Written by AbangNara | August 10th, 2012

Ingin berjumpa dengan rakan-rakannya di sebuah pusat hiburan, Sharifah Sofia yang telah berhijab sejak 1 Julai lalu telah dihalau keluar. Berjaya memasuki disko tersebut, Sharifah Sofia dipandang pelik oleh wanita-wanita yang berada di dalamnya dan akhirnya diminta keluar oleh pekerja disko yang mengenali dirinya.

sharifah sofia disko

Menceritakan pengalamannya kepada Mstar Online, Sharifah Sofia berkata:-

Saya fikir apa salahnya wanita bertudung seperti saya untuk masuk pusat hiburan? Semasa di dalam pusat itu, kebanyakan wanita menunjukkan reaksi pelik terhadap saya sehinggalah pekerja di situ meminta saya keluar sedangkan mereka kenal dengan saya. Masa itu saya tahu kenapa orang memandang, sebab saya pakai tudung. Tetapi saya bukannya mengambil minuman keras ataupun buat perkara yang tidak senonoh pun?

Dan setiap perkara yang berlaku pasti ada hikmahnya. Selepas kejadian itu, Sharifah Sofia merujuk dan membaca semula buku panduan agama. Akhirnya Sharifah Sofia memahami yang dia harus menjauhi tempat sebegitu untuk berhijrah dengan lebih sempurna. Sesungguhnya pengalaman sebegini pastinya memberikan pengajaran yang sangat berguna kepada Sharifah Sofia. Tak gitu?

88 responses to Hadir Ke Disko Dengan Berhijab, Sharifah Sofia Dihalau Keluar

  1. mak jemah says:

    xde tempat lain ke nak jumpe kawan?byk lagi tempat lain..yg pg disko tu ngape ?ishk2….

    0

    0
    • erie says:

      hijrah la sangat….

      0

      0
      • drogan ball ada 7 biji semuanya says:

        seseorang pls lah bimbing sharifah sofia ni, kesian pulak, rasanya dia nk dekatkan diri dgn islam tp x tahu mcm mana, next time jgn lah gi dicso, tu tmpt maksiat, baik gi masjid ke, ngaji ke, lagipun bulan ramadan dh nk abis, kita x tahu ramadan akan datang kita ada lagi ke tidak atas dunia ni :)

        0

        0
      • curlassssss says:

        dah sah2 la ko kena halau….mmg xsesuai la…nk brjmpa kawan 2 bia la tpt yg elok skit…klu aku tye budak2 umo 8-9 thun sah2 diorang pon tau disko 2 ada apa…haiiyyyaaaa nyonyaaa….

        0

        0
      • fikir positif. dia ke situ mungkin nak tarbiyah tasha shila. sabarlah sharifah sofia.

        0

        0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

      tu laaaaaa minah jambu kn dh cakapppppp kalau hati lm iklas nk bertudong or sarban or selubong jangan bertudong ! si sophia ni hati dia lm iklas lagi nk bertudong ! tu pasal dia maseh nk gi club untok cari kawan diaaaaa….!!!! orang kalau iklas bertudong mesti dia akan lupakn semua tu ! dia tkan ke club walau pn nk cari kawan ! ape ! tk leh janji kawan kt restoren ke pe untok berbuka puasa ke untok makan malam ke banyak lagi tempat yg leh jumpe ! tu laaaaaa sape suroh bertudong cepat2 cik sophiaaaaaaa ha sekarang menyesal ke pe cik sophia ? pompan bertudong kt masjid tempat dia bukan kt clubbbbbbb !! ha padan muka kena halau !! bertudong bukan hanye nk tunjok baik atau pn nk tunjok konon nye kite ni pompan sopannnnnnnnnn ! keiklasan hati paham tk keiklasan hati ! bukan bertudong untok nk ACTION BAGOSSSS !!! bwek !!!!! nyampah !!!

      0

      0
      • Cik Nin says:

        Hebat betul semua pengunjung blog BN ni. Rata2 ada ilmu kasyaf, boleh tau hati org Ikhlas atau tak. Sedangkan Ikhlas itu dalam Islam diumpamakan bagai semut hitam di atas batu hitam di malam yang kelam. Sangat sukar dikesan. Tapi pembaca blog BN boleh detect. HEBAT! BRAVO!

        ps: Teringat kisah Imam Hassan Al-Banna yang masuk disko kerana ingin menyebarkan Islam :)

        0

        0
      • aisyah says:

        cik nin tujuan dia pergi disko nk jumpa kawan2 dia, bukan nk sebarkan islam, ye memang kita x blh tahu org tu ikhlas ke tak, tp dia pergi jumpa kawan2 dia bukan nak sebarkan islam

        0

        0
      • Cik Nin says:

        mungkin dia memang ikhlas bertudung. cuma tak ada siapa yg guide dia lps pakai tudung,mungkin dia tak jumpa lg supporting group utk org yg baru bertudung mcm dia (dulu irma ada wardina yg rapat dgn dia & geng usrah Dr Har yg support dia) & mungkin dia tak tau pun jumpa kawan di disco tu salah. come on, kita tak tau life artis teruk macamna. so, please bagi diorang peluang utk belajar.

        ps : by the way, saya cuma kata saya teringat kisah Imam Al-Banna. saya x kata pun SS masuk disco nak berdakwah :)

        0

        0
      • titu says:

        stuju dgn cik nin! Mungkin dia betol2 tak tau tak boleh masuk tmpat2 mcm tu,guide lah dia..jgn pesimis sgt..
        Peace ^^

        0

        0
      • inilah jadinya bila bercakap tak guna iman macam raja minah

        0

        0
    • Anonymous says:

      BERHIJRAH KE LAAAUUUUUTTTTT!

      0

      0
  2. hantu kak limah nak balik mana weh..??!! says:

    lor…, dh elok2 b’tudung, nape nk masuk tempat tu lg?? nama pn ‘berhijrah’. sudah2 la tu.. tinggal2kn yg tk elok..

    0

    0
  3. unta says:

    apa ke bangang?????

    0

    0
    • aku laaa says:

      dia dalam proses belajar. paham2 lah sikit. bukan semua orang tahu apa yg kite tahu.

      0

      0
      • Lan Todak says:

        Ni commen sense wei … xkn xtau kot

        0

        0
      • Belu says:

        Sebagai seorang yang dilahirkan Islam, dia patut tau sedikit asas agama. Asas agama melarang kita mendekati maksiat… as simple as that… Lain la kalau dia saudara baru…

        0

        0
      • Anonymous says:

        Lan todak lagi bangang! Ko klu dh baik sgt apsal masuk blog gosip sgt!!! Bodoh punye lan todak!

        0

        0
      • Lan Todak says:

        semoga hidup Anonymous 6:39 pm di berkati Allah S.W.T ..

        xpayah mnta maaf dkat aku sbb aku xkan maafkan.. mnita ampun la dkat Allah S.W.T

        0

        0
      • No one says:

        abaikan je lan todak, spesiec anon mmg mcm tu ..

        0

        0
      • Azwan ali says:

        Anon ,si anjing mane pulak ni terlepas ni .. anjing yg bernama Anon .. better kau duk sekali dgan geng2 khnzir kau tu .. wakakaka

        0

        0
      • Anonymous says:

        anon bodoh ,… wat malu kaum anon je

        0

        0
      • Anonymous says:

        Cilaka lah mak bapak anon kerana melahirkan anon , ini lah padahnya mak bapak kawen ikut nafsu, anak2 terabai jadi macam anon ..

        0

        0
      • Budak Pailang says:

        anon barua ni xabis2 dgan troll bodo bangang dia ni

        0

        0
      • mr.J says:

        anon 6.39 . kau kate orang bodoh , pada hal kau yg bodoh ,bangang

        0

        0
      • siah jala says:

        lan todak, anon org yg sama, reply komen diri sendiri, x ada org lah mention diri sendiri, bajet femes ke aper

        0

        0
      • Cik Nin says:

        Tak semua orang beruntung dilahirkan dalam keluarga yang sempurna serba serbi ilmu agama macam kamu Lan Todak.

        Berilah ruang pd golongan ni utk belajar. Diorang nak pakai tudung tu pun dah besar sgt rahmatNYA.

        0

        0
      • Lan Todak says:

        to siah jala

        aku xfaham ape yg kau sbut ni .. xkan aku nk bangangkan diri aku sndiri ?.. giler ke ape aku ni … next time use ur brain please..

        0

        0
      • Anonymous says:

        haa’aah lan todak ngan anon ngan unta semua org yg sama.. bajet ko nabi ke lan todak xnak ampun2kan org, ko pun bnyk dosa asik mengumpat org, bergosip, mmg setan suka berkawan2 makhluk2 konon2 alim tp kuat ngumpat ni. xcaya pegi baca sirah nabi bertemu dgn iblis!

        0

        0
      • Lan Todak says:

        hahaha marah nmpak ? ..

        0

        0
      • Budak Pailang says:

        Anonymous 11:29 pm ..

        kau lah manusia paling bengap prnah aku jmpe … xde otak ke kau ni bodoh

        0

        0
      • mak bdk pailang says:

        bdk pailang dgn lan todak org yg sama. mak ko bodoh ke??? eh tp tu aku laaa, ye aku bodoh.. ahahahaah

        0

        0
    • Disco Tudung says:

      What the fish??

      0

      0
      • aku laaa says:

        seperti komen2 yg kat ats, kite tak tahu dunia artis tu teruk sampai tahap mane. so, common sense tak common sense. dan ape yg kau tahu tk semestinya aku dan org lain tahu. begitu juga sebaliknya.

        dia elok2 nak berhijrah. jangan hentam. klau tk kena/betul, bagitau/komen elok2.

        0

        0
  4. hambaallah says:

    ya allah
    meroyan ape pompuan ni..
    yg gi disco tu buat ape dah tentu tentu tempat tu tempat maksiat..

    0

    0
    • saya tahu says:

      ayat kat atas tu kan da cakp…
      mase tu dia baru berhijab..
      lepas kene halau tu then dia kaji islam lebih dalam, baru dia tahu yg dia kene hindari tempat tu…
      maknenye masa tu dia tak tahu dia tak sepatutnye berada di ditu…
      bersangka baik la even dalam hati kite tak bleh lari untuk bersangka buruk…

      0

      0
  5. anon says:

    either dia tak paham maksud hijrah sebenarnya ataupun hijrah dia tak berapa ikhlas. hopefully lepas ni lebih ikhlas lah ye..

    0

    0
  6. gosip says:

    adik sharifah sofia, syed adney tu yg kapel dgn siti saleha tu kan.
    syed adney dgn siti saleha dah clash. skang ni kat twitter kemain lg syed adney dgn awek baru dia, siap awek baru dia marah bile murai.com kate syed adney still dgn siti saleha.
    syed adney ade mention pasal siti saleha x hargai dia, tp tgk2 syed adney yg ade pompuan lain. seksi plak tu.
    abg nara cube cover sikit citer ni. hihi

    0

    0
    • Green lantern says:

      bagus lah clash .. better siti saleha fokus dkat kerjaya … biar rekod bersih dari segala kntrovrsi .. .

      0

      0
  7. Sekadar nasihat.. says:

    Kalo ye pn nk release kn stress, x kn la smpi kena g clubbing… kalo x rasa hormat kt diri sendiri, hormat la kt tudung tu… malu la tudung tu nmpk arak yg berterabur dlm club tu… x kn la tu pn x leh pk… once dh pakai tudung, sume tu kena la amik kira… kalo g lepak tgk live band x pe la gak.. adoi aiiii…

    0

    0
  8. matsuara says:

    Experience is the best teacher. Bagus lah lepas buat salah rujuk agama terus :) tp

    0

    0
  9. Girl says:

    Sengal…..!!!!!!!

    0

    0
  10. cikikaka says:

    nama pun (disko = tempat maksiat) yg ko masuk tu nape?

    0

    0
  11. nak isap nenen u says:

    tmpt lain xde ke mau jumpe weh?adoiiiii…kamonlah

    0

    0
    • Kasutraya says:

      Ko punya nick ‘nak isap nenen u’ , ada hati nak komen pasal kesalahan agama orang? sekurang-kurangnya dia sedar kesilapan dia dan mahu perbaiki diri. kasi betul-betul cermin u punya diri dulu arr geng..

      0

      0
    • Anonymous says:

      kau ni lagi bodoh dari lan todak .. bangang

      0

      0
    • Cik Nin says:

      nickname lain yg lebih sopan dah xde ke mau gune weh?adoiiiii…kamonlah

      ps: kasutraya, i’m with you :)

      0

      0
  12. cik_mek says:

    dia tak tahu tu…kalau tahu tentu tak masuk. mungkin dia nak berhijrah, tp x tahu lepas pakai tudung apa lagi yang perlu dibuat, dan kebetulan kawan2nya pulak jenis yg gitu2. Patut tukar kawan dan mulakan hijrah yang betul, jgn main ikut2 mana yg cantik di mata aje…

    0

    0
  13. Enon says:

    Jahil benor bende basic pun xtau/xfaham. Puuiiii… Harap name jer Syaripah.. Syarip Dollll betollah

    0

    0
  14. ganas giler says:

    selama die masuk disko dulu, die pernah ke nampak wanita berhijab dalam tu.. atau die nk pecahkan tradisi bahawa berhijab pun boleh masuk disko, haiya, da ade ank, suami pun dah Haji… x kan xle pikir kut, da akil baligh rasenyer kan… tambah lagi bulan ramadhan… baik g tarawih ker, tahajjud ker… xpelah erk, belajar lah, mungkin ilmu nyer masih cetek…

    0

    0
    • Green lantern says:

      Tpi xkan lah sebegitu bengap dia ni ? kesian pn ade .. x pasal2 dh jadi ‘laughing stock’ , dh la nk raya ni .nk jmpe sedara-mara mcm maner la nnti , malu kot satu mlaysia tau .. .. laen kali nk lepak2 pn g la dkat kdai mamak ke, cafe ke . bukan dkat disko , klau mmber ajak pn , xpayah ikut

      0

      0
  15. KakLong says:

    Hmm..kalo dah berhijab, tak perlu rasanyer nak masuk disko or tempat2 cmtu..
    kawan tetap kawan, tp boleh kan jumpe kat tmpat lain..
    shopping mall kan byk..
    sama mcm situasi pmpuan yg pakai seksi2 tp masuk masjid..
    tak hormat masjid, msti org tak suka n akan pandang2..

    0

    0
  16. Sshh says:

    dh x ad tmpt lain ke nk jumpa kawan ko wahai sofea..kalau niat ko baik cam ne pn..tpi kalau dh gi tmpt cam tu msti mendtgkn fitnah..bagus la awak sdh sedar..jgn d buat lgi..lain kali cari kawan y btl2 kawan..ni kawan bertopengkan syaitan..satu lagi..kalau awak pakai tudung dgn cara y btl menutupi leher sy rasa lgi ctk..

    0

    0
  17. bengang says:

    pelik btl la minah ni..memg la x ad wat apa2..tpi x ke pelik awak nk jumpa member awk kt disko tu..baik u duduk jer kat kt uma ngan suami n anak2..suruh la kawan u tu dtg uma..ni x..awak plk y terhegeh2 ke sana..apa la..

    0

    0
  18. benci kontroversi says:

    freak people.. o_O

    0

    0
  19. disco kejadah says:

    kat hard rock selalu ada ladies bertudung masuk tgk band. tak kecoh pon? disco yg dia masuk ni mmg hampeh, bagus la tak yah masuk dah lenkali.

    nak dgr life band cari yg mcm hard rock.

    0

    0
  20. Jue says:

    assalamuaikum..
    korang,dah sudah la memaki segala.
    dah dia pn xtahu kot.semua apa yg kta tahu,orang lain pun tahu.
    patutnya kta sama2 mmbimbing diri dn kwn2.bukan mncaci
    at least dya x pasti then dya rujuk buku agama./sumber agama.
    kita pun ada wat salah masing2. xpayah na burukkn org lain sama.
    pendapat saya.terima kasih.

    0

    0
  21. Prince Noob says:

    pergi disko buat apa… kalau tak berhijab pun dah tentu haaraaaaaaaaamm masuk tempat2 maksiat

    0

    0
  22. aku peik says:

    kalau nak belajar agama, jangan hanya melalui buku. carilah guru yang arif. btw takkan laki dia tak bagitau apa2 pasal ni?

    0

    0
  23. nicky says:

    lenkali jgn la bgtau org masuk disko..kan dah kne sound free2 je..

    0

    0
  24. anon says:

    typical malay. tau nak mencaci, menghina. sape korg nak ckp die ikhlas bertudung atau tidak? setiap org cara hidup tak sama. kita tak tau cerita die. malu sikit dengan diri tu yg hanya tau nak condemn org. ada bezanya menghentam orang dengan berdakwah. bukan ini caranya.

    0

    0
  25. miss tihah says:

    Muslimah URBAN

    0

    0
  26. cikgi says:

    untuk kak sofia…. (mesti kak sofia baca gosip ni kan)

    saya sokong perubahan akak ke arah muslimah yang baik… mengikut tuntutan agama… akak kena tahu, apabila berubah, jauhilah perkara2 yang lama (mungkar)…. cubalah hentikan tabiat mengunjungi disko atau tempat2 yang tercela… maybe akak belum cukup kuat, tapi harap2 dugaan ini dapat memberi akak faham lebih dalam mengenai agama Islam… saya doakan akak dan saya sama2 dapat perbaiki diri…

    0

    0
  27. Superrrnova says:

    Yg duk mengata tu..free2 je tmbah dosa time bln puasa..istigfar…kita mnusia..xlari dr ksilapan..tu at least ade org halau dia..ok la..xde la duduk dlm disko tu..ade hikmah sume ni..
    Yg duk ckap jgn btudung klo x iklas..adoi…free2 tmbah dosa…awk nk halang org buat baik..adoi..xtertanggung dosa..kita wajib pkai tdung..baik ke jahat ke org tu..kita wajib berhijab…xphm2 lg ke konsep itu cik kiah…g la tgk vid ceramah ustaz azhar tu..bab hati tu lain cerita la..hidayah tu milik Allah.

    0

    0
  28. suka2 says:

    sengal, nmpk sngt bertudung ni sj2 j nk glam.. xknlh jahi sngt ek?

    0

    0
  29. hmm says:

    Ntahlah, bagi aku, kalau dia salah, bagitau elok2. That’s it. Not too much to say. Manusia bukan tau semua perkara, kadang2 ada benda simple pun kita sebagai manusia terlupa dan tak ambil perhatian. Dia pun manusia jugak. Kadang2 Tuhan sengaja biar kita buat salah supaya kita belajar, dan dia nak belajar. Itu yg penting.

    0

    0
  30. Anonymous says:

    Bingai…Saja Nak Glamour

    0

    0
  31. cik nona says:

    Org yg baru berhijrah memang selalu dalam keliru..bimbingan Dan panduan mesti Ada
    Semoga Sofia sentiasa dibawah lindunganNya..amin

    0

    0
    • Cik Nin says:

      Cik Nin sangat setuju dgn Cik Nona. Nak dapatkan hidayah tu sukar. Nak pertahankan hidayah itu lebih sukar.

      Move on, Sis Sharifah Sophea. We’re with you. Allah is with you. Jangan pedulikan manusia2 yang merendah2kan niat & kesilapan you. They know nothing. Allah knows best.

      0

      0
  32. hambaNya says:

    Salam, btul cakap hmm. Common sense atau tidak tahap kejahilan manusia berbeza-beza, mungkin pada kita “la, takkan tu pun tak tau” , itu belum kira perasaan serba salah mahu turutkan hati atau tidak, nak hijrah bukan perkara yang mudah, tengok kat diri sendiri pun dah boleh nilai, dia dihalau keluar disko tu satu pengajaran supaya dia sedar tak elok berada di tempat macam tu, bayangkan kesiannya orang yang masih bebas ke disko terkapai-kapai dalam kejahilan. Reflect ourselves.

    0

    0
  33. didigaga says:

    semacam ada sebab kenapa dia ceritakan benda benda ni..mungkin ada sesuatu yang dia cuba nak terangkan secara tersirat..
    u r cool SS..

    0

    0
  34. JoyahJinki says:

    korang ni apsal suka jump pada conclusion yg negatif..
    kan bole tegur elok2..
    kan mmg niat dia nk jumpa mmber dia..
    knp nk persoalkan hijrah dia..
    mcm la yg ngata dia ni bagus sgt..x penah buat dosa..
    kan lepas tu dia rujuk dan baca buku panduan agama..
    dan dia tahu..
    bkn dia sengaja..
    sekurang2nya dia baca untuk tau knp salah dia masuk tmpt tu..
    please jgn judge orang cm korang ni baik sgt bole..

    0

    0
  35. Anonymous says:

    Tringat plak dulu,adik sy suka sgt masuk disco,sb xtau mcm mn lg nk nasihat,tiap2 dia masuk disco,sy n mak mnyusul kt dlm duduk2 minum coke,dhla kitorang pakai tudung,tp x dhalaupn,kami duk area kota kinabalu.mgkn sb malu kami dh slalu sgt ikut2 dia,last2 skg dh x masuk disco lg.

    0

    0
  36. si tembam says:

    apa kejadahnya pergi ke disco?

    0

    0
  37. lisa says:

    nampak leher …..hijrah la sgt…kalau dah hijrah pegi la jumpak kat tempat yang lain..sembang saja minah ni..

    0

    0
  38. Azydy says:

    haha..memanglah kena halau.. salah masuk tempat..orang islam kena jauhkan tempat2 macam tu.. banyakkan pergi surau atau tempat menimba ilmu.. tu baru betui… kena blaja dengan orang agama banyak lagi ni..

    0

    0
  39. hijabis says:

    Pegi mampus lah dia nak jumpa kawan kat mana pon. Korang ni kesah apa!

    0

    0
  40. SharifahSofea says:

    Saya dah baca hampir semua komen anda. Saya terima secara positif. Terima kasih atas nasihat dan kritikan. :)

    0

    0
  41. ini ujian bulan Romadhon. baham tanohlah yang berdisko skrillex dubstep di bulan yg mulio ini

    0

    0
  42. lan todak says:

    disco disco, kampung mana korg dtg ni ha?? it’s club club!!! disko tu tahun nenek2 ko je pegi!! bodohnye pengomen2 kat sini, terutamanya aku!! dh la eja common sense pun salah. aku la lan todak biol!!

    0

    0
  43. hambaNya says:

    Astaghafirullah, sedih saya tengok komen2 negatif kat sini. Ramadhan ni…. jangan la mengata dulang, paku serpih. Masha Allah.

    0

    0
  44. pengkritiklantodak says:

    ni lah org melayu kite…name je islam.. org nak buat baik pun korg nak hentam..biaselah manusia lakukan kesilapan..siape korg untuk menilai & mghukum??mgkin tu pgajaran buat SS…

    0

    0
  45. balqis_mawaddah says:

    eeee!!!! dah tahu pakai tudung bakpe gatal2 sangat nak datang lagi kelab tu??

    0

    0
  46. super_spontan says:

    apa nak jadi dengan sharifah sofea ni?

    0

    0
    • balqis_mawaddah says:

      em sorry,saya bukan nak ape tapi awak tulis nama tu salah bukan sharifah sofea tapi sharifah sofia harap maaf.

      0

      0