Written by serenity | March 21st, 2012

Elfira Loy ialah antara selebriti remaja yang mendapat keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) hari ini. Semestinya dia berdebar menantikan keputusan SPMnya, namun dia masih nampak ceria dan comel dalam debaran tersebut. Maklumlah, SPM, walau bukan penentu kejayaan hidup, masih mampu menentukan arah dan mencorakkan hidup kita selepas ini .
Bagaimanapun, Elfira telah menulis di Twitter yang cukup sekadar perasaan berdebar telah berlalu.
Mungkin dia belum bersedia berkongsi keputusan SPM dengan orang ramai. Apa pun kami mengucapkan selamat maju jaya pada Elfira walau apa jua bidang yang akan dia ceburi selepas ini. Lagi 2 gambar dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Program Merakyatkan Seni Budaya:Prihatin 1Malaysia, 26hb Mac 2012 (Isnin) dari jam 4.00 petang di Padang Sukan Politeknik Kota Bharu, Kok Lanas. Semua dijemput hadir!”Semarakkan Seni Budaya”

139 responses to (GAMBAR)Wajah-Wajah Elfira Loy Dalam Saat Menanti Keputusan SPM, Belum Sedia Kongsi Keputusan?

  1. nasirz says:

    nk adibah komen blh tk? hahaha….adibah g vietnam laaa sgt kn…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 37 Thumb down 11
  2. haha says:

    pape jela elfira oiii..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 3
    • UstazahTerlampau Insaf setelah brmimpi dipanggang ala2 chicken roasted says:

      X str8 A pun xpe. Yg penting bijak cr alternatif nk bjaya. Tgk mcm DCT, spm pun suam2 kuku tp bejaya jga dia. Kalah org2 yg str8 A. Yg brpuluh2 A pun belum tentu boleh bjaya..bila dah smbung blajar oversea ade plak yg jadi hooker la..hidup x mcm melayu la..nway ini smua keje Tuhan. Peace yo!

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 61 Thumb down 4
      • Anonymous says:

        nampak sgt ko fail spm. btw bape ramai siti yang ade kat dunia yg ko nak jadikan die contoh sgt tu? fail spm, pastu nak ubah nasib keluarga, pegi audition reality tv?? pls laaaa.. dpd ko kutuk si amalina tu hooker, baik ko semayang! dah la biol, bodoh pule!

        Hot debate. What do you think? Thumb up 40 Thumb down 39
      • codot comel says:

        berjaya di dunia belum tentu berjaya di akhirat…..byk lagi cth yang ada sbgai cth ustaz izhar idrus…

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 0
      • ustazah terlampau insaf ni berjaya dalam cuci pinggan dan main facebook time laki dia pegi keje. kira ok la , pandai cari alternatif utk berjaya.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • aku pun x stuju kalu jadikn ct kita sbgai contoh.ak ingt lagi pa cikgu sek ak ckp time ak sek dlu.dia kata brapa ramai yg boleh jadi mcm ct??silap2 yg berjaya dlm dunia nyanyi mcm ct tu cuma 1 dlm sejuta ja.so pda ak,belajar tu lebih pnting.x yah la nk samakn dgn ct ka..atau org2 yg x brapa tinggi belajar.sbb zaman skrg bkan mcm zaman dlu.zaman dlu cukup2 makan pun leh cari keja,leh smbung belajar.zaman skrg,persaingan tinggi beb.tpi kalu dia dh ada bakat,teruskn dgn bakat dia tu.wat la pa korang nak,asalkan keja tu halal,dan yg pnting,teruskn mencari ilmu selagi mampu.melayu boleh~peace.

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  3. wow says:

    kening dia mmg camni ek…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 9
    • momonja says:

      to elfira : please….. ape pon terjadi JANGAN cukur u punya kening sobab eh koning ekau mmg tercantik………

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 33 Thumb down 0
  4. filla says:

    klu keputusan kite bagus mesti xsbar nak bgtaw semua..klu sebaliknye fham2 sendri lah wei..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 19 Thumb down 10
  5. saje je says:

    To elfira, All the best in ur future undertaking..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 0
  6. sara says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 40
  7. yaya_yumi says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 19
  8. budak btho says:

    kompom la bukan straight A’s kalau tk sure dh kecoh dlm twitter..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 30 Thumb down 4
    • Sedeynyerrr Haku Nengok says:

      Konpom betul apa yang engkau katakan…….

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 1
    • zara says:

      tak dpt straight A’s tak bermaksud musnah masa depan yer dik.. A B C tu hanya pd kertas. rmai yg cemerlang SPM bila dh masuk u tak kemana juga. ada yg dpt cukup2 mkn tp berjaya mencipta kejayaan dgn cara yg tersendiri.
      think out of the box, please.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 136 Thumb down 4
      • what the? says:

        eh zara aku nak like kau berjuta kali boleh?

        betullah zara, aku tak suka nengok budak pepandai sangat ni, tak gheti buat keja na .. budak cukup-cukup makan ni, kerja mantap ko tau?

        hai .. 8 A ka, 10 A ka, kalo tak gheti buat keja .. bako jela sijil tu .. tak gitu?

        :P

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 58 Thumb down 8
      • sarah_nina says:

        aku setuju dengan zara.. banyak aje aku tengok budak2 yg power masa spm.. kecundang time belajar.. ade yg biasa2 time spm.. tapi masa kat U si CGPA power.

        dan ada yg paling teruk nya.. masa belajar power.. time keje ampeh.. basic acctg pun tak tahu.. tak tahu dulu belajar macam mana.. tiru ke.hahaha.. kesimpulannya.. pada student2 kalau result teruk jangan lah terlalu kecewa..banyak cara utk berjaya pada masa depan..:)

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 62 Thumb down 2
      • chi says:

        tul aku setuju coz aku salah sorg daripadanya.
        masa spm result aku bagus.
        skrg, life biasa2 je.
        mber aku y dapat result teruk dari aku dulu skrg lbh berjaya dari aku.
        Life is unpredictable…

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 48 Thumb down 1
      • maggie telor says:

        btol2.. dlu ak SPM ak dpt 3a jer.. nangis cm nk rak..
        msuk form 6 pown owg pndg sblh mate.. ye ar x dpt msuk matrix or wat diplomat..
        tp skrunk ak da msuk u, membe2 ak pown still ade yg amek diploma..
        moralnye.. result bgus kt skul x mnjamin mse depan kte..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 0
      • sarah_nina says:

        ek eleh korang ni.. suka2 cakap statement orang bodoh.. hello.. kita share berdasarkan pengalaman ok.. point aku ialah.. pada student2 yg dapat result teruk. atau tidak mencapai target. jangan putus asa..usaha lagi..ade banyak cara utk kita berjaya.
        dan pada budak yg dapat result cemerlang.. jangan riak dan takbur.. berusaha lagi.. sebab masa depan anda masih panjang.. macam2 boleh berlaku kalau tersilap langkah..

        tulis ringkas2 pun tak paham.. nak kena tulis macam karangan kot.. baru korang boleh paham. dan lagi satu orang yg bijak tidak akan tulis bahasa sekesat2 mcm tu..jadi pikir2 kan lah..ya…

        Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 3
      • sarah_nina says:

        sorry.. aku reply komen yg bawah aku…bukan yg atas aku ya… harap maklum… sbelum korang salah faham lagi..

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
    • budak btho says:

      pada yg kata tak dpt A pun takper dan a,b,c tu hy pd kertas je…baikla ko cek balik statement bodoh ko tu… ko tau apa bezanya budak2 yg dpt A dgn yg bukan… cuba ty persediaan dorg nk menghadapi peperiksaan, usaha dorg dan sebgnya..betapa susahnya pergorbanan dorg sebg seorg pelajar …itu blom masuk pergorbanan mak bapak dorg lg dr segi wang ringgit dan masa…. cuba tgk dr segi perbezaan kelas je la …sikap dan watak budak2 kelas depan dan budak2 kelas blkg… kalau A tak penting takdela org2 yg pegang jawatan penting tu sambg belajar sampai ke menara gading…adala pulak PM kita ke takat budak SPM 1A je tak gitu….dan gabenor bank negara pulak takat budak lepasan SPM je … dr komen ko tu nmpk sgt education level ko tahap2 sendu tu psl bole kuar statement begitu… LOL …apa2pun aku nk ckp gagal tak mesti hidup ni berakhir … byk peluang lg utk berjaya

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 43 Thumb down 33
      • hancussume says:

        jangan smpai pndang rendah dgn org lain..nti jdi riak ujub dan takbur…

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 2
      • Anonymous says:

        aku setuju ngan ko, klu setakat nak jadi kerani biase, boleh la xde a langsung. plsss laaaaa.. klu ko x belajar tggi, spm fail, masuk u, cgpa hampeh, jgn la ko galakkan bdk2 lain ikut mcm ko! cuba klu anak ko nnt x pandai, ko bangga ke??

        Hot debate. What do you think? Thumb up 16 Thumb down 12
      • Anonymous says:

        hancussume sah2 buduh, spm hampeh, keje cuci longkang, sbb tu la suka komen buduh2! pegi letak inai bnyk2 kat kepala kau kasik pandai, inai kan BANYAK KHASIAT utk bg brain function ko ok sket! bak kata ko kan inai banyakkkk khasiat!! muahahaha.. dah2 la rempit celop..pegi belajar lagi baik dpd jd sampah masyarakat!

        Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 12
      • anonymous says:

        anonymous, mulut ko bau longkang lah..nah…bubblegum, aku beli guna gaji aku cuci longkang kau tuh…hehe..syukur la Tuhan nak bg rezeki kan..bleh jga aku mkn n minum scara halal.x bau longkang. thanks ya psl bg aku punca rezeki…hehehe.. ;) FYI, jentik2 pn x kan tgl lg dlm longkang kau psl aku…nti kena denggi mampos pla.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 0
      • abg misai ex-kadet remaja sekolah says:

        takut abg misai baca pendapat2 org2 melayu kat sini… patutla org2 melayu jauh ketinggalan dan yg pegang ekonomi Malaysia ni bangsa cina… jgn la ambil mudah sgt esp dr segi education….Islam sendiri sangat mementingkan ilmu…. kalau mcm ni la pendapat2 org2 melayu patutla tan sri al-bukhary sorg je duk dlm forbes list org2 terkaya kat Malaysia…. yg tinggal org2 melayu pegang jawatan2 bawahan je jd org2 suruhan…tinggalkn la pendapat2 dan pemikiran2 mcm tu… takut jd bahan gelak saja

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 38 Thumb down 2
      • Anonymous says:

        betul abg misai, sy setuju dgn anda..

        eh hancussume? dh pakai inai dh kat kepala? apsal biol lagi?? muahaha.. rempit loser!!!

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 5
      • @_@ says:

        budak yg x dpt brape bagus dlm spm xsemesti nyer dah xde mase depan. aku bukan nk riak cume nk citer pengalaman aku. aku dlu spm sikit je A yg laen kredit. member2 aku sume straight A so aku msok poli je aku amik civil..kwn2 aku plak sume pakat g matrik n asasi. tp aku mls nk fikir dah yg lepas bia lepas fokes yg mendtg je so aku blaja n alhamdulillah sekarg aku tgh buat master U kat johor :) conclusion : spm bukan penghujung tp permulaan…berusaha la :) insyaallah ;)

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 0
      • Lols says:

        Dek budak btho,

        PM najib kiter tu, bachelor degree kat Nottingham pun tak abis tau tak. Huhuhu… Usaha dapatkn result yg trbaik, tp kalau tak mencapai target pon takpa, itu bukan penghujung dunia.. Byk cara lagi utk kita berjaya d masa depan. Yg penting, usaha!

        Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
  9. hmmmm says:

    spe pnh tgk melodi…dier nyer jwpn bler ditnye nak smbg blaja mcm xder arah jer bunyi…blom pk ktenyer….lol…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 23 Thumb down 0
    • Fiza says:

      Per susah der..jadi artis,x yah cerdik sgt..pasang bodi,muka siap,nanti silap2 dato minang ke,VIP ke,tan sri ke..ha..x yah susah2.contoh dah banyak dpn mate..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 28 Thumb down 4
    • Fiza says:

      Per susah,jadi artis,pasang bodi,pasang muka lawa2,kang berderet le masuk minang..x yah nak blajar tinggi sgt..perabih duit ngan masa je.fokus jadi artis glamer.makin glamer makin tinggi peluag kawin laki kaya.kang nanti ada le dato ke,VIP ke,tan sri ke,Datuk paduka ke minang…ha..contoh pun bnyk dpn mata..

      Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 1
    • nida says:

      tengok2. paling tak boleh blah bile die kate “saye memang orang takde matlamat. jangan jadi macam saye..” sambil senyum2 gelak. hoho

      Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
  10. kunyit hidup says:

    But she’s so sweet, pakai baju kurung gi amik result tuhhhh…ayu je nok!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 30 Thumb down 1
  11. cuak says:

    hak indivdu nk g tau ke tak,tapi lumrahhh alam kalau terbaik mesti akan diwar2kan….smoga bejaya

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
  12. lia says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 12
  13. feez says:

    Nara ni dok usha org je..kau dpt berapa masa spm?

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 3
    • tot says:

      nara da mmg tentu pandai…kan die dulu g blajar kat korea…hhahahha

      #aku dulu A pon tak de.5 kredik n 5 tak kredik.tp sekarang aku tgh buat PhD..nikmati hidup ini dengan seadanya….wiiihahhhh!

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 72 Thumb down 2
    • Mini Cooper says:

      17A1

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
    • Anonymous says:

      nara keje ngan bat aspac ok! mesti la result gempak.. tak payah pandang org sebelah mata sgt!

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
  14. peot says:

    ape susah…ada a ke takde a ke..kalau ada byk duit n ada org dalam mmg dpt la masok mana2 u….lagi2 artis byk duit nak sambong kat oversea pun xder hal punya …hahaha

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  15. amirnawawi says:

    haha3.. Dapat berapa A pom tak kesah la sebab banyak tawaran berlakon

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  16. mama keisha says:

    xkisah la dpt a ke x..ne bru prmulaan..nant ada rezki smbung blajo,blajo leklok..biar jd kbanggaan fmly..bktikan pada org yg u bole bjaye.. :D

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  17. chentalove says:

    tak dapat A smua mtapljran pn tak pe..
    yg pntng lulus smua subjek…
    nanti dah ada duit sndri,bla2 pun dapat msuk kolej kn…
    p harap2 elfira dapat smua A la..

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  18. Triple_j says:

    makin respect i kat elfira loy ni. dahla dapat straight A’s tapi taknak riak psl tu taknak share resultnya yg sangat2 cemerlang wpun dia busy dgn career. memang artis2 yg pandai camni la yg industri msia mahukan, mcm sudirman!

    Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 12
  19. Aku x fail ok says:

    Mmm ko ne meroyan ker. Yg aku ckp hooker 2 c sufiya budak genius 2..aku tau la dia x ambik spm sb bijak sgt….ko yg ckp amalina. Bukan i ok…sedangkn ade plajar ipta kat m’sia ne melacur untk tmpung pngajian inikn pula kat oversea.. Aku x tuduh tp bkti kat m’sia dah ada..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 2
    • Anonymous says:

      haa dah la buduh, dh tu yg ko ckp amik spm tu kenapa? sejak bila dia amik spm, so dah ko kata spm bnyk a, pegi oversea jd hooker bkn ko nak kata amalina? sejak bila plak sufiah tu duk malaysia?? sah2 mmg dia asal duk oversea! bungok!

      kau xpenah masuk uni, jgn duk fitnah org lain jd hooker nak tampung pelajaran, ntah2 kau yg hooker!

      Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 12
  20. Aku x fail ok says:

    Mmm ko ne meroyan ker. Yg aku ckp hooker 2 c sufiya budak genius 2 (tp dia dah insaf skr)..aku tau la dia x ambik spm sb bijak sgt….ko yg ckp amalina. Bukan i ok…sedangkn ade plajar ipta kat m’sia ne melacur untk tmpung pngajian inikn pula kat oversea.. Aku x tuduh tp bkti kat m’sia dah ada..

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  21. Anonymous says:

    Bijak sangat buat andaian

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 3
  22. kakak neelofa says:

    all the best lah elfira ya…..pasni bole continue study dlm field yg elfira minat…:-)!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  23. Bunga bunga says:

    Past is past, tetapkan niat untuk masa depan yg cemerlang,terbilang,gemilang!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  24. ntah ape2 jer says:

    bagi aku..A tu penting. Giler haper korang A tak penting..dulu time korang skolah xkan x kisah dpt B,C,D,E,F..? macam aku sebagai parents mmg nak yg cemerlang…tetapi kalo dh nmpak usahanya, tawakalnyer tp rezeki dan kemampuannyer hanya boleh di tahap sederhana…tetaplah bersyukur. Korang yg rasa terlalu OKAY…TAKPER xde A sbb bukan ukuran utk capai masa depan yg bagus…kalo korang berduit, asal dr golongan yg mewah…boleh laa. Kolej berbayar berlambak…x lulus spm pun boleh masuk asalkan bayar. Habis kalo yg kurang senang sikit tu mcmana?? so nnt mula laa menempel kat mana2 audition…haishhhh~

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 1
    • ohni says:

      Aku salah sorang golongan TAKPE TAK CUKUP A. Usaha dah ada, doa Alahamdulillah cukup. Tapi mungkin bukan rezeki. So sepanjang ujian, exam kecik2 aku tak kisah sebab aku bukan jenis kuat study. Aku tak kisah orang nak perli-perli aku sebab aku mmg malas. Tapi tgk sekarang, aku tak nampak orang yang perli-perli aku tu kat mana-mana IPTA. ramainya kat IPTS,mungkin sebab dah pandai kan, mana standard masuk IPTA. Tak bebas katanya.

      So, aku just nak bagitau, kau tak boleh nak judge orang macam tu je. Ilmu tu bukan just nak dapatkan A. Ilmu tu untuk difahamkan, diamalkan. Kalau banyak A pun riak, baik kita bersederhana.Rezeki Allah kat mana2, syukur je la.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 4
      • Taxi says:

        Bukan riak. Tp A tu sbg bonus esp utk org yg kurang
        Kemampuan nk masuk ipt. Dgn A tu la nk apply
        Biasiswa bgai. Tp bila dah dpt masuk ipt tu jgn pula
        Leka. A bkn pengukur masa depan tp A penting.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 23 Thumb down 0
      • ohni says:

        betul. Tapi tak boleh la nak judge orang berdasarkan result dia kan en taxi.

        Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
  25. crabzz says:

    ape2 pon…blajar kerana Allah..n penuhkan ilmu didada…bru org respect…kalo bagi opinion pon bole beza dgn org kurg berilmu..insyAllah… :)

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  26. nyah 7A says:

    sentiasa bersyukur dgn nikmat tuhan dan erat silaturrahim sesama insan
    semoga hidup diberkati

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  27. ohni says:

    Tak apa, dia tak sambung belajar pun dia still buat duit. Kalau sambung pun buat apa dia nak heboh sebab dia pun orang biasa je.

    Result ni just result, tak boleh nak assume byk A tu dia rajin belajar. Mungkin dia ada ‘GIFT’ dari Allah. Tak semestinya yang tak ada A tu tak bagus. Kesedaran ni lambat datang.

    Bos aku ni SPM pun takda. Hidup remaja dia merantau, jadi kuli. Sekarang business maju, ada pangkat Datuk lagi. Yang kaya boleh miskin yang miskin boleh kaya. Semua datang dari Dia. So, jangan nak sedap2 anggap orang tu tak pandai sebab malas.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 3
  28. Vivau says:

    Sapa kata A tak penting? Membe-membe sekolah aku dulu yang straight A’s, further study scholarship, skarang semua keje power-power bawah company yang power-power sama ada dalam Malaysia atau bukan. Tapi As bukanlah segalanya.Masa depan ni bergantung pada nasib dan rezeki. Duduk di atas kadang-kadang terjatuh jugak. Yang duduk di bawah pun bila berusaha gigih lepas tu insyaallah berjaya. Itu mungkin ujian dan dugaan masing-masing. Janganlah pesimis dan negatif sangat. Yang penting ko SPM ke, ko Degree ke, PHD ke, keje biase-biase ke, buat semua bersungguh-sungguh dengan ikhlas, positif dalam hidup insyaallah hidup kite akan lebih bermakna. Hehe.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 24 Thumb down 1
  29. Dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

    dia ni memang jambu cute lagi………tapiiiiiiiiii minah jambu seram lah tengok kening dia ……lov uuuuuuu loyyyyyyyyy…..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
  30. mega says:

    Membe2 ko je ke? Ngko? Berjaye ke tdk??

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  31. Naziman says:

    hidup mesti rilek maa…hahaha..steady la elfira…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  32. jijah says:

    dia dapat 8a’s :)

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  33. stella says:

    apa2 pun kputusan adik , tahniah d ucapkan . . Cantik pic selca . .

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  34. apakah? says:

    Apa2 pun your result, tahniah ler ye. Tapi please sambung belajar, jgn harapkan duit lakonan semata2. Education boleh wat orang respect dekat kita, even if we don’t have much. Selain dr education, gali lg skill2 yg ada. All d best Elfira :-)

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  35. cici says:

    Kalau xdapat bnyk A x bermakna akan berada di tahap yang sama untuk next level la . I just get less than 5 A for my SPM result 4 years ago and now alhamdullilah I can maintain my cgpa 3 and above . Janji kena berusaha , berdoa , solat , dapat keredhaan daripada parents and etc . Kalau Elfira dapat sikit A pn xpe sebab dia dah ada karier and income . She can use the money to further her study in private institution :)

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  36. kemakemo says:

    sy dapat 2a jer spm~ sedih,,sy target 8a :( kecewaaaaa~

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2
  37. neelofa dapat 10A masuk u swasta gak.. tak kisah lah kita pilih sendiri nak masuk mana.

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  38. Tina turner says:

    Dapat byk A sgt penting ye adik2.. Tp jgn la kite memandang rendah pada org yg kurang cemerlang dalam pelajaran. Rezeki masa depan masing2 ikut usaha masing2.. Pandai dalam pelajaran adalah salah satu skill dalam kehidupan. Carilah skill yang kena dengan diri anda untuk mengubah masa depan yang lebih baik. Aku ada sepupu x pandai dalam pelajaran. Spm kantoi keje mekanik. Lepas 20 tahun da jadi tokey ada bengkel sendri n restoran alhamdulliah hidup mewah. Di sini ditegaskan kalau xde pelajaran tu insyallah bley hidup mewah sebab semua org nk hidup senang btol x? Tp tu la tanpa pelajaran yg bagus lambat sikit la nk rase hidup mewah.. Tp dengan syarat kena kuat usaha dan tawakal pada Allah. Insyaallah..

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  39. Aldy Shah says:

    Saya tak baca komen yg kat atas tu, apa yg sy nak komen adalah apa yg saya rasa saya patut komen shj. Pelakon nih dh banyak kali sy tgok kuar tv and mmg ada bakat, hopefully cemerlang dalam pelajaran supaya org tidak memandang artis Malaysia kurang pandai dalam pelajaran.Kbai…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  40. Cik Nad says:

    Tak kisah la dik Elfira ooiit..
    Dapat berapa banyak A ke sikit A ke..
    SPM dah berlalu.
    Yang penting sekarang ni, apa pun tindakan kita hari ini akan menentukan hari esok. Dan.. Rezeki.. ada di mana-mana, datang tanpa diduga, tepat pada masa, yg penting, usaha & tawakkal.

    Kalau dah berjaya. Jangan riak.
    Kalau tak berjaya. Jangan putus asa.

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  41. whitelily says:

    SPM yg bagus hanya la tiket utk melanjutkan pelajaran ke mana2 universiti yg tip top. Tapi bagi yang ada duit..bole je melabur kat private uni. Dan tak semestinya bila dapat good result in SPM bole dapat pegang diploma, degree, master n phd. 10 years back, spm aku mmg la hancur, BM bole plak tak kredit. memang la tak bole masuk uni sebab tu subjek wajib. nak tak nak terpaksa la gagahkan diri amik sijil dulu, baru diploma then degree. bukan nak berbangga tapi aku rasa aku dah selesa dengan kerja sekarang (Market Analyst) sebab dapat travel countries lain dalam asia pacific region. Yang penting, kena la determined diri sendiri and mana hala tuju korang nak pergi in future.

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 2
  42. hehehe says:

    pd aku lar kalo org mcm kita yg tak menceburi bidang hiburan nie mmg pentingkan akademik…tp cb tgk penyanyi tersohor m’sia ct nurhaliza tu result spm dia tak bgs sgt pun…tp sbb dia mmg nak fokus dlm bidang nyanyian tgk skrg nie dia di sanjung2 dipuja2 slps 15 thn dia bergelar jutawan…sebenarnya terpulang kpd kita yg menilai kalo seseorg tu menitik beratkan ilmu mmg harus la ada banyak A tp kalo nak duk berlakon n menyanyi tak perlu lar nak a banyak tak de pun tak pe kot cm kn lbh fokus n usaha dlm bidang yg kita ceburi…tp pd aku lar aku lbh mengutamakan pendidikan…zmn aku dl kalo tak dpt pangkat 1 bt malu kuarga n diri sendiri lar…dah semua sepupu sepapat pegi study universiti dlm or luar negeara kita sorg jer yg tak kemana2…malu wei…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
  43. ninot ninot says:

    aku ingat kawan aku buat lawak… anak dia dapat B je sebab A dah habih orang borong .. he he he .. kot budak ni pun lambat kot..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  44. saya says:

    Erm,SPM 12 thn dulu pun 5 A je dapat.kat U pun tak pandai pun..tapi alhamdulillah dpaat keje gaji pun OK jugak kan..rezki ada di mana2..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  45. Erfa says:

    Tak banyak A tak pe, janji banyak duit. Kan, Elfira kan?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  46. zahra says:

    org2 yg komen dlm ni plak meroyan sal si elfira..elfira rilex je..
    tp rasa dia dapat banyak A kot..sbb melalui twitter dia pun Sejarah dia leh score A..
    and tengah tggu tawaran ..katanya…
    wait n see…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  47. aide says:

    ape la nak kisah pasal result SPM si elfira? korang punya result best sgt ke? si nara saje je la post entry pasal elfira, dah musim result spm semalam kan. pandai2 je teka xlulus la, cukup2 makan la..usaha dia, dia dapat la byk mana Tuhan kasi. korang doakan je la yg terbaik utk dia.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  48. mukakodiat says:

    kawan2 dier ln amacm ah, si erin malik, nellydia tu. ok ke spm?

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  49. nona says:

    hahaha..malam b4 spm result, kecoh dlm twitter, si elfira nih pelajar contoh spm thn ni la,ni la..itu la…tup2, lps pgumuman..snyap sunyi je si elfira nih..ape kes?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  50. saje nak try says:

    Aku rase result dia ok kot…best r budak2 skrg..ade lak gred A minus..klo zaman aku ade..mesti byk A aku dapat..klo org tanye..byk ckit A nk sebut..hehe..yg penting mase masuk u nanti..rajin2 bljr n otak kita pun lain ckit.dh matang n bila pikir2 balik…klo amik lik spm..mesti leh score..huhu..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  51. lalalulu says:

    korang yg kmen ni, dh berjaya smua ke?? :)

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  52. meeradriana says:

    kompom x cantik result dia tu yg xnak tunjuk..
    nak jadi artis kena ada otak sayang..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
  53. lolo says:

    MATH = A
    BM, PI = A-
    ICT ,SJ = B+
    BI, +MATH = C+
    FIZ = C
    KIM= D …. <<<camne ngan result aq ni… rasa2 lyk x masuk U.. honestly je.. supaya aq boleh bersedia fizikal dan mental…
    *degr kata si elfira ni dpt 8A… jelz aq

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • ija says:

      bole…lebih kurang ngn saye dulu…12 tahun lepas…ehehe…. IPTA tak dapat…poli dapat…. blajar mana pun sama jer….
      ilmu blajar tak sama ngn kerje nnti….boleh katakan 20-30% saje guna ilmu kt U…. balance tu dengan usaha sendiri …melalui pengalaman….

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
      • lolo says:

        berapa akak dpt???sy nk tau je..
        terima kasih ye kak bg kata2 semangt…
        sy mmg rasa down skrg ni..
        x tau sy akn kemana lepas ni…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • angah says:

      bole2…
      lbih kurg cm result mber angah jer tp pndai2 lah pilih kos..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  54. kakiku sakit says:

    tahniah dik elfira.. your result was really great… kesian akak tgk org-org yg syak wasangka dan mengutuk tak bertempat nie..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  55. This&That says:

    i like to be around not-so-pretty people, thus makes me look extra gorgeous…lol

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  56. NINI says:

    Kalau dah mencuba tapi tak boleh dpt keputusan yg bagus juga jgn kecewa.
    Yg penting usaha & terus berusaha supaya tidak menjadi pengkianat negara & rakyat yang tidak berguna.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  57. insan biase says:

    heheh sy tahu result nye full result lg…tp ape pun she still good person ok… ala artis lain tu pun x pandai gak dlm SPM x kecoh pun…hihihi

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  58. Reena says:

    Zaman aku zaman Grade 1, 2, 3..A, C3-C6, P7, P8, F9 (err..bukan button keyboard ok)..alhamdulillah walaupun aku bukan budak straight A’s..stakat Grade 1 belas2 jer tp stil leh survive..tinggal lagi tak larat nk wat PHD jer pasal bidang keje aku lebih mementingkan creative award..nonetheless the pay is still good & byk lubang leh wat duit..yg penting halal. Janji merasa dpt ANC award. SPM ni bg aku Sijil Penentu Matlamat.. wlaupun gagal tp kalau kita ada matlamat hidup & rajin berusaha, Insya Allah leh berjaya. Aku prefer street smart pasal yg book smart ni slalu kena main ngan street smart. Nonetheless, kena gak ada valid paper qualification..kalo tak cemana org nak hire kan..lainlah kalo kampeni mak bapak sendiri.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  59. zarra says:

    abang admin, please copypaste tweet si elfira latest today’dpt full scholarship’ utk sambung study….gempak xgempak..xpyh kecoh..
    org dlm ni je meroyan…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  60. anonymiss says:

    Orang cina pgang ekonomi malaysia sbb mereka tu smua ahli perniagaan,ada bisnes besar,tak kira la titik peluh sendiri atau warisan,sbb mreka tekun dlm perniagaan,berani terima risiko.Bukan sbb dapat spm straight A.Mereka banyak link dengan supplier besar di China.Kalau nk tahu,cina kt malaysia je pndai2.Bpk aq yg ulang alik kat China cakap cina sana bodoh tau,dlm bahasa dia ‘blok’on’,kawan2 dia yg duduk sana,skrg dh kaya raya pun ckp cina sana bodoh,bongok tapi dorang ada bisnes besar sebab diaorang pandai/rajin/berani menciplak.Cina malaysia blok’on jgk,tapi org cina yg xde bisnes,yg mkn gaji tu bantai anak suruh blajar sbb mereka xde warisan utk diberi kt anak2.Tapi keje makan gaji kau tu cuba kira2 balik pendapatan kau,berapa puluh tahun baru kau dapat juta?Kalau mereka semua keje makan gaji sama jelah macam orang melayu.Sampai bila pun tak kaya,xde nama,sistem kat office yang bodoh lagi,balik keje merungut hari2.Melayu kaya yg duduk malaysia ni menteri2 je.Nak jadi menteri bukan senang.Kita manusia ada jalan sendiri,takdir sendiri.X pyh lah nk berebut2 sgt bnda yg bukan hak kita.Elfira ni pelakon,teruskan jelah berlakon kalau itu pilihan dia,takyah la tamak sangat,dahlah cantik,berlakon nak,popular nak,jadi ‘amalina’ nak.Tak istimewa la amalina tu,dahlah tak lawa ;p

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  61. Aira says:

    She’s gorgeous!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0