Written by serenity | February 5th, 2012

Sebetulnya persamaan ini hanya pada bahagian korus, tapi kesamaan tersebut agak glaring juga, hingga yang mendengar tidak boleh mengelak dari tertanya sama ada korus lagu Awi Rafael dari OST Pelangi Kasih yang berjudul Bukankah Aku telah menciplak lagu A Secret I Cannot Tell ciptaan dan nyanyian bintang Taiwan, Jay Chou. Untuk menilainya apa kata anda dengarkan sendiri lagu-lagu ini:-

Awi Rafael – Bukankah Aku

Jay Chou – A Secret I Cannot Tell

Apa pendapat anda? Berita ini asalnya ialah laporan Nashrudean dari Forum Cari, repost dengan kebenaran beliau.

Nota: Lagu Jay Chou tersebut dikeluarkan pada tahun 2007.

70 responses to (GOSIP)Lagu Awi Rafael Ciplak Lagu Jay Chou?

  1. idysurtagem says:

    sama siot!

    0

    0
    • xdak idea nk buat lagu ke cik bang oi

      0

      0
      • Selitone ? Metal Muff Nano says:

        Sebagai langkah keselamatan, Si Awi patut masukkan PENAFIAN/DISCLAIMER ini sebagai salah satu ayat dalam lirik lagunya…

        “Sebarang persamaan adalah kebetulan semata-mata dan tidak disengajakan”

        Hahahaha

        P/S: Pada aku, agak sukar untuk mencipta sesebuah karya yang asli 100 peratus pada masa kini kerana kebanyakkan teknik, skill, melodi telah dicipta oleh pencipta-pencipta lain. Alatan muziknya sahaja mungkin berlainan, tapi melodinya tetap akan wujud kesamaan. Kalau sumber minyak dunia ada zaman kemuncak atau ‘peak’nya… Muzik juga sama. Aku punya seposen…

        0

        0
    • Buatlah lagu sendiri,,, says:

      Sebijik btol sama…..tunggu je apa jwab dia lpas nic…

      0

      0
      • bukan kali pertama. lagu dia yang dulu pernah ada melodi line dari lagu Aracde Fire tapi saya kira dia bukan cilok satu lagu cuma sebahagiannya saja. harap maklum.

        0

        0
    • namaku AhMeng says:

      Awi ooo Awi, ko memang hebat ! Aku memang suka orang tiru-tiru ni. Best !

      0

      0
  2. mimilito says:

    Bia betul..pada pendapat saya mungkin betul dia ciplak lagu orang..mungkin dah takde idea lepas suka-suka jer ciplak lagu orang..ape lah awie rafael ni..

    0

    0
  3. Puteri Bunian says:

    Awi?? boooooooo..
    dasar penciplak. dengar jew lagu Bila Aku Jatuh Cinta tu, hampir2 same lagu tu ngan lagu Nidji, same pulak dah tajuk lagu nyer. urmmm… aku x tau lah pasni mesti die cakap just inspirasi jew. fcuk????
    mad bro??

    0

    0
  4. xixixumel says:

    hHa..
    mgkin ada yg dh beli album beliau mana tahu ada dia kreditkan kpd Jay Chou kat kulit album dia tu mana tahu k0t?

    0

    0
  5. bawang bakong says:

    sebijik sama hahaa

    0

    0
  6. matahari says:

    jadikn FT,Yuna dan Aizat * sekdr menyebut beberapa nama*…samada kite suka atau x suka, minat atau x, lagu2 mrk sedap atau tidak ttpi mrk berusaha menghasilkn karya mrk sendiri…AR jgn lah ambil jln mudah yer…

    0

    0
    • boo says:

      yuna pun ada lah cilok lagu org. cuma xobvious sgt je, sbb penyanyi tu xberapa terkenal kat malaysia ni. ramai je artis kat malaysia yang buat cmni. yang membezakan cuma ada yang pandai cilok lagu bands/singers yang rakyat malaysia jarang dengar…ada yang xberapa pandai cilok lagu orang2 yang mmg dah sedia popular.

      bukan nak backup atau nak menggalakkan, cuma mungkin mereka ni semua mmg minat dengan bands/singers ni…atau pernah dengar lagu ni kat mana2…sebab tu la…mungkin terikut-ikut.

      tatau lah..there’s always two sides of a story. jangan jatuhkan hukuman sesuka hati kita. kan?

      0

      0
  7. […] Sebetulnya persamaan ini hanya pada bahagian korus, tapi kesamaan tersebut agak glaring juga, hingga yang mendengar tidak boleh mengelak dari tertanya sama ada korus lagu Awi Rafael dari OST Pelangi Kasih yang berjudul Bukankah Aku telah menciplak lagu A Secret … Continue reading → […]

    0

    0
  8. marion kaunter says:

    patutla aku rasa mcm pnh dgr je..

    0

    0
  9. mr smpils says:

    DASAR MALINGG ..!!!

    0

    0
  10. ShadowofDeth says:

    Siapa yang tulis lirik dan melodi lagu ni?

    0

    0
  11. budaklelaki says:

    kadang kadang kebetulan je tu. mungkin ilham tu datang lepas awi rafael dengar lagu jay chou tu ke. atau mungkin dia dah lama dengar lagu jay chou tu. tapi ada satu hari tu ilham nak cipta lagu tiba tiba datang pulak. tanpa disangka, ilham tu hasil daripada lagu jay chou pulak. dan dia tak perasan persamaan tu. tu la kesilapan dia. haha.

    aku saje fikir positif. jangan marah naaa… :P

    0

    0
  12. Lalala says:

    Awiiii!!! Wat malu orang melayu jer ko ni beb!!!!!!

    0

    0
  13. saje jepp says:

    JAY CHOU tu genius muzik from Taiwan kott. ape die ingat kite ta pnah dgr lagu ney agaknye. sengal pnye awi. bOoo

    0

    0
    • ShadowofDeth says:

      Genius? Aku rasa tu dah lebih sangat. Berbakat tapi tak adalah sampai tahap genius. Bila sebut pasal genius aku terfikir nama2 yang seangkatan dengan David Gilmour dan Kitaro.

      0

      0
      • DON says:

        LOL..agrreee..p Dave Gilmour tu bkn genuis lagi…dia da jadi GOD dah…hailll gilmourish listeners :-)))

        0

        0
  14. Maria says:

    ala korang ni.ingat senang ke nak cipta lagu.cakap kat sini boleh la.tahu nak condemn orang je.hargai la sikit orang tu.manalah tahu dia punya ilham kebetulan sama pulak.tak habis nak mengutuk je tahunye.

    0

    0
    • fanabangnara says:

      Kalau sekali boleh la kata ilham yg kebetulan sama. Kalau dua kali? Sama jugak ke. Memang banyak kebetulan dlm hidup awi rafael nampaknya.

      0

      0
  15. Mungkin kebetulan kot…

    0

    0
  16. ji says:

    Asal awi rafael xciplak lgu nasyid je. Org pun xdgr nasyid skng sgt..susah nk kantoi..haha

    0

    0
  17. eff says:

    walaupun ciplak tapi sedap di dengar.. mesti menjadi lagu feberet org ramai nt..

    0

    0
  18. awi rafael whoo? says:

    lagu bila aku jatuh cinta pon cam lagu nidji. nti jawapan cliche ” ouhh itu sume coincident ” durhhhhhh boooooring!

    0

    0
  19. Jay Chou says:

    Mmm.. Chorusnya memang sejibik.. Nasib maksudnya ko tak ciplak yeee…

    0

    0
  20. alyssa says:

    apapepun kalau x suke jgn dgr.. AR, ure still d best! yg penting mmg dah jadi feveret rakyat malaysia. to all haters, AR xkan jatuh sbb anda semue.. sbb die seorng good singer songwriter.. benda ni pun jdi isu. sick. biase lah bila tgh naik.. ade je bende.

    0

    0
    • fanabangnara says:

      Kami bukannya haters. Kami cuma rakyat yg ingin seorang karyawan berkarya dgn jujur. Tak perlu nak tiru muzik, style atau cara org luar. Bina identiti sendiri dan bangun dgn identiti sendiri.

      Seorg artis itu lebih bertuah jika punya peminat yg mengkritik/mengutuk dari peminat yg menyokong membabi buta tanpa menggunakan akal.

      Jgn jadi peminat yang bila artis makan taik, kita pun makan sama. Kesian..

      0

      0
    • gong li says:

      ko tak reti baca ke apa. bukannye pasal tak suka lagu ke apa. entry ni pasal lagu sawi ni nak sama dengan jay chou. berjuta melodi dia boleh buat, kenapa nak sama dengan lagu orang.

      macam mana nak sapot local artiste kalau buat lagu pun tiru orang luar punya. orang lain ada bakat, diorang guna. jay chou tu buat lagu ssendiri, boleh main piano, gitar. orang lain takat nyanyi pun suara nak ke laut, lirik A buat, melodi B buat, arranging segala C buat. pastu gossip mengalahkan retis hollywood.

      0

      0
  21. fanabangnara says:

    Sekali takpe la sama (bila aku jatuh cinta). Ini dah dua kali. Hmmmmm

    0

    0
  22. wee says:

    rase lagu jay chou lagi sedap..hee

    0

    0
  23. tukang komen says:

    indirectly..entry ni dah mempopularkan jay chou…hehe….suka dengar dia main piano…hekkkk3..

    0

    0
  24. kiki lala says:

    x yah nk kecoh AR nie ciplak2..byk je komposer artis yg ciplak gak skit2 lagu org len..

    0

    0
  25. Yana says:

    Xkisah la tiru jay chou or nidji ke..aku rase lagu version awi rafael lg best..biase la kalu lagu seakan2 same n diupgradekn ..sokongla artis malaysia,tau nk kondem je korang ni..

    0

    0
  26. Fuza Marquis says:

    apa-apapun, kena tanya apa kata komposer. KAN? :P

    0

    0
  27. Patrick Star says:

    lagu yuna gak yg best. lalalala~

    0

    0
  28. ada aku kisah says:

    apa2 jer lah korang nih…. alahai lagu diorang kalau ciplak lagu kita pun ada aku kisah… lahh…. byk nk buat citer… buat dosa jer…. yg lagi sebahagian dia tulis tu apa citer… takde keje ke mamat yg tulis blog ni.. asyik dok kuat mengutuk jer…. haish..

    0

    0
  29. Beskal muda says:

    Mana ade sama bro…lagu jay chou ni aku slalu nyanyi kt karok..start piano tu je pun xsama….apa daa….org buat lagu pun kena kutuk

    0

    0
  30. sitee says:

    alah,semua manusia sama,suka tiru……..pakaian,makanan,bahasa…….yg tukang komen….bg nk gila…jgn prasan ori sgt.kau org pun 6 x 6 gak.benda remeh jgn nak
    diperbesarkan.

    0

    0
  31. cicakiut says:

    Awi Rafael ciplak? hurmmmm… entah kenapa aku tak terkejut kalau karya ciplak dikaitkan dgn dia…

    0

    0
  32. nini says:

    giler..chorus dier mmg sebijik daaa…aku da la lame minat n dengau lagu jay chou nih…tup2 skali dengar..mmg same seyh…tp..best gak versi melayu dier..ape2 pun..layaannnnn~

    0

    0
  33. lagu Def Gab C pun ada curi line Kick Out The Jams dari MC5, rilek je kot. lagu Marilah mariapan.

    0

    0
  34. xw says:

    Bila dia start dengan Hancur hatiku.. saya nak sambung lagu ni dengan lirik Hancur hatiku.. Mengenang dikau.. Menjadi keping-keping.. Setelah kau pergi.. LOL I always mistaken his name Awi Rafael as AJ Rafael. Idk why XD Mungkin Awi Rafael mendapat inspirasi dari Jay Chou. Jay Chou he’s a talented singer,lyricist, etc etc. I’m a fan of Jay Chou since 2006.

    0

    0
  35. mak uda says:

    klu nak tiru cr la lagu yg tak sedap di sedapkan ,penyanyi pun ala2 je,ni tak jay chou ,lagu jay chou peminat dia mesti tau punya.lg pun lagu tu pernah siar kat 8tv ,lg lah kantoi

    0

    0
  36. apa apa pun kita nnt kan apa kah statement Awi rafael pasal ni nnt..utk info public tak semua lagu komposer adalah hasil dr komposer kekadang ada yg dibeli dr org lain then letak nama dia jer..oopss

    0

    0
  37. fuuhhh says:

    si awi POYOOOOO!..hak tuihhh..shame on u!! bajet bagus

    0

    0
  38. Anonymous says:

    lagu ni sama tak dengan lagu sunday monday tuesday wednrsday tu link seperti di bawah:

    0

    0
  39. Dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

    tk sama lah lagu yg di atas ngan lagu yg di bawah ni kalau sama pn mungkin tk di sengaja kn or cara kebetolan aje…seperti kate pengomen yg di atas tkde hal lah !!!!! jangan kecohkn kn lagi keadaan be coollllllllllllllllllllllllllll !!

    0

    0
  40. Farah says:

    Sama kowt….. Xkan kebetulan sbb sthu Saya JC to release lagu to few years back….. Ish where is your originality awi rafael ?

    0

    0
  41. anaputera says:

    awi rafael ni buek malu jo. cuba bljr buat lagu dgn ika & najwa latiff. bbudak 2 org tu blh buat lagu yg sedap ddengar tanpa mciplak lagu org

    0

    0
  42. nur says:

    relaks r..lagu sama je kan? bukan ke byk dah lagu yang sama sekarang ni?

    0

    0
  43. miko says:

    takde la sama sangat…

    0

    0
  44. milo says:

    awi ikot style nara..copy paste hak org lain..xpenah cipta idea sendiri.xpena nk wat research sendiri..hahahaha

    0

    0
  45. ANTI CETAK ROMPAK says:

    DIA NI MEMANG SUKA CIPLAK LAGU ORANG PUN. LAGU BILA AKU JATUH CINTA TU PUN CIPLAK VERSI BILA AKU JATUH CINTA – NIDJI.

    0

    0
  46. Mufarwa says:

    awal2 lagu awie ni,aku rasa macam lagu Dewa pulak. hancur hatiku.. mengenang dikau…menjadi keping keping…setelah kau pergiii..

    0

    0
  47. mimi says:

    dia memang suka tiru lagu orang pun…lagu “Bila Aku Jatuh Cinta” tu pun tiru lagu Nidji tajuk pun sama “Bila Aku Jatuh Cinta” melodi sama banyak ..

    0

    0
  48. cikgubedah says:

    alah..buk lagu kat m’sia ni yg ditiru sama ada secara langsung atau tidak langsung
    contoh: lagu because i love you- celine dion ngan lagu aku cinta padamu – ct nurhaliza, lagu richard marx – hazard ngan lagu aan – cinta melankolia (kalau tak silap), ada lagi le..tak ingat, tp mmg ada…

    0

    0
  49. siti mahani says:

    mungkin lagu2 awi rafael tu tidak diciplak.semuanya hanya kebetulan.

    0

    0
  50. mama mea says:

    mang sama la..tp lagu malaysian boy pun ada versi Inggeris jg kn..hehe

    0

    0