Written by AbangNara | January 10th, 2013

Walaupun AJL27 telah berlangsung kira-kira seminggu, baru hari ini Uji Rashid tampil di Utusan Malaysia untuk meluahkan isi hati tentang kontroversi yang melanda dirinya. Selama ini memang tidak pernah sebarang “statement” dikeluarkan daripada pihak Uji Rashid.

uji rashid

Untuk anda yang tidak tahu, Uji Rashid telah dipilih oleh Yuna untuk menyanyikan lagunya sebelum digantikan oleh Aizat di saat-saat akhir. Bagi Uji Rashid, cara dirinya disingkirkan adalah sangat tidak sopan dan tidak beradab.

Sebaliknya saya kecewa dengan cara mereka ‘menyingkirkan’ saya tanpa adab dan sopan seperti sepatutnya. Saya hanya diberitahu tiga hari sebelum majlis anugerah berlangsung. Ketika itu mereka sudah memilih Aizat menggantikan tugas saya, sedangkan pelbagai persediaan sudahpun saya lakukan sebelum itu. Saya anggap ini penghinaan kepada artis lama seperti saya. Sepanjang 38 tahun menyanyi, detik-detik ini adalah sesuatu yang paling mengecewakan saya.

Abang Nara sebenarnya pelik kerana baru-baru ini boss TV3 iaitu Ahmad Izham Omar memaklumkan bukan TV3 yang menggugurkan Uji Rashid. Sebaliknya keputusan tersebut telah diambil oleh pihak pengurusan Yuna. Memang agak confusing di situ. Susah nak pastikan siapa sebenarnya yang berada di pihak yang benar.

uji rashid

Apa-apa pun, kepada Uji Rashid, bersabarlah. Pasti ada hikmah di sebalik dugaan ini. Abang Nara pasti selepas ini akan lebih terbuka pintu rezeki buat Uji Rashid. Yang penting kena anggap ini sebagai salah satu liku cabaran dalam kehidupan. Tak ke gitu?

P.S: Pantai di sebalik gua di Sepanyol

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

129 responses to Ini Penghinaan Kepada Artis Lama Seperti Saya – Uji Rashid

  1. ujian says:

    bila da macam ni mula la sume nak menuding sesame sendiri..sodeh!!

    0

    0
    • sembelit says:

      itu ler pasal…
      aku rase A.Aida yang menjadi dalang!

      0

      0
      • Kak Cham Kuat Gosip & Tido says:

        kadang kak cham tengok artis2 lama ni pun perangai mcm budak2 juga..
        bukan ape, perangai tu kuat sgt sentap! cuba la pikir matang sikit, dh kalau org x nak ko nyanyi, so x payah la nak sentap2.. patut makin lama dlm industri dh boleh pikir benda2 mcm ni sbb dh banyak pengalaman… kan Ramli MS sendiri yg ckp mutu nyanyian Ujie ni x mencapai piawaian AJL! bukan nk menidakkan kemampuan dia.. tp cuba pikir, lbh baik malu sebelum bertanding drpd malu kena hentam sbb nyanyi sumbang masa pertandingan… kak cham x sebelahkan sesapa.. maybe pihak Yuna pun ada silap gak coz x pikir betul2 sebelum wat keputusan… cuma bosan dgr artis2 lama yg sentap menyentap ni! GROW UP!

        0

        0
        • Noks says:

          Tp rasenye dia pon ade hak nk sentap… Giler ape tak sentap kalau tetibe dia dh wt prsiapan, tup2x kena tendang cmtu jer… And xde sape tampil mntak maaf sbb masing2x tunding jari sane-sini… Mmgla dia artis lama… Tp artis lama pun ada perasaan jugak walaupun dh lama… dia dh brpuluh2x tahun mnyanyi… Tp org pandang dia mcm baru smalam pegi ujibakat menyanyi… Baik Uji Rashid, Yuna mahupun Aizat, tiga2x tak bersalah… Yuna dh beri cadangan n serahkan kpd pihak pengurusan… Pihak pengurusan just pantau persembahan Uji Rashid sbg pngganti Yuna… and tetibe, pihak pengurusan yg ntah sape tu rasa Uji Rashid x sesuai bwk lagu tu n x cukup popular utk raih penonton… Dorg cadangkan Aizat. Pihak Yuna ikut jela… Mybe dgn harapan pihak pengurusan dh settle cara baik dgn Uji Rashid… Tp dorang x bgtau pape n senang2x bwk Aizat… Aizat yg hnya mengikut arahan just brlatih jela coz masa dh singkat and dia xtau plak sblm ni Uji Rashid yg spatutnya gantikan Yuna… Dlm hal ni jelas pihak yg xnk mngaku brsalah tu yg brsalah… Silelah tampil ke hadapan n bersihkan keadaan

          0

          0
        • Ratu minah jambu merah / biru says:

          memang betol cakap uji tu kalau ye pon nk singkir mesti ada cara tol tk bang nara…..bukan setakat cakap je macam cakap macm kt kedai kopi or kt kopi tiemmmm …..penyanyi baru pon kalau di singkir secara macm sial ni mesti ada rasa marah jugak n sakit hati ! bodoh punye orang2 yg singkirkn uji ni….. mentang2 lah uji ni penyanyi lama dorang suka2 aje nk buat macm tu ! suka2 aje nk singkir kn dia ! ingat ape penyanyi lama dh tkde VALUE ke !!! orang2 yg singkir kn uji ni dorang ni macm kurang ajar tkde sikit sopan pon asal boleh jeeeeeeeeee…….tkpe la uji sabar aje lahhhhhh al maklom lah si Yuna ni kan AMARIKA jadi dorang ni nk kasi hormat la kannnnn…………kalau jambu tkpe la jugak huh !

          0

          0
        • Amier says:

          Bezanya layanan artis lama dan baru dapat kita bandingkan dengan Barat dan Malaysia. Kalau di negara barat artis lama kalau keluar dipentas semua hadirin berdiri memberi tepukan gemuruh, penghormatan kepada mereka tinggi.
          Mentaliti orang kita…sepertimana kita lihat, kalau mereka artis lama bersuara, kutukanlah yang dapat..taksedar diri,kubur kata mari,perangai kebudakan dan sebagainya.
          Bila terdengar lagu lama kumandang diradio, kadangkala aku search nama penyanyi tu di internet nak tahu wajahnya.

          0

          0
        • Anonymous says:

          nara tlg jgn delete comment2 yg tak menyokong neelofa.. apesal ko jaga sgt neelofa tu? klau artis lain di kutuk tak de pulak ko nak delete kan….

          0

          0
        • apasal Raja Minah nak menyibuk pasal lagu Yuna ni? ko pergi cuci jamban boleh tak?

          0

          0
        • NAK KOMEN nEELOFA PEGI MASUK ENTRY NEELOFA LAH BODOH

          0

          0
        • INI SEMUA SALAH CAWAN KOPI MAHAL IKEA AIZAT TAK TAMPIL MINTA MAAF

          0

          0
        • kek chocolate says:

          dorang kan dh inform kat kak uji 3 hari sebelum AJL….singkir tanpa sopan ape bendanya….aizat pun buat practice 2 hari jer sebelum AJL..tu bermakna lepas mereka singkir kak uji..baru diaorg cari aizat…maybe mereka singkir kak uji bersebab…bukan suka2 tuh, kak uji yg terasa sgt, kalau diaorg x hormat kak uji…diaorg tak kan inform apa2 kat kak uji…FAHAM TAK KAK UJI…!!!

          0

          0
        • kak Uji disingkirkan mungkin kerana dia terlupa membawa cawan kopi mahal Ikea seperti yg telah dicadangkan….

          0

          0
        • kak uji, ingatlah lagu ini:

          “WARGA TUA TERAS MASYARAKAT….”

          0

          0
        • Anonymous says:

          btl la kak cham…. ag pun suara uji rashid da tak mcm dulu… sumbangsih sikit.. teringat masa die nyanyi kat mentor dengan Ayish Mentor 5… aduyai.. sedeyhh~~ sah2 statement die dah tulis,diberitahu 3 hari sebelum AJL..oke la tuh… bukan one day before… chill la kat uji…

          0

          0
        • lissah suriram says:

          kak chammm malam td belakon jd doktor ek kt cite ruby..

          kelassssssss ko kak chaammmmmmmmmmmm

          **sori off topik

          0

          0
        • Akus says:

          pertama kali sy sokong 100% pendpt kak cham..

          0

          0
        • Peah Propa Mencik Kak Cham Fukimax says:

          kak cham ni otak letak kt mana? tungu la masa kau dah kertu, orang buat balik kt kau…tau langit tinggi rendah nok…pakai tudung tp gossip sakan. euw

          0

          0
      • segi says:

        Org tua mmg mudah terasa hati.. cuba kalau lagu dak yuna ni x menang ada ke sampai nk ngadu bagai kt utusan ni????

        0

        0
        • Anonymous says:

          betoi3.. da menang jadi isu tetiba…. nyampah mak~ kalau kalah xkan jadi pape la..

          0

          0
        • jue psyco says:

          tak abis2 lagi.. udah ar kak uji rashid oiit!.. elok2 ada peminat hormat kak uji… dengan isu sentap nih.. terus hilang respect kang.. benda kecik je kan.. nak proper bagaimanalagi kah??
          3 days before AJL terang2 bukan secara tetibe buat keputusan baik pihak tv3 or yuna… dan semua orang taw.. yuna tgh buat keputusan samada akak uji or aizat..! relax ar kak uji.. dah rezeki aizat…. kena terima ar rezeki Allah berikan… pasal baju tempahan tue.. slow talk ar gan Yuna… tak yah kecoh2 kat media…. MEMALUKAN DIRRI SENDIRI dan smua pihak kan..?

          agreed with kak cham… dah tua2 perangai macam budak2! matang sikit..

          0

          0
      • mahaguru says:

        haha… sembelit lawak ko mmg lawak

        0

        0
      • Kak Uji sedang diuji…. bersabarlah….

        0

        0
      • amoi says:

        hurm..ni disebabkan lagu terukir dibintang tu menang..kalau lagu tu kalah, sume perkara ni x kuar..isk isk isk

        0

        0
        • ah soh says:

          klu kalah, kuar citer ni : “yuna kesal pemilihan aizat punca kekalahan lagunya di AJL berbanding uji rashid yang dikatakan lebih sesuai menyampaikan lagunya berbanding aizat” panjang x tajuk gosip aku??? hahaha…

          0

          0
      • yUyU says:

        hahahahaha ! tak bleh blah kau punya komen ! hahahhahahahaha *sambung gelak*

        0

        0
    • Kesian Kak Ujian says:

      bukan TV3..maknayanya Yuna dan pengurusan lah yg salah. Kan youolz?

      0

      0
    • sembelit says:

      salah A.Aida la~

      0

      0
    • kak timah says:

      xhabis lagi ke????????????????bagi lah royalti kemenangan kt kak uji sikit bgi sejuk ati dia

      0

      0
    • Laba says:

      Udah2lah tu Kak Uji. Kalau akak nyanyi ok Takkan nak diganti dgn org lain disaat2 akhirkan? Report di buat oleh pemuzik, mungkin Demi menjaga maruah akak juga kot sbb tu depa ganti kan dgn artis baru. First and foremost akak sendiri telah di pilih oleh Yuna selepas tu pemuzik yg suruh tukar siap bg cdgan Nama aizat, so? Akak bising sbb lagu tu juara, Cuba kalah, nak bising tak?

      0

      0
      • Anonymous says:

        bagus jugak peminat kat msia ni tak agung2kan retis lama mcm kat barat tu.. kalau tak, lmbt lagi la dorang nk insaf

        0

        0
    • Selitone says:

      Rasanya aku sendiri paham bagaimana perasaan artis veteran ini…

      Ditawarkan untuk menyanyi dalam sebuah pertandingan besar begini sememangnya merupakan satu penghormatan yang amat besar. Setelah itu, beliau telah melakukan pelbagai latihan sebagai persediaan…

      KEMUDIAN??? disingkirkan…

      Jangankan orang yang berumur… artis muda pun jika diperlakukan begini, pun akan marah juga. Cumanya, yang berbeza ialah CARA DAN MASA bagaimana beliau disingkirkan… itulah punca sebenarnya mengapa hal begini terjadi.

      Sebaiknya, pihak yang menganjurkan dan menawarkan peluang ini mengemukakan permohonan maaf, seterusnya berdiplomasi dengan artis SEBELUM ACARA DIMULAKAN, malangnya ini tidak berlaku….

      Nasihat aku… Di lain hari, jangan ambil remeh perkara ini… jika tawaran dilakukan dengan profesional. Untuk menidakkan pun sebaiknya dijalankan dengan profesional juga, suntikkan elemen kemanusiaan dan penghargaan di atas kesudian menerima tawaran.

      Benda gini pun tak kan lah aku nak ajar… Thehehe…

      Bermaafan itu sikap yang murni…

      0

      0
      • Anonymous says:

        kena tgk jugak situasi mcm mana…mungkin ada sebab tertentu lah kat uji disingkirkan, bukan saje2 nk buang mcm tu…ada sebab tu

        0

        0
        • pili air says:

          klau pk pasal tersentap .. x ke mana pon ..Sepatutnya x timbul isu tersentap ni jika kita sudah tahu kelemahan diri kita .Ini lebih kpd isu ego tidak mahu mengakui kelemahan vokal …yg tidak spt dulu lagi …

          0

          0
        • joyah.. says:

          bukan masalah kena situasi ataupun tak kena situasi anon oit…

          masalahnya cara penyingkiran dia yg tak kena.. 3 hari sebelum, dia still datang buat rehearsal, dan sebenarnya masa tu aizat juga sudah berlatih lagu yang sama.. dia dapat tau pun sebab dia pelik, kenapa aizat pun nyanyi lagu yg sama macam dia.. pakai2 kabar angin jek, dia tau yg dia disingkirkan, kiranya selama ni dia berlatih mcm syok sendri…

          kalau jadi kat hg tak sedih ka..?? baju dah siap, semua dah ready, lagi 3 hari beb.. kalau uji nih mak aku memang kena lempang dah sapa yg aniaya dia mcmnih..

          0

          0
        • Anonymous says:

          abes tu sebelum ni kak uji rehearsal sorang2 ker..kan rehearsal kena sama2 dgn yuna band, ni mesti kes syok sendiri…x ambik tahu situasi semasa…ntah2 org inform awal2 dia jer x tahu… aizat ckp 2 hari jer dia sempat practice…that means kak uji yg ada problem….kan dorang dah bg tau tu…x kan masa nak bg tahu buat mcm majis diraja pulak konon2 nak hormat sgt…org tua2 memang kuat sentap lah, kira ok lah org bg tahu tu

          0

          0
      • Mr.Os Si Bawang Merah manja says:

        bukan soal sentap yg jadi isu utama di sini, soalnya sikap yg tidak profesional dan ‘sikap dah buat salah pastu takde adab nak mohon maaf/perbetulkan secara berhemah’ yg membuatkan kak uji ni rasa terkilan.. manusia semua ada perasaan, tambah2 yg dah berumur ni sensitif mereka tu lain sikit, tambah2 jika di layan dgn tidak sewajarnya.. tak boleh ke pihak bertggjwb tu beralah sikit, kurangkan ego mohon maaf dan jumpa kak uji selesaikan secara bijak.. tak perlulah nak kecoh camni…

        0

        0
      • Anonymous says:

        betul tu abg selitone. ni kalau dlm filem tamil, mmg ada yg kena tikam smpai mati sbb maruah punya pasal

        0

        0
      • Rita vs Ayu says:

        Selitone, itu mmg gambar ko ke? handsome gak ko ni kan?

        0

        0
    • missa says:

      papepun… warga yang lebih tua perlu dihormati….

      0

      0
      • unononon says:

        Yup betul…
        Tapi warga tua pun tak perlu beriya sangat nak menyanyi..
        kalau dapat pergi je nyanyi..kalau tak dapat duk relek sudah..
        ape lah masalah sgt..

        0

        0
        • Anonymous says:

          Bukan nak hina artis tua tapi kesian kat diaorg tak sedar suara diaorg tak mcm dulu dah..tak sesuai utk pertandingan berprestij. Kdg kita kn sedar diri jugak.

          0

          0
    • Cik Purple says:

      Hmm..pelik dengan statement Kak Uji.. bukan ke seminggu sebelum AJL si Yuna tarik diri..And dorang dapat dia sebagai pengganti, which Cik Purple yakin sangat pengurusan Yuna xdelah minta dia all out bagai…just ganti Yuna nyanyi je pun..But Aizat pun just praktis 2hari je sblum AJL..n tak la nampak beriya2 sgt style si Aizat nih.
      Cik Purple faham, Kak Uji mungkin nak wat come back, tapi bab terkilan tu, seolah2 Terukir di bintang tu lagu dia..
      Betul dia dah tua, veteran..tapi bagi Cik Purple, tak salah kalau dia tak ambil hati sgt benda alah macam ni.. Cik Purple lagi kesian kalau dia tak dapat masuk Tilawah Al Quran dari AJL ni..

      0

      0
    • hanna says:

      dah tua2 x payah beria sgt la…bg la yg muda2…kalau xmenang xdenye kecoh camni…saje je propa sumer ni….melebih2…pakat ‘cari diri sendiri’ la plak…

      0

      0
    • joyah.. says:

      kalau uji rashid nih mak aku, memang kena lempang dah yuna nih…

      0

      0
    • CICOng Kai says:

      WEiii jgn lah pjgkan cite ni..anggap je lah seorang nenek tua yg teringiiiin sangat last masuk tv (AJL lak tu!) tapi tiba2 tak jadi lak..mestilah frustttttt. Nak glamer last round tak menjadi..dah siap oder turban lip lap dgn baju ala2 batman dah pun. Tak kira lah suara keluar ke tak janji vogue kat tv mlm tu..nak tunjuk cucu nenek masuk tv lah konon2nye! Nek, nek tak layak lahhh..jgnlah meroyan!!!

      0

      0
  2. Lol.. says:

    Pertama..lol..

    0

    0
  3. jaja tak suka says:

    aku paham..tapi dunia je semua ni..ape lah nak kecoh sangat..adeh..

    0

    0
  4. Anonymous says:

    First second third -.-

    0

    0
    • Rita vs Ayu says:

      Uji Rashid: bersabarlah yer. Artis2 baru yg x menghormati awak tu akan dilayan mcm tu jugak bila dioang tua nanti. Kan Allah Yang Maha Adil tu ada?

      0

      0
    • Anonymous says:

      walau fourth/fifth sekalipun Uji memiliki peminat yg ramai sebelum ini semuanya saing-saing kakak dan abang abang kita maupun ibu-bapa kita.Semuanya bernostalgia so mengapa sanggup hampakan peminat dia. So aku rasa Ramli M.S. dulu pernah dikecewakan tak.. pasal kak Uji asyik nyanyi lagu Ahmad Nawab aje..alasan kata tak mencapai mutu piawaian AJL ! susah payah kak Uji tu berlatih tak ada hati perut langsung dia org ni..

      0

      0
  5. din says:

    1stttttt

    0

    0
  6. Penyanyi Lilit Towel DiKepala says:

    sumernya salah..YUNA !!!!

    0

    0
  7. Dek Nun says:

    Katalaluan: Pihak Pengurusan Yuna !!!!!

    0

    0
  8. baby says:

    tggu jwpan yuna plak…

    0

    0
  9. Bukan Nama Sebenar says:

    Urmmm dah menang kan, mula la kontroversi2 yang pelbagai timbul… cuba kalau tak menang, mesti isu ni jadi LEMAU jek… yang dah lepas tu udah le… dah menang pun kan… tak perlu lah nak panjang2 kan… Ni semua dunia semata… tak payah nak panjang-panjang… tidak sihat untuk industri yang sememangnya kecil sahaja, pusing kiri pusing kanan betemu jua… Baik pikir cara nak dapat redha PENCIPTA kita…

    0

    0
  10. lia says:

    mesti salah Yuna dan pengurusan Yuna. sebab diorg yang bertanding. mesti la diorg yang pilih penyanyi utk menggantikan Yuna. dah tu macam mana diorg nak praktis. takkan la pihak tv3 plak yg aturkan cara persembahan dan nyanyian utk diorg. artis masing2 punya pengurusan la.

    0

    0
  11. yob says:

    Tahun depan kalau ada penyanyi asal xdapat nyanyi lagu sendiri masa final gugur jer terus…xpayah cari pengganti..semak perut jer tengok..

    0

    0
  12. kipas siling dan kipas tangan says:

    suka sgt berbangga LAMA dlm industri HIBURAN.. KEH2..
    mcm lah lama dlm hiburan tuh satu benda yg baik..
    errm.. oklah mybe mungkin dia rasa itu stu MATLAMAT HIDUP diaa..
    tpi aku still rasa LAMA atau BARU sma aja.. setkat HIBURAN -just hibur..

    0

    0
  13. buasir says:

    kahkahkah..xthn btl dgn statement sembelit ckp A.Aida yg jd dalang..aku rasa A.Aida xde masalah kot taja kak ujie rashid bt suntikan.

    0

    0
    • a. aida tersedak dekat Carrefour says:

      bukan suntikan je, nak bedah dari ujung rambut sampai ujung kaki pun dia mampu

      0

      0
  14. bukan aku bg komen says:

    aku rase uji rashid xad misai mcm aizat tu x terpilih

    0

    0
  15. uji diuji lagi says:

    Senang panggil pihak TV3, pengurusan yuna and Uji sendiri lepak semeja.baru xleh nak tuding jari kat satu sama lain.kan senang gitu

    0

    0
  16. merak kayangan says:

    kalo nyanyi sedap,kompem x kine singkir..huahuaa

    0

    0
  17. Kesian says:

    Ini satu pnghinaan…dah tua bngka p0n msih dhina2 lgi.. Ksian

    0

    0
  18. Firda Firdas says:

    mak cik uji tanak wat pembedahan macam A.aida ke.. Go makcik go..!

    0

    0
  19. Anak buluh says:

    tapi aku tak berkenan lah fesyen tuala mandi sangkut atas kepala yuna… buruk… macam fesyen org baru kuar bilik air je

    0

    0
  20. lala says:

    org dah taknak, jgn la melukut di tepi gantang lagi makcik. Takpe la, takde rezeki. mungkin Allah nak selamatkan makcik daripada terus dibuai dalam dunia hiburan. mana tau kalau makcik masih nyanyi dan kemudian menang, ada la syarikat rakaman berlumba2 nak buat album makcik, terus makcik lalai dan leka semula dengan duniawi. Makcik anggap aje la, Allah dah selamatkan makcik.

    0

    0
  21. wakaka says:

    xpayah la kutuk2 sgt2,Dia tuntut hak dia je..klu k0rg jd dia aku rasa k0rg buat benda sama..aizat nyanyi pun bkan sedap mcm bru telan pil kuda,m0dal misai + cawan k0pi kehulu kehilir..aku rasa klu uji rashid nyanyi lg s0dap..0rg lama ad aura ..

    0

    0
  22. Minah tonggeng says:

    Gitu lah org kite yg tua tak dihormati.suara uji memang kelassss.

    0

    0
  23. UJIRASHID ori says:

    alaaa..kecoh la sgt makcik uji nie, org dh bagitau 3ri b4 ajl, pastu apa lak yg xpuas ati? mcm tak phm lak yg org xnak makcik perform sebab ‘key-note’ tak smpai..bertabahlaaa

    0

    0
  24. anak seniman says:

    Tak suka campor tangan pihak ketiga..so plastik!!!

    0

    0
  25. Modjo says:

    yuna/tv3 salah. kalau tak takkan uji terasa dihina. dia pun bukan calang2 penyanyi senior. popular, evergreen dan masih esklusif…cuma dia dah jarang nk menyanyi mcm sharifah aini. penyanyi2 baru ni baru top sket da berangan star…..Siti Nurhaliza terbaik.

    0

    0
  26. Jemah Gossip says:

    ahh..ni sume salah yuna..sore xsedap mane..

    0

    0
  27. Kakak Sentap says:

    Kan diorang dah inform 3hari sebelum pertandingan.. aizat pun berlatih last minit kot.. ni mesti bajet kalau dia nyanyi dia pun boleh menang macam aizat.. kenapa sebelum AJL tak kecoh2.. dah abes AJL baru nak buat kecoh..

    0

    0
  28. Anonymous says:

    ish..ish…kalau sy malu la sb org dh x mahu kita tpi kita asyik ungkit jer…..ok apa 3 hari sblm AJL..kalau tinggl satu hari jer lgi nayo….pada sy la..suara kak uji dh x sepower dulu la…bukan nk mengata..tpi kenyataan…masa dia nyanyi kt mentor dulu…aduhai..sedih mendengarnya…benda dh berlalu..cuba diam2 jer…cepat sgt la sentap…

    0

    0
    • Anonymous says:

      time latihan mmg suaranya x sesuai lagi..bila disedar banyak pihak..untuk kebaikkan bsama…byk yg bri cadangan tukarkan penyanyi gantian..yg berada di tempat kejadian saja yg sedar…

      0

      0
    • Anonymous says:

      sangat2. setuju ngan awak…

      0

      0
  29. zufa says:

    kesian jugak kt UR..tpi perlu di ingat UR kn xcukup oxygen (katenye dlm Kosmo)..xcukup oxygen tu maknenya semput le tu…kalu semput nk bernafas pn susah..ni kn nk nyanyi..cam ner nk high note..mungkin pasal tu la dia org replace..bukan kira retis lama atau baru…retis lama pong kalu xsemput boleh nyanyi..kite xboleh compare AMERIKA ngan MALAYSIA..pe pn UR perlu ingat itu bukan rezeki dia tuk nyanyi di AJL kali ni..ade hikmah yg besar tuk UR tu…SALAM JUMAAT..peace :)

    0

    0
  30. White Lady says:

    Mak Cik Uji Rashid,

    Ni bukan pentasnya untuk makcik bertanding… Akak mengaji lagi baek daaa.. Lgpun smua yg nyanyi tu smua pangkat anak2 cucu2 jer…

    0

    0
  31. cikikaka says:

    baik buat amal & bertaubat… umur pun dah semakin lanjut… suara itu aurat..

    0

    0
  32. Anonymous says:

    mmg dia da xbole nyanyi, msa tgk konsert dj dave live d istana budaya..suara dia hancuss! trima je la knyataan..msa utk ke arah hjg umo..bykkn amal ibadat…

    0

    0
  33. Anonymous says:

    Sore dia dah berat…. sumbang lagi. Itu le sebabnya…. Memang sore dia unik tp masa zaman muda pun sore dia x power, harapkan bantuan machine masa recording.

    0

    0
  34. sentap says:

    lantak pi la kat depa nih …
    yang penting lagu terukir di bintang dah jadi juara pun .
    kecoh2 pun bukan dpt duit pun .
    dpt penat jek …
    :)

    0

    0
  35. Kak Yah says:

    wahai kak uji terimalah kenyataan bahawa nyanyian dah sumbangsih

    0

    0
  36. Anonymous says:

    lainkali jgn suka2 berikan org harapan. sape x terasa

    0

    0
  37. Lelaki Kacak says:

    Statement bodoh dan tersangat tidak matang dari Kak Cham Kuat Gossip dzn Tido…..kepala bertudung tetapi hati tu nampak busuk dan membusuk….simpati kpd Uji Rashid….Yuna dan Aizat pun akan sentap jika disingkirkan secara tidak sopan…bukan artis lama jer….agak2 kalo aku halau Kak Cham Kuat Gosip dan Tido agar jgn buag komen kag sini lagi kalaj hanya menampakkan kebodohan diri sendiri dan menjejaskan imej wanita bertudung boleh tak? Syuhh….shuhhh…shuhhhh…..wanita bertudung berhati hitam.

    0

    0
    • Anonymous says:

      biasalah, nama lagi Kak cham.. trademark kak cham ‘muka hodoh, mulut puaka pastu jatuhkan maruah wanita bertudung’..tak pernah pun dia nak komen yg positif.. tak caya, cuba korang tengok komen2 dia semuanya negatif dan mencaci je….

      0

      0
  38. Anis says:

    bagi aku Uji Rashid tak salah, Yuna tak salah, Aizat tak salah.. yg bersalah adalah PIHAK PENGURUSAN.. silalah tampil mohon maaf kpd Kak Uji.. teruknyalah mereka ni.. sgt2 tidak profesional… yg jadi mangsa adalah yuna sbb kena kutuk tapi yg bersalah taknak tampil ke depan dan mohon maaf !!!

    0

    0
  39. kertu tau diri says:

    Faham… Kak Uji jadi mangsa di sini kerana sikap tidak profesional pihak yg berkaitan. Kak Uji pun kenalah muhasabah diri kenapa dirinya tidak dipilih menyanyikan lagu Yuna di final, digantikan dgn Aizat. Mesti pihak berkaitan serba-salah nak bgtau pd Kak Uji sbg artis yg senior hal yg sebenarnya walhal di satu sisi lain x bgtau pun menyusahkan org lain juga. Mutu nyanyian x semestinya boleh diukur dgn berapa lama berkecimpung dlm bidang tersebut. Sebaik2nya Kak Uji muhasabah diri, anggap ini sbg satu ujian.

    0

    0
  40. mama hot says:

    apa yg hinanya kak??…ada sebab tu..allah xnk bg akak nyanyi r tu..nyanyi aurat kak..bukan tubuh badan je aurat..hina lagi mendedahkan sebarang aurat dr penghinaan yg xseberape ni..xberdosa pun kak org xbg nyanyi……

    0

    0
  41. aku bosan d opis says:

    lain kali artis tu kena nyanyi lagu sendirila.. xpy.h nak ganti sesape. habis cerita! kecoh aaa

    0

    0
  42. Gile ngantuk says:

    haishhh makcik uji oiii..takkan nak bgtau 3 minggu awal kut.. ka 3 bulan awal baru boleh terima?? sudah2 la… takyah la menda mcm nie pun nak heboh2kan.. dari dulu sampai ke harini tak puas2 lagi ka menyanyi….

    0

    0
  43. Anonymous says:

    sonang-sonang nak ilangkan rase sebal tu apa kata kak uji buat cover terukir dibintang mintak tolong si ciko lotak kan kat youtube sambil main gitar dan lagi gempak pakai tudung ala-ala yuna gitu.

    0

    0
  44. jay ai says:

    lebih baik tukar penyanyi sebelum makcik memalukan diri sendiri nyanyian sumbangsih. lagi akan rasa terhina bila orang kutuk bagai….. terima lah hakikat…
    rasanya tahap penghinaan yang makcik rasa tu tak sehebat penghinaan yang yuna terima bila kemenangan dia di tarik balik dulu…. tu lagi kesiannnn….

    0

    0
  45. dewi says:

    alah takkan itu pun nak terasa. kak uji dh puluh tahun menyanyi. xkan xpuas2 lagi?

    0

    0
  46. Ratu minah jambu merah/ biru says:

    helo tv3 lain kali jangan buat gini macm lagi eh ok ! hormat penyanyi lama bukan untok di lupa n di kondem kan n di perbodohkan ok…….mungkin kalau di zaman uji dulu kalau ada Award ajl macm ni mesti lagu2 uji banyak yg menang tol tk….penyanyi2 skarang ni kire untong semua nye adaaaaaa dapt Award dapat duit lagi !!!!! Nama mu uji terukir di hati minah jambu walau pon minah jambu bukan di zaman uji tapi lagu2 uji minah jambu minat sekali terutama skali lagu DINO minah jambu suka hehe kakak minah jambu pon suka hehe..God bless ..

    0

    0
  47. Lagubestbest says:

    Zaman dah berubah.. Zaman skrg u ada kelebihan orang berpusu datang dekat, u tetibe dah hilang kelebihan, sedara mara lalu sebelah pun diorang wat xlayan.

    0

    0
  48. ikam masin says:

    apa apa pun uji rasit artis yg makan garam dulu,dari c yuna tu.. ajl pun satu takut rating jatuh bila uji rasit..
    bawa lagu yuna…pihak pengurusan pun sibuk kan diri..hormat la c uji rasit tu..banyak juga orang malaysia membesar dengan lagu uji rasit tu..mcm yuna baru jee..

    0

    0
  49. ikan masin says:

    yuna masa ni dia yg punya..lain2 hari cucu c uji rashit lagi yg menpunyai bakat besar…siapa tahu kakan..

    0

    0
  50. kak lehot says:

    pihak pengurusan yuna & tv3 lah yg bertanggungjawab @ tak profesional, ngapa x pilih aizat awal2 yg kononnya kenalan baik si yuna sengal tu! Lepas tu cakap vokal quality kak uji itu & ini @ x mencapai piawaian AJL bagai.. tapi u all yg approach kak uji.. why not biar kak uji & aizat kongsi stage bawa lagu yuna yg memboringkan tu … aizat siap duduk & minum bagai.. uwaakakaak…

    0

    0
  51. Hawa says:

    Celuparnya kamu Cicong Kai. Mesti kamu ni kafir laknatullah.

    0

    0
  52. lurus says:

    Yg penting aku benci yuna!!!

    0

    0
  53. Ikan Siakap diternak kak cham/olga says:

    alaaa…..kak uji ni pun jgnla sentap!!!! sebenarnya suara kak uji dah tak power mcm dlu2 tau… mcm semput jer dngr…lek2 la kak uji…

    0

    0
  54. Pudin says:

    Harap2 ada la satu terukir di bintang version Ujie Rashid..kat uTUbe pun nice

    0

    0
  55. papu says:

    mesti ade sbb makcik uji disingkirkan.xkn saje2 org nk singkir kalo suara makcik best.tol x?lgpon dgr kata makcik bru kuar hospital.elok berehat kat umah jela makcik oi..

    0

    0
  56. yunafans says:

    bile yuna dah menang macam ni mulela sume nak menyelam same .
    mase belom menang x kluar pon isu ni?
    veteran atau tidak, bisnes is bisnes. yuna decide yg aizat is good for bisnes, dah. the end.

    talented yuna!

    0

    0
  57. didi says:

    korang semua ni bising lah..dah tau sape menang tu dah la..xkisah la siape yg nyanyi pun..tutup cerita jelah…nak cerite bende same sampai tahun depan pun tak habis dan tak menguntungkan sape2 pun

    0

    0
  58. Anonymous says:

    MOHON KAK UJI BACA BUKU AGAMA APA HUKUM WANITA MNYANYI DEPAN ORG RAMAI… FIRST TIME TERGERAK HATI NK KOMEN DALAM BLOG NI

    0

    0
  59. cindela says:

    kesian kalau dah tua begitulah nasib kita …sabar jelah….kak Uji. Peristiwa ini juga patut jadi pengajaran kepada artis-artis veteran yang ingin buat come back. Tak ramai orang yang akan bersimpati dengan kita sebaliknya kutukan yang kita dapat….lagi sakit hati…kepada yang mengutuk tu sedarlah anda pun akan jadi tua ….suatu hari nanti …dunia hiburan memang tidak berhati perut…hanya menonjolkan yang cantik-cantik aja….bil dah tak cantik dah tua anda akan di buang seperti sampah..

    0

    0
  60. Biba says:

    Saya salahkan Yuna whoever they are, Yuna sendiri or pihak Yuna! Nak tanya why does Yuna only or mostly on BET TV? Well, I’m just curious that’s all.

    0

    0
  61. hanz says:

    Apapun nenek Uji mmg dah x boleh nyanyi lagi. Kalau nyanyi pun dah x sedap dengar. Saya peminat nenek uji sejak sy kecik lagi, sejak tahun 70 an lagi. Dulu mmg sedap tapi sekarang anda dah expired lah…

    0

    0
  62. zufa says:

    to uji rashid…redha, redha & redha..bila kita redha kita tidak akan menyalahkan sesiapa pong dlm setiap perkara. bila kita renongkan ade hikmah didalam setiap kejadian yg berlaku..so to uji rashid..xyh nk salahkan sesiapa n xperlu berbangga sangat dengan diri sinri..to manusia2 yg tersebut jangan melakukan kesilapan yg sama di lain kali..peace :)

    0

    0
  63. wak tegur says:

    jgn telalu obses mengejar rating… beri peluang org lain pula terlibat dlm AJL…jgn asik2 muka yg sama….hingga melihat kpd barisan juri kita dah tau lagu dn penyanyi mana yg jdi pilihan….kita nak lihat tokoh2 pemuzik Rtm pula jadi ketua juri!…mana perginya adnan abu hasan, manan ngah,johari saleh, kasim masdor dn ramai lagi…tak gitu?

    0

    0
  64. obat kanker says:

    artis memang cantik oy, walapun dah tua masih cantik

    0

    0