Written by AbangNara | September 1st, 2011

Serius Abang Nara terkejut beruk membaca status di Facebook Page Gambit Saifullah ini. Dah buang tabiat ke apa mamat nie. Memang sangat-sangat tak sesuai status yang ditulis. Ada ke patut menyamakan peminat yang menyokong kita dengan binatang? Lebih-lebih binatang seperti anjing atau babi.

gambit

Kat page ni juga ada ramai binatang2 seperti anjing/babi & lain2 dalam pakaian model/tradisional & etc. Kerja mereka adalah untuk menghiburkan kita. Oleh kerana kita tahu akan tahap pemikiran mereka yg agak cetek, kita layankanlah gelagat binatang2 peliharaan kita ini. Semoga mereka dapat dijinakkan satu hari nanti. Amin.

Memang serius tak boleh blah status di atas kan? Kalau tengah bengang pun, man man lah. Tak perlu nak update status yang menghina orang lain sampai tahap begitu. Apa nak jadi dengan Gambit? Dan untuk pengetahuan anda, status FB tersebut sudah pun didelete. Mungkin Gambit tak tahan mendengar kutukan yang diberikan terhadapnya.

Kepada Gambit, sudah-sudahlah tue. Tak perlu kot buat kontroversi murahan begini. Hati peminat perlu dijaga (itupun kalau ada peminat la)

155 responses to Gambit Samakan Segelintir Fans Facebooknya Dengan Anjing Dan Babi

  1. Dauspozi says:

    Sebab tu aku menyampah dengan mamat gambit ni, tau la nama macam orang asli tapi perangai biar ler macam manusia bertamadun sikit.. =)

    0

    0
    • Dauspozi says:

      Sorang je dislike komen aku… Ni mesti kerja gambit.. wakakakaka

      0

      0
      • Fauzinor says:

        GAmbit NIE MENTAL AGAKNYA…

        0

        0
        • Wanida says:

          sapa gambit ni? wa langsung x kenal…gambir sarawak tau ler..

          0

          0
        • lalola says:

          to gambit, WATEVER. x pedulik pn status ko

          0

          0
        • yangbaik says:

          ha ah… la kot… mental dis order… kih3

          0

          0
        • 1/2 tiang says:

          Must be he is suffuring schizophrenia ,now he is having a/v delusion or halucination whereby he sees human being as an animal.
          He must be referred to psychiatric dr. for examination and treatment.
          Otherwise he is very dangerous….
          Dont take it easy….

          0

          0
        • Secret says:

          ASSALAMUALAIKUM SEMUA,

          aku rasa kan, sekarang ni, kita semua kena main peranan pulak la. Mamat ni dah wat prangai masuk kali kedua da. patot nya dia kena tengok Azwan Ali tu ha. Sama la dia orang tu. Cumanya AA tu senior. Apa aku nak cakap is, cuba lah amik iktibar dari AA tu. tengok, dia dah g tengok rumah tuhan dia. BERAPA KALI DAH? berubah tak?
          ayat mudah aku, kau rasa, Tuhan dia macam terima ke tak dia kat sana? aku bukan nak buruk kan keadaan tapi kalau antara kalian semua ada terselit IMAN DI DADA, kalian fikirlah dalam2. Tak perlu nak kecoh2 nak bagi feedback kat cini. cuma kalian diam 5 saat lepas baca komen aku ni. korang tanya dalam hati korang. kenapa jadi macam tu.

          =) AKU PERNAH ANJING KAN ORANG. AKU DAH RASA BALASAN TUHAN KAT DUNIA NI, KALIAN.

          Terganggu mental dan emosi. takde sape buat kat aku. idop aku serabot sentiasa. idop aku tak pernah tenang, rezeki susah nak masuk. tabiat buruk susah nak buat. orang sekeliling tak amik port pasal aku. aku sakit, takde sape amik tau. mengadulah aku sorang2 kat Tuhan. Tuhan je leh tolong. tapi…. ketenangan aku bila mengadap tuhan je. dengan orang sekeliling……. tak perlu nak kecik ati dah. sebab dosa aku dulu buat orang layan aku macam tu. tak leh nak salahkan orang lain. melainkan diri sendiri.

          To gambit, dan sesiapa, semua, dan kalian.

          Kalau marah sekali pun, kira rasa kita betul, tak perlulah nak meng-ANJING kan orang lain. part binatang lain aku tak sure. sebab dosa aku dulu, aku ANJING KAN ORANG. ramai orang. lebih dari 50 orang. =)

          Niat aku masa tu betul tapi baru sekarang aku fikir, ape perasaan lebih dari 50 orang tu… kalau diri aku di- ANJING. sah3 aku sumpah seranah orang yang ANJING kan aku. cuba kalian bayangkan. 50 orang lebih tu masing2 sumpah aku.

          alang kan orang biasa cakap kalau 40 kali kita cakap benda sama, akn jadi benda yg kita cakapkan tu. cuba kalian fikir, kalau dah 50 lebih, tak ke termakbul apa yg diperkatakan itu?

          jadi, Aku nak dakwah mcm poyo sangatlah. tapi INI KISAH KU…

          Pengalaman idop aku masa muda, masa darah panas, masa aku tak perdulikan kata- kata orang. dan sekarang
          TUHAN AKU DAH BAGI BALASAN KAT AKU CASH &CARRY KAT DUNIA

          Aku tak tau sampai bila aku kena tanggung semua ni. Aku malu dengan diri sendiri. aku menyesal. Aku harap kalian semua amiklah iktibah dari kisah hidup aku. Aku bukan alim ulamak nak berdakwah tapi aku hamba tuhan aku yang pernah buat silap, pernah buat dosa sama dengan apa yang AA dan Gambit buat sekarang. dan Sekarang Tuhan aku sedang bagi balasan kat aku. Aku tak tau nak hadapi macammana . memang tertekan. idop aku tak pernah tenang. tak pernah. ade je masalah.dengan orang jauh, dengan orang terdekat. tak pernah tenang. tenang aku mase aku menangis depan tuhan je. abis solat, masalah tak pernah putus. aku dah banyak kali stress sampai nakk bunuh diri. banyak kkali. benda yang sama berulang- ulang . itulah kehidupan aku selepas aku ANJINGKAN ORANG.

          aku sekadar berkongsi kisah aku. aku bukan sesiapa.
          Dengan nama Allah, apa yang aku taipkan kat sini adalah benar. terpulang pada kalian nak percaya atau tidak.

          ASSALAMUALAIKUM

          0

          0
        • gadizs semasa says:

          kesian dye kene hentam . .. HAHA

          0

          0
      • maki tu xpe, tp jgn keluarkan hasutan berbaur boikot filem dia.
        smell something fishy psl status gambit ni.
        rasa cm dia curah api supaya ada blogger yg buat artikel soh boikot filem karipap2 cinta yg dia blakon tu.
        so dgn tu, dia ada chance nk saman blogger.
        buat blogger smo, be extra careful with your writing regarding this insan(e).

        0

        0
        • 1/2 tiang says:

          Sepatutnya tokey filem tu yg. akan saman dia, gara2 x pandai komunikasi dan jaga personality diri, sepatutnya artis2 yg. terbabit dlm. sesuatu filem kena adakan etika tersendiri, nanti org. boikot nk. tengok….lainlah sigambit tu bersopan sangat…haa ingat senang nk. jadi public figure mamat oii…kalu x tau tanya…ego x bertempat.

          0

          0
    • marie says:

      mle2 kuo mke nmpk hensem…tp semnjak akhr2 ni perangai syiak jerk.ade ke samekn org ngn binatng.binatang pn xde perangai cm dy.syg menyangi ag
      sah ko memg x fofuler gambir…eyh gambit

      0

      0
      • sawariyya says:

        hensem ke si Gambit nie
        muka mcm perogol bersirilah huhuhu

        0

        0
        • bujang says:

          pEROGOL BERSIRI NGAN ANJING KE KHINZIR..
          OK. KITA NAMAKAN DIA SEBAGAI GAMBIT KHINZIRANJING SAIFFUQI.

          0

          0
        • sayala says:

          ya2..mcm muka perogol kn..ngam betul kalau dia bawa watak perogol..pertama kali aku tgk mamat ni berlakon jadi perogol terus aku rasa ngeri…pandai betul dia bawa watak tu…smpi skrg aku x suka mamat ni gara2 watak perogol dia tu,,,hahaha

          0

          0
    • Dr. Feelgood says:

      Dlm kehidupan manusia ada haiwan.. Dlm kehidupan haiwan ada Gambit.. ahaks

      0

      0
    • aku laaa says:

      kesian kau gambit. tak cukup kasih sayang lagi ke? aduyai. udah-udah le bagi orang lain dosa sebab maki kau..

      artis camni tak layak dijadikan idol. hampeh. kesian.kesian.

      0

      0
    • aslann as says:

      untunglaaaaaa daus. topcommenter kt post abang sendiri, abang gembit. untunglaaa…

      0

      0
    • Anabobo says:

      Dlm byk2 artis,dia ni la artis pling bangsat pernah aku jumpe.

      0

      0
    • gambit cakap berkias. tapi agak2 if nak buat perbandingan . entahlah

      0

      0
    • aku orang asli says:

      hallo bro.. seburuk buruk sikit perangai kaum ko sendiri, orang asli jugak ke yang ko nak kenakan?? agak2 lar.. orang asli pun xda nama macam tuh.. cehhh!! yang ko tak puas hati ngan nama orang asli kenapa?? biarlah bruk nama gambit tp jangan la nak samakan dengan nama orang asli lak.. hengat orang asli takda maruah ngan perasaan ke?? sedangkan gambit buat statement cam tu pun ko dah hangin apetah lagi ko babitkan nama gambit buruk mcm nama orang asli?? ko hengat orang asli tak hangin ker?? kalau ko di pihak orang asli, ape perasaan ko bila ada orang cakap nama orang2 ko tu bruk mcm nama orang asli?? ko ada fikir sikit x sebelum ko buat statement tu?? aku tak nk cakap lebey2 coz aku hormat ko ngan yg lain2 tp 1 jeh yg aku nk hengatkan, ORANG ASLI pun ada perasaan dan maruah.. jadi ko renung2kan la.. orang asli x pena kacau sape2, so LU FIKIR LA SENDIRI..

      0

      0
      • bujang says:

        Kebanyakan oa ni memang x kacau org., mereka hormat kpd. org. lain.
        Bagi aku mereka ini sama saja cara hidupan harian ngan keturunan lain. kecuali yg. tinggal dipendalaman.

        Sekarang dah moden , banyak kemudahan….kadangkala susah jika anda nk. bezakan oa dan org. Melayu….lebih kurang sama paras rupa.

        Jika di Tapah atau c.highland, anda akan sering bertemu mereka ini, mereka ni pandai hormat org. bersopan santun….jika nk. dibandingkan ngan gambit tu.
        Di negeri Perak x heran dah mereka ni sebahagian masyarakat …ramai datang kat bandar/ pekan…..Dipekan tanjung rambutan dan Gopeng, gadis2nya lawa2, begitu juga yg. lelaki.

        mereka ni ramah dan baik…jadi jika sesiapa yg. x mengenali mereka secara dekat jangan menghina.

        mereka ni sekarang pandai berniaga, dihentian R & R Sungai Perak terdapat mereka berniaga.
        Ada yg. jadi ahli korparat, profesional dan bertugas dijabatan2 kerajaan. Aku sendiri pun ramai kenalan dari oa ni, x ada masaalah pun ngan mereka. Anak2 mereka sama pandainya dan bersaing ngan bangsa lain.

        Sama2lah kita hormati mereka., merekalah mula2 sekali menjadi penduduk diMalaysia ini…rujuk sejarah tanah air.
        Jangan dipinggirkan mereka…Tengok sajalah baru2 ini di sg. Lui terjadi bencana tanah runtuh….kesian pada mereka …..fikirkanlah……..kemana mereka nk. pegi…
        penempatan mereka asalnya tapi dek kemajuan, tempat mereka terlibat. memang mereka x kacau org. tapi ………xnk. dah cerita panjang2 aku x minat berpolitik……tapi selepas tu mereka mendapat penempatan lain…..aku pi tengok sendiri keadaan mereka kerana tempat aku pun x jauh dari situ.

        Kepada mereka dari keturunan orang asli janganlah rasa terhina, bukan semua yg. anggap anda begitu…bukan aku sorang malah ramai lagi yg. menghormati asal usul ko orang, sebab tahu sejarah dan bergaul dgn. ko orang.

        Semalam Alang banun datang umah aku berhari-raya….nk. tau aku panggil dia Lang Buana…dia bawak 4 batang lemang.
        Ramai weh….dah dok dalam bandaraya, mereka kerja dijabatan kerajaan di negeri Perak.

        0

        0
    • shahrul says:

      wpun aku bukan org asli tp jgn babitkan dgn org asli ye nama tu :D

      0

      0
  2. CL says:

    ape ar gambit ni..cepat butthurt, tak tahan kena troll.
    tak layak jadi artis…~

    0

    0
  3. kiah says:

    ape ke bangang sgt mamat ni… cri publisiti murahan plak..! ceyyt..

    0

    0
  4. SPEK HITAM says:

    aku tamo nengok cerita hang kat wayang GAMBIT, biaq hang melingkup! kurang ajaq!

    0

    0
    • 1/2 tiang says:

      Tak lehlah ko kata cam tu spek, film tu terbabit ngan artis len..Cara senang len kali jangan ambik dia kick outttt aje, itu caranye….
      Yg. len pun nk. idup….kesiannn….
      Dia bawa lumpur habis terpalit…..janganlah marah kat aku spek bukan nk. bangkang tapi rasional cara tu.

      0

      0
  5. damn it says:

    Ala artis suam2 kuku nk dpt publisiti, mcm2 diorg sanggup buat. Nk femes lh tu.. ptuiihhh.. buat menyemak je cite curry puff cinta tu.. lg best antu bonceng.

    0

    0
  6. gambirGAmBIR says:

    Aku rasa die lebih terok dari anjing Dan babi. Sebelum femes, kesian xde sape kenal..lepas dah terkenal sikit, tros berlagak.lupa diri.macam anjing Dan bayang2 die la… Padan muka, pasal muka die filem yg dia berlakon tak laku. Nak salah kan sape?? Salah kan anjing Dan babi atau,salah kan gambit yg mcm babi perangainyaaa.??????

    0

    0
  7. budak comel says:

    sumpah aku makin menyampah ngn mamat nie..grrr~

    0

    0
  8. cik min says:

    Wardina Safiyyah pernah cakap, “artis tak boleh dijadikan idola” . GS xpenah belajar tentang kesilapan yg dia buat dlu.. tu lah contoh “MANUSIA’ yg rugi.

    0

    0
  9. MsXyda says:

    well dia x mention pun fans dia yg binatang tu.. dia labelkan haters.. alahai gambit pun bkn manusia luar biasa.. manusia biase jer.. normal lah kalau dia bengang.. kalau korg tgh bengang pun.. jgnlah dan2 x nak mengaku korg pun sebut benda yg same gak.. hipokrit lah sume.. ok ape at least die tunjukkan diri die yg sebenar bukan fake2 mcm artis len…

    0

    0
    • student bandung says:

      haters bukan manusia ke? kenapa samakan mcm babi dan anjing? jujur aku ckp, aku tak pernah kalau marah samakan orang dengan anjing or babi..mak aku tak ajar..kalau marah, marah je la..dia manusia, marah sbg manusia..

      mungkin bila ko ckp cmni, ko pernah..yeh? pernah ke?

      dan better artis fake yg tak menghina haters anjing dan babi drpd artis yang terlampau la jujur dan telus ni..nak telus pon bertempat sedare oi..tak belajar adab kah?

      0

      0
    • haha says:

      Yg dislike komen yg mgutuk gambit mesti hang kan msxyda..haha

      0

      0
      • MsXyda says:

        ye ker?? mmg mak n bpk x ajar cm tu tp mesti penah terkeluar gak dri mulut korg.. jd manusia jgn la hipokrit.. sile bersumpah la kalau x pernah.. yes mmg aku pernah.. sbb itu tindakan normal kalau tgh marah.. jgn 3rd mentality lah..

        0

        0
        • nana rina says:

          saya sanggup bersumpah demi ALLAH saya tak pernah gelarkan org dgn gelaran binatang..pling jauh pon ckap bodoh atau celaka…tak terlintas nak ckap nma binatang even pda org yg tak kenal..lg satu GS nie ptot belajar dr kesilapan yg lpas..dia pon pernah gelarkan org dgn nma binatang dulu..n dia mmg kena hentam teruk..dia dah mintak maaf kenapa nak buat lgi..n now u’ve made the mistake twice..dia kan public figure..dia ada peminat..i rasa peminat dia pon bca tak sedap nak dgr..

          0

          0
        • MsXyda says:

          well if u said so… gelar kan kan org bodoh dan celaka pun sama x baik mcm gelarkan org dgn bintang.. nowdays.. kadang2 binatang tu lebih baik dari manusia sendiri.. perkara normal kalau kita memaki.. itu urusan dia dgn tuhan.. tuhan tau nak balas dia mcmmane.. x payah korang sume nak hukum dia.. mcm aku ckp dia cume manusia biase.. biasa lah janji manusia dah c kp x buat lagi pun akan buat lagi.. then skrg korg nak cari pasal dgn aku plak?? aku just backing pasal die cume manusia biase x lari dari buat kesalahan… HELLO EVERYONE!! HANYA RASUL SAJA MANUSIA YANG MAKSUM!! hahahaha mmg korang masih di tahap keanak2an mcm gambit juga.. ermm enough said..

          0

          0
        • Alahai.. says:

          MsXyda : kalo nk kira tak baik, Rasulullah SAW pun tak baik sbb pernah gelar org2 yg jahat ‘celaka’

          Rasulullah dalam sebuah hadith,
          “Celakalah orang yang berbicara, padahal dia menipu, untuk sekadar membuat orang-orang tertawa, celakalah dia, kemudian celakalah dia.” (Hadith ini Sahih dalam Bulughul Maram oleh Imam Ibnu Hajar al-Asqolani)

          tp pernah ke Rasulullah samakan manusia dgn binatang. celaka, bodoh,bangang tu ‘caci maki’ iye, ianya ttp salah but then apa bezanya dgn panggil org babi, anjing, binatang tu ‘menggelarkan’

          ”…Dan janganlah kalian panggil-memanggil dengan gelar-gelar buruk.” (Al Hujurat [49]: 11).

          Jgn nk gunakn ayat ‘manusia tak lari dr ksalahan’ lah..tambah pula dia type that post! b4 press enter button spatutnya dia bfikir, atau pun dia bertindak dolu b4 berfikir..itu maknanya bodoh!

          0

          0
    • nana rina says:

      alahai msXyda mencari masalah dengan you???tak terlintas pon nak mencari masalah..cma nak bg penjelasan jek..butthurt ker?tak perlu la agak yer..mmndgkan you jugak yg mintak bersumpah..i pon bersumpah la..lupa ngn comment sendiri yer?i pon tak ada nak hentam GS nie…yer dia manusia biasa..tp dia public figure..org kenal..sbb tu org perbesarkan..ypu plak org tak kenal..mungkin you marah tp you tak gelarkan kat public and org tak heran..sbb tu org tak kesah..bcz u’re nobody rght now..i tak cari masalah pon…baca la ayat i elok n elak perasaan marah u tu..baru u boleh proper bca ayat i..ASSALAMUALAIKUM..SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN..:)

      0

      0
  10. byn says:

    perlu ke samakan manusia ngn anjing n babi tu? sgt tak mature~

    0

    0
  11. AMMAR YASIR says:

    Tak habis2 Si Gambit ni buat hal . Lepas satu satu

    0

    0
  12. siann says:

    tgh fedup tu.. filem karipap die xlaku…. sian… haha

    0

    0
  13. nini says:

    cetek betul pemikiran die ye…… die ni suke memalukan diri sendiri la……… cari publisiti murahan ke? sebab x cukup glamer la tu…..

    0

    0
  14. Samdol says:

    Anjing dan babi x layak dibandingkan dengan manusia sebab manusia lebih keji dari haiwan tersebut.

    0

    0
  15. taufik says:

    mulut mmg best cakap, gambit ni aku rase ptt tgk INI KISAHKU.

    0

    0
  16. gambir says:

    isk, mamat pendek + ketot ni… Dlm byk2 binatang, boleh plak nak same kan ngn yg binatang haram… Mcm bagus je si ketot ni.. Sebab awan dania (scha) je org br nak kenal ko… Kalu x jgn harap la org tau ko tu wujud, takat tumpang glamer si dania je… Pasni sure dah x laku ar mamat ni.. Hrp ade kontrovesi je br nak bg org kenal… Khatuiiiii..

    0

    0
  17. myzz says:

    jgn smekn die ngn org asli..org asli pn lg tahu manners dr org cm die ni

    0

    0
  18. lattalilattamplom says:

    Alamak Gambit…tanpa peminat ko tu NOTHING !!!! Takda sape pon yg kenal ko tnpa peminat2 yg ko kata sehina binatang2 itu. Sedar2 lah diri tu….ko tu juga sama spt fans2 yg ko hina tu…iaitu makhluk ciptaan Allah Yg Maha Esa. Kalau mereka2 tu setaraf binatang….sama lah spt ko jugak. Apa lah nasib ibubapa ko dapat anak yg sungguh BUDIMAN DGN AKHLAK TERPUJI ko mcm nie…
    Sebab ko tu SENDIRI TAK LAYAK DIPANGGIL MANUSIA !!!

    0

    0
  19. leley says:

    puihh kt ko gambit

    0

    0
  20. kurt says:

    betapa rendahnye peribadi artis nih….hehehe.. sokong wardina artis tkleh dibuat idola….. :(

    0

    0
  21. Tak abih-abih kontroversi ler mamat nie…

    0

    0
    • 1/2 tiang says:

      Pengikut Freemason kut, ni pemikiran dah tahap ya..d.
      nANTi KaU KEna GIgit ATau SONdol BAru TaU.
      Wuk..wuuuk. wuuuukkkkkk….khengkhengggg….auwwwwww…..
      criiiiitttttt….critttttt….anjing kencing…..celaka pancut kencing kat taya keta aku….sioh..sioh..anjing kurap kang aku baling kasut nahas ko..nanti jalan kelepete kut.

      0

      0
      • jade says:

        hehek. 1/2 ni kate anak stgh dozen, semua profesional, jadi org, berjaya (konon laa). ye ke??
        tanye je. pelik nengok bahasa kau ni.

        0

        0
        • 1/2 tiang says:

          Bodooo…bodolah….kata apa pun aku x kisahhhh…
          he..he..heee…memang aku x cekolah….kerja cuci toilet aje, komputer pinjam kawan punya….
          IQ Low katakan….ada pulak epilepsy, kadang2 kena serang sawan yg. teruk ni…..help….help….helppppppp.

          0

          0
        • 1/2 tiang says:

          Kamu ni aku kata jakun….ko belum tengok bahasa2 blogger ahli politik…dasar katak bawah sabut…

          0

          0
  22. jojo says:

    ni anjing kurap mana pulak yg orang amik berlakon ni.

    0

    0
    • 1/2 tiang says:

      Anjing kurap yg. aku baling ngan penyapu tu dulu, alah yg. suka berak depan umah kite dulu tuuuu.
      Kat leher tag nama GAMBIT ADALAH SEEKOR ANJING JADI2AN NAK BERLAKUN WAYANG TONGKOI…..

      0

      0
      • bujang says:

        Dia ni patut dirantai aje kat luar pagor….buat jadi jaga kandang babi..nah amek ko kata org. babi n anjing…x serek2 dgn. isu dulu….hai awang gambiaq oiii…..palat sungguh lu…

        0

        0
        • sosok says:

          aku rasa aku nak panggil laa cesar milan yg terer jinakkan anjing dlm dog whisperer 2, nak soh die train hanjing jenis GAMBIT ni supaya jaga tatsusila sket..menyalak je x tentu psl..

          0

          0
  23. minah jambu 24jam mengadap computer says:

    #$%$##$%&%$#%$##$%$##$ HUH !!!!!!! hahahahahahahahahahahahahaaaaaaaaaa !!!!!!! bweks……..

    0

    0
    • bujang says:

      Minah x kan ko jadi blank kuttt….apa Gambit ni laki ko keeee……! kamonlaa minah xkan ko sayang sangat berilah komen sikit…hot ni….

      0

      0
  24. wakaka says:

    kalo da ketot tu ketot gak…pemikiran pun ketot gak la cam ibab…wakakaka

    0

    0
    • bujang says:

      Laaaa…..ketot ke…ingatkan tinggi renjung…jadi filem lawak laaa padan ngan dia….suruh dia belajar berguru ngan tokey Jambu.

      0

      0
  25. who cares says:

    isu vc dia da reda..kuar plak isu baru.betul2 nak tarik perhatian..sian kat kamu ni gambit!krg kasih sayang gamaknya tu yg meroyan samakan manusia dgn binatang

    0

    0
  26. CMRatu says:

    haha.. tak lama la dia dalam dunia seni ni.. ada ke patut tulis macam ni..

    0

    0
  27. zura ashley says:

    siapa ni gambit? tak kenal pun…

    0

    0
  28. gambot says:

    Em, pada pendapat aku lah, ntah2 dia pernah ada pengalaman hitam dengan dua-dua jenis haiwan tue. Mungkin pernah termakan kerr, apa ker kan… tu yang suka sangat sebut benda macam tu…Kesian dia…

    0

    0
  29. yangbaik says:

    tak habis2 lagi si gambit nih…
    patutlah… dari mula tengok berlakon drama…. apa tah… langsung tak minat… harap ke rupa jer… lawa sangatlah tu… bakat ?… hampeh… yeop!

    0

    0
  30. Prema Yin says:

    i akan tetap sokong u gambit ;)

    0

    0
  31. Gambabi says:

    bodo!ada jgk yg sokong kt gambit ni..lu bodo lu mati! drpd gambit yg ntah pape ni..baik lg man belon..huhu

    0

    0
  32. along says:

    PIHAK PERSATUAN SENIMAN or HARUN SALIM BACHIK, do something la… dulu masa kes Amar Alfian, pandai pula korang panggil si Amar ni unt redakan keadaan… Ni dah gini punya kes kurang ajor, panggil je si Gambit ni berdepan… tanya dia tak puas hati tang mana, bg kutbah skit, biar dia jd artis yg pandai respek kan org. jgn ingat dia hsome, dia kaya dia blh ckp&gelar org macam2… tegur skit, almaklumlah artis baru, masih hanyut dgn duniawi, tak tahu apa yg patut dorang buat dlm industri ni… kes video prema yin dulu tu pun SENIMAN setakat tegur dlm paper je, cam tak berkesan sgt kt hati dia… panggil dia berdepan, tegur elok2, biar dia insaf, buat press conference, suruh dia minta maaf, apa barang setakat minta maaf dlm fb, cam tak ikhlas je… buat gambit, bawa2 la berubah, tak kekal lama punya ko duk cari psl dgn peminat dan segala bagai, kitaorang ni juga yg akan menilai hasil kerja ko, tak rugi merendah diri, jika salah minta maaf… kalau tak salah, org pun takkan mengata, kalau org mengata pun tak semestinya membenci, mgkin mereka menegur, think positive la kalau nk kekal lama dlm industri ni, tak guna berlagak pun, sekali Tuhan tarik nikmat hidup, terkaku ko nnti…

    0

    0
  33. Fitriz says:

    Siapa mkn cili dia terasa pedas hahahaha

    Baca btul2.Dia cakap anjing dan babi tu pada sesapa yg masih lagi duduk sound dan kutuk dia psl video klip arhan dia yg konon2 kebaratan.

    Yg x sound@kutuk2 ni buat apa nk emo?Bukannya ditujukan kat korang.

    Yg sound2 dan kutuk2 ni pon buat apa nak emo?Berani ludah org berani la kena ludah balik hahahah

    0

    0
    • cii says:

      fitriz oi, xde siapa emo kat sini sbb terasa ngn ayat gambit, knal dia pn tak. org bising sbb dia ni xde budi bahasa, cakap mcm otak letak kat lutut. aku ada tengok page dia before ni, mmg kesian la jugak sbb org still maki dia psl isu vc dulu tu, tp dia yg pegi bengap sama kan org ngn anjing/babi tu apsl? mmg bodoh

      0

      0
      • Fitriz says:

        Kalau x emo xde la bising2 si Gambit ni x patut ckp mcm tu dll.Yg maki2 kat page dia konon lagi baik la sebab x samakan anjing/babi,entah2 lagi teruk jadi dia hilang sabar bls blk la.

        Klau ckp psl budi bahsa ramai je kat Internet ni yg xde,fitnah,ugut bunuh dan ugut rogol,xpi xde sape yg ambik pot.

        Tapi tapi Gambit ni kan artis,role model kpd masyarakat kena jaga tingkah laku dan budi bahasa.Tapi kenapa jadikan artis sebagai role model?
        Ramai je manusia yg boleh je dijadikan role model,knape artis yg dipilih?Cikgu,polis,askar lagi lyk dijadikan role model.

        Kesimpulannya buang masa,tenaga dan perasaan nk emo dgn Gambit ni psl sebab xde budi bahasa.Sekurang-kurangnya dia x ugut bunuh,rogol,fitnah mcm sesetengah umat di Internet ni.Kalau emo sgt pergi joging ke atau buat apa2 aktiviti yg berfaedah

        0

        0
  34. topiJerami90 says:

    dah lama da nie

    0

    0
  35. maaf zahir batin says:

    isk .. isk .. baru jer lepas raya dan bermaaf maafan dah nak buat dosa balik …lantak la dia nya ..

    0

    0
  36. Norma Jean says:

    Gambir…Gambir…kata-kata kau itu seperti meludah ke langit, jatuh ke atas diri kau sendiri. Janganlah rasa diri itu sudah cukup mulia jika kau rasa kehidupan duniawi kau lebih daripada orang lain. Kehidupan yang sebenar adalah kehidupan di akhirat nanti.

    Kau menyamakan manusia dengan anjing dan babi hanya kerana mereka membenci kau? Kalau kau seorang yg berfikiran tinggi, kau tak akan berkata begitu. Orang berfikiran tinggi mempunyai budi bahasa yang sangat berhemah dah sopan.

    Menyamakan manusia lain dengan binatang, sama juga kau merendah-rendahkan Allah SWT. Sudah tertulis di dalam kitab suci al-Quran bahawa manusia itu sebaik-baik ciptaan Allah SWT. Apa hak kita nak samakan manusia lain dgn binatang? Kau itu mulia sangatkah? Nabi Muhammad SAW yang maksum itupun berakhlak mulia. Kau? Siapa kau?

    0

    0
  37. hantu berjogging says:

    aik jembalang ni dah pandai berkata-kata

    0

    0
  38. ryan says:

    aik?
    ingatkn citer psl gambit ni dah abis. yela, bulan ramadhan dah berlalu, elok2 la kite bermaafan antara satu sama lain. kata hari raya.

    apela si gambit tu. klu betol pun peminat duk kutuk2, jangan dilayan sudah. lama2 reda la. haishhhh.

    0

    0
    • justin bibir says:

      mamat ni byk kontroversi la. saje bikin. mungkin dia nk produce lagi satu video ala2 prima yin? kene la buat kontroversi dulu kan, baru video markettt.
      hhahahaha

      0

      0
  39. dssssssss says:

    what d hell???? i respect him even though did not knowing him… n i like d way he act, but whats wrong with him…..

    0

    0
  40. bubu says:

    adey gambit, ko wat hal lagi…
    apesal ni?da bosan ke jadik artis?
    eee..name ko mmg langsung xpadan ngn keperibadian ko…siyesly meluat..
    You know you’re the best when people hate you…hurm

    gambit, I don’t know what makes you so dumb, but it really works.

    0

    0
  41. pelik says:

    aku rasa mamat ni mental.

    0

    0
  42. ape daa says:

    macam la pemikiran die tu tinggi sangat. kalo tinggi, tak tulis status bodoh camtu. blah ar gambit!

    0

    0
  43. Criticizer says:

    aiseh gambit.. lu menyalak & bernafas sangat kuat!!! serupa hanjing & babi!!! dh bgs2 nama saifullah, nk jgk try nama gambit, apa lu ingat lu ni x-men??? Saifuklah!!!!

    0

    0
    • Tina turner says:

      Itu la pasal. Nak jadi mcam gambit x-men la konon. Tapi aku tgk mcam beast x-men ada la. Beast pon lagi hensem dari ko tau tak. Len kali ko tuka name beast saifulah ok?

      0

      0
  44. alibebe says:

    org cakap, “apa yg dikeluarkan dari mulut tu menunjukkan pemikiran sesorang”.

    0

    0
  45. beliaBenciGambit says:

    macam budak2la lu gambit!

    0

    0
  46. Tina turner says:

    Cis ko gambit! Aku rasa macam bahagia je kalau dapat ludah ke muka ko skrang ni!!!

    0

    0
    • bujang says:

      Dahlah tina….org. bebal mmg. mcm tu x nk. dengar cakap/ nasihat org.

      ni mesti something wrong budak ni…autism ke dia ni…x kisah nasihat orang.
      Atau hiperaktif kut kerana ikut kata hati.
      conduct disorder kut……..ni ada masaalah mental.
      Dah tergolong dlm. mental x sihat….kita dok kutuk dan caci dia pun dah termasuk satu bakui…..

      Hah….penat dapat org. jenis ni….oklah kita doakan supaya dia sedar buat kali kedua ni…nnt. keluar statement dia minta maaf…x habis2….coming soon ulang lagi kesilapan.

      Kamu carilah karier lain selain jadi artis, x sesuai kut bidang ni ngan kamu..nama kamu tu hebat. sesuailah jadi wira mempertahankan spesis haiwan liar yg. akan pupus…eg. bewak komodo, boya julung2, rimau, ulaar, siamang serta ungka dsb.

      0

      0
  47. Abc says:

    Mungkin die perlu hadiri kelas anger management. Biarlah si luncai n labu labu nya.. Die tak berbudi bahasa? Bukan die sorg je camtu kat mesia ni.. Ramai lagi.

    Ape lah bezanya gambit dan pengomen2 kat atas yg samakan die ngan anjing/babi?

    0

    0
  48. zasyram says:

    novelis Karipap2 Cinta kawan aku….tapi disebabkan GAMBIT ni berlakon..aku dah takde mood nk tgk filem ni..

    0

    0
  49. izan says:

    kalau si gambit tu kata fans dia umpama anjing ngan babi…dia tak sedar ka dia tu sepertii babi hutan yg cari publisiti murahan

    0

    0
  50. rxz says:

    Wahai orang yang beriman Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka;dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain,(kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah sesetengah kamu menyatakan ke’aiban sesetengahnya yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik,)maka amatlah buruknya sebutan nama fasik(kepada seseorang) sesudah ia beriman,Dan(ingatlah) sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang yang
    (Surah al-Hujurat:11)

    0

    0
  51. normah hakimi says:

    aku rasa otak si gamshit ni dah putus nie..sbb tu gamshit tak dpt pikir dgn waras…mereng2 sikit..agaknya mkn rendang raya byk kot

    0

    0
  52. Jejari Kontot says:

    saya suka gambit.dah hensem pakai mercedes plak tu

    0

    0
    • normah hakimi says:

      hensem…mercedes…kalau gelarkan org dog n pig tu ..ko suka sgt la tu yer

      0

      0
      • wHiterOseS says:

        bak kata mak aku..biar bOdo tapi jgnla bOdo sEsangat..niE x tau dah nak ckap bodo thp apE..bior la xDe mEsedes pun…janji jGn jadi banganG..hahaha..kna tarik dEk tuhan..xdE apE pun yG nak diBanGga lagi…

        0

        0
      • Honey Bee says:

        handsome????? tolongla. muka cam belacan kena bakar ko kata handsome…

        dahla perangai cam babeng…

        0

        0
    • 1/2 tiang says:

      Ape he nye sangkut paut ngan keta dia pulak.

      kamu ni pun wat malu je…macen le x penah naik ketabb

      0

      0
  53. tom kurus says:

    ishhh2.. name belakang dah sedap saifullah.
    tp, tak mencerminkan langsung..
    lau org lain die anggap mcm tu tak boleh nak kate ape la.
    nasib la takde sanak sedare dkt list die, lau tak ape la jd.
    mengaku ke tak ye??
    oohh, kpd rase2 yg minat die nilaikan dgn normal akal..
    Kate2 anda mmg terbaik la.. hehe
    semoga anda memperoleh kemashuran, terkenal,
    offer yg byk, blh la anak2 zaman sekarang mencontohi anda. hehe
    i come with peace. assalamualaikum.

    0

    0
  54. samdolah says:

    itu ayat menganjing… xkan kamu xpaham ayat sindiran mcm tu. pastu nara tu dah2 ler jadi batu api. ayat kamu tu nnti bila esok2 mcm mana nak minta maaf. cari da xjumpa.

    aku mmg xsuka mamat gambit ni. tp dengan cara penulisan abg nara tu , maaf la agak bagus ke bangang nye tu

    0

    0
  55. Bapak kau says:

    To gambit: weh bro….ko nie mcm monyet la tetiba nak terkinja2…kalau ko tu dah tak de peminat xcept je la…lu ingat lu muka jambu dah cukup bagus ke..lu ingat lu artis dah cukup hebat ke..wa tgk lu berlakon pun tak de la hebat mana pun cam kayu gak…lu nak ckp org yg tgk lu belakon cam binatang apa hal…lu ingat semua yg tgk citer ko tu org kampung ke..org kampung pun rmai yg educated tau…lu kena sedar diri skit beb kena slalu pandang cermin…aku rasa ko selalu ponteng kelas tuk subjek pendidikan islam kot…rmai lg la artis lagi baik dr ko..ko tak payah nak psycho2 org cam nie..klu lu tak tahan jd artis lu kumpul modal lu meniaga lg baik la…nie klu lu nak meniaga diri lu cam nie…hahahaha mak nyah pun tak nak lu tau…

    0

    0
    • Shape MAzy says:

      Bodh sangat si gambit ni…ke dia ni memang hanjing dan babi yang minta simpati masyarakat…ko boleh blah lah gambit……

      0

      0
    • mulut capoi says:

      Masa 1fst. time kena kutuk dulu aku ada jugak dok bagi moral support melalui BN ni. Tapi buat lagi…..rasa x mau dah …kesian kat dia bila kena kutuk, x hargai perasaan peminat/ org. lain….

      x pernahlah jumpa artis sesombong begini….jadi srtia ni kena raih dan ambil hati org. barulah org. minat/sayang, macam ni…..abisssss laa….org. x akan pandang pun sebelah mata.

      Kalu berlakon …malanglah jika ada artis lain bergandingan dengan dia….alamat artis tu pun org. nyampah satu geng ngan dia….

      Susah macam ni nk. dapat kawan, org. akan jauhkan diri, malu jadi kengkawan dia…ishhhh ruginya…..

      Atau nanti ada pulak cerita sensasi, Gambit telah masuk kumpulan nasyid….kembali kepangkal jalan, terlibat berdakwah…cara itulah dapat tarik bagi org. suka dia balik….tak caya tengoklah nnt..

      0

      0
  56. Mamadee says:

    Haha. Kesian la mamat ni. Siap ada hati nak doakan ‘haiwan peliharaan’ dijinakkan, AMIN. Korang rasa doa dia ni berkat ke?

    0

    0
  57. aku budak baik says:

    aku mmg nympah ngan anjing babi sekor ni.. asik menyalak je kejenye..

    0

    0
  58. gadizs semasa says:

    name je cantik …… heh !

    0

    0
  59. Senah Dot Com says:

    X sior aku nk add c gambit nie,bt semak fb aku jek sok.

    0

    0
  60. seobies says:

    dah banyak kali dia ni wat statement rope ni…

    0

    0
  61. kecewa says:

    so nk tnggu apa lg jom2 kte xpyh tkn like kt page nie…. suma remova lke pada page die 2…biar die tau yg kte2 nie bukan binatang yg die ckp 2…biar die seekor je binatang dalam page nye… mmg bru ajar nye…dah la sblm nie bt video yantg berunsur 18sx..bodoh la…. xde akal nk fkir awk 2 artis nie ke yg org ckp nk bg tnjuk ajar kt org klu diri sndri pun sma je mcm binatang..suka2 hati…. hate u la….

    0

    0
  62. aku says:

    anjing dan b.–I pun tak sudi nak dsamakan dgn GAMBIT

    0

    0
  63. Apple says:

    Org macamni kena ajar byk…bukan sikit2..so all media in da planet…tolonggggggggggggg lah jgn sesekali wat coverage pasal dia ni lagi….tanpa peminat dia ni nobody dlm industri hiburan….

    0

    0
  64. ordinary says:

    Die bagi 2 statement kan..tp nape first statement x keluar..kene bace betul2..x pasal2 dpt dosa

    0

    0
  65. narabusuk says:

    die dah mntak maaf dah pn…apesal x update lg?

    bende2 teruk cpt je ko nak update

    0

    0
  66. aku bukan gambit says:

    Dia tu bukan pakai FB gak ke? Hahaha…Inilah salah seorang ‘manusia’ cakap tak pakai otak, ikut nafsu jadi lesu. Memang contoh terbaik!! Cayalah…!!!

    0

    0
  67. kulat says:

    sape la kita nak samakn sesama sendiri dgn binatang, sedangkan ALLAH SWT DN RASULULLAH SAW pun tk penh nk samakan sesama manusia dgn binatang2…kalo marah sekalipun, face to face la, ckp elok2, ko mention kt fb , kt blog nmpk sgt manusia pengecut, tk gentle langsung…

    0

    0
  68. larahussain says:

    perasan tol lah dia nie..agak2 filem dia belakon ada ke org nak tengok…perasan perasan

    0

    0
  69. braderro says:

    salam..bro2..n sis2..
    xusah laa korang fight2 gado kt sini..kutuk2 kat sini..die bkan heran pun..huhuhu..bek g raya..jom2

    0

    0
  70. Sharpe Mazy says:

    Sebab diatu hanjing tu pasal lah dia tak hairan.. hahahahaha

    0

    0
  71. GudGurl says:

    Kurang ajar btol la manusia yg bernama Gambit Saifullah ne.. da la rupa x sbrape, bakat x sbrape tp bnyk ckp pla.. if x glamour 2 x yah la nak wat post bodo2 mcm 2, lg la org x suka ngan ko…

    0

    0
  72. Soraya Adam says:

    Sarang tebuan jangan di jolok.

    0

    0
    • bujang says:

      Jika dijolok nahh….kita sengat dia….ambik bisanya…
      Dia ni org. utara kata…keras kepala, anak jebon,
      memang hawaq, ketegaq,

      X lama tu…lari pi luaq negeri/ gambit akan sambung belajar….nak naikkan taraf diri….emmm…macam tulah nak bersih nama….

      0

      0
  73. Hawauyu says:

    Ala.. dia tau, kang orang lupa la.. biasa la “MALAYSIAN kan mudah lupa”
    sama dengan mamat ni
    http://hawauyu.blogspot.com/2011/09/dulu-pengkhianat-sekarang-pelakon-apa.html
    dah tau sgt.. buat kontroversi, lepas tu orang lupa, bila lupa, buat lagi..

    0

    0
  74. 1/2 tiang says:

    Ape hal pulak ko ni….org. lain ada lebih dari itu pun x sombong…..kesian ko, awat kamu x ada keta ke…heheheeee….cam budak2..pulak.

    0

    0
  75. lolok says:

    rasanyalah , dia cuma marahklan kat org yang LIKE facebook dia tapi mengata dia, tuja, yang trufans dia tu, dia tak lah cakap dorang pelik2. artis tu ada hati, dia ada rasa marah jugak, tapi yalah caranya tak kena.

    0

    0
  76. iyekan aje says:

    aku pun tak fahamla apa masalah si gambit ni.

    0

    0
  77. Jennifer says:

    babi tu xda slh pun. knapa slalu sama kn manusia dgn babi. manusia kadang lbh teruk. pelik2.. dh xda benda lain nk disamakn dgn manusia. Tuhan dh cipta manusia lain dr yg lain pun msih nk smakn dgn binatang. pastu samakn dgn anjing. Kalo x kenal sesuatu or seseorang tu, jgn main kutuk or keji.. Kepada yg beragama islam, Tuhan x suruh pegang or mkn babi or anjing bikan suruh keji or kutuk. Kedua2 haiwan itu pun ciptaan Tuhan. Peace!

    0

    0
  78. uya says:

    Gambit cam bagus je ko kan nak kate org cam anjing n babi…pas ni tak de dah org nak fans ko…aku tgk ko mase fuhh last week, ko ingat ko cam besh sgt kan…pirah….jom kawan2..kite kasik boikot ni gambit…boleh blah!!!!

    0

    0
  79. ben says:

    Babi, bleh makan kalau dan takde makanan kat dunia ni lagi, agama pun menyatakan harus. Anjing bleh berjasa pada tuannya. sebab anjing ada kelebihan membantu manusia. tetapi gambit ni, layaknya disamakan sebagai NAJIS kepada kedua2 haiwan haram ni. Jadi kl dia boleh kata orang babi/anjing, org akan marah. GAMBIT = NAJIS, amacam ko marah ke tak?

    0

    0
  80. kak timah says:

    aku mmg xminat lansung ngan gambit ni dari dulu lg…aku xsuka tul tgk dia brlakon ngan scha dlm awan dania..org klu dh berapa fofular cam lar…

    0

    0
  81. simai1234 says:

    ko cite org cm anjing la babi la,, ko tu x anjing ke? wat video cam haram..nme ko tu dh baek dh,,, saifullah, pedang Allah,, tp perangai ko, mcm sial kn..agak2 la bro..lu cite kencang, lu smbang lebat, kang lu kne lempang xde sapo nk kasi ubat….

    0

    0
  82. jenazah reput says:

    nama GAMBIT ni mcm nama ANJING JIRAN AKU…MANA DATANG NTAH DIE NI…BODOH

    0

    0
  83. sesaja says:

    aku mmg tak suke tgk dia ni berlakon..lembik je..sggh sotong..tak jantan lgsg..tp bila tweet.@ fb…mulut bleh tahan mcm puaka gak

    0

    0
  84. artis ke says:

    eleh..dah la muk atk ensem ..rambut serabai..ko ni mmg tk de talent ..harapkan direct video mcm tu ..blah la ko…. setuju ngan sesaja …mulut gambit mcm hapa… ehh. gambit jual goreng pisang je la .

    0

    0