Written by Bella | May 31st, 2016

Awal Ashaari dan isterinya Scha Al Yahya sering dilabel sebagai ibu bapa yang “overprotective” terhadap anak mereka Lara Alana sehingga membuatkan sesetengah peminat merasa sedikit meluat kerana tidak boleh mendekati Lara.

Namun, pasangan ini ada alasan tersendiri apabila meminta agar peminat tidak terlalu mendekati Lara dan mencium pipinya.

Melalui akaun Instagram Lara, ada sebuah foto yang dimuat naik dimana pipi Lara terkena alahan dan terdapat ruam merah dibahagian berkenaan. Berdasarkan kapsyen didalam foto tersebut, ibu bapa Lara menjelaskan anak mereka terkena alahan kerana terlalu ramai orang yang mencium Lara.

Bila Mommy or Daddy kata jangan kiss Lara, bukan sebab diorang eksyen or sombong, sebab Lara ni ada eczema. Lipstick merah yang Auntie semua pakai tu can cause this to my face. So next time if jumpa Lara, takyah kiss / gomol / picit / pegang okay? Kita selfie je. Harap semua faham. #eczema.

Kan mudah kalau dari mula lagi Awal dan Scha jelaskan perkara ini, tidak adalah Lara terkena alahan. Semoga Lara cepat sembuh.

Sumber Berita : Instagram Lara Alana

129 responses to Ini Adalah Sebab Mengapa Awal Dan Scha Larang Peminat Cium Pipi Lara Alana

  1. lananodin says:

    Cian lara ada eczema. Tapi, Napa comel sgt? tula semua auntie geram nk kiss/gomol/picit/pegang… get well soon lara.

    0
    0
    • Corse 848 says:

      Aku dlu pernah bwk anak masuk opis..adele sorg mamat dlm opis ni pengotor..selalu intai dia kat meja dia..taik mata..taik hidung masuk mulut..time dia pegang anak aku..punya la resah gelisah..siap kiss lg..lpas tu cepat2 aku basuh muka anak aku..aku paham perasaan awal ngn sha ni..hahaha

      0
      0
      • Anonymous says:

        alahai awal hoi, eczema ni bukan semua sebab orang2 cium laaa. ada gak sebab faktor persekitaraan, cuaca panas lembap, habuk, bulu kucing, hama, debunga, makanan.

        please..educate yourself.

        0
        0
        • Kuis Sket says:

          saper taw, mungkin si lara allergic pd bulu2 si bapaknya.
          kita tak boleh dengar satu pihak je kan?

          0
          0
        • Channing Tatum says:

          this is one of the effects from exposing your little daughter in the early stage of her life to become FAMOUS. the price you have to pay as parents and the quest to become… famous. who are we to blame now? people or…parents? think!

          0
          0
        • Anonymous says:

          entah2 dia alah pada muka mak dia yg macam…bapok. opsss!

          0
          0
        • Anonymous says:

          Please educate yourself first. Eczema juga disebabkan oleh allergens such as all the chemicals dalam make up termasuk lipstick. Sbb tu org yg ada eczema digalakkan untuk avoid benda2 macam ni. Even sabun pun diorg kena guna special soap. And yes, persekitaran, cuaca and so on pun boleh sebabkan eczema, but bukan itu je and x semua org sama punca dia.

          0
          0
        • Anonymous says:

          Entah2 allergic kt benda lain cakap org cium. Pegi la buat test…

          0
          0
        • nurul says:

          Anak saya 2 tahun, masih belum pernah pakai bedak due to eczema, shampoo rambut dan badan guna Cetaphil. We parents struggle to ensure our kids in good conditions, kesian tengok merah2 dan kadang kids cry sebab gatal, and when this things happened, memang rasa upset. Please understand, banyak faktor yang menyebabkan eczema. Lain kids, lain trigger.

          0
          0
        • Anonymous says:

          kalau aku pon x bagi org sembarangan kiss anak aku… ntah apa penyakit org tu ada.. mana kita tau… protect anak kita tu tanggungjawab kita… kalo anak sakit… lagi x seronok..

          0
          0
        • miss opppssss says:

          betul.. saya sendri ada eczema… on off…. biasa sbb pemakanan, cuaca, habuk… so far xpenah pula mulut and pipi saya kena eczema (oooppsss)…… tapi seriously, ciuman bukan faktor eczema… please google byk2 pasal eczema ni ya….. and tlg check pemakanan lara ni sebelum melarat….

          0
          0
        • Student medic says:

          Salah Satu sebab eczema maybe sbb allergic dengan apa apa benda yang sensitif dengan kulit dia. And boleh jadi lipstic antaranya . jd tak salah kan sebagai langkah berjaga Jaga. Kemain suruh orng educate diri sendiri

          0
          0
      • wtf? says:

        mnyalahkn org2 yg cium ank kau mmg failed lh. kakak aku umur dh 40an dh kawen…ada gak eczema ni. doktor ckp sbb…makanan. seafood x boleh langsung. xkan kot ada orang cium kakak aku. suami dia abang ipar aku je lh dok cium.

        0
        0
        • Anonymous says:

          Ko igt kulit kakak ko tu selembut dan sehalus mulus kulit baby kerr..?? kulit kakak ko tu dh kerepot n keras 40an la katakan. ko tonyoh kulit kakak ko ngn kertas pasir xde nye jd naik eczema merah2 mcm baby tu.. alahaii cuba branak dlu dik. ko rs sdri bila ade ank & outsiders dtg cubit2 n cium2 ank ko mcm mn..

          0
          0
        • wtf pergi mampos says:

          lerr, kakak aku ada tu sejak kecil. ko yg bahlol ko ckp org plak. please lh bitch. simpan sket bleh kebodohan ko tu.

          1
          0
        • Mozart says:

          Who cares about your 40 years old sisters…they are Lara’s parents, they know well their child.

          0
          0
        • sje komen says:

          bangangnyela ko ni wtf. mmg what the fuck btul.hahaha

          1
          0
      • minah jambu kebanggaan atok says:

        mak bapak pun tonggong semacam huh. kesian sgt budak tu. asyik merayap 24 jam je kerja….bawak anak2 tu mcm orang nomad badawi ke hulu ke hilir mcm dah x mampu hire maid kt umah, kau kenapa awal huh?

        0
        0
        • Anonymous says:

          jom pakat2 gomol si awal. sape..nak???

          0
          0
        • AkucintaNico says:

          I would rather bawak anak ke hulu kehilir dari tinggalkan kat maid. Bahalol punya parents je pass kan anak dijaha maid 24 jam. Aku sokong Awal n scha. Aku x paham knapa mesti sibuk nak cium anak orang. Orang melayu ni tak reti personal space. Tapi Scha n Awal, this is what happens when your child are too exposed on social media. Followers yg tak reti personal space ni rasa macam dah kenal sangat anak you sebab dah macam ibarat ” selalu jumpa”.

          0
          0
    • kak nam says:

      bawak bertenang ibu2 semua. bawa la wipe dan Dettol kemana saja.

      0
      0
    • Kak Mah says:

      sebab tu la ada perkidmatan pembantu rumah woi.

      ingat maid tu utk siram pokok , cuci tandas dan lipat baju korang je ke? tinggalkanlah anak tu kt umah. ko expose butper…budak tu kecik lagi. ko gi kerja anak maid jaga la.

      parents pon bengap nak mampos!!!

      0
      0
    • kendall jenner says:

      tulah..jgn terlalu expose anak…semua keletah lara nk dipertontonkan, acik2 pun semua geram la nak kiss lara tu…anak dah famous mcm artis..

      0
      0
    • Manusia Biasa says:

      “ECZEMA” adalah ALASAN yg bernas dan mesra untuk semua peminat Lara …
      #wefinewithit
      #weolzsayangLara
      #sihatcepatyer….

      0
      0
  2. Kebenaran says:

    Sbb tu tak payah exposed anak kat public. X payah buat acc ig utk anak. Biar budak tu membesar mcm kanak2 biasa. So takde org kisah

    0
    0
    • Gadis says:

      Kau ingat penyu ke nak kena letak dalam bekas je tak bawak pegi mana mana pon? Hidup jangan bodoh boleh?

      0
      0
      • Kiah says:

        akak setuju gak. kekadang tempat2 awam ni pun berisiko sis. akak kalau ziarah orang sakit di hospetal, x pernah bwk anak2. pernah sekali ada sorang budak pompuan, batu terbahak-bahak tak henti2 kat kaunter out-patent hospetal. akak tanya la ibu nya dah kenapa? mak dia cakap sejak balik dr lawat kawan2 dia tkena cirit birit kt hospetal, budak tu balik umah dia kena plak diserang batuk x henti2 tu.
        omg…

        0
        0
        • Black Cat says:

          Kepada kak kiah
          jawapan no 2 btul
          jawapan no 1 salah

          p/s:jawapan no 1 ialah mata…

          0
          0
        • Peah yaww says:

          Anak Che ta relax je org pegang plok2 dah la comel si aishah tu.. Yg ni x comel pon bajet lebih mak paknye..poddahhh!

          1
          0
      • haha says:

        kau ni scha eh?

        0
        0
      • Kebenaran says:

        Gadis sundal.. bwk ank tu boleh. Tp jgn exposed kat org luar lah bodoh. Artis lain pun ada anak. Ada ke org serbu ank diaorg.

        0
        0
    • Anonymous says:

      Nk expose anak dia tu hak dia. Tp org luar takde hak nk cium anak org len. Klau aku pun aku tak berapa suka org cium anak aku.. gomol2.. kulit budak2 especially bby mmg sensitif walau bukan sbb ekzema pun. Bkn mcm kulit dewasa. Aku pun tak minat nk cium or gomol anak org.. sbb takut parents dia tak selesa. Setakat main tepuk2 tu ok la.

      0
      0
    • Lalilu says:

      Nnt org ckp blagak lak cam anak yusri.. suma xkena…

      0
      0
    • Lalilu says:

      Br tgk video apaknye rakam ade cat.. eczema bkn xblh sgt dgn bulu miow ke…

      0
      0
    • Anonymous says:

      nk sangat anak ko jadi fames…mendapat la.
      orang dh pesan nk juga anak tu ikut fames.
      anak ko…pandai2 la ko jaga ye dok?

      0
      0
    • Anonymous says:

      bulu2 jubur awal ada hama kot?

      k belah dulu.

      0
      0
      • be careful says:

        orang melayu memang suka ye cakap perkataan2 yang tak senonoh?
        aku pun melayu tapi takdelah sampai nak guna ayat macam tu. geli~~

        0
        0
  3. melati says:

    Propa jew tu….konon nk bagi tahu lew Ramai yg cium pipi anak dia…Mungkin sorang dua jew yg cium….biasa lah sekarang ni kan Pelapik byk…!!! contohi Nora Danish walau pun Free Hair tapi dia berniaga pakaian Muslim tapi dia Ihklas, bukan macam setengah Artis2 berhijab sebab nk berniaga tudung..!!!

    0
    0
    • nara boleh ..belah says:

      Mana punya dalil hang pakai melati oi.. ustaz2 duk pesan kalau blh jgn beli dari org yg x tutup aurat, tambah2 org yg dedah tp juai baju muslimah.

      0
      0
      • melati says:

        Ustaz yg pesan jgn beli baju muslimah kat org Free hair tu pun biol….ko ingat yg bertudung tu baik sgt ker…setengah tu bertudung cuma bertopeng kan Syaitan jew…..kt opis saya byk yg bertudung tapi mulut longkang pastu time org nk belanja makan muka berseri2 jewww..!!!

        0
        0
        • Telurgoreng says:

          At least dia usaha tutup aurat. Allah tak cakap semua org betudung baik pun, tapi Allah ckp tutup aurat tu wajib. Jgn jadikan ayat anda membuat org yg nak berhijrah / org nak masuk Islam ragu-ragu nak berhijab.

          0
          0
      • melati says:

        nara boleh…belah May 31, 2016 at 12:22 pm ..ni saya nk pesan Ustaz2 sekarang ni byk yg biol…nk beli barang bukan tgk pader luaran tapi dalaman….!!! sebab byk org lingkup pasal meniaga tgk luaran jew..!!! Contoh setengah org Berhijab lew lah pegang Quran lew , pastu siap ckp u will find God if u wear my tudung..!!! abis tu kalo tak pakai tudung dia tak dpt rasai kebesaran tuhan ker….baik ckp u will fing GodFather if u wear my tudung..!!! so hg pikiaq lah ..yerrrr

        0
        0
      • CikAzu says:

        Betul tu. Org yg tak tutup aurat, tapi jual tudung dikira munafik dan mempersenda suruhan dan hukum Allah.

        0
        0
    • bengang says:

      hahahahhhaaa…melati mmg KKS…mna hng tau nora danish tuh ikhlas..hahahahaaa..hng boleh tau ka keikhlasan org..hbtnyaaaa hng…dah la KKS…org yg kaki kelab..cmpuq ngan bukan muhrim tuh la yg hng dok sanjung sgt..daebak btui..ahahahhaahahaa..kira oke la yg pkai tudung tuh dia cover juga aurat rambut dia..dh lps yg tuh..yg xttup lngsung tuh..dh tau2 wjib pkai tdung..yg prangai smua tuh hng spa nk nilai..hng tuhan ka…

      0
      0
      • melati says:

        bengang May 31, 2016 at 1:00 pm…salah ker Tokey2 baju muslimah Free Hair.??? bukan nya Nora ader kat Butik pun…cuma pekerja2 dia jewww tulah saya maksud kan..!!!! benggong gak ko ni yeeerrr

        0
        0
        • bengang says:

          nmpak sgt hang nih xpndai baca..ahahhhahaaa..hng yg bengong..skolah xhbes ker????ahhahahhahaaaa..aq xnmpk pun hng ckp pkerja2…booooooooo…

          0
          0
  4. syhhh says:

    aku tak perna cium or pegang anak org anak kawan pun aku tak berani pegang ni kan pulak anak yng aku tak tahu asal usul nya .. org melayu ni suke ehk suke suke je nak cium lah pegang lah anak orang.. kan mak bapak dah salah kan org lain sbb anak dia kurap

    0
    0
  5. Monalisa says:

    Kesian. Sbb parents yg gila glamer anak jadi mangsa.

    0
    0
  6. Anonymous says:

    orang yang ada eczema ni memang kulitnya sensitif..macam kawan aku sehari 2 kali mop lantai sebab anaknya ada eczema..tapi pelik plak la kan sebab lara ni didedahkan dengan tanah daun pokok sume..lagipun maminya pun pakai lipstick..

    #justcurious #jangan kecam saya

    0
    0
  7. teruna x fofuler says:

    takde org nak cium i ke?

    0
    0
  8. huh says:

    errmm….
    lain kali jgn nk bwa ank tu melaram kat luar..simpan je dlm rumah..habis cter.

    org ramai yg ank2 kecil diorg pakai pampers belbagai jenama ada yg celah peha, punggung dan pinggang tu gatal2 atau pun aczema..xde pula nk merungut kat kedai2 yg mnjual tu..paling tggi pi farmasi atau klnik..dah habis cter.

    errrgghhh

    0
    0
    • Gadis says:

      Kau ingat penyu ke nak kena letak dalam bekas je tak bawak pegi mana mana pon? Hidup jangan bodoh boleh?

      0
      0
      • Anonymous says:

        Boleh Awal

        Hidup jangan bodoh mempamer anak ke dunia glamor yang penuh hiburan dan maksiat

        belum sempat kenal Al Quran, ALLAH, Nabi Muhammad saw, nabi2 dan malaikat2

        dan ditanam dengan dunia hibuan dan maksiat

        gitulah jangan bodoh sangat hidup ni

        0
        0
  9. pendengki says:

    Kesian Awal dan Scha. Sabarlah. Manusia memang dengki.

    0
    0
    • kedahmai says:

      tak dak oghang nk dengki kt depa haihh..bawak anak merata..budak besa la sensitip. kena habuk sket pn dh kena ruam2 tu. Pegang sana sini, garuk kepala, masuk jari dlm hidung lepaih tu garuk muka. kena merah2 kt muka kata allgeric kt lipstik makcik2, hakak2 yng dok cium anak dia. gila

      0
      0
  10. Anonymous says:

    tak pandai cakap lagi ya c lara nih..

    0
    0
  11. mmmm says:

    tak pandai cakap lagi ya c lara nih..

    0
    0
  12. mmmm says:

    tak pandai cakap lagi ya c lara nih..x pernah dengar pun suara dia..

    0
    0
    • chanelia says:

      anak dia autism lah….awaln scha tu je yg xnak ngaku anak dia autism.

      0
      0
      • lalalara says:

        [chanelia] autism? mana kau tahu? aku rasa mungkin lara belum pandai cakap. kan masih kecik lagi…

        0
        0
        • Anonymous says:

          aku pun tak rasa lara ni autism..salu juga aku stalk ig lara..kalu tengok video lara ada juga sebut perkataan tapi tak jelas..tak macam aisyah yang memang jelas sebutannya..tapi bab ni aku salahkan mak ayahnya..salah satu cara nak cepatkan anak bercakap adalah dengan banyak bercakap dengannya..face to face mata dengan mata..tapi kalu tengok video lara ni ayahnya banyak habiskan masa ajar dia abc 123..bagus memang la bagus tapi itula yang dia pandai sebut pun..words dia terhad..takkan dia nak ngadu sakit macam ecah ngadu kat che ta pun pakai 123 plak kan..nak harapkan maminya plak lagi le tak pernah tengok dia communicate dengan lara..tapi ni dari pandangan aku la..xtaula kot diorang ada je communicate dengan lara tapi xshoot..wallahualam

          0
          0
  13. Anonymous says:

    Muka copy scha abes =)

    0
    0
  14. awuuuu.. says:

    tak dinafikan kulit baby ni sensitip..bukan sebab lipstik jer can cause ruam tu..even duk kat rumah tak ade orang lain gomol pipi anak kite pn boleh kene ruam tau..jgn salahkan orang lain bila ank kite sakit..kunun2 nk expose ank..bila dh kene ruam heboh..pd hal kalu nk kene duk dlm rumah pn boleh kene.
    Yang peminat2 yang backing ponnnn…tak hagak2..kate yg mencium pipi dak tu mulut bau puaka lh..lipstik tebal buku kamus lah. kalau kene ruam lampin nak salahkan lampin lah..pd hal penjaga/mak bpk mls nk tukarkan lampin..ermmmm..

    0
    0
  15. nok gebuzzz says:

    x phm dgn sikap org ni…suka sgt nak cium anak org suke2,anak sedara sepupu sndiri x pulak nak sibuk geram bagai..mentang2 jumpa anak retis bukan main dia punya sebut comel tu….pelik la

    0
    0
  16. Kemboja Putih says:

    bosan la story ni..! bwk je la jumpa doc pakar..upload and announce kat IG sebab nak mintakk sponsor ke? tanya je…

    0
    0
  17. Anonymous says:

    Jd lah seperti lisa surihani dn yusri.x mo tunjuk2 ank kt org ramai.simpan kemas2 dlm umh.mak bapak je yg hadap.kang jd mcm lara org ramai gak yg d persalahkan..hhhmmm

    0
    0
  18. AKU says:

    Xpelah dah awal ckp camtu respect jelah lagipun ank dia kan…so peminat2 yg terlebih excited bila jumpa retis kesukaan korang tu pandai2 lah jaga tingkah laku time jumpa lara yea…ekekeke…p/s: untuk pengomen tegar BN MELATI,aku rasa budak ni ada gangguan masalah jiwa kot semua benda dlm hidup dia xsuka…selalu bg pndangan negetif,bawa2lah solat 5 waktu melati,bersihkan hati yg dah dikotori dgn jiwa serakah…peace yooooo

    0
    0
  19. anonymous says:

    klau dah tahu anak ade eczema knape mesti kasi fofular
    perap jelah kat rumah tak payah nak kecoh

    0
    0
  20. Tim says:

    Bkn eczema ni..mgkin bacteria infection dr mulut org….huhu….aku ada eczema kot…ngn kucing x bleh..mandi air terjun nngn kolam pon x bleh…sbb sensitip sgt…tp tgok lara..umah ada kucing..mandi pool plak..kira bdn dia bleh tolerate ngn benda..n confirm bkn eczema :-)..

    0
    0
    • Anonymous says:

      agreed..tapi nak buat camna dah mak ayah dia kata anaknya ada eczema..kita yekan jela anaknya anak eczema..so pasni korang xreti2 nak buat bodo je bila jumpa diorang ni..kalu aku jumpa 1 batu aku jarakkan diri..takut2 anaknya gatal2 lepas nampak muka aku dikatanya aku pembawa kurap plak..huhu

      0
      0
      • hahaha says:

        Hahaha…lawak tghari..

        0
        0
      • Tim says:

        Eczema ni semacam sikit…kdg org x usik pon jd eczema ni kpd pesakit yg dh confirm ada eczema ni…. eczema ni takkan brjangkit dr org yg ada eczema ni kpd org yg tak ada…kalo factor genetic pon possibility nk ada tu ada….ni semua brdasarkn pemerhatian,pembacaan aku…parents kna byk baca n jgn terus buat andaian anak terus ada eczema kalo gatal2 tu jarang2 sgt ada…kalo bdk kecik yg ada rashes ..gatal2…yg jarang2 berlaku mgkin jgkitan kuman:-).sbb antibodi sedang build up…
        Pesan aku parents jgn tolak vaksin…dn jga juga persekitaran anak..dn minta jg didoakn anak takkan ada eczema…..

        0
        0
        • ex-tak tolak-veksin says:

          puihhhhh!!! aku tak tolak vaksin malah sangat sokong sokong sokong vaksin sampai lepas vaksin MMR umo setahun anak aku kena severe eczema tau tak!! sampai tak tido malam, anak aku garu garu garu sampai tanggal kulit, berdarah2 bernanah2 ada ke doktor yang sarankan vaksin tu tolong AT LEAST bagi moral support???? nada, nehi, yilekkkkkkkkkk hokehhhhhhh! tu belum lagi manusia manusia bangang yang amattttt tolong tengokkkkkkk kami anak beranak macam alien yang baru turun dari langit puih puih puihhhhhh doploh ribu kali kat ampaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

          0
          0
        • Anonymous says:

          kadang2 parents ni overprotective sangat..yela sapa yang tak sayang anak kan..tapi ruam2 macam ni bagi budak2 benda biasa sebenarnya..hadamkan dulu apa tu eczema sebelum nak cakap anak tu eczema..kata2 tu kan ke doa..kesian lara..aku memang pantang sikit parents yang pikir negatif ni..anak lambat pick up dikatanya disleksia..anak lasak dikatanya hyperaktif..

          0
          0
        • Anonymous says:

          Kenapa nk puih????Point aku kt sini..la ni mcm2 pnyakit kot…n ada la ni golongn yg bangkit tolak vaksin n nk natural homebirth bagai..n salahkan vaksin trutama anak yg ada eczema….at the end baby yg kesian kot..chill la…ank ko yg kena severe eczema..bkn ko…ni AKU sendiri ada ECZEMA memg tahap ayaq bisa teramat..kulit brkuping2 smpai 1 tahap berdarah sebijik simptom mcm ank ko..case dalam segala benda n aktiviti jgk badan aku tak bleh tolerate… bervaksin jgk dn trgolong org yg patuh sgala ubat…eczema ni last2 bleh control jgk….ko ingat aku tak kesian ka org yg seangkatan ngn aku…pernah rasa down gila kot…..paling last skali aku pikir mgkin Tuhan nk ajar erti SABAR…

          Aku komen kt sini sbb lara ni bkn eczema…dgn mak bapak kata ank ada eczema…seolah2 nk memintak2 plak anak sakit..apa yg kita cakap n tulis ni doa kot…sbb aku nk si awal ni positif ja…ngn persekitaran hr ni..bkn sbb anak dia jd mcm tu sbb eczema..

          Cara ko tulis ni aku malaih nk komen…dok puih2….bagai….last skali….aku doakn anak ko sembuh..control makan..ambil omega3 ..ikan ngn sayur trutama lebihkan:-).:-)gula jgn ambil langsung..air manis pon jgn langsung…kekacang pon jgn..pedas2 pon jgn…ayam..telur jgn langsung..insyaallah semua akan under control…

          P/s:Dapatkn rawatan di general hospital bahagian dermatologi dgn segera….

          0
          0
        • Tim says:

          Kpd ex tak tolak vaksin..
          Apasal nk sentap sgt..pasal aku tulis pnyakit semacam ka?? Utk info ko aku pesakit eczema yg dlm rujukan bahagian dermatologi general hospital pulau pinang..simptom tahap keluar air bisa..darah..n nanah..kuping2kulit pd 1 waktu dulu…chill la…bkn ko yg kena.. anak ko kot…tp aku doakn ank ko cpt sembuh..buat research sikit pasal eczema ni apa yg boleh n tak boleh…

          ..SEMACAM tu aku cakap sbb byk sgt benda yg aku x boleh buat….kdg bkn sebab org kiss ke apa… eczema ni buat badan ni manja sgt smpa i byk benda badan aku x bleh tolerate…

          Pasal vaksin tu..aku brvaksin jgk yg rata2nya kwajipan rkyat malaysia ni kena buat….aku tekankan kt pesanan tu sbb skrg bangkitnya segelintir golongn natural homebirth bagai n tolak vaksin yg punca sebabkan eczema…
          Penyakit skrg byk sangt…baby kena vaksin utk protect penyakit yg lebih teruk sbb nanti takot penyakit lain akn beejangkit dgn nursery kalo anak brcampur dgn budak2 lain…

          Aku komen d sini sbb mak bapak yg x tau eczema tu jgn cakap ank ada eczema kalo x confirm..seolah2 brdoa utk ank a da eczema…

          Eczema niyg ada sampai dewasa akn buatkan kita down pada 1 tahap…macam aku…at the end mgkin Tuhan nk ajar kesabaran pd aku…n alhmdulillh eczema aku ni dh ok sikit n bleh control…:-)

          Lainkali jg perkataan tu…jgn dok puih bagai..sbgai makbapak..perkataan dr mulut..tulisan..nk kena jg..sbb tu doa kot ..even eczema ni memg menguji kesabaran yg tinggi sgt2…

          Terima kasih kt mak bapak n doktor yg jga aku smpai aku ok…

          0
          0
  21. Anonymous says:

    i think ni bukan eczema coz anak i eczema. eczema xboleh dekat dengan kucing, karpet tp rumah rara semua ada tu. maybe ini rash kot. but just take care rara…

    0
    0
    • nona says:

      aku dari kecik ada eczema. tapi aku boleh dekat dengan kucing tapi takboleh makan seafood… sedihnya T_T mungkin lain orang lain alahannya..

      0
      0
  22. Anonymous says:

    kalau mereka overprotective parent they wont allow those limelight and fame yang depa dok tadah ngan lara ni.

    0
    0
  23. Lorat says:

    itu lah kau suka kan anak ada juta2 followers, sekali kena ruam habis semua dipersalahkan muahahahaa. Tapi yang mereka ni pun selamba jer pegang cium anak orang macam euuwwww…. tau la geram and minat but no respect. Kat obersi, anjing peliharaan pun ownernya tak kasi orang luar pegang2.

    0
    0
  24. Anonymous says:

    aku rasa si awal ni gatal mulut je kata si lara ni ada eczema..eczema ni sensitif pada kebanyakan benda & kalu naik merah2 bukan setakat pipi tapi 1 badan boleh kena..kalu awal sanggup cakap nak campak si lara kalu ada cicak atas si lara ni so xmustahil le skang dia sanggup kata anaknya ada eczema semata2 xnak orang dekat dengan lara

    0
    0
    • Anonymous says:

      eczema kat tangan j pun ada laa.. x semestinyer 1 badan… klu x nak anak dia dekat x kan la dia bg selfie dan bole cium2… mulanyer mestila dia nak layan khendak peminat.. nnt klu x bg mesty mcm2la kataa.. ni dia dh bg, skrg suma dh tau… haa ok laa.. pasni suma kena faham2 lee.. tp masih lagi boleh selpie.. huhuhuhu sorry klu ada salah

      0
      0
  25. pah santiago says:

    Nak tahu budak ni alahan apa kena buat allergic test..so mommy and daddy please take me to the doctor…lara want to do allergic test…hihihi

    0
    0
  26. missv says:

    yg cium tu cam jakun sgt x pernah jumpa budak comel…teruja konon pdhal belambak lagi anak2 artis @ org biasa yg lg comel & keletah…

    0
    0
  27. Anonymous says:

    entah2 karpet ke, bulu kucing ko cakap orang lain plak. please lah!

    0
    0
  28. Anonymous says:

    salah korang berdua gak awal-scha.

    0
    0
  29. TASYA says:

    setuju dng awal n scha..peminat pun.. phm la sikit lara tu budak2 ..xpyh nk tunjuk kasih syg nk cium2 bagai… tah korang dh vaksin ke x… kalo x ezema pun ..penyakit lain abis jangkit.. cukup la follow ig kalo suka sngt pun…sepatutnya xphm org tu ckp..

    0
    0
  30. Anonymous says:

    nak sgt anak popular….kesian lara.

    0
    0
  31. Anonymous says:

    tknk peminat2 gomol, duduk rumah je lah.
    ko berak lepas tu ko komplain tahi ko busuk.
    mcm tu la perumpaan nya. l

    ol

    0
    0
  32. suhaimah58 says:

    dah tu jgn expose anak tu lah .. wat caption syok sendiri kat IG anak pastu bile dah followers anak berjuta2, dah ada peminat sendiri mmg ofkoslah org suka nak bergambar nak cium sbb dah budakkan, geram nak peluk cium yg konon kata cute sgt .. dah jd cmtu nak salahkan peminat, better yusry lisa tu x bg expose anak sukatilah org nak ngata apa sbb mereka mmg protect yahaira, ni fake je schawal ni ckp manis mulut tp x pun .. lastnye peminat juga yg disalahkan, pe kes?? eczema ngan alahan tu benda yg berbeza sgt k, search dulu lah before nak publisiti #aptb

    0
    0
  33. Somebody says:

    Please la..mcm lawa benor anak dia smpai org nk kiss/picit/gomol/pegang tu. Rational la, byk faktor lain can cause ecxema, do not put the blame to other people.

    0
    0
  34. aku says:

    lara ni copy paste nenek dia lah. emak scha. :D

    0
    0
  35. Anonymous says:

    Ko sengap expose budak tu…

    0
    0
  36. che tat says:

    Ntahnye…baru anak sorang kepoh jer maj bapaknya…budak2 naik merah2 kt pipi tu normal la..tambah lagi kalau kulit putih mmg senang sgt naik merah2 mcm tu…punca kulit merah tu berbagai2 ye…mungkin lipstik..udara tk bersih byk habuk pun ye..bantal tidur kalau ada susu meleleh kena bantal atau air liur sendiri pun mungkin jgk…so byk benda yg menyebabkn pipi budak2 kecik jadi merah…jgn nk kepochi sgt lah schawal…mengada jek

    0
    0
  37. kupu kupu says:

    alahai…ank che ta tu,aaishah dhia rana yg slalu kena cium,xjadik camni pon….over je lebih

    0
    0
    • anon says:

      Kesensitiviti kulit seseorg berlainan. Ada org allergic ke semua benda, ada org tak. Jgn samakan semua org. Manusia berbeza2. Fikir dulu seblm komen, kalau tak nampak sngt kebodohan….
      Doktor kata anak sedara aku allergik bedak. So makcik2/peminat2 yg cium si lara ni blh jadi pakai bedak yg dia allergik, paham???

      0
      0
  38. MAK JEMAH says:

    Mak n bapak jobless…. anak kena cari makan dari sejak baby….. kesian kau lara…memang hidup melara dari kecik….kesian kesian kesian…. hilang nikmat hidup sebagai baby…

    0
    0
  39. cakapmalam says:

    ku rasa lepaih ni sekor artis pn tak nk pegang ank dia..itu la bahana ckp siang tak pandang2..

    0
    0
  40. Anonymous says:

    abc

    0
    0
  41. biarbetik says:

    Biarbetik memek le sapa la yg romos kira kaki ampu…padan la muka korang cium lagi anak org

    0
    0
  42. Anonymous says:

    Sapelah yg nak cium anak dia tu?x geli ke nak cium ank org yg bkn kt kenal rapat,lg pun dia bela kucing kan kat rumah kot2 sbb tu…

    0
    0
  43. Anonymous says:

    Klu ank org biasa xde sape nk heran n cium pun,bt apa nk cium ank org x kenal setakat kenal sbg artis jer pun,lain kali xyah la expose sgt ank tu..

    0
    0
  44. fiza says:

    well, parents die dah pilih jalan macam ni..terlalu expose kan lara…sy pon mmg tiap2 hari tgok insta lara..comel budak nye…tapi bile jadi mcm ni..better jgn kasi lara keluar untuk event2 yang mcm ni…die budak…tak seharusnye die “bekerja” pada usia budak mcm tu…kdg2 kesian tengok..sy tak benci..saya suka family ni..tp bile dah jadi mcm ni..jgn la bagi lara keluar untuk event2 mcm ni..

    0
    0
  45. anon says:

    Dunia akhir zaman ni ramai betol manusia2 yg busuk hati dengki. Dah mmg budak tu allergik, nak wat camne. Jgn lah dikutuk or buat tuduhan melulu, ingat tuhan sikit. Dahlah nak masuk bulan puasa, hati perut tu tak dibersihkan. Ikut sedap mulut je, ingat dosa pahala sikit. Memalukan betol perangai org islam mcm ni….

    0
    0
  46. KT Pari says:

    Anak dia mmg comel lote, aku pun teringin nak cium semua budak2 yg cute miut, bukan kerana anak selebriti je.

    0
    0
  47. Yekeni says:

    Orang ada eczema ni susah sikit. Kulit terlampau sensitive. Bedak muka, lotion muka, kalau tak kena, naiklah eczema nya. Produk yg ada perfume, lagilah jauhkan. That’s why they use non perfumed dan sabun yg tak berbuih seperti cetaphil.

    Even for me, beli face powder, kalau tak serasi, sekali pakai dah rasa eczemanya nak naik. Terus cuci muka, pakai cream untuk eczema supaya tak melarat. Same for skincare. Kadang2 gatallah nak try tukar. Pernah eczemanya naik teruk. Sebulan pun tak baik2.

    So, maybe powder yg kakak2 tu pakai ada salah satu yg tak kena ke…

    Janganlah cium anak orang melainkan anak sedara sendiri.

    0
    0
  48. Anonymous says:

    Nak salahkan peminat podahhh. Ko tu x reti jaga ank. Bulu kucing, carpet, habuk debu pun boleh jd penyebab alahan.

    0
    0
  49. lil' sis says:

    Jgn expose sgt anak tu…tau la comey…tapi bg la dia privacy sikit membesar mcm kanak2 lain…Tau la anak celebrity…

    Angelina Jolie pun tak iye2 tayang anak cam korang…hurmmmm~

    0
    0
  50. melati bodoh says:

    Lara ni down syndrome ke?

    0
    0
  51. hayoo says:

    memang patutlah Awal buat macam tu. bukan apa, macam anak aku, jalan ke mana-mana orang cuit/cubit pipi anak aku. maklumlah dia comel. rasanya lebih comel dari anak awal… hahaha… risau jugalah sebab sentuhan kadang-kadang boleh membawa ‘virus’

    0
    0
  52. Anonymous says:

    Tengok kat IG Yakult, ada jugak citer psl budak ni….kesian…. kesian….

    0
    0
  53. Anonymous says:

    Katanya Lara ni ade ciri2 autistik?
    Tak tahulah tapi bandig ngan budak2 kecik aku kenal, mmg berbeza responnya dgn Lara.

    Lara ni mungkin lambat sikit perkembangannya …kena tunggu setahun lagi baru nampak kalu ade improvement. Tunggu dia 3 tahun.

    Tapi aku tgk takde aktif mana pun budak ni. Normal lah jalan jalan, lari-lari. Awal belum ade anak jantan lagi. Belum tahu buas tu ape.

    0
    0
  54. Sofia says:

    Peminat ni memang tiada common sense ke eh? Yang nk g gomol ank/baby org dah kenapa, dtg dari mana tangan kotor bekas pegang ape dtg sentuh cubit bdk2.. Dah mmg keadaan skang budak2 kecik ni senang sgt alergik/sakit x mcm zmn kita dulu.. Tu mmg x boleh nak nafikan bkn nk ckp bdk tu lemah ke ape mmg kehidupn sekarang mcm tu..sy tak kahwin lagi, pon kalau jumpa ank2 kwn tak berani nk sentuh2 beriye selagi tak basuh tangan, or time tu sy dr mana2 tempat sy menyinggaj, sy memang akan elak nk dukung ke ape..sbb teringat psl kisah arwah dato sharifah aini, arwah ada cite psl die dpt sakit tu sbb dr direct contact dgn peminat die yg sakit/batuk..tu org tua/dewasa pon boleh berjangkit ni bdk2 apatah lagi. Please la pikir sikit.. Ank kamu kebal xpe kene gomol alhamdulillah.. tp jgn ingt semua bdk2 atas muka bumi ni sama ketahanan dirinya..ni sy ckp secara general bkn sbb Lara ank artis je..

    #commonsense
    #nohatredjustsaying

    0
    0
  55. Errmmm says:

    Kenapa peminat sakan sangat nak cium baby orang? Betul lah kata Awal or Scha tu.

    0
    0
  56. cakap betul says:

    lara ni muka macam budak terencat akal je.

    0
    0
  57. Jenab says:

    Pipi anak sendiri berkurap nk salahkan org… Pekejadahnya org nk cium pipi berkurap tu… Geli aku nk cium… Pp lara brkurap nk salahkan org… hei tak de org nk cium pp anak kamu tu… Bkn comel pun… Blurrr jer… Melilau jerrrr… Brlari2 jerrr….. Tak tau ke hala… Kurang satu kromosom budak ni… Bapak dia kurang 2 kromosom…

    0
    0

Leave a Comment

Optional