Written by serenity | November 11th, 2013

Di awal kemunculannya, penampilan Hanez Suraya tidak begitu menyerlah. Namun semakin lama, wajahnya tampak semakin jelita sehingga timbul khabar angin yang dia telah menjalani pembedahan plastik pada bahagian hidung di sebuah pusat kecantikan di Bali, Indonesia.

Semalam, melalui mStar Online, Hanez telah menafikan khabar angin tersebut.

Cerita ini tidak benar, saya ke Bali baru-baru ini adalah untuk bercuti dan bukan kerana melakukan pembedahan hidung.

Saya tahu ada individu yang sebarkan berita palsu ini dan cuba memburukkan nama saya dalam industri.

Namun begitu, pelakon itu juga berpendapat melakukan pembedahan plastik untuk kelihatan cantik tidak salah dan kini ia adalah sesuatu praktik yang normal.

Bagi saya pembedahan plastik sudah jadi satu perkara normal bagi sesetengah orang. Kalau seseorang itu buat pembedahan plastik untuk cantik, kenapa tidak? Itu adalah hak masing-masing.

Hanez juga mendakwa lakonannya dalam Love You Mr. Arrogant telah menyebabkan dirinya dihamburkan dengan kata-kata kesat oleh peminat yang besar kemungkinan menyamakannya dengan watak itu yang merupakan watak antagonis yang seksi dalam drama tersebut.

Dia juga  meminta agar peminat tidak terus berbuat demikian.


Apabila lagu makyong Rosnan Rahman disatukan bersama Rebab, piano, suara soprano Syafinaz Selamat dan gandingan harmoni suara ahli Koir Kebangsaan Malaysia (OFFICIAL) . Nantikan persembahan kami dalam Konsert Koir Kebangsaan pada 23 & 24 November 2013 di Dewan Tunku Abdul Rahman, Matic,Kuala Lumpur, 8.30 malam. Dapatkan tiket anda sekarang di www.ticket2u.biz

71 responses to Hanez Suraya – Pembedahan Plastik Untuk Cantik, Kenapa Tidak?

  1. Cik Pah says:

    Suka tgok die belakon dlm Mr.Arrogant…
    Mmg jadi watak die tuh.

    0

    0
    • Anonymous says:

      xde didikan agama dr mak bapak mcm ni le jdnya….. Jahil tntg halal haram, menunjukkan kebangangan diri……e didikan agama dr mak bapak mcm ni le jdnya….. Jahil tentang agama…..

      0

      0
    • Anonymous says:

      alahaiiiiii gini la jdnye bile bercakap mnggunakan kepala lutut..bkn mggunakan akal n yg berlandaskan ape yg Islam gariskan…dah nm pun plastik kn..kalau org kate ko pmpuan plstik ko angin 1 bdan x???mesti kn…so,jgn la nk memplastikkn diri anda kalau xde sbb yg betol2 memerlukn anda membuat demikian wahai hanez sahabat seIslamku…jgn mengiyakan bnda yh jelas haram disisi agama kite..mgubah kejadian Allah ko tahu ape blasannya???Allah dah bg elok sempurna dah tu..dah2 jom kite p beli buku agama or dgar ceramah agama..jom2…

      0

      0
      • INA says:

        Anonymous..,
        Betul tu..saya sokong..
        Tak tahu pasal agama, jgn pakai hentam je bila berckap@bagi statement tu. Tutup mulut rapat2. Hati2lah dlm apa jua.
        Sedangkan kita cabut bulu kening pun sudah haram inikn pula nk ubah yg lainnya. Senangnya ckap ‘itu hak masing-masing’.. pakai pengilat kuku, pakai susuk, pakai inplan sna sni…bila nyawa dh takde nanti sempat ke nk buang semua tu?…bila kita dah xde nanti org lain yg jenuh mandikan kita, sembahyangkan kita..buang apa yg tak kne dlm tubuh badan kita ni.
        Bawa2lah mengucap..hanez oiii.

        0

        0
  2. putput says:

    bila hati dah mati, benda haram pun dihalalkan. mmg tu badan ngko. tapi bukan hak ngko. tak apa lah. kami cuma dapat nasihat jangan buat benda haram. di sana nanti, silalah menjawab

    0

    0
    • Tina says:

      Bukan die nak buat plastic surgery tu. Wartawan tanya pendapat die. So ni lah pendapat die. Respect ler pendapat masing2. Lainlah kalau die btol2 nak buat lepas tu buat2 innocent. Mmg ler hipokrit. Bukan nya die nak buat n bgtau satu dunia pasal ni. I bet maksud hanez kat sini, hak masing2- dah besar panjang pun, mampu berpikir. Kalau org ckp jgn nanti buat jugak. Bacalah baik2 dulu lepas tu pahamkan. Ni tak..terus nak hentam org. Hentam pakai agama pulak tu.

      0

      0
      • gigi says:

        nak respect pendapat yg bertentangan dgn agama islam ke? ko kafir ke ape???

        0

        0
      • omei says:

        kalau keluarkan pendapat sepatutnya guna akal dan ditimbang dengan ilmu supaya tak terbabas keluar statement sesat dan menyesatkan. mmgla si aniz ni tak buat lagi. tapi cuba bayangkan peminat2 yang baca dan tak cukup ilmu. sah terpengaruh ngan dakyah artis tak berilmu ni

        0

        0
      • Anonymous says:

        alahaiiiiii cik tipahhhhhh oiiiiiiiiiii!!!!gunalah akal bila sembang!jgn gunakan kepala lutut!!!!!!!respek ape ke halnye oii…jap aku pk ayat nk hentam ko lak…kalau bg pndapat yg ade kaitan ngn Islam lg org respek…kalau die kate sy xbuat la pmbdahn ni..kite haram mgubah kejadian Allah..done!org pun respek la makcik oi..vangang btol la…jgn mengiyakan bile retis ckp bile dah terang n jelas statement salah..kang aku pelangkong ngn kerusi meja plastik br taw!

        0

        0
      • bibirkeras says:

        Cik Tina, pendapat hanez ni ibaratnya cam “nak tukar jantina? kenapa tidak? itu hak masing2”

        tukar jantina = mengubah ciptaan Allah
        plastic surgery = mengubah ciptaan Allah

        nak open minded pon bertempat jugak. ni bukan open minded dah, tapi open aib sendiri sebab jahil agama. kalo maksud dia cam yang awak cakap tu (masing2- dah besar panjang pun, mampu berpikir), lagi baik kalau hanez jawab “bagi saya plastic surgery itu haram. tapi kalau orang nak buat, itu terserah mereka”.

        0

        0
    • Anonymous says:

      sape la kita putput nk menghakimi dia..
      meghukun dia..
      Allah kalo nak bg hidayah tu, sekejap je…
      xmo la kutuk2 dia, kata dia cmtu..
      kang tetibe dia berubah kang, baru la nk memuji2 dia kn..
      doakan yg baik2 je..

      0

      0
  3. lily says:

    die ni mcm sengaja je bg kenyataan kontroversi.. mls aku nk lyn..

    0

    0
  4. macamsethan says:

    macam comel je
    macam cantik jee

    0

    0
  5. Anonymous says:

    Astaghfirullahalazim.. Biar betul dia ni? Ingat body tu hak sampai bila-bila ke? Tu pinjaman je.

    Semoga dia ditunjukkan jalan yang benar.

    0

    0
  6. tuna says:

    tu dia sohibuss somahah hanez suraya dah kluar fatwa sendiri…

    0

    0
  7. amy says:

    Bila iman dan ilmu tiada dlm akal fikiran ni la jadinya…haram mengubah ciptaan ALLAH…rupa dah elok tiada cacat cela untuk apa diubah…pembedahan plastik akan jadi harus kalau rupa tu jadi xelok sebab accident ke atau berpenyakit atau apa apa yg berkait dgn kesihatan…bukan dah mmg elok utk dijadikan lagi elok….sebelum keluar apa apa statement tu tolong fikir dulu boleh tak???

    0

    0
  8. azza says:

    salam, sedikit nasihat daripada akk.tutuplah aurah mu, jagalah solat, tuntutlah ilmu agama baru la nanti kau tau Siapa sebenarnya yg memilikimu, hak yg kau kata hak mu itu sesungguhnya Hak Allah S.W.T

    0

    0
  9. ... says:

    Bagi saya pembedahan plastik sudah jadi satu perkara normal bagi sesetengah orang. Kalau seseorang itu buat pembedahan plastik untuk cantik, kenapa tidak? Itu adalah hak masing-masing.

    -> kepala otak kauuu…. hahaha… ntah2 aurawhite to propa jer… boikot !!!@#$%^

    0

    0
  10. hanez bangang abadi says:

    ni salah sorang artis yang menunjukkan kebodohan sendiri !

    0

    0
  11. kakishopping says:

    hanez suraya ni nak jaga hati kawan2 artis yg lain kot……………kang dia ckp negative ttg benda ni, kawan2 retis terasa plak kan…….kih8………maklumla, dia kata dh perkara biasa bagi diorg…..mmg ramai la kot yg buat, tu yg ayat lembut2 je, dia x fikir yg kalo pembaca muslimah kat beautiful nara kalo dengar mmg kena tarbiah punye…..kikikiki nasib ko la hanez suraya yg cantik..

    0

    0
  12. eyka says:

    xde ciptaan secantik dan sesempurna ciptaan ALLAH SWT

    0

    0
  13. tuntung says:

    Kalau kita melihat orang yang jahil, anggaplah dia lebih mulia dari kita , kerana dia berbuat sesuatu kesalahan atau dosa kerana kejahilannya sedang kita berbuat dosa dalam keadaan kita mengetahuinya.

    Kalau kita berjumpa dengan orang jahat, janganlah anggap kita mulia atau lebih baik daripadanya, tetapi katakanlah bahawa orang jahat itu mungkin di masa tuanya ia bertaubat, memohon ampun dari perbuatannya. Sedangkan kita sendiri belum tahu lagi bagaimana kita akhirnya.

    Apabila berjumpa dengan orang kafir, katakanlah dalam hati, bahawa si kafir itu belum tentu kafir selamanya, mungkin di suatu hari datang keinsafan padanya, dia memeluk Islam dan semua dosanya di dalam kekafiran dulu diampuni Allah, sedangkan kita ini sejak lahir sudah Islam, tetapi dosa terus dikerjakan juga dan balasan pahala belum tentu lagi.

    0

    0
  14. mawar berduri says:

    minat hanez suraya.

    0

    0
  15. jija says:

    Cek oiiii..siapa kata tak salah? Haram yer hukumnya

    0

    0
  16. hunny kitty says:

    alaaaaaaaaaaahai hanez… T_T

    0

    0
  17. mmg salah laa pndapat dia tu
    kita sbg umat islam mana leh mgubah ciptaan Allah
    sbb tu dlm magazine org putih ada kata supermodel aren’t born perfect sbb dlm dunia ni a.k.a zaman skg, mmg xde yg perfect
    cukup lah kita sempurna di mata Allah drp nk jd smpurna d mata manusia…
    peaceeeeeeee…!!!

    0

    0
  18. papejela says:

    sungguh nampak bodoh jawapan anda disitu..
    sebagai muslim anda harus tahu hukumnya apa jika melakukan pembedahan plastik untuk kelihatan cantik..

    0

    0
  19. Haram la plastic surgery tu says:

    Yang dok UNLIKE any comment yg mengecam tindakan Hanez Suraya ni mesti macai2 dia kan?x pon Hanez Suraya sndiri.curlass ko nyah…! Pasni mesti org unlike comment ni plak.eh,ade mak kesah?

    0

    0
  20. kuih lompat tikam says:

    bila artis cetek ilmu berkata kata …… hmmmmmmmm ….

    0

    0
  21. pink says:

    hak masing2?
    haram laa woi.. mengubah kejadian Allah..
    nnt klu Allah dh tetapkan ko neraka kra hak Allah jgk la ye..

    0

    0
  22. sustazah mee kari says:

    Astagfirullahalzim..sesat da HS ni..

    0

    0
  23. n5ive says:

    Her nose is weird…

    0

    0
  24. sura says:

    Kadang-kala kita ni cepat sangat menghukum orang lain.. tapi tak pernah plak nk cuba untuk bawa org tu ke arah yang betul.. orang tersalah simpang, kita plak makin menyalahkan dia.. sebenarnya ujian Allah bukan saja pada dia tapi pada orang2 disekelilingnya jgk. Untuk lihat sejauhmana orang2 disekelilingnya boleh memberi teguran ke arah kebaikan. Bukan tambah rasa benci..Doakan aje yang terbaik untuk dia yang sesama islam ni.

    0

    0
  25. wat ever says:

    huhu….klu nk cantik mmg sanggup watpe je..pelik dgn artis yg jd role model xpyh nk wat kenyataan yg akhirnya jd kontroversi pd diri sendiri.

    0

    0
  26. benn says:

    pelik aku.. yang korang nak salahkan mak bapak dia pulak pe jadah.. mak bapak tak hajar lah.. amendeee laaaa… tak payah libatkan mak bapak.. jiran tetangga.. adik beradik bagai..

    0

    0
  27. sarahlee says:

    ape punye jawapan bimbo ni…. Kenapa tidak ko kate???? Lepas ni kalau org rogol ko nanti dijawab balik si perogol ” seksi, putih, gebu,bdn montok kenapa tidak dirogol?? Sekadar memuaskan napsu, ” baru ko tahu…..

    Nak cantik ni banyak cara, bukan itu caranya pompuan oi….

    0

    0
  28. dollah cantik says:

    bagi aku jawapan hanez suraya tu tak salah. suka hati orang lah bodoh. Allah suruh belajar sain kaji dan mengkaji. kalau tak boleh apply buat apa. jadilah macam orang arab macam katak dibawah tempurung tak berkembang. if u got money why not!

    0

    0
  29. klcc says:

    sbb dia pun buat sbb tu dia kata ok hahahah

    0

    0
  30. Peace says:

    Hanez suraya, awk ni bangang ke unta?
    Ni mesti kes mak tak hantar pergi sekolah agama kan? kan? kan?
    Duit hasil aurawhite yg bertimbun2 tu nanti guna kan untuk masuk kelas agama tau!
    Keshhiannn dieeeee tak tahu ilmu agamaaaa….
    Belajar elok2 ye nanti! :D

    0

    0
  31. bangangla says:

    cite bangang hari nin.
    no 1 bangang – hanez suraya:- xpa bedah plastik utk nmpk cantik
    no 2 bangang – lana nordin :- takut dosa jgn tgk dia nak pakai seksi.
    artis2 ni kalo dah bangang..bangangla jugak.

    0

    0
  32. anonymous says:

    Bwk sedar lah dik apa awk cakap tu. Menidakkan ciptaan tuhan. Tuhan dah bg cantik lg nk ubah cantik ke terlebih cantik. Bertentangan dgn agama. Astaghfirullahalazim. Bkn nk kata diri baik tp tak sangka ada saudara seIslam sanggup kata mcm ni. Mohon bertaubat Hanez Suraya.

    0

    0
  33. Abang Nara says:

    Tak sangka hanez kau mcm ni! Dulu aku minat kau tp bila dah keluar statement ni hmm haremmmmm ~~ Jgn pelik kalau awk dah hilang peminat tiba-tiba. Sorry to say. Semoga dpt kembali ke pangkal jalan.

    0

    0
  34. remy says:

    awk,hakikatnye manusia x pernah puas
    ari ni wat pmbdhan plastik,esk lusa wat lg
    silap2 xde rupe org dh…
    cantik bukan leh bwk mati awk
    so hargai n syukuri la anugerah ALLAH,ok

    0

    0
  35. Enter Your Name says:

    Biasanya kalau seseorang menidakkan tentang sesuatu tetapi mengatakan ianya tidak salah , memang kompom dah buat benda tu. Alkisah la….

    0

    0
  36. fiza says:

    jika naktahu hanez buat pembedahan atau tidak,cuba tgk gambar muka hanez dulu ketika berlakon cerita ezora dengan muka sekarang…ada beza ke tak…

    0

    0
  37. saken says:

    smg perempuan yg memang dah cantik ni tak buat pembedahan plastik pada masa2 akan datang.

    brsyukurlah dengan ciptaan Allah.. dah elok, molek dah.

    Allah tu sebaik2 pncipta.

    0

    0
  38. ape2 jelah says:

    masyaallah..ape punye bengap ler..xkan xbljar agama lgsung..ubah ciptaan Allah tu kan dosa besar..bertaubatlah..artis malaysia skrg ni bajet nk lawa jek..dosa pahal letak tepi…ish3

    0

    0
  39. rieyzan_amoi says:

    Dulu lain skrg dah lain..cantik mmg cantik putih melepak..tapi seksilah dek..

    0

    0
  40. anon says:

    Hmm….halal ke haram ke….plastik surgery ni….org2 lran paling ramai wat rhinoplasty, pembedahan hidung. Nak kecikkan hidung dia orang yang besar…… Aku ade baca kat mana tak ingat dah. Ade satu mufti dari negeri arab, mesir rasenya, kata kalau kita dah macam depressed sngt2 kerana kekurangan kita tu, kita di bolehkan/harus wat plastik surgery…

    0

    0
    • vangang says:

      jangan amik secara dasar je apa ahli agama cakap. baca sampai habis dulu. jangan sampai buat hukum sendiri sebab nak halalkan yang haram. kalau muka dah cantik elok tapi hidung kurang kempis cam retis hollywood, perlu ke nak depress? itu namanya tak bersyukur. maksud mufti tu kalau kau dilahirkan takde lobang hidung sebelah, orang sana sini dok kutuk hina ejek, itu baru dinamakan terlalu depressed akibat kekurangan diri. so diharuskan buat plastic surgery untuk tambah lobang hidung sebelah lagi. BUKAN MANCUNGKAN HIDUNG YANG KEMEK SEBAB NAK NAMPAK CAM OMPUTIH.

      0

      0
    • piz says:

      depress sgt2 pasal tak puas hati dgn rupa paras sendiri (walaupun bukat cacat) kita panggil body dysmorphic disorder. ni satu jenis sakit mental. biasanya pakar psikologi akan cuba ubah pemikiran diorg untuk lawan penyakit ni. bukan lg suruh diorg buat plastik surgery. so rasanya tak boleh guna alasan depress untuk ubah kejadian Allah. ceh mcm aku mufti pulak. my 2 cent je

      0

      0
  41. cutie pie . says:

    Ya Allah apa nak jadi la dengan artis artis tempatan sekarang ? macam ini ke contoh yang harus ditunjukkan kepada peminat . bercakap tanpa memikirkan hukum hakam agama . ingat kalau jadi artis semua perkara jadi halal ke ? pelik juga dengan sesetengah artis yang ingat mereka bebas buat apa apa sebab kononnya mereka ni ‘berkhidmat’ utk masyarakat . meluat aku tengok . ayat macam orang tiada pegangan agama langsung . bertaubatlah

    p/s : sebagai ingatan kepada diri sendiri juga

    0

    0
  42. antu says:

    PEMBEDAHAN PLASTIK yang bertujuan untuk lebih cantik hukumnya HARAM.
    Lainlah kalau lubang idung mung takde…

    Peraturan umum kecantikan Islam:
    1. Tidak mengubah ciptaan Allah
    2. Tidak memudaratkan diri seperti kesakitan pada tubuh atau bertambah beban kewangan
    3. Tiada unsur penipuan atau untuk membanggakan diri
    4. Tidak membazir
    5. Tiada unsur najis
    6. Tidak menyerupai jantina berlainan
    7. Tidak menyerupai orang kafir dan fasik
    8. Wanita hanya berhias untuk suami dan mahramnya saja
    9. Mengikut syarat pembedahan kosmetik dibenarkan Islam.

    Penggunaan BOTOX tetap HARAM di sisi agama Islam kerana ia mengandungi bahan daripada babi, selain wujudnya bahan tiruan yang boleh mendatangkan mudarat.

    0

    0
  43. mizz says:

    bicara pasal halal haram tapi budi bahasa msg2 bertempiaran…
    pernah dgr tak… nak nasihat orang tapi terkena pada batang hidung sndr…tak pada hidung sndr mgkn pada kakak abang adik or sedara mara terdekat kita…mana tau diorg2 ada buat tp koorg x tau khenn…
    nasihat ala kadar sudahlah…xyah gebang mcm sempurna sgt you alls ni…chill ok…
    satu keburukan yg ko nampk pada cik hanez ni…keburukan itulah yg ada pada diri kita…
    nak nafikan pun xpe…nak dislike komen aku pun xpe…

    p/s : owhh yg seru suh dia ni bertaubat tu seru pd diri sndr dulu ye sbb anda melayan gosip kat blog nara ni dah kira mcm mengumpat hal org lain…

    0

    0
  44. unknownsays says:

    satu je……..
    selagi tidak ada rasa syukur…
    selagi itu manusia tidak akan rasa puas..
    Jadi bersyukurlah kerana kita dilahirkan sempurna..

    sekian….

    0

    0
  45. theheirs says:

    giler ko nyah..retis korea ke holly ke bolly ke boleh la…kalau islam nak buat..mati nanti sape nak jawab nyah….

    0

    0
  46. […] Hanez Suraya – Pembedahan Plastik Untuk Cantik, Kenapa Tidak? (67) […]

    0

    0
  47. […] Hanez Suraya – Pembedahan Plastik Untuk Cantik, Kenapa Tidak? (68) […]

    0

    0
  48. […] Hanez Suraya – Pembedahan Plastik Untuk Cantik, Kenapa Tidak? (69) […]

    0

    0
  49. […] Hanez Suraya – Pembedahan Plastik Untuk Cantik, Kenapa Tidak? (70) […]

    0

    0