Written by serenity | August 22nd, 2017

Semalam, kita diberitakan Hafiz Hamidun telah ke mahkamah untuk memfailkan pembatalan perkahwinannya dengan Siti Arifah Amin atau Joy Revfa.
Bagaimanapun, tanpa pengetahuan Hafiz, Joy sebenarnya telah pun lebih dahulu memfailkan pembubaran perkahwinan pada Jumaat lepas menyebabkan permohonan Hafiz dibatalkan.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.


Melalui satu siaran live di Instagramnya yang dibuat selepas sidang media Joy Revfa kepada pemberita semalam, Hafiz memberitahu dia bukannya berdiam diri seperti yang didakwa tetapi dia menunggu masa yang sesuai untuk memberikan kenyataan.

Dia juga akan memberi penjelasan berkenaan status perkahwinannya dalam masa terdekat.

Buat masa ini Hafiz tidak mempunyai sebarang komen, hanya akan bercakap berlandaskan fakta dan tidak akan melayan perkara bukan-bukan.

Merujuk kepada isterinya sebagai ‘pihak sana’, Hafiz mendakwa telah ke mahkamah untuk memfailkan sesuatu, dipercayai pembatalan pernikahannya tetapi ia ditolak kerana pertindihan permohonan.

Hafiz meminta Netizen membezakan kenyataan-kenyataan profesional dengan kenyataan bersandarkan emosi antara dia dan isterinya. Video tersebut boleh ditonton di bawah:

Semalam, dalam satu sidang media, Joy Revfa atau nama sebenarnya Siti Arifah Amin mendakwa hanya duduk sebumbung dengan Hafiz selama enam hari dan telah melakukan hubungan suami isteri sebelum ditinggalkan oleh Hafiz pada 23 Mei. Sejak itu, sehingga kini, Joy tidak diberi nafkah zahir dan batin.

Hafiz dikatakan ragu-ragu dengan status sah perkahwinan mereka kerana Joy dikatakan belum menyudahkan proses perceraian dengan suami sebelum ini.

Joy memfailkan pembubaran perkahwinan kerana ingin mahkamah membuat keputusan. Percaya perkahwinannya dengan Hafiz sah, Joy ingin terus bergelar isteri Hafiz, berjuang untuk mendapatkan hak serta menyelamatkan perkahwinannya.-beautifulnara.com

122 responses to Hafiz Hamidun – Saya Bukan Berdiam Diri, Hanya Tunggu Masa Sesuai

  1. Mat sahdo says:

    hadoiii, org sibok pasal malaysia menang sama mynmar semalm, tak habis2 pasal kisah ustaz selfie ni. muak tau ke..muak.

    26

    0
    • Salasiah Mat Haron says:

      Tul tu. Malaysia 3 – 1 Myanmar. Sokongan padu anda semua sebagai pemain ke-12 bantu pasukan negara mencatat kemenangan penting dalam saingan peringkat kumpulan. Tahniah kepada pemain dan juga seluruh rakyat Malaysia. Sila lah like…komen akak xpernah dpt like lebih 10.

      51

      0
      • madah berhekmah says:

        kita umpama tukang gunting rambut…. amat handal menggunting rambut orang namun gagal untuk membentuk atau memo tong rambut sendiri dengan sempurna…. begitu juga dengan kata2 ajaib yg pernah kita buku kan….tdk berguna rupanya pada kita melainkan utk dipasarkan dan keuntungan. k bye.

        22

        0
        • Jenab says:

          Wise men speak because they have something to say.
          Fools because they have to say something.

          13

          0
        • Anonymous says:

          Joy ni patut kena tahan. Bleh lak mnipu pasal status. Padahal belum cerai. Mana pihak berkuasa cepat la wei. JAIS dan Jawi dok buaper? Ngendap org beromen ke?

          18

          2
        • Anonymous says:

          Klau ko kawen dgn sajat kn mesti xde masalah…. tpi tgh2 mlm HH plk yg brmasalah.. melecet kawah pecah kunyit.

          6

          1
        • apala says:

          Betul tindakan Hafiz tak sentuh Joy bila meragui status penceraian Joy yang lama. Tapi tak betul tindakan Hafiz bila biarkan Joy terkontang-kanting sorang2. patut Hafiz sama2 bersemuka dengan Joy dan peguam untuk urusan penceraian lama dan sama2 uruskan tentang status penikahan dorang berdua.

          bukan sorg mohon bubar, sorg lagi tak tau, tengok2 pasangan dah mohon siap2, nampak sangat takde komunikasi tu.

          57

          0
        • Anonymous says:

          pompuan yg menipu masyarakat patut biarkan saja. mcm rita rudaini. semua cerita spender bertaik kepam keluar. pompuan mcm ni layak dibiarkan duduk dgn kucing dan tanam pokok bunga kertas sendirian shj.

          5

          5
        • Fidot says:

          Hari tu ckp x sentuh, tp aku baca kat 2 tempat bg tau dah pernah ‘bersama’.. pelik la dorg ni, kawen memain mcm main pondok2. check la status betul2 b4 kawen. Kalau was2 check lg skali dokumen b4 nikah. ni dh terlajak kawen.

          11

          0
        • opah maheran says:

          Opah bukanlah peminat HH, dan tak pernah berkenan pun dengan dia walaupun sepatah kata2. Ramai yang kate HH tak bertanggungjawab sebab biarkan JR terkontang kanting seorang diri. Tapi, kalau diperhati, JR yang mula2 buat status acah2 emosi sebagai hint masalah rumah tangganya kepada netizen. Komen2 netizen yang kate HH sbg punca masalah (eg: HH anu kecik sebab tu JR tak puas) mengeruhkan lagi keadaan. Lepas tu masuk campur berbagai pihak trutamanya ahli keluarga JR, menyebabkan keadaan bertambah tenat. Sepatutnya si JR control family, ni tak. Kalau opah jadi HH pun, opah buat benda yang sama. Ingat nak setel senyap2, ko plak yang kecoh. Dah kecoh betul, tengok2 aib sendiri yang terlondeh besar besaran. Padan muka JR!

          4

          0
        • Gina Gordiba says:

          mesti dah main punya la they ols ni. pak2 lebai alim taik kucing nampk je camtu lembut2 sopan2. tapi bini gesel tangan sket pun terus stim kak basah kain pelikat..

          2

          1
        • Anonymous says:

          semoga kita semua dapat hidayah dr kemelut ini….

          3

          1
        • Anonymous says:

          mencirit birit betul….

          1-2-3…..bosaaaaannnnnnnnnnn la hanat.

          1

          0
      • Mak Becok says:

        bini ratu insta….semua problem cerita dlm online. eeee….melayu2 low class. pakai la channel ke..makeup 4 kilo ke… bawak Mercedis ke…kalau kg. tu…x kemana…tetap ulu. Ni semua nk ikut perangai kapir ingat duit kiblat ke bank. Kepala otak simbol RM.

        12

        0
        • Jom Ber Next says:

          dua2 laki bini muka mcm minta kena tampar. islamik imej….kawin cerai pun failed. next?

          11

          0
        • ei says:

          aku doakan apa yg jd kat joy ni kene kat diri , anak , sedara mara korg yg mngutuk melebih2 mcm x cukup tanah .. da mcm kene sawan babi dah masing2 mnggelupur bile tgok life org x perfect sket . mcm la hidup sndiri serba serbi sempurna .

          amin ya robbal al aminnn ..

          3

          2
      • Nyah says:

        Sebelum kawin x buat solat istikarah kew bang??? hihihiks

        4

        1
        • hapit hamidon says:

          buat… tapi dok teringt tang titile. teringat lagu perawan atau janda. tu yg x check. tetiba ada org bocor maklumat. so abng salahkn netizen la..nk tutup malu. .

          3

          1
    • Kak Nam says:

      nampak gayanya…buku motivasi selfie x memberikan impak yg diharapkan. jom baca majalah mangga atau mustika.

      10

      1
    • Anonymous says:

      Muka Hafiz dalam video tu macam nak mintak kena terajang aje.Nampak sangat ego & perasan bagus.Macam budak2.JR memang salah sebab menipu tapi kau ni tak payah la nak buat video macam haprak ni.Nak cerai be serious about it.Tak payah nak sengih macam kerang busuk & tinggalkan JR macam digantung tak bertali.Bila dah kecoh baru nak explain.

      19

      1
    • Kopi Ais Roti Banjir says:

      Sembangggg ja lebih, even ramai backup u tapi Allah Maha Adil, Dia tunjukkan perangai sebenar u. Walaupun Kau ada sebab pun tak boleh aniaya Wanita macam tu lebih2 lagi dia Ibu tunggal, pic sana sini tampak riak..dlu minat giler sebab kata2 hikmah u mmg power.. Skg unfollow terus..

      10

      1
      • Anynomus says:

        Habis Yg joy dah bikin HH kena serang satu Malaysia sebelum Ni x aniaya ke namanya? Ni Kira bagus HH cakap based on point n evidence. Bukan tin kosong selak n lalak mcm joy. Kalau family aku di tempat HH aku pun minta but penjelasan supaya xtersebar lebih byk fitnah. Kalau HH ni Abang atau Adik lelaki ko, ko buat APA? Diam?

        2

        0
    • Anonymous says:

      Mat sahdosays:
      August 22, 2017 at 9:47 am
      hadoiii, org sibok pasal malaysia menang sama mynmar semalm, tak habis2 pasal kisah ustaz selfie ni. muak tau ke..muak.

      Bro, pasal sukan,gi channel sukan la…
      ini pasal artis ..blog hiburan…tak tahu beza ke

      16

      1
      • Anonymous says:

        blog hiburan pun xkan sehari 5 topik pasal si poyo dan ratu selfie tu??? ko pun otak selevel mawas.

        0

        5
        • Jom Karaoke says:

          Sebab gosip pasal mereka ini yang sedang berleluasa. Tak suka scroll down to next. Anda pun sebenarnya nak tahu apa yang terjadi itulah baca komen 1-persatu. Kakakakakaka….

          8

          0
      • Jom Karaoke says:

        Dia minat bola tapi sibuk baca gosip. Lepas itu made engeluh. Lucu.

        5

        0
    • Stop this rubbish says:

      Assalamualaikum.
      99% drp kita ni tak tahu apa masalah dan ujian yang mereka lalui.tak tahu,tak ada info(kalau ada pun tidak tepat) apa-apa tentang masalah rumah tangga mereka.berhentilah mengecam,mengata bukan-bukan tentang apa yang kita tidak arif.mereka manusia juga yang berperasaan dan ingin diberikan ruang apabila ditimpa masalah.kenapa mahu mengeruhkan lagi keadaan mereka?kalau tiada apa-apa yang baik untuk disampaikan,diamkan diri saja.Allah mencatat semua perkara yang kamu kata,keji dan maki mereka walaupun mereka tidak tahu kamu melakukannya.Letaklah diri kamu ditempat mereka.selami.sungguh tidak berselera mahu baca ayat-ayat jijik mengata HH ini ‘kunyit’, Joy pula dituduh macam-macam.Kalau anda tidak dapat menahan diri daripada berkata bukan-bukan,berhenti membaca.Saya juga bosan dan meluat dengan berita artis yang bukan-bukan dan berulang seperti tidak mahu berhenti tapi tak adalah sampai mahu mengecam dan meletak diri serendah buku lali.Stop.

      4

      0
    • Anonymous says:

      Pejabat agama macam mana fungsinya ya?
      bukan ke kalau nak kawin kalau janda kena ada surat cerai ke baru boleh luluskan permohonan.
      ni untuk pjbt agama perak la, kalau bujang kena ada surat akuan bujang, kalau duda/janda kena ada surat cerai baru pegawai kadi sain borang kawin..

      1

      1
    • minah jambu suka sahara yaakop says:

      nak tungu masa sesuai untok ape ? untok mk kasi cerai ? bagos la kalau gitu jangan tak jadi…!

      0

      0
    • Anonymous says:

      kalau dua2 berbaik balik minta ampon cmni kn bagus

      0

      0
  2. Kak Zalipah says:

    selebriti2 msia ni sbnrnya berangan terober poyo. nk ber bideo chatting… berpress conference pelbagai. korang ingt korang hot dan pemes sgt ke hah? brad pitt cerai pun x sekecoh korang. please lah…

    11

    0
  3. Kiah says:

    so terbuktilah korang cerai bukan sbb netizen. knp x ckp awal2. ckp berbelit-belit. x pyh nk salahkn netizen. korang yg bukan pekung aib dlm kain korng sendiri sebenarnya. dua2 ekor layak diketok dengan berus dawai jamban.

    3

    0
  4. Pekerja Gomen says:

    Honestly sbg lelaki aku malu ngan kelakuan Hafiz..
    1st ko nak kawen pakai terjah je ke? Bercinta kan?
    Kenapa tak tanya betul2 soal dokumen sblm kahwin..
    Ko bukan kahwin dgn anak dara, ko mmg bakal isteri janda anak satu..
    Mustahil semua yg berlaku di luar pengetahuan ko.

    Ko dah melakukan hubungan suami isteri, tapi mengaku tidak..
    Lepas dh buat hubungan ko tinggalkan dia mcm tu je..
    Hubungan suami isteri itu masih ada dalam Islam..
    Mustahil kengkonon ustaz mcm ko tak tahu kan?
    Mudahnya ko nak melepaskan diri dari ikatan perkahwinan ni sambil buat video senyum2 dan berkata “Saya sedang bahagia.. sangat bahagia”…
    Satu hari Allah balas benda ni kat anak ko atau ahli keluarga ko…
    baru ko tau rasa dia..
    Apa yg jadi masa hubungan suami isteri? Dia tak menepati expectation ke smpi semudah tu ko melupakan lafaz akad dan nikah?
    Senang2 je nak bubar perkahwinan….. tanpa ada sedikit pun usaha untuk pertahankan…

    Malang sungguh untuk wanita yang akan menjadi next isteri untuk lelaki seperti dia..
    Lelaki yang menyedihkan…

    76

    1
    • Anonymous says:

      ko dah knp? yg salah si joy sbb pangkah dlm kotak – BELUM BERKAHWIN. ko ni x paham kronologi kes nie.

      2

      20
      • Pekerja Gomen says:

        Apa yang bangang sangat ko ni….
        Macam Hafiz jugak… ckp paandai otak kosong…
        Pi baca balik komen aku kat page sblm ni…
        Kalau pemalas baca… pergi mereput tepi bucu tiang..
        Kecik2 tak nak mampos..
        Besar2 menyusahkan org…

        13

        3
      • Cili says:

        kalau aku jd HH pun, aku pun jd playsafe tak sentuh lgsg bini aku, kalau semua proses penceraian dgn suami lama bermula hanya setelah aku bernikah dgn dia. Kalau tbe2 ade laki claim minah ni masih bini dia cmne? Minah ni dah mainkan procedur syariah sekali gus hukum Islam. Dia buat kahwin cerai ni main2 je. Kaya, cantik tapi bab agama? Lepas kahwin pun boleh uplad pic sexy kat IG utk promosi bisnes, siap block suami sendiri x bg tgk. Ketahian ape tu woi?

        21

        0
        • Pekerja Gomen says:

          Betul cili… kalau betul ragu2… dari awal jangan sentuh..
          Bukan dah main pastu ngaku tak main… bajet suci…

          Bini dia bukan berniqab… gambar bini dia sebelum kahwin.. siap duk berlaga peha ngan ex-bf dia.. founder merve tu. Pasal tu masa dia nak kahwin ngan Joy… semua pertikai.. Tak sangka.. kengkunun ustaz… tpi taste wanita moden habis..

          Tapi dia mcm konfiden dengan pilihan dia… so aku bajet.. mungkin dia nak apply apa yg ada dlm buku dia tu kepada isteri dia yang super moden ni. Hakikatnya…. yang menyedarkan isteri dia adalah Heliza Helmi dan kawan2… dia sebagai suami… apa bimbingan dia kepada isteri tu?

          Acah2 alim je mamat ni…… ko hengat pmpn mesin touch and go?

          12

          1
        • Pagar ruyong says:

          Mungkin hafiz mntk pendapat ibubapa/org yg berpengetahuan supaya membubarkan perkahwinan kerana tak ikut hukum undang2 msia. Tapi Dia pon patutnya kenelah amik tindakan awal2 lgi supaya si Joy tu x meroyan dlm ig..mungkin terasa diperbodohkan oleh si Joy barangkali membuatkan hafiz bersikap sambil lewa. Yang penting jagalah agama, hal2 mcm ni xleh dipandang remeh

          1

          1
        • Valensi says:

          Saudara/saudari pekerja gomen

          Anda siapa ya?
          Ternyata sangat sakit hati dgn HH.
          Anda ni mungkin paha kiri Joy.dicubit paha kanan…paha kiri terasa.
          Anda tahu apa masalah mereka sebenar2nya?
          Tahu semua masalah luar dalam?
          Jangan dgn hanya berkiblatkan artikel gosip di ruangan internet saja yang anda jadikan rujukan.umpama penyelidikan PHD pula yang anda lakukan dengan kata-kata dan semacam habuan yang anda tulis.saya tidak berpihak kepada sesiapa…tetapi kalau kita tidak tahu..tutup saja mulut.perkara yang anda lakukan ini menyebarkan fitnah dan menimbulkan kebencian orang lain…ibarat menyalakan api di sekam kering.

          5

          4
        • Anonymous says:

          sebelum kawin x check status…mungkin angau barangkali. dah terhantuk baru terhegeh2. pastu cover buat muka poyo.

          1

          1
        • Anonymous says:

          bila dia mula ragu-ragu…. takkan malam pertama dah ragu-ragu, playsafe ape bendanya, beberapa bulan dah kawin belum lagi ragu-ragu takkan tak intim… kenape sekarang dia nak tuduh si joy pulak, be a man owns up to your mistake as well HH… kedua2 terburu-buru nak kawin

          1

          1
      • wekkkkkkk says:

        ya..dia BELUM BERKAHWIN SBB PANGKAH DALAM KOTAK…(Tapi JR kenalah sertakan dokumen sokongan buat surat sendiri mengatakan yg bertajuk” PERNAH BERKAWEN SEBELUM INI TETAPI SURAT CERAI BELUM DI KELUARKAN OLEH PEJ. AGAMA THAILAND”…dn buat ayat simpati sendiri, , dn kena cop suruhjaya sumpah dn di cop oleh Jab. Agama,, cop Mahkamah Tinggi Syariah …bila selesai staplerkn pada form tersebut, maka bila kadi nk nkahkan maka sudah ada nampak…so approvedlah dokumen tu.
        hehehehehehehe

        0

        1
        • Anonymous says:

          mana ada kotak boleh tulis panjang berjela camtu. ko asal mana? nigeria? zimbabwe?

          5

          0
        • wekkkkkkk says:

          Anonymous
          says:
          August 22, 2017 at 10:29 am

          buat surat guna a4 paperlah di taip dn distaplerkn di bhg blakang..tidak semestinya di form tu jugk..sebanrnya ko yg x ada pgalam kerja. Tidak semestinya form tu sja di isi.

          4

          1
        • wekkkkkkk says:

          Anonymous
          says:
          August 22, 2017 at 10:29 am

          U FHM X AP erti “DOKUMEN SOKONGAN”…
          Kalau x tau, tanya, jgn bodoh piang

          2

          0
        • Anonymous says:

          surat sokongan pemende. kalu dlm proses cerai x leh kawin. yg ko gi menipu buatpe?

          3

          0
        • wekkkkkkk says:

          Anonymous
          says:
          August 22, 2017 at 12:42 pm

          ala ko x sekolah dn x ada pgalam kerja..atau baru first time dn x sampai setahun keja..mana ada experiance mcm kak yg dh 25 tahun experiance keja ni…

          sbb tu X FAHAM penceritaan aku..

          0

          2
    • Saya Si Manis says:

      Dia fikir dia kawin laju-laju dia nak cop joy sebab nak tumpang kaya..

      0

      1
      • Anonymous says:

        Bukan main sedap je nak fitnah orang sane sini ek…xtakot azab kubor betul..duk diam baca komen dah la kalau xkenal empunya badan….haih…melampau la korang ni!!

        1

        0
    • TT says:

      Setuju sgt apa yg u cakap ni pekerja gomen. Sblom kawen xkan x check status bini betul2. Nk kawen x menyempat2 sgt,nk cerai pun mcm tu jg. walau apa keadaan sekalipun jgn la lari dr masalah. Ni ko pergi berdiam diri..tinggalkan dia mcm tu aja. Klu aku pun sakit hati wei..aduihai..sabo aja la.

      5

      2
    • Sunlight says:

      kalu at the first place si JOY tu dh menipu ko rasa? Kenalah bubar sb dh was2 benda ni HH dpt tahu pun lps 6hr kawin meaning that dia pun baru tahu org luar bagtahu tp JOY tetap berkeras mau tegakkan sah. skg tak ada saksi dan bukti dia diceraikan buatnya laki dia claims JOY masih isteri dia mcm mana? asingkan dgn bini betol dah tapi tinggal bini meroyan tak betol

      1

      0
      • Anynomus says:

        Kan dia pernah kata dia masih kumpul bukti..mestila Mkn Masa..Xdak bukti Sapa pun xnak layan dia nak bubar perkahwinan..haish

        1

        0
    • Anonymous says:

      Mmg patut pn jr tu kena tinggai…penipu kata dokumen dlm proses…..

      2

      0
  5. Fidot says:

    Muka as always, poyo..hehhe

    7

    1
    • Eyeee says:

      HAHAHA..tau takpe..bajet hensen je mamat ni..

      pastu kenapa cakap macam nak sindir2??
      mcm kau tu tak de salah langsung..dah la..tak payah nk buat live2 bagai..ko suppose g settle senyap2 kat court je..dasar attention seeker

      7

      0
      • Anonymous says:

        selama ni dia senyap kan? yg bising2 pihak Joy sampai kakak pun masuk campur. Tapi hafiz tak patut tinggalkan Joy mcm tu je. Kena settlekan masalah sama2 lah. Tapi tu laa kita pun tak tau apa sbnrnya yg terjadi..biarlah mahkamah yg buat keputusan

        4

        0
    • Anonymous says:

      depa ni kawin cerai mcm pergi berkelah. semua sama je perangai.

      2

      0
  6. wekkkkkkk says:

    HH, sini ngk habak, semua perlakuan bini dibuat oleh si bini tanpa pengetahuan dari kamu sbagai suami, jadi jika kamu bersatu kembali sbagai suami isteri , adakah dia akan melakukan pkara yg sama di msa kan dtg, semua apa yg dia buat tanpa pengetahuan dri kamu sebagai suami, kalau mcm ni mcm mana rmhtangga nk kekal smapai ke jannah.. fkirkan sebelum bersatu kembali..

    1

    0
  7. Next? says:

    Trending di FB Top 5 hari ni :-

    Solar Eclipse of August 21, 2017
    Truman Balcony
    Barcelona
    United States Secret Service
    Donald Trump

    Hafiz Hamidon/ Joy… ada ke???

    2

    0
  8. melati says:

    Aduiiiii …apa Class kita nk sibuk dua Ekor suam2 kuku ni…!!! yg saya tahu yg jantan tu muka pecah & Yg betina tu muka ada senyum sebab dia Game kan org..!!! selama hari yg aku komen tu terasa low Class plak….tapi yg membuat aku nk komen gk pasal Hafiz Hamidon ni perasan Handsome..!! muka mcm Katak pakai Topi tapi perasan Handsome…tu jew saya nk komen….hihihi

    2

    1
  9. Anonymous says:

    mana kata2 hikmah poyo ko????? sembang la lu….ustaz jadian.

    0

    1
  10. Anonymous says:

    nasihat org .. mudah senang..
    kena atas batang hidung sendiri tau la macamana.
    so now what??

    0

    1
  11. Anonymous says:

    Depa ni selayaknya kena saman ni.mempermainkan institusi perkhawinan islam.puas hati aku.

    1

    1
  12. Isteri Orang says:

    Alhamdullah kalau lepas ni HH dah tak nak ada apa-apa hubungan dengan JR sebabnya sebagai suami memang tidak nampak kesungguhan HH dalam menyelamatkan rumah tangga mahupun memenangkan pihak isterinya. Dari situ memang nampak HH sangat lemah dalam mempertahankan rumah tangganya berbanding JR yang npk ketaranya ingin menyelamatkan hubungan mereka. Jadi buat JR relakan lah suami seperti itu pergi dan hidup bahagia la dengan anak, keluarga dan business anda.

    18

    1
  13. Bukan Aqiem says:

    ni baru namanya digantung sepi..

    diikat namun tak bertalii mencubaaaaa….

    0

    0
  14. shopia lorren says:

    APA rumitnya ni. dua2 gi pejabt agama beritau kekeliruan than rujuk pd yg arif settle punya lh..takyah kompang satu m’sia lh masalah rumahtangga ni..nmpk tak pro la plk..nk gimik pn dh x kenacara ..dh terlebih ustaz la plk aku ni..he he Hafiz n joy kena bersihkn hati n jiwa kacau okey..

    2

    0
  15. Yun says:

    Mereka kawin dlm pengetahuan banyak perkara blum selesai or mmg kurang pengetahuan hal2 begini..juga sedara mara,org tua..rakan2 rapat tidakmembantu menasihati ..elok kita juga ambil pengajaran moral di sini..dh pernah berlaku pd aziz m osman yg menikahi ustazah…fizzfairos bertunang dgn isteri org…jgn dikecam dgn hinaan sbb masa dpn mngkin berlaku pd sedara or anak kita juga…..gelakkn org arini esok nangis pula….ujian ni mmg berat…

    7

    0
  16. Anonymous says:

    aku bkn peminat hh..tp bila baca semua artikel berkaitan…aku faham kenapa hh bertindak demikian…sikit demi sikit keaiban terbuka…hanya Allah Maha Mengetahui

    5

    0
    • Anonymous says:

      klu aku jadi HH pun aku wat camtu gak,,, penipu nya ppuan.

      4

      0
      • Anonymous says:

        tapi kenapa dia tak settlekan sama2…kalau betul dia sayangkan joy…kalau tak sayang, mcm mana dia boleh kawin in the first place? joy kata since 23 mei HH tinggalkan dia…tapi tak tau laa ada komunikasi ke tak…kenapa biarkan benda melarat??? skrg baru nk fail pembatalan di mahkamah semua…kenapa tak buat cepat2 lepas 23 mei?

        2

        1
        • hrmmm.. says:

          la kan apis ade ckp nk bincang elok2 sama kt mahkamah hari isnin, tpi si JR tu dh dulu2 file kt mahkamah shah Alam. siap buat press conf lagi..nak publish ape sbnar nye..tu namanya nk aibkan diri sendiri.. Jadi bila apis pegi mahkamah hari isnin tu..permohonan nya di tolak sebab pertindihan permohonan..sekarangnya si JR tu nk nampak dia tak bersalah la dlm hal ni..omputeh kate..playing victim la konon..lepas tu kate org fitnah..haiihh tak fhm..

          4

          0
        • wekkkkkkk says:

          hrmmm..
          says:
          August 22, 2017 at 1:42 pm
          itu sbb saya kata kt komen yg lpas, HH sila fikir byk2 jika mau bersatu semual, JR mmg mcm ni sifat dia, dia akan membelakangkan org lain demi kepuasan dia, sbb dia kaya dan jdi bos…jadi bos mmg mcm tu habit, lagi2 bos kosmetik.

          2

          1
  17. Peah says:

    ustaz cacing kerawit…ko dah mcm mak becok dah.

    2

    1
  18. Bukan Peminat Sape2 says:

    Aku dok fikir kalau aku nak kahwin dengan janda, ada ke tiba2 aku mintak surat sah cerai? Mesti la tak melainkan dalam surat nak apply nikah tu mintak lampirkan sekali surat sah cerai kalau status seorang perempuan tu pernah berkahwin. Tapi in this case, Joy tanda sebagai “tidak pernah berkahwin” dan aku rasa Hafiz terlepas pandang benda ni. So bila dia dapat tau, no wonder la dia rasa tertipu. Both Hafiz & Joy, taknak dedahkan sebab2 masalah dorang sbb kes masih dlm siasatan. Tapi yg salahnya si bini maybe tak faham then g luahkan perasaan kat media social. Si laki pun terbawa2 dengan emosi agaknye, then saling memerli kt insta. Akak ipar pulak tak siasat then pi tambah garam. Buat pembaca2 BN, tak perlu lah nak mengutuk over sangat. Manusia tak lari drpd buat kesilapan. Sama2 amek ikhtibar drpd kes ni. Allah nak uji dorang dan kita semua.

    12

    1
    • Anonymous says:

      yup mcm tak logik netizen ni suruh check surat cerai dengan ex..lebih2 lagi bila pompan tu dah declare bercerai

      2

      0
  19. Mak Jemah says:

    JR seorang wanita yg tak tahu hak dan undang2 lerkahwinan dan mungkin tak mau tahu atau merasakan perkiraan sendiri betul. Bekas suami, memang seorang yg mengambil kesempatan bila JR setuju bernikah disempadan dan memang tidak bercita2 mendaftarkan perkahwinan atas alasan mungkin harta sepencarian atau nafkah. Bila cerai tidak didaftarkan dan JR memang mengambil mudah urusan nikah cerai dari awal. Bekas suami memang lepas tangan sedangkan proses pengesahan nikah penceraian tidak sudah susah baik di Mesia atau di Sempadan. HH nampak sgt lagak poyo. Mungkin ilmu banyak, kuat motivasi dan ceramah tapi bukan ketua keluarga yg baik. Anda gagal menanganiasaalah yg sgt mudah ni dan dr awal tiasa kencenderungan merasakan JR asalah sebahagian diri anda. Anda bukan menantu pilihan Mak Jemah. Tapi mungkin pilihan wanita yg tergoda dgn propa anda dan kata2 hikmat anda.

    11

    0
    • Nek Tipah says:

      Ye sekarang dalam citer ini.. bekas suami paling untung menyeringai je dia padahal dia yang punya angkara.. apapun2 wanita jugak jadi mangsa.. memang kesian kalau dipikir2 nasib JR walaupun dia kuat merintih di social med dia takde kawan nak dishare sebab tu dia merintih mcam bagi hint.. dapat pulak suami baru x pertahankan dia.. patut bersungguh kehulu kehilir p selesaikan.. apalah daya seorang wanita bab2 ini ..walaupun berduit..

      4

      0
    • Sunlight says:

      kita pun tak tahu susur galur kes nikah dan cerai si JOY ni kn susah nk komen sb mana tahu si HH pun baru dpt tahu lepas 6hari tu sb tu dia pisah sementara atau HH pun tak tahu mana tahu JOY ni tipu dia.

      0

      0
    • Anonymous says:

      orang laki nak ***** anak perempuan orang mmg laju la bwk pi siam….bila balik register langsung tak mau..byk kes bini dicerai tanpa register. ada anak lagi masalah….benda ni dah jadi byk cuma bila retis punya kes br org bagi perhatian…dah mcm syiah kawin kontrak sigheh/mutaah utk guna seks jer….wali pun tak payah..

      yg kes joy lg ambil mudah, dah kata berpisah pila sana cerai dimana awal2 nikah..
      tapi nampak gaya takde lafaz cerai pun sbb pi siam mohon cerai taklik lepas nikah sebulan…

      pendek kata joy dgn ex laki mmg kaki auta…ex laki tu dengarnya beli datuk yg tak sah jugak..datuk palembang mn ntah…

      0

      0
  20. mata ke atas says:

    lepas ni buat buku selfie plak…utk laki2 tertipu dek bini…. ye bang.

    1

    0
  21. Anonymous says:

    Bagi pendapat saya .. if Hafiz betul2 sayang wife dia kena terima seadanya ..biar Mahkamah decide sah atau tak sah then cari solution .. sahkan penceraian yg terdahulu ..kemudian akad nikah balik ..itu kalau betul2 ada rasa cinta & kasih sayang lah .. sepatutnya dia kena perjuangkan cinta dia.. tapi kalau dari awal tak bagi kerjasama atau support just tinggalkan ibarat gantung tak bertali ..tak patut rasanaya..come on wife awak pun ada perasaan jgn lah buat mcm tu. selesaikan secara elok tak perlu tuding jari siapa salah siapa yg benar.. kalau tahu tak sah saya pasti wife awak pun tak setuju utk berkahwin lagi . Anggaplah ujian dari Allah s.w.t . jgn lah sebab hal ni awak terus tinggalkan wife awak macam tu jer..

    7

    0
    • huhuhu says:

      Yup betul tu.. aku pun fikir cmtu.. kalau agak2 ragu dan tak sah.. aku raa takpe.. means sama2 datang g pej agama ke tanya sah atau tak sebenarnya.. kalau tak sah, selalunya akan nikah balik kan? dan slalu dorang nasihatkan untuk solat taubat lah apa lah wpun kau tak tahu. sbb puncanya sebab kahwin tak sah kan??? kalau dh cinta tu sama2 lah naik pejabat agama.. settle kan…

      0

      0
  22. FAKE LOVE BY HH says:

    Betul. HH tu yg beria ajak JR kahwin cepat tapi kalau betul cinta atau sayang kenapa nak curiga lepas tu tinggalkan JR semua tu? bukan ke patut fight?atau selesaikan masalah ni sama2? ni lari pula. SOLVE the problems not escape

    11

    0
  23. Jomama says:

    HH kindly fakof.

    Kesian dekat bini kau. Mungkin dia jahil bab paperwork. Tapi takkan kau tak tahu sebelum kawin. Kesian Joy. Dia hanya nak lelaki yang boleh bimbing soal agama tapi sayang, lelaki di pilih ini perasan bagus.

    Sanggup kau tinggalkan dia sepi bila ada poblem, kenapa tak usaha sama2 selesaikan balik tabir. Aku rasa sebab kau dingin, dan kau tak defend bini kau, itu yang Joy dok bising kt FB kat Insta. Sebab kau tak communicate. shame on you.

    13

    0
  24. Sunlight says:

    bagi aku tindakan HH tu betolah tinggalkan bini sb was2 dgn status. cuma dia xfacing dgn bini sampai meroyan. Rasanya status si JOY tu HH baru tahu lps 6hr maybe ada pihak luar yang dedahkan. Tulah JOY byk sgt pusing pasal document. Yang dok hentam pejabat agama tu cer wat study sikit procedure nikah ni.

    Skg JOY claims yang dia teraniyaya dan yakin status sah cerai serta masih isteri kepada HH. Yang ckp pasal hukum tu sah cuma undang2 tu aku xmoh komen sb xada ilmu. Tp pada pendapat aku eloklah didaftarkan nikah dan cerai si JOY tu sb bila jadi mcm ni apa bukti yang dia diceraikan. kot2 laki dia muncul ckp masih suami isteri kan haru si HH tu. dalam kes ni JOY yang salah.

    7

    0
  25. wekkkkkkk says:

    Joy terus tenggelam setelah dia bersalah 80%. Kapal x ada nakhodalah, Nakhoda berhenti di lautan matilah, anak2 kapal menghayun dayung selaju mungkinlah…padahal…JR yg bersalah.

    2

    0
  26. fifi says:

    Mls nk komen pjg2..aku rs dua2 pun salah. Yg pempuan pndg remeh dokumen nikah cerai. Yg laki forever ever poyo ni plak mls nk facing problem. Rs x bertul terus chow. Sesuaila, dua2 kaki selfie, dua2 ngeng…

    0

    0
  27. fixi says:

    sbg org islam elok la daftar. ikut je undang2. gelojoh sgt ko dpt ustaz segera..bujang lak tu khennn?

    1

    0
  28. jijah says:

    Sian kt both… tp mmg ntahaje. dua² ada salah-dlu &skrg.
    pk² lik… bila kena kt retis, mmg jelas la… tp tang kena kt marhean, ntah brp byk dh jd cenggini… PATUT² PIHAK YG PATUT, BUATLA APA YG PATUT. nmpk nau ada ‘lubang’ dlm sistem…
    kata kuncinya… ORG PEREMPUAN KENA BERILMU bkn stkt lawa di muka kaya di poket.. sbb bila kena dgn lelaki yg dayus, kita org perempuan gk disalahkan. sdg ketua tu- seorang lelaki. wallahua’lam. Nau’zubillahMinZalik.

    0

    0
  29. Hamba Allah says:

    Pendapat saya, hafiz buat permohonan cerai / bubar. Lepas selesai, dia berniat nak nikah semula dengan joy tapi sebab tak sabar, banyak campur tangan, terjadilah pelbagai spekulasi, dan melambatkan proses. Hmm sayang seribu kali sayang

    0

    0
  30. netizen says:

    btudung.. pakai seksi..bila laki tegur ….sentap.
    apa ke bini ko ni. jgn kawin la kalau mcm ni punya ego kan???

    2

    0
  31. melati says:

    Termuntah aku baru 2 saat aku buka You tube Hafiz Hamidon pun bercakap, mcm lah ko Artis terkenal & mcm lah Muka ko Mcm Aron Aziz…poyo gaya Hafiz Mcm Model2 jer padahal Muka mcm Katak panggil Hujan…eeeeeekkkkkkwwwuuuuuuekkkk termuntah saya…!!! Hafiz Hamidon kalau ko baca lah saya nk pesan kat awak….awak tu kalau kawin dgn Sahara Yaakop baru mcm pinang dibelah dua, lagi pun Sahara Yaakop tu pun dh lama Janda, ko kan nk jadi laki Budiman tu jer lah Jodoh ko ( Sahara Yaakop)..hmmm

    1

    1
  32. Anonymous says:

    Pendapat saya… kecoh gile!!….boleh tolong senyap tak dua2 ekor???

    0

    0
  33. Apeapejelah says:

    Tak payah tunggu masa la En Hafiz oi. Settle senyap-senyap sudah. Buat apa nak bukak lagi pekung tu.

    1

    0
  34. Anonymous says:

    Bila baca pasal kes HH&JR ni aku teringat kes Aziz M. Osman dengan sape ntah namanya dah lupa,lebih kurang macam ni jugak la kisahnya.Kadang2 kita nampak mudah tapi hakikatnya jangan buat main dengan hukum Allah….

    0

    0
  35. suci says:

    31 Januari 2013 menjadi tarikh keramat buat pasangan bercinta ini apabila Dato’ Ray secara sah menjadi suami kepada Joy. Hotel Hilton Kuala Lumpur menjadi lokasi berlangsungnya majlis pernikahan gilang-gemilang mereka. Kira-kira 200 tetamu hadir meraikan hari bersejarah ini. Antara tetamu kenamaan yang hadir termasuk anakanda Sultan Perak YAM Raja Shuibah Ibni Almarhum Sultan Idris Al-Mutawakkil Alallahi Shah Ibni Almarhum Sultan Iskandar Shah Kadassalah.

    http://www.karangkraf.com/video/dari-mata-turun-ke-hati-1.242821

    0

    0
  36. Malaysiajuara says:

    Yup sme mcm kes aziz m osman..tp utk kes ni aku pling x stuju dgn joy ngn family die…mgkn hafiz slh sbb tgglkn joy slesaikn sorg diri( tu pun klau btul lh) tp dlm kes ni smpainye hti joy n family bruk brukkn hafiz pdhl diorg thu mslh ni mncul mmg dr joy yg mnipu status..lps tu si kakak pulak siap bg statemnt mcm2…ni mmg family berbelit2 ni..bkn stkt x hormat hafiz tp x fkir lngsung kluarga dn saudara hafiz yg kt kg tu trutama mak ayah hafiz yg smmgnya lg beragama pd family joy…

    6

    0
    • Anonymous says:

      Ini.saya setuju sgt.sy bkn sokong hafiz.tp kesian juga tgk kaw2 dia kena kutuk.pada hal asal salah tu bukan dr dia 100%.kesalahan dia cuma seolah nmpk mcm x kidahkan bini dia(itu pandangan kita tp hal sebenar kita tak.tau).tak fikir ke keluarha joy bila.keluarkan kenyataan burukkan hh mcm.mana keluarga hh.msti malu kan.elok2 hal ni blh setel.dan mereka blh bersatu kembali.blh buatkan tawar hati tau.

      3

      0
  37. melati says:

    Dah abg Nara , jgn update kisah2 suam kuku Dua ekor ni pasni terasa Berdosa plak kenal retis2 suam2 ni….., kalau yg jantan tu muka mcm Aron aziz suam2 pun boleh terima lagi ni muka cam Rani Kulop cuma Rambut jer tak panjang , Hafiz Hamidon boleh game kan saya sampai saya asyik komen ..last2 kena Game dgn org suam kuku ni……..update lah skit kisah Ins Daniel ..baru ada Class..!!!

    0

    0
  38. confius says:

    klu btol pernikahan x sah..gi lar pejabat agama berdua..tanya mcm mana nk buat..selesaikan bersama..bukan tinggalkan si perempuan terkontang kanting..hafiz mmg tahu kan joy ni janda..so x der masalah penerimaannya..sekarang ni nampak mcm hafiz x berminat dgn joy..sbb tu cuba melarikan diri..klu aku, aku akan pergi sama2 dgn bini aku..settle elok2 bersama..bukan dtg asing2.. x der punca tetiba nk menjauhi si isteri.Jgn jadikan masalah ni utk menutup siapa kamu sebenar..kahwin pun nk tunjuk kamu boleh berkahwin dgn wanita..ada nafsu pada wanita..itu pun pada usia kamu selewat ini..fikir2kan lah ..jgn aniaya perempuan tu. klu x mampu, jgn kahwin dari awal..

    1

    0
    • jijah says:

      kan…klu betul sayang… do it in a proper way. Yes, HH mgkin perlu jauhkan diri dr JR sbb seramZz terpegang ter… tp do explain to JR apa yg perlu dibuat bersama..

      Tapikan… dr awal aku rs HH ni jeles tinggi melangit, tp ada hati nk cari org lawo suka selfie.acene tuu.. pastu kabo mmg suka nk cri yg pandai bisnes, acane tu…
      HH kn byk muhasabah diri…lelaki² bujang/duda kt luar sana tu, sila bezakan antara yg suka dipandang & yg sesuai dgn diri. mtu gak perempuan, nk cari yg beriman, nape? selama ni cari bukan muslim ke? beriman tu maknanya apa? BE IN REALITY &KNOW WHAT U WISH FOR!!! wallahua’lam.

      0

      0
  39. Anonymous says:

    bekas suami tolong komen skit.

    1

    0
  40. ss says:

    bekas suami tolong komen skit.

    0

    0
  41. Anonymous says:

    x faham kenapa hafiz kata dia belum perlu bersuara tapi hari ke 6 kahwin dah tinggalkan isteri terkontang-kanting sorang diri. kalau kau confident dgn status tak sah cerai wife n ex dia sampai sanggup tinggalkan dia then u should be able to explain properly to people with whatever proof u have tanpa delay. buat selfie live pandai pulak but keep repeating u professional konon. bila orang tanya kenapa tak selidik sebelum kahwin dia boleh kata no komen pulak. berbelit2 lah kau ni hafiz.
    kalau dah takde nafsu tu cakap jer lah and let her go properly. tak perlu nak sorok status diri sendiri. Suami kalau ada nafsu kat isteri dia akan stay and defend isteri and make things right. soal documentation jer pun….kau tak usahakan ke? Sebelum kahwin kemain mintak nasihat ex hubby jr …tetiba ni nak lepas tangan pulak. Sesuatu lah HH ni….

    0

    0
  42. anonnn says:

    Aku seorg wanita dan aku plg x suka tgk ppuan mekap tebal2 n selfie2 pastu tyg kat fb/ig.. kot ye pun atas nama nak promote biznes tp kalo dah berlebih2 tuhan pun marah kot… ni lah bendanya yg dikatakan fitnah akhir zaman kan?

    Aku selalu tertanya2, ppuan yg mekap berkilo2 tu, kalo everytime nak amek wuduk gi cuci bersih2 n lps solat pakai mekap semula.. aku xleh imagine, time consuming n very costly kan? Sejak aku dah x mekap, aku rasa dunia aku lebih aman. Biarlah x jenuh dgn selfie pun, tp bleh jd diri sndiri, jimat masa, jimat duit, nature beauty lg bgus.

    Aku x pernah minat pun kat diorg berdua ni. Tp sejak kes ni dah bersepah kat media, aku kena amek tau jugak la kan. Kalo apa yg aku baca tu semuanya betul hmmmmm.. semua org kena amek pengajaran drpd kes ni… byk sgt yg boleh kita jadikan iktibar. Tgk dgn mata hati laaa.. tuhan suruh kita pikir hikmah atas setiap kejadian. Dah, semua kena gi bertaubat. Aku pon ;P

    0

    0
  43. Anonymous says:

    Seorang lelaki dan suami yang normal akan rasa sedih dan kecewa sangat kalau hal yang sama berlaku kepada mereka. terutama sebab perkahwinan yang pertama untuk si suami. Tapi si HH ni boleh happy2 lagi dan dia pulak yang cakap berbelit2 macam dia pulak yg buat salah. U nak kumpul bukti apa Hafiz? Patutnye pihak lagi satu lah yang kena tunjuk bukti….apa daaaaaaa…..

    0

    0
  44. Mimi says:

    HH mungkin alim tapi maaf, bukan lelaki yang gentleman.

    Tak kisah lah perkahwinan tu sah atau tidak, perlu bubar atau tak, JR tu masih seorang wanita yang perlu dilindungi. Takkan takde rasa sekelumit sayang atau perasaan ingin melindungi kepada wanita ini yang dah sebumbung dengan u selama 6hari? Even u dah taknak dia, kalau u lelaki yang baik, u akan protect dia dan settle semua benda ni bersama-sama, even u dah decide taknak kahwini dia semula. Tapi cara you ni.. haishh..

    As much as I tak suka JR sebab I tak boleh hadam iklan iklan merve dia tu, dimasa sama I rasa simpati sangat sebab JR pilih HH pastinya untuk dibimbing. Tapi lelaki yang disangka akan membimbing pula sanggup biarkan dirinya terkapai sendirian. Dia lost. Kalau tak boleh guide dia sebagai seorang suami, tak boleh kah u stay by her side as a friend atau sebagai seseorang yang lebih berilmu dan bantu JR hadapi semua ini? Daripada u lepas tangan jaga maruah u. Sedih tau HH.

    2

    0
    • Anonymous says:

      Klu joy x meroyan kat fb…mesti kes ni senyap2 je…tp betina tu gedik meroyan minta hh balik tunai nafkah…meroyan nak laki baalik…dahaga nafkah batin sgt2 nampaknya….
      Len kali kinder joy jgn gedik sgt londehkan aib suami…sekarang ni allah lindeh aib awak plk….x lama pn syg…kejap je….netizen yg x reti hukum hakam mmg rasa kesian tinggal awak terkintang kanting…apa yg kontang kantingnya…duit kau byk kan….kau kontang nafkah batin je….elik la si pendek tu bawak diri..klu x mesti kinder joy dh goda abeh2….
      Pompuan apa kejadah la kau nihhh…memalukan betoiii

      2

      0
  45. fzr says:

    ada rakan ofis aku janda, nak kahwin sekali lagi, dia kena sertakan surat cerai perkahwinan sebelum ni, sbb dia mengaku janda. kalau kita tulis dalam borang status janda, memang pejabat Agama akan mintak surat cerai, mesti kena semak tarikh cerai dll. same goes tu duda. Pengajaran dan peringatan untuk lelaki yg ingin berkahwin janda, terutama janda yg bernikah di Thailand. Ada hikmah jugak kes dia. Hukum dia BERZINA kalau Joy masih isteri orang, kalau Joy termengandung, terus anak tu jadi tak sah taraf. ang lafaz talak ex suami dia toksah la korang nak pertikai, sbb korang takde masa suami dia lafaz tu, sbb tu gunanya ada mahkamah.

    0

    0
  46. Anonymous says:

    dua2 salah.

    0

    0
  47. Anyong says:

    Korang kata HH TAK MEMPERTAHANKAN Rumahtangga dia, biarkan JR kontang kanting kan tp inu Yg HH buat:

    (1) minta Joy sediakan Surat akuan cerai even SEBELUM NIKAH.
    (2) bawa Joy p pejabat agama utk sahkan status janda Joy supaya mereka boleh bernikah.
    (3) masih meminta Joy sediakan Surat akuan cerai Dan berhati hati dlm perhubungan suami isteri. JR buat kenyataan HH masih teruna sampai semua kata HH gay.
    (4) HH bwk Joy p Songkhla utk sahkan perceraian Joy siap Ada hitam putih lg. Baru jelas status Joy y dibiarkan terkontang kanting seorang diri hatta family sendiri xambil kisah dgn status Joy yg tergantung sejak 2015.
    (5) Lakukan pembubaran perkahwinan supaya boleh nikah semula.

    Perancangan HH mudah saja. Jgn Tanya Kenapa msh nikah walau xda Surat cerai. Sebab pej agama sendiri Yg bg green light so jgn tny.

    Kita tgk masalah selepas berkahwin, HH masih meragui status Joy jd plan HH sgt jelas Dan simple.

    Memperjelaskan status Joy sebagai janda >> bubar perkahwinan >> nikah semula. Jelas nyata dia mmg nak pertahankan perkahwinan TANPA MEMBELAKANGKAN AGAMA.

    Tapi belum selesai dia uruskan pihak Joy da rumitkan keadaan dgn tindakan melalak di socmed.

    Pertahankan rumah tangga bukan setakat I love you you love me. I jaga u u jaga I tp biar hidup u kucar kacir dgn status diri yg xtau janda ke single ke APA lg tah. HH sayang tp xmau belakangkan agama.

    Puak2 Joy just nak HH 24jam sweet2 dgn Joy mmg xla. Dah la ragu2 isteri ke x. Ptot HH Yg bengang lepas dia dpt pendapat agamawan Baru dia p. Ckp Kat Joy nikah depa tak sah. Ptot HH Yg bengang sbb Joy lah nikah depa xsah sbb lgsung xambil berat pasal status diri even dah dinasihati dari sebelum berkahwin.

    Family pun dok backup Kat socmed padahal Adik hampa Ni janda ke x pun xconfirm.

    Satu lg jgn pandai2 kata dlm Islam jatuh talak sbb lafaz dlm WhatsApp. Hampa Tau ka Cara penulisan lafaz talk ex-husband Joy dlm WhatsApp tuu. Betul ke jatuh talaknya? Sebab tu walau hg di Malaysia sekalipun diceraikan dgn WhatsApp ka mesej ka atau depan2, kena masuk mahkamah supaya disahkan talak itu jatuh. Kes Joy, WhatsApp ckp cerai, terus dia confirm cerai. Family pun lgsung xambil port betul ke cerai Ni dsbgny. Biar je joy. Kalau Joy xjumpa HH, sampai ke sudah dia dok kata dia janda tanpa pengesahan org Yg lebih Arif.

    1

    0
    • Ir. NoName says:

      |Komen nie aku rasa sama dengan apa yang aku fikir..
      Semua dok kata HH ustazlah, tahu agamalah pandai bagi kata2 mutiaralah, tapi tak boleh guna untuk diri sendiri.. Walhal disini yang mengelarkan HH semua tu netizen sendiri..
      Dah tu kenapa nak menafikan tindakan yang HH cuba buat dengan berdiam diri dulu tu betul.. Tindakan dia memberi komen tentang perkara yang berlaku berlandaskan fakta tu betul..

      Satu aku percaya, HH sendiri cuba yang terbaik untuk membetulkan keadaan.. ambik contoh simple “kita makan di tempat kita nak makan, sampai saja makanan kita mula rasa pelik then mulalah meragui makanan tu mengandungi benda haram! rasa2nya kita patut makan ke tidak?!”
      Itulah yang HH buat.. Lelaki bodoh yang taknak sentuh isteri dia biar pun tak cantik mana.. Tapi nitezen dok kata dia ustaz, then anggaplah dia berfikir secara ustaz apa patut dia buat sebelum bersetubuh dengan isteri dia sedangkan dia tiba2 timbul keraguan?!

      Komenlah secara berhemah sobat sekalian..

      1

      0

Leave a Comment

Optional