Written by AbangNara | July 16th, 2014

Amboi sejak Azad Jazmin bagitau yang dia sudah beli Ducati Diavel selepas menyertai satu perniagaan, ramai pula yang menuduh pelakon ini memperdaya wang orang ramai menerusi perniagaan Multi Level Marketing (MLM). Hari itu tak silap Abang Nara memang si Azad nie cakap dia buat bisness MLM, tup-tup hari ini di Harian Metro, Azad memaklumkan yang perniagaannya yang disertainya itu berkonsepkan Networking Marketing, bukannya MLM. Mungkin hari tue tersilap informasi kot.
azad jazmin mlmAbang Nara tak tahu dan tak berapa pandai untuk membezakan apa itu MLM dan Networking Marketing. Kalau tanya Abang Nara yang rendah ilmu ini, nampak macam sama je kedua-duanya. Namun menurut Azad, konsep pemasaran yang disertainya adalah berkonsepkan perniagaan berangkai di bawah Rania Marketing. Kata Azad:-

Mereka salah anggap dengan konsep pemasaran ini. Sebenarnya, kita ada produk untuk dijual iaitu produk kosmetik Rania dan perniagaan ini ialah Networking Marketing (pemasaran berangkai).

Kebetulan saya adalah orang pertama yang dilantik untuk jadi stokis dan bertanggungjawab mencari stokis lain yang berminat untuk menjual produk ini. Itu saja.

Saya tidak pernah berniat nak menipu dan ambil jalan mudah untuk jadi kaya tetapi ramai yang tidak henti-henti tuduh saya jual air liur saja.

Rasanya lebih baik kalau orang-orang itu cuba fahami dan dekati dulu jenis perniagaan ini sebelum buat tuduhan dan jatuh hukum.

azadRasanya kalau nak terangkan secara mudah, Azad adalah stokis besar dan dapat produk Rania Marketing dengan harga murah. Kemudian Azad akan cari stokis-stokis lain untuk jual produk tersebut dengan ambil sedikit keuntungan. Rasanya konsep Networking Marketing macam itulah kot. Konsep sebegini memang sering diamalkan oleh penjual produk kecantikan di Malaysia. Untung memang boleh dapat banyak kalau kena caranya. Tak apalah Azad, yang penting kita berusaha keras untuk anak bini. Kalau orang tak faham, kita terangkan. Tak gitu?

P.S: Harga lesen D dan B2 naik mulai 14 Julai

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

32 responses to Ini Bukan MLM Tapi Networking Marketing – Azad Jazmin

  1. Baby AA says:

    Mula2 labur…..pastu lebur. Next ?!

    0

    0
    • USE YOUR BLOODY BRAIN !!!!!! says:

      Sama la tu, bruh.

      Nama lain utk MLM- network marketing, piramid dan Ponzi scheme (USA). Menurut laporan akbar Times UK, hanya 10% orang2 didalam company Amway buat keuntungan. Business Study Ethic melaporkan..90% ahli2 MLM buat duit di USA kurang dar US 5k. MLM hanyalah angan2 kosong yg menguntungkan orang atasan bukan dibawah. Network marketing may technically be legal (tak salah) tapi ianya hanya angan2 besar yg sukar dicapai. Tepuk dada, tanya selera. Lantak korang la.

      0

      0
      • Serik says:

        kenyataan paling bangang..mlm membantu melayu (atau… nak mengaut untung sorg2?). opah ko…duit habis labur utang bertambah. sial.

        weh, ko artis boleh la jual name..yg manusia2 biase kat bawah2 ni, ape cerite????..merana jd downline?? mlm ke..networking marketing ke..samer je lah. semua nya pakat2 ambik komisyen dan jadi downliners.

        jadah ko ni, bebual mcm kitaorang bodoh..choiiiiii….hak tuih la orang2 mlm nieh.

        0

        0
      • Olga says:

        allahualam…kesian cara org melayu tarik org dgn menunjukkn kekayaan..sorry aku rsa cara ni sgt phathetic.. cube suh theyols tunjuk balance sheet & income statement company tu dulu skit..nescaya nan hado!!!! guna cara lebih educated please. selalu nye org wat ni sbb malas. bkn rajin, tp malas nk bersabar dlm cari rezeki. gunakan status artis suruh orang2 awam labur. kesian pd yg telah rugi… :(

        0

        0
        • sentap says:

          aku elergik betoi dgn balance sheet n income statement.. perhh ase nk demam.. tp olga ni napak cam budak baek bulan ramadan ni.. alhamdulillah

          0

          0
        • Tipah Kurma Buruk says:

          MLM…laknatulah.
          Penipu… Yahudi punya konsep…menipu Melayu.
          Tuih…

          0

          0
        • Tipah Kurma says:

          Ni mamak punya kompang, kasi semua org bimbang…Nendia punya nak temberang…. Nie cheq.. semua org tau networking marketing nie semua pakat nak bagi jahanam org jaa…

          0

          0
        • Pathetic says:

          yelah geng2 mlm yg suka bg anak bini mkn duit haram jek yg tuduh org lain xphm biz lah, dengki sama melayu lah, pemalas xcari downline lah, xwat marketing sungguh2 lah..korang yang xsampai 5% jek betul, 95% org melayu yg berbelas thn rugi byr personal loan bank rakyat semua salah kan?? for ur info, donald trump kaya sbb real estate, golf course etc. bkn sbb biz menipu network marketing ni. short term je pun kalau bg pulangannya yg xberbaloi. celik la mata. cakap pada geng2 korang. xyah join…

          0

          0
        • KikiLala says:

          Nara, nak cerita —-Kiki Kamaruddin pasal kes pukul apek dgn steering tu. Please….please.

          0

          0
        • Olga says:

          sudahhhh…sapa pulak kiki kamaruddin ni nok?
          geng si ostezah arbakyah ke?

          0

          0
      • Fakkar says:

        Sorry lah, semua ikan2 besar yg kat atas tu adalah Cina2 yg nak tengok Melayu2 hancur.
        CNI dan UPTREND….hancur. Sikit hari lagi HERBALIFE dan COSWAY pula. Di “atas” kayalah…yg kat bawah…merangkak carik downliners. Penat tak berbaloi. Cis….hindarkan. Dah buang untung apek2 tu labur kat business casino dan matawang plak. Buat pening kepala je join MLM ni. Penat je dapat bruh. Kesian melayu2 ditipu dek apek2 tu ye? Tu la, bodoh sombong. Segi syarak pun cicir. Dah berapa nak halal.
        Stop it lah.

        0

        0
      • opsssssss says:

        Tokay gelang ajaib pakai bentley tu apasal masih keje makan gaji dgn astro? kesian yg kena tipu, amik loan ribu riban…sampai sekarang masih membayar utang…saperka itu?

        1

        0
      • simpatiamat says:

        Kalau kata unutngkan orang atas.. bekerja dgn tokey tu bukan mengkayakan orang atas..makan gaji dengan company besar tu gji naik pun seciput tu bukan mengkayakan orang atas ker?.. ada bos bgtau kerja rajin2 i bagi u 100k!.. kirim salam…MLM mmg ada dlm sistem bussiness tapi kena pastikan comapny dengan sistem mesti betul… Istilah kayakan orang atas ni mmg sinonim dengan orang yg berusaha bersungguh2 tapi tak berjaya .Yes ini mmg kesian punya kes pasal company yg hardcore susah.. tapi kalau xberusaha langsung istilah baru mula dah berakhir.. buat kerja seciput tp claim yg aku buat kayakan orang atas.. yg ni kes mmg BANYAK GILER… kes harap 5D.. duduk diam2 dapat duit..puiii…Tapi bisnes is bisnes..yg penting kena jujur lah.. ada je bisnes kedai tudung ke makan ke MENIPU.. ada org bising?…. Please if you r not familiar with SEMUA type of bussiness..DIAM…semua orang ada hak untuk selidik kaji.. tengok .. buat la selidik la dulu jangan sampai tertipu.. beli barang pon kalau rosak boleh tukar jer.. bukan mintak duit balik… ada term and condition baca… ANDA BIJAK MEMILIH..jangan sampai tertipu.. tu la tunjuk balik diri sendiri pasai apa BODOH benak sgt… tak suka MLM tak perlu buat xde paksa bai.. Kadang2 yg cakap serik tu buat pun tak pernah… DENGAR jer …PLease weyh…Jgn duduk katak bawah tempurung… YES xnafikan MLM mmg banyak yg bullshitt!!!… tp bukan semua!!!..xper nah tgok org jd jutawan??.. confirm masih katak bawah tempurung… wes…. cukup2 lah menipu.. bukan surveyor g tengok dieorg kan?.. CAKAPPPPPP je….Ramai sgt org bergelar jutawan.. xjutawan.. ada smpai hartawan… berduit la.. dripada susah kerja gji rm500 ada jd JUTAWAN!…. sama juga bisnes konvensional pun ramai yg kaya kan… tp ada pekerja kan… tu lagi dasyat.. comfirm makan gaji.. kayakan BOS!….no CHANCE at ALL… aku tgok yg mengutuk MLM tu BANYAKKKKK sgt.. org MLM tahan je.. sbb belajar sabar…PAs ni yg nak kutuk aku berlambk2.. berbakul2… teruskan CAKKKKKAPPPPP!!! korang… cakap xhabis2.. duit tak cukup salah kan kerajaan .. puii.. camni la bangsa melayu… MELAYU MUDAH LUPA>>>

        0

        0
    • Datin Semah says:

      aku berani kerat jari, lepas 6 bulan…duit tak masuk. herbalife dah nak lingkup. uptrend dah berkubur. sesuai la melayu2 otak lembu. hidup semak hutang sebab bodoh. ilmu cetek tapi angan2 nak buat business…belum pernah aku nengok orang buat MLM jadi jutawan la wei. toksah nk berkelentong dan berMLM la sangat haih…

      0

      0
    • Raja Bomoh says:

      mula2 pujok..lepas tu..masing2 lingkop!
      next?

      0

      0
    • lan says:

      Network marketing memang tak sama dengan multi level marketing.. cuma ramai salah anggap dan telah mengkategorikan ni perkara yang sama. Dan orang2 MLM pun ambil kesempatan menipu kononnya bisnes diorang network marketing..

      0

      0
    • Jom buat networking dengan diet atkins. hehehehe

      0

      0
      • ubi says:

        prof hariz, hang bukan prof pon..suka sgt hang menempel kat blog org len, nk soh org bukak blog hang,please jgn over sgt, nti org meluat, skali sekala komen xpe lah, ni scroll bwh2 pon masih ada komen2 hang punya…jgn over sgt promote blog…buat biasa2 je ok

        1

        0
  2. hakim says:

    Sama le tu Multilevel Marketing Dgn Networking Marketing. Org MLM mmg x ckp MLM tp ckp Network Marketing. mcm biasa nak tarik org joint bawah die. Dh biasa dengar dah..hihi

    0

    0
  3. Melati says:

    Hahahaha…sama lah tu…,,ajak lah Rozita Che Wan join..dia kan tk cukup RM15hinggit lagi nak beli BMW X6 tu..hahaha apalah bingai sgt pasangan ni..

    0

    0
  4. Anonymous says:

    aik hari tu kata join MLM samapi dah mampu pakai moto besar, wife pula tgh tunggu loan lulus untuk beli keta evo…cakap tak serupa bikin

    0

    0
  5. Aku LELAKI says:

    Orang tgh syok duit masuk memang akan gelap mata, dah tak pandang sekeliling. Takpelah, kaut duit sebanyak mungkin sebelum NM/MLM anda lingkup dan terpaksa membayar hutang2 org lain yg mungkin “tertipu” juga. Good luck.

    0

    0
  6. KikiMEMALUKANkaumHAWA says:

    iklan kejap.
    tertengok video wanita yg bernama KIKI.mamalukan kaum hawa.what she did to that uncle was rude.we are MALAYSIAN.we have learnt on how to respect elderly.BUDI BAHASA BUDAYA KITA.plus that uncle dah ckp baik2 kot.banyak cara nak settle bende tu.

    0

    0
  7. Meluat says:

    Wei KikiMEMALUKANkaumHAWA, kau tu yang memalukan kaum hawa dengan menyebarkan kisah Kiki kat sini. Ya, dia buat banyak salah dalam kes tu tapi dia dah minta maaf dan uncle tu dah pun maafkan.. tapi kau masih sebarkan cerita ni dan memburukkan dan aibkan dia. Perangai kau lebih teruk dan memalukan.. macam kau baik sangat dan tak pernah buat kesilapan. Bawalah berita yg baik2 dibulan mulia ni.

    0

    0
  8. wakdok says:

    Biarlah dia nak cari rezeki yang halal untuk keluarga dia. :)

    0

    0
  9. yuhuu says:

    Tgk si azad ni tingat aku ngan Paria mabuk dpn umah aku….

    0

    0
  10. allaboutmoi says:

    aku cukup meluat dengan MLM people. Dari A*way, ke Her**life, ke C*sway, whatever. Ada dulu friends yg in the beginning were friends but when they wanted to see you not to say hi but to sell things, maka sayonara bye bye. Org Cina bikin business, suruh Melayu jual dekat org Melayu. Masuk semua kampung. Ada satu tu siap buat personal loan jual corset konon nak kuruskan badan. Satu corset seribu lebih. Thinking after stuffing your face with food kita pakai corset nyah. Moral of the story, there’s Stupid born every minute.

    0

    0
  11. fuadahmad27 says:

    salam semua..

    cube berfikir sejenak..abaikan perkataan MLM or network marketing dan cuba fokus..anda ade satu barang/produk/servis utk dijual/diniagakan..anda pon bukak satu kedai..rase2 ade org nak beli?mestilah kene ada strategi pemasaran utk org beli produk anda..buat flyers bagi kt org ramai..iklan kat internet..mcm2 lagi laa kn tp rasa penat x nk jage kedai pastu buat promotion lg..mcm mana nk buat memasarkan produk anda dgn cara lg mudah?yess..upah orang utk sebarkan ttg produk anda dan berikan mereka komisen..simple?itulah strategi semua org yg berjaya dlm perniagaan buat..jgn tuduh mcm2 jika x kaji hujung pangkal..majoriti org melayu mmg benci marketing tp just beringat 9/10 kekayaan mmg dtg dr perniagaan dan kenyataan itu tidak pernah berubah..nak tanak je kan =)

    0

    0