Written by serenity | October 12th, 2017

Penyanyi Hafiz Hamidun, 33, yang sebelum ini berkahwin dengan sorang usahawan kosmetik bernama Siti Arifah Amin, 30, atau lebh dikenali di media sosial sebagai Joy Reva, telah memfailkan permohonan cerai terhadap wanita itu hari ini.

Ia difailkan di Mahkamah Rendah Syariah Subang Bestari, di sini, hari ini. mengikut Seksyen 47 Enakmen Undang-undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003 iaitu perceraian secara baik hadir bersama peguam syarie Azmi Mohd Rais kira-kira jam 1 tengah hari.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.


BH Online melaporkan, berdasarkan notis permohonan yang difailkan, antara alasan perceraian yang dikemukakan ialah, tiada lagi persefahaman antaranya dengan Joy Revfa  dan tiada lagi kebahagiaan dalam rumah tangga mereka.

Mendakwa isterinya itu sentiasa mengaibkan beliau di laman sosial, enggan menerima nasihat yang diberikan malah ingkar dengan suruhan Hafiz sebagai seorang suami termasuk menjatuhkan imej dan reputasinya, Hafiz memberitahu saman berhubung permohonan itu akan diserahkan kepada Joy Revfa pada sidang media yang diadakan petang ini di Shah Alam.

Sebelum ini Joy Revfa pernah berkahwin dengan Datuk Mohd Rayus Abdul Rahim dan mempunyai seorang anak lelaki berusia tiga tahun.

Ketika ditemui pemberita di luar mahkamah, Hafiz berkata bahawa beliau memfailkan cerai selepas prosiding kes pengesahan cerai antara Joy Revfa dengan bekas suaminya disahkan mahkamah.

Banyak isu tergantung dalam perkahwinannya bersama bekas suami. Pihaknya (Joy Revfa) mendapat hikmah daripada keputusan mahkamah itu dan banyak perkara dapat diselesaikan.

Keadaan itu sebelum ini memberi impak kepada hubungan kami dan saya rasa tidak perlu meneruskan lagi hubungan ini.

Joy Revfa juga dikatakan menyusahkan dirinya selepas pernikahan kerana gagal mengemukakan sijil cerai bersama bekas suaminya sehingga menyebabkan status perceraian mereka hanya diselesaikan Selasa lalu.

Dia menambah yang dia tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang sekiranya Joy Revfa masih mengeluarkan kenyataan negatif mengenainya kepada umum.

Sebenarnya saya tidak berminat langsung dengan apa yang dia luahkan dalam media sosial. Saya tidak mahu layan apa yang dia cakap kerana kenyataannya tidak berasas dan ia lebih kepada emosi.

Perdengaran permohonan itu ditetapkan pada 25 Nocember ini – via BH Online

41 responses to Hafiz Hamidun Failkan Permohonan Cerai Terhadap Joy Revfa

  1. Anonymous says:

    poyola kauuuu , kau yg beribu kali ckp dia bukan bini kau , yakin sgt yg korg x sah , bajet mcm ko tau serba serbi hukum hakam , ego x bertempat .

    klu ko x provok dan abaikan dia mcm tu je dr dulu xde la dia nk meroyan , betine desperate yg tergilakan ko je sggup tahan ngn ko pasni ,

    perangai dr zaman kolej x berubah , ego nak mati .

    33

    27
    • anon says:

      dia ada rasa was2 dlm perkahwinan dia..dia takut berzina jer..engkau ni..rilek la

      57

      3
      • Anonymous says:

        hellooooo mana boleh jatuh hukum zina klu da nikah wlupon ada ragu ragu cuma jatuh hukum wati syubhah iaitu persetubuhan yg meragukan .. xboleh didakwa sbgi zina dan xbole kene hukum hudud pooon

        18

        1
        • wati tak rela dinodai. wati dibuli says:

          mohon mencelah.. wati tu memang ertinya persetubuhan ke dalam bahasa arab.. biar betul.. seingat aku ramai wanita nama wati.. apa hukum ada nama wati ye halal ke haram??

          1

          1
        • Anonymous says:

          menyindir pandai , google cari ilmu malas

          Definisi Wati Syubhah
          -Jika seorang lelaki melakukan persetubuhan dengan seorang perempuan, dan lelaki itu menyangka bahawa perempuan yang disetubuhinya itu ialah isterinya, sedangkan perempuan itu sebenanya bukan isterinya, atau bukan lelaki tadi menyangka bahawa perkahwinannya dengan perempuan yang disetubuhinya itu sah mengikut hokum syarak, sedengankan sebenarnya perkahwinan mereka itu tidak sah. Maka dalam kes ini, kedua-dua orang itu tidak boleh didakwa di bawah keszina dan tidak boleh dikenakan hukuman hudud kerana persetubuhan mereka itu adalah termasuk dalam “wati syubhah”, iaitu persetubuhan yang meragukan.

          13

          0
        • kongsi pengetahuan says:

          salam , wati syubhah mmg ada ye , saya x sokong mana mana pihak , tp mmg pernah belajar dulu istilah ” wathi syubhah atau wati syubhah ”

          klu dah nikah tp ragu2 , dan dah terlanjur bersetubuh lepas tu nikah tu diputuskan oleh yg arif tidak sah , mereka x akan jatuh hukum zina tapi jatuh hukum wati syubhah ” persetubuhan yg meragukan “

          6

          0
        • Miss Unibes says:

          So aku rasa HH terasa hati kot sebab mungkin JR merungut tak puas. Tu yg HH tiba2 ragu status pernikahan. Mungkin JR push HH bab2 romen. Kan JR kata dia nak juga cerai sebab HH ada masalah tenaga batin. Eh entahlah. So sedia2 lah mana2 lelaki nak nikah dgn JR lepas ni. Kena kuatkan yg ‘itu’ dulu. 2 tahun wey JR tak ‘servicing’. Tu yg meroyan HH tak mampu tahan lama. Aku yg cuti dtg bulan 7 hari tu pun dah gila rasa dia tak kena ‘sentuh’ suami. Ni kan pulak JR dua tahun menjanda. Kalau aku jadi JR aku mintak HH pakai gambir sarawak. Puas hati suami tak pancut dekat 40 minit. Tu lah penangan gambir sarawak. Isteri puas suami tahan lama. Suami pulak sakit pinggang sebab henjut lama. Lol.

          3

          6
      • sama bodoh ngan hafiz says:

        kalau dia ragu.. ok di terima akal..
        sekrang perceraian tu sah.. yg dia nak g cerai kenapa plak? banggang abadi kau ni anon 4:22

        3

        3
        • Ika says:

          Dah bising2 memalukan suami dan Tak pikir pasal Keluarga Suami. Memekak tulis kat status kata suami tak layan jadi suami, so what’s the point of staying together? Kalau stay sama pun ingat joy tu jenis dengar Cakap Suami ke? Jantan kat luar tu, ni org cakap bila nak kawen tgk keluarga orang tu jugak. Joy ni aku rasa takde org laki yg nak dekat dh, perangai mcm org gila.

          4

          1
      • Anonymous says:

        Org yg arif agama tau apa itu faraq..btul lh tindakn hafiz tu..skrng dia ceraikn joy sb joy dh xmau dia lg..cerailh..

        5

        1
      • Anonymous says:

        Anon, sebelum suruh org relek, study agama dulu diknon. Lg pon kes ni HH yg start dulu. Berbulan si JR diam. Sape yg tak meroyan kalau kena gantung tak bertali. Dah kecoh br si HH gedik nak bawak kes ke mahkamah. cuba kalau JR tu diam, smpai skrg la minah tu tergantung sorg2. Mmg aku tak sokong jgk si JR tu kecoh tp tak dpt dinafikan HH tu lebih bersalah sbb dia laki. Dia yg patut lead si bini. Mcm mana bini tu nk dgr ckp kalau dia ugut dr jauh, blah dr rumah mcm tu je.

        9

        2
    • Anonymous says:

      Sblm ni pun dia ckp memiliki “bynk bukti” tentang perceraian joy dgn dato ray x sah. Tapi mahkamah telah memutuskan perceraian tersebut sebagai sah. Mana pergi bukti2 tu? Tiap kali komen pun, asyik ckp punya fakta & bukti but joy and her team has proven you wrong thus far.

      From a neutral viewpoint, your chances on winning this case is bleak Mr Hafiz.

      19

      10
      • Anonymous says:

        yg tu la part paling best , dengan ANGKUHNYA BERLAGAKNYA hh ckp jgn bermain dgn fakta bukti kejadah apa sume ujung malu sndiri

        sedangkan dia yg abaikan joy berbulan2 , pung pang satu dunia joy bukan bini dia .. ko sndiri x ngaku ko laki dia , ada hati mau org tu layan ko mcm bini mithali . gile agaknye

        7

        3
        • ada bukti ada saksi pergi repot? says:

          dulu yang berbahagia tuan ayahanda datuk dr. boy dalam hati ada nur dan iman (gelaran hormat ikut protokol kononnya) pun dengan bangganya jaja sana sini kalau ada bukti pergilah repot polis.. ada aku takut ke? jeng jeng jeng sekarang ni dah negeri kelima dia tawaf dan saie melawat lokap dan berkenalan dengan polis semua untuk disoal siasat.. dah macam makan angin pakai duit pembayar cukai pun ada jelajah keliling malaysia ni.

          0

          0
        • wekkkkkkk says:

          kihkih…salah ruangan komen ke..it is okey..nevermind..

          3

          0
    • bersama kita bersama UMNO says:

      apa yang musykil di sini. adakah hafiz hamidun menyesal hilang teruna setelah memancutkan air mani demi joy revfa? ada hukum hudud ke yang akan dikenakan ke atas hafiz hamidun sampai beriya-iya nak sembunyikan saat-saat indah bersama dengan joy revfa tu.. setahu aku malaysia takde hukuman hudud untuk wati syubhah ni.. maka perlukah lagi hafiz hamidun nak saman fitnah terhadap joy revfa kerana joy revfa mengaibkan hafiz hamidun bahawa mereka telah “bersama” dengannya sedangkan hafiz hamidun nafikan mereka “bersama”.. joy revfa dan hafiz hamidun mempunyai tafsiran berbeza mengenai istilah “bersama”.. dan kita semua pun ada tafsiran berbeza apa itu “bersama”..

      1

      3
  2. Joy koya says:

    Takziah mungkin bukan jodoh hafizh & siti arifah
    #Jaga adab rumahtangga kurangkan memburukan satu sama lain!!!!!!

    17

    0
  3. la la land says:

    cerai dan tutup kes ni rapat2. jemu dah kami membaca /mendengarnya. next!

    6

    0
  4. Anonymous says:

    Bagus hafiz..kalau aku pun tak simpan joy buat bini..bala

    14

    1
  5. wekkkkkkk says:

    Mahkamah S.Alam dh kata JR adalah bini HH skrg. Hari ini HH dh bgi tau ” ceraikan JR” . Maka pandai2lah JR pegi naik mahkamah pulak utk urusan cerai. Bawa surat nikah yg “sekejap’ tu dn failkan. Jgn berdiam diri je, nanti kalau jumpa baka calcausian nnti nk nikah, lepas tu x dpt, salahkan HH pulak.
    Pegi cepat2 buka file baru. Ckp mulut / sms/wasapp tntg cerai ni x guna skrg ni. Kena ada dokumen bertulis.

    9

    1
    • cerai hidup cerai mati ceraikanlah says:

      joy revfa bukannya lulusan undang-undang.. masalah ketidakfahambahasaan mengenai undang-undang ni turut dialami oleh ribuan wanita lain di luar sana.. dalam mahligai cinta tu asyik tunjuk nikah bersanding je takde pulak tunjuk macam mana prosedur verify talak di mahkamah.. almaklumlah semua pasangan mestilah nak berkahwin sampai akhir hayat siap hashtag tilljannah gitu.. tanpa disangka-sangka angin ribut taufan gempa bumi menggoncang telah meretakkan rumah tangga yang dibina.. perceraian ni memang momen sendu yang tiada siapa harapkan pun.. apakan daya jodoh tak berkekalan tilljannah. jangan lupa pergi verify talak di mahkamah ye.. suami tu akan ditanya di mahkamah dan akan terjadilah lafaz cerai yang akan disaksikan di mahkamah..

      2

      0
  6. nok gebuzzz says:

    kenapa pic tu muka joy ada iras2 bini dato alif..?ke aku yg salah tgk..

    2

    1
  7. Anonymous says:

    aku sokong. tindakan yang tepat untuk perempuan mcm joy.

    13

    0
  8. Anonymous says:

    hari tu pej agama songkla sahkan joy cerai dgn ex dia bulan julai baru2 ni. maknanya ada 2 perintah cerai ke? konfius plak aku

    0

    1
    • wekkkkkkk says:

      ya betul tu Anon..baru Julai 2017 tu hari jatuh talak dri Songkla..aku bingung gak..pening lalat.

      0

      0
      • lili says:

        bukan baru jatuh talak beb, penyesahan dah jatuh talak. ko pegi belajo munakahat sikit

        1

        0
        • wekkkkkkk says:

          yaya..pengesahan jatuh talak..adalah pada bulan Julai 2017 di Songkla ..bingung.
          Pengesahan dan jatuh talak lain maknenya..yaya..fhm…hadammmmm

          0

          0
  9. akuygtakrela says:

    kan joy dh buat pembubaran nikah, nikah mana lg nak dileraikan… fening, confiuusss

    0

    1
  10. matahari says:

    dekat sini lah fungsi record video apabila bersama. kalau ada video mesti takjadi macam ni. sorang kata ya sorang nafikan

    0

    0
  11. Anonymous says:

    Haritu ye ye hh ckp perkahwinan X sah… Sekali sah pastu nak cerai plak. Walaupun kau ragu ragu haritu at least bg nafkah zahir.. N berating X yah jalinkan hbgn kelamin dulu.

    1

    1
    • Anonymous says:

      Mana ada statement Hafiz ckp nikah x sah..dia cuma khawatir atau was2 nikah tu akn jadi x sah sb byk keraguan yg timbul gara2 ssh nk dpt surat sah cerai dr pihak joy..lbh2 bila pihak pen.agama songkhla hanya sahkn penceraian selps tarikh diaorg nikah..huuuh rumit jgk kalau sy ditmpt Hafiz..

      4

      1
      • Kesian Joy says:

        Kau pergi bukak youtube….. kau dgr sendiri Hafiz midon kesayangan kau cakap ape kat joy revfa….. kau ingat peremppuan ni kain lap kaki ke………….

        0

        0
  12. Adiba says:

    Kalau tak sah kawin macamana boleh mintak cerai…konfius den lah!

    2

    0
  13. Ros says:

    Apabila perkahwinan berlandaskan nafsu semata pastu dibalut ngan agama kononnya. Cinta. Memag dah tak wujud zaman sekarang. Kebahagiaan, pleasure batin yang melayu tak boleh hidup tanpanya sekarang, kasih sayang-ini yang menjamin. Pi tengok cerita p ramlee Dr Rushdi-tanpa kasih sayang, porak peranda lah rumah tangga. Sedih dunia sekarang, relationgoals kepala hotak berjambul semua nya hancai ke laut ler kalau x de seks. Pui.

    0

    0
  14. sue says:

    Enough. Is. Enough. Mufti Negeri tolong step in kunci mulut & tangan depa berdua. Kita hny nk tau status perkahwinan depa sah @ tak sah – so that kita belajar drp kes ini. Kita tak nak tahu what they have to say about each other. FULL STOP! Kalau ada cara public boleh mintak mahkamah keluarkan court order for their silence, ramai yg sanggup failkan.

    3

    0
  15. Miss Unibes says:

    So aku rasa HH terasa hati kot sebab mungkin JR merungut tak puas. Tu yg HH tiba2 ragu status pernikahan. Mungkin JR push HH bab2 romen. Kan JR kata dia nak juga cerai sebab HH ada masalah tenaga batin. Eh entahlah. So sedia2 lah mana2 lelaki nak nikah dgn JR lepas ni. Kena kuatkan yg ‘itu’ dulu. 2 tahun wey JR tak ‘servicing’. Tu yg meroyan HH tak mampu tahan lama. Aku yg cuti dtg bulan 7 hari tu pun dah gila rasa dia tak kena ‘sentuh’ suami. Ni kan pulak JR dua tahun menjanda. Kalau aku jadi JR aku mintak HH pakai gambir sarawak. Puas hati suami tak pancut dekat 40 minit. Tu lah penangan gambir sarawak. Isteri puas suami tahan lama. Suami pulak sakit pinggang sebab henjut lama. Lol.

    0

    0
  16. MakJemah says:

    Ko kata perkahwinan ko x sah kerana status JR diragui masih isteri org? Dah tu napa ke nak failkan cerai plak? Maknanya ko ngakulah dia masih isteri ko.

    3

    0
  17. Kesian Joy says:

    Kesian……..

    joy revfa jadi mangsa keadaan…. senyap salah….bersuara salah…. aku pun xsetuju bab bercakap pasal bersama tu tp kalau aku duk tempat joy mungkin aku bising jugak kot…. maruah kot beb…. malam pertama xan duk baca buku kot depa berdua….mesti ade awalan dia…. pastu senang2 hafiz midon dah awal awalan dgn joy, ckp x sentuh…. maruah pempuan wei…….. kau dah tgk satu badan joy refva lepas tu kau tinggalkan joy macam tu je………… kau ingat perempuan tu kain lap lantai ke…. dah guna (xkira lah banyak ke sikit ke) lempar mcm tu je ke?

    kate bukan bini………. tetibe cakap joy xtaat kat dia pula….. hampeh lelaki xguna

    2

    2

Leave a Comment

Optional