Written by AbangNara | March 19th, 2010

sharifah sofea anjing

Kami berani jamin yang gambar Sharifah Sofea beraksi manja dengan anjing yang agak menyeramkan ini diambil sebelum dia kawin. Sekarang dah ada laki wat apa nak bermanja ngan anjing lagi. Baik bermanja ngan laki. Ada gak pekdah.

Kami sebenarnya seram gak tengok jenis anjing yang Sharifah Sofea nie bermesra. Seram beb. Nie bukan anjing yang cute mute tue. Nie yang anjing jenis kalau gigit memang kena penyakit anjing gila. Tapi mungkin anjing tue pun tak sampai hati nak gigit Sharifah Sofea. Almaklumlah orangnya comel.

sharifah sofea anjing

Bukan ke lagi elok main ngan kucing ker, platipus ke, tenuk ke. Kenapa anjing jugak yang menjadi pilihan hati Sharifah Sofea? Sungguh kami tak faham. Pelik sekali dunia ini.

P.S: Pemenang untuk konsert tiket Wali Band hari pertama ialah Zaharah Md Yusoff, Abdul Hafiz dan Muli Ana. Masing-masing berjaya menang 1 keping tiket ke konsert Wali Band. Sila email kami alamat anda untuk kami postkan tiket.

Soalan kuiz kedua untuk Wali Band ialah:-

[note]Nyatakan tarikh konsert Wali Band akan diadakan[/note]

Hantar jawapan beserta slogan “Saya mahu hadir ke konsert “cari jodoh” wali kerana…” kepada email kami di borakartis @ gmail.com. Maklumat lanjut tentang pertandingan ini boleh baca kat sini.

596 responses to (GAMBAR)Sharifah Sofea Beramah Mesra Dengan Anjing

  1. budakbertuah says:

    eh? bukan haram ke pegang anjing? dia islam kan?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • abang hensem says:

      tak haram pegang angjing lah… ko kena tau hukum..

      kalau salah satu basah.. maka perlu samak.. tuh aje…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • xtrahome says:

      geng2 BNara, aku nk citer sikit. aku penah jumpa statement ni dari seorang Muslim tp parent dia mix (namanya dirahsiakan sbb dia dari golongan dikenali). statement berbunyi mcm ni ‘ i dont even care what people say, but i love dogs’ – (dia tgh bercerita tentang pet yang dia bela)

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • futuremagistrate says:

        mmg lar boleh pegg anjing tp ade sbb-sbb tertentu..contoh kalo keja estate getah cam nenek aku…dia mmg ader bela anjing sbg body guard dr rimau atau ular sawa…tp sbg body guard diulang!…maner boleh bela hanjing sbg pet…so pk-pk kan lah sbb nape anjing still kena samak tp kucing tak yah…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Niny says:

          Maaf lah sekalian tapi i second what “saya masih belajar” said. Apa yang dia cakap tu mmg betul.
          Tak salah pun pegang anjing. Bukankah ia pun makhluk Allah jugak?

          Kpd Oitt, kita kena yakin atas sesuatu benda. Kalau kering, kering lah kan. Kalau tak, sebaliknya pula.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • hamba Allah says:

          xkisahla anjing 2 makhluk Allah ke x..tp kalu dah tertulis dlm AL QURAN dan Allah juga melarang umat islam memegangnya..so,hram la.. xpyh nk bcanggah2 hkum lg…lgpn bnda tu jelas2 hAram..!! AL quran itu benar…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Azizwan says:

      pegang anjing tak haram.. yg haram bila memakan anjing tu.. tp sebaiknya tak payah la nk pegang2 sbb ianya hanya nyusahkan diri sendiri nak samak. lainlah kalau doktor haiwan yg smemangnya kena pegang haiwan2 ni.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • xyanniax says:

        erm..kalau x haram skalipun rase nye tak elok dipandang orang kan? dah terang2 nampak x elok org islam pegang anjeng tu..tp apekan daye…org zaman skrang smua redahhhh aje…hehehehhe

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Sayang says:

          yang x elok org islam dedah aurat sana sini, bukan orang islam pegang anjing.

          Aku siap bawak tido lagi anjing aku. Sebab aku bermazhab maliki. Anjing tak najis. Basah ke kering ke, air liur ke.

          Sapa2 kata aku sesat, org tu lah yg sesat. Rujuk org yang lebih pandai ya. Tq.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • nakkomensayang says:

          kepada ‘sayang’: jgn bab anjing je anda ikut mazhab maliki tu…bab bab lain anda tak tau pulak detail nya. Kalau nak menongkah arus mengikut mazhab lain dari ‘the norm’, harap2 anda betul2 berilmu tentang mazhab yang anda ikut tu…

          sekadar berpesan jerrrr……kalau makan cili terasa ler…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Sayang says:

          Pada >>>nakkomensayang, walaupun aku ikut mazhab maliki, aku belajar semua mazhab, menongkah arus bukan isunya.

          aku pn nak berpesan, juga. belajarlah dan terus belajar, aku pn tak mau berhenti belajar.

          ayat yang ujung2 tu menunjukkan kamu orang nya cetek ilmu. Cili kamu tak pedas langsung.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • ish ish... says:

          Kalau tak pedas kenapa terasa….hehehe. Tu cam marah jerrrr….!!

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • SAYANG says:

          aku terasa kesian je dengan kamu, jgn lupa belajar lagi .

          terasa kesian berbeza tau

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Sayang says:

          Terasa kesian je dengn kamu, nanti belajar lagi ye

          terasa kesian berbeza tau

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Sayang says:

          Terasa kesian je dengn kamu, nanti belajar lagi ye, jangn jemu.

          terasa kesian berbeza tau

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Sayang says:

          aisey, apasal terkeluar banyak pulak ni. Sori.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Rooney says:

      Tak haram lah adik, adik mintak ustazah terangkan ya.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • tania says:

      bodoh punye olang…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. AnneDeSilva says:

    lorrr..ada posting baru ke??/

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • ramai jugak ustaz dan ustazah yg pandai pasal isu agama kat dlm BN ni

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • yana says:

        pegang anjeng leh samak n x dosa..
        tpi sntuh pakwe/makwe,x de plak kecoh..
        samak x leh,dosa lagi..
        hehe..
        *maap saya perli*
        :p

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Rooney says:

          OMG betul tu betul tu.

          Hampa kalau dok pegang anjin ka khinzir ka amboih bukan main dok melenting lagi naa.

          Tapi cuba kalau hampa dok pegang tangan gefren/bofren hampa, amboih bukan main suka lagi.

          Ha tu hampa tak mau pertikai kan pulak?

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • kilat says:

          betul3X

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  3. dae-sung lover says:

    inilah bahananya manusia yg tak tahu agama…mungkin bukan tidak tahu tapi tak nak amik tahu…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Rooney says:

      Amboih sedap mulut hang dok ngata, takpa lah kan dia dah bagi tahu dekat press hari tu jangan pertikaikan ilmu agama dia.

      Tapi pegang anjing bukannya orang tu tak tahu agama.

      Kalau doktor tu yang kerjayanya sebagai doktor veterinar, hang nak kata dia tak tahu agama jugak?

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  4. Apin Opin says:

    haram pun dia peduli apa maa..
    bukan dia peduli semua tu nama jer islam…x amalkan pun dah kira murtad…lu piker la sendiri!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • AnneDeSilva says:

      biarla..
      tu antara dia dgn Tuhan…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Nina says:

      pegang anjing tak haram.

      ala korang pengang tangan main ringan ringan dengan bf tak haram pulak.

      tak pakai tudung pon haram.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  5. aries_april says:

    dnia akhr zman…
    si fauziah lattif tu pn sma…
    dia n fmly siap bela anjng g…

    apa nk jd la….
    mnsia skrng ni mcm2x..
    mmg la klau kering sma kering tu bleh..
    tp mmg anjng ni haram tuk manusia..
    apasl la bt…

    tp kn kira apa..
    dia kan mix..
    maybe fmly dia pn cam tu…
    bela anjng kat umah…
    nma pn mat saleh…
    apa nk heran klau bela anjng kat umah..
    ni smua krng ddkan agma…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  6. kechik says:

    mmg ler boleh pegang time kering tp…kadang2 kita pun x perasan samada tangan kita b’peluh… cuba tgk gambar kedua tu..anjing gigit tangan dia..da sah2 la kena air liur anjing yg da sememangnye haram tu…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  7. lilia says:

    Jika “terpegang” anjing mmg kita boleh samak saja. Tapi, kalau sengaja nak bermain2 dgn anjing tersebut..hukumnya haram. Sepatutnya kita perlu berusaha mengelak dari memegang anjing..!! Anyway, Sharifah Sofia..u tahu ke macam mana tatacara utk samak…?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • AnneDeSilva says:

      betol…
      tp ntahla..
      dia ni kan mang social giler dr dlu..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • aries_april says:

        klau every weekend ladies night…
        langah sna langah sni..
        nk kira ker dosa phla?
        p la sndri…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • BumbleBee says:

      yupp… samak tu utk mensucikan diri apabila tak sengaje tersentuh anjing dlm keadaan basah. Tapi ia bukannyer tiket utk membolehkan org Islam memegang anjing dgn sewenang-wenangnyer…

      org zaman skang ni bler dlm Islam DILARANG tu la benda yg sgt nak dilakukan….cth lain minum arak, seks sebelum nikah…. bajet urban sgtlaaa tuh~

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • matt says:

      sila berikan dalil atau hadis yg mengatakan haram pegang anjing dan babi? Jng kita hanya mengeluarkan fatwa sendri jee….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • oitt says:

        oit matt….sekali lagi ko melihatkan kebodohan engko!! Kalau dah kena samak tu maksudnya tidak boleh sewenang2nya dipegang lah MANGKUK!! Yang ko nak concentrate sgt kat perkataan ‘haram’ tu kenapa? Itu ‘figure of speeech’ je lah…!! Ada paham?

        Dari td aku tgk komen2 engko ni mcm #$%^@^&#*#& je!!

        OK….utk engko yang mangkuk ni aku terangkan…perbuatan itu bukan haram (tidak mendatangkan dosa)…tetapi anjing tidak boleh dipegang (najis mughallazah)!! Kalau terpegang perlu samak dgn sempurna. Puas hati?

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • suri says:

          td awk kata kat aiman…tgk awk pun bkn main kasar ckp nyer..jgn la mcm tu..baik kita semua bincang cara bhemah..apa dalil2, apa hukum2…bkn semua pun ingt benda yg belajar..yg mana haram, pegang atau makan..byk lg la…so samada oitt ke matt ke sape2 ke… bg la hujah..yg mbaca mcm sy pun nak tau jgak.. tp tnak la baca sumpah seranah…lg satu kpd yg lain2..biar la kita bencikan kelakuan yg salah yg tak baik…jgn la kita kaitkan nama keturunan ke apa ke.. kata islam kan..bebaik2 je la tak rugi

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • aloy says:

          kepada oitt…aku pun xpaham ngan ko nih…ko kate org lain menegur cr kasar…tp bile aku tgk2 blk komen2 ko kat sini…lemah lembut sgt la cr ko menegur org…xpaham aku!!!

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • matt says:

          oitt..aku ke yg menampakan kebodohan? Klu nak tegur pon ada adab… Aku boleh terima sbb aku mmg masih blajr.. Tp ni adab pon tak de sapa nak dgq.. aku bukannya suka tgk org islam main pegang anjing tanpa sebab , samak pon entah tau atau tidak… Tp aku cuma nak nyatakan hukum yg aku tau sikit sahaja..Yg aku cakap menyentuhnya tidak mendatang kan dosa dan cuma disamak.. Bab memelihara pula:
          ( Diambil dari Kitab Madjmusyarah Kitab Muhadzah Juz 9 Hal.23 oleh Imam Nawawi ), yaitu ; Tidak Boleh Memelihara Anjing, kecuali untuk Berburu, Menjaga Ternak Ternak / Tanaman atau Hal Semacam itu

          Hadis Muslim Juz I Hal. 686.

          Sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda : Barang Siapa Memelihara Anjing kecuali Anjing Penjaga Ternak, Anjing Berburu / Anjing Penjaga Ladang, maka amalnya setiap hari akan dikurangi dengan satu Qiroth

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • oitt.... says:

          Matt: Dah tau tu buat apa nak minta2 lagi…seperti nya mencabar…..

          Aku marah sebab komen2 ko seperti menyokong perbuatan si SS ni….itu je.

          At least aku sayangkan agama aku….aku cuma tidak suka orang mempermain2 kan agama.

          Saya tidak berniat utk menjadi seperti aiman!!

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Komando says:

          poyo je oitt niii…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • oitt.... says:

          To the others: aku komen dgn bahasa yg kasar sedikit krn si aiman ni sudah meninggalkan beberapa komen di atas yang menyokong si SS ni….jadi aku tidak suka.

          Sbb itu komen utk dia sedikit pedas….

          Wallahualam

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • oitt.... says:

          sorry…bukan aiman…tp matt…typo

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • aku tengok.... says:

          pegang anjing tak haram tapi kene tengok la kesesuaian tempat dan masanya. elak dari pegang masa2 macam s.sofea nih untuk elak fitnah. by the way pegang anjing tak haram tau. kalau dah pegang samak la ikut apa yang telah diajar oleh Islam. dah tak payah mencaci sesama sendiri. tak elok

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  8. pe2 says:

    melayu..
    suke tnjuk dorank kool
    dgn mgikut barat..
    lpas ni mcm baratla sme org melayu..
    yg pling x taan pendidikn sex kt skola
    pon ikot barat..
    bdoh

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • aries_april says:

      pmbljrn sex kat sek x per..
      jgn kta praktik b4 kawen udh la..
      tu smua tuk pngthuan..
      yg truk bla melayu jd orng ptih..
      tu yg d bnci…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Aiman says:

      Pendidikan sex kat skolah tu utk mendidik remaja supaya MEMAHAMI tanggung-jawab, bukan ajar depa cara-cara wat sex! Memang PERLU remaja diajar akan BAHAYA-BAHAYA apabila melakukan sex. Pendidikan ini seharusnya diterapkan dlm pengajian agama, supaya mereka faham kenapa sex diluar nikah adalah bukan saja haram tetapi membawa banyak masalah di kemudian hari. It’s about TANGGUNG-JAWAB. Bukan cara-cara melakukan persetubuhan.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • aries_april says:

        skong aiman

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • oit!! says:

          Ya aiman…betul lah tu. Tp it is inevitable that secara tak langsung remaja2 ini tau tentang seks secara mendalam. Pengetahuan seks ni tak payah buat secara rasmi kat sekolah pun takpe…PARENTS SHOULD KNOW how to talk to their kids. Kata MODEN!!

          Pastu entah2 dlm syllabus nya ada ajar2 cara nak prevent pregnancies…lg lah BERPENGETAHUAN bebudak ni.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • BangNAra says:

          bodoh la aiman nie??
          bajet pande sgt lorrr..
          ko xtaw per2 pend sex tue da kecoh !!!

          ak xngumpat,, ak direct twus kt ko aiman bodoh..

          bangNAra xlei tahan tgok blog abg djajah,,haha,..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • rashidi says:

          ader sesaper buley tunjuk kan aku aper dier syllabus pendidikan sex??? tp aku raser xkan sampai ader untuk prevent pregnancy…tu syllabus biology ader la…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • suri says:

        ada juga dgr..sex edu nti tentang bahaya2 la, tp tak tau plak dlm sabjek apa..sebenarnya bio tu dah ckup, tambah kat agama…tp i think budak2 skrg dah melangkaui sempadan sekolah yg baru nak ajar sex edu..diaorg dah ada internet, h/p yg download mcm2 benda..tkut lg pdai drp cikgu

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  9. manjalara says:

    anjing tu manja sambil gigit tangan dia tu, kena samak la sbb dah kena air liur anjing tu

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  10. FTNer says:

    sapa kata tak boleh pegang anjing?
    ni gambar masa dia pegang, mana tau lepas tu dia samak betul2.

    setakat gambar-gambar camni je, takleh la judge orang.
    jangan la kejam sangat.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • aries_april says:

      asl bodoh sngt nk p main ngan anjg?
      nabi kta pn x msuk rmh yg ada anjng….
      ni pla nk main?
      smak @ x ..blkng kira…
      klau x sngja anjng tu dtng kat kta leh la nk smak..ni redah ja dia p main…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  11. hantupensil says:

    bengong giler dia nih..xskolah agama ke…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  12. Piston Pecah says:

    ada sebab kenapa bintang nih haram…lagi2 bila terkena lelehan air liur atau dalam keadaan dia basah..dah dikira kene samak kan…

    tuh anjing tuh dah gigit-gigit manja kat tangan dia, dah samak ke belum?jangan dibuat main ek..hahaha

    lagi senang bela kucing…tak payah nak samak-samak…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  13. aries_april says:

    apa pn..
    orng skrng x fkr lg apa tu dosa phla..
    x ingt kiamat mkn hmpr…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  14. hantupensil says:

    Nabi saw bersabda,” Barangsiapa mmelihara anjing bukan utk menjaga ladang atau ternak, maka setiap hari pahalanya bekrurangan satu qirath.” [Bukhari-Muslim dan semua ahli hadith yg lain] Inilah juga pendapat majoriti madzhab, antaranya Syafi’iy, Hambali, Maliki dan Zahiri ( alMajmuu’, IX/234)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  15. hoho says:

    Nabi cakap bela anjing. tapi main ngan anjing pada ko salah ke? die najis, tapi haram ke kalu bermain2 dgn anjing. Asalkan die samak lepas tu, should be ok. Sebab pokoknya asalkan die suci ketika mengerjakan solat, ape salahnye? Korang citer pasal agama, tapi anjing ni ciptaan sape beb? anjing diciptakan untuk dihina ke? main ngan anjing je terus cap kafir ke? ape kebendeeeee laaaa… ada org perangai lagi teruk dr anjing korang ok aje… hoho

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • hantupensil says:

      sila baca hadis nabi diatas..sekian…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • AnneDeSilva says:

        thnks antuu..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • BumbleBee says:

        meh aku tolong pastekan balik kalo2 HOHO malas nk scroll mouse dier ke atas… :P

        Nabi saw bersabda,” Barangsiapa mmelihara anjing bukan utk menjaga ladang atau ternak, maka setiap hari pahalanya bekrurangan satu qirath.” [Bukhari-Muslim dan semua ahli hadith yg lain] Inilah juga pendapat majoriti madzhab, antaranya Syafi’iy, Hambali, Maliki dan Zahiri ( alMajmuu’, IX/234)

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • standard la anon.. says:

          hoho tu tanya pasal “memegang”… hadis tu pasal “memelihara”…
          so… macam tak menjawab soalan dia..
          saya pun nak tau jugak camne kalau memegang anjing peliharaan jiran (memegang bukan terpegang)..
          ada sesiapa boleh bantu?

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • AnneDeSilva says:

      ktorg tak kata yg anjing tu hina..
      anjing pon ciptaan Allah S.W.T….
      tp dh terang lg bersuluh…
      pk la sndri….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • buu says:

        dari pegang sesama bukan mahram baik pegang anjing dgn babi… boleh samak lepas pegang….hahaha lp

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • roronwa says:

      y u want 2 touch the dog?
      y shuld u play with dog?
      is it a MUST in ur life?
      so that u can say to ur fren wif proud..
      “Hey,last night i play withj his dog..so cute!” ?

      if maybe it’s not a sin..
      but at least dun do it for ur own good..

      tp aku xsokong pon org yg ckp die kafir sbb pgg anjing..mmg xelok pon mgkafirkn org seagame ni..

      tp aku x prnh ok pon kalo ade org brperangai lg terok dr anjing..
      tp anjing pnye prangai terok ke..?

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  16. dila says:

    Alahai mustahil la die xtau anjg ni memg bnatg y salah satu Nabi pun xsuke..die islam tp myb life die xikut hukum2 Islam,sume main redah je..2 yg jd cm 2..
    Anjg pun leh wat main..adoyai!! dunia2..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  17. atan ahmad says:

    artis yang tak betul……….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  18. princessbutterfly says:

    harap2 dia samak lah pas bergurau nagan anjing…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  19. cikedi says:

    huuhuhu..mcm2 yeee…dah sah2 anjing itu tak elok utk bermain…yee..mmg la bole pegang lepas tu samak…tapi tahukan beliau…bahagian mana yg sepatutnya di samak? ingat kah kat mana anjing tu tersentuh ?? kan..kann..kann..silap2 satu tubuh badan dari rambut sampai la ke hujung kaki kena bermandi air tanah…itu kalo pada org2 yg betul2 ikhlas nak samak la…ya laa..sbb x tau kan yg betul2 kat mana…lebih baik jgn la bermain dgn anjing ni..whatever la..kang tegur byk2…kena marah lak…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  20. AnneDeSilva says:

    sedih…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  21. aku nak tegur Aiman says:

    org lain yang buat kes,org lain yang gado….sabaq naa….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • antupensil says:

        mrah kat aiman smpai nama xtuakr..haha…

        aiman xkesah..hehhe

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • aries_april says:

        hahahahaah…
        mawy tkr nama..

        biar la aiman tu..
        kta kat sni just nk ks pndpt…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • [email protected]|uDdin [email protected] says:

        w’salam wbt pet…sihat ke…aku kena kursus kat ptrajaya early april nih la…tapi aku pelik la,napa xsedia penginapaan arkh??selalu tue ada je….haiyo….mane nak cekau ongkos nih….

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • aries_april says:

          ko bkn dh stay klang ker mawy bln 4..
          napa nk hotel lak?

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • [email protected]|uDdin [email protected] says:

          tak jadi tukar…cedih…sowi tak inform…ingat je mira ni…tq….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • aries_april says:

          ingt la..
          kta orng..
          apa kes dlm BN ni pn ingt…
          :-)

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • [email protected]|uDdin [email protected] says:

          tq mira….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • dila says:

      Hehehe cntik nickname awk ek

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • AnneDeSilva says:

      tula mawy..
      lain org punya pasal anne lak dikatanya jahil…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  22. aries_april says:

    pet..
    maybe next weekend kat KL..
    tp 2 hri ja lah..
    sbtu p..ahd blik…
    nk p jmpa anne..
    tp rahsia la….

    akak blik 25 ni kan?
    leh jga klau nk p..
    naik keta baru pet..
    huhuhuhuh

    neo tu

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  23. AnneDeSilva says:

    k la anne nk out dlu…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  24. princessbutterfly says:

    mcm2 gelagat org2 yg komen kan BN ni ea…
    smpai nak gadoh2 pun ade…
    bkan nya dapat ape pun klu nak gaduh…
    eratkanlah silaturrahim sesama kita.. kan lebih bagus..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  25. Simpati.... says:

    kescian kat anne..~~~
    sengal tul aiman..
    main nak cakap jek org jahil dan bukan islam..
    sabar taw anne…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  26. dila says:

    Hurmm..cpatnye ari jumaat,ase cam baru je smlm ari ahad hehehe
    (kuar topik jap huhuhu)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  27. icyhazel says:

    gile ke apa dia ni???

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • antupensil says:

      xgila.. bangang jek,,,hehhe

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • aries_april says:

        + ngan bodoh thap cipan….

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • icyhazel says:

        tapi tak salah pun dia pegang anjing… cuma bangang ckit jeww!!

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • aries_april says:

          bnyk tu…
          xda skit2x…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • icyhazel says:

          tapi skrg memang ramai orang islam yg pelihara anjing. di buat anjing tu dah macam kucing. ke sana ke mari anjing ade kat sebelah. sesetengah tu siap bawak pegi shopping lagi. kita nak kata apa kan??

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • aries_april says:

          tu a..
          aries pn prnh tngk ormg malay kta bwa anjg msk pntdngan kat mall..
          sedih time tu….

          ashraf sinclair ngan bunga pn bela anjg…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  28. gosipgurl_fea says:

    hai pegagg anjing pun jadi isu ke????????
    oh sorry kalau ni berkaitan dgn islam tapi banyak org islam bela anjing juga dikawasan/penempatan mereka yang berbukit.untuk keselamatan mungkin

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • aries_april says:

      gossip..
      bca cmnt yg antu drop..
      u akn tau….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • icyhazel says:

        aries girl?? biarla dia yang bodohh

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • aries_april says:

          girl la..
          nm pn aries april
          :-)

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • icyhazel says:

          hmmm? mmg la prmpn. x kata pun laki2

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • aries_april says:

          hihihihih
          :-)
          nice 2 meet u here friend?
          pngomen bru..
          x prnh lht pn b4 this…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • gosipgurl_fea says:

          huhu aku tak sempat baca kome antu la aries pasal mazhab tu ya.ok thx

          hai ms/mr(?)icyhazel, nak claim org bodoh pun fikir dengan otak sikit bukan dengan hati , aku ni non-muslim tapi ada tak aku maki org bodoh?nak cari publisiti ka..? komen yang aku kasitu tak negetif pun rasanya???
          hal anjing ni ikut islam (aku bukan pro tapi membaca) ada banyak mazhab yang tak bersependapat dat y aku ingat all muslim ada prinsip yang berbeza ttng isu ni contohnya macam jiran aku kat kampung, islam ,mereka ada bela anjing juga. (UNTUK KESELAMATAN)MYBE? Tu jala ish2….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Heran aku says:

          tanya ustaz jelah…bagi menyelesaikan sesuatu kemusykilan mengenai hukum hakam, baik kita rujuk kepada org yg bijak pandai dalam agama…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  29. fauziah says:

    MALAIKAT RAHMAT TAK MASUK RUMAH OR KAWASAN YG ADA ANJING

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • aries_april says:

      tu la yg aries post kat ats..
      sdng kan nabi kta pn x msuk rmh yg orng yg bela anjng,..
      apth nk brmain ngan anjg..
      sndr fkr la….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  30. princessbutterfly says:

    kat majalah mastika thn 2008 (klu x silaplah)
    ade gmbr prempuan bertudung pegang khinzir… siap berposing ag bergambar ngan khinzir,,,

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  31. icyhazel says:

    a’ha…aku orang baru kat sini!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  32. rai says:

    mazhad lain tu kot.. [ think positif ] – pasal anjing pun nk gaduh.anjing tu tak dose pun.. pasal aurat dedah situ sini sah2 haram tak nak lak gaduh…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • icyhazel says:

      bukan gaduh beb. cuma kat sini kitaorang just bagi pendapat kitaorang.. tak salah kan??

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • aries_april says:

        skong oren..
        x gduh pn..
        kta smua pnya pndpt…
        fkr la sndr..
        mmg nabi kta pn elah dr brsentuh ngan bntng yg haram…
        knpa kta tidak?

        ni bkn kta mazhab apa..
        mn2x mazhab pn kata x leh..
        mazhab smua islam kan?

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • icyhazel says:

          yup. semua mazhab islam. cuma cara menyampaikan buah fikiran tu yang berbeza beza.. ade kata A, ada kata B.. tak salah pun kita,.. sekadar untuk menyampaikan pendapat…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • aries_april says:

          tu la dia orng ni..
          x ckp pham g ker apa yg d trng?

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  33. icyhazel says:

    hmmm..hope mcm tu jgk aries.. but, tu la aku tak tahu r apa lagi nak kata.. tapi kan, kalo ko la, ko tak geli ke tengok anjing tu..? dia buat main selamber aje..aku la kan, sah kata anjing, kucing pun aku tak pernah pegang…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • aries_april says:

      sma la kta.
      aries kcing pn x prnh sntuh…
      lbh kpda smua bntng brbulu la aries x snth..
      aries ni geli skit…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • icyhazel says:

        ye ke? sme r.. tapi lain orang. lain caranya… mungkin dia n famely dia dah memang terbiasa dgn anjing… maklumlah, mat salleh

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  34. alias says:

    korang ikut pandangan mazhab syafie/buku teks sekola mmg la kena samak…islam ni byk mazhab dan pandangan ulama….sesetengah pendapat ttg anjing lebih ringan berbanding mazhab syafie…lain la kalau die minum arak ke…tolong la open minded skit dgn aliran mazhab/pandangan ulama lain…org mazhab lain sembahyang subuh x baca qunut, takkan korang nak marah org tu? lu fikir la dlm2 sendiri…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • aries_april says:

      tu lain..
      ni lain..
      ni kes pgang anjng…
      mmg nabi sndr x ska….
      mazhab syafie pling afdal tuk d ikti..
      kta kat mlysia ni mmg brtuah dpt mazhab tu…

      nk open mcm mn g?

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Sayang says:

        x de afdal nye, terpulang pada masing2. Semua mazhab afdal. tak da kurang tak da lebih. Kalau kamu kata syafie lebih afdal seolah2 merendahkan imam2 lain. Siapa kita nak menentu afdal ke tidak. sukati lah nak ikut mana2 pun. semuanya tak salah.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • kepadasayang says:

          sayang: ikut mazhab lain tidak salah…tetapi make sure anda mempunyai support group yang kuat…jgn terkontang kanting mengikut mazhab yang tidak majoriti sorang2….bahaya.

          carilah ilmu tentang mazhab anda sebaik2nya.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Sayang says:

          Saya tak terkontang kanting, semua mazhab saya belajar, yang bahaya ialah orang yang tak mahu belajar tentang mazhab lain atau tak pernah belajar.

          Sememangnya saya masih belajar dan belajar.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • kepadasayang says:

          Ish ish….tak boleh mcm tu dik sayang oiii. You have to stick to one…tak boleh lah semua mazhab pun you amal/ikut…mcm tu dlm semua case u akan ikut keselesaan u je. Kalau satu mazhab kata tak boleh pegang, so bab bab anjing u nak ikut mazhab maliki sbb nak pegang anjing. Pastu bab lain pula kalau u tak setuju, u nak ikut pandangan mazhab lain pula…nanti you sendiri yg bercelaru, tak tau mana halal haram nya.

          Saya berkata seperti komen di atas td kerana di sekolah2 di malaysia, semuanya mengikut mazhab shafie, jd mmg betul lah kan anda menongkah arus…dan juga terkontang kanting. Belajar tentang semua mazhab mmg bagus, ttp SEBAIK2NYAanda harus memilih satu utk diikuti.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • aries april a.k.a amira (AAA) says:

          aries skong pepadasayang..
          kta dh stay kat mlsia mmg kna ikt mazhab yg kta ptt ikt…
          mmg leh bljr smua mazhab…x slh..
          tp..ko kna lah stick kat 1 mazhab ja…
          orng kata…
          orng yg bnyk ilmu ni lah yg mudah nk jdi mcm2x..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Sayang says:

          bila masa saya cakap semua mazhab saya amalkan, saya kata semua mazhab saya belajar, senang nak buat perbandingan. Setakat yang saya faham, semua nya betul, tak ada kurang lebih.

          Kat malaysia ni jangan sebutlah, mmemang saya tahu. Saya tak pernah pulak bercelaru.

          nampaknya kamu yang keliru

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • kepadasayang says:

          eh eh sayang oiii…dr td kamu duk mintak dalill dalil yg mengatakan kita perlu pilih satu mazhab…tu kan maksudnya ko tak percaya kita kena pilih satu…

          Ini aku pastekan klu2 kamu lupa:
          _______________________________
          Sayang says:
          March 23, 2010 at 12:03 am

          [email protected], sekolah ugama mana kamu belajar mengatakan kita kena ikut satu mazhab je? jgn buat lawak lah…

          Ada pulak main ikut2 je, hahaha… takat tu je lah ilmu ko
          ______________________________________________

          Kamu kalau boleh semua mazhab kamu nak pakai…supaya kamu sedaaappp je buat ape2 suka2 kamu je yek.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • icyhazel says:

      wawawawa…pandai ko ckp alias…. kita duk kat malaysia. nak ikut mazhab lain buat apa.. ikut mazhab kita r…huhuhuhu

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  35. kecum says:

    ape la dia ni…binatang ni plk dia wat main,alang2 napexmain ngan khinzir skali. Senang nak samak skali gus

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  36. MINI says:

    kalo pegang x pe…ni siap anjing tu gigit tangan dia ag.ape la nk jadik..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  37. aries_april says:

    apa pn..
    sndr mau ingt la…
    baik ker x kta bt mcm ni….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  38. cik rambutan says:

    gambo no 2 tu anjing tu dah gigit die kot. mane keringnye? dah sah2 kene air liur anjing tuh. wek… nk termuntah je aku. anjing cmtu pon wt men… aku tgk cm anjing liar kt shah alam jek, yg jumpa org kejar pastu gigit nescaya dpt nyakit anjing giler. takut la

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • icyhazel says:

      pastu ngan ko2 sekali dpt penyakit gila. wakakkakakaka

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • aries_april says:

      hihih..
      keras ni statement..
      by the way..
      tul tu rambutan ckp..
      aries skng sngt…..
      sah2x bnda tu x elok…
      tu yg allah haram kta brsentuh ngan dia klau sngja…
      coz..
      dlmtubuh anjng ni kotor..
      bla dia ggit…
      kta pn trkena ktran tu…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  39. anak Pak Mail says:

    Salam…
    Maaf, luang kn sedikit ms utk mbaca info nie….

    TANDA-TANDA KIAMAT

    tanda-tanda kiamat kecil mengikut dalil:

    1)Penaklukan Baitulmuqaddis

    Dari Auf b. Malik r.a., katanya, “Rasulullah s. a. w. telah bersabda:”Aku menghitung enam perkara menjelang hari kiamat” Baginda menyebutkan salah satu di antaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis.” – Sahih Bukhari

    2)Zina bermaharajalela

    “Dan tinggallah manusia-manusia yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan
    datang.” – Sahih Muslim

    3)Pemimpin yang terdiri dari orang yang jahil dan fasik

    4)Bermaharajalela alat muzik

    Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan muka.”Ada yang bertanya kepada Rasulullah; “Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?” Baginda menjawab; “Apabila telah bermaharajalela bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi2 wanita” – Ibnu Majah

    5)Menghias masjid dan membanggakannya

    Di antara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegah-megahan dalam mendirikan masjid” – Riwayat Nasai.

    6)Munculnya kekejian, memutuskan kerabat dan hubungan dengan tetangga tidak baik

    Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan dan perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim dan sikap yang buruk dalam tetangga.” – Riwayat Ahmad dan Hakim

    7)Ramai orang menuntut ilmu kerana pangkat dan kedudukan

    8)Ramai orang soleh meninggal dunia

    Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik dan ahli agama dimuka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang-orang yang hina dan buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran – Riwayat Ahmad

    9)Orang hina mendapat kedudukan terhormat

    Di antara tanda-tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka’ bin Luka'(orang yang bodoh dan hina). Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh dua orang mulia” – Riwayat Thabrani

    10)Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang

    Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a.
    “Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah akan muncul pakaian-pakaian wanita dan apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang.”

    *Ya Allah Ya Tuhanku, ampunkan dosa ku serta umat2 yg seagama dgn ku….amin…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • aries_april says:

      thanks 4 yr info friend..
      kta orng hrgai….
      :-)

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • icyhazel says:

        btl tu aries…trima ksh untuk maklumat tu. msh ade manusia yang prihatin cam dia ni…heheheh

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • wintergirl says:

          insaf aq…eh jap..aq tgk kn..mmg dah ade tnd2 yg dnyatakan..bnyk tnd2 yg dah brlaku..tinggal 2,3 je lg…wei…takut aq doh..mmg btol la kite nie manusia akhir zaman…allahhuakbar!!!

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  40. kecum says:

    amin…selepas baca info anak pak mail ni terasa insaf .tkt la klu nak pikir zaman skang ni.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  41. Raille says:

    Aku ada pernah tengok gambar lama (zaman 20an, 30an gitu) yang menunjukkan mufti besar kerajaan kelantan dengan anjing peliharaan dia.

    Pada aku, isu anjing yang dibangkitkan kat sini lebih berunsurkan prejudis dan sikap “holier than thou” antara sesetengah pengomen.

    Sebelum mencemuh org lain, lebih baik nilai diri sendiri dulu la ye. Islam tak Islam, betul ke diri kita ni baik sangat sampai berhak nak menunjuk ajar org lain?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Nurul says:

      1st, nurul nak say sorry kalau ada yg terasa.. nurul mcm setuju je dgn komen Raille ni.

      nurul pun rs kita tak berhak nk tegur dan beri komen kata dia ‘nama je islam, tp tak amalkan pun ajaran islam tu’ dan sebagainya.

      lebih baik kita sama2 fikirkan macamana nak elakkan pegang tangan berlainan jantina yg tiada kena mengena dengan kita secara sengaja, sebab comfirm haram dan tak boleh samak..

      p/s : nasihat utk diri sendiri juga. ^^, have a good day semua..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Sayang says:

        Ya betul, saya pernah tengok gambar mufti tu dengan anjing jagaannya.

        Pak mufti tu tentu lebih arif dari kita2 disini.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  42. bulan says:

    bukan nak ajar sekadar tegur dalam islam kita kena tegur

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • icyhazel says:

      aku setuju apa yg ko ckp.. bkn kita nak mengajar.. tapi kita sebagai umat islam, just bagi pendapat kita. tak salah pun aku rasa…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  43. hamba Allah says:

    kalau dah hukum allah kata jangan ,janganlah…kalau dah mengaku kita ni hambanya taat dan patuh lah pada suruhannya,kalu kurang faham akan ilmu tanyalah pada guru agama dan kpd org yang berpengatahuan luas dlm agama .jangan bercakaran sesama kita .ilmu allah, (agama islam )amat luas.sesungguh nya haram tetap haram.banyak benda lain yang halal yang boleh kita belai dan manja, maaf jika saranan ini menyakitkan hati anda semua

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • aries_april says:

      tul tu..
      apa yg haram jgn la bt..
      x kra la ko nk pgng tng ngan BF/GF ker..
      pgn anjng ker..
      alalh kata jgn..jgn la..
      ni nk bt lagi napa?
      snd kna ingt la apa kta bt tu slh ker x….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Sayang says:

        Pada hamba Allah, kamu mengatakan ilmu Allah ini amatlah luas, betul saya sokong.

        Tapi dihujung2nya seolah2 kamu menyempitkan ilmu Allah. Yang dibawah kamu tu pula main ikut je TUL TU TUL TU KATANYA.

        aDOI…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  44. gurl2 says:

    ape r korg ni..lantak dia la nk wat ape pn..
    biar Allah je yg tentukan sume tu..
    kite ni x layak nk jugde2 org ni…
    nnt bkn dia yg dpt dosa..kite ni hah yg asyik mengata dia mcm2…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  45. aton says:

    aku da lame gile100000 jumpe gamba2 dia pegang anjing kat fb dia dulu.. tahla, pape pon, pegang2 anjing boley disamak, peluk2 laki ngan pompuan yang bukan mahram, boley ke disamak? orang2 yang komen2 ni sume ni, pk2 la sendiri ye.. korang ade sentuh2 ngan bukan mahram tak? lu pk la sendiri..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  46. its me says:

    gurl2 : sori ye mencelah..tapi kalau semua orang dok pakat biar lantak je..ape nak jadi semua orang Islam kat dunia ni betul tak? kenalah nasihat menasihati, ingat mengingati sesame manusia..cume mungkin kite sume bole improve cara menegur kan? :)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • icyhazel says:

      btl ckp ko its me.. i very agree. tak sptnya kita semua lepas tangan. msg2 bt tak tahu je. alamak nya lingkup la dunia ni…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Sayang says:

        tak salah menegur, tapi biar hujjah nya betul, bukan main hentam keromo setakat apa yg kamu tahu saja.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  47. betolakucakap says:

    Astarghfirullahhalazim..x baik gaduh2…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  48. its me says:

    just wanna share cerita ni masuk kosmo http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=0319&pub=Kosmo&sec=Hiburan&pg=hi_02.htm.

    agak tak patut jugaklah kalau sofia ckp mcm tu “..Adakah Sofia kesal dengan penyebaran gambar itu?

    Saya tak kisah pun. Cuma bila orang luar tengok, mereka mempunyai pelbagai persepsi baik atau buruk. Sekarang ini zaman moden, kita boleh samak. Tapi saya tak adalah sampai memberi anjing itu menjilat muka saya atau mandikannya. Masa saya bela anjing pun, saya hantar ke kedai untuk memandikannya.”

    zaman moden ke tak ke..tu tak menghalalkan ape yang kite buat..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  49. kasi pikir says:

    guys, kalu pegang anjing/ babi samak jer lah..ape kecoh? islam tu mudah..jgn buat smpi islam itu payah.dlm fikh ader aja sme tu.jgn tafsir ngan otak melayu. BN pn dlm isu nie..ptut adil laa…tp komen BN sndiri pt en3 pn dah xadil..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • aries_april says:

      islam mmg mudah..
      that y kta kna brsykr kta ikt agma ni…
      tp..nabi kta sndr pn x msuk rmh ada bntng yg haram tuk d mkm..
      knma kta as umt dia nk bela pla?
      mlaikat pn x msuk rmh mcm tu..
      try pkr la….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Sayang says:

        kau ingat malaikat takut anjing ke? kalau macamtu terbahak2 lah orang kafir ketawa. Malaikat takut anjing katanya.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • hehe says:

          poyo lah engko ni ‘sayang’…..insaf lah.

          Daripada berkata yang tidak baik…eloklah anda DIAM jer.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Sayang says:

          kamu yg sepatutnya insaf, ada ke pula malaikat takut anjing? salah tu.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • hehe says:

          Bukan Malaikat takut anjing lerr….ttp tidak berkat sehingga malaikat pun tak nak masuk.

          Janganlah ingat orang lain bodoh sampai mcm tu sekali…anda tu yang tidak faham!!

          sekali lagi…INSAF lah.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Sayang says:

          nampak sangat pengetahuan kamu tentang malaikat dan anjing takat tu je.

          aku tak kata kamu bodoh ye…

          insaflah juga,
          saya pun.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  50. tulip says:

    yg penting,cmn die boleh terjatuh cinta ngn anjing nie..hopefully,die mmg samak la pas fooling round wif the dogs..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  51. rina says:

    siapa yang isi ruangan komen ni masa pejabat yang sepatutnya dia buat kerja. gaji yang korang terima tu haram dimakan pasal tak halal pasal tak amanah, patutnya buat kerja. tapi gi gossip kat sini jadi takyah la kita dok pikir pasal org pegang anjing (yg aku tau takde dosa pun, kene samak je lepas tu). pikir camna nak siapkan kerja2 belambak tu. aku dah abih dah time keje ni.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  52. akugirl says:

    MEMG XHRM PEGANG TP ATS TUJUAN TERTENTU CTH:
    1.BELA ANJING UTK JG RMH
    2. PGANG ANJING UTK SLMTKAN DIA
    ANJING N BABI ADLH BINATANG YG ALLAH HARAMKAN SCR TOTAL! PEGANG UTK TUJUAN MAIN2 TIDAK DIANJURKAN ISLAM….KALAU LA ANJING BLEH BUAT MAIN SUKE2 ATI BAIK ALLAH XYH HARAMKAN…BEK ALLAH HRMKAN DGINGNYA SHJ

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  53. Siratulmustakim says:

    kenala ambil tau sebab nama syarifah …org islam kan…islam bersaudara dan nasihat menasihati…masalahnya saudara kita ni kurang didikan agama…tulah bahayanya bila wanita islam kawin orang asing..pasti akan ikut cara hidup suami..kan..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  54. sheem says:

    Bukan sharifah sofia je pegang anjing..
    Fauziah Latiff pun..anak beranak pegang anjing.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  55. oserver says:

    Korang sangat lah kecoh.ok.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  56. pinkapplejuice says:

    kes ni kena rujuk pd mreka yg btul2 tahu psl hukum hakam agama. kita x boleh nk sesuka hati je bg komen kt cni klu x btul2 tahu. p wlpon anjing x haram d pegang, aku memang x kn pegang seumur hidup aku…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  57. skylover says:

    salam…
    pe yg sy tau, kalau ikut mazhab hanafi
    anjing blh pegang~
    tp mcm kat malaysia, mazhab shafie agak tegas~
    nak pegang dibolehkan tp kena kering!
    tp kita kena tgk la pd keadaan di malaysia, mana biasa dgn anjing
    it looks weird~

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  58. *sigh* says:

    OMG all these sebeb SS main dengan anjing?? Biarlah dia…dosa atau tidak…antara dia dgn Tuhan! Finito!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • oitt says:

      saudara ‘sigh’: it’s not just about her playing with the dog….ttp interpretation pengomen2 di sini(muslim atau tidak). Mmg itu hak dia (tiada siapa pun kesah dia masuk syurga ke neraka ke…itu urusan Allah)….but there are some yang menyokong perbuatan ini….itu yang jadi kecoh. Kita tak mau semua rakyat malaysia yang muslim lepas ni dah tak heran dgn anjing yang mmg sudah termaktub dgn sahih sbg najis mughallazah.

      Sepatutnya anda perlu lebih bersedih krn adanya org2 yang sudah tidak pedulikan batas2 hidup orang islam pasal najis2 ni (seperti pengomen2 yg terlalu relaks tentang isu ini yang menganggap si SS tu buat benda yg baik je, malah mengata2 org yg tidak favour what she did). Bukannya mengeluh and fuss about all these comments.

      Tolonglah tanam sedikit perasaan sayangkan agama kita ini….mari kita cuba jadi muslim yang sebenar.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • akula says:

        pasal die tak berapa nak sayang agama dan saudara sesama islam die la…die buat statement camtu ;)

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • aries_april says:

          aries skong oitt…
          aries sdh tngk n bca komen dia orng..
          as muslim..
          knpa kta prlu skong smua ni?
          x rsa kotor ker?
          x bljr agma ker?

          ni bkn mslh laki pluk prmpuan yg tk kawen..skrng kta tngh ckp kes SS….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Sayang says:

          Klu ko rasa anjing tu kotor, ko lg kotor, sombong… suci sangat ke ko dibandingkan dgn anjing? aku rasa anjing lagi suci.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Tun says:

          Sayang!! Please tone down your comments!!

          Perkataan anjing itu kan selalu dipakai bila kita menggelarkan manusia yang kurang baik/jahat. Maka secara bahasa (klu tidak secara hakiki pun) mmg sudah menggambarkan yang anjing itu sebagai sesuatu yg sedikit negatif…apatah lg suci. Bukan nya nak kata anjing itu HINA…ttp itulah kenyataannnya.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Tun says:

          And my interpretations towards your comments: anda ini seperti orang yang tidak suka hidup bermasyarakat…dan tidak sensitif/peka terhadap masyarakat sekeliling. Jagalah tatasusila anda!!

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Sayang says:

          ini satu contoh yang tak betul, kamu sudah pun menghina anjing. Kalau tak mahu dihina jangan menghina.

          Hidup bermasyarakat ditempat saya lebih baik tanpa orang sombong seperti kamu.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Tun says:

          Oii sayang…kamu ni adik beradik anjing kaa? Ke mak bapak kamu anjing.

          Hah tu dia…geram aku!! Kurang ajar sangat lah dia ni!!

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  59. hang kalo main2 ngan tenuk or seladang lg baik le weh…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  60. nora says:

    sokong kata oit!!!
    kadang kita sesama islam kena saling ingt mengingati… mukin pada pembaca2 yg dok bace ni.walaupun ade kata2 yg pedas n mungkin xsedap dibace tapi ade ilmu disebaliknya.
    yg xtau akan lebih paham…. yg samar2 akan lebih jelas…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  61. shadow says:

    org mcm ni mana ada peduli psl agama da bro.dia kan org putih.babi pun boleh makan.bkita nak pegang anjing pun takut dia boleh ketawa lagi tu.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  62. Sha says:

    Org islam skg, byk yg nama jew islam.. tp da mcm kafir.. huhu

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  63. martas says:

    marilah kita semua tingkatkan lagi amal ibadat kita..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  64. MAX says:

    alang2 cakap pasal anjing ni kan? nak tanya 1 soalan

    kenapa anjing di anggap sebagai najis berat?? hmmm~ ada kuman/ virus/ apakah pada anjing ini?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • ed says:

      kalau memudaratkan kepada manusia, mesti la haram ye tak?

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • standard la anon.. says:

      alang2 ckp pasal anjing.. kalau species anjing yg lain camne ek? anjing laut kalau sentuh kena samak tak?

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • bleach says:

        bodoh betoi hang ni……memang bangang….habih hang pegang siput babi haram ka…?pi masuk sekolah len la woiiiii

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • standard la anon.. says:

          ai, emo nampak? haha… pegang bukan muhrim yg haram pun ramai orang buat… haha
          lek le bro, aku ingat takde org layan joke bodoh aku.. rupa2nye ade jugak org bodoh yg emo.. sigh

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • its me says:

        ya allah..memang dah ramai orang jahil agama sekarang ni agaknye..dunia dah nak kembali ke zaman jahilliah kot..if u’re an Islam n yet u’re asking this, please i beg u..rajin2lah mendalami agama Islam balik k..jangan hanyut terlalu jauh.. but if u’re a non-muslim, u’re welcome to get to know Islam..find the correct way to know Islam :)

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • bleach says:

      pi balik belajaq tentang agama…baca buku agama…jangan jadi jahil tentang agama islam..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  65. Aras says:

    Bersentuhan (dengan sengaja & apatah lagi bertujuan syahwat) adalah berdosa Dan wajib bertaubat (bagi membersihkan dosa). Sedangkan menyentuh anjing tidaklah berdosa Dan hanya perlu disuci (bukan bertaubat). Menyentuh anjing bukanlah satu kesalahan (dosa) atau maksiat. Tetapi, menyentuh wanita bukan mahram adalah berdosa Dan merupakan maksiat.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  66. kucinglagibest says:

    aper ke jadah lah pergi main anjing..bukannyer best pun. muka ntah apa-apa ntah..bising pulak tu. kucing jauuuhhhh lebih comel dari anjing. muka comel. bunyinya pun comel. pandai cari makan sendiri pulak tu. orang putih banyak yg suka kucing. tak cayer tengok lah video2 kucing yang berlambak kat youtube tu. tapi, mungkin dia suka tang satu ‘part’ tu kot kat anjing. maklumlah saiznya ada yang nak menyamai manusia! hehehe

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  67. ed says:

    cute!

    takpe..sentuh anjing, najis je. blh istinjak. daripada sentuh perempuan or lelaki bkn muhrim. kite dah dicerita dari kecik, pegang anjing haram, sedangkan tak. bela anjing tak boleh… haishhh…

    isu anjing/babi bergambar dgn perempuan tu lagi tak blh blah. pikiran kolot. dah die tu vet mesti kene pegang. dh tugas die merawat binatang. biar la die nk bergambar ke, pegang ke. yang pasti jgn la makan. mazhab Maliki menghalalkan daging anjing..

    btul la, kite ni org melayu islam dah diajar, alergic kepada anjing, sejak dari kecik lagi. kat mekah nu, anjing kuar masuk masjid, takde plak hal.

    rajin2 kan lah membaca, islam is about FACT and FIGURE.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • akula says:

      tp perlu ke vet tu ambik gambar ala2 cute dgn binatang tersebut….(semoga anda happy la nanti kalau2 anak anda bergambar ala2 cute camtu)…time tu takpe la..kite tengok la kenapa masih ramai yg stick to pemikiran kolot…dan tak semodern anda…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • ed says:

        ermm… camni.. bukan soal perlu ke tak. macam kite gak, perlu ke kite ambil gambar berlatar belakangkan putrajaya/laut/gunung/sungai. no big issue la.. biase je.

        kat rumah aku ade 2 ekor shih tzu. diterime baik oleh jiran2 dan keluarga.haiishhh…..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • akula says:

          kan dah cakap..sebab hang jenis pelihara jugak..tu yg hang sokong sangat tu ;)
          dan pasal latar belakang gambar tu…anda perlu mendalami ilmu fotografi…sblm wat statement camtu. jgn kerana pada mata anda rasa camtu, hang ckp itu no big issue..nak kasi komen bernas, baik kita berilmu.
          dan jgn dok fikir bende main logik akal jek berkaitan ngan agama, nanti tersesat. sebab akal kita ni takat tau zat2 Allah sahaja.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • ed says:

          kekekekekekekke

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • ed says:

          sesat? setakat yg aku tau la kan, aku tak sesat lg. tak buat ape2 yang HARAM pun. so? wtf man..

          hah.. pasal background, aku kate.. “perlu ke?” so? ape kene mengene dgn ilmu fotografi lak. tlg la dalami ayat tu betul2 sblom wat statement camtu. hahahahahaha. yang ko paranoid sgt ni knape?sbb takde org nk accept pandangan ko kan. sbb ko rase ko pandai dari aku kan. sebab ko pandai dr org lain kan. lagi byk ko ckp lagi la bertambah kecik org tgk. haishhhh….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  68. ge_gurl.. says:

    mcm la x der binatang lain dia nk main..bengong tol..islam pada nama jer..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  69. mak jah says:

    anjing 2 air liur die ade bakteria mrbhaya..klau x mcm mane leh ade pnykit aning gila…..sama la cam babi…lg la bhyanya..kjian dh dibuat yg dlm bdn babi 2 pnuh virus2 merbahaya…blum kira kat hidung die yg berair tu..eeiii….sebab 2 la sblum ni kite tau pnyakit vrus JE n nipah 2dtgnye dari bdn babi 2 la..mm bdn die brtoksik pnuh virus..kat nat geo ade ckp psal isu babi n bhayanya ..lg satu aku pnh baca klau dituang air coke kt ats kulit babi 2 mmg akan ade ulat2 kuar dri bdn die..bygkan…ish2..sbb 2 Islam dh haramkan 2 binatang ni..najis mughallazah…najis berat..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  70. pizza says:

    Malaikat tidak masuk ke dalam rumah orang Islam yang memelihara anjing, sekaligus megundang makhluk jin dan syaitan. Jangan ambil ringan tentang hukum HARAM. Cakap lepas pegang, samak je la? Mana tahu kalau2 ada sehelai bulu melekat rapat kt tubuh? Sia2 solat (tu pun kalau solat la, orang yg memelihara solat akan menjauhi perkara2 berisiko syubhat akan bakal membawa kepada HARAM) Nak tahu langit tu tinggi atau rendah, bila datang ujian ALLAH. Maaf kalau ayat2 aku keras skit. Aku tak tuju kat sesiapa in person.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  71. nora says:

    nora tak nak komen byk2 sebab bende ni yg sepatutnya jelaskan ulama malaysia yg diiktiraf… ade setgh mazhab mbenarkan n ade yg x membenarkan… biarlah yg lebih arif menilai…
    HANYA PENDAPAT….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  72. nora says:

    NORA AMBIK PETIKAN NI DARI YG LEBIH ARIF..”

    http://abidfana.com/2009/10/21/anjing-dan-permasalahan-fiqh-sekitarnya/

    SO KESIMPULAN DARI LINK NI

    BAGI ORG AWAM,
    memahami hadith tidak boleh dilakukan tanpa kepakaran ilmu alat seperti ilmu bahasa arab, ilmu hadith dan seumpamanya, justeru urusan seumpama ini perlu diserahkan kepada mujtahid.

    Justeru, persoalan kenajisan anjing ini tidak wajar terlalu dikaitkan dengan logik akal, akan tetapi anggaplah ianya sebagai amr ta’abbudiy.
    (perkara ibadah yang perlu kita tunduk kepada arahannya tanpa berfikir alasan logiknya secara melampau.)

    PADA sesiapa yg nak bg pendpt sediakan hadith..

    maaf klu tersalah cakap.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  73. sedar says:

    assalamualaikum …

    kpd semua pmbaca BN…aku terpanggil utk memberi pendapat atas isu ini….
    aku dah baca 1 persatu komen korang dr atas smpi bwh… aper yg aku faham lah kan…

    1) kita mesti ikut mazhab tempat yg kita tinggal… ok malaysia amalkan mazhab Syafie so ikutlah mazhab Syafie….

    2)saper kata *itu antara dia dgn Tuhan, lantaklah dialah..* Nampak sgt anda ni bkn muslim yg sejati..kita sbgai sedara antara islam mesti tegur menegur antara satu sama lain.. why?
    sebab nyer selagi dia adalah sedara seIslam kita wajib menegur dan kita syg kan dia…x kan kiter nak biarkan dia membuat dosa… bimbing dia….

    3) Jangan salahkan anjing , dia binatang x tahu aper2..
    tapi kita sbgi manusia yg ader akal fikiran perlu tahu batas2 memelihara anjing… sila baca Hadis2 di atas.
    (hantupensil ader nyatakan)

    so dah terang lg bersuluh nak buat jgak ….x dapek eden nak menolong nyer….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • standard la anon.. says:

      nak tanya and comment:

      1) Pasti ke “mesti” ikut mazhab tempat kita tinggal? Maksudnya kalau kita pegi berhijrah (bukan vacation ya, pindah untuk selama-lamanya) ke Africa, yg mungkin Islamnya bermazhab lain, kita kena ikut mazhab sana ke? Atau orang luar bermazhab lain yang berhijrah ke tempat kita ke contohnya. Setahu saya, apabila kita dah berpegang kepada satu mazhab, kita ikut je mazhab tu selama-lamanya. Tolong bagitau sapa yg tau please?

      2) Setuju pasal menegur sesama islam. Tapi kat sini tgk comment mcm lagi byk mengutuk dari menegur. Contoh “Bodoh petul pegi pegang anjing, mak bapak tak ajar kot”…

      3) Sangat-sangat setuju..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • akula says:

        org bijak…akan amik ape yg boleh menjadi ilmu ;)
        dah tau komen2 bodoh tu, sah2 la dr org yg tak berapa cerdik…yg ko amikkan itu sebagai contoh utk berbahas(dlm konteks nak tunjukkan ala2 anda bijak)…adakah itu tindakan bijak sangat??

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • standard la anon.. says:

          kau reply kat aku ke? aku amik contoh tu sebab aku (sebagai kata “sedar” tegur menegur sesama islam) nak menegur org yg mengutuk supaya lenkali jgn mengutuk, sebaliknya menegur.
          tapi kalau kau rasa aku bijak, terima kasihlah, hahaha.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Sayang says:

          standard la anon..,sokong kamu, siapa yang kata kita kena ikut mazhab tempat kita tinggal tu sangat2 lah dangkal ilmu nya.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  74. alias says:

    selepas membaca komen yg begitu byk ni, agak mendukacitakan bilamana umat islam bertegah soal anjing yang pada pandngn mazhab lain bukanlah najis yg berat. lainlah kalau perbuatan zina, minum arak, berjudi…apa nak jadi dgn umat Islam ni. ni lah antara ciri2 org yg cuba menyempitkan Islam kpd satu mazhab saja…seorang muslim tu berhak nak amalkan mazhab/turut ulama yg dia rasa mudah…islam kan mudah? knapa umat Islam di malaysia tak boleh terima mazhab lain…bukannya salah dari segi perlembagaan pon…korang mmg taksub!!! lpas tu bole ckp: “dia ni islam ke x ni?”. siapa yg x islam? korang kut yg x belajar mendalam ttg hukum anjing, yela setakat belajar dr buku teks sekola jela kan? siap bole mencerca lagi SS…korang nak tegur, pegi jela jumpa dier, baru la dikatakan menunaikan tanggungjawab sbg muslim..kononnya la…korang pon mungkin bergelumang dgn benda haram, contohnya makan riba (faedah dr bank)…takkan aku nak ckp: “korang ni islam ke x?, makan riba masuk neraka oi”..tentu korang marah gile2 kat aku…so, sendri pikir la…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • standard la anon.. says:

      setuju! tapi kan emo tu kan trademark org melayu, hehe.. so apa2 pun mesti emo!

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • standard la anon.. says:

      eh, alias, aku betulkan sket je tulisan kau. Apa-apa mazhab pun, anjing mmg najis berat (mughallazah).. cuma bila lain mazhab, lain lah penakrifan dan cara pengendalian hal yg berkaitan dgn anjing..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • ed says:

        makan riba, blh mengisytiharkan perang.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Sayang says:

        pada>standard la anon.., kamu silap, mazhab maliki tak menhghukum anjing najis berat, atau ringan. Memang tak najis pun.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  75. bleach says:

    lain2 mazhab ape..?dah sah sume kita umat skrang di bawah mazhab shafie…dan mangikut mazhab shafie bersentuh dgn anjing haram hukumnya…najis berat…baca buku agama byk2 lagi beb……haram tetap haram..jgn suke2 menghalalkan apa yang haram…aurat pun tak tutup pegang anjing lak…biar Tuhan yg menentukan azab dia…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • ed says:

      najis berat, maksud nye najis la kan? boleh istinjak. tak haram pon. awk tu yg kene baca byk buku agama, n yang penting biar la buku tu ditulis oleh penulis yg berilmu.

      tgk la ceramah dr MAZA. haisshhh…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • akula says:

        so…kirenye kalau ada anjing…cik ed akan pegi bermain2 dgn anjing tersebut kah??? atau lebih baik jauhkan diri???

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • ed says:

          ermm… kalau berselisih dgn anjing tu.. biarkan je la.. ape masalahnye. kalau gi rumah kawan2 yang ade anjing, buat cam biase je. nk duduk atas riba ke. nk tido kat kaki ke. suka hati die la. main2 tu biase je. bawak jalan2 tu hari2.

          kalau nmpak anjing jalanan tu.. takde la gi main2. buat tak kesah je la. alaa.. mcm kite jmpe kucing kurap tepi jalan. takkan nk gi main2. dah sah2 berkurap. kekekekeke..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Sayang says:

          pada ed>> kamu bukan saja mnghina anjing, tapi kucing kurap juga, pada aku kamu lebih hina dari kedua2 makhluk allah tu.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • hehe says:

          ish ish sayang…bukan ke ‘ed’ ni geng dgn you…ni baca betul2 ke tidak ni???

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Sayang says:

          ya, saya dah baca komen ed, komen yang tadi dibuat sebelum membaca komen2 lain. Ada yang saya setuju dengan ed dan ada yang tidak.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Sayang says:

      Kmu juga silap, tak boleh memaksa org lain mengikut satu2 mazhab, tak ikut pun tak apa, nabi tak pernah menyuruh kita ikut mana2 mazhab.

      Kamu pun belajar lagi ye. Aku pun sama.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • ed says:

        dey minachi. akai ada ka? bace btul2 la. pada aku ko lagi bebai dari sume org. hahahahaah. dah terpampang dpn mate pon tak tau nk bace lagi?

        bila masa aku pi hina anjing dgn kucing sedangkan dua2 tu pon aku bela? SRP hang takat mana ni? oooops, den dah tuo, skang PMR kan. hahahah.

        dah kata kucin kurap, nk pi main2 lagi ka? aku tak sepak terajang dia pon. aku kata buat tak kesah ja. dey.. kalo hang tu pon ada kurap, jgn kan anjin, manusia pon tak pegang hang melainkan doktor. realiti pa, sbb aku pon penah ada kurap. bkn nya aku sengaja nk hina2 hang. so what?? ni hang ngaji darjah brapa ni? bebai duk ada.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  76. AM says:

    Ni la sejak dari kecil dh di didik pegang anjing haram. Pegang anjing ngn pegang najis berak kita sama je xharam, cume kene cuci ngn cara berlainan jer.Klu berak basuh ngn air muthlak, klu anjing kita samak jer la. Klu pegang najis haram, mcmne nk basuh berak. Yg jadi haram kita makan anjing/babi. Aduyai, tp islam pun ajar kne hormat sensitiviti satu masyarakat. Celik sikit mate tu

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • pizza says:

      AM, sentuh najis mmg haram walaupun najis sendiri. Apatah lagi najis orang lain / binatang cuma hukumnya tidak seberat najis mughallazah.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • mamamia says:

        Am, what r u trying to say…celik mata tang mana?
        Iyelah…najis manusia/binatang, anjing, khinzir – semuanya cuma najis…
        Jadi anda dengan segala hormatnya dijemput bermain dengan najis2 itteww…lepas tu kan boleh basuh/samak jerrrr…..
        Tah hape hape tah…..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  77. AM says:

    Yg dedah2 aurat, berzina2 tu terang dh hukum haram. Apepasal plk nk cakap pegang anjing pn dlm satu katogori. Org suruh blaja agama malas, ble psl isu sensitiviti melayu ni cepat jer melenting tanpa usul periksa

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • akula says:

      errrr….ni bukan isu sensitiviti melayu ye…ni pasal agama…kite tengok sume dah..bising sume dah…tp topik kite bualkan hari ni pasal gambar anjing dan maybe tuan anjing tersebut….so stick to the topic la…utk topik org kene tangkap khalwat nanti…ktie cakap la pasal zina ke…pasal romen2 ringan sume…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • mamamia says:

        Aku sokong ‘akula’.
        Poyo lah AM ni!!

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • aries_april says:

          tu yg heran ngan pngomen yg x tau topic..
          kta ckp psl anjng..\
          yg mai kes lain tu apa hal?
          bikin semak ja

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  78. AM says:

    Kalau ni di ikut kn, bulu kucing tu pn kalau melekat kt baju boleh jatuh xsah sembahyang, try baca buku2 kt kedai agama sikit. salah satu sbb dieorg berak kencing ade basuh atau xkne bulu2 die. Itu xkira lepas berak kencing berguling2 abis merebak satu badan tu mcmne?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • pizza says:

      Pasal apa pulak bulu kucing melekat kt baju, jatuh x sah sembahyang? Lain la kalau kucing tu kotor secara jelas. Berhati2 apabila berbicara tentang hukum Islam, jangan sampai mempertikaikan bicara Tuhan.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  79. Sha says:

    PEGANG ANJING XHARAM PEGANG BG DAN GF MMG HARAM. NAK BERDEBAT2 APA, ADA KORG BISING BUDAK2 PEGANG TGK KT MID KER MANA2? BENDA SAH2 HARAM BUAT TAK TAU. BENDA YG MMG DAH SAH HANYA NAJIS (BERAK KENCING,PEGANG ANJING) CUME CARA CUCI JER BERLAINAN. MELAYU2

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  80. ed says:

    btol la ape org cakap disebabkan lidah2 umat islam yang tak berakal ni la menyebabkan org islam sendiri jadi bodoh. dipandang serong oleh org lain.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  81. hamba allah says:

    Halal dan Haram dalam Islam
    Oleh Syekh Muhammad Yusuf Qardhawi
    Alih bahasa: H. Mu’ammal Hamidy
    Penerbit: PT. Bina Ilmu, 1993

    2.3.13 Memelihara Anjing Tanpa Ada Keperluan

    Termasuk yang dilarang oleh Nabi ialah memelihara anjing di dalam rumah tanpa ada suatu keperluan.

    Banyak kita ketahui, ada beberapa orang yang berlebih-lebihan dalam memberikan makan anjingnya, sedang kepada manusia mereka sangat pelit. Ada pula yang kita saksikan orang-orang yang tidak cukup membiayai anjingnya itu dengan hartanya untuk melatih anjing, bahkan seluruh hatinya dicurahkan kepada anjing itu, sedang dia acuh tak acuh terhadap kerabatnya dan melupakan tetangga dan saudaranya.

    Adanya anjing dalam rumah seorang muslim memungkinkan terdapatnya najis pada bejana dan sebagainya karena jilatan anjing itu.

    Dimana Rasulullah s.a.w. telah bersabda:

    “Apabila anjing menjilat dalam bejana kamu, maka cucilah dia tujuh kali, salah satu di antaranya dengan tanah. ” (Riwayat Bukhari)

    Sebagian ulama ada yang berpendapat, bahwa hikmah dilarangnya memelihara anjing di rumah ialah: Kalau anjing itu menyalak dapat menakutkan tetamu yang datang, bisa membuat lari orang-orang yang datang akan meminta dan dapat mengganggu orang yang sedang jalan.

    Rasulullah s.a.w. pernah mengatakan:

    “Malaikat Jibril datang kepadaku, kemudian ia berkata kepadaku sebagai berikut: Tadi malam saya datang kepadamu, tidak ada satupun yang menghalang-halangi aku untuk masuk kecuali karena di pintu rumahmu ada patung dan di dalamnya ada korden yang bergambar, dan di dalam rumah itu ada pula anjing. Oleh karena itu perintahkanlah supaya kepala patung itu dipotong untuk dijadikan seperti keadaan pohon dan perintahkanlah pula supaya korden itu dipotong untuk dijadikan dua bantal yang diduduki, dan diperintahkanlah anjing itu supaya dikeluarkan (Riwayat Abu Daud, Nasa’I, Tarmizi dan Ibnu Hibban)

    Anjing yang dilarang dalam hadis ini hanyalah anjing yang dipelihara tanpa ada keperluan.
    2.3.14 Memelihara Anjing Pemburu dan Penjaga, Hukumnya Mubah

    Adapun anjing yang dipelihara karena ada kepentingan, misalnya untuk berburu, menjaga tanaman, menjaga binatang dan sebagainya dapat dikecualikan dari hukum ini. Sebab dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari, Muslim dan lain-lain, Rasulullah s.a.w. bersabda:

    “Barangsiapa memelihara anjing, selain anjing pemburu atau penjaga tanaman dan binatang, maka pahalanya akan berkurang setiap hari satu qirat.” (Riwayat Jamaah)

    Berdasar hadis tersebut, sebagian ahli fiqih berpendapat, bahwa larangan memelihara anjing itu hanya makruh, bukan haram, sebab kalau sesuatu yang haram samasekali tidak boleh diambil/dikerjakan baik pahalanya itu berkurang atau tidak.

    Dilarangnya memelihara anjing dalam rumah, bukan berarti kita bersikap keras terhadap anjing atau kita diperintah untuk membunuhnya. Sebab Rasulullah s.a.w. bersabda:

    “Andaikata anjing-anjing itu bukan umat seperti umat-umat yang lain, niscaya saya perintahkan untuk dibunuh.” (Riwayat Abu Daud dan Tarmizi)

    Dengan hadis tersebut Nabi mengisyaratkan kepada suatu pengertian yang besar dan realita yang tinggi sekali nilainya seperti halnya yang ditegaskan juga oleh al-Quran:

    “Tidak ada satupun binatang di bumi dan burung yang terbang dengan dua sayapnya, melainkan suatu umat seperti kamu juga.” (al-An’am: 38)

    Rasulullah pernah juga mengkisahkan kepada para sahabatnya tentang seorang laki-laki yang menjumpai anjing di padang pasir, anjing itu menyalak-nyalak sambil makan debu karena kehausan. Lantas orang laki-laki tersebut menuju sebuah sumur dan melepas sepatunya kemudian dipenuhi air, lantas minumlah anjing tersebut dengan puas.

    Setelah itu Nabi bersabda:

    “Karena itu Allah berterimakasih kepada orang yang memberi pertolongan itu serta mengampuni dosanya.” (Riwayat Bukhari)

    2.3.15 Pengetahuan Ilmu Modern Tentang Memelihara Anjing

    Barangkali akan kita jumpai di tempat-tempat kita ini beberapa orang yang sedang asyik terhadap Barat, sehingga mereka menganggap Barat itu mempunyai kehalusan budi dan perikeimanusiaan yang tinggi serta menaruh kasih-sayang kepada semua binatang yang hidup. Mereka menganggapnya, bahwa Islam itu bersikap keras terhadap binatang yang dapat dipercaya, tunduk dan beramanat.

    Kepada mereka ini akan kami bawakan suatu artikel ilmiah yang sangat berharga sekali, ditulis oleh seorang sarjana spesialis dari Jerman. Artikel tersebut menjelaskan betapa bahayanya yang akan ditimbulkan karena memelihara anjing. Ia mengatakan: “Bertambahnya musibah yang diderita umat manusia pada tahun terakhir yang disebabkan oleh anjing, memaksa kita untuk memperhatikan secara khusus tentang betapa bahaya yang nampak sekali yang disebabkan oleh anjing, lebih-lebih situasinya bukan terbatas karena memelihara itu ansich, tetapi sampai kepada bermain-main dan menciumi serta mengusap-usap anjing dengan tangan oleh anak-anak kecil dan orang-orang dewasa. Bahkan banyak sekali anjing-anjing itu menjilat bekas bekas makanan yang ada di piring orang tempat menyimpan makanan dan minuman manusia.”

    Kebiasaan-kebiasaan jelek yang kami sebutkan di atas akan sangat bertentangan dengan perasaan yang sehat dan tidak mungkin dapat diterima oleh kesopanan manusia. Lebih lebih persoalan ini sangat kontradiksi dengan kebersihan dan kesehatan. Tetapi kami tidak akan membicarakan persoalan ini ditinjau dari segi tersebut, karena telah menyimpang dari pokok persoalan yang sedang dibahas dalam studi ilmiah ini. Biarlah itu kita serahkan kepada masalah pendidikan budi-pekarti dan pendidikan jiwa untuk menentukannya.

    Di sini akan kita tinjau dari segi kesehatan –dan itulah yang kami anggap sangat urgen dalam pembahasan ini– sebab bahaya yang sangat mengancam kesehatan manusia dan kehidupannya yang disebabkan memelihara anjing tidak boleh dianggap remeh. Banyak orang yang terpaksa harus mengorbankan uang yang tidak sedikit karena digigit oleh anjing, apabila cacing pita anjing itu justru yang menyebabkan penyakit yang berkepanjangan. Bahkan tidak kurang juga penderita yang akhirnya menemui ajalnya.

    Cacing ini bentuknya sangat kecil sekali, dan disebut cacing pita anjing. Cacing ini akan tampak pada diri manusia dalam bentuk jerawat. Cacing ini terdapat juga pada binatang-binatang lain terutama babi, tetapi pertumbuhannya tidak secepat cacing pita anjing. Terdapat juga pada anak-anak anjing hutan dan serigala, tetapi jarang ada pada kucing.

    Cacing pita anjing ini berbeda sangat dengan cacing-cacing pita lainnya, dan sangat kecil sekali, sehingga hampir-hampir tidak dapat dilihat, dan tidak dikira dia itu hidup kecuali setelah beberapa tahun lamanya

    Selanjutnya Dr. Graard Pentsmar menulis artikel tersebut berkata: Perkembangan tumbuhnya cacing pita anjing ini dalam ilmu hewan ada beberapa keanehan tersendiri, misalnya satu telur dapat menumbuhkan kepala-kepala casing pita yang banyak sekali dengan membawa bisul-bisul (jerawat) yang timbul karena cacing tersebut. Telur-telur ini akan memungkinkan untuk menumbuhkan jerawat-jerawat yang berbeda-beda pula. Demikianlah, bahwa kepala-kepala cacing yang ditumbuhkan karena bisul-bisul itu akan berubah menjadi cacing-cacing pita lagi yang dapat terbentuk dengan sempurna dan berkembang dalam usus-usus anjing.

    Cacing-cacing ini tidak dapat tumbuh pada diri manusia dan hewan, melainkan berupa jerawat-jerawat dan bisul-bisul baru yang satu lama lain sangat berbeda dengan cacing pita itu sendiri. Bisul yang terdapat pada binatang tidak bisa lebih dari sebesar kepal, dan itupun sebenarnya sangat jarang sekali. Justru itu kalau diperhatikan, bahwa timbangan hati akan bisa bertambah yang kadang-kadang tambahnya itu mencapai 5 sampai 10 kali dari berat hati biasa. Tetapi bisul yang ada pada manusia bisa mencapai sebesar kepal tangan atau sebesar kepala anak kecil dan penuh dengan nanah yang beratnya 10 sampai 20 kati.

    Kebanyakan bisul ini menyerang hati manusia dan akan nampak dalam bentuknya yang berbeda-beda, tetapi, kebanyakan kemudian pindah pada paru-paru, lengan, limpa dan anggota yang lain. Semua ini dapat berubah bentuk maupun keadaannya dengan perubahan yang besar sekali, sehingga dalam waktu relatif pendek sukar untuk dapat dibedakan dari yang biasa.

    Walhasil, bahwa bisul ini kalau sampai timbul sangat mengancam kesehatan dan hidupnya si penderita dan berat untuk kita bisa mengetahui perkembangan sejarah hidupnya, membiaknya dan membentuknya. Sampai hari ini belum ada jalan untuk mengobatinya. Cuma kadang-kadang cacingcacing ini akan mati dengan sendirinya dan kadang-kadang justru bahan-bahan yang tidak dapat diterima oleh tubuh itu sendiri yang bekerja untuk membinasakan kuman-kuman tersebut. Menurut penyelidikan yang mutakhir, bahwa tubuh manusia yang dalam keadaan seperti ini justru menjadi bahan obat untuk melawan kuman tersebut serta mematikan bekerjanya racun.

    Dan yang sangat menyedihkan, bahwa matinya cacing-cacing itu jarang sekali tidak meninggalkan pengaruh dan menimbulkan bahaya, dibandingkan dengan lainnya. Lebih-lebih cara untuk memberantas penyakit ini dengan jalan kimia tidak lagi berguna. Satu-satunya jalan ialah dengan operasi. Lama tidak dioperasi si penderita tidak akan dapat lolos dari mara-bahaya. Yakni pengobatan cara lain tidak lagi berguna.

    Sebab-sebab ini semua, memaksa kita untuk berbuat cara-cara yang mungkin guna memberantas penyakit yang sangat berbahaya demi melindungi manusia dari bahaya yang datangnya misterius itu.

    Prof. Dr. Nawalr dalam analisanya tentang bangkai di Jerman, mengatakan: Bahwa di Jerman penderitaan yang dialami oleh umat manusia yang disebabkan bisul cacing pita anjing tidak kurang dari 1% atau lebih. Sedang negara-negara lain yang diserang penyakit ini, yaitu di bagian selatan Nederland, Daimasia, Krim, Islandia, Tenggara Australia, propinsi Frisland di negeri Belanda dimana anjing-anjing selalu dipakai untuk menarik, maka penderitaan yang ditimbulkan karena cacing pita tidak kurang dari 12%. Sedang di Islandia sendiri antara 43% penduduk negara tersebut yang menderita karena bisul cacing pita.

    Kalau kita sudah tahu betapa kerugian yang akan menimbulkan makanan manusia yang ditimbulkan oleh binatang yang membahayakan ini sampai kepada bahaya yang mengancam kesehatan manusia karena adanya cacing pita itu, maka tidak seorang pun yang akan menentang, bahwa menjauhkan binatang ini adalah termasuk salah satu keharusan, demi menjaga dan melindungi makanan rakyat. Lebih-lebih segi-segi yang mungkin dapat menyelamatkannya hingga kini masih sangat mengkawatirkan. Dari saat ke saat, wabah ini akan menular.

    Jalan yang paling ampuh untuk memberantas wabah ini ialah kita harus bekerja dengan giat untuk mengurung cacing pita ini hanya pada anjing dan dijaga jangan sampai tersebar luas. Hal ini kita tempuh, justru kita tidak lagi mampu untuk melarang orang jangan memelihara anjing samasekali … Dan jangan dilupakan juga kita harus mengobati anjing itu sendiri, yaitu dengan jalan menghilangkan cacing pitanya yang terdapat dalam usus-ususnya itu. Caranya ialah mengoperasi anjing-anjing tersebut, dan ini telah biasa dilakukan terhadap anjing pelacak dan penjaga.

    Dan demi menjaga kesehatan dan kelangsungan hidup manusia, dapat juga kiranya dijaga dengan teliti sekali, jangan bermain-main dan berdekat-dekat dengan anjing. Begitu pula anak-anak supaya tidak membiasakan bergaul dengan anjing, jangan biarkan tangannya dijilat anjing dan jangan diperkenankan anjing-anjing itu tinggal di tempat bermainnya anak-anak. Sebab sangat disesalkan, sering kita lihat ada beberapa anjing yang berkeliaran di tempat-tempat olahraga anak-anak.

    Disamping itu harus disediakan pula bejana-bejana khusus untuk makanan anjing. Jangan dibiarkan anjing-anjing itu menjilat piring-piring yang biasa dipakai makan manusia. Jangan pula dibiarkan anjing-anjing itu keluar-masuk di kedai-kedai makanan, pasar-pasar umum, warung-warung dan sebagainya. Dan semua orang pun harus mengambil bagian khusus untuk menghindarkan anjing dari apa saja yang bersentuhan dengan makanan dan minuman manusia.

    Dengan demikian, maka kita pun tahu betapa Nabi Muhammad melarang kita untuk bergaul dengan anjing dan memperingatkan kita jangan sampai bejana-bejana kita itu dijilat oleh anjing serta melarang memelihara anjing, kecuali karena diperlukan. Betapa pula sesuainya ajaran Muhammad dengan pengetahuan modern dan ilmu kedokteran yang mutakhir!

    Dalam hal ini kami tidak akan memperpanjang perkataan, kiranya cukup apa yang dikatakan al-Quran:

    “Muhammad tidak berbicara yang keluar dari hawa nafsunya. Tidak lain yang dikatakan itu melainkan wahyu yang diwahyukan.” (an-Najm: 3-4)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  82. Fact-oriented Person says:

    Udah2 le compare pegang anjing dgn pegang tangan awek etc. Pegang tangan awek / balak semua tu kalau tak kahwin memang SAH2 HARAM, the end. Semua tahu hukum tu & pikir2 la sendiri. Cuma dlm isu pegang anjing macam dlm gambar2 di atas, hukumnya tidaklah haram..namun tindakan beliau dlm gambar di atas WAJIB dielakkan kerana ianya akan menimbulkan fitnah yg besar & demi kemaslahatan umat Islam di Malaysia khususnya, perkara ini boleh menyebabkan kecelaruan. Ada pendapat yg mengatakan bahawa ianya HARAM jika dibuat tanpa sbrg keperluan & utk tujuan suka2 kerana ianya dikira najis bila basah, & yg pastinya air liur anjing dari lidah yg sentiasa terjelir akan menyebabkan ada bahagian2 dari kulit / bulu anjing itu basah, biarpun tidak basah lenjun. Ramai antara kita sendiri tidak pernah tahu cara2 utk menyamak dari najis mughallazoh, jadi kita takut jika perkara ini dibiarkan akan menjadi masalah yg lebih besar terutamanya berkaitan dgn solat.

    Pada sy, tindakan2 Sharifah Sofea di atas adalah amat TIDAK WAJAR kerana fitnah yg timbul adalah besar bagi masyarakat Islam di Malaysia.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • mamamia says:

      Sokong ‘fact-orineted person’ 100%.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Sayang says:

        mentaliti / pemikiran sempit melayu malaysia, aku tak sokong

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Fact-oriented Person says:

          Terpulang kpd anda kalau anda rasa ianya pemikiran Melayu Malaysia yg sempit. Sy cuma memberi pendapat sbg seorang Muslim di Malaysia..tak sebut ttg Melayu atau bangsa apa sekalipun. Mungkin istilah siyasah Syar’iyyah tidak begitu biasa pd anda, tapi tak mengapa. Cuma sy suka utk mengingatkan bahawa sbg Muslim, kita perlu tahu bahawa anjing adalah makhluk Allah spt haiwan2 lain..cuma ianya masih mempunyai perbezaan pada perihal ianya boleh membawa kpd najis mughollazoh spt khinzir, & akan menyukarkan Muslim jika memeliharanya (kerana perlu samak dsb). Sbg Muslim juga kita tahu bahawa anjing bukanlah binatang yg hina di sisi Islam, kerana ada hadith yg menunjukkan bahawa membantu anjing yg kehausan boleh mengampunkan dosa2 orang yg membantu tersebut. Namun jangan juga kita lupa bahawa ada hadith2 yg menceritakan ttg jilatan anjing, kurangnya pahala kpd pemeliharanya serta malaikat Rahmat tidak masuk ke rumah yg ada bela anjing. “Wa maa aatakumurrasuulu fakhuzuuhu wa maa nahaakum ‘anhu fantahuu..” – Jadi apa yg telah disabdakan mempunyai sebab2nya. Nabi tidak mengharamkan anjing, namun hadith2 menunjukkan bahawa ianya perlu dijauhi jika tiada tujuan spt memburu & menjaga tanaman etc. Tidak ada pula suruhan utk membela & bermesra dgn anjing, tak gitu;-)

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Sayang says:

          apa yang kamu katakan saya sudah tahu lama dulu, dan belajar habis2an.

          tapi terimakasih jugaklah

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Teng teng says:

          Wahhh…..sombong gilos!!
          Sorang lg tin kosong.
          Pegi mamposs lah ko sayang!! Ke neraka lagi baeekkk punya!!

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  83. gaga says:

    entah lah. pada pendapat aku, SS melakukan sesuatu yg dilarang dalam Islam. tapi aku tak mau menjatuh kan hukum. cuma nak tegur kebanyakan pembaca dan pengomen:
    1. nak tegur, tegur dengan berhemah
    2. tegurlah dengan ilmu
    3. tegurlah kerana Islam, bukan kerana emosi
    4. jangan suka menjatuhkan hukum
    5. jagalah kesopanan dan bahasa
    saya sedih membaca komen yg saling menghentam. di kala kita nak menegur satu perbuatan hamba Allah swt yg melanggar batas Muslim, kita jadi bergaduh sesama Muslim. tak malu kah kita? tak malu kah pada kawan2 bukan Islam? dan utama nya, tak malukah pada Allah swt?
    amar maruf nahi mungkar. tapi daripada itu jadi bertengkar. tak malukah kita pada diri? apa kata kita berdebat secara ilmiah, beserta hujah dari al-Qur’an. lebih baik diam drpd memperkatakan sesuatu yg bodoh. dan kalau boleh, tinggalkan lah emosi di dalam almari.
    apabila kita belajar tanpa guru, syaitan lah yg mengajar kita. apabila kita bercakap tanpa ilmu, syaitan lah yg menyokong kita. wallahualam.
    sekadar sampingan;
    anjing ialah najis mughallazah. jika tersentuh, perlu sertu. tiada hukum ‘anjing haram untuk manusia’. apa tu? saya tak perasan siapa tulis tapi sedarlah. anjing haiwan ciptaan Allah swt. tiada sebab Allah mencipta sesuatu untuk dihina dan dicaci. sama lah macam khinzir. mereka hanya haiwan lemah, dan tidak berakal. manusia yg berakal lah yg bertanggungjawab melindungi mereka. dan ingatlah kawan2, anjing itu sudah sah tempat nya di dalam syurga.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  84. Fact-oriented Person says:

    Persoalannya bagi orang2 Islam yg bergomol dgn anjing macam dlm gambar di atas, adakah diorang samak setelah memegang anjing2 tu? Jelas dlm gambar2 di atas, SS WAJIB samak bahagian yg terkena najis (terutamanya tangan beliau yg ada dlm mulut anjing, SAH2 kena samak). Ataupun artis2 spt SS & Fauziah Latiff adalah mereka yg tidak ambil kisah ttg perkara2 tohhaaroh dlm Islam? Wajib elakkan dlm konteks Islam di Malaysia.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Sayang says:

      islam di malaysia ? ada beza2 pulak ya islam tu? ketawalah non muslim kalau macamtu.

      Apa istimewanya malaysia ni disisi islam?

      adoi… yang aku tau di malaysia sebahagian pemikiran melayunya sempit, islam tak sempit.

      Like or Dislike: