Written by AbangNara | February 21st, 2011

tiz zaqyah

Sememangnya Tiz Zaqyah daripada zaman sekolah dulu-dulu lagi dah terserlah kecomelannya. Cute mute sangat Tiz dalam gambar-gambar berbaju sekolah. Muka Tiz dulu dan sekarang lebih kurang je. Tak ada yang berubah sangat. Tetap nampak muda can cute-mute. Kagum Abang Nara dibuatnya.

Lagi gambar Tiz Zaqyah zaman sekolah dulu dengan membaca entri ini sepenuhnya. Kredit gambar kepada JiwaKacau.

tiz zaqyah

tiz zaqyah

tiz zaqyah

tiz zaqyah

tiz zaqyah

tiz zaqyah

tiz zaqyah

185 responses to (GAMBAR)Tiz Zaqyah Zaman Sekolah Dulu, Tetap Terserlah Kecomelannya

  1. singa tido says:

    lawa lawa lawa lawa lawa

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 54 Thumb down 18
    • TREX says:

      LAWA..PERANGAI LAWA TAK?

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 58 Thumb down 26
    • anies hisham says:

      dr mn BN rembat pic2 ni?

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 28 Thumb down 1
      • Lipstick Hijau says:

        budak sekolah menegah kat semnjung ne x wajib ker pakai tudung?

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 27 Thumb down 4
        • Setsuna.F.Seiei says:

          kat KL derr semua boleh.. rakam video lucah pon ‘boleh’

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 32 Thumb down 3
        • che'nin says:

          nak pakai baju, keronsang mesti di pin kt tengah2 ke…nk tayang bulu dada? ~ sorry ..pinjam statement cegu disiplin skolah aku dulu2..uwaaaaaa

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 3
        • guru displin says:

          bezakan kat swk..mampos kena hembat lau tak pakai tudung..

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 26 Thumb down 4
        • Lipstick Hijau says:

          if kat sbh n swak….student form 4 and 5 wajib pakai tudung…..baru lipstick tau undang2 kat smnjg…huhu

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 1
        • gilo says:

          haha…melayu boleh!!!eeeeeee

          Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2
        • zaia says:

          biasenye,sekolah brasrama yg wajibkn student muslim pki tudung..

          Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 6
        • marazwa says:

          Kalau kat selangor, kebanyakan sekolah wajibkan murid perempuan pakai tudung. Kalau kat KL, ada yang wajib and ada yang tak wajib.

          Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
        • regina says:

          kebanyakan sekolah kt KL memang x wajib bertudung, bkan stakat students, cikgu pown ader yg x bertudung. But even free hair pown, ader syarat2nya. Contohnya,rambut mesti diikat kemas, x boleh biarkan panjang mengurai. Pengikat rambut/reben plak kena guna warna yg gelap2 cam hitam dan biru pekat je.x boleh warna terang2.

          Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 3
        • minah jambu 24jam mengadap computer says:

          Hidden due to low comment rating. Click here to see.

          Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 13
        • regina says:

          kepada minah jambu mengadap komputer 24 jam. aku ckp ini peraturan di sekolah2 KL.aku x ckap pown sume sekolah di malaysia bongok!! aku tawla sbbnya aku pown sekolah kt KL. sampai sekarang pown peraturan dia camtu mangkok! ko yg x taw pape! bo bin doh!!!

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 1
        • zaia says:

          zmn tiz zaqyah ni bnyk gak sekolah yg tk wajibkn pki tudung.
          sekolah aku dulu pn tk wajib pki tudung,yg pki pinafore pn ade.wlupn tk wajib dn tk didenda tp student muslim yg tk pki tudung selalu gak cikgu2 muslim nasihatkn,kdg2 kt ceramah ustaz tegur men sindir2 gitu.hehehe.

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 1
        • minah jambu 24jam mengadap laptop says:

          cmne student nk pkai tudg sdgkn undang2 pn xmlrang student free hair jer g skolah.igt g dlu kes dato noh omar (lau xsilap), dk bahas isu plajr pkai tudg kt skolah.die marah kt cg yg marah anak die coz free hair g skolah…..so mknanye die sokg la klu g skolah free hair…..biase jer der….

          Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 3
        • minah jambu 24jam mengadap computer says:

          eh lap top ! kau tengok la diaorang ni asek nk marah minah jambu je pesal?

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 4
        • huhuhu says:

          sekolah ni kat subang jaya.. mmg dkat subang jaya ni pmpuan mmg x wajib pakai tudung… kt seluruh KL pn sama kalo x silap aku… dari dulu smp la skang mmg cam 2.. kalo x tau 2 jgn la main cakap je,,,

          Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2
        • heyay says:

          Sorry, but sometimes ada student yang pergi sekolah pakai tudung sebab ikut majority. And sometimes, sebab sekolah tu kata wajib bertudung. But luar sekolah, bukan main.

          Im not saying that tutup aurat tu tak wajib. But I don’t see what’s the point of certain schools making tudung compulsary in school, tapi kat luar sekolah (which is optional), student bukak jugak tudung.

          I don’t know this tudung issue sebenarnya nak latih pelajar menutup aurat, atau mengajar ciri ciri munafik. I’m sorry it sounds harsh, but seriously, bila pakai tu janganlah sebab nak nampak baik depan cikgu (beribadah bukan kerana Allah tetapi kerana pujian), kalau pakai kat sekolah, continue lah keikhlasan tu kat luar sekolah.

          Tapi kalau taknak pakai, tak perlu nak berlakon jadi muslimah kat sekolah, when you’re actually not. Takpayah pakai tudung kat sekolah, kalau setakat pakai sebab takut cikgu marah. Tak sangka ada orang lagi takut dengan cikgu dari Tuhan, sampai boleh main-main dengan hukum Tuhan.

          I don’t support this at all.

          Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 1
        • ryu says:

          sekolah aku bukan kat kl, tapi boleh jek budak2 free hair, cikgu pun free hair :D

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • atul says:

          bkn semua sekolah wajib pakai tudung terutama kat sekolah yang area kat situ kawasan elit/org kaya…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
        • whatever la says:

          heyay, for me sekolah wajibkan pakai tudung tu bukan sebab nak ajar budak2 jadi hipokrit/munafik like u said.

          nama pun budak2 sekolah..sekolah pun memang tempat mendidik budak2.mungkin itu cara untuk mendidik budak2 untuk pakai tudungt.maybe kat rumah dia family dia tak kisah pasal tudung2 ni.but, at least, she’ll know how it feels when wearing one.

          macam nak suruh budak2 puasa la kan.mana boleh suruh puasa penuh terus.kena la train slow2.sama la macam bertudung ni.mana la tau satu hari nanti terbukak hati diorang nak pakai tudung terus.

          fyi,i ada kawan mak n sisters dia dressing western habis ye.tapi dia very perempuan melayu terakhir pakai tudung baju sopan semua tu.perhaps it’s due to her schooling days?

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
        • uglynara says:

          Oh? I ingat kat Sabah Sarawak yang tudung optional? Sangkaan ku meleset.

          I sekolah kat KL. Well, most sekolah kat KL, tudung tak wajib, tapi digalakkan. And cikgu pun ramai gak free-hair.

          Tapi certain area, macam area elite kat Selangor or KL, tudung dibenarkan. Area macam ni majority tak bertudung, and ramai pakai pinafore.

          But it all depends on school actually. Since rule kementerian pelajaran tak pernah wajibkan, sekolah tertentu je yang wajibkan. And sometimes ada gak student pakai tudung kat sekolah sebab ikut majority.

          Haha, ni baru gambar pakai uniform, belum hari sukan. Selalunya hari sukan laagilah bebas.

          Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
    • Dalee says:

      Time sekolah pun dah pandai cukur kening.. haiii…xpaham..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 3
      • Lipstick Hijau says:

        gmbr ne mesti time frm 5 kan…umur tiz 17tahun kan dah berlakon…kening pun cabut la…

        Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 2
      • Alah, artis… org bukan artis pon byk gak wat camtu. Tp dia mmg comella, sbb masa sekolah mesti xmake up kan / minimum makeup so bley tgk natural look. Mmg cute, putih n gebu :-)

        Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
        • minah says:

          kat swak wajib pakai tudung ms sekolah…aku dulu bersekolah kat sekolah cina lagi kat swak….pengetua cina…tp plajar muslim wajib pakai tudung…

          Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
    • Mamuna says:

      Seksi nya gmbar last tu nmpak jatuh x pkai bra ke pe…. Xde plak sesape tegur psal seksi suma tutup sblah mata, puji puja lawa je.. Kat post lain kalau artis lain dah teruk kena kutuk berbakul… BN pun sama.. bias punya pasal… Dunia dunia…

      Hot debate. What do you think? Thumb up 19 Thumb down 12
      • Cheesy says:

        Ingatkan aku je perasan.. Memang pun itulah
        lumrah, kalau dah suka, buat buruk pun tutup sebelah mata je.. Cth bn ni trlampau puji sesetengah artis.. Ayat puji kipas x ingat.. Cth Lisa, DD, Tizz. Dia pakai seksi x plak kena tegur.. Tpi kalau artis lain, sume dibuat pun salah… Kalau seksi lagi lah teruk dikutuk.. Pastu post ayat2 perli… Kalau nak ktuk bab seksi biar lah adil.. Jgn pilih kasih…

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 28 Thumb down 7
        • juls says:

          name pon laki..mane die nk kutok..artis2x yg nga hot n spic ni ari2 aku tgok ade kt bn nih.. tk tiz si lisa tk si lisa si nora.. klu puji dipuji abes..klu dh kutok..mak aih.. aku pon terdiam tgok kutukan die ni..

          Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 6
        • Mamuna says:

          Ikut pemerhatian aku, artis yg dpuji walaupun pkai seksi: Nora Danish, Diana Daniele, Lisa Surihani, Tizz Zakiah.. Xpe plak.. Bnyak je kat internet.. Ni suma feveret BN.. Tpi xde plak topik pkaian seksi tu highlight kat bn.. Tukang komen pun terikut2 puji diorng..

          Cuba letak gambar Scha, Fasha dll artis bukan feveret, mesti kutuk mcm x hingat.. Kalau x caye tgok la archive bn nih.. ada beza ke diorng seksi dgn artis lain..? Bias sey… Sungguh x adil…!

          Hot debate. What do you think? Thumb up 16 Thumb down 10
        • zaia says:

          scha tu bkn ke slh sorng feveret BN gak?sudah tukar ka?

          Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
        • marazwa says:

          Schaa?? bukan faveret bn? Aku pun tak suka schaa!! muka dia bila senyum nampak cam tak ikhlas and berlakon pun watak dia tak best langsung. seksi memanjang HAHAH.

          Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
      • raihan says:

        lorrr…sukahati la nak puji2 ker?klu ko nak puji fasha ker, scha ker…lantak ko ler…dah dorang ni bakat lg mnonjol dri kontroversi, mmglah ktorang puji.mentaliti org kat cni mmg dh ok, psl minat artis yg betul2 ada bakat dn aura.

        Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 3
    • NEKNAK says:

      comey3 nyer tiz zaqyah :)
      wink2..
      (OvO)

      Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 3
    • pakaisangap says:

      klu die kekalkn kesopanan die…sah jd bini aku..haha

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
    • Belinda says:

      Macam muka pompuan Filipina..macam Mexican/Hispanic woam pun ada. Biasa lah muka ni kalau di Filipina sana.

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
  2. ehem says:

    mmg tk byk beza…ala lgpun umur die muda lgi tk nmpks gt lgi bezanya

    Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 1
  3. dolly says:

    comel..tp zaman skolah lg dah cantas kening ^___^

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 3
    • Lovely says:

      Betul la semasa sekolah pun dah cukur kening
      Pakai seksi masa remaja
      Hairan mak bapa dia x marah ke?

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 4
  4. sueshe says:

    cute!

    Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 9
  5. Delaila Rose Maria says:

    MEMANG CUN DAN CANTIK. INI LAH KECANTIKKAN ASLI YANG SEMULAJADI.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 12 Thumb down 10
  6. yanie hakim says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 17
  7. ejejejej says:

    comel..comel..i loikee!!

    Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 7
  8. suke2 says:

    sweet…;)

    Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 7
  9. Aleeya Natasha says:

    cute….

    Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 6
  10. shinta says:

    nmpak cam pmalu wktu skolah…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 7
  11. nia says:

    cute~~

    Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 6
  12. syaz says:

    cantik :)

    Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 6
  13. cikedi says:

    comeyy

    Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 6
  14. makcikbedah says:

    comey

    Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 6
  15. katak kodok says:

    Memang cantik & cute dari dulu… Cantas kening tu biasalah… Bebudak kini darjah 6 pun ada dah cantas kening… Apa nak hairan. Byk sgt panduan kat sekeliling…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 16 Thumb down 9
  16. bb says:

    tiz ni mmg lawa kan..kulit dia mmg putih.tak yah pakai make up tebal2.sy sue klu dia brckp, sura dia matang.n she look educated.=)

    Hot debate. What do you think? Thumb up 13 Thumb down 9
    • Lely says:

      erkkkk…educated ke??? hehehe….wrtawan tnya tpi dia blur je jwb..haha….sori ye…jgn mrh..

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  17. owh,,, upanya dya mmg free hair dari dlu……

    Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 8
  18. eliz says:

    comel! dah pandai cukur kening lah!

    dan lakonan tiz memang terbaik!

    Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 7
  19. quEenR!ana says:

    pipi tembam..hehehe..comeyyyy

    Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 6
  20. seryna says:

    memang comel

    Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 7
  21. syira says:

    salam

    wah…mmg dari dulu tiq ni mmg cun…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 7
  22. abu says:

    kiut btol la

    Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 6
  23. Nad says:

    Comel sangat! Cuma gamba last je kurang comel sket =)

    Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 8
  24. lanya says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 26
    • apa yg first says:

      oh ko first ye….
      ambik hadiah toilet paper ni…
      boleh pakai selama 10 tahun…
      tiz yang taja sebab ko dpt first….
      haa ambik ambik….

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 2
  25. minah murai says:

    comel!!!!!!!!!

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 4
  26. lolyat gang says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 12
  27. miowww says:

    wow…comel :)

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 4
  28. bluecrystal says:

    natural beauty lah die ni…air muka lembut, tak seswai pakai seksi meksi..arap takde la kontobesi sangat kang

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 5
  29. Suar Londeh says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 13
  30. debunga cinta says:

    seriously muka TZ nie ade iras2 dgn Dr.Halina Wife Dr.SMS ^_^ cute

    Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 13
  31. Dauspozi says:

    Zaman sekolah ke ni???.. Nampak matang woo.. :)

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 4
  32. Amier says:

    Apa tu? gambar ke6 kantoi lompat tembok cabut tak ke kelas ke atau skodeng ke asrama budak perempuan?

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
  33. suffer8zine says:

    tiz mmg cantik, teringat pula kat ex

    Terkini : Ular Albino Berkepala Dua

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
  34. ade aku kesah????? says:

    comeynye die…….

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 3
  35. mat says:

    mamposss

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
  36. MisstauruS...MisspocO says:

    bestnyer bila tgok gambar skolah cani, teringat zaman aku duluuuu…

    p/s : aku rindu kat kengkawan satu kelas dulu…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 10
    • missyqaldina says:

      tgk..comment mcm ni pon kene dislike…ntah hape2…psst..aku tgk pix mcm tu pon tringat zaman skola2 duluu…bestt sgt..

      Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 11
      • ABANG JAIJAI says:

        okaylah2 aku tekan like k. olololo

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 4
        • MisstauruS...MisspocO says:

          tkg dislike ni xde keje lain, dia sorang je, asyik skrol up and down…tahniahzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz…!!!

          Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 5
        • minah jambu 24jam mengadap computer says:

          sabar sabar miss poco….komen minah jambu pn banyak juga orang dislike minah jambu sabar je kuat kn iman mu misspoco macmana minah jambu kuatkn iman minah jambu ni sabar sabar ye …..jangan sedih2 ok

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 4
  37. missyqaldina says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 22
    • zack says:

      xbest ah kalu sume komen LIKE2 ja. :P
      mcm manusia gak ad yg baik ad yg jahat.

      Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 8
      • Delaila Rose Maria says:

        Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 14
    • apa yg first says:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 10
    • missyqaldina says:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 14
  38. are-da17 says:

    cmel2 :)

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 3
  39. fifi says:

    comelllll….nk tgk pic die dgn family pulak.. ade tak?

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 6
  40. macam dot..dot..dot je

    Hot debate. What do you think? Thumb up 1 Thumb down 10
  41. blitzenius says:

    start : pedobear mode.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 4
  42. xparanoid says:

    kalau kat sekola asrama, mampos kena pakai…i think this issue has been debated in our august parliament house. Ministry of education said tudung is not mandatory to the muslim girls…so, depends on school, kalau cikgu nya fundamentalis islam, kena pakai la..kalau dasar x amek pot..free hair la…

    nak ckp pompuan sekarang jahat even pakai tudung, dulu pun jahat jugak zamn 70an 80an…cuma kita punya expectation tinggi skit kpd minah tudung ni, kita expect dia bermoral dan berbudi bahsa

    padahal fungsi/tujuan asal tudung utk lindungi diri dari mata/nafsu lelaki buas….tapi keinginan nafsu wanita tidak boleh ditepis dgn memakai tudung, sbb tu la kita tgk ade jugak orang bertudung berzina… people should understand that…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 7
    • Minah Nyibuk says:

      Saya setuju tu ms saye skolah dulu pun ada jg pengetua yg x amik port sgt psl bertudung ni. ble dpt pengetua br abs bdk2 melayu di wajibkn pkai tudung. bnda2 ni depends pd pengetua skolah gak.

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  43. orca1604 says:

    Kejadian Allah s.w.t. mmg sempurna n cantik2 :-)..haha zaman sekolah adalah zaman mencuba bermacam2 perkara..lps sekolah terus jadi kenangan. samada pahit atau manis.

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 4
  44. Bull says:

    Tudung tak wajib pakai, yang wajib ialah menutup aurat..

    Dalam hal ini, pakai stokin bagi wanita wajib tak? Tentunya tak wajib, yang wajib ialah menutup seluruh badan kecuali muka dan tapak tangan saja..

    Benda ni subjektif juga, ada yang pakai tudung, tapi mulut jahat..Ada yang tak pakai tudung, tapi baik dan suka menolong orang serta menjaga mulut..Semuanya bergantung pada individu..Tak boleh sangat nak nilai orang melalui tudung (kulit), kena kenal betul2 baru tau jahat atau baik.. Dont judge book by its cover..

    Sheikhul Azhar pernah keluarkan fatwa kalau pakai tudung itu berbahaya seperti di negara Eropah (Islamophobia), maka hukumnya? Selagi boleh tutup aurat, tutuplah, itu saja..Mengelakkan zina mata dan fitnah jahat orang lain.. Wallahu a’lam..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 14
    • Kaki Kudung says:

      ??? Bangang kau ni…

      Hot debate. What do you think? Thumb up 3 Thumb down 10
    • pizza says:

      Bull, sori yer. Memandangkan ini isu hukum Islam, cuba be direct to the point. Pasal apa lak xyah pakai stokin? Kalau nampak kulit kaki, kena pakai la. Unless u wear boots in long shaggy pants, tu baru xyah pakai. Tutup aurat tu wajib, tanpa kompromi. Yang x wajib ialah purdah dan seangkatan dgnnya, jika itu mendatangkan mudarat. Jika yang tidak bertudung itu baik, suka menolong orang dsb, itu isu moral. Non-Muslim juga begitu, what’s the different? Tetapi bab menutup aurat ini ialah iman dan takwa kepada ALLAH, serta komited dlm perintah agama yang lain spt solat dan sebagainya. It comes in one package you see. U ingkar menutup aurat, ur dedication to solat comes into a doubtful picture. Dedikasi terhadap perintah2 wajib ni sebenarnya satu displin kpd umat Islam utk patuh pada semua perintah Al-Quran. U fail one core, and u’ll tremble in almost all. Jgn kata “aku x mencuri” or “tak berzina” and so forth. Kita x buat sbb belum sampai masa dan xde peluang yang terbentang. Bila sampai ketika diuji ALLAH, hanya iman dan takwa dpt menyelamatkan kita dari melakukan dosa2 besar yang melingkupkan maruah diri dan keluarga.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 7
      • siti lurus bendul says:

        not sure u ni laki ke pompuan, tapi saya nak tanya sikit pasal aurat juga…tak silap suara pompuan tu aurat ek, tak leh cakap manja/ngada2 depan non muhrim kan, tapi kalau kes berbual kat forum di internet ni, bagaimana pendapat u kalau ada ayat2 berunsur lucah yg boleh menjurus kpd imaginasi kotor hasil dr dailog tahap x-rated..
        saya perhati di bn ni pun tak kurang hebatnya komen2 ala ‘blue’ ni….munkin org akan bagi alasan itu perkara biasa bagi lelaki, tapi pada pembaca perempuan…biasa ke?..

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
        • xoxo says:

          tak biasa bagi aku..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
        • pizza says:

          Siti, apa yg ada dlm hati dan kepala, biasanya keluar melalui mulut. Kalau hitam berlumut, ayat2 pun kotor la. Menda2 mcm ni mmg susah nk kawal dlm blog, so, bolayan jer.
          Suara wanita boleh jatuh hukum aurat jika ia dikeluarkan dengan cara mempersona hingga menarik perhatian syahwat lelaki. Hence, kena kontrol la lenggok suara tu, simpan utk keluarga shj.

          Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
    • orca1604 says:

      Assalamualaikum…

      anda tidak boleh campur adukkan isu bertudung dgn perangai2 jahat. menutup aurat kecuali kedua belah telapak tangan n muka shj tidak perlu.di situ telah terjatuh hukum wajib menutup aurat. setiap umat islam lelaki dan perempuan telah diperintahkan oleh Allah dlm hal menyembunyikan aurat kita. so disini tidak dikatakan kalau bertudung itu kene jadi baik n xboleh buat dosa. anda kene igt, kita ini bukan la manusia yang maksum yakni terpelihara dari dosa2 kecil or besar. jadi kalau ade yang berniat jahat, bermulut jahat, berhati jahat bukan terletak pada tudung n xbertudung. itu terletak pada keimanan n ketaqwaan seseorang. yang muslim xtutup aurat itu pon dh sah dikira melanggar perintah Allah apatah lagi yang tutup aurat ni.jgn beranggapan seperti yg anda fikirkan sekarang, nescaya org akan berkata Islam itu agama yang kucar kacir n hipokrit. perkara simple jgn disulitkan lagi. wassalam.

      Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 2
      • pizza says:

        yes orca, very true. u’ve put those in very organised way…

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
        • minah jambu 24jam mengadap computer says:

          kt sini kitaorang nk komen pasal si zakiah ni comel time sekolah dia……..kauorang ni th happe2 komen pasal tutop aurat la ape2 lagi lah….banyak nye uztat or ustazah kt sini nk kasi ceramah…. macm bagos je….. padahal padahal padahal…………….

          Hot debate. What do you think? Thumb up 2 Thumb down 9
        • orca1604 says:

          Salam..
          komen saya sebelum ni ade je mengatakan die cantik. saya xkomen pasal aurat die.xde sentuh pon psl aurat tiz. saya cuma memberi pendapat mengenai kefahaman saya kpd org yg komen diatas. harap anda baca dahulu sebelum marah2. nak bgtau psl agama xsemestinye hanya ustaz n ustazah shj. budak kecil pon blh bg penerangan psl agama dgn izin Nya.

          wassalam :-)

          Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
        • xoxo says:

          shut up la minah jambu! u r so annoying!

          Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
      • lolok says:

        maksud orca tu..
        tutup lah aurat
        perkara lain tk dititik beratkan sangat..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  45. pizza says:

    Ini pentingnya ibu bapa mendidik anak2 supaya mantap dgn ilmu agama sejak kecil. Jgn bagi can langsung. Hasilnya nampak bila mereka besar, bila mereka mula membuat keputusan sendiri. Sedari kecil, jika mak bapak x jaga aurat anak, mereka sendiri jd sukarela menelanjangkan diri utk dizinai oleh mata jantan kaberet. Motif lelaki memandang wanita utk kali kedua ialah utk imaginasi seks. Sbb itu, lelaki yang baik akan menjaga pandangan mata.Dan lelaki yang takutkan ALLAH tidak akan sekali2 memilih wanita yang begini kerana gerun diheret ke neraka oleh isteri yang keras hatinya kearah maksiat.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 12 Thumb down 6
  46. zf says:

    tgk skola jgk..kalo skola yg glamer2 ni x wajib pakai tudung pon aku tgk

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 3
    • pizza says:

      Cikgu2 skola bandar, nak harap murid pKi tdung? Cikgu2 pun ada yang fail tutup aurat…

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 2
  47. kaki ayam says:

    mmg cantik tiz ni dari dlu..sweet sangat…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 3
  48. ayu says:

    tetap cantik tanpa makeup..asli..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
  49. ted mosby says:

    cube tngok gambar no 3 budak yg sbelah kanan cikgu tu cun ar…..body cam model…..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  50. bb says:

    tak kisah pun org nak like ke, dislike ke..just 4 fun.org dslike, mgkin kdg2 sngaja.hehehe.nama pun ruangan gosip.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  51. fasha says:

    janji tiz ttp comei…korang ape ade?hehehe

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  52. zaia says:

    apesal komen2 yg puji tiz cute,comel,lawa tu kbanyakannye bnyk dislike?betul la kn comel je dia kt dlm pic tu..huhu..
    tiz comel comel comel cute cute cute..hehe

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 3
  53. ko ade?? says:

    korang yang kutuk ni must jeles kan gan kecomelan die…haha…
    xsemua org perfect de..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 3
  54. hensem says:

    tiz zaqyah ni paling lawa time pakai tudung..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
  55. meow says:

    x mekap pun still cantik. jd die mmg cantik orgnye

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  56. pocoyo says:

    gile ar mude g ke..muke matang siot..ingt da berumur

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  57. landax says:

    CantikGilA!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  58. breaking benjamin says:

    waktu aku zaman skolah pun aku tak pakai tudung..bukan aku sorang jer satu skolah..siapa yg pakai gerenti kena penampor..kalau di fikirkan semula aku skolah high school..semua pelajar lelaki…

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  59. Hyemi says:

    I rasa kalau budak sekolah pakai tudung kerna terpaksa lepas tu pakai asal boleh, main sarung jer pun tak proper jugak. Pakai tudung, pakai baju kurung tapi ada yang tak pakai anak baju (baju jarang), kain sapu lantai, tak kancing baju yang banyak I nampak kat luar.

    Kebanyakkan Sekolah Perempuan atau Sekolah Convent dan beberapa sekolah elit di sekitar KL dan Selangor tak ada undang undang wajibkan pelajar perempuan pakai tudung. Pemaikaian tudung terpulang pada individu.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  60. cecorot says:

    erm time sklh bkn wajib bertudung ke

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
    • regina says:

      kebanyakan sekolah kt KL x wajib bertudung

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
      • minah jambu 24jam mengadap computer says:

        ok dalam class kite campor cina india melayu kn? kalau semua kt dlam class pakai tudong nampak cantek la…………tapi ni cuma yg melayu je yg pakai tudong tapi india cina tk pakai!!!! jadi kt dlam class nampak berserabai ! berkecah! ada yg bertudong! ada yg tk bertudong ! jadi kt dlm class nampak macm kotor……….tk cantek………! ini pendapat minah jambu lah…………pendapat u all i tk tau ;().

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 6
        • regina says:

          ko nie nape minah jambu? ader ke aku marah2 pompuan yg x bertudung? aku sendiri pown salah sorang girl student yg free hair kt skolah aku dulu

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
        • minah jambu 24jam mengadap computer says:

          sori la regina minah jambu bukan nk membangkang cuma minah jambu ni nk kasi pendapat je tkde ape2……………dh dh dh minah jambu nk gi keje ni…………..SELAMAT PAGI !

          Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 4
  61. minah jambu 24jam mengadap computer says:

    huh minah jambu dulu time sekolah minah jambu tk suka lah pakai baju kurong !! minah jambu nk lari pn susah leceh!! minah jambu lebih suka pakai skirt pendek senang nk lari2…nk loncat2 …kalau pakai baju kurong nanti bila loncat takot terselak pulak !!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 3
    • Rin says:

      alaa… ye keww minah ehh..? loncat je la smpai tselak..
      buat malu2 plak… :p
      sowi okai bkn i yg dislike komen u..~

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
      • minah jambu 24jam mengadap computer says:

        minah jambu tk kesah lah orang nk dislike minah jambu punye komen ! memang dh lali ngan dislike ni ……….anyway kite kawan ok…….

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 3
        • ef..bee..ai says:

          kerja ko pergi sekolah nak meloncat aje ke? tulah, dulu suruh belajo pandai2, kojonya asyik nak melompat je, kang sekarang asyik duk ngadap pc 24/7. Ala mina….kenapa ko mina

          Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
    • fichy says:

      lantak kau lah minah nak terloncat loncat. patot la otak kau mcm monyet. terloncat loncat.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  62. cokelat says:

    minatnye aku kat tiz….hrp2 lps ni tiz terus success…aku suke tgk citer gemilang…mmg gempak tiz ni…antara pelakon terhebat masa kini n masa hadapan….gud luck tiz…..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  63. ACIK says:

    COMEL !

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  64. hebat says:

    ape kne la korang ni,suruh tgk gambar pun leh sampai bergadoh.pelik bin ajaib tul haha

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  65. adleena says:

    lawa, comel.. x baik nk judge org mcm tu mcm ni.. fikir diri sndri dulu..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  66. cherry says:

    hello!!sekolah ak kt Kuantan pun xwajib bertudung ar..bkn kt KL je..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
    • regina says:

      memang.i x nafikan kt negeri slaen KL pown aderr sekolah yg x wajib bertudung. cumanya yg paling meluasnya KL,Selangor dan Putrajaya la. BTW, aper name sekolah u dkat Kuantan tu?

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  67. segerombolan perompak says:

    seksi jgk kan dia nie…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
  68. Piston Pecah says:

    comel lagi lisa..hikhik

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
  69. cikgufaezah says:

    em..mesti ramai orang suka dia maa sekolah dulu..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  70. Blur says:

    tq Beautifull Nara sbb bagi balik link back…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  71. akushahrul says:

    BODOH BETUL BETINA ZAMAN SEKARANG SUKA MEMBURUK KAN KAUM SEJENIS SEAGAMA. DAH ALLAH KATAKAN WAJIB BERTUDUNG…PAKAI JE LAH TAK PAYAH NAK BURUK2 KAN ORANG….NILAI DIRI SENDIRI JGN NILAI ORG…ni la perempuan yang bakal menghancurkan dunia, kalo nak wat dosa (tak nak pkai tudung) jgn sesuka hati main hukum dalam ISLAM. Balik g blaja agama balik…..

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 3
    • regina says:

      x sangka kan,LELAKI pown ader teringin gak nk masok laman BN nie. I though PEREMPUAN je. Patotnya LELAKI buat kerja2 yg menunjukkan KEJANTANANNYA cam besukan,bertukang dan kerja2 lasak.tp ader gak lelaki yg sesat pg join org pompuan bergosip kt BN nie. Nilah yg dipanggil umat akhir zaman,LELAKI MENYERUPAI WANITA….. mesti lelaki cam akushahrul nie suka bergosip,menyulam,memasak,kemas rumah,hias bunga…ala2 lembut gitu~

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  72. NoorAfzan says:

    aah la muka tiz tak berubah sangatpun.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
  73. AraBatrisya says:

    oppss junior i rupanya dak tiz ni…sekolah ni dulu2 masa zaman i valentine pun sambut…hehehee…zaman skrg ni tak tau la kannnn..ramai gak artis sekolah kat sini….

    bertudung atau tak itu bukan isu yang penting ikhlas kerana ALLAH..tak payah la nak sibuk2 kenapa orang tu membuka aurat sbb itu dosa dia dengan ALLAH….

    untuk kaum adam kat dalam ni…sila jaga isteri dan keluarga anda sahaja…

    tumpang lalu….hehehehe..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 4
    • nasuha sokong akushahrul says:

      kepada kaum hawa yg xnak bertudung, rosakkan diri-sendiri saja, xyah sebarkan ajaran sesat kat sini

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
      • minah jambu 24jam mengadap computer says:

        ape yg kau merepek kerepek ni??? sebar ajaran sesat??? sape sebar ajaran sesat kt ruangan komen rabak ni??? kau ke????

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
  74. pumpkin says:

    kat sarawak budak darjah 1 yg muslim wajib berbaju kurung n bertudung…..rimas pulak tgk kecik2 dah berserabut dgn tudung,anak tudung…kesian…

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
  75. memaya says:

    kening cabut pun nak kecoh sempit benar pemikiran sesetengah org melayu nih….byk lagi benda boleh di discuss tapi benda sama jugak yg di komen.pantis kening,pakai tudung ke tak, pegang tangan, tu je lah

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  76. Nainasya says:

    aku x fhm lah manusia/umat islam zmn skrang..klu dh agama cakap wajib tuh WAJIB lah xyah nk p’soalkan lagi..apo daaaa! bdk tadika lgik faham. ishhh yg penting mesti utamakan agama dlu jgn menidakkan..tgl lah adoii cmna nk hdupkan sunnah Rasulullah SAW klu msh nk m’pertikaikan hukam hakam agama.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  77. bawahlicin says:

    ara, kawaii~

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  78. jimbit says:

    kecik2 da pandai berkemban rupenyer…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  79. hot mama says:

    dia ni mmg comel la cute sgt…tp klau dia brlakon pkai seksi2 x cntik la sb watak dia dlm nur kasih 2 mmg mnjadi sb tu nmpk jangal klau seksi….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  80. (GAMBAR)Tiz Zaqyah Zaman Sekolah Dulu, Tetap Terserlah ……

    […]sekolah aku dulu pn tk wajib pki tudung,yg pki pinafore pn ade.wlupn tk wajib dn tk didenda tp student muslim yg tk pki tudung selalu gak cikgu2 muslim nasihatkn,kdg2 kt ceramah ustaz tegur men sindir2 gitu.hehehe. Well-loved. …. Tukang komen pu…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  81. pussy tiz says:

    aku pernah main gan die time sekolah dulu…. berbau dowh

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
  82. pussy tiz says:

    aqu pernah main gan die time sekolah dulu…. berbau dowh

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 3
  83. comey gak dia time sekolah. Tapi seksi nya gambar baju merah tu. Harap2 pasni tutup2 sikit ye tiz. :)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  84. I still me says:

    Comey??? Tang mana la comey si tiz ni.. Nama comeyla kesian x padan ngn tuan yg ntah ape2. Belakon asik jd baik jer.. Nyampah

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  85. lynn says:

    ade yg pertikaikan pasal pin baju tu .. kat skolah tu mmg wajib pakai pin tu, sy taw sbb sy pun skolah kat situ .. hishh .. ade jer yg xpuas hati, bse laa manusia kan .. pic last tu biasenye mse prom night, tema ditetapkan, so ske hati die lah nak pakai ape pun .. dosa pahala die yang tggung sendiri .. ty.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  86. hanny says:

    pic ke 4 ada gmbr dia ngn ex dia la..huhu..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  87. Nur_kasih79 says:

    Assalamua’laikum…
    Nur Amina adalah satu watak yg Allah ciptakan terbaik untuk anda…w/pun hanya sekadar satu lakonan…!
    Saya sbg seorg islam…sgt menghormati anda apabila membawakan watak tersebut.
    Sungguh indah…terbaik…dan penuh pengajaran!
    Saya sgt percaya…insya-Allah…anda mampu jd Nur Amina suatu hari nanti…malah lebih baik dr siapa itu NUR AMINA sendiri.
    Ikhlas dari saya…utkmu…Tiz Zaqyah

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0