Written by Bella | May 6th, 2016

Baru-baru ini rupa Scha Al-Yahya disamakan dengan seorang bapok oleh sesetengah pengikutnya di Instagram apabila beliau memuat naik video ketika sedang disolek dan didandan di laman sosial berkenaan.

Isu tersebut menjadi cukup hangat apabila ia turut mengundang rasa marah Awal Ashaari terhadap mereka-mereka yang lancang dalam berkata-kata dan menghina wajah isterinya itu.

Tidak mahu netizen terus mengkritik Scha, jurusolek Tiar Zainal tampil memberi penjelasan bahawa wajah Scha yang digelar seperti bapok itu sebenarnya solekan yang belum lagi selesai.

Solekan yang dikatakan seperti bapuk itu sebenarnya belum siap lagi dan kalau tengok solekan selepas itu berbeza daripada dalam video yang dimuat naik Scha. Lagi pula pencahayaan bilik ketika itu terlalu ‘keras’ sehingga solekan tidak seimbang.

Solekan itu dilakukan bagi program Gempak Superstar yang berlangsung hujung minggu lepas dan menurut Tiar Zainal, gaya solekan itu bersesuaian untuk acara di televisyen.

Solekan ada beberapa jenis dan mengikut kesesuaian acara mereka, jika untuk hadir majlis biasanya kita solek tipis sahaja. Bagi solekan untuk sesi fotografi majalah dan muncul di televsyen pula berbeza. Kita akan solek tebal agar lebih kelihatan menonjol di dalam televisyen.

Sudah berpengalaman selama 16 tahun sebagai jurusolek dan sembilan tahun menjadi jurusolek tetap kepada Scha Al-Yahya, Tiar Zainal sedikit pun tidak terasa hati dengan komen-komen orang ramai yang mempersoalkan hasil kerja beliau.

Wajah Scha selepas sudah siap disolek

Itulah korang, tahu hendak kritik sahaja. Dah nama pun video ketika beliau sedang solek tentu ia belum siap seratus peratus. Yang hina Scha Al-Yahya bapok haritu mesti diam seribu bahasa dah kan? Macam mana kita tidak suka akan seseorang, jangan pernah hina ciptaan Tuhan.

Sumber Berita : mStar Online

53 responses to Isu Scha Al-Yahya Dikutuk Bapok : Jurusolek Tampil Beri Penjelasan Solekan Belum Siap Pada Waktu Itu

  1. Lok says:

    Tk lawa pun…

    0

    0
    • awwal ponen says:

      muka dah ala bapok. belum keluar suara lagi…

      1

      0
    • Peah yaww says:

      X soleh ke soleh ke mmg mcm Bapok pon.. Couple ni Poyo kene kutok mengamok bagai nak Rak.. Nama lg public figure lek dah la ni x.. senta je x blh kene condemned sikit..

      0

      0
  2. Kening and rambut tu yg menampakkan rupa mcm bapok.
    Just saying

    0

    0
    • ai watak utama lelaki drama tv3 Ok says:

      Sama je.. Cuma style ambik gambr je lain.. Semua salah tukang make up

      0

      0
      • Anonymous says:

        akak pun perasan. artis2 suka kening buat kening tebal….bayangkan akak buat kening tebal pergi opis, seharian rasanya kena perli…

        0

        0
  3. Anonymous says:

    Solekan yg dikatakan belum siap dgn yg dah siap sama jer… Tak ada beza pun. Pfffttt….

    0

    0
  4. Anonymous says:

    sebab scha ni natural beauty…
    memang scha cantik without make up

    0

    0
  5. anonymous says:

    Sama je….

    0

    0
  6. Anonymous says:

    dah memang sejibik muka bapok.. nak buat macamana kan..

    0

    0
    • Anonymous says:

      jangan dihina ciptaan Allah sayangku .. kalau Allah murka dan ditarik semua kecantikan di muka awak tu bagaimana rasanya? Allah sebaik2 Pencipta ye .. ingat tu

      0

      0
  7. Anonymous says:

    ..Klu dah ada kekurangan pada diri terimalah qada dan qadar…tak makeup pun klu dah comel ….cantek juak ….ada artis yg tak perlu makeup tebal dah cantik…tak perlu sebut…

    0

    0
  8. Minah Kilang says:

    Kesian scha..mmg scha cantik..tapi sorry to say mekap dia mmg nampak cam bapok

    0

    0
  9. Yayaya says:

    Natural beauty lagi bagus without make up. Allah da ciptakan kita sbgai manusia ni cantik smua daa.. Yg make up2 tu x yakin ngan diri sendiri ye. Klu make up pun nipis2 da oke kot.. Huhu…

    0

    0
  10. ladybird says:

    klau dah terover make-up muka nmpak mcm ‘bapok’
    terima sajelah hakikatnya

    0

    0
  11. kaki tabur says:

    mane jurumekap da dia kutip…same je…baju je lain

    0

    0
  12. awesome says:

    bukan semua orang sesuai buat kening tebal tu….

    0

    0
  13. anoy says:

    bro, netizen bkn nye menghina ciptaan tuhan. yg membapok kan muka scha tu si jurumekap lah. teknik mekap dia tu yg bapok. muka scha without make up jauh lebih cantik dari tu ok

    0

    0
  14. maya karen says:

    9 thn mekap scha tp x kan x fhm lg cmne mekap ssuai tuk scha terutamanya tang idung. ni maknanya jurumekap fail. so apa kata tkr je. x slh klu nk cuba org baru kan, mana tau kut lg serasi. sape yg untung, scha jgk kan nnt org puji melambung2

    0

    0
  15. Dhia says:

    Rasenye contact lense tu yg buat muka nampak lain..kita org melayu x yah pakai lense kaler2 ni lah…

    0

    0
  16. Anonymous says:

    ntah nape ak tgk cantik jee.. hmmmmm watever

    0

    0
  17. MAK JEMAH says:

    SAMA JE BELUM DAN SELEPAS …. DAH SEMULA JADI X CANTIK… MAKE UP MACAM MANA PUN TETAP X CANTIK…. SCHA N AWAL TERLEBIH DALAM SEGALA HAL

    0

    0
  18. Anonymous says:

    sorry to say but gambar selepas pun ada nampak cam b**** tang kening tu

    0

    0
  19. ada saja nk komplen korang ni says:

    yg dok mmbapokkan org tu,korang cntk sgt ke??ntah2 xmekap xcntk.dh mekap pn xcntk.hhahaha.ntah2 bapok yg btl2 bapok lagi elok dr korang.or ntah2 letak korang n bapok sblh2,laki korang ckp bapok lg cntk.sekian.

    0

    0
  20. Anonymous says:

    chantekkk jer scha tu aku tengok. korang yang over comment. mcm la korang pandai sangat kan bab makeup ni, contour shading highlight pa semua. jgn nk salahkn makeup artist dia.

    0

    0
  21. gilalah says:

    kesiannya bangsa2 melayu ni…ada sj x puas hati..india,cina duk tengooookkkkkk jer pagai2 org melayu ni… P/s: to all non muslims..harap jgn libatkanlah Agama yerrr..x perfect tu manusia bkn agama.

    0

    0
    • Anonymous says:

      sedihnya bila tengok orang komen kaitkan dengan bangsa ni..ko konfiden ke bangsa2 lain tu xde ngutuk artis diorang..ko ada ke buka blog artis cina ke artis india?ko faham ke apa yang diorang tulis dalam blog diorang?

      1

      0
  22. baby larat alanat says:

    patutnnya scha jadi suami bukan awal.

    k bai.

    0

    0
  23. Ros says:

    Sorry to say la tapi make up x lawaaaaaa. Scha ni kalau biasa biasa cantikla jugak. Ni nampak macam dia alter hidung dia pon ada.

    0

    0
  24. unknown says:

    Scha ni rilek je ak tgk,yg melebih2 laki dia yg hadik2 tu…

    0

    0
  25. zaza says:

    Bodoh Awal ni.yg ko pergi lawan balik netizen tu buat apa.. Lagi ko melayan lagilah makin busuk imej ko nnti. Mulut pondan.
    Respek scha sebagai suami awal.steady jerr.eh salah.isteri.hahahah

    0

    0
  26. gilalah says:

    ANNYMOUS…BAHASA MELAMBANGKAN BANGSA…sekian..

    0

    0
    • Qu Hitam says:

      ada org siang malam speaking…bangsanya tetap melayu..cina..india dll..x pernah plak jd inggeris

      0

      0
  27. Sarah jugak says:

    Memang hidung scha jenis kembang..tgkla lara alana kan kembang. Makeupla berkilo bagai kembang tetap kembang. Takkan kuncup pulak. Hehe

    0

    0
  28. Hantu kak Limbah says:

    Senang je…..don’t post anything!! Tu cara nak tutup mulut orang. Lain la kalau kebal mcm Kim Kardashian then teruskn je la…

    0

    0
  29. Anonymous says:

    salah makeup artis. kening lebat mcm tu mmg muka nmpk keras

    0

    0
  30. Anonymous says:

    dah bini ko mcm bapok/muka keras.. terima je lah si awal hoi.

    0

    0
  31. Yekeni says:

    I think yg mengutuk2 kat sini ni mungkin kebanyakkannya tak cantik. Baka melayu lah katakan. Bukan nak nak mengata tapi bila yg pengutuk tu sendiri mengutuk orang, cubalah pandang cermin dulu. Baka melayu kebanyakannya tak beberapa cantik

    Walaupun seseorang itu selebriti, it doesn’t give anyone an instant right to condemn that person. Korang jugak yg mengagungkan selebrities. Padahal acting, singing are considered jobs too.

    Ii think maybe she looks much better than pengutuk2 kat sini.

    Ohhh I’m so gonna receive lotsa dislikes with this comment. Haha…

    0

    0
  32. Anonymous says:

    bkn nk kutuk ciptaan Tuhan..tp jujurnya sy xsuke tgk anak schawal..xtau kenapa..myb muka ank dia obvious lain sgt ngn muka schawal..xpnh folow prkembangn ank dia sbb xkiut

    0

    0
  33. shaz says:

    weh cha lawa kod…mlot mcm longkang

    0

    0
  34. Orang tengah says:

    Tiar.. Nama tu Bakhtiar ke Tiara? I keliru, keliru mcm u make up kn scha. Lemau aku dgn ceta ni

    0

    0
    • Anonymous says:

      Tiar…- Bakhtiarap…hahahaha..pakcik blk tanam jagung lah x pyh mekup2 lg

      0

      0
  35. joyah pok pek says:

    lelaki kalau make up kan memang keras aura dia…maybe sebab rmbut palsu scha pakai ni jugak kot nmpk keras…make up dia remind me of Bunga Chinta Lestari

    0

    0
  36. Anonymous says:

    Mekup ja x lawa…tpi scha lawa tanpa mekup jurumekup tulah salah..mekup mcm pa lg…jantan p cri kja lain ..x pyh nak jdi jurumekup lah…scha cri jurumekup lain..x pasal2 org kutuk ko

    0

    0
  37. Bapokpokpok says:

    Eh si bapok Mua ni. Tak kisah orang kutuk mekap dia konon. Mase kene komen kat IG pasal mekap dia, bukan main mengamok sampai mencarut sebut siyal semua ada. And dari yg aku bace, orang yg komen tu suh dia jangan cakap macam kampung and orang tu yg suggest dia defend makeup dia yg buatkan orang panggil Scha tu bapok. Time dapat suggestion tu dia mengamok sakan. Ni tibe2 dia “tampil” kononnye atas kerelaan sendiri and cakap tak kisah kene komen? Eh bapok Bakhtiar, mekap ko mmg gaya bapok. Dah siap ke belum siap ke mmg gaya bapok. Betul orang IG tu cakap, dah bape banyak si Scha dah habiskan kat dia. Tukar la angin try mekap lain plak. Bapok ni tak sedar diri.

    0

    0
    • menate says:

      Ala ko ni. Kalo dia tak terencat macam AA menate. Tak bapok la namanye. Kbai.

      0

      0
  38. Anonimes says:

    Bapok mekap ni acah2 diva sbb tercalon kategori mekap selebriti pilihan. Penat je scha jadik artis. Sudahnye bapok tukang mekap yg lagak terlebih. Sekutu backup ramai tau. Kat ig la. Kalo kat sini aku rase mampos kot dia ni.

    0

    0
  39. Jade says:

    Make up is like art, that differs from one’s perspective to the other. You are naturally beautiful and i think you look gorgeous. Bless you and your life Scha.

    0

    0