun pasal ke’sensitiviti’an orang-orang Islam di sini.

        Yang orang duk marah sangat tu editor The Star & komen-komen naif segelintir artis-artis Malaysia…

        Daphne Iking tu tak kata la, baru peluk Islam, tak berapa nak cerdik lagi… ni yang si Baki Zainal & Adibah Noor tu.. Islam sejak lahir, Islam dalam Mykad ajer lah… ntah hapa yang diorang pikir pon aku tak faham… Liberal sunggoh!!

        Konon bajet moden la konon… Hmm….. apa pon tak leh….

        0

        0
      • mainie says:

        Kamu fikir penganut agama lain tu tak rasa agama mereka juga adalah benar? Kamu rasa agama kamu benar, penganut agama lainpun rasa begitu juga. Kelebihan yang kamu miliki hanyalah kerana Islam adalah agama rasmi negara oleh kerana itu kebajikannya terpelihara. Seandainya negara Malaysia adalah negara sekular, entah bagaimana keadaannya.

        0

        0
      • saya rasa dalam menegakkan agama , kita juga perlu menjaga hati penganut agama yg lain. ingat yang datang masuk ke sini berlainan agama. dan yang lebih penting menjaga kata2. saya lihat ramai umat islam dalam menangani isu badu ini menggunakan kata2 yang bukan saja kesat tapi bodoh kedengarannya. macam mana ko nak menganjurkan kedamaian sedangkan orang agama lain lihat ko menggelepar sepanjang masa? hati korang tak suci, cakap pandai, amalnya tidak. entah sembahyang paham ke tidak bacaan yang dia baca tu.

        0

        0
    • meen says:

      kalau x salah,pnh bc dlm blog mn ntah, erykah badu ni dulu islam tp da murtad.x taw la blog 2 tipu ke x

      0

      0
    • Maya Kering says:

      Daripada dok bertekak pasal Erykah Budu ni, lebih baik kita sume g tgk movie Bunohan. Support film Malaysia. Dah settle dah pun kes ni. Show pun dah dibatalkan. Tak payah la buang masa nk bertekak dgn org yg cetek ilmu agama. Yang haram ttp haram. Tak payah nk ckp Malaysia ni kolot. Kita dah buat yang terbaik utk mempertahankan agama islam.

      0

      0
    • fesyen pelik si yuna says:

      la,tgk gmbr tu dh mcm yuna dh pun, ade persamaan kt bibir tu and xbleh bla kt kepala. igtkan yuna td. -_-

      0

      0
    • bulian says:

      knapa lar mata kero ni bodohhhh sgttt…sepa jua suru ko pkai salib..ehh bodo nyaa mlayuu ni…

      0

      0
    • Skills says:

      Ko jgn bodo sgt. Erykah Badu tu org Islam, bkn Kristian. Ckp tu pakai otak.

      0

      0
  2. Hitam Arang says:

    YUNA tiru gaya dia nie la..pakai ala2 guni beras kat kepala :(

    0

    0
  3. Nyah Cantek says:

    Rasanya Erykah Badu nie bragama Islam , tapi untuk tunjukkan bukti kecintaan terhadap yg Esa bkn dgn membuat tatu , walaupon tattoo yg temporary , hmm , pada agama lain mgkin tak kesah bertattoo gamba tuhan mereka , bg Islam , ia sesuatu yg sensetif , dan tak PATOT !!

    0

    0
  4. elv says:

    Memang patut di ban pun sebenarnya E.Badu ni. Walaupun gambar bertatu tu tak disiarkan dlm newspaper. Tak mencetuskan sensitiviti org Islam di Msia pun, akan mencetus kemarahan org Islam di seluruh dunia. Yang marah2 pasal konsert dibatalkan tu …adalah yg ‘sewaktu’ dgnnya.

    0

    0
  5. d says:

    ha now kite tggu komen “bernas” adibah noor ngan ba*i zainal

    0

    0
    • Aku rasa mcm nak tampar jer budak gemuk dlm rancangan Jangan Tidur Lagi tuh says:

      Adibah Noor tu mmg aku tak berkenan dari dulu lagi sejak dia berlakon iklan apa ntah yang tak dapat release kat tv tu, pastu pembabitan dia dengan filem2 arahan Yasmin Ahmad & terbaru filem Nasi Lemak 2.0, lagi satu Baki Zainal… aku dok perhati kelaku dia kat TV8 kot… diorang punya ke’liberal’an tu nampak sangat…

      0

      0
  6. Kah Kah kah says:

    dah macam yuna plak aku tengok fesyen dia ni.

    0

    0
    • Aku rasa mcm nak tampar jer budak gemuk dlm rancangan Jangan Tidur Lagi tuh says:

      Dia tiru Yuna…. bukan Yuna tiru dia….

      0

      0
  7. Triple_j says:

    mcm tak sangka yg kat msia ni, masih ada org yg tak tahu (wpun bukan islam) bahawa tuhan dlm islam adalah allah…maybe psl bahasa jawi kot

    0

    0
  8. lady says:

    kenapa nak halalkan ape yg haram & ttp mate,pekak kan telinga if it’s abt artis?tgk artis malaysia nie konon2 open minded sgt sampai kate tak wajar lah batal kan…hello ini maruah org ISLAM ape kejadah nye dlm banyak2 tatu dlm dunia dia pilih kalimah ALLAH?walaupun juz photo shoot tp dia tepek kat dada ape kejadahnya?tak rugi lah dia tak wat konsert terpekik terlolong kat malaysia nie lg bgs sebenarnya coz if jd maka ramai lah muda mudi kite berpeleseran dgn baju seksi seksa terkinja2 berpelukan dlm konsert tue…ssh btl nak fhm ke?kesian wartawan tue tak patut kena buang kerja fkr lah sket setiap org pernah wat slh bg lah warning dlu ke…ini tak~~~ade ke negro nie nak byr gaji n tanggung ank bini org tue sok?STUPID!!!daphne iking n lain2 artis tue TOLONG lah fkr pjg sket ini KALIMAH ALLAH S.W.T tau klu tak tegas awl2 pasni kat mane dibubuh plak nama ALLAH?SubahanAllah

    0

    0
  9. lovemint says:

    hahah 1st of all sape tiru sape nie?yuna tiru erykah or mmg stlye n taste same? yuna tue mmg cantik n berbakat tp klu bergaya aduh mak aiiii ZERO!!!lg pun kan manis pakai tudung n jeans biase knp nak pakai seluar sedat ketat lg melekat tue?malu lah…awk tue ikon remaja!!!ehhh lari topik pasal wartawan tue kesian lah kejam sgt terus pecat lg pun bnd nie mmg bkn 100% slh dia org sape suruh minah tue amik pics mcm tue mmg cari nahas lah so dua2 ade slh memasing lg pun tak ade faedah lah konsert pempuan nie ade ke tak same jerk!

    0

    0
    • my name says:

      pade aku mmg ptot wartawan tu kna gantung…mcm nara kate dlm byk2 gambar erykah badu tu,nape yg ade tatu allah tu jugak yg dye nak ltak dlm paper…ak try google byk je gambo erykah yg laen…

      0

      0
  10. Aya Ariel says:

    Alaaa…cina..mana reti hal2 sensitiviti org muslim..
    asal laku akhbar dia..sudahhh..

    Erykah buduh nih pon kalo dtg sini nak meramaikan lagi org buat maksiat..retis barat sah2 ler terkinja2 kat pentas..tgk avril aritu..katanya buat konsert tgh mabuk?? apaaakaaahhhh ini retis mesia mahukan????

    0

    0
    • dadu says:

      Bodoh. Kau ingat tak ada orang cina beragama Islam ke? Kau mmg typical orang melayu yang ingat Islam utk orang Melayu je.

      0

      0
  11. NenekBurberry says:

    aku tak faham apasal nak gantung dua orang editor the star tu??
    depa tak salah…. kalau tak kerana depa, kita tak tahu pun erikah tu ada tatoo Allah
    patutnya dua editor tu diberi pujian kerana menyebarkan kebenaran….
    gamaknya mcm tulah politik kat malaysia ni kan..
    yang salah diagung2kan
    yang benar disalah2kan..
    alahai….

    0

    0
    • kecoh siak says:

      nenek, balik ni pegi beli TAFSIR AL-QURAN. nenek tu blog hiburan kata pergi, kubur kata mariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.

      0

      0
  12. na roxx says:

    yg publish pun CINA VAVI. boddo (bak kate UAI)

    0

    0
  13. Anonymous says:

    ee mata kero a.k.a kera ….bengong la u ejaan salip pun salah..SALIB ok…jgn libatkan Agama Kristian …..pg jauh2 u!!!!!!!!

    0

    0
  14. acah jer says:

    kesian editor tu..diorg tunjuk benda yg betul

    0

    0
  15. kasut putih says:

    btw, suka cara erykah beri komen. bernas.

    0

    0
  16. ani says:

    I just found out .. malaysia was thinking like this… horrible…

    0

    0
  17. ani says:

    I just found out .. malaysia was thinking like this. horrible.

    0

    0
    • Zen says:

      Thinking like what dear? It’s a normal response when one toys with one’s religion. U sure dont like it when ppl mocking ur religion right? Unless u’re an atheist, u will never know how it feels.

      0

      0
      • ani says:

        but their comments are too exaggerated. too sadistic. sad indeed, but whether to mock each other like this?

        0

        0
    • ENGLISH PUN XBETUL says:

      “I just found out. malaysia was thinking like this”

      Wey Ani Minach, Seriously???? Where are u from? Ulu? Kalau xreti ckp omputih, jgn ckp.

      0

      0
      • ani says:

        Could we argue without regard to race, ethnicity or country?
        I shocked see you guys response for this news.
        do you want to respond this news by insulting each other?

        0

        0
    • bukan aku says:

      komen je dalam bahasa malaysia. tidak salah pun. yang penting tak lah ketara sangat ‘kehebatan’ berbahasa inggeris tu

      0

      0
    • pendapat aku je.. says:

      dalam kes ni, we shud not over react, salah mmng salah tapi tak salah gak kalau kita tunjukkan yg orang islam ni pemaaf dan pengampun…si minah tu dah betul2 kesal plus she’s ignorant. Kalau nabi boleh ampunkan umatnya…
      Islam yg progresif tak semestinya membebankan dan menjatuhkan maruah kita, in fact kita patut buktikan yg kita juga ada pilihan..

      0

      0
      • dadu says:

        Spot on. We should be more forgiving but unfortunately you won’t find forgiveness in many people here. Everyone here loves playing god.

        0

        0
      • ani says:

        I agree with you dadu. my friend’s translate some of the comments and I was surprised because they are insulted each other. btw what the meaning of minach?? My friend didn’t want to tell me.

        0

        0
  18. Nas says:

    Ape kes pulak la nak gantung kerja si editor berdua tu? Mcm tak releven je. Ingat orang lain xde alternatif utk access media ke? Kalau tak tunjuk kat the star pun org stil boleh google pasal erykah ni. Mmg artis mcm ni patut kena ban pun drpd buat konsert kat malaysia. Dia boleh carik duit kat negara bukan islam yang lain. Tak payah buat kat malaysia pun takpe.

    0

    0
    • pizza says:

      Mmmg patut kene gantung sbb melanggar salah satu clause dlm etika kewartawanan di Malaysia. They are aware of this, tapi lulus jugak sbb nak mensensasikan bahan berita. This is not the first time depa buat taik mcm nih. Mmg padan muka la.

      0

      0
  19. tukang ajar budak says:

    setuju dgn mata kero, sgt tak sensitif apa yg berlaku, mmg lah Allah itu bukan hak milik ekslusif org melayu islam, tp kalu hal sensitf begitu dimainkan, mcm tak hormat lah kan, ape perasaan org kristian kalu kita pakai gelang kaki yg ada salib? mesti diorng marah juga, editor tuh patot tau benda2 macam ni..ini tidak, mcm nak cari pasal jer..lepas satu..satu..sudah ler sebanyak2 gambarE badu dlm dunia..itu yg dipilihnya..mcm sengaja nak mencuit nampak!! kan dah kena akibatnya…

    0

    0
  20. NTAH! says:

    Bukan dah kene fired ke editor ni??

    0

    0
  21. bro otai says:

    MEMANG CINA EDITOR TU BODOH MAKAN TAIK..SEBAB TU DIA MAIN BUBUH GAMBAR APA YANG DIA SUKA..

    0

    0
  22. non says:

    editor tu kena gantung kerja je kan? sbg pengajaran ke atas ‘kesilapan’ dorg.. bg pengajaran kt editor / wartawan / majalah yg lain supaya perkara mcmni x berlaku lg. hukuman / denda drpd kesilapan dorg la tu..

    0

    0
  23. seringgit says:

    lawa serkop badu ni, dia ni mentor yuna kot..huhu

    0

    0
  24. anti kafir says:

    tak patot gantung 2 editor tu. Erykah tetap penah pakai tattoo kalimah ALLAH even utk photoshoot. ni islam beb, ni kan negara Islam. aku tak sokong pon kalau dia nak wat konsert kat Malaysia. nonsense lah. artis2 ni knp lak nk mrh bila kene cancel? she’s deserve it. sampai bila nak berhibur. sudah2 la. cakap lah something yang rasional pasal agama Islam.

    0

    0
  25. Triple_j says:

    erykah badu ni islam, cuma islam yg mcm pelik sedikit

    “Her philosophy features ideologies from African influences, with fusions from the Nation of Islam and the Five Percent theologies, the complex views of the ancient Egyptians, and Southern African-American folk traditions”

    sos: wiki erykah badu

    btw kalau org kristian pun tak hairan kalau guna nama allah since dulu ada orang islam yang cakap, agama kristian juga boleh guna nama allah

    0

    0
    • pizza says:

      Yup, dlm Kristian juga ada nama ALLAH, cuma konsep akidah antara ALLAH org Islam dan ALLAH utk org Kristian tersangatlah jauh berbeza. ALLAH dlm Islam adalah Esa iaitu Tunggal. ALLAH dlm Kristian ialah ‘Bapa’ kepada Isa Al-Masih, salah satu daripada asas triniti. Cuma dlm kes Erykah ni, ALLAH merujuk pada Tuhan org Islam. ALLAH dan Roh Qudus (2/3 of trinity) jarang digunakan kerana ketuhanan dlm Kristian lebih tertumpu pada Isa (Jesus Christ) dan penyaliban (penebusan dosa). Tu sebab simbol Kristian ialah salib.

      0

      0
  26. Nobody says:

    org Christian xda buat salah pun, nak juga libatkan org Christian. manusia zaman ini sgt sgt la menghairankan……, hal org islam xpayahlah libatkan org Christian !!!!

    0

    0
  27. HowGreatIsOurGod says:

    org Christian xda buat salah pun, nak juga libatkan org Christian. manusia zaman ini sgt sgt la menghairankan……, hal org islam xpayahlah libatkan org Christian..ok

    0

    0
  28. coklat says:

    aku rase tak patut pun diaowg pecat pekerja tu.. diowg laksana tugas saja.. dah tugas diaowg.. yang kita ini g menyokong dia wat apa.. siap beli tiket untuk konsert laa.. alih2 penyanyi ini hina Islam.. buat tatoo nama ALLAH.. kalau nak buat tatoo pun.. banyak lagi la corak yang ada..

    0

    0
  29. Shamico Perez says:

    Sememangnyer apa yang dilakukan oleh Si Erykah badu ni memang menghina agama islam……. satu pembongkaran yang membuka mata kita….

    0

    0
  30. dia ni agama apa? joyah nak tau.

    0

    0
  31. WTHWTH says:

    Korang kaitkan 2 editor tu dgn agama kristian pesal pulak? Kompom kerrrr 2 org tu kristian.. ?

    0

    0
  32. Cik gu says:

    Aku ada baca somewhere yg itu bukan tatu btol pun, it was just a body painting for one photoshoot. Maybe dia silap sbb tak peka dgn sensitivit umat islam, but after all she’s a non muslim. Why would we expect her to understand? Yg aku sgt2 kecewa adalah komen2 artis MuSlim kita yg kononnya open minded sgt. Sdngkan erykah badu bole admit she was wrong n redha, yg artis2 kita dok melalak kecewa konsert batal pasal apa? Seriously diorang tak rasa apa2 ke??

    0

    0
  33. LOL-er says:

    Setan bersorak bertepuk-tampar ramai2 tengok umat manusia berlabel Muslim yang sangat sayang pada agama mereka yakni Islam telah memaki hamun antara satu lain :-) Yang ini hina yang itu, yang itu kutuk yang ini. Nak menegakkan agama kesayangan tapi segala sial, babi, setan, bodoh, bangang semua keluar. “Dakwah” gaya gini kalau Nabi Muhammad SAW hidup lagi, baginda mau bagi khutbah panjang sama korang (sebab saya yakin baginda takkan memaki hamun atau tampar laju2 muka korang sorang2 kerana baginda seorang yang baik, penyayang dan diangkat tinggi olehNya). Pastu hanya pasal ini, terbaca lah pulak komen2 yang sangat tidak sedap dibaca. Selain maki hamun dengan bahasa2 yang kurang indah, siapa pula bagi green light untuk memandang hina agama lain? RESPECT is to be EARN. Nak orang bukan Islam menghormati agama Islam, maka hormati lah agama lain. Menghormati tidak bermakna perlu menyembah apa yang mereka sembah cukup tidak menghina mencaci. Kita rasa agama kita betul, yang benar, yang shumul TETAPI tak perlulah start benda-benda buruk pasal agama mereka pula, kan? Mereka pun mungkin merasa agama mereka betul, sebab tu mereka kata Islam tak betul. Vice versa. Kita melenting terbakar macam ni, mau tak orang bukan Islam kata kita pengganas? Salah sape? Salah CARA orang yang nak mempertahankan Islam itu lah. Konon dari kata-kata, macam alim sangat, tahu sangat ilmu agama, MAKA patut tahu juga cara para Nabi berdakwah. Ekkk? Apa pun, tahniah lah kerana kena gantung kerja 2 orang tu. Start2 lah cari kerja lain ek? Yang Melayu (yang insya-ALLAH adalah Islam) harap2 bertambah peka dengan kerja anda itu! Salammmm!!!

    0

    0
    • ABC says:

      Yes. Komen macam ni lah yang aku cari2. RESPECT is to be EARN. ada Tuhan suruh kutuk2 kalau orang agama lain hina agama kita? Tunjuk sikit dalilnya? This is the problem. Marah tu memang lah patut. Tapi, tak perlu lah keluarkan komen2 yang x senonoh. Komen mcm tu menggambarkan peribadi si pengomen tu. Then, dr komen tu, orang buat stereotyping. Tolong jangan memalukan bangsa dan agama sendiri please? Mind your words. Thanks.

      0

      0
    • manusiaselalulupa says:

      O ye that reject faith!
      I worship not that ye worship,
      nor will ye worship that which i worship.
      And i will not worship that which ye have been won’t to worship,
      Nor will ye worship that which i worship.
      To you be your way, and me to mine. (109. Surah Al-Kafirun, Al-Quran)

      Surah Al-Kafirun ni pendek je. Tapi maksud dia sangat mendalam kan? meh kita sama2 fahamkan balik apa yang Allah ajarkan. Kita ni kadang2 terlupa. Betulkan jika saya salah, tapi surah ni mengajar kita untuk tidak berkata buruk tentang kepercayaan lain, kalau tak jadilah seperti komen2 di atas. Always back to Al Quran and Sunnah. Dua ni je yang mampu jadi guide. insyaAllah

      0

      0
  34. Hackers_1978 says:

    Apa yg korang merepek2 ni…….bab agama jgn cakap sembarangan…boleh runtuh akidah….berdiam adalah lebih baik….

    0

    0
  35. AC MIZAL says:

    this picture looks like Yuna.

    0

    0
  36. akirakaede says:

    salam,

    tapi saya lagi tak faham kenapa tidak digantungkan atau diberhentikan sahaja majalah2 picisan sperti MANGGA,URTV dan sewaktu dengannya?..yang badu tu dah tentu salah tapi neelofa,fasha sandha,ann joulie,kila fairy tu mewakili imej wanita beragama apa ya?.TAHNIAH dato’ seri rais yatim..nampak pun buat kerja..
    -_-‘..lagi satu majlis2 kita pun dah tahap hollywood tapi takde pun yg kena ban kerna berkemban atau menampakkn lurah kawah sebagainya..tp artis lelaki dikenakan tindakan pula?…haaaa..nilah uniknya industri hiburan di malysia..sebelum sampainya isu badu,saya sendiri rasa malu sebab artis2 yang ada selama ini tidak pernah nak menjaga sensitiviti umt islam sendiri..cthnya,lihatlah majlis2 penganugerahan pukul brp..pukul berapa red carpet bermula..trivia berdndan cukup cerita pukul berapa..di situ kita sendiri boleh lihat,ADA MEREKA KISAH PUKUL BERAPA WAKTU SOLAT BERMULA?..ADA MAJLIS RATA-RATA MELAYU ISLAM dimulakan bacaan doa?..

    p/s- ORANG ISLAM SENDIRI YNG MENCEMARKAN AGAMA SENDIRI DIPANDANG SEPI,BILA TERHANTUK BARU NK TERGANDAH,RAMAI ANGKAT KEYPAD BERJUANG BAK FISABILILLAH…

    0

    0
    • gi says:

      tahu takpe..aku pelik sampai geleng kepala bace komen orang2 yang marah maki hamun. Tapi bende depan mate kau pejam mate. Kalau nak berdakwah betul, artis dalam negara dulu korang basuh!. Haram kan bergambar seksi. Haramkan bertatoo. Haramkan pegang laki pmpuan. Tu baru betul kalau nak jage kesucian agama. Bukan kau bertekak dekat orang yg bukan Islam. Buang masa je. Lebih dari tu, tolongla semua orang yg komen dalam ni, praktikkan ape yg korang cakap. kat luar depan mate nampak org pakai seksi korang tegur etc. Jangan setakat bising komen kat blog tapi realiti kau masih cakap belakang. Kalau betul sayangkan agama, berjuang betul2.

      0

      0
      • dadu says:

        Orang Islam pakai seksi2 tu tak hina Allah SWT ke? Yang mabuk tu tak ke? Bising2 pasal cik badu ni, gajah depan mata tak nampak. Badu ni memang lah salah buat macam ni tapi jangan lah jadi hipokrit. Artis Malaysia ni bukan baik2 pun. Tak ikut suruhan Allah SWT tu boleh kira hina Dia jugalah. Malaysia ni confuse lah.

        0

        0
    • berbaotv says:

      betul, rata2 artis di Malaysia tidak berpakaian seperti seorg Islam. sbbnya adlh:-
      SATU: undang2 yg digunapakai di Malaysia skrg adlh undang2 sekular, bkn undang2 Islam, jd berpakaian menjolok mata itu masih tidak menjadi kesalahan di mata penguatkuasa undang2. melainkan sehingga menganggu ketenteraman awam (cth: berbogel di khalayak ramai). sbb itu tiada tindakan di ambil ke atas mereka. dan kita nk marah artis pon tak boleh. sbb itu pilihan jln hidup mereka.

      DUA: perkara2 begitu berlaku krn MASIH ADA PERMINTAAN. jika ada BUYER, maka mesti ada SELLER. sbb dah tau nk tarbiyah artis tu mmg mcm xde hrpn, maka tarbiyah masyarakat supaya bila dah xde permintaan dari masyarakat, then eventually the artist will stop selling.

      bila David Teoh diajukan pertanyaan, “knp filem2 beliau byk yg berunsur rempit, bohsia & sbgnya?? knp x buat filem2 yg bermesej??”, dgn angkuh beliau menjawab,” I BUAT FILEM UTK USTAZ2 U MEH?? ITU USTAZ2 ADA MSUK PANGGUNG MEH?? I BUAT FILEM INI SBB PENONTON MAHU TGK CERITA MCM INI..” dari situ je kite dah dpt lihat, bile ada permintaan, maka akan ada penjualan. selagi ade org nk tgk mnde2 mcm tu, selagi tu laa benda2 tu akn wujud dlm negara ISlam. negara je la Islam. undang2 x Islam pon.

      sama jgk konsep die mcm mjlh URTV, MANGGA, rancangan2 red carpet, anugerah artis & sbgnya. sbb penonton yg nk tgk. bile ade rancangan2 keagamaan, mule lah rating turun. tp okay lah drpd xde lgsg. harap2 smbil2 berhibur tu, ade laa skit2terselit satu atau dua intipati bermanfaat yg dpt mengubah penonton. sikit2 lama2 jd bukit. Insyaallah..

      xpe lah pembaca2 lain nk angkat keypad & keyboard lalu berjuang bak fisabilillah. sbb selemah2 iman itu adlh membenci dgn hati. kalau mereka xdpt menentang kemungkaran, sekurang2nya mereka dh ade jwpn di kala menghadap Allah swt bila Allah tnya “Siapakah di antara hamba Ku yg berani mempertahankan agama Ku?” kelak.

      0

      0
      • akirakaede says:

        salam..

        yang lebih hebat kalau artis melayu urban dijadikan pembuka konsert artis barat dibawah tajaan minuman keras..MELAYU MODEN..saya belum pernah dengar penjelasan dari mana2 menteri pun isu ini..

        0

        0
  37. BungaBintang says:

    And so the concert has been banned. So? There have been numerous international artists who cancelled their tour in malaysia in the last minute, in the past. Has it stirred any outrage? No… Because the one who cancelled it was the artists themselves. And the fans love them unconditionally. So it’s forgiven. They must have a right reason right? Even if it was just a fever.. Duh… And this this erykah badu whoever she is cause i never listened to her song concert is been cancelled and banned. And suddenly everyone bursts their anger thru itnet, twitter and fb. Bcause this time, it’s been called off because of religious issue. My personal opinion, why would everyone start blaming the editor? They didnt paint the tattoo on their bodies nor did they made fun of it. It was her who made a stupid mistake. And she deserves the consequences of her action. Been banned from performing in malaysia. She should have known before she did that photoshoot that imposing any provocative religious sensitivity will have consequences. Well im sorry to say but she was too stupid to realized that. So, in your face, erykah badu! Next time you’re thinking of painting urself with anything, prepared for the consequences! To the editors who are non muslim who might not even knew or realize the tattoo was in arabic and the meaning of it and got blamed, sorry man… You’re just at the wrong position at the wrong time… Apparently these people prefer to leashe their anger on you because they love celebrities more than anything.

    0

    0
    • myname says:

      it just that out of all erykah pics why did they hav tu use this offensive pics???

      0

      0
  38. gi says:

    Ape kate, blog2 hiburan ni takyah buat ruangan komen. Kan senang. Kau nak membabi buta menghina orang/mengutuk pun tak dapat. Just bercakap kat diri sendiri je. Senang. TAK TAMBAH DOSA, TAK PECAH BELAHKAN sesama sendiri. Makin lame, makin berani orang sesama agama dan bangsa bergaduh sakan semata2 kerana ruangan gossip hiburan. MEMALUKAN. Aku sbg manusia, suka juga bace gossip tapi kalau dah sampai bergaduh sakan, menyedihkan. Orang bangsa and agama lain mesti ketawa sebab diaorang tak payah susah payah memecah belahkan orang kita.

    0

    0
    • LOL-er says:

      Setuju. Tutup jer lah ruangan KOMEN ni encik Nara ooooiiii…. tak pasal2 kau free2 dapat share dosa orang dok bertikam keyboard nih…

      0

      0
  39. Kakiku Di Bibirmu says:

    Inilah dia Yuna versi afrika.. Janganlah kaum hawa memakai tudung seperti bongol unta ini.. Kerana golongan itu akan di laknat Allah SWT

    0

    0
  40. tukang ajar budak says:

    bukan nak bezakan kristian atau tidak, soalnya kawan aku pun Kristian Sarawak, aku pernah gi umah dia ade gantung gambar2 ketuhanan n few poster yg ade guna nama Allah, tp dia gantung kt dinding..Dinding ok!! tempat yg elok..tak kisah ler badu ni agama ape, yg dia gi wat tatu kt bahu w’pun temporary shj tetap menghina tau tak…
    p/s: Islam skrg pon byk yg free thinker, islam dlm ic jer. upgrade sgt! minum arak, bersekedudukan bagai..xde hal pun…

    0

    0
  41. lantakpilah says:

    ramai USTAZ & USTAZAH dlm ruangan GOSIP ni. *clap* *clap* *clap* ( pagi Jumaat kannn ) panggg!!!

    0

    0
    • berbatov says:

      ni satu lg jns mentaliti. jgn suke sgt nk label org. ustazah ke, ustaz ke, kufur ke, kafir ke.

      elok laa pon kalu ustaz/ustazah duk kt sini. kalau asyik duk kt masjid ja, masyarakat jd terpesong pon depa x tau. sbb mentaliti dah set cmtu, ulama cuma duk kt masjid. yg pegi ke tmpt hiburan cuma org2 x baik. abis kalau mcm tu, mcm mana ulama nk smpaikan dakwah kpd org kt pusat hiburan?? nk tggu depa mai dtg masjid ka?? so ape mslhnye kalau ulama plak yg pegi approach mereka kt tmpt hiburan instead of tggu depa nk mai dtg masjid? ada mslh????

      0

      0
  42. adieja says:

    aku rs..klu isu ni x kua..dah lame konsert ni jln…so..TQ jugak lah…cbb korek bende2 cam nie..bagi kite nie..umat ISLAM…sensitif sket..aku x sokong ape yg Editor ni buat…tp pk yang sebaliknye….ade hikmahnyer….tp dorank ni buat secare halus dan x langsung….my 2cent point….(klu korank nak marah..aku pun x tau nak ckp cam ne…)

    0

    0
  43. akulaharjuna says:

    hahhaa…..klakar btol baca komen2 ‘holier than thou’ dari pembaca2 beautiful nara! Sume cas bagus!!

    0

    0
  44. berhijrah ke oversea says:

    aku rasa, bagus MALAYsia banned kn sume konsert2..byk sgt issue…MALAYsia mcm bagus sgt..piirah!

    0

    0
  45. This&That says:

    To the two editors, i’ll share the “WTF” feelings that you are having now. The concert has been cancelled because of them, in a way. Betta thank them, Einsteins.

    And i wonder & ponder, why on earth haven’t still they banned or sack editors, publishers, writers etc from our very own local magazine which features obscene, sexual stories and also some Muslim womans dressed up sexy (e.g bikini, bareback) for hideous shots?

    but then, i realize its Malaysia… pathetic

    Illiterate .. nope, i dont think so?
    Ignorance over priority … perhaps?

    again, pathetic Malaysians.

    Dot.

    YOU MAD BRO?

    0

    0
  46. Dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

    konset dia pn dh di batal kn ape lagi korang nk gadoh2 dn bertekak lagi !!! angkat kaki blah lahhhhhhhhhhhhhhhhhh !!!

    0

    0
  47. rihanna says:

    oh my god..sesaja buka The Malaysia Insider.baca komen kebanyakan dr chinese people yg sgt mengecam bangsa melayu dgn pelbagai hinaan.mcmana la nk sokong PR.dh sah2 akan ditindas.

    0

    0
    • Only CT (In The World) says:

      I adalah publish komen dlm MI sound2 dorang blk….tp bertahan seminit dua je….lepas tu kena delete….lps tu dorang hantar personal msg nk berdebat….sorilah kalo dorang berani publishlah komen aku…..very hipokrit Cina2 racist tu….kebanyakan cina2 yg racist dgn jahat ni dtg dari sekolah aliran cina…..jadi saya menyeru generasi2 muda Melayu kuatkan akidah dan ekonomi supaya tidak tertindas seperti pekerja Melayu KFC yg kena buang tu….kalo kt Indonesia jgn haraplah mereka ni diberi muka….i banyak kawan dgn Cina tahu hati budi mereka….tp i sedar diri bukam mcm Ba** Zainal si Melayu Totok bajet cina x bole blah….

      0

      0
  48. to Rooney says:

    kepada Rooney,..seriously ko xpyh bg pendapat psal agama dowh..comment ko cam sampah..ak tengok mne2 comment ko slalu low rated je..

    0

    0
  49. saya says:

    saya dan anda semua semua pun berdosa…..

    0

    0
  50. Ahmad says:

    Ini bukan kali pertama akhbar The Star menghina Islam atau umat Islam:

    1. The Star August 10, 2011 – Star Special Dining Out: Morgan Field’s Sticky Bones: Best Pork Ribs in Town – article tentang hidangan khinzir (pork) pada Bulan Ramadhan 2011, di section Ramadhan Dining …
    (sila google for photos and articles).

    2. Gambar tattoo Allah Erykah Badu (February 2012), dalam The Star.

    3. Another case, but tak ingat lak … sorry, u guys wud have to google it.

    Dah berkali-kali dah akhbar The Star menghina Islam dan setiap kali mereka akan memohon maaf and nothing happens dan mereka berbisnes seperti biasa.

    Takkan lah dah duduk di Malaysia, di mana majoritinya muslim dan melayu pun pihak2 the Star masih ignorant dan tak faham sensitivity orang Islam???

    If yg write/edit the articles dan gambar2 tu was Reader’s Digest, Vogue, Washington Post, or magazines or akhbar dari barat, bolehlah mereka nak feign ignorance.
    But The Star is a Malaysian paper, with Malaysian journalists, editors and staffs … how can they be ignorant and insensitive to publish about pork for Ramadhan menu …. then less than 6 months later, publish gambar tattoo Allah pada badan wanita separuh bogel tu?

    Fikir-fikirkan lah …

    0

    0
  51. Erykah Badu Hater says:

    also not agreed with what The Star did.. but, if diorg tak expose psl tattoo tu no one will knows Erykah ade tatu tu.

    0

    0