Written by AbangNara | May 27th, 2015

Nampaknya surat yang ditulis oleh GURU XYZ kepada Yasmin Hani telah menjadi viral dan dibaca oleh jutaan rakyat Malaysia. Di dalam surat tersebut, satu perkara yang telah disentuh oleh GURU XYZ ialah pemakaian Yasmin Hani. Ramai yang tidak bersetuju dengan GURU XYZ apabila menggunakan pemakaian Yasmin Hani sebagai salah satu point di dalam suratnya. Bagi mereka, ia tidak relevan dengan isu yang sedang dibincangkan.

yasmin hani

Salah seorang pembaca surat tersebut, Wardina Safiyyah telah tampil mempertahankan Yasmin Hani. Wardina menganggap menggunakan point pemakaian rakannya itu adalah sesuatu yang sungguh ‘low’. Tulis Wardina:-

wardina

Abang Nara tak reti nak translate sebab ayat yang digunakan oleh Wardina agak tinggi. Hehehe. (sebenarnya malas). Jadi kalau ada yang rajin, tolonglah buat translasi di ruangan komen. Apa pendapat anda?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

129 responses to Isu Guru Rotan Murid, Wardina Safiyyah Pertahan Yasmin Hani

  1. zabedah zabit says:

    geli la wardina ni..
    suhh..suhhh pi jauh2…. bajet bagus je

    0

    0
    • Anonymous says:

      apa cikgu xyz ckp tu betul.. bila nak tegur org kena tgk diri sendiri dulu.. wardina pulak knp nak sokong cara pemakain yh..sptutnya sbg rakan retis awak yg ajak dia tutup aurat bukn backkup cara pemakaian dia… org tegur supaya dia tahu yg dia buat tu salah…

      0

      0
      • Middle person says:

        Menegur secara terang2an tu menghina namanya.. Kalau cikgu xyz nak tegur cara pemakaian yasmin hani pegi private email kat dia ka apa.. tak kisahlah cikgu xyz tu tak setuju dengan pendapat yasmin hani..tapi part cara hidup yasmin hani tak payah lah di tekan kan dalam surat tu. Kita semua belum tau lagi cara hidup masing2 macam mana…ok peace!

        0

        0
        • Anonymous says:

          memang kita tak tahu cara hidup dia.. tp kita berhak tegur dia cara pemakaian dia… bila org membiasakan diri untuk lihat benda yg haram itu biasa.. maka lama2 nanti org x rasa itu satu dosa…

          0

          0
        • how says:

          cikgu nowadays ada sesetengahnye yg cepat melatah (bukan semua sbb I ada jumpa cikgu yg sgt professional). salah ke org yg bkn dlm profession guru nak bg pandangan utk menambahbaik pendidikan negara? jgn la ego..mcm kita la bila tgk penyayi dan pelakon kita akan komen suara tak sedap, berlakon kayu..
          sama la mcm lain2 profssion yg melibatkan org awam secara langsung, contohnye polis, doctor, nurse, bomba semua akan dikritik.. tipu lah klau cikgu2 takde yg kritik psl kerja org lain.. kena terima la..

          taknak kena kritik dgn org awam meh ler kerja kat production line kilang secara shift ni.. takde org awam yg nak pertikai tapi mmg sll kena bambu dgn org atasan la.. hehehe..

          0

          0
        • Apa yang aku komen ni?! says:

          Setuju ..Korang suka ke tiba2 masa korang makan kat mcd tiba2 ada org tegur “Eeee gelojoh nye ko makan,,tu haa sos tomoto kat pipi tu!!” Tiba2 semua orang kat tepi tengok. Malu tak? Rasa ter HINA tak? Dah la time tu mulut tengah mengunyah2 makanan haha!

          0

          0
        • cik lala says:

          Saya tgk ada cikgu kat sekolah yg kadangkala keliru samada dia tgh mengajar or tgh berleter.. ada cikgu yg mengajar dgn gaya bahasa tgh melepaskan dendam yg membara.. kenapa yer?

          0

          0
        • Anonymous says:

          Erk. Yang herannya. Aku baru baca pendapat Yasmin, tak ada pun burukkan dan salahkan guru atau cara sesetengah guru. Dia cuma bagi pendapat dia apa yang dia fikir. Kalau guru berkenaan tak setuju, tiada paksaan untuk ikut pendapat dia bukan? Kenapa cikgu tu sadis sangat mengutuk orang lain dan memberi pandangan buruk terhadap orang. Pendapat je pun, bukan mengatakan cara itu salah malahan tiada pun nampak mempunyai niat memburukkan. Cikgu xyz tu cikgu tengah menapouse agaknya kenapa touching lebih cikgu oiii.

          0

          0
        • minah jambu terlajak habis says:

          ape yg betol Nye percakapan cik gu di dlm surat dia ?? skarang ni isu rotann bukan isu pakaiannn bodoh nk mampos korang2 ni semua lah ! kenape di sentoh tentang pakaian ?????? cik gu tk perlu cakap pasal pakaian ysmin…sengaja nk dolak dalek nk menagih simpati konon2 Nye ape yg dia cakap tu semua betol ! podah !!

          0

          0
        • sahabatpena28 says:

          kt kn tegur bnd yg salah… cara pakaian yg x tutup aurat..dedah sana sini ptt ditegur…bnd tu haram.. klu Allah murka..bala bkn jatuh kat dia sorg..smua kena sama.. ini yg masyarakat skrg x paham… sensetif x kn tempat..dh buat bnd haram..dtegur..marah plak… jth maruah bagai…yg dok langgar perintah Allah tu..elok sgt ke? teruk mentaliti org skrg…

          pasal merotan tu… msg2 ada pendapat tsendiri… mcm mn yasmin yakin pendapat dia betol.. cikgu XYZ tu pun punya pmikiran yg sama..dia pun rs dia ada hak pertahankn pendapat dia.. begitu jgk org lain..

          yg pntg..kt smua kn terima hakikat…bdk2 skrg mmg smakin teruk akhlak dan agamanya.. rotan atau x..slagi x blk pd ajaran islam sbnr..slagi ada role model yg dok tnjuk perangai x elok…pakai seksi…x tutup aurat..x takut dgn Allah… slagi tu..ank2 akan terikut dan susah nk dididik dgn cara yg betol…

          dan dlm x sedar kita dok tanam dlm fikiran ank2 kita..pakai seksi xpe..x tutup aurat xpe..luar nmpk jahat xpe..janji hati baik…amalan masing2… x baik tegur org terang2.. jth maruah bagai… skrg..mmsg fikir la.. ada akal ada iman… muhasabah la diri tu.. mmg dosa masing2..tapi ingt…klu Allah murka..bala kena kat smua..bkn si pelaku dosa smata…

          wallahualam….

          0

          0
        • aminah says:

          Alahh cikgu sendiri pun takkan suka klau ada cikgu lain yg berkasar or rotan anak kandung dia sendiri.. byk jer aku nmpak kwn2 aku yg bekerja sbg cikgu merungut bila anak diaorg kena marah oleh cikgu lain kat sekolah.. bila cikgu anak dia komplen anak dia lambat dlm kelas pun ada yg nk melenting walaupun dia sendiri cikgu..so fikir2 kan lah yer…

          0

          0
        • Mat Sahdo Kay says:

          Cikgu XYZ tu pun bahlol juger, apa kena mengena dan relevan nya isu pakaian Yasmin Hani dgn rotan plak? Bodoh2 je argument cikgu tu kan? Orang tak tutup aurat x layak menegur ke? Kalau salah apa salah menegur. Malu lah Cikgu XYZ tu. IQ selevel kerbau. Nasib baik tak mengajar anak aku. Puiii….suruh laki dia rotan dia baru tahu langit tinggi rendah. Baru kena kritik dah melenting…

          0

          0
        • Anonymous says:

          cikgu xyz tu kenapa x pakai nama sendiri yerk? takut kena siasat sama kementerian ker? berani keran benar takut kerana salah. :(

          0

          0
        • budak jahat tapi manja says:

          alah kesian cikgu terober sentitip…baru kena kritik sikit dgn retis dahhhh….. meroyan.
          mcm mana nak handle budak yg nakal mcm aku ni?

          0

          0
        • Irfan says:

          Cikgu XYZ tu bukan pengajar malah penghukum juga ya. Fonfuan2 pakai tudung pun sanggup/rela digesel body/tetek oleh artis K POP so hujah cikgu tu adalah serangan peribadi. Shame on you.

          0

          0
        • ywrth says:

          apa kata kita buat experiment kat yasmin ni..
          1) guna psychology untuk dia menutup aurat
          2) guna rotan untuk dia menutup aurat
          agak2 mane yang berkesan kat dia? kekeke

          0

          0
        • aini says:

          betul tu…nk menegur biar la jgn smpai mengaibkn org..yasmin pn hnya beri pendapat saja kpda umum & bukannya menghentam secara personal kpd cikgu xyz tu….wlaupn bnyak cikgu yg bagus & professional yg saya prnah jumpa tp masih byk juga cikgu yg x menjaga tutur kata & bahasa mereka terutama di peringkat sekolah menengah & yg paling menjelikkan terdpat sesetengah cikgu yg seperti berlagak & bercakap besar seolah2 mereka seperti insan yg perfect.

          0

          0
      • fr says:

        Awak, tolong baca balik apa yang Wardina cakap. Dia tak menyokong cara pemakaian yasmin hani, Dia cakap attacking yasmin hani atas cara pemakaian dia adalah bersifat low mentality, besar perbezaan tu. Points aa yang yasmin hani cakap ada betulnya, tengok secara mendalam apa maksud yang hendak disampaikan daripada mencaci. Peace

        0

        0
        • Anonymous says:

          Cikgu XYZ tu pun IQ tahap budak PMR. Apa kena rotan dan dressing plak dah? Please la. Malu la dapat cikgu camtu.

          0

          0
        • Anonymous says:

          ambil rotan sila jolok cikgu tu…sbg petanda rotan itu bahaya. :)

          0

          0
        • Anonymous says:

          cikgu tu suka la rotan sebab malam2 dia dok main jolok dgn rotan tu jadi peneman. ok baye.

          0

          0
      • One Direction says:

        cikgu,,, exam siang tadi saya meniru. Bukan saya seorang saja tapi semua yang dalam class meniru subjek Fizik.

        0

        0
    • Anonymous says:

      i sokong u..

      0

      0
    • miss lollipop says:

      betullah wardina cakap,
      dia tak de kata yg dia tak sokong rotan,
      cuma bg dia tak setuju cara cikgu tu perli2 bab pemakaian, walau seteruk mana pun orang tu, apa..?? salah ke kalau orang yang teruk bagi pendapat..?? dan kita pulak pakat bash yasmin beramai2, kitakan saudara sesama islam.. kenapa perlu bash, setiap orang ada pendapat dia dalam membesarkan anak, kalau yasmin tak setuju biarkan je la, ada lagi sejuta ibu2 yang setuju kan… kenapa perlu emo??

      0

      0
  2. mutiara says:

    kann..laen kali nak hujah, hujah point aje.
    jgn kutuk2 cara pakai org.
    ye betol die tak tutup aurat, tapi bukan cara dengan memalukan YH.
    kan dah kena cikgu xyz

    0

    0
    • alamanda says:

      mungkin wardina tak dikelilingi sedara mara or ipar duai yg kerjaya nya sbg cikgu. sebab tu dia back up si yasmin tu. bila baca balik wardina ckp ni xde isi pun. pandai ckp je. ishh geram pulak.

      0

      0
      • Semudah XYZ says:

        Helooooo..Aku dikelingi sadare mara cikgu,pensyarah,pengetua.
        Trng2 yasmin hani cuma bg pndpt mcm kite bg pndpt kt pkerjaan lain.
        Lainla jika dia mngatakan dgn cara tk baik. Ini mcm kita bg pndpt, “eh baju ni kalau bg tambah ropol2 mesti lagi cantik”..Bknnya,”eh baju ni baik tkpayah buat la tkda ropol2 mmg tkkn jadi cantik”. Pndngan org,klau tk stuju atau tk suka,beritahu je knape tk stuju knpa prlu buat mcm ni prlu buat mcm tu,dh kata pn hnya cikgu yg tau cmane kn,tk pyh la kot sperti nk bermusuh dn melompat kpnsn mcm la org tu tuduh kerja dia tk betul. Sbnrnya,pndngn yasmin hani dan cikgu xyz dua2 ada betulnya bergantung pada JENIS MURID dan SITUASI.

        0

        0
    • Anonymous says:

      dia tak rasa malu pun x tutup aurat.. kalau dia malu dia x pakai cm tu… malu satu hal…Paling sedih dia tak takut dengan balasan Allah

      0

      0
      • minah jambu terlajak habis says:

        itu dia punye pasall..kau jaga kau punye prangai suda tk payah lah kau nk cakap pasal dosa orang..dosa sendiri tu jaga jangan jaga dosa orangg.. jangan nk khutbah2 sangat kt sini tkda faedah nyee..malu tk malu tu dia punye pasal la badan dia ..dia punye suka laa….!

        0

        0
        • Anonymous says:

          sbb kita ada kita kn tegur.. klu x tegur sama la kita ngn dia.. skrg mmg boleh ckp atau tegur…dlm kubur bru jaga hal masing2..

          0

          0
        • Anonymous says:

          nak tegur g jumpa YH depan2 ko melolong kat BN neh YH tu x bace samdol..

          0

          0
    • Voret says:

      P mampus la semua artis hak puiiiii

      0

      0
  3. Anonymous says:

    wardina again???..boringnya aku dgn kemen tak semenggah si dina nie.
    adoi..ko x reti dok diam ke pompuan?
    le tak best dok australia yg dibangga-bangakan sgt tu sampai tertinjau2 dunia retis kat cni?? zip je la mulut tu wardina.

    0

    0
  4. Anonymous says:

    selalu aku setuju dgn wardina tpi bkn kali ni.. sbb yg memulakn semua ini adalah org yg bkn bgelar guru!! dan ini bkn mnjatuhkn sesama islam wardina.. ini ada sesuatu yg awk dgr pandang.. tpi bkn mngalaminya.. cuba la anda jd guru.. sdangkn ank awk sndiri nakal tentu awk pnah marah atau mngenakan hukuman.. bgaimana utk guru yg mnjaga 1 klas yg jumlah 20-30 murid dgn pelbagai krenah?? melihat x sama seperti merasa..

    0

    0
    • Peah says:

      Setuju!

      0

      0
    • sepp says:

      dia pun penah nk menjatuh kan sesama islam… isu dia dgn ustaz Don dulu… siap bantai ustaz dlm sosial network lg bkn nk tegur cara senyap.. dh viral baru pg bincang…. dia ni kadang ape dia ckp ade betul nya.. mungkin pandai ckp je… Anak2 belum besar lagi… time budak2 mmg diaorang akan takut dgn kita.. dh jadi remaja tu baru tau… berkesan ke x didikan kita…

      0

      0
    • nice says:

      bace sampai habes la ape wardina tulis tu, ade ke die ckp pasal rotan dkt situ,die cuma tak setuju cara cikgu tu yang tak matang pergi kait kan pasal pakaian YH..cikgu tu silap pergi attack peribadi org tu macam die ,patut cikgu tu just jawab pasal isu rotan tu je..cikgu cikgu,hurmmm

      0

      0
  5. cikikaka says:

    hanya cikgu je yg paham mcm mane perasaan jaga anak org kat sekolah. org yg xjadi cikgu ni pandai ckp & berhujah je.
    aku tau pun sbb adik aku cikgu. kdg2 tu ibu bapa ingt cikgu ni hanya mengajar, padahal keje2 kerani pun cikgu buat.
    malas la nk komen panjang..

    0

    0
    • Anonymous says:

      la ye ke..ko pegilah mintak keje jadi kerani kat sekolah kalau camtu

      0

      0
      • Anonymous says:

        kerani tu standard ko…

        0

        0
        • ika says:

          byk mengeluh plak cikgu2 ni.. buat kerja kerani la apa la.. abis ko ingat kerja cikgu tu nak duk depan kelas membebel je ke? cmtu jd penceramah celebriti la.
          adik aku lecturer kat U pun kena buat kerja2 kerani jugak. tak mengeluh pun..

          0

          0
        • linda says:

          nak request satu Cikgu satu kerani ke? kuikuikui..
          data sendiri record sendiri la.. keje lain pun kena buat sendiri la bab perkeranian ni.. lain la klau top management kan…

          0

          0
        • amran funs says:

          klu cikgu wat keja kerani..abis kerani watpe? sibuk menyembang dan makan?
          bila disuruh wat keja..mula la nk merungut…

          ni bnd yg sll kerani sekolah x perasan..tapi hakikatnya mmg mcm tu…
          dia ingt keja kerani tu keja plg teruk dan bz..walhal dia xtau..keja dia la plg senang bndg keja cikgu..

          tp tu la..mmg ssh nk explain… sabar je la cikgu2… dugaan utk pekerjaan yg mulia di sisi Allah..org yg mnyebarkn dan mngajarkn ilmu…

          0

          0
        • jjjkk says:

          cikgu pun sama….berdebat dengan doktor, merungut konon busy teramat kena semak buku banyak….padahal doktor tu lagi busy nak selamatkan nyawa.

          0

          0
        • paris hilaton says:

          memang kerja buat laporan murid2 tu keja cikgu. Tak kan nak suruh kerani jugak buat laporan murid2 kelas cikgu sendiri? Ingat kerani tu tak ada keje ke nak buat.

          0

          0
        • Nadia says:

          doktor tu straight A….cikgu 1A pun boleh masuk maktab macam kawan aku.

          0

          0
        • kisahnyer says:

          cikgu2 ni sll rasa keje dia jer lah yg paling mulia.. kerja org lain ni tak mulia mcm keje dia..maklum lah dia yg mengajar semua org jd pandai kononnyer..
          bila budak tu pandai kononnyer sbb dia lah..tp bila budak tak brp nak pandai tak nak ngaku murid pulak..biasa la tu..

          aku ada sorang cikgu ni.. dia ajar math dan dia sgt dedikasi, beliau lelaki.kelas kami ramai yg tak pandai math tp dia sabar jer ajar.. kena jugak rotan, tp dpt rasa rotan dia ada kasih syg.. dia tak pernah mencemuh kami yg tak pandai ni.. dan hasil usaha dia tu ramai dikalangan kami yg lulus dan dapat A. tp dia tak pernah claim dia yg buat kami pndai. dia citer ngan cikgu lain semua tu atas usaha kami sendiri.

          satu lg teacher perempuan, ajar bi. punya la belagak. rotan, mendengus smpai rasa nyampah nk masuk kelas dia. kami semua ambik tuisyen kat luar sbb kelas dia mmg tak leh blah.. stress je tgk mimik muka dia..
          then bila dpt result, result bi kitaorg kira ok la sbb tuisyen kat luar kannn tp dia dgn bgga citer sbb dia ada jugak yg lulus.. padahalnyer..hmmm

          itulah beza cikgu yg ikhlas dgn tak..

          0

          0
        • najwa says:

          amran funs, mmg la keje kerani tu senang berbanding keje cikgu sbb tu la gaji pun berbeza.. pelik la klau ada cikgu yg membandingkan antara keje cikgu dgn kerani. seperti tak cerdik jer cikgu tu.

          klau dah gaji tu lebih so fhm2 le kena la buat keje lebih. kerani ni tugas pembantu tadbir sekolah bkn pembantu tadbir cikgu. klau kerani tu mmg tugas dia kena tlg buat keje cikgu cnfirm la ramai kerani yg akan ditempatkan disekolah2. ini jawatan kerani hanya di letak kan dlm 2-3 org dlm sekolah. takde jawatan pembantu guru pun diwujudkan di sekolah. jadilah engineer baru la ada asst engineer.. jadilah doktor, baru ada nurse utk membantu..

          0

          0
      • abc says:

        anon.. mesti ko ni bengap kan.. mesti ko ni budak hingusan lagi kan xpaham cikgu dgn kerani tu beza.

        0

        0
      • LOL says:

        lol…ingat kerja kerani taip surat jer ker ??????
        kerani boleh buat kerja cikgu tapi cikgu belum tentu boleh buat kerja kerani.

        0

        0
      • Anonymous says:

        cikgu2 mintak kerani sorg satu sebab nak layan BN, nanti boleh anta emel, hentam sape2 yg komen pasal keje cikgu walaupon org tu komen dari sisi yg baek..huhu..
        cikgu2, macam ko sorg banyak keje, bebab keje menimbun..

        0

        0
    • Anonymous says:

      keje kerani??? please la weiiii…cikgu bknnya cerdik sgt pn nk buat keje kerani…org kpm tau cikgu mmg lembab..x payah tunjuk hebat dgn org luar la..

      0

      0
      • sara says:

        betul.. computer pun tak brp pandai.. klau fb cepatlah… sbb tu mengharap kerani jer.. tp biasanye klau cikgu kat kaw bandar Okay lagi sbb diaorng tau ada ramai lg yg cerdik dr diaorg so attitude lain skit la tak sombong sgt. ada setengah yg tak pernah keluar dr kelompok dia tu, dia ingat dia jer lah yg betul. org lain semua tak cerdik.

        0

        0
  6. MAMA LIZA says:

    Another ustazah segera…Dunia Akhir Zaman…

    0

    0
  7. xx says:

    jap…bukan dulu dia buat komen terbuka kat ustaz don ke? boleh pulak. nape xtegur personal?? haih la…..

    0

    0
  8. joe says:

    Absolutely agree with Wardina. Cikgu xyz tak sepatutnya serang peribadi YH terutama cara pemakaian dsbg sebab tak ada kena mengena dengan topik (rotan murid). Inilah yang selalu diingatkan…bila kita sedang marah..elok bertenang dulu sebelum mulut bercakap (or jari menaip dan viralkan) sebab nanti akan keluar perkataan2 berunsur emo dan dungu yg akhirnya makan diri sendiri.
    How u judge and see others says a lot about urself . Shame on you Cikgu xyz!

    0

    0
    • Anonymous says:

      yh bagi pendapat bukan bidang dia… ibarat tanya buruh ttg keje engineer… ckp boleh la.. realitinya…

      0

      0
  9. xx says:

    Jap, bukan dulu dia ni komen terbuka kat Ustaz Don ke? Boleh pulak. Nape xtegur personal masa tu… Haih la….

    0

    0
  10. ... says:

    pengikut wardina dlm fb pon beriya2 sokong wardina nih .. sampai satu tahap aku rasa zaman kita ni dah ke arah ‘penghibur di sanjung ulama di kecam’ minta jauh kan lah.

    memang point yasmin ada betul.. dan point cikgu pon ada sikit silap .. tapi wardina ni dah kenapa ??? defend retis kah ? .. aku harap cikgu xyz .. sambung balas plz… sori bukan nak kasi lagi hangat ..

    0

    0
    • minah jongang says:

      Before we jumping jumping to konklusi…wardina bukannya defend retis. Dia defend apa yang benar iaitu tak payahlah nak menegur keperibadian org yg tak ada kena mengenanya dengan apa yg diperkatakan. kita ni pun suka apa bagi komen yg merapu-rapu kat sini. bukan pasal nak defend siapa-siapa kan. Dan saya rasa…wardina bukan nak mengagung-agungkan negara org. Dia cuma nak berkongsi pengalaman duduk di perantauan.

      0

      0
      • sepp says:

        yasmin hani pun tiada kena mengena dgn ape yg diperkata kan… wardina pun tiada kena mengena nk dipertahan kan.. dan kau lansung x de kena mengena dgn wardina utk disokong.. kalau dia punya pendapat.. orang lain pun ade….
        memang sekarang segentir orang jadi cikgu sbb diaorang x bole nk bersaing dlm di alam perkerjaan sekarang bile kuar dari U… jadi jalan mudah masuk maktap jadi cikgu… bukan mcm cikgu2 dulu yg mmg semangat jd cikgu…

        0

        0
    • sasa says:

      anak ko mmg baik2 wardina. mcm mane pulak anak2 org lain yg nakal ni? biarkan je? nak tegur biar dari kecik. dh besar nnti susah nak bentuk dh.

      0

      0
    • i see wardina's game n it stinks says:

      yup setuju..wardina ni aku prasan mmg bias…n famewhore menyamar di sebalik alim2 taik kucen..

      0

      0
  11. kek says:

    “jika hari ini perdana menteri berkuasa,jika hari ini seorang raja menaiki takhta,jika hari ini seorang presiden sebuah negara, jika hari ini seorang ulama yang mulia,jika hari ini seorang peguam menang bicara,jika hari ini seorang penulis terkemuka,jika hari ini siapa saja menjadi dewasa, sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa,dengan lembut sabarnya mengajar tulis baca…-Usman Awang
    Terima kasih semua guruku. Ya Allah ampunkan dosa semua guruku.

    0

    0
    • liza says:

      jika hari ini perdana menteri berkuasa,jika hari ini seorang raja menaiki takhta,jika hari ini seorang presiden sebuah negara, jika hari ini seorang ulama yang mulia,jika hari ini seorang peguam menang bicara,jika hari ini seorang penulis terkemuka,jika hari ini siapa saja menjadi dewasa, sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa,DENGAN LEMBUT SABARNYA mengajar tulis baca…-Usman Awang

      so the keywords nye adalah Lembut dan Sabar…

      0

      0
  12. nina says:

    yang ko tu dulu ckp ustaz don tu boleh pulak..xpaham kan…

    0

    0
  13. nana says:

    yes…very true. sebagai seorang guru tak sepatutnya mengeluarkan ayat-ayat yang sebegitu secara tidak langsung mengambarkan peribadi seorang guru yang tidak dapat menerima pendapat umum.

    0

    0
    • Anonymous says:

      pendapt umum yg x bersandar kan agama.. dlm islam pun mendidik kn rotan.. tapi kalau slah la.. kalau x dgr ckp.. tp kalau x buat salah xkn cikgu saja2 nak rotan… hidup di dunia ikut al wuran dan sunnah sbg panduan.. bkn ikut apa org ckp…

      0

      0
    • Anonymous says:

      pendapat umum yg tak berdasarkan agama… dlm islam pun ada ckp mendidik.. klau ckp x dgr.. boleh guna rotan… dlm dunia ni ikut alquran dan sunnah je…bkn ikut ckp org…

      0

      0
    • Anonymous says:

      rotan hanya guna bila buat salah.. kalau ank x buat salah org x rotan… kita nak org x buat salah bukan keje merotan je… sma juga hukum Allah.. bukan nak potong tangan suka2.. tp nak org takut akan hukum Allah supaya org x mencuri.. itu simboliknya…

      0

      0
  14. lolls says:

    my friends seorang cikgu sekolah rendah. hari2 dia akan cerita pasal anak murid dia. especially yg nakal. dari situ aku dah dapat tangkap nakal budak2 sekarang lain, tak macam budak2 dulu. my friends pernah ugut nak rotan dia boleh cakap “rotanlah, saya bgtau mak saya saman cikgu”. and pemikiran diorang dah jauh dgn adanya internet ni. sebenarnya berbalik pada parents budak tu sendiri. kalau parents dia tau anak dia nakal and OKAY je, pukul lah belasah lah budak tu mcm mana pun dia tetap nakal or degil jugak. kita perlu cari inisiatif lain.

    0

    0
  15. Boringgg says:

    Emm bosan la wardina.

    0

    0
  16. Not so like Wardina says:

    Engkau je la betul Wadina oiiii…
    Pendapat ko je yang bernas
    Sekali orang cuit ko… ko melatah juga kan

    Habis elok sangat bahasa ko dok ‘looking down’ dekat ustaz don suatu masa dahulu
    Tegur guna media sosial is very ok la untuk ko seorang…

    0

    0
    • Anonymous says:

      Ntah! Menyampah ngn wardina.. Mcm sngaja nak cari publisiti je… Diam je laa!!

      0

      0
  17. bunga kacang says:

    patutnya abg nara xpyah publish emel cikgu xyz tu…xpsal2 jer viral…jadi pertikaian masing-masing…turut mengaibkan orang plak tu..ish2

    0

    0
  18. MuakAku says:

    Alah…dia pun dulu seksi gak si dina nih…xyah tunjuk baik la klu masa muda pakai baju kain tak cukup…

    0

    0
    • Anonymous says:

      Ko ni .. npe ko xungkit je pasal saidina abu bakar buat jahat sblm islam.. hidayah milik Allah.. bila org dh berubah jgn nk banding sikap lama dia.. dasar bawah tempurung. Org yg bila btaubat n taubat die diterima tandanya die xulang dosa silam dia. Allah terima ko lebih2 ko dijamin syurga ke ungkit aib org

      0

      0
    • Anonymous says:

      bodohnya si MuakAku ni yek…mmg bkn dr kalangan org berilmu awak ye…kita bkn tgk sape kita yg lepas tp lihat sape kita sekarang n masa depan..

      0

      0
  19. Lara says:

    Satu jer yang I wondering, budak-budak yang cikgu rotan tu, macam mana yer mak bapak dorang? adakah mereka seperti YH atau the perfect Muslimah Melayu?
    Just curious.

    0

    0
  20. liya says:

    Eh apa kes yg wardina tegur ustaz don? Xthu pape pn..
    sah2 artikel ni yg melaga2kan org jer…
    As a teacher, relax aje la…YH,cgu XYZ n Wardina….sabo jela….smua kna brdamai…

    0

    0
  21. zaza says:

    bila artis mau jadi good2, sbb artis yg tinggi pendidikannya benda2 cenggini dorg tak amik port.

    0

    0
  22. Bobby says:

    SEBENARNYA HEADLINE BEAUTIFUL NARA NI YG BUAT KORG BERTELEGAH. YASMIN CAKAP LAIN, LAIN YG DI SAMPAI KAN. WARDINA CAKAP LAIN, LAIN JUGAK YG DISAMPAIKAN. FIKIR2 KAN LAH

    0

    0
  23. cikgu tu emo lebih says:

    Ak nk ckp 1 je yg die kutuk bju YH xcukup kain die lupe ke BANYAK CIKGU TAK PAKAI TUDUNG..yg tu la yg ajar bebudak jadi jahat..pendidikan kt skolah salah… kat rumah mk bpak alimmmm..same situation…pk2 la

    Moron punye cikgu.. berenti la jd cikgu.. ni mesti keje tpakse.. nk gj lebih.. keje len xdpt

    0

    0
    • Anonymous says:

      Cikgu xyz ckp : Sebelum menegur urusan kami, alangkah lebih baik anda mengurus diri anda dulu yang tidak cukup kain berpakaian, yang mungkin menjejaskan akhlak anak anda sendiri. sesungguhnya seorang murid yang baik itu adalah hasil didikan ibu dan bapa mereka. dan apa saja perbuatan dan sifat mereka di sekolah, adalah kerana apa yang mereka lalui di rumah. <—- sbb xcukup kain akhlak tjejas.. cikgu yg pakai skirt kain belah xpakai tudung akan menjejaskan akhlak kat skolah. Cikgu xyz ckp camtu… CIKGU tau

      0

      0
      • Anonymous says:

        tula pasal…apekena kaitan pakaian dgn akhlak?ini minda tertutup ni…cikgu xyz ni bkn cikgu kot…ahli gosip tegar je kot…saje nak kenakan yh

        0

        0
  24. Anonymous says:

    Lantak korang la hai..balas membalas statement plak..diam sudahh..

    0

    0
  25. Anonymous says:

    Kalau aku jadi YH, aku diam kan je xyah bg statement dah…
    Kalau aku jd cgu XYZ, bt xtahu je lah,x terkesan pon,janji bt keje ko..
    Kalau jd wardina,aku bace je gosip sambil mkn kuaci..dah cukup!

    0

    0
  26. nur arin says:

    Dah baca statement wardina..dia x izinkn bn tulis ape2 psl die..delete jela post ni bn..

    0

    0
  27. dakwah ibadat taklim khidmat says:

    Ikut sunnah nabi la. Akhlaq mmg kne jaga, pemakaian tu akhlaq juga, ape yg low nye. Entah apa2 jadi nya artis2 malaysia ni. Ada yg nak ikut logik sahaja, ada yang nak campur logik dan agama. Kalau faham agama, maka logik la agama. Xpayah nak memandai2. N jika yh dah tegur secara terang2, qisas la. Nabi bersabda (lebih kurang) : sesungguhnya aku diutuskan untuk menyempurnakan akhlaq. Malu itu sebahagian dari iman. Malu pakai la baju tutup aurat, bila tutup aurat jaga lah adab.

    0

    0
  28. Anak Zaman Sekarang says:

    Tak yah la nak gaduh2. Kita jaga la anak2 yg diamanahkan Allah tu dgn baik. Jgn manjakan sngat anak2 tu. Jgn menyusahkan org termasukla GURU GURU. Sy ada seorang anak buah, terlalu dimanjakn mak bapak. Sikit2 nak backing anak. Tak leh kn jentik Last2 dah jd HANTU skrg ni. Nasihat sy kat GURU GURU klu dah tak jln dgn smua cara tak yah la rotan. Biar la nak JAHANAM kat budak tu. Dah mak bapak zaman skrg tak nak anak dorg kn rotan wlupun dah buat ksalahn pling teruk.

    0

    0
  29. sahabatpena28 says:

    mmsg nk betolkn pandangan sdiri.. x salah pun nk sokong pendapat YH atau nk sokong cikgu XYZ… rotan atau x, yg pasti slgi x didik bbdk skrg dgn agama… slagi tu la bbdk ni mbesar dgn miskin iman..miskin akhlak…

    soal pakaian plak… x salah nk tegur terang2.. org buat dosa terang2 xde org melenting plak…sdgkn tau Allah dok tgk..tp pkai seksi..dedah sana sini..dan byk lg la bnd2 lain yg seangkatan… mana lg penting? perasaan manusia atau pandangan Allah pd kita???

    ingt..klu Allah murka..bkn dia sorg je kn bala…kita smua kena sama… so pakat2 la buang mentaliti nak jaga hati org buat dosa lebih dr nk jaga agama… malu la dgn Allah…

    0

    0
  30. Anonymous says:

    cikgu xyz deserves to be fucked right in da pussy.

    0

    0
  31. KwangX3 says:

    cikgu xyz x punya ketahanan mental. kalau kenyataan yasmin ni pun boleh mbuatkan cikgu tu melenting, apatah lagi berdepan dgn budak2 yg nakal. cikgu tu sendiri membuka pekung nya. syabas.

    0

    0
  32. aku yg anti gomen says:

    Tu sebab kerani tak buat kerja..sbb tu ko buat kerja kerani..kdg2 keje gamen ni byk gi kluar rehat,gi mkn,cukup time balik..mana kerja nk berkat..itu lah kenyataan..

    0

    0
  33. dotdot says:

    ye guru2…tgas guru ckup mendidik d sekolah,selebihnya biarla i/b uruskan..kerja 1 ibadah,aggaplah ini ujian utk setiap pekerjaan yg kita lakukan…skit,sush,sng haya org yg berada ditmptnya sja akn merasa perit lelah..pejmkn mata,pekakkn telinga dgn komen2..lkukn dgn ikhlas,insyallah Allah permudhkn sgalanya..

    0

    0
  34. Anonymous says:

    lately ni..si wardina kuat pulak mengkritik..bila rasa ilmu dah penuh didada…bila rasa dah muslim sgt..kdg2 boleh jd riak..
    dulu sblm ko bertudung kehidupan ko tunggang langgang..keluar masuk pub..jd bila da berubah ni low profile sudah..yg ko sibuk nk menonjolkan diri ni knp..takut org lupa ko ke..jd mcm abby abadi..kejap ok..kejap meroyan post bende merapu..
    rotan mmg perlu..diringi dgn psychology method..means bila rotan kita explain knp kena rotan..mak bapak skrg ni cepat melatah..kene rotan sikit da kata cikgu mendera..nk saman bagai..bdk skrg mcm hantu..tgk la kes buli kt sekolah..sepak terajang..tu sebab tk kene rotan la tu..blm lagi kes bdk belasan thn..spender pun mak bapak belikan lagi..dah pandai main dlm semak..ape kes..

    0

    0
  35. anyone says:

    Aku bukan guru tpi aku tetap x setuju kat yasmin hani. Dia ckp mcm dia tu pandai. Korg yg dok komen itu ini psl guru, nnti kang anak tu dah x reti apa2 dok kutuk guru jUgak. Bila guru dah denda murid kang ada jugak mak bapak dtg nak bedal guru. semua nak blame kat guru. anak kna jentik sikit trus nak report polis. Yg guru dok handle murid bmasalah tiap hari diorg senyap jer.media pun 1 hal jugak, guru buat silap trs nak jd headline, korg lupa ke dlu2 guru yg ajar korg mbaca mngira. kita sepatutnya hormat kat kerjaya guru, sebab kta smua brmula dr kosong , diorg yg isi otak kita dgn ilmu. Tnggungjawab diorg sma mcm ibu bapa kita… banyak lg aku nak ckp, tpu x larat nak taip. last skali, aku nk ckp, selamat hari guru.

    0

    0
  36. nil says:

    uuwowww….ramai yg backup wardina…ramai juga yg down kan cikgu tu.
    Sorry to say jika apa yg hendak dikatakn ini trkeluar drpda tajuk asal. Mana2 pun sya tdak sokong sbnarnya..2 2 sya kasihan.
    Oklh, jika wardina hendak salahkn cara teguran cikgu tersebut. Sebelum ini wardina prnah membuat komen terbuka kpda Ust don…dan dgn merendah diri ust don trima, tpi knpa wardina tdak secara peribadi hubungi ust don itu sndiri atau text/inbox ust don..ini tdak, secara umum wardina komen. tidakkah itu juga menjatuhkn air muka seseorg..?
    wardina boleh backup yh tu..backuplh…cuba kita lihat, wlau bukn artis pun..rmai lagi, rmai umat islam yg berpakaian tdak senonoh, rmai pelakon islam yg sggup melakonkn watak2 yg jauh terpesong, berpeluk, tidur sekatil dan babak yg dibwa itulh yg ditayangkan satu Malaysia…knpa wardina diam..KENAPA?..memang kita akan salahkan pihak2 berwajib yg tidak tegas,..namun jika kita rasa diri kita MAMPU menegakkan segala yg tdak betul why not kita lakukan jgn diamkan diri..BERSUARALAH biar pihak2 yg berwajib MUKA MATA walaupun selama ini mereka sedar. FINAS terus tayangkan babak yg tdak sepatutnya ditayangkn…biar pun FINAS kata oh..babak itu,..oh babak ini sudah ditapis..TETAPI..?
    Kita dihebohkan dgn kehidupan pelajar pintar iaitu safiyah yg kehidupannya bolh dikatakn trumbang ambing..dan menjadi P*****r. adakah wardina tegur wartawan drpda menerbitkn cerita safiyah itu?..kerana cerita itu terang2 telah membuka aib si safiyah..tetapi kita buat tak kisah..kita katakan jadikan itu satu kisah teladan..KENAPA..?kerana dia pelajar pintar..KONONNYA,LAHKAN…dia jauh dari negara kita..SO WHAT.
    pada saya kisah cikgu ini SMALL MATTER… semua kita, trmasuklah sya juga..jika kita sudah berada diluar kewarasan pemikiran..apabila hendak membalas sesuatu teguran itu sudah pasti ianya sudh trkeluar drpd tajuk asal. Contohnya samalh bila kita hendak beli satu2 brg itu..kita takkn beli brg itu sja..pasti akn tambah brg yg lain. Zaman dlu kala, budk sesama budk kelahi/brgaduh org tua x masuk cmpur tau..zaman skrg bila budk bergaduh org tua trpksa campur tngan.knpa..?sebb pengaruh persekitaran.
    pada cikgu tersebut..jlnkan tugas anda,..selepas ini jgn keluarkan apa2 komen..buat sakit kepala je. wardina..just tumpukn pada yr study…di msi masih rmai lgi mata2 wlaupun dh rmai mata2 yg tak bolh pakai..
    So nowaday hidup ini berserah dan tawakal shja kepada ALLAH SWT inshaAllah.
    para pemimpin yg gagal memimpin rakyatnya..itu antara dia dgn YANG ESA..
    so kita ni dduk diam2…masih bnyk amalan kita yg kurg.

    0

    0
  37. melati says:

    Aduiii lagi sekor meroyan Wardina ni….hahaha..ni mangkok ayun dua ekor ni sebab kawin gan Org biasa jer…Wardina kena kincing ingat kawin gan Arkitek kaya lah, tapi hampehhhh….tk kaya maner pun, pastu meroyan, kalau tk nk anak di rotan antor ler anak tu kt Sri Cempaka ker Sri KL ker international School ker…mangkok ayun dua ekor tu mampu ker??? Ni nk hambak mai ni saya dulu kena rotan gan Cik gu laaani dh ader 3 buah umah , paling murah 450 K …Wardina gan Hani ko Ader…mungkin mangkok ayun ni dulu tk pernah kena rotan gan Cik gu sebab tu lah tk mampu antor anak kt Sekolah Swasta pastu komen Cik Gu Gomen…, Wardina gi terjun KLCC tu..aritu komen pasal Ustaq sekarang sokong Hani plak pasal guru…hakikat nya Wardina hidup serderhana , ingat kawin gan Arkitek kaya lah tapi biasa jer …Meroyan lah Wardina…walau pun mulut saya cam Gampang tapi aper yg saya ckp btol….hehehe

    0

    0
  38. masing-masing ada cara tersendiri..bagi aku selagi merotan tu taklah sampai membunuh..ada banyak cara merotan yang diajar oleh RASULLULLAH dan merotan tak semestinya menggunakan KAYU…banyak bende yang boleh digunakan..THINK OUT OF THE BOX…

    0

    0
  39. Miss Setia says:

    Kalau malas nak translate apa wardina cakap then buat apa nak feature comment fb dia kat blog beautifulnara ni? bukan dia dah ckp dia tak benar kan mana2 blog amik comment2 dia tanpa persetujuan dia ke? Respect lah sikit

    0

    0
  40. Anak Zamam Sekarang says:

    Kate GURU menghina YH tp bleh gak kate org LOW MENTALITY. Tak ke menghina mentality org. Nak backing pun backing ler. Nak tegur CIKGU XYZ tu pun biarla berpada2. Maybe ada keterlanjuran kata2 kat situ tp kita yg nak menegur pun kenala BERHEMAH. Klu mcm ni ler gayanya tak pndai habis ler citernyaa. Pokoknya HORMATILAH pekerjaan org lain. Mana2 skop pekerjaan pun mmg ada yg buat onar. Ada yg tak betulnya. Tp ttp ada jg yg ikhlas bekerja. x yahla nak tuding itu ini. Biarla ALLAH SWT jer yg menilai KEIKHLASAN kita dlm bekerja.

    0

    0
  41. cikgu sekolah says:

    Mohon wardina n yasmin jadi guru sblm bg komen.. setiap org senang berckp bila x merasai.. kalau dh merasai baru tahu. So thibk first, merasai pengalaman dulu..then baru ckp..

    0

    0
    • mama aqil says:

      setuju sgt wlupon sy bukan guru, tp wardina yg nk melenting apesal ntah..ke terasa zaman2 die jahiliah dlu..??

      0

      0
  42. Cantik says:

    Beautifulnara team..suka ek tgk org bergaduh ssame sndiri..hmm..post yg elok-elok dh la ye..ckup la post isu yg boleh wt org bertelagah ssame sndri..x baik la cmtu tau..peace.

    0

    0
  43. melati says:

    Yg jadi Isu Wardina ni selalu nk buat Onar, aritu gan Ustaq arini nk join sekaki gan Hani , zaman kejatuhan anda dh abis Wardina tk yah nk cuba selit2 skit ker , Wardina gi join Zizan kangkang tu yg dressing cam Bangla dtg Malaysia tu..hehehe

    0

    0
    • Anonymous says:

      Wardina … tak payahlah nak komen lebih-lebih … pasal agamalah itulah inilah

      0

      0
  44. mama aqil says:

    sy xrasa cikgu xyz tu tegur cara yg salah..
    betulla tu ape cikgu tu ckap..kalo betul didikan yasmin hani..dr kecik lagi..die pnye pemakaian xde laa sangat barat mcm skang ne,,
    pendek kata yasmin hani xyah tunjuk kepandaian sgt nk nasihat para2 cikgu kat msia nie..wardina + yasmin hani = you all just fake!

    0

    0
    • Anonymous says:

      sy rase kalau betol didikan cikgu xyz tu dari kecik lagi, taklah die dok hina dan memaulakn org tentang pakaian org secara umum, tetapi sekadar tulis nama samaran tu..
      baling batu sembunyi tangan

      0

      0
  45. Medina Hajj says:

    Sy rasa wartawan pun jgnlah rajin melayan artis/selebriti yg suka nak bg komen yg tak berapa bijak. Bila bagi komen tentang agama, mrk akan melebihi ustaz ustazah pilihan. Bila bagi komen tentang topik semasa pun ke laut. Duduk lah diam-diam dibidang anda sendiri, kalau itu bukan kepakaran anda. Tapi tidak semua artis/selebriti itu tak bijak cuma kalau diperhatikan mrk ini lebih byk senyap drpd menonjolkan diri tidak tentu arah. Itulah kelebihan orang yg berfikir sblm berckp. Tidak sama mcm tin kosong.

    0

    0
  46. Anonymous says:

    bg sy cikgu xyz tak professional..cepat sgt melenting bila dah terpijak ekor.. seorang guru sepatutnya tahu adab2 menegur kesalahan org lain dgn berhemah.. semua org berhak mengutarakan pendapat..sy sokong dgn statement wardina.. cara cikgu xyz menegur pakai yasmin hani mmg menunjukkan tahap rendahnya mentality guru xyz..

    0

    0
  47. Anonymous says:

    Ingatlah, jangan pernah menegur ditengah orang banyak dan dengan bantuan orang lain, lakukan empat mata, pilih tempat yang melindungi privasi, bersikaplah profesional, jangan mempermalukan orang tersebut didepan orang lain…khas untuk cikgu xyz

    0

    0
  48. rena says:

    Isu pasal ‘merotan’ nie isu umum. Pasal pakaian Yasmin nie isu ‘personal’. So Cikgu nie yg dah buat salah. Memang zaman sekarang nie ‘merotan’ dah tak relevan. Zaman kita dulu kebanyakannya bengap, kekadang kena rotan, tarik telinga etc sbb hal2 yg kecil2 jer…kita cam bodoh2..let it be. Budak2 sekolah zaman sekarang nie kalau kita buat cam gitu, alamat tayar kereta cikgu hilang ler petang nanti. Diaorang lagi advance & pandai berfikir…kira Yasmin cakap tue ada kebenaran.

    0

    0
  49. Anonymous says:

    Poyo lah Wardina ni … dulu kau slam Ustaz Don cara terbuka gak … oh kau buat takpe

    0

    0
    • Anonymous says:

      a’a..yg die slam Ustaz tu..die dh lupe agaknye..pandai ckp..mentang2la public figure, blh la nk tulis n senang nk viral..die memaham org sbb die penah dlm situasi mcm tu dulu..come on la..move on..

      0

      0
  50. aku kesai ke says:

    Saya setuju dgn wardina n yasmin hani,kwn sy ade sorg tu cikgu penolong kanan hal ehwal murid dia sllu cite dgn sy mslh bdk2 skolah dia…ade yg cikgu tangkap tgh beromen dgn rakan lelaki bwh meja..stkt merokok tu mmg byk la kes bdk2 skolah dia..sekolah menengah pinggir bndr…bg sy xpyh rotan la bdk2 cenggini..lantak diorg la nk jd ape..bkn ank2 kita pon…lgpon mak bpk skrgni xsuka kn rotan2 bagai..kalau dorg tanak blaja biar je..cikgu ajar le bdk2 yg nk blaja sajer xpyh pening2

    0

    0
  51. hazirah says:

    Kadang2 sy terfikir jgak, apa tujuan website beautifulnara ni diwujudkan. Pernah tak team beautifulnara bermuhasabah sekejap kebaikan dan keburukan website ni kpd masyarakat. Kalo hanya akan menggalakkan masyarakat mengutuk, mengumpat sesama sendiri, alangkah baiknya jika laman web ni ditutup. Terlalu byk kemudharatan dari kebaikan. Xde satu manfaat pun yg sy bleh dpt dri website ni. Xde penambahan ilmu, xdpt nk membentuk akhlak dan xdpt nk menjalinkan silaturrahim, bahkan menjauhkan sesama kita. Hanya satu tempat utk mengumpul cerita2 yg ada sesetengahnya sahih dan sesetengahnya adalah khabar angin dan fitnah, tempat mengumpul masyarakat terutamanya muslim utk mengutuk dan mengumpat. Kalo lah beautifulnara boleh ambil masa sejenak utk muhasabah sekejap, pasti jauh lebih baik dari menghabiskan masa utk menaip tiap2 perkataan utk disiarkan dlm website ni. Manusia sentiasa lupa tp Allah xpernah lupa. Setiap perkataan yg ditulis pasti dihisab.
    Dan selalu sy terfikir, beautifulnara tidak pernah menerima sebarang surat terbuka dari pembaca menyebut tentang bahayanya membawa berita dan cerita yg tidak sahih?
    Dgn rendah diri, sy merayu kpd team beautifulnara utk memikirkan kembali tujuan asal website ini diwujudkan.
    Dunia semakin tua, dan kematian terlalu dekat. Moga2 kita tidak terlambat utk bertaubat. Moga2 nyawa kita tidak ditarik ketika menulis ttg keburukan apatah lagi ketika kita menulis utk mengutuk dan mengumpat sesama insan.
    Allah tak pernah lupa. Dan Allah tak pernah mungkir janjiNya.

    0

    0
  52. anon says:

    Wardina ni mmg suka menyibuk and cari publisiti murahan. Semua bende dia nak masuk campor. Simpan je pendapat kamu utk keluarga kamu….Duk jelah diam2, jaga anak2.
    Dlm islam pun kita dibolehkan rotan anak kalau dia tak nak solat, so kenapa cikgu2 tak blh pulak kalau anak2 murid perangai mcm setan. Kalau murid2 yg baik dirotan barulah patut dijadikan isu. Tu akibat takleh nak pukul or rotan lah yg skrg ni ramai sngt mat2 rempit. Cina kuat disiplin anak2, sb tu anak2 dia org well behaved & berjaya dlm pelajaran…..
    Wardina…..l think you shud mind your own business…

    0

    0
  53. Anonymous says:

    so sad on comment wardina..pegangan wardinah ni sangat2 mengelirukan. bukan kah suatu masa dulu dia pernah komen pasal ustaz don daniyal secara terbuka di media sosial?

    0

    0
    • Anonymous says:

      comment dia ade cerita pegangan dia?!kenapa awk keliru?hal dgn ustz don tu dia minta uztaz don perjelas bukti hadis…which is misscom je mcm nampak gayanya haritu

      0

      0
  54. wardina syial says:

    wardina ni mcm pompan yahudi bising x tentu pasal mcm ambik kisah hal org lain padahal mulut cam syial

    0

    0