Written by AbangNara | August 29th, 2013

Amboi. Pelik sungguh Abang Nara dengan Haliza Misbun ini. Macam mana Haliza boleh tahun hidup berkahwin itu membosankan padahal dia tak kahwin lagi. Misteri juga nie. Mungkin bila dah terlalu selesa hidup seorang diri sehingga umur 40-an, Haliza takut untuk berkahwin sehingga terbentuk imej sedemikian.
haliza misbun bujanBerkahwin bagi Abang Nara ada pelengkap kehidupan. Memanglah tidak sebebas ketika bujang, namun kebahagiaan dan kenikmatan yang diperolehi daripada berkahwin sangat berbaloi. Mungkin Haliza kena ubah persepsinya. Kata Haliza:-

Hidup berkahwin sangat membosankan. Saya senang hidup bersendirian. Sebabnya, saya boleh buat apa yang saya suka. Hidup saya tidak sunyi kerana ia dipenuhi dengan pelbagai aktiviti. Memang dulu keluarga sering bertanya bila mahu berkahwin. Tetapi, sekarang mereka sudah berhenti bertanya

Abang Nara percaya, suatu hari nanti apabila Haliza berjumpa dengan lelaki idamannya, pasti Haliza akan berkahwin jua. Mungkin sekarang masih tiada jodoh. Banyakkan berdoa agar dipermudahkan. Nanti bila dah berkahwin, Abang Nara yakin Haliza akan menarik balik kenyataannya ini.

P.S: Kenderaan Singapura masuk Malaysia harus dikenakan levi

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

116 responses to Hidup Berkahwin Sangat Membosankan – Haliza Misbun

  1. gincu says:

    Cakap macam takda otak. Padahal takda sapa hingin kan kau kan. Sedih betul! Dah give up la tu. Puii!

    0

    0
    • Anonymous says:

      statement cik haliza kat atas dah basi. ntah skrang ni tengah galak cari laki.

      0

      0
    • FAKKA says:

      eleeehhh…. ni taktik reverse psikologi la niii…. konon tak suka kawen… padahal… dalam ayat sebenar

      “O duniiaaaa… aku terdesakkkk sudahhhh..!!!. saper2 di luar sanaaaa… tolonglah kahwinilah aku… pleaseeeeee!!! tua atau muda…. im available”

      0

      0
      • cikkiah says:

        BETUL TU! PADAHAL TELEMOVIE DIA SUME NMPK DIA MCM DESPERADO. TAKYAH NAK PROPA SANGAT YE CIKLIZA !! CHOYYYY

        0

        0
      • kak som pinky girl says:

        aku sokong dengan statemnet FAKKA weh..

        padehal dh gersang sngat..

        0

        0
    • kk says:

      Apa pnya statement daa.Jodoh itu rahsia Allah.cepat atau lmbt, tggu jelah.

      0

      0
      • kamariah says:

        SAYANG CARA PEMIKIRAN KAMU AMAT DIKESALI….
        TAHUKAH KAMU JIKA KAMU HIDUP BERPASANGAN ITU SEBENARNYA
        LEBIH MEMBAHAGIAKAN, PUNYA ZURIAT DAN KELUARGA SENDIRI
        KAMU TIDAK MERASAINYA, SETIAP KIHUDAPAN PASTI ADE ‘CACAT DAN CELANYA’ SEDANGKAN LIDAH LG TERGIGIT INIKAN PULA KITE…..

        PEACE..

        0

        0
      • Leo says:

        hidup berkahwin itu membosan kan..???
        macam la ko dah pernah berkahwin dan kasi plak statement macam ni..

        nampak sangat dia ni seorang yang ego tinggi

        0

        0
    • lili says:

      manusia kn hidup berpasang-pasangan.. kenapa mesti berpendirian macam tu?
      Janji Allah itu pasti… walhal bukan di dunia mungkin di syurga..
      *InsyaAllah jika diberi peluang masuk ke syurga

      0

      0
    • Olga says:

      LESBO X CIK HALIZA NI?????????

      0

      0
    • yuyu says:

      lelaki sekarang dayus…berani ngan wanita je…pengecutttt..elok la tak kawin kalau dpt lelaki yg belum tentu boleh membimbing isteri. maksud haliza ni dia rela tak kawin kalau dapt laki jenis tu…tapi sebenarnya dia tak menolak jodoh jika ditemukan dgan lelaki yg baik dn dpat membimbing ke jln yag diredhai olehNya…

      0

      0
      • nurin says:

        setuju ngn yuyu.. lelaki skrg ni haprak walau x sume cmtu

        0

        0
      • mek da says:

        laki ni bila kahwin mmg la seronok bg diorg,kan abg nara.. sbb tak perlu nk buat keje rumah, masak, mengemas bagai, yg pompuan la yg selalu kena jadi buruh kasar kt rumah.. padahal sama2 keja, pikir penat sendiri je..bab nak tmbh isteri nak ikut sunnah nabi..tapi bab ikut sunnah nabi tolong isteri buat kerja rumah takde pula nak ikut.. dasar lelaki

        0

        0
      • nurin says:

        Btul Yuyu.. Lelaki skrg mmg dayus.. pukul isteri.. x kerja.. hisap dadah.
        tapi tak sume lelaki cmtu..

        0

        0
      • lu jumpa orang bodoh je yuyu tu keluar statement camtu

        0

        0
    • FARAEL COBAIN says:

      gincu: ko kena faham.. ayat cover line tur. hu2

      0

      0
    • cik says:

      setuju ngan haliza.. sebab aku pon salah seorang yang berfikiran macam tuh. nih tak habis study dah gatal nk kawin, harapkan duit suami. kat ibu bapa sendiri pon x sempat nk balas budi diorang…

      antara geng2 yang slalu kawin awal yang hanya fikir diri sendiri semata-mata, geng cikgu ngan nurse. sebab takut nnti habis belajar, kena posting sabah sarawak.

      0

      0
      • anis says:

        geng cikgu dengan geng nurse kahwin awal sebab pentingkan diri sendiri ni? apakah punya persepsi ni. mmgla setiap org ada pandangan sendiri tapi jgn la sampai buat judgement gitu kan. some ppl will get offended w your statement pulak nanti.

        0

        0
      • Anonymous says:

        Setujuuuu sangatttt….

        0

        0
    • johnny english says:

      kenapa baju dia mcm pokok krismas???

      0

      0
  2. pendekar laut says:

    xbaik ckp cenggitu..kan ke berkahwin tu sunnah nabi..ape slhyer ckp cara baik “mungkin jodoh xsampai lg ke” nmpak berilmunyerrr :-)

    0

    0
  3. BUNGA says:

    Enchek nara…cerita ni sangat lame dahhhhhhhhhhhh….aiyooo
    anyway, pelik org educated cakap mcm tu~

    0

    0
  4. Haniz says:

    dia classmate i kat Senior Methodist Girls School KL dulu…always ponteng class coz bz dgn iklan2 (muda2 dh pandai cari duit poket) camtu pon science dia memang superb : )

    0

    0
  5. jana kasim says:

    Membosankan ya,dah tua nanti taulah bosan nya hidup tak berkahwian,sorang-sorang je,kalau sakit tak ada orang nak tolong jaga,memang nurse ada tapi tak sama,anak-anak dan suami yang jaga.Apa-apa doakan yang terbaik untuk Cik Haliza Misbun ni

    0

    0
  6. leave a comment says:

    cakap org frust jodoh tak sampai lagi ye kak? sabar lah k :)

    0

    0
  7. Anonymous says:

    Rugi…..indahnya hidup berumahtangga.penuh kasih sayang.

    0

    0
  8. ANTI FIRST says:

    berdosanya menidakkan sunnah nabi….. jahil sungguh artis nie

    0

    0
    • kasturi wangi says:

      betul sunnah nabi dia kata membosankan.. sedih org berfikiran macam ni.. jawab je lah xde jodoh kan senang.. maybe dia ni sakit hati kot sebab org selalu tanya bila nak kahwin.. tension..

      0

      0
    • Anonymous says:

      sebelum menjatuhkan hukum, sila rujuk kepada yang lebih pakar! ajaran sesat siapa yang kata menidakkan sunnah nabi tu berdosa? kalau kita choose tidak berkahwin berdosa? klu kita tidak mahu dimadukan berdosa??? ajaran syiah ke apa ni ha??? jgn bwk ajaran sesat, berdosa! jahil sungguh anti first ni!

      0

      0
      • misbun says:

        eh..tak dosa ke tolak sunnah nabi?stau aku bdosa. ke ko yg syiah?

        0

        0
        • Me says:

          Kahwin tu kan sunnah nabi. Setiap yg nabi buat ada kebaikan pd kita. apesal lah ckp sangat membosankn..kalau x ikut cara yg betul, mmg la Allah akn bg hati tu rasa pahit je or perkahwinan.

          0

          0
      • ANTI FIRST says:

        ko kapiaq ek anonymous bdoh

        0

        0
  9. maya says:

    apelah mengarut haliza nie…jgn la ckp cm tu…x kawin mana tau bosan ke tak…ish… nampak sangat cakap x fikir…

    0

    0
  10. kak cik says:

    btul la skang ni byk aktiviti yg mmbuatkan ko x bosan.. tp bile smpai masa ko da tua ko da x bleh buat sume aktiviti tu.. da terlantar baru terpikir nape xde org skeliling.. org kawin bukan suka2, org nakkan zuriat kak liza ooiii… zuriat penyambung generasi, ade jugak org nk jage kite nnti ble dah x larat.. besok2 dorang jgk yg doakan kite bile kite mati nnti.. sila buka minda anda sikiitttt…kawen syok weehhh…

    0

    0
  11. aummm says:

    dah xdak org nk kt hg…nk cover la tuuuu

    0

    0
  12. ayam says:

    Dia berangan nk makan pisang import dri indon tapi takdak..dulu bukan main cakap hero malaysia tiada yg macho..

    0

    0
    • Sulu Berbulu says:

      tu dulu…masa tu memang hero Malaysia tak handsome TAPI sekarang ramai hero Malaysia yg handsome cthnya Aeril Zafrel, Syamsul Yusof, Remy Ishak, Aiman Hakim Ridza, Arja Lee, Kamal Adli, Fahrin Ahmad…pendek kata memang ramai yg handsome..tu pasal Haliza rambang mata dan buat statement coverline cm gitu

      0

      0
  13. mohdsyafiq says:

    mungkin dia tak tahu erti sebenar perkahwinan. ataupun dia rasa tertekan dgn tggjwb sbgai isteri org. just bg pendapat.

    0

    0
  14. Ayam Afrika says:

    Secara umum..org2 melayu kawin zaman skrg utk mengelakkan zina and mendapat zuriat sendiri. Dr segi Islam, org yg berkahwin taraf lg tinggi dr org bujang, segala amalan berlipat kali ganda dr org bujang, alangkah beruntungnya. Bila dah ada anak pada asal nmpk menyusahkan…tp merekalah yg membuat hati kita sejuk melihat kerenah anak2..n bila dah besar bangga dgn kejayaannya.

    Jika Heliza anggap bujang lg best sbb boleh buat apa kita suka..harap2 x melibatkan “sex without nikah”. Kita sendiri dah masuk 20-an pun mengatal nak kawin sbb x tahan…lgkan 40 tahun, melainkan ‘pandai cover’.

    0

    0
  15. Julia says:

    statement kau x bagus. sekali allah duga, esok lusa ditakdirkan kau kawen, ko nak pusing kat mana plak statement kau tu kak?

    0

    0
  16. pah bedah says:

    kepada kak liza opssss untie liza zaman sekarang ni xder wanita yg xnak kawen coz kawen 2 kan sunah rasulullah kalo ko xnk kawen xdapat keberkatan. walaupun seseorang wanita 2 dh byk kali pts cinta tp dlm hati dia ttp akan ada rasa nk bercinta lg n nk kawen walaupn dia cakap hidup solo lg bgs (konon2nya la coz frust giler3) semoga statement ko x akan pengaruhi pemikiran wanita2 bujang d luar sana yer (che ta pn nk kawen lg kn lps cerai) ko yg xlaku kot ni??? sbb 2la kuar statement cm 2 dh tua2 nt baru nyesal kot xde sape2 nk tlg mandi, suap mkn or basuh kencing berak..plsssss untie liza pkr sblm kuar statement yg xmatang nih!!!!

    0

    0
    • miki says:

      kawen xsemesti byk pahala..silap haribulan boleh jadi berdosa sbb derhaka kt suami…pada zaman rasulullah saw ade wanita xkawen sbb memikir besarnye hak seorg suami..

      0

      0
  17. gigi emas says:

    Memnag betoi pun….banyak janatn melayu tak bertanggungjawab, tak de kerja tetap, tak pandai ambil hati wanita, bodoh, suka berfoya-foya hanya tau nak mempergunakan wanita…….jadi tak yah kawen…….jantan melayu sentiasa layu

    0

    0
    • B says:

      dh tue carila jantan mat salih, apa susah…hahaha…

      0

      0
    • nonononnoooo says:

      tak bebas macam mana tu kak liza? dia ingat kawin ni kena tambat ngan laki terus xleh kuar rumah ke?kalau ko bajet nak kawin ngan pak arab mungkin ye..kalau setakat lelaki local ni xyah risau la..depa pun moden dah…

      0

      0
      • Enonemes says:

        Jangan kata gitu, tak semua org Arab kurung isteri dalam rumah. Saya bersuamikan orang Arab namun tetap diberi kebenaran oleh suami untuk keluar bekerja kerana dia hormat dan percaya pada saya, dan Alhamdulillah saya tiada halangan untuk pulang ke kampung atau sesekali keluar berjumpa kawan-kawan.

        Sekadar membetulkan tanggapan serong sesetengah pihak terhadap sesuatu bangsa. Sikap bukan bergantung kepada kaum/bangsa, tetapi dari didikan dan kemahuan individu itu sendiri.

        0

        0
    • aku says:

      setuju ayat mu..memalukan bagi lelaki yg dalam kategori macam ni..huhu

      0

      0
  18. apa la lu ni says:

    saya dah kawen…automatik saya lebih suka duduk dirumah bersama suami dan anak2. walaupun suami beri keizinan utk saya keluar dgn kawan2 selagi saya tahu batas2 saya sbg seorg isteri.

    so tak timbul problem ‘TAK BEBAS BILA SUDAH BERKAHWIN’ YE haliza misbun.

    0

    0
  19. B says:

    perempuan yg bg statement cmnie adalah perempuan yg amat kasihan hidupnya!!!

    0

    0
  20. jija says:

    ye ke masih cik?

    0

    0
  21. Anonymous says:

    dia ni mulut mcm longkang…sama species ngan rita…

    0

    0
  22. Audrey Hepburn says:

    1) Berkahwin itu adalah sunnah Nabi. Jika disengajakan untuk taknak berkahwin, itu dah dikira menghina sunnah Nabi. Yang takde rezeki itu lain cerita la. Ni memang sengaja dan siap cakap bosan. Wah wah wah…kutuk sunnah Nabi gitu.

    2) Mungkin dia dah terlalu selesa dgn hidup dia sebagai orang bujang. Maka dia pun tak kisah kalau tak kahwin sekalipun.

    3) Mungkin dia nak berkahwin tapi masih belum ketemu jodohnya dan masih belum ada rezeki, tapi dia tak fikir macam ni, dia fikir cara lain pulak.

    4) Dia kena dekatkan diri dengan Allah SWT.

    0

    0
  23. ako says:

    hehhehe ni mcm statement sour grape jer..

    kalau org tak berkahwin – ckp berkahwin tu boring
    kalau org miskin – kata org kaya sombong

    dan seterusnya…

    0

    0
  24. refelsia says:

    SALAM…..PADA AKU DIA CAKAP BEDASARKAN PENGALAMAN DIA….TAK PAYAHLAH KORANG NAK MAKI HAMUN DIA.. TU HAK MASING2….AKU PASTI DIA ISLAM TAU AKAN SUNNAH TAPI PERASAAN KECEWA NI HANYA DIA DAN ALLAH JE TAU… SEMUA ORANG PUNYAI EMOSI BERLAINAN…MUNGKIN 40 TAHUN UMUR NYA DAH TAHAP GIVE UP UTK MENCARI PASANGAN YANG SESUAI DAN LEBIH SELESA SINGLE….BIARLAH YANG KORANG NAK KECOH APASAL PULAK…HAK MASING2..

    0

    0
  25. guest says:

    ape lah makcik liza mengarut… ade ke ckp mcm tu kat sunnah rasulullah. buruk perangai makcik ni. ishihish

    0

    0
  26. cili padi says:

    besar kemungkinan die pernah ‘merasa’ tapi tk menikmatinye, sbbtu die tk kisah kalau tak berpartner. Menjadi wanita adalah satu anugerah yg begitu istimewa. Hanya wanita yg berkemampuan sahaja dapat melaksanakan tanggungjawab yg diamanahkan keatas dirinya. Rugi kalau seorang wanita tidak mengambil peluang itu dan tiada istilah membosankan dalam sebuah perkahwinan.

    0

    0
  27. Citizen says:

    Hahahaha! Org x laku je bg statement kurang akal camtu. Come lah.. Syanie yg XXL tu pun laku dari dia. Hihihi~

    0

    0
  28. Hamba Allah says:

    Fitrah manusia diciptakan berpasang-pasangan, kalau masing2 xnak kahwin, beringatlah, tua nanti pasti akan merasa sunyi..hanya suami atau isteri shj antara manusia yg paling hampir dgn kita sampai kita hembus nafas terakhir..

    0

    0
  29. Lelaki Sejati says:

    Dari ANDARTU baik bermadu, meh jadi isteri ke3 abg…InshaAllah syurga menanti.

    0

    0
  30. qyra says:

    mula2 boleh la ckp mcm tu. esk dah tua dah xde aktiviti kat luar baru rasa sunyi, sedih. xde tempat mengadu. xde org ambil kisah.

    0

    0
  31. you talk like rubbish! says:

    sebab takde dato’ atau tan sri yang nk masuk minang die..biase la retis kan..kahwin nk dgn dato’ and tan sri je…hehe

    0

    0
  32. ayam@kampong says:

    kau ni sengal ke otak letak kt kepala lutut kau hah… ank dara tua x sedar diri, x sedar di untung.kau hingat kau cantekkk..puiii. xde sorang pon nk kt kau. ank dato’ pon xnk dgn kau ni. ak rasa kn kau ni layak dgn halim othaman jerk.. jantan tua x sedar diri tu. konon2 lelaki pujaan wanita la tu..x hingin ak. kau jela amek.

    0

    0
    • peminat halim othman says:

      ish3 ayam kampung ni cakap main sedap aje yea……xsemua wanita tua untuk lelaki tua tau…..awak tue ayam kampong liat isinya hahahahahaha….

      0

      0
      • ayam@kampong says:

        ayam kampong pon sedap tau..kalo beli kt pasar mahal tau…
        mesti ko x pernah makan ayam kampong kn..mmg lar isi ayam kampong liat tp kalo rebus lama2 lembut juga isinya..sentap plak!!!!!!!!!!!!!!ko nie kn peminat halim Othman..tak ku hadap………..ppppppppppppppp

        0

        0
  33. you says:

    Agaknya dah kawin tapi belum nikah kot..wallahualam..

    0

    0
  34. Aku la ni.. says:

    Ok fine. Ko xnk kawen xpe. Tapi jgn buat dose.

    0

    0
  35. mkbs says:

    wanita yg bercerai pun cakap begitu. lain org lain perasaan. org yg sdg bhgia dgn org yg pernah kecewa lain jawapannya…. apa2 pun positifkan minda selalu kan lebih baik….hehehee

    0

    0
  36. peminat hulk hogan says:

    kenapa keluarkan statement mcm tue……ada fikir x sebelum bercakap.kan dah dewasa dan besar panjang dan dah masuk 40-an…..dah lumrah kita sebagai manusia perlukan pasangan.jangan main hentam aje bila bercakap yea wahai cik haliza….diulang cik haliza..sekian terima kasih

    0

    0
  37. eryeyndarwish says:

    maap cakap la ahkak ye…nih statement mcm org xde agama..Agama Islam dah suruh kawen..esk tua…duk la umh org tua…huhu….membuhsankn??penah kawen ke kak???hidup la ko smpai ke tua sorang2…da bijak sgt la tuh…

    0

    0
  38. hmm says:

    hilang satu nikmat dunia..

    0

    0
  39. mak jemah says:

    dah tua kerepot besok baru la tau ………… klau x nak kawin dok diam2 udah ler .Kenyataan yg menyakit kan ati org ………

    0

    0
  40. jay ai says:

    statement dari org yg dah kecewa sbb gagal utk berkahwin…

    0

    0
  41. MAK JEMAH says:

    ya Allah ada sbb Allah ciptakan kita berpasan pasangan..Ada sbb agama islam mgalakkan kita brkahwin..lau kahwin itu membosan kn..itu slh psgn itu sendri..xnk bg bosan..brkasih syg la sesama pasangan..tambahkan zuriat kita..eratkan hubungan sesama keluarga pasangan..saling bkerjasama..jdkan aktiviti solat mgaji mkn blajar riadah bsama sama..layari la bahtera rumhtangga itu mgikut ajaran islam nescaya berkahwin itu indah..pecaya la..

    kdg2 manusia suka membangga diri..blum bkahwin ckp oh aku suka cara cmnie..suka bebas..lpas tu bila dah brumur baru kahwin..mula rasa bhgia ..dah rasa rugi..bila nk dpt anak..bila plk nk tgu ank membesar..waktu bgerak pantas..mse tu cnpm terasa rugi yg amat..
    lau la mak dia dulu pikir khwin nie mbosan kn..pasti heliza nie x lahir..sdhnya laaa..

    0

    0
  42. embrio says:

    bila kawen tak dapat `barang` power.. pompuan memang bosan… cuba dapat yang leh tahan sampai 2 jam……

    0

    0
    • kaubolehke??? says:

      kau boleh ke tahan 2 jam??? Ntah2 celup jer takok… cccccrreeettt cccrreeeettt cccccrrrreeettt…. habis sudah.. dengkur tido, kesian isteri terkapai2

      0

      0
  43. nasilemaksotong says:

    Eleeeeeeehhhhh… Andalusia ni tak kisah kahwin sebab dia selalu “kahwin” nikah jer dia taknak.. Kote dlm mulut sentiasa, apa ada kisah… Hahahahaha

    0

    0
  44. samad says:

    Dah tua ko ingat anak buah ko nak jaga ko ? Hadoooo !

    0

    0
  45. nok gebuzzz says:

    asal nak ckp mcm tu…..kawin tu kan sunah nabi….poyo btol la!!

    0

    0
  46. ivy says:

    Rugi and kesian.. I’m married to my husband aka soulmate/ best friend and not once do i feel confined or bored. Find a partner that has the same interest i.e sama kepala. Insyallah bahagia dan hidup takkan bosan :)

    0

    0
  47. minah jambu tukar kaler merah biru says:

    elehhhhh bukan susah sangat nk cari laki yg sama kepala senang ajeeeeeeeeeeee………………..mana pompan yg suka naik motor tu cari aje mat motorrrrrrrrrrrr pastu gi rempet happening kan……jangan merempet sampai bahaya kn diri ok ….bawak pelan pelan aje jadi kite yg bonceng kt blakang ni boleh lah romen skejap kiss kt pipi huhu…..bwekkkkkkk huh !!

    0

    0
  48. aku lonely says:

    apelah cakap camtu.. aku ni teringin nak kawen.. tapi aku x bernafsu kat wanita.. allah saje tau bertapa sedih nya perasaan ini bila memikirkan aku akan hidup lonely tanpa pasangan dan anak anak nanti.. sedih rasenya selalu doa agar nafsukan x songsang.. tapi mungkin doa ak x di makbulkan lagi.. mesti nnti ramai cakap kat aku.. argggh kau je xnak usaha jadi lelaki sebnar, kau jangan nk salahkan qada dan qadar.. nnt nak wat camne aku dri dulu dah minat kat laki.. mana aku tau.. huhuhuk… arghh rase berat ujian sebegini.. kdg kdg aku rase sedih dengan hidup aku ni.. kenapa aku di uji begini.. sedihnya hati tengok kawan kawan ade yg dah berkahwin, bercinta.. tapi aku kena tahan semua nafsu tu.. kalau aku bercinta sesama jantina nabi x ngaku umat lak.. huhuhuk.. ni leh di anggap JIHAD ke? huihui

    0

    0
    • maria says:

      Kalau en lonely dah boleh fikirkan bahawa nafsu en lonely tu songsang (maknanya akal dan pemikiran serta iman en lonely masih waras), makanya WAJIB bagi en lonely kembali kepada fitrah..kerana semua kesonsangan tersebut hanyalah NAFSU semata2..tiada kaitan dengan fitrah melainkan en lonely dilahirkan sebagai khunsa (even khunsa pun Allah jadikan akan dominan/cenderung kepada salah satu jantina..kalau physical dan emosi cenderung kepada lelaki, maka jadilah lelaki, dan sebaliknya)..namun en lonely adalah LELAKI YG PURE, dilahirkan sebagai lelaki..makanya tiada sebab untuk en lonely mengikut kata nafsu..nasihat saya, tukar mind set en lonely untuk berubah kembali menjadi lelaki sejati..jauhkan diri dari kawan2 yg lembut/gay. Yang penting, kalau en lonely ni Islam, berbaliklah kepada agama..rendahkan diri sujud kepada Pencipta kita dan mohon ampun serta mohon dipermudahkan olehNya untuk berubah..Scenario PONDAN DAN GAY TAK AKAN WUJUD KALAU BUKAN SEBAB NAFSU MANUSIA YG JELAS DIPENGARUHI SYAITAN & IBLIS..apapun, saya mendoakan en lonely..insyaAllah akan berubah menjadi lelaki sejati sebagaimana dijadikan Allah sewaktu dalam kandungan lagi..dan sesungguhnya ini adalah bahagian (dugaan) Allah kepada en lonely..jadi, hadapilah dengan sebaik2nya..insyaAllah.

      0

      0
  49. Kak long says:

    Ke tak kawin sebab “Tuan IPK, tak masuk meminang?

    0

    0
  50. Naadaa~ says:

    Frust ngn ahmad idham kot

    0

    0
  51. Anonymous says:

    ni statement cover line je xkan dia nak ckp ‘ pleaseee la kawin ngan saya ,saya nk kawin sesangat ader tak sesapa yg sudi ” nnti org ckp dia gatal plk desperado baik bt statement kontroversi cmni sekurang2nya dpt gak gleemer haram jap

    0

    0
  52. zulan says:

    mungkin dia terlajak cakap…mungkin memang dia tak suka dikongkong…mungkin dia tak suka kehidupan bebasnya nanti disekat…jika bersuami atau beranak…tak baik cakap macam tu….berkahwin itu dapat pahala kerana tanggungjawab yang dibawa besar…jika dia berfikir secara tenang tanpa mengingati umurnya yang meningkat…pasti dia redha dengan takdirnya….dan hanya dia sendiri tahu apa perasaan sebenarnya…..iaitu takut dan melindungi hati dari terluka….

    0

    0
  53. MakJemah says:

    haliza misbun mmg perempuan terdesak pun…sekian, full stop.

    0

    0
  54. anonymous says:

    sabau aje laaa statement kau ye..aku dah 35 tak kawen ni pun aku risau memikirkan macam2..dulu asyik sebok kerja kerja kerja sampai kawen pun tertunggak bagai, last2 tak jadi kawen..la ni dah tak busy teringin nak kawen tapi lelaki baya2 aku mostly dah kawen beranak pinak..tak payah mengarut la haliza misbun..sure mulut cakap lain, naluri cakap lain ni…

    0

    0
  55. ah yalahkan..... says:

    samalah kita jugak….keinginan memang ada…..cuma nak dapat jantan yang betul2 sesuai dan boleh jadi ketua yang bagus sifat2 tu memang lagi mencabarlahkan nak2 zaman sekarng ni erkkkkkkk…………….kannnn…kannnnn….kannnnnn….;)

    0

    0
  56. maya says:

    nak cari yang sempurna xde..sebab tu lah kita dijadikan untuk saling perpasangan ..supaya saling melengkapi..kat atas nie saya bace cm2 padangan n kritikan..sebelum kritik..fikir dulu..kalu haliza salah..jgn la kita salah..yang kutuk lelaki tu..x sedar ke ayah anda llelaki…kan x sama semua lelaki kat dunia nie…doakan lah yang terbaik tuk pelakon kat atas nie…dh nama nye pelakon..ckp pun kena lah berlakon gak..esok lusa kalu dia kawin..dia ubah plak ape yang dicakap sebelum nie..pas tu ada plak tu peminat yang ckp cikgu or nurse nk kawin muda n fikir diri sendiri jew…dia org tu…cikgu n nurse..dah ada keje tetap..jadi leh la rancang nk kawin..xkan la nk kwin umur 40…nanti dapat anak…umur 41… bila umur 50 ..anak baru 8 or 9 tahun… larat lagi ke nk jaga n didik… fikir2kan lah ye…rezeki,ajal,maut., jodoh ditangan Allah swt… jgn menidakkan sunnah nabi…jgn memperkecilkan ciptaan Allah.jgn persoalankan segalanya diluar pemikiran dan kuasa kita…semoga segalanya indah belaka…

    0

    0
  57. aku yang benar.... says:

    Org yang xpenah berkahwin xkn pernah thu nikmat perkahwinan itu sbb dia xmengalami n melaluinya, stakat dgr citer dr org yg bermasalah ngan perkahwinan itu bkn la 1 point utk dia berpndpt sedemikian….dlm perkahwinan ada pahit manis perjlnan idup sbgi suami isteri..bergntung bgaimana cara kta utk mencorakkan alam rumah tgga kita itu..n xemua perkahwinan itu menemui kegagalan..so amat2 tidak tepat pendapat cik haliza itu…anda alami dlu perkahwinan..anda akn fhm sndri…hny org2 yg dah melalui perkahwinan shj yg fhm nikmat perkahwinan itu…peace no war..yeahhh!!!

    0

    0
  58. HM andartu says:

    Aku rasa dia ni patah hati sebab dlu kan pernah ada gossip dia bercinta dgn sorg pelakon lelaki yang berlakon sama2 dgn dia. Berpeluk bagai nak rak dalam drama tu. Nak berkepit je. Pastu habis citer je, mamat tu kawen ngan orang lain. Frust nonggeng letewwww…

    0

    0
  59. ahai says:

    dia kan nak jantan obersi je. tak nak melayu. bukan taste dia. ingat orang obersi nak dia sangat ke?? hahahhhahaa

    0

    0
  60. Yelatu says:

    Memang dia frust ngn pelakon tu..
    Ahmad idham..
    Dlu bukan main pluk2 dlm cinderella

    0

    0
  61. misslala says:

    Sian die…ak pon ada akk lebih kurang baya dia..xkawin lg..bila org tye dia ble nak kawen..die jd sedih tau..sbb bila ckp allah belum temukan jodoh…mle la org kate hang memilih la..hang nak laki pangkat tinggi cam hang la..hang yg xnak usaha la.hang la org paling rugi kat dunia..hang jd anak dara tua je la..sok tua dok rumah org tua2.. So akk ak cam fobia…then kami adik bdik pikir nye pikir..swoh die jwb camni.. Kalau dah tertulis sy xkawin,sy yakin allah ad sbbnya,dan kalau ditemukan jodoh,sy terimanya seadanya..dan sy ersyukur sgt masa sy muda..tima kwn2 gila bercinta sy pula gila menyekolahkan adik2 smpi bjya..so sy yakin bila kita berbakti pd org tua kita n keluarga kita..allah pasti bg ganjaran…then xda spe lg yg brani brtye lps tu..smua cuma leh kate.. “amin” …hehe..so..jgn nilai haliza tu camtu..mgkin dia ckp camtu sbb dia xnak terluka..tp dlm setiap doa n dlm hati dia allah je yg tau..

    0

    0
  62. saekotanaka says:

    xakan nabi mngaku umat bagi sesiapa yg x mau berkahwin or mnolak jodoh…pkir dlu sblm ckp cik haliza misbun oii….minat giler kat dye nie tp hilang hormat sb statement dye nie…adoiiii

    0

    0
  63. anon says:

    Dia kan anak dara tua, tak ade org nak kat dia….jadi terpaksalah wat statement mcm tu. Kalau dia kata nak kawin, nampak sngt mcm tak laku. Perempuan manalah yg tak nak kawin and berkeluarga. Dlm hati agaknya bergetak nak kawin. … Kalau membosankan, harap2 kamu tak kawinlah sampai tua ye….

    0

    0
    • minah jambu merah biru says:

      tk kawin sampai tua lagiiiiiiiiiiii bagos !! tk payah nk penat2 nk melayan laki siang malam pagi petang !!! kalau laki kasi duit tkpe jugak bini nk layang dia huh !! bini layan macm minyak yg penoh macm nk mampos si laki pulak bini silap sikit pukol silap sikit tumbok tendang teranjang macm sial ! babtu lah si haliza ni tknk kawinnnnnnnnnnnnnnnnnn !! dh paham sekarang !!! bagossssssssssssssss !

      0

      0
  64. anakmalaysia says:

    Dah andartu, tak laku, takde org nak…… kenelah kata mcm tu…

    0

    0
  65. farah says:

    kesian kat dia. mesti ada sebab dia cakap cmtu. semoga tuhan jodohkan dia dgn laki yang baik.

    0

    0
  66. Saifullah says:

    Tetek lanjut nanti susah. Hisap dah tak sedap, no filling. Aiyo kahwin lah hoi.

    0

    0
  67. reeza says:

    Perkahwinan bukan satu membosankan tapi kita melangkah fasa baru dalam hidup, tambah indah lagi jika menjadi ibu kepada anak2 yang comel2…Merekalah pewaris kita di masa depan dan doa mereka adalah bekalan kita di akhirat…..Fikir2kan lah…..

    0

    0
  68. tak puas hati says:

    dulu kan dia nk ngan mamat indon tu,padahal…mamat tu,sebelah mata pun xpandang… so,xperlu ler kau kuar statement kawin tu membosankn….mna kau tau bosan,nanti kau dh tua….baru kau rsa bosan,sbb kau dh kerepot….spa yg nk hurey2 ngan kau….msa tu, bru kau tau….family sndr je yg leh hepi kn kita…..puiiiii…..

    0

    0
  69. Anonymous says:

    X BAIK TAU CAKAP CAM 2..SY NI LG LAA..UMUR DA 28 PN X KAWIN2 G..ATI NIH TERINGIN SGT NK KAWIN..DOK MENGHITUNG BILA LA JODOH NK SAMPAI..OWG LAIN SEME DA LEPAS..SEME OWG MENGATA SY TAU..AWK LG LA ARTIS..MST RAMAI YG BEKENAN..MUDAHAN JODOH KITA SAMA2 ADE YA..AMIN

    0

    0