Written by AbangNara | August 24th, 2017

Akhirnya penerangan yang ditunggu-tunggu telah tiba. Imam Besar Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, Putrajaya iaitu Ustaz Hazaruddin Baharuddin telah pun tampil memberikan pendapatnya tentang kontroversi yang melanda Hafiz Hamidun dan Joy Revfa. Sudah tentu pendapat ini bernas kerana ia datang daripada mereka yang arif di dalam bab pernikahan ini. Kita selaku rakyat marhaen bolehlah mengambil kata-kata Imam Besar Putrajaya ini sebagai satu nasihat dan pengajaran.

imam besar putrajaya

Menurut Ustaz Hazaruddin Baharuddin, Hafiz Hamidun sepatutnya mengambil langkah segera selepas meragui status perkahwinan terdahulu Joy Revfa. Katanya:-

Faraq bermaksud perkahwinan yang dibubarkan melalui talak atau selain daripadanya, namun dalam sistem perundangan Islam di Malaysia, faraq merujuk kepada pembubaran bukan melalui talak. Faraq hanya diputuskan oleh mahkamah apabila terbukti sesuatu perkahwinan tidak sah, apa yang dimaksudkan tidak sah ialah hilang salah satu syarat sah nikah.

Dalam kes Hafiz Hamidun, dia seharusnya mengambil tindakan itu sejurus selepas timbul rasa was-was terhadap perkahwinan bukan sudah separuh jalan sehingga timbul pertikaian baru nak bertindak.

Dia seorang selebriti, apa yang dia lakukan akan menjadi ikutan masyarakat. Apa yang kita bimbang peraka seperti ini menjadi ikutan oleh orang lain yang ingin bercerai cara mudah.

hafiz hamnidun

Sungguh jelas penerangan Imam Besar Masjid Putrajaya ini. Cuma satu menjadi persoalan Abang Nara ialah bagaimana Majlis Agama Daerah Petaling Jaya boleh membenarkan perkahwinan Hafiz Hamidun dan Joy Revfa berlangsung sekiranya tiada bukti penceraian? Kita harus mendengar hujah yang digunakan oleh pihak terbabit. Nak juga tahu kenapa kebenaran bernikah dikeluarkan. Itu persoalan paling utama. Sumber Mstar Online.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

95 responses to Hafiz Hamidun Seharusnya Ambil Tindakan Segera – Imam Besar Masjid Putrajaya

  1. Adohai says:

    Ustaz tgk pc ke tak?

    2

    14
    • emm says:

      habisla imam besar kene caci dgn pompuan2 x laku yg mngidam kt hapiz ni

      15

      1
      • Anonymous says:

        Betul cakap kau emm.. Tgkla komen-komen kat bawah ni yg masih nak salahkan org lain. Hafiz pon sama salah lah woiiii. Bukan Joy & pejabat agama je. Imam besar dah bersuara dah tu. Mohon hadam.

        18

        0
        • Pekerja Gomen says:

          Walaupun Dato Ray tu mengoz…
          Tp aku setuju 1 perkara ttg apa yg dia ckp..
          Hafiz ada sembunyikan sesuatu…
          Sesuatu yang buat dia beriya2 nak bubarkan perkahwinan…

          Honestly…. di kalangan industri, org yg mengenali HH secara peribadi…
          Kami tau sangat perangai dia….
          Sbb tu dia tak disukai di kalangan penyanyi nasyid..
          dan orang2 industry..
          Attitude problem… perasan bagus…

          52

          2
        • Kiah says:

          Mungkin dia pun x sangka perkara ni akan jdi complicated mcm ni. Tak perlu tuding jari. Cuba mufti kasi cara nk selesaikan. Nasi dah jadi bubur. Mufti pun…mcm netizen juga.

          23

          3
        • iq says:

          takde bukti jangan tuduh, tue fitnah ok, hal2 dalam seluar or kain tue pnc dia, gila ape nak citer abai sendiri kat org, Allah s.w.t pun seru kita tutup abai sendiri dan org lain.

          6

          0
        • Anonymous says:

          Kiah oi, kalau tak sangka sekali pun, tak perlu nak tuding jari dkt Joy & Pejabat Agama. Dorang pun tak sangka benda mcm ni boleh jadi. Mufti tu kan cakap tunggu mahkamah syariah putuskan mcm mana. Kau pun sama je mcm netizen yg backing HH membuta tuli.

          3

          0
      • Jenny says:

        hafiz pendek tu tergopoh2 nak nikah cepat maybe x sabar nak kongkek… tetiba jadi macam ni nak salahkan joy n pejabat agama jer ?? hafiz pendek tu nak lepas tangan lah konon x bersalah…padahal kalau dia x nikah cepat x kan jadi mcm ni. Hafiz seorang yg x bertanggungjawab, lalai n loser. Kepada kak Joy cari lelaki lain.

        12

        5
        • brazillalalalalalaaaaalabrazil says:

          xsbr nak nikah pasal takut melepas satu satunye pompuan kaya cantek yg pandang dia mcm lelaki pling sempurna kat dunia ..

          tu yg bernanah hati acik2 kepam busuk bacin hapizmidun lovers tgok tuh , penat sanjung2 last2 pompuan vogue cantik jugak yg dipilih .. bukan mcm dorg yg kepam asam tu .

          ps / even dato vida hauk2 mcm tu pun taste nk mcm david bekam aje ok

          10

          1
        • nana says:

          kalo cepat2 g pej agama nnt tak sempat merasa duit bini oi! tak merasa la jejalan pakai duit bini. ntah2 kawen pon sapu duit bini.

          2

          5
        • Nahla says:

          Cerai tahu 2015 beb.. tak kan 2 tahu tak tahu nak apply cerai… kalau fikir cara logik. Kadi tak sepatut nye lepas kan dorg nikah.. jadi nak salah kan hafiz??

          5

          5
        • Anonymous says:

          Jahatnya mulut korang. Kalau xda niat HH tu spt yg korang cakap tu… korang tanggung la dosa. Pandai2 je buat conclusion sendiri!

          7

          0
    • iq says:

      to ustaz mohon tanya sendiri dengan pak menteri yg jaga hal ehwal islam….Jamil Khir Baharom, jangan tunjuk kuasa dan pandai pada yang lemah dan jahil, tp berdebat lah dengan penguasa undang2, dan mereka yang bertanggungjawab

      12

      1
      • Anonymous says:

        I agree. Badan2 berkuasa ni harus peka dgn isu semasa. Kasi penerangan. Aku pun byk belajar dlm ruangan komen ni. Nk harapkn jabatan Agama…mereput la nk dpt jawapan!

        5

        0
        • aku says:

          bab tu aku setuju. patut dr awal kes bila timbul isu ‘bubar’ pej agama / pihak berwajib yg tonton kes ni dr media sosial boleh terus panggil 3 manusia ni – HH. JOY & Dato Ray MENGADAP. jgn asyik tunggu laporan, patut pihak berkuasa lebih peka /alert hal2 macam ni dr terus dijadikan ikutan oleh masyarakat. jd takde la masyarakat malaysia ni yg mmg rata2 ‘buta’ hal hukum agama ni terus menyeleweng dgn teori2 sendiri. ada yang cari ilmu plak berguru dgn org yg salah. seharusnya benda2 viral ni ditangani segera esp bila melibatkan hukum agama.

          3

          0
    • minah jambu suka sahara yaakop says:

      bodoh punye hafiz kenape tk bertindak cepat !!! nak tungu balek dari hliday baru nak kasitau ini perkara huh ! ape yg pak imam cakap tu betol paham ! kalau rasa macm was was terus aje bertindak..! ni tak boleh pulak gi hliday sama2 buat rancangan ape tu ?

      2

      0
      • Anonymous says:

        Betul. Dari live conference HH pon dia bgtau sblm kahwin mmg xde surt cerai Joy. So kenapa diteruskan jgk. Dia yg pilih utk teruskan jgk, so kena lah sama2 pikul. Ini salahkan semuanya kt Joy & pejabat agama. Dasar laki pendek katik ni bukan boleh pakai.

        8

        0
      • minah jambu suka sahara yaakop says:

        memang betol ! jantan pendek memang prangai macm gitu..sendiri yg gatal sangat nak kawin pastu salah kn itu salah kn ini kesian ngan joy jugak..si hafiz bahlol ni nak kawin cepat2 ngan joy ape takot joy kena rembat ngan jantan lain ???? dh tau tkde surt cerai nak jugak teruskn pernikahan..ha skarang tknak pikol sama2 semua dia suroh joy angkat semua beban huh ! skarang amcam ? nk teruskn perkahwinan ke tak ni ????

        4

        0
      • wekkkkkkk says:

        HH kenal JR hanya 4 bulan, bulan ke 5 dh nikah. Mmg cept sgt nk nikah, x tau nape nk rush sgt, nk katakan hamil Joy x jugak. Tapi dlm masa 4 bulan tu boleh je pegi Songkla utk settlekan JR punya masalah cerai, tapi masalah yg paling ketara adalah JR sendiri, dh makan masa 2 tahun lebih x kn x mau settlekan sendiri dulu kes cerai tu. X perlu heret bekas laki si jongos tu sbb dia liat mau ceraikan kamu, hanya wasapp je dia berani, naik mahkamah / pej kadi nk uruskan cerai mana mau…liat si jongos. Jongos ke apa ke, lantaklah wei..

        4

        0
    • eh says:

      Uols semua dah baca kan kenyataan dari JAIS?

      Lulus nikah selepas bekas suami mengaku bercerai
      SHAH ALAM: Pasangan kontroversi, penyanyi Hafiz Hamidun dan Joy Revfa memperoleh kebenaran bernikah selepas bekas suami usahawan kosmetik itu mengemukakan surat pengakuan mereka sudah bercerai pada 2015.
      Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Datuk Haris Kasim, berkata isu itu bagaimanapun timbul apabila bekas suami Joy, Ray Imran, tidak mengemukakan sijil cerai dari pejabat agama Islam di Songkhla.
      “Bekas suami Joy mengemukakan surat pengakuan menyatakan dia sudah bercerai dengan wanita itu kepada Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) Petaling.
      “Dengan niat suci dan tanpa prejudis, oleh kerana ada pengakuan bekas suami Joy yang dia sudah bercerai, PAID Petaling membenarkan pernikahan itu.
      “Tetapi sijil nikah tidak dikeluarkan selagi tiada surat cerai dari Songkhla. Joy berjanji akan mengemukakan sijil cerai selepas pernikahan.
      “Bagaimanapun, apabila mereka pergi ke pejabat agama Islam di Songkhla, sijil perceraian tidak dapat dikeluarkan.
      “Ini kerana pihak yang membuat permohonan adalah Joy, bukannya bekas suami,” katanya kepada BH Online.

      Haris berkata, kemungkinan atas nasihat pejabat agama di Songkhla, Joy atau nama sebenarnya, Siti Arifah Mohd Amin, mendaftarkan permohonan cerai taklik yang berkuat kuasa pada tarikh ia dikemukakan iaitu pada 13 Julai lalu.
      “PAID Petaling sudah menasihatkan bekas suami Joy mendapatkan surat cerai dari Songkhla. Apa yang menyebabkan Hafiz tidak berpuas hati adalah surat cerai taklik bertarikh 13 Julai.

      “Kalau surat cerai berkuat kuasa pada 2015 mungkin kes ini tidak menjadi isu. Apa pun yang penting, bekas suami Joy sudah mengaku yang dia memang sudah menceraikan wanita itu,” katanya sambil menambah jika Ray yang mendaftarkan perceraian di Songkhla, tarikhnya adalah mengikut hari beliau melafazkan talak iaitu pada 2015.
      Haris mengaku jika mengikut prosedur, dalam situasi itu, surat cerai perlu dikemukakan sebelum pasangan bernikah.
      “Tetapi pendaftar berpuas hati dengan dokumen yang dikemukakan dan berniat baik, selain bekas suami Joy sendiri memberi kerjasama yang baik. Selalunya bekas suami tak nak campur tangan dalam urusan pernikahan bekas isteri,” katanya.

      0

      0
      • Anonymous says:

        kenapa mufti dan pejabat agama seolah-olah nak menyalahkan HH? Berdasarkan kenyataan JAIS by eh @August 25, 2017 at 12:11 am ni lagilah obvious yg dia back up Ray “…bekas suami Joy sendiri memberi kerjasama yang baik. Selalunya bekas suami tak nak campur tangan dalam urusan pernikahan bekas isteri,”
        Sbb dia Dato’ Ray??
        pfftt

        2

        0
    • nor says:

      ustaz patut nasihat pm kita jgn suka makan rasuah, songlap duit. nti habis 1 Malaysia ikut…

      2

      0
  2. LTD says:

    Abang Nara..kan Hafiz ada kata, Joy pegi mahkamah bawak beberapa saksi utk settlekan hal tu..tengok video Hafiz sidang media baru ni, semua dia dah explain

    14

    0
  3. haihhh says:

    kesian hafiz..sabar jer la pis.. nanti nak nikah lain cari pompuan yang keturunan elok2 yea..si joyah ni boleh bagi balik kat ex dia..hahahah.. just joking cuollsss..

    3

    6
    • Jenny says:

      kesian buat aper.. hafiz tu cuai. sepatutnya dia tanya joy kenapa tick belum berkahwin. maybe joy cetak ilmu agama but hafiz pung pang konon islamik benda basic pun x lepas. joy tu yg patut cari lelaki lain

      10

      2
  4. Atok Hang says:

    Joy yg start kecoh dlm media social. Klu tak, perkara ni xkan heboh. Tapi setuju dgn pndapat Tok Imam, HH perlu settle segera after da start ragu2, tp mgkin sbb terlalu bnyk campurtangan org luar tu yg jd lambat..
    Pe2pun moga kes ni cpt selesai n dorang blh berdamai..

    12

    1
    • Jenny says:

      bagus lah benda ni heboh.. kot2 ramai lagi kat luar sana yang mcm ni

      14

      0
      • wekkkkkkk says:

        ya bagus Jenny, bukan kot2, mmg byk. Kawen laki org, kawen x di restui, inilah penyebabnya.
        Harap2 Kerajaan Malaysia, bolehke bersependapat dgn Kerajaan Thai, bab2 kawen muslim Malaysia ni di Thai, supaya x dibenarkan. Agaknya byk maksiat berlakukan. Sbb byk org lelaki Malaysia smbil lewa je dlm rmhtangga, baik yg ada duit, yg x berduitpun ada hati nk psg lebih satu…padahal poket kosong, ayat2 power, menderamkan anak2 dara org, sebelum kawen bkn main baik, belanja x berkira, ikut kata telunjuk kekasih, bila dh nikah, RM10.00 pun berkira, bini gk yg tanggung semua, bila berpisah, mcm nilah jadinya, wanita jugk yg mkn hati dn trkapai2.

        2

        0
    • jijah says:

      betul Atok Hang… kn cepat²…smua ada salah…
      aku rs klu HH ckp leklok dgn JR hal/strategi yg perlu dilakukan tuk betulkan blk ‘kemudi kapal’ depa ni… JR takkan meroyan(klu dia mmg jenis yg cool la).
      Kcuali r JR xstuju strategi yg dibentang wlau HH dh btau leklok. haish.. terlalu byk kebarangkalian.. xmampu nk kira. smoga setel cpt & beri manfaat kpd yg kn cmni gk tp bkn retis…
      mgkin gk benda nk jd pd HH supaya ada prosedur BARU yg lbh telus dllm keadaan yg lbh krg ni.. yg melibatkan janda yg kwin bkn di Malaysia &xberdaftar. bab keturunan weihh… jgn wat main. Nau’zubillahMinZalik

      3

      0
  5. Anonymous says:

    diam la semuaa..tak payah nak bagi komen apa2..tunggu je keputusan mahkamah bulan 9 ni…komen itu ini pon xde memberi kesan sebab mahkamah dah amik alih dah pon..so tunggu je keputusan mahkamah..

    10

    1
  6. Anonymous says:

    Semua manusia ada silap ustaz.. takkanla nak kecan aje

    4

    0
  7. Ustazpungosip says:

    Semua manusia ada silap ustaz.. takkan nak kecam je

    2

    0
    • eh ah eh ah says:

      eleh bila imam sound apiz pandaila ko ckp semua manusia ada silap , ntah ntah berbakul2 ko mngata si joy mcm dia xleh buat silap langsung

      hipokrittt la

      9

      1
    • Anonymous says:

      Yalah semua buat salah..ustaz azhar idrus pun bikin blue video dgn pompan muda..seriously tu dia..dh lama nyer video..

      0

      0
  8. mamizura says:

    hafizah gayah salah, joyah selfoe salah, kakak joyah salah, ex laki lahhh paling salah yg betul uztad tu huhhhhh.

    0

    0
  9. shopia lorren says:

    Betul lh tu tindakan afis..dia pisahkn diri setelah 6hari lps sebumbung sb
    ragui status. sb joy x kemuka dokumen lps nikah tu akujanji joy dgn afis n pejabat kadi PJ…n xd de kerjasama dpd joy…itu kata statement afis aritu dan afis tgh cari bukti utk solvekn problem nie melalui sar’ei PJ. Ehhh Kalo saya salah tlg betulkan OK. Harap mahap.

    4

    6
  10. zozo says:

    jika betul hapiz rasa perkahwinan dia ragu2, kenapa smp 6 hari,…
    dan kenapa pegi ke Macau wat pergambaran bagai
    pah bawa Joy balik kg….jika ragu2, dalam sehari pun kita dah usahakan utk tidak sebumbung…ni siap pie macau, cner tuh….siapbergambar apa….kalau itu alasn tuntutan keje, tak munasabah….yang paling heran..nape teruskan perkahwinan kalau dah ragu…
    skrg skit pun dia xnk mengaku kesalahan dia, tunding jari pada joydan p.agama

    12

    2
  11. kemboja says:

    apa2pun, aku respek kat HH atas usaha dia mencari bukti dan melengkapkan maklumat mudah utk clarify kan status perkahwinan dia. aku rasa dia nak settllekan senyap2 tp si Joy pulak bikin hal.

    22

    1
  12. Anonymous says:

    Yg pasti dorang ada anak tak daftar dari tak daftar nikah ker daftar cerai…kesian anak mak pak tolol….nak sekolah besok macam manalah…tak payah ko nyusahkan diri apis…biar si rayos tua kutuk tu je akan dipertanggungjawabkan nanti….dengan memusing2 tak sudah si joyah ni aku kesian tgk ko apis.
    ko pun jangan pilih rupa je nanti…dengar ni aku tuju lagu hijaz kat kau

    Pandangan mata selalu menipu
    Pandangan akal selalu tersalah
    Pandangan nafsu selalu melulu
    Pandangan hati itu yang hakiki
    Kalau hati itu bersih

    Sekian

    13

    0
  13. wekkkkkkk says:

    ” Faraq hanya diputuskan oleh mahkamah apabila terbukti sesuatu perkahwinan tidak sah, apa yang dimaksudkan tidak sah ialah hilang salah satu syarat sah nikah.”

    Maknanyer…pernikahan mereka tidak sah lah….sbb satu dokumen x ada yaitu “Sijil Cerai”..(salah satu syarat nikah jika Janda).

    betullah..tidak sah.
    Iman cuma ckp..pendapatnya saja…tapi belum memutuskan TIDAK SAH. Tak adapun ayat kt situ..pendapat je…atau BN tertinggal ayat iman tak.

    0

    0
    • aa says:

      tak de dlm hukum syarii yg kata janda kena ada surat cerai. yg kena ada is lafaz talak yg sah.

      0

      0
      • wekkkkkkk says:

        adalah, kita penah tgok ada sijil perakuan cerai warna pink dari JAIP. Org yg penah cerai dn daftar betul2 je ada nampak dan tau. Bila nk nikah dgn org lain maka surat cerai yg asal yg warna pink tu di amek balik oleh JAIP. Negeri lain x tau lah. Ini bukan buat citer…tapi true story.

        0

        0
  14. Anonymous says:

    mana kakak joy yang sembang kencang tempoh hari,,nidah terbukti knp dia x tnggal sama ya kakak joy…sbb HH ragu2..kalo x terjadinya zina..nauzubillahminzalik

    7

    0
  15. wekkkkkkk says:

    “‘ Cuma satu menjadi persoalan Abang Nara ialah bagaimana Majlis Agama Daerah Petaling Jaya boleh membenarkan perkahwinan Hafiz Hamidun dan Joy Revfa berlangsung sekiranya tiada bukti penceraian”

    SPRM sila check properly kt Jab Agama…siapa menyuap dn siapa di suap.

    11

    0
  16. wekkkkkkk says:

    Imam mesti sependapat dgn Pejabt Agama Songkla..Imam pun kena hormat jugak pendapat mereka.

    3

    0
  17. Anonymous says:

    ustaz ni pun sama dgn majlis PJ tak terkata apa bila part Joyah…

    4

    0
  18. shopia lorren says:

    Pjb agama PJ lulus atas akujanji sijoy tu je lh kot…dh jdi huru hara silang pangkah gini..kelibut lh..wait je September nnti kita semua x tau APA sebenarnya kn wekkkkkkk…

    1

    0
    • Saya says:

      Pej agama pun amik mudah la kiranya kan? boleh terima aku janji macam tu je?patutnya kena tegas untuk pasangan yang nak kawin kemukakan semua dokumen.Hmmmmm

      6

      0
  19. Anonymous says:

    x payah bising2.
    kita tengok saja perjalanan isu ini dan belajar from their mistakes.
    ok?

    3

    0
  20. anynomous says:

    Usamah bin Zaid radhiallahu ‘anhu – menuturkan bahwa Nabi shallallahu’alaihi wa sallam pernah bersabda :

    ??? ?????? ?????? ?????? ?? ????? ??? ?????? ?? ???????

    Tiada aku tinggalkan suatupun fitnah yang lebih berbahaya bagi kaum pria daripada fitnah dari kalangan para wanita.

    2

    0
  21. kayjay says:

    secara kronologinya hafiz dan terang panjang lebar melalui pc dia bagaimana dia mencari jalan penyelesaian dengan rujuk orang2 yang pakar..diax pernah kahwin,x pernah kahwin dengan perempuan yg tak ada surat cerai sebelum ini, mungkin dia pun tak tahu dia harus faraq dengan segera..apapun harap yang terbaik buat Hafiz..

    7

    0
  22. Kongsi kesedihan pihak yg terlibat says:

    Salam semua,
    Ni sekadar pendapat saya, semua bersalah. Baik HH, JR@Siti, bekas suami juga maaf cakap disini Pegawai Pej Agama yg memberi kebenaran untuk nikah. Masing2 tentu ada alasan ataupun sebab yg tersendiri diatas kesalahan masing2.

    Bekas suami – pandai memulakan namun kurang cerdik dalam perlaksanaan dan mengakhiri.
    JR@Siti – tidak mengambil berat. Kurang arif mungkin atau terlalu emosi dan tidak rasional.
    HH – dah ragu2, nikah patut ditangguhkan.
    Pej Agama – dokumen tak lengkap, patut reject permohonan nikah.

    Namun semua dah berlaku. Kita hamba Allah yg lemah. Walau apa pun sebab musabah dan alasan dari pihak2 yg terlibat, Mahkamah akan putuskan. Doa yg baik2 utk semua. Amin.

    4

    0
  23. Saya says:

    Segalanya ada hikmah.. Lps kes ni dah selesai, hope Joy n HH muhasabah diri di mana silapnya mereka dan knp Allah uji mereka sebegini.. Bagi aku ujian mereka sgt hebat sbb dihujani dgn bermacam2 fitnah.. N smua yg ada di socmed ni xkan mdh terpadam dan akan dibaca oleh anak cucu mereka.. Hope mrk dn jg kita smua ambil iktibar.. Allah tidak akan bagi ujian pada hambaNya melainkan mereka mampu untuk menghadapinya..

    5

    0
  24. Rayyan says:

    Harapnya imam ni tau details kes before giving his comments. I don’t think any of the ‘orang pejabat agama’ nak kantoi yang kes ni partly their fault i.e sebab setuju perkahwinan dilangsungkan. Sebab is akan menimbulkan keraguan terhadap institusi agama pulak.

    6

    0
    • opah maheran says:

      Betul. Cukuplah netizen n retis je yg ckp tanpa tau hujung pangkal dan main media sama ada media massa or sosial. Pak imam ni tuju kt HH sorang. Selalu org agama bagi teguran mengenai kes2 famous dorang tak tegur individu, tapi masyarakat keseluruhan. Yg pak imam ni, macam musykil je. Kalau tak tau hujung pangkal kes, diam je. Ke nak jd level netizen n retis?

      0

      0
  25. HIPOKRIT says:

    Imam menegur tu cubalah ambil yang positif. Tak kira apa jua alasan HH kan lelaki dan perwatakan islamik takkan basic munakahat tak tahu? Hoiiii tak semestinya mesti nikah dulu baru faham selok-belok ilmu agama mengenai nikah cerai. Sebelum nikah lerrr sebaiknya faham kan dulu. Habis tu peguam2 syariah tu kau rasa semua.nikah dulu ke baru boleh kendali kes syariah? Bila nampak Islamik sikit je semua nampak maksum. Sama lah si Yasin Sulaiman tu huhuhu kau tu pun pernah ting tong dengan krisis identiti ada hati jadi batu api dalam kes HH ni ye.

    3

    2
  26. Mak mertua says:

    Kalau HH dah tau status was2 ni…kenapa teruskan dgn akad nikah..lebih baik cancel dulu sebelum akad…biar masaalah bab cerai ngan 1st hubby 100% disettlekan dan bila dah confirm cerai dari Majlis ugama Songkhla ke…Msia ke..lepas edah, baru lah buat akad nikah cara betul2.
    Dua2 salah. Terlalu terburu buru nak kawen…ini lah jadahnya.

    4

    2
  27. Jina says:

    Kata HH ragu2..tapi dalam romantika di macau tu pegang2 tangan..cium dahi.. yg tu xragu2 plak? Kalau ragu2 dari awal xbersentuhan…

    2

    0
  28. Anonymous says:

    Alahai ustaz,okla tu…ingat senang ka nakcepat2
    ….nak siasat g,nak p songkla lagi…kerja lagi…pastu nak layan media lagi…pening tu…sakit hati lagi…kena kecam lg…kesian sgt la kat hh,lenkali p teguq datok rayos lagi baik n dato2 n jantan2 x sedaq diri kawin kat siam tu

    7

    0
    • Lobos says:

      Wartawan tanya imam jawablah. Nasihat orang berpengalaman luas jangan pandang sebelah mata. Jangan ego dengan kekhilafan diri. Ragu-ragu tapi ringan ringan romantika berlaku juga. Munafik.

      3

      0
  29. kak mah kebabom says:

    Joiyah..joiyahhh…1 malaysia kecoh kau punya hal…

    1

    1
  30. Anonymous says:

    Lps ni wartawan tolong p tanya imam pasai rayos n si joy plak yer

    4

    1
  31. Yun says:

    Rasanya dia ambil tindakan secara hati2 agar x timbul aib terutama si joyah la..tunjuk loving agar publik x tau…klu cancel majlis pn tentu kepoh sbb smpi dkt nk nikah joyah kata surat cerai ada…lps nikah baru tau x de surat dn datuk x bagi kerjasama…so bermula la ulang alik songkla terpaksa mohon cerai taklik…seterusnya pembubaran perkahwinan…klu org biasa pn malu ni kn selebriti…klu hafiz tunggu surat cerai sbagaimana patut tentu dia x harungi masalah ini sbb mmg x de surat cerai pn sebenarnya….ini yg saya faham ikut kronologi cerita dia…ikhtibar bagi kita…bkn majlis gah warna warni bagai yg utama tapi syarat sah dn wajib yg patut diberatkn…

    4

    1
  32. Done Tegur says:

    HH tu dah sampai level mana tahap pengetahuan agama sampaikan apa yang imam tegur semua tak boleh terima? Ini namanya taksub. Malam ni rata-rata ceramah bincangkan hal ni dan majoriti ustaz menegur HH, bukan mengaibkan tetapi untuk kesejahteraan semua kerana HH kan selebriti islamik, perlu menunjukkan tauladan yang baik. Kalau tak menegur jenuh alim ulama senior nak.menjawab di akhirat. Ni perkara besar bukan kecil punya hal. Akhir zaman ni kaum Adam gagal menjalankan peranan baik terhadap institusi kekeluargaan sebab tu kaum hawa ramai yang jadi keras hati.

    3

    0
  33. Anonymous says:

    Tok imam tu pn sama…xhadam cerita dari mula…sbb hh was2 la dia ajak joy pi songkhla…pi siasat semua…klu dh mmg dasar pompuan penipu…menipu lah jgk…klu awal2 bgtaw saya dh cerai tp surat cerai belum proses…benda boleh setel la….aku pelik mcm mana pejabat agama boleh lpskan dorang kawen tanpa ada dokumen cerai….mcm mana???? Macam mana???? klu nk apply brim ke…nk mohon biasiswa ke…hatta nk minta duit kwamp anak pn…bkn main nk surat pengesahan majikan/penghulu bagai..nk pengesahan dari pegawai kelas A…tup2 bab nikah kawen ni..just percaya pa da janji joy je??? Aku betul2 heran…ke pegawai tu terk3sima dan tergoda dgn jelingan joy?????

    4

    0
    • Anonymous says:

      Pegawai mn yg bagi lepas tu kena didedahkan…aku percaya dr mata turun ke hati …pandangan mata selalu menipu…pandangan akal selalu tersalah…pandangan nafsu selalu melulu…pandangan hati itu yg hakiki…kalau hati itu bersih

      0

      0
    • brazillalalalalalaaaaalabrazil says:

      amboi sedapnye ko mencaci imam dn pegawai pejabat agama , pegi baca keterangan jais dulu la woi

      Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Datuk Haris Kasim, berkata isu itu bagaimanapun timbul apabila bekas suami Joy, Ray Imran, tidak mengemukakan sijil cerai dari pejabat agama Islam di Songkhla.
      “Bekas suami Joy mengemukakan surat pengakuan menyatakan dia sudah bercerai dengan wanita itu kepada Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) Petaling.
      “Dengan niat suci dan tanpa prejudis, oleh kerana ada pengakuan bekas suami Joy yang dia sudah bercerai, PAID Petaling membenarkan pernikahan itu.
      “Tetapi sijil nikah tidak dikeluarkan selagi tiada surat cerai dari Songkhla. Joy berjanji akan mengemukakan sijil cerai selepas pernikahan.
      “Bagaimanapun, apabila mereka pergi ke pejabat agama Islam di Songkhla, sijil perceraian tidak dapat dikeluarkan.
      “Ini kerana pihak yang membuat permohonan adalah Joy, bukannya bekas suami,” katanya kepada BH Online.

      1

      0
    • wekkkkkkk says:

      ya, pada komen /citer yg lepas, akupun ada berkata mcm tu, tergoda & terpedaya dgn jelingan JR, lalu org pej agama tu x sedar dn x tanya byk kali (surat cerai) lalu TERLULUSKAN, atau sengaja di luluskan dgn cara lain. Masakan terlepas….yg salah satu dokumen sah/wajib utk nikah.

      0

      0
  34. Berangan nak jadi datin says:

    Silap laki alim kebanyakannya tak phm psikologi wanita…ilmu jer takkan dapt guide diorang…kalau pompan tu dah jenis bimbo dan meraban tak sudah kena check psikitiari. Joyah ni ada org dedah dulu buat akaun palsu satu tan sri date dgn dia…dia crop gambar google..dia ni attention seeker tahap gaban punya pompan…bg bayangan hh tak sentuh dia lepas tu cakap pulak dah bersama…so apa2 statement dia buat asyik berubah2 dan tiada kemaluan…itu pentingnya lafaz cerai dilakukan masing2 sedar…dan perlu dirujuk utk dapat kepastian…

    1

    0
  35. Anonymous says:

    disebabkan aku pun ada pengalaman serupa ngn kes ni aku agak phm dgn kes diorg ni..pendpt aku joy ngn ex dia mmg da cerai mulut..n cerai mulut itu sah dr segi agama..tk perlu pn tunggu surat cerai dr jbtn agama..edah start pn dr tarikh lelaki lafaz cerai mulut tu..yakni thn 2015..dan aku rasa pernikahan joy n hh sah..kalau btol hh tu syg kt joy kalau btol dia was2..blh je faraq pastu nikah semula..mesti ada bnda dia sorok sbb knp dia nk tros tgglkn joy..sbb bnda blh settle kot..n dia da tw pn joy tu janda..takan takat tkda surat cerai ko nk tinggalkn bini kau..

    2

    4
  36. anynomous says:

    encik anynomous 4.am ni fham x press conference yg di keluarkan hafiz tntg response jabatan agama petaling jaya tntng status pernikahn mereka, hurm jgn la maen ckp, kita ni org luar, doakan baek2 ja semoga sumanya brjlan lncar, awak x rugi apa pn.

    kalo kita taktahu apa2 yg berlaku jgn cakap2 apa2, nnti jatuh fitnah, x ke berbahaya.

    “the world is prisone for believer but paradise for disbeliever”

    3

    0
  37. Nina says:

    Maksud mufti tu..bila seorg pasangan ragu2 kena terus pi mahkamah …tak perlu ambik tibdakan sendiri pegi kumpul bukti..sbb kita hny RAGU2.. biarlah yg arif arahkan langkah..aturkan apa yg patut .bila kita bertindak sndiri wpun tujuannya baik perkara yg sepatutnya selesai dgn mudah menjadi rumit..

    Dan ptutnya hh tak perlu ragu bila pej agama SAHKAN boleh kawen . Xkan jd zina kalau pej agama salah…

    0

    0
  38. sue says:

    sorry to say this tapi actually benda ni senang jer:
    1. Joy – jangan kahwin dulu sampailah documentation cerai dah selesai dan lengkap
    2. Dato’ Ray – should finish what he started. dokumenkan perkahwinan dan penceraian di Thailand & Malaysia. make sure you follow the process and guidelines sampai selesai.
    3. Hafiz – jangan kahwin dulu sampailah Joy and Dato’ Ray hulurkan dokumen sah penceraian
    4. Pejabat agama & kadi yg berkaitan – jangan nikahkan Hafiz dan Joy sehingga dokumen sah penceraian yang lengkap diterima dan dikemukakan.

    Kalau semua org follow prosedur, takdenya jadi isu @ mess besar mcm ni. Sekarang siapa yg susah? SEMUA ORANG yg tertera di atas. Bukan takat susah tang prosedur dan documentation jer sekarang, tapi implikasi lain seperti dosa bersubahat, dosa yg sengaja dibuat (i.e. dah tau tapi diteruskan juga i.e. Joy & Dato’ Ray, was2 tapi diteruskan juga i.e. Hafiz & kadi etc.), etc. What a mess!

    4

    0
    • Anonymous says:

      bukan benda baru pun…biar jadi kepoh….biar jadi pengajaran pada pompan2 ada hati ikut laki dayus pi kawin siam

      0

      0
  39. Mimi says:

    Tak payah blame Joy sangat lah HH, patut urus semua sebelum decide nak kahwin. Kau sendiri yang pilih nak berpegang pada janji Joy untuk bagi nanti, sekarang bila jadi macam ni, kau nak kata yang Joy pula tak berpegang pada janji.In the first place, kenapa kau tak tunggu ja surat betul2 keluar? Bincang dengan Joy selagi itu tak settle, jangan dulu kahwin. Youre the guy here, bukan Joy. You take the lead la sebagai lelaki dan sebagai orang yang lebih arif soal agama. Now you know kan, nak bagi nasihat kata madah puitis motivasi bagai tu senang je, nak apply tu yang susah. I hope you learnt a lesson.

    2

    0
  40. Anonymous says:

    semua ni alasan hh je nk cerai…kalo dr awal ragu yg galok nk nikoh sgt tu nape..pas tu sibuk nk cerai..saja nk rumitkan keadaan je dia tu..

    1

    0
  41. Kirana says:

    Cerai melalui sms tak kena daftar, sbb lafaz diluar mahkamah. Dia mmg ada niat nak ceraikan ke. Bkn ke pihak mahkamah yg kena sahkan. Byk kes cerai melalui sms, pihak ppuan rujuk pd mahkamah. Joy tak buat ke.

    0

    0
  42. Joy joy joyah says:

    Pejabat ugama kat msia ni mmg biul. Masa aku nk nikah dulu punyalah they make our lives difficult. Since bapa aku dah takda so wali was my brother. Mcm2 soalan bodoh tanya konon nak interrogate kalah FBI. Bukanya kita couple kawin paksa or kawin laki org. Mmg saje nk buat org susah. Dah la yg jaga counter tu cakap kasar muka x senyum macam dengki org nk kawin. Walhal islam suruh permudahkan semua especially bila buat bende baik. Ini bila dgr artis dgn joy luck club ni kawen takde pula nk minta bukti. In fact sng je kawin. That’s what u get for putting idiots representing islam i.e pej agama esp selangor

    0

    0

Leave a Comment

Optional