Written by AbangNara | August 10th, 2009

selsema babi

Seram betul kami bila dengar yang terbaru 8 lagi mangsa mati akibat selsema virus selsema babi H1N1 nie. Ini dalam masa sehari tau. Selalu sehari dalam sorang jer yang jadi mangsa. Tapi hari nie terus jadi 8 orang.

Nampaknya wabak selsema babi nie dah makin berleluasa. Marilah kita berhati-hati. Dari apa yang kami dengar, ramai sekarang orang deman-demam, sengal-sengal badan dan selsema. Itu tanda-tanda H1N1 tue. Jadi silalah jangan pandang ringan dan terus pergi buat check kat klinik. Amik langkah berjaga-jaga.

Gosip-gosip jugak. Pertandingan pertandingan jugak. Tapi kalau sakit macam mana nak bergosip kan? Jagalah kesihatan anda semua.

139 responses to (H1N1)8 Lagi Mati Hari Ini, Mari Berhati-Hati

  1. EclipsE says:

    huhu

    0
    0
  2. EclipsE says:

    sedih aku dgr sume ney..

    0
    0
  3. Pot Pet says:

    BENCI

    0
    0
  4. Pot Pet says:

    Paling penting!!!!
    Jangan lupe pakai topeng muka (mask)!!!

    0
    0
  5. kira-kira says:

    tkot nyer aku…
    lom ade ubt ag ker tok viirus ni?

    0
    0
  6. tOmEii says:

    awat cpt sgt nara update xpuas lg ngtuk si pacat tue…huhu

    0
    0
  7. ANneDeSilva says:

    lambat lg aku…

    0
    0
  8. ANneDeSilva says:

    takot gakk..
    pasal hanya hospital kerajaan jek yg receive H1N1 case ni…

    0
    0
  9. EclipsE says:

    aku skrg nak kuar umah pon tkt…
    pastu aku ade plak terpk yg tkt nak dkt dgn cina..
    sbb aku rs cina ney slh satu puncanya…
    smpi mcm tue skali aku pk..

    0
    0
    • kira-kira says:

      smpai g2 ko pk eclipse..
      hhehe cian kt cina..
      heheh

      0
      0
    • ANneDeSilva says:

      my pane l doc bgtau..
      now kita semua kena elakkn drpada pergi tempat2 yg ramai org mcm shopping compleks,mall,tempat2 yg mang ramai org la..
      duk umah la paling selamat sekali..
      and make sure antobody kuat…
      penyakit ni mudah berjangkit pada org yg tak kuat antobody…
      so better stay at home lg safe..
      benda ni bkn sbb org cina la eclipse…

      0
      0
  10. Darkshed says:

    masyallah…laju betoi hampa komen no…..

    0
    0
  11. kira-kira says:

    ya allah..lindungilah kami semua dari ancamn penyakit nie…

    0
    0
  12. EclipsE says:

    “Berilah berita gembira kepada orang-orang yang sabar, iaitu orang-orang yang ketika musibah mereka berkata : “Sesungguhnya kita adalah milik Allah dan kepada-Nya kita kembali.”

    0
    0
  13. ANneDeSilva says:

    aminnn….

    0
    0
  14. EclipsE says:

    aku tkt btl la…
    semoga tuhan lindungi kite semua…

    0
    0
  15. pening says:

    Takutnye dgr penyakit ni..cpt tul dia mengganas….sama2lah kite memohon kpdNya agar d jauhkan dr penyakit ni…sama2lah kite jge ksihatan kite…

    0
    0
  16. EclipsE says:

    setiap x slps solat marilah kite berdoa supaya di jauhkan dr malapetaka ney…
    moga2 kite sentiasa berada dibwh lindungan tuhan..

    0
    0
  17. jojio says:

    Ratusan tahun dulu Virus yg sama telah membunuh bermillion manusia…adakah ia akan melakukan perkara yg sama kini…wallahualam….

    0
    0
  18. kira-kira says:

    da kuar lunch ke sume??

    0
    0
  19. pening says:

    Semua bala yug menimpe kite terutamanye umat Islam ade sbbnye..mgkin kite mula lalai dgn kehidupan duniawi & mengabaikan segala suruhanNya…mngkin ni salah satu amaran drNya…sama2lah kite muhasabah diri & memohon d jauhkan dr segale malapetake…..

    0
    0
  20. kira-kira says:

    out dulu..
    pg solat zohor jap..
    jap2 ag in blk….
    bye..salam..

    0
    0
  21. asparagus says:

    aku nak jd no 10 pun ok

    0
    0
  22. asparagus says:

    jom solat

    0
    0
    • Ninikebayan says:

      jom hehe…lebey baik kite sembhyg dan berdoa kepada allah semoga negara kite berada didalam keadaan sejahtera dan dijauhi wabak segala penyakit tak kire la ape..amin…

      0
      0
  23. Zaza Muhammad says:

    Aku baru blk spital tadi… appointment je heheh, alhamdulillah chat. Tp mmg masing2 ade awareness dah pakai mask, aku pun mmg standby, end of this week outstation plak.. well kena amik langlah berjaga2…
    hmm ade hikmahnye Islam galakkan berpurdah..

    0
    0
    • Ninikebayan says:

      purdah tu yg mcm tudung planet tu kan??nenek tak sanggup la panas…tapi kalau tudung biasa nenek sanggup la..

      0
      0
      • EclipsE says:

        aku pki tdung saji jer…muahhaha…
        hye nik?
        atuk sht?

        0
        0
        • Ninikebayan says:

          tok korang sehat walafiat..insyallah nanti nenek bawak atok ko terbang ke KL okay..suruh jer c nara tu wat gathering nanti ok..pasti nenek datng ngan MASK..hehe..

          0
          0
        • Zaza Muhammad says:

          eeii ‘ninik’ nih… tu bukan purdah le, tu tudung aaaa. purdah pun xkenal.. purdah tu tutup hidung ngan mulut je aaa… tp mmg aaa org pakai sekali ngan tudung. Tudung plak tudung yg labuh, lepas bahu, tengah tu berjahit kat tengah2… besenya nk wak tudung tu guna kain yg diameter 6 bkn 4 yg bese kite wak baju tuh….
          ekceli pakai purdah lebih selesa dr pakai mask tu… eeii rimas tol pakai mask, nk bernafas pun x selesa. Purdah lain, comfortable :D

          0
          0
  24. ANneDeSilva says:

    aambooii rancaknye semua menaip………..

    0
    0
  25. ANneDeSilva says:

    ngantokk lak bila dh makan..huhuhuhu

    0
    0
    • pingkypanthers says:

      mkn pe tadi anne…..

      0
      0
      • ANneDeSilva says:

        anne makan nasi satu senduk…udang masak tempoyak…tempe sikit dgn kentang masak sambal..huuhuhu
        tp nasi kurang banyakkn lauk pauk jewk..
        pink dh makan?

        0
        0
        • pingkypanthers says:

          lom agi tapi baru siap masak…
          arini wat udang msk lemak…
          goreng sayur bayam jerk…

          0
          0
  26. pingkypanthers says:

    Ya Allah dh smakn ramai yg kena…
    Ya Allah jauhkalh kami dr penyakit yg mrbahaya ni…

    0
    0
  27. ANneDeSilva says:

    guys…
    anne ada tgok satu blog hiburan nie..
    kuar citer pasal lagi sorg finalis “GADIS MELAYU’ yang melayu pada nama jewk…
    nama dia SHAZFINAS HASHIM./….
    hahahah ape da…
    smua finalis gadis melayu hampeh jek…
    wat malu btol..’
    maybe lpas ni nara leh updatekan kot pasal “GADIS MELAYU” nie k….

    0
    0
    • Ninikebayan says:

      lebih baijk tukar nama program tu jadi GADIS TAK MALU hehe..

      0
      0
      • ANneDeSilva says:

        hahaha betol tu nekk..
        anne setuju sangat..
        patotnya dorg kaji selidik finalis2 gadis melayu tu..
        jangan harap muka jek cantik..
        ape lah produksi TV9 ni..
        wat malu org melayu jek…

        0
        0
      • Zaza Muhammad says:

        Tol tu sokong ninik… mmg x malu diorg ni…
        Just info, USA punye beauty contest pun diorg pilih kemain… klu kua majalah bergambo ntah apa2, ade boyfren pun kena reject…. in fact dah berlaku lam sejarah… Ratu Cantik 1984, Vanessa Wiliams terpaksa serah semula crown kes gambo bogel (kes USA beb, jgn le berlaku lam negara kite, mintak jauh)..
        Maknanya,,, klu menda tu dpt tahu awal2, kompem dia kena reject dr tercalon…
        So apa salahnye klu lam negara kite ni wak undang2 camtu… klu sosial bebenor, reject je terus… kang kite ni negara Asia yg mana Agama Rasmi Islam…so ble wak sesgt….

        0
        0
  28. ANneDeSilva says:

    insyAllah banyakkn kita berdoa…
    moga dijauhi mala petaka..

    0
    0
  29. ANneDeSilva says:

    tomei mana???makan tak abes lg kew??

    0
    0
  30. aries_april says:

    rmai dh kan?
    tkut dngr…
    yg kna tu, smua area umah kta ja….

    0
    0
  31. EclipsE says:

    ngantuk nya….huargh…

    0
    0
  32. jed hijau says:

    penyakit akhir zaman…..

    0
    0
  33. nha says:

    ingatan pd siapa2 yg ada simptom2 penyakit ni dan juga doktor2. kena cepat dptkan rawatan bila dpt simptom h1n1 nih, sebaabbb.. ubat (Tamiflu @ oseltamivir) tu hanya berkesan dlm masa 48 jam @ 2 hari badan kena infected ngan h1n1. tuuuu pun kalau ada simptom, kdg2 bdn kite leh berjangkit, tp takde simptom langsung or cuma ada ‘mild simptom’ je.. doktor2 jgn ambil smbil lewa je ye…

    ramai yg meninggal @ mati sbb 1. dpt rawatan lambat 2. ada penyakit lain/ sistem imun tak kuat.

    sebenarnya, h1n1 is just another flu. nothing to be scared of. cuma bdn manusia tak biasa/ belum imun dgn strain virus ni, tu yg cpt merebak.

    PALING PENTING, jaga kebersihan! dan jgn takut/ lengah dptkan rawatan. bg yg ada anak2, elak bawa ke hospital. benda ni semua boleh dielak, cuma kita nak/ taknak je. dan bukan salah kerajaan tak isytihar darurat. sbb mmg benda ni boleh dikawal.

    apa2 pun, shopping raya tetap shopping raya! syg tuh, mega sale still ada lagi. tapi jgn lupa pakai mask ye!

    0
    0
  34. mm.. says:

    ” kami berlindung dengan mu ya Allah, Tuhan yg memiliki keagungan dan kekuasaan, kami berpaut pada Mu ya Allah Tuhan pemilik sekelian alam yg ghaib, dan kami bertawakal kepada mu ya AllahTuhan yang hidup lagi tidak mati.. Wahai tuhan kami, jauhkan kami dari wabak ini, lindungi kami dari kebinasaan yang dasyat dan peliharalah kami daripada segala penyakit yang berjangkit, ta’un dan bala bencana, dengan ihsan-mu.. wahai Tuhan yang maha lembut lagi Maha Mengehtahui.. Sesungguhnya-Mu ya Allah Maha Berkuasa ke atas segala sesuatu.. Selawat dan salam ke atas junjungan penghulu kami Nabi Muhamad s.a.w. , ahli keluarga, serta sahabat-sahabatnya. Segala pujian bagi Mu ya Allah Tuhan pemilik sekelian alam.. Amin ”

    doa ni ada bahasa arab, tapi klu aku convert dalam tulisan rumi takut salah sebutan n tajwid.. thus, aku bagi doa dlm bahasa melayu jer.. satu department dah tampal doa ni kat work station masing2… mmg wabak ni serius.. kanak2 dan org tua paling mudah di jangkiti.. ya allah.. tolongla…. lindungi kami sekeluarga…

    0
    0
  35. gosipgurlfea says:

    takotnya……aku demam gak tapi nasib bek bukan.doc ckp kalau p spital konfom depa tahan .aku demam besa ja Thx God!
    ramai org cina pakai penbutup mulut la..melayu jarang plak aku nampak .

    0
    0
  36. gosipgurlfea says:

    antaq msg dah..awat tak kuaq tatau :(

    0
    0