Written by AbangNara | June 28th, 2012

Tak salah untuk Abang Nara katakan  yang Anuar Zain ialah salah seorang penyanyi terulung di Malaysia. Jadi apabila Anuar Zain meluahkan isi hatinya tentang radio tempatan tidak menyokong penyanyi Malaysia, ianya harus diberi perhatian. Ini semua gara-gara lagu-lagu di dalam album keempat Anuar Zain yang jarang diputarkan di dalam radio.

anuar zain

Ikuti luahan hati Anuar Zain di bawah yang dikeluarkan di dalam Utusan Malaysia hari ini:-

Saya akui lagu-lagu terbaru saya memang jarang diputarkan di radio. Bukannya tidak pergi berjumpa dengan orang kuat stesen radio tetapi alasan yang sering diberikan cukup mengelirukan. Ada kalanya saya merasakan alasan pendengar sukar menerima dan tidak menepati cita rasa adalah jawapan yang sangat ketinggalan zaman. Bagaimana industri seni kita hendak maju jika tidak mendapat sokongan daripada orang industri sendiri. Apabila tidak muncul dengan album, ramai yang bertanya tetapi lain pula yang jadi.

Saya percaya bukan saya seorang yang berhadapan dengan situasi seperti ini. Ada juga teman-teman artis lain meluahkan perasaan yang sama sehingga mereka berasa tawar hati untuk menerbitkan album kerana tidak mendapat sokongan daripada industri sendiri. Kita adalah anak tempatan dan seharusnya orang kita yang menyokong. Industri seni sebenarnya memiliki ramai bakat yang hebat tetapi peluang itu seolah-olah ditutup dan disekat apabila ada pihak bersikap prejudis.Lagu yang tidak sedap sekalipun kalau diputar berulang kali, ia akan melekat di telinga dan menjadi sedap.

Saya hanya meluahkan isi hati saya dan bercakap secara am kerana inilah yang berlaku di dalam industri lewat kebelakangan ini. Jika mereka mahu terus bersikap egoistik, teruskan. Saya percaya pada rezeki yang telah ditentukan oleh Allah SWT. Apabila saya mendengar radio sebelum ini, hampir semua lagu-lagu yang dimainkan semuanya kedengaran serupa. Memang pada awalnya, kita merasakan ia adalah sesuatu yang enak didengar.

Tetapi lama-kelamaan apabila ada artis yang turut menyanyikan lagu dalam ritma dan rentak yang lebih kurang sama, ia menjadi bosan. Saya meletakkan diri sebagai pendengar yang juga mahu mendengar lagu-lagu daripada genre berbeza.

Tidak dinafikan, industri muzik kita memang bermusim. Lihat saja apa yang terjadi pada muzik dangdut, nasyid dan tradisional. Semuanya lenyap begitu sahaja kerana kecenderungan pihak tertentu yang mahu memeriahkan industri dalam satu-satu musim sahaja. Jika ini berterusan, saya percaya industri kita tidak akan berkembang maju dan pergi jauh. Bagaimana kita hendak mendidik pendengar dan peminat jika karyawan kita sendiri tidak mengambil langkah sepatutnya?

Saya bersyukur lebih sedekad dalam industri selepas menjadi penyanyi solo, muzik saya diterima dengan baik dan peminat mengenali Anuar Zain menerusi muzik yang saya perjuangkan. Alhamdulillah, ia kekal sehingga ke hari ini dan mereka terus menghargai apa yang saya lakukan. Setiap karya yang dihasilkan perlu ada jiwanya sendiri dan melambangkan perjuangan seseorang artis itu. Biar apa pun yang terjadi, saya akan terus merakamkan album kerana minat dan cinta itu masih lagi menebal. Keseronokan di dalam studio itu pengalaman yang cukup berharga

Ada benarnya kata-kata Anuar Zain terutama bab lagu kalau diputarkan banyak kali akan jadi sedap didengar. Abang Nara pun memang selalu layan radio ketika memandu, tak dinafikan memang banyak lagu-lagu daripada Indonesia yang diputarkan. Ada sesetengah stesen radio turut memainkan lagu Korea berulang kali untuk menarik peminat Kpop.

null

Namun bagi  Abang Nara, lagu nyanyian artis Malaysia turut dimainkan secara kerap di corong . Cuma trend stesen radio sekarang ialah memainkan lagu yang sama berulang kali kerana tahu lagu itu digemari pendengar. Mungkin trend tersebut perlu diubah supaya lebih banyak lagu anak tempatan boleh dikeudarakan. Apa kata anda?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

106 responses to Industri Seni Malaysia Semakin Keliru – Anuar Zain

  1. maibiskut says:

    emmmm….

    0

    0
  2. neelofa beri lakonan yg mantap dalam dibah lori, setakat adibah noor tu dia ayam-ayamkan aje says:

    sokong anuar. lagi2 radio suria fm. tiap2 hari lagu sama jek.

    0

    0
    • adaBenorNye says:

      kadang2 tune radio lain2, elok lagu ni abis kat radio ni, tune radio sebelah lagu yang sama baru mula buhsan hokey

      0

      0
  3. tupai berjanggut says:

    biasalah artis…

    0

    0
  4. conan says:

    betul.banyak lagu sama berulang banyak kali. lagu yg x sedap pun boleh jadi sedap ddengar coz salu diulang. cth:lagu najwa. (sori peminat najwa)

    0

    0
  5. Eton says:

    abg nuarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr… i love u 2 3 4 5 6 7 8 9 10 !

    0

    0
  6. sha says:

    setuju dgn abg anuar zain… lagu yg xsedap kalau sering dimainkan akan melekat juga di hati…
    pelik la dgr hiburanmalaysia skrg.. memuja skrg retis2 dri endon tuh…. ntah bila retis malaysia nk naik kalau mcm ni…

    0

    0
  7. hanee honeydew bukan madu says:

    kain pelikat lalalala..teringin nak tgok anuar zain mnari n mnyanyi ala2 kpop..haha..maintain muda je ek,ape rahsia..adakah sbb cucuk2 mcm kakaknya?jeng jeng jeng

    0

    0
  8. cik N says:

    dlu AJL ada kategori irama Malaysia / Etnik Kreatif…now, dh tk de dh… adakah irama tu dh pupus atau sengaja dipupuskn?????…erm…

    0

    0
  9. Nuri says:

    orang lelaki ni memang lambat skt nampak tua ……. i like az suara memang sedap gila……. love u…..

    0

    0
  10. Anggerik Biru says:

    ala orang dah takpakai dia ni. suara bukannya sedap.perasan high class.sebenarnya takde benda pun. sendu jek.

    0

    0
  11. artis msia sedar la sikit kiamat da nk dekat says:

    kene la tingkatkan mutu lagu !kite salu kutuk indon .tp korng sebebnanye tau x karya dieorg tu mmg bgus sekali tuk didengar? ok, ttg atitude kite tolak tepi jap.ttg kreativiti dieorg perlu kite belajar dari dieorg. Bygkan lagu biasa2 dari wali band tu pon korng da salu nynyi kat karaoke (wpun bg aku band tu xdelah setaraf dgn band populer indonesia mcm j-rocks,naif, dewa etc..) tp sekurang2nya karya dieorg tu diangkat tinggi sampai bole bawak kat luar negara. Msia kene pk positif cari jalan keluar mcmne nk bwk smpai ke international.Klo takat radio pon xboleh masuk?aptah lagi ke luar?bangga sikit dgn yuna die bwk terus ke luar sbbnya xdpt nk cari makan lebih kat sini .atleast die deserve dpt yg ade skng sbb karya die.Okey?karya perlu la maha hebat tuk org len pandang kite di mata dunia

    0

    0
    • Anonymous says:

      indon still sucks!

      0

      0
    • jiji says:

      ELEH,
      tak ade la best mana indon ni, orang malaysia yang suka tengok jek bodoh, macam sinetron dia la, tak best lansung pun orang malaysia pakat dok layan, tak kreativiti lansung pun korang dok tengok. citer tahyul pun korang dok tengok, pas tu produser bodoh malaysia pun dok tiru citer macam tuuu.

      0

      0
  12. Minatneelofa says:

    Hot fm adalah radio yang paling hampeh, sikit sikit lagu Indon, hari hari main lagu Indon, Seelan Paul ni tak tau ke yang hampir 100% pendengar Hotfm orang Melayu. Ada sekali tu, penyampai radio Hotfm tak tau pasal lagu lagu top Melayu. Tak guna punya keling.

    0

    0
  13. shahrizal jaszle says:

    setuju sgt dgn anuar zain..

    lagu yg same kerap dimainkan di radio smp sedap didengar wpon sbrnya lagu tu x brp nak sedap.. anuar zain selalu tampil dgn lagu2 berkualiti dlm album dia.. so rase a bit loss kalau radio x nak mainkan..

    byk lagu skrg dah mcm xde kualiti especially yg keluar single2 tu.. kalau dengar, memang bunyinye catchy n ikut citarase skrg tpi x brp nak melekat.. plus lirik2 derang yg merapu n x brp nak puitis..

    stakat ni yg aku rase yg ade kualiti mcm lagu2 Siti, Anuar, Ziana, 3 Suara, Jacklyn Victor, Alyah, Shila Amzah n ade la kot beberapa kerat lagi..

    kesimpulannya, memang industri muzik skrg dah keliru n x semeriah dulu..
    memang betul kata anuar.. cuba masuk youtube n check Anugerah Juara Lagu dari tahun 1986-2011 n bandingkan..

    0

    0
  14. Lagubestbest says:

    Lagu-lagu nih banyak support budak skolah ngan belia muda. So.. lagu Anuar Zain yang mendayu-dayu tu banyak jatuh ke alam Kilauan Emas dah sebenarnya. Lagipun Anuar Zain tak pandai buat lagu n muzik sendiri, sama je… takde eksperimen baru langsung. Budak2 sekarang sokong ‘pemuzik’ lebih dari ‘penyanyi’ sebab ada jiwa-indie-unsur-kreatif-usaha-kuat yang layak dijadikan idola sebab ada taste ‘self made’, ‘mula dari bawah’ & ‘buat apa yang saya suka setiap hari’.

    0

    0
  15. artis msia sedar la sikit kiamat da nk dekat says:

    Yup ‘Lagu bestbest’ sy ske tagline tu

    0

    0
  16. Rahsia says:

    Lagu Rentak Sama Dan Membosankan?

    Ok Yuna

    Najwa Latiff

    Dan Sebagainya

    AKu Rindu Zaman 80an – Zaman Era 2000

    Sume Lagu Best2~

    Jamal Abdillah Pun Da Buat Album Skrg…Ramai x sokong…

    Padahal Lagu Sedap2..Zamani Slam Pun Dah Ada Lagu Baru..Bukan Nak Skong…Aku Malas Cakap Apa2 Lagi..Industri Muzik Malaysia Dah Habis…

    0

    0
  17. entah la says:

    off topic jap…korang tau tak cite panas yg sedang tersebar yg norish karman dah ada anak baru…aku pun baru tau tp tak tau kesahihannya…aku bc kat rotikaya…tu yg aku keliru…

    0

    0
    • Abang says:

      eh kau ni lambat lah..kau datang dari mana ni..dari bali jugak ker?

      0

      0
    • comei says:

      sian dia.jwb ler elok2. kita org suma dah tau. entry tu dah prnh kua kat nara tapi nara dah delete :-)

      0

      0
      • Anonymous says:

        ha’ah, aku pun baru baca 2 hari lepas sbb dh lama x bukak tenet. tokojut den nengok gambar kat my artis. yg tu siap ada gambar anak dia yg laki bgambar ngan baby. pastu siap ada tag nama dia n delivering date. tak tau lah dia nak jwb apa. citer kat rotikaya tahun lepas dah lama kuar pasal dia pg luar negara sbb nak sorok pregnancy. kalau lah betul citer ni, mmg dia patut di haramkan dari muncul di kaca tv n layar perak serta di corong2 media dan di media massa. nanti dah jd cam omputeh, bsalin anak luar nikah tu biasa. mmg skang ni dh ramai camtu, tp sekurang2nya kita sekat mende ni supaya org yg berbuat demikian tidak terus2an di angung2kan

        0

        0
  18. stella says:

    nth laa nuar jen . . I mnt kpop lg brbillion trillion kali gnda dr lgu ko yg mndyu2 . . Tiada kelainan tiap kali ponnn . . Ni dh zman kjatuhan anda . . Tk kan smpai tua nk dok kt atas kott . .

    0

    0
    • Anonymous says:

      kpop adalah agenda yahudi utk memurtadkan umat islam di seluruh dunia, sila ambil perhatian.

      0

      0
      • aku rasala says:

        ni kenyataan paling bodoh aku pernah dengar! ko ingat kpop ni org mesia ja ka minat. ko try buka blog2 kpop..tgk org dari mana duk layan kpop tu..geng2 kafir laknat tu la wei….ko tunjuk bukti skit bape banyak dah kpop tu murtakan org..oh lagu bruno mars yg mengaku xde tuhan tu ko hapal xde pulak jadi mutad yer!

        0

        0
      • Anonymous says:

        inilah dia pemuja kpop, memaki2 sesama muslim kerana taksubkan kpop, tgklah bahana kpop yg dibawa oleh yahudi utk mengkafirkan umat islam..

        pastu ko ingat dlm malaysia je ke ada umat islam? kpop adalah agenda yahudi, freemason, dan segala jenis agenda utk menghancurkan umat islam di seluruh dunia!!!!

        0

        0
      • Anonymous says:

        maaf aku x hafal lagu bruno mars mahupun lady gaga, aku hafal surah2 lazim sahaja. astaghfirullah apa nak jadi dgn anak2 muda zaman sekarang….

        0

        0
  19. Pot says:

    Alah anuar zain nyanyi bukan sedap pun..seciput je artis malaysia nyanyi sedap

    0

    0
  20. oii penyibuk says:

    btol sangat tu abg nara..bukan nak point tapi kalau radio ERA (esp), asyik2 lagu yang sama…tak faham, apa yang hits sangat ngan lagu2 yang diorg putarkan…pagi lagu tu,2 jam lagi lagu tu gak..3 jam lagi lagu yang sama jugak..naik jemu..baik pasang mengaji…saya pun minat Kpop jugak tapi lagu2 Kpop sekarang tak best pun,best lagi lagu2 lama….buat pemutar2 lagu di stesen2 radio tempatan, harap2 study la skit tentang lagu2 tempatan dan luar negara.jgn duk ikut selera anda atau pendengar anda sahaja…macam ni mcm mana nak reach pada semua peringkat masyarakat?nak harapkan deejay tahap selebriti, tu bonus jer….jangan pentingkan lagu yang hit atau artis yang agak2 popular jer. jgn time dekat2 nak azan je baru letak lagu2 lama..flop poppy ngan hazami best aper?

    0

    0
    • blitzenius says:

      radio jawab : “Habis, itu yang pendengar mahukan.”

      seriously kak, saya dah tak dengar radio dah. baik buat radio sendiri. power to the podcast and internet radio.

      eh wait, akak kena dengar BFM. sekali sekala kena la dengar radio berbahasa inggeris, barulah jadi umat yang progresif.

      0

      0
      • Anonymous says:

        sy dah lama x dgr radio yg profit oriented. dgr radio IKIM, betul2 mendidik jiwa. especially kalu tiap2 petang. byk sgt info bguna.

        0

        0
  21. diana says:

    Frankly speaking, bg sy suara anuar best tapi lagunye mendayu-dayu sangat… pastu kdg2 anuar sengaja menyanyi suara terketar2…. lagu anuar blh bt org mengantuk. range lagu dia pun sama jeee…. jgn nak kata lagu org lain. tgk siti,…. dia nyanyi mcm2 jenis lagu. sbb tu stesen radio suka. macam anuar, asik2 nyanyi lagu jiwang jeee…. lgpun skrg ni trand lagu yang catchy. lagu2 anuar mcm dah out dated je….

    0

    0
    • akirakaede says:

      kalau buta seni,jangan nak memandai komen.dia jaga hak ekslusif dia untuk berkarya.bukan main sapu je.kalau semua nak jadi yuna,najwa latif..kemana kelainan penyanyi seperti anuar zain,m.nasir?..itu identiti dia..kau fikir boys II men boleh jadi backstreet boys?..lain kali minda tu kasi buka..lagu catchy tu lagu pemalas.serupa macam pok amai2 punya lagu..catchy tapi penggunaan bahasa pun berterabur,macamana nak menjunjung bahasa lingua franca sendiri?..istilah lagu catchy,sekali dua dengar memang sedap,kalau dah bertahun?..stesen malaysia pun dah macam stesen indonesia..sebb lagu malysia semua tahap enjit-enjit semut..lagi sedap lagu kanak2..tujuh keturunan boleh layan lagi..

      0

      0
  22. kak ain says:

    anuar zain, carilah medium lain utk ketengahkan lagu2 baru mu selain dari harap kat radio… cadangan je :
    1. iklanlah kat web abang nara sebab web ni ramai pengikut
    2. dapatkan manager yg pandai buat pr

    0

    0
  23. Idonthinkso says:

    Betul aky setuju. Aku xfaham apa jenis alasan lah yg diberikan pihak pengurusan. Tak kenal maka x cinta. So mcm mana kalau kita nak bercinta cintun dgn lagu dgn lagu Anuar Zain kalau kenalnya pun tidak. In fact bkn selama kita hidup ini lagu anuar zain mana pernah kita tak jatuh cinta. Semua awesome to the max okayyyy!! Propa je lebih radio ini. LEGEND SIOTTT ANUAR ZAIN !!!!

    0

    0
  24. yw says:

    aku x penah suka dgr lagu anuar zain ni…mcm menggigil je aku dgr sore dia ni..skrg kan senang dpt internet access, download je la lagu yg kita suka…tak payah nk tunggu radio tu..itu pun susah ker…biarlah radio nak putar apa pun…melayu ke, indon ke, korea ke, jepun ke, bangla ke, arab ke..kita yg pilih nak dgr ke tak nak…adoiii

    0

    0
  25. Jonggos says:

    kalo filem ada syarat wajib tayang 2 minggu, lagu pon kena la ada syarat wajib siar.. best ke tak best lain cerita.. janji 1 bulan wajib siar tiap2 hari. lepas tu baru kira permintaan pendengar. kalo ramai yg minat dah tentu ramai yg mintak utk siarkan lagi. kalo tak, at least artis tu dpt feedback yg lagu dia orang xmo layan.

    0

    0
  26. hawa says:

    mm..nak wat cam mane anuar zain..dah PM kita pun suka KPOP jugak..sabar je la ek..muka KPOP muka plastik mana xlawa..mana tahu kalau artis msia wat muka plastik baru setanding dgn artis KPOP kot??heheheh;P

    0

    0
    • hana says:

      artis malaysia pun ade yg tk ori jugak
      yg pakai botox tu ape sampai hidung jadi mancung tu semua plastic jugak cume tak surgery .. ada yang muke jadi macam bapok tu ape?

      takya nak cakap kpop muke plastic.. muke plastic takpe
      jangan macam artis malaysia perangai plastic nampak je baik
      PADAHAL PADAHAL :)

      0

      0
  27. maryam says:

    Era – dah banyak2 tahun xdgr.huhu
    Hotfm – dgr time pagi je
    THR Gegar Pantai Timur – lagu best2, tp nak dgr kat radio kene g sane pantai timur la dlu.huk3
    SuriaFm- inilah chanel yg yg stakat ni boleh kata menepati citarasa laaa……lagu+dj okayla
    Negerifm- syok dgr time tazkirah maghrib :)

    0

    0
    • wkwkwk says:

      last aku dgr radio mesia time kat high school dulu :D

      0

      0
    • sahara says:

      kpop pulak disalahkan haha! lawak2!!!
      lagu2 malaysia tak laku je mestiiiiii nak salahkan lagu kpop la indon la.. da lagu kpop lebih sedap dari lagu2 MPOP(MALAYSIA POP).. nk buat mcm manekn?
      tkya salahkan radio kalau putarkan lagu yg sama.

      sepatutnya composer2 kat malaysia ni kene cipta lagu yang lebih sedap
      pada KPOP!.. jdi penyanyi2 kt malaysia tak complain2 yg lagu diorang tak diputarkan diradio jdi boleh setanding dgn penyanyi2 KPOP!

      lagi satu takya lah cakap lagu kpop murtadkn org islam haha
      abeh yang lagu2 dari AMERICA tu haha lagi kasi murtad!

      lagipun takya cakap artis luar nak murtadkan orang islam
      artis malaysia yang ISLAM je dah boleh murtadkan orang2 islam kat malaysia.

      0

      0
      • Anonymous says:

        kpop agenda yahudi utk memurtadkan org islam di seluruh dunia, sila jgn jadi tahi kpop apetah lagi hamba kpork!

        0

        0
  28. stella says:

    ANON 5:34 ,
    Errr , do i care ?? Suka hati i laa nk dgr lgu KPOP pun . . Telinga i bkn telinga u . .btw , for ur info , i’m not mslim ya . .

    0

    0
  29. zaza says:

    skrg dgr lagu kt radio semua sama je kadang2, 1 hari sampai berkali2 lagu yg sama di putarkn bosan..sbb 2 skrg dgr ikim n klasik fm lg bagus x lapuk di hujan x lekang dek panas

    0

    0
  30. sweet17 says:

    hoi nuar… tulah sape sruh knon nk eksklusiff sngat.. bia ssah nk tgok dia nyanyi dlm tv n kena byar byak klo nk tgok dia nyanyi.. knon nk jd nilai tggi perseorgan sgt.nah mbekla ko jd sorg2 xpyah nk hdap radio putar lgu ko sgt da rase dri leh bdri gah atas nilai eksklusif ko tuh.. psmbhan live dia pon bkn la hebat sgt biase2 jek ak tgok lbeh2 klo dia feelin nyanyi mata ala2 nk ttutup tp xttutup tuh nyampah jek tgok.. annoyin kn aritu dia xnk nyanyi kat pntas ajl n tarik dri sbb nk ade nilai eksklusif.. yucks la weh pragai diva camtuh

    0

    0
    • sweet atuk ko says:

      nilai ekslusif otak ko, dia dh xnak masuk ape2 pertandingan laaa bodo, sukati dia laaaaaaaaaaaa…. ade die mintak mak ko duit nak buat album ke??????

      0

      0
      • sweet17 says:

        hei hanjengg motipp dia xnk msuk ptndingan dia juara bgai mcm ct dah ke.rasenye kat ajl tuh dia xmnang ape2 lgikk..hanj ak bca pper dia nk kekalkn nilai eksklusif dia ko bca pper ke xhnjeng dsar hnjeng bdoh nk maen ckp jek

        0

        0
      • sweet atuk ko says:

        mak ko la hanjeng bodoh, soo dia ade mintak mak hanjeng ko duit ke????

        0

        0
  31. sha says:

    abang nuar….bukan setakat radio saja…kalau tgk drama2 sekarang ni pun…lagu2 tema ada saja yg dari seberang…ZZ minta bertindak segera…

    0

    0
  32. lela manja says:

    sory……..xminat ANUAR ZAIN…

    0

    0
  33. stella says:

    hah ! What ever laa malayyy sucks !! Lgu mamat feeling lebih ni lg suck ! Fcuk ! !

    0

    0
  34. stella says:

    ouh ya , spa yg ckp lgu kpop nk murtadkan islam ?? Boleh bg pnjelasan lagu mna ? Lirik mna ? Kumpulan apa ??

    0

    0
  35. Anonymous says:

    Jantan ganyut dh nk menopos ke andropos.

    0

    0
  36. stella says:

    npa x boleh brikan pnjelasan yg aku mntk ?????????? Ckp pndai tp xda bukti . . BOOOOOOOOOOO . .
    C nuar jen ni , org dh x mnt lgu ko laa mat . . Tk yh arr nk ungkit tu ini . . Trima sja la zman KEJATUHAN ko . . Andu baa , cian ko . . Bakas palui . . Drpd mnt lgu ko , bgs aku mnt lgu elyana , ct , ct sarah , faradiya , 6th sense . . Btw , lgu pak nil , zizan n saiful apek lg best dr lgu nua jen ni

    0

    0
    • Betoi tu jebon tua, hangpa nak nak cakap ibunda hangpa? aku pun boleh pa.. hang toksah duk buat ghopla kat sini la wei, nak aram pun takdak perangai lagu hang wei..

      0

      0
      • Anonymous says:

        muahahahaha sekali keluar bahasa org asli daaaaaaa, belen2 xlaku mmg camni, hang jgn buat main2…. kpop sucks kpop sucks kpop sucks kpop sucksss… ahahaha

        anyway, siapa yg minat anuar zain ni?? whatever pun kpop still the suckesttt u stupid belen!

        0

        0
    • hana says:

      anuar zain plastic! pakai botox! adik beradik plastic! puih!
      cakap artis korea plastic artis malaysia 2×5 plastic bukan muka je perangai pun plastic! puih!

      0

      0
  37. christina says:

    zaman kejatuhan sudah bermula … Terimalah saja …. Ehhh, lagu dh tak popular ya? Kesian … Lagu jimmy palikat-anak kampung lgi popular dari lagu mamat ni

    0

    0
  38. Diri ini says:

    mmg pun..asik2 lagu yg sama smpaikan dh boleh hafal liriknye…

    0

    0
  39. aku benci girl's generation says:

    aku paling menyampah lagu girls generation je asyik keluar kat radio. mcm takde lagu lain. bukannye sedap pun lagu dorang. huh!!

    0

    0
  40. siti says:

    anuar zain yang pakai botoxkan?

    0

    0