Written by AbangNara | October 10th, 2010

gambar persandingan sheikh muszaphar

Kagum gila tengok kehebatan siaran langsung majlis persandingan angkasawan negara, Sheikh Muszaphar dan Dr Halina kat TV3 malam tadi. Walaupun konsep kayangannya agak tidak diterjemahkan di kaca TV, tapi kami dapat rasakan kemeriahan yang amat sangat.

Mungkin perkara yang agak pelik ialah kek majlis perkahwinan mereka berdua. Memang kreatif tapi agak pelik jugaklah kek berbentuk roket. Lain daripada yang lain. Sekali tengok macam kelakar pulak. Tapi sesuai lah dengan perkahwinan seorang angkasawan.

gambar persandingan sheikh muszaphar

Nantikan update gambar majlis persandingan Sheikh Muszaphar dan Dr Halina daripada kami. Untuk masa ini mungkin anda boleh layan gambar pernikahan Sheikh Muszaphar dan Dr Halina di entri ini terlebih dahulu.

Apa pandangan anda tentang majlis perkahwinan angkasawa negara kita? Bagi kami memang boleh digelar wedding of the year. Gambar diatas kredit kepada CandidSyndrome dan GUA.

Dah update gambar sekitar pernikahan angkasawan negara kita. Sila baca artikel ini sepenuhnya untuk tengok.

Update 2: Ada 2 keping gambar masa malam persandingan diorang. Sila baca entri sepenuhnya untuk tengok.

dr halina cun

dr halina cun

gambar persandingan sheikh muszaphar


gambar persandingan sheikh muszaphar


gambar persandingan sheikh muszaphar


gambar persandingan sheikh muszaphar


gambar persandingan sheikh muszaphar


gambar persandingan sheikh muszaphar


gambar persandingan sheikh muszaphar


gambar persandingan sheikh muszaphar


gambar persandingan sheikh muszaphar


gambar persandingan sheikh muszaphar


gambar persandingan sheikh muszaphar


gambar persandingan sheikh muszaphar


gambar persandingan sheikh muszaphar

Gambar kredit GUA.

339 responses to (GAMBAR)Majlis Persandingan Sheikh Muszaphar Dan Dr. Halina

  1. kirana says:

    1st

    0
    0
  2. pelam putik says:

    pergh…beranganlah..aku nengok wedding dr ni…..

    0
    0
  3. fara says:

    1st!!

    0
    0
  4. fara says:

    1st!

    0
    0
  5. romeo says:

    second!

    0
    0
  6. fahnees says:

    ok la,semoga bahagia dan berkekalan..

    0
    0
  7. lelain ok aaa baju cantik, pengantin sepadan tp sedihnya bila memula tu, sedih aaa bila dgr keindahan Selawat Nabi dicemari dgn iringan biola dan disopranokan hingga hilang keindahan selawat tuh… semoga pihak2 berkenaan sensitif sket psl ni. Dulu kemain bila lagu2 P.Ramle ditemporarikan, lagu je tu tp ni Selawat Nabi, jgn le buat camni, sedih aaaa…
    Alangkah indahnya Selawat tu bila tidak diringi dgn apa2 alat muzik ataupun sekadar gendang atau rebana…

    0
    0
    • Miss pocO says:

      betul za,,,

      akupun sempat gak tgok part tu td…then aku trus tkar chanel sbb xnak tlepas tgok lumba lari…

      tak tgok2 dr sms lg pastu…rasa cam xbest jer…

      papon aku mmg minat kat dr sms ngan dr halina ni…thniah tuk diorg…

      0
      0
    • rinum says:

      betul tuu, tk baik la wat cmtu.hormati la maksud selawat ; berdoa utk baginda nabi Muhammad dan kesejahteraannya. ni dah cam lagu plak siap orkestra. lagi sng boh je nasyid Rabbani ke Raihan ke.kan kan kan

      0
      0
      • Bom aTOM says:

        Saya pun tak setuju Selawat dibuat camtu.

        Pengantin pulak….asyik berborak sesama sendiri….mcm tak best…rasa hilang seri pangantin Melayu spt temanya.

        0
        0
        • aku says:

          tahniah mereka berdua..tp btol juge dr halina asyik bercakap..npk xsopan sket..apepon u tetap cun..semoga berbahagia

          0
          0
        • Roxy says:

          btl….sy pun x setuju….sangat mengecewakan….

          0
          0
        • BumbleBee says:

          tu lah….perasaan malu jd pengantin mcm dh xde…dok sebok bersembang sesama sndiri…especially pengantin perempuan. Mungkin sbb dh 8thn bersama so dh mcm jd habit…xde segan silu lg. Mmg x salah nk bercakap cuma bak kata aku…betul2 nmpak x sopan and x manis dipandang….(konsep majlis pun kemelayuan….so kenelah ade adab sopannyer kan)…tp xperlah, dh selesai pun. Semoga bahagia hingga ke akhir hayat~

          0
          0
        • miswateva says:

          yup betul…mak mertua aku pun membebel tgk pengantin bercakap…nampak tak manis n takder malu2..erm zaman dah berubah

          0
          0
        • aku pn x perfek says:

          hahahha….bom ckp ko mmg btol beb..aku stuju part tuh…xlkn xde org2 tua psan kt depa spy behave sket ble kt plamin tu?yg xblh bla nye dr halina la…bkn nk dgki, jaoh skali nk mlukn die tp kn lbih elok kalo die jz tsnyum malu n tnduk2 sket drpda dok tsengeh sna tsengeh cni…xmnis la kalo pngtin ppuan mcmtu. tau la ari bhgia die, happy sakan sbb dh kawen..tp kok ye pn heppi xyah la nk sengeh lbih2..kalo pngtin llaki xpela..ni x..pngtin ppuan plak tlebeh nmpk gg dri pngtin llaki..agk tak manis la bg aku..time brarak ke plamin pn blh tgur2 tetamu kt kiri kanan lg…aduhhh…..

          0
          0
        • lyana says:

          i rasa takde salahnya, sebab this is event once in a lifetime, takde salahnya nak gembira, dari tunduk2 malu lepas tu takde kenangan pun, paham2 la masa kenduri bukan semua org u dapat jumpa n cakap2, and masa yg u ada time tu la gunakan sehabis baik, even mas aberarak, sebab sama mcm i org yg i tegur masa berarak i dah tak jumpa lepas tu, sb dah balik, ralat tak? aku rasa ko ni maybe belum kawin lg ataupun masa kawin ko malu2, btw it depends la.

          0
          0
        • BumbleBee says:

          boleh nk pandang n tersenyum pada tetamu…cuma jgn over smpai nmpak x manis dipandang…

          0
          0
    • gula guli says:

      betul sy setuju sgt. for me nak buat grand ke apa ke its depend on org tu sndr la kan. tapi memamg saya sgt2 kecewa dengan selawat dipersendakan. cuba bayangkan seolah2 majlis perkahwinan gereja diiringi biola dan suara -suara soprano koir.. bila kita dah meniru diorg kita dah sebahagian daripada mereka.lebih manis jikaa diirngi selawat oleh ayah-ayah tetamu yang hadir dengan selawat beramai2 memasuki dengn . Bila kita nk terlalu pelik adamasanya kita dah melanggar hukum hakam sendiri. nauzubillah.

      0
      0
      • aku nak bagi pendapat saje says:

        halina mmg cntik..i like her..mgkin die jenis open kot..suke sengih2 n ckp2..tp mase kawen arap jdik lebih sopan..behave sikit..dr.sms lak yg malu2..xpela..da lepas..smoge bahagia!

        0
        0
        • Rai says:

          yg aku perasan sore salawat tu laki pompuan ha. rasa cm pompuan. ke budak kecik laki, klu pompuan la kan. isu la.. suara pompuan kat aurat. huhu…

          0
          0
        • Hani Bunny says:

          br tgk nona smlm. dr halina cakap dia introvert and husband dia extrovert.. tp mase majlis resepsi jadi terbalik lak.. hurm..

          0
          0
        • nervous syndrome says:

          mungkin nak cover nervous kot

          0
          0
        • ali says:

          mungkin die bercakap n x duk diam sbb die segan n xbiasa..yela…satu malaysia nga tgk die…die bukan artis yang dah biasa berhadapan dgn org ramai..live plak tu..sian kat dr halina..tapi pape aku ske tgk die,nampak die xsombong..murah dgn senyuman..

          0
          0
    • cherrina says:

      tu lah..mcm lagu berhantu pun ade eh..aku pun tak phm nape selawat disopranokan ala cite kuntilanak lak..eee..tak paham lah..

      p/s: pecaye x klu dr halina or dr sms akan ckp ” kite org tanak bgtau brape smua blanje utk wedding ni..takut dikatakan riak” hehh!!tipulah klu takde riak..klu aku jadik dr halina tu..i will dead riak okehh klu dpt wedding reception mcm tu..lol >>anyway tu sme ayat2 atas tu aku yg ckp ok..jgn lak korg ckp diorg tu lak yg ckp :P

      0
      0
      • nununu says:

        aku suke je tgk dr halina tu..nampak sempoi je, make up pun xtebal..setuju dgn lyana, apa slhnye die tegur tetamu yg hadir, setakat ckp hai je, bukannye siap benti beborak kat c2..at least nampak die appreciate guest yg dtg..and guest pun rs appreciated jgk..
        pas2 aku rs ms kat nona dr halina kate die yg ekstrovert n dr sms yg introvert…

        cuma pert selawat tu…yes..really2 nampak tak seswai sgt pempuan yg berselawat..and the tone…really off..

        0
        0
        • siti bunga says:

          betulla..dgr je slawat tu, hati aku trdetik dah xde laki ke kt dunia ni nak selawat..sebaiknya laki la yg selawat.. n buat soprano plak tu slawat tu.. ish… tkejut jgk nape dirang wat gtu.. tp dgrnye mcm suare minah indon je..

          0
          0
        • bender says:

          tak, dr halina yg introvert…dia ckp dia pemalu n pendiam… yg itu aku igt

          0
          0
    • BumbleBee says:

      yang aku tau…ahmad fedtri ckp kt fb member aku…yg nyanyi selawat tu:-

      YUKA : dr Indonesian Idol…

      p/s: ape dh xde otai dr Malaysia yg nyanyi sedap ker?? hmphhhh

      0
      0
    • kurus says:

      soprano? hrmmm… aku lak suka lah selawat tu..
      tk dilebih2 kan..tk di over2… santai dan halus jerk.. suara perempuan berselawat centuh.. aku suka sangat.. serius..

      0
      0
  8. andy says:

    BEST, congrats Sheikh Muszaphar dan Dr Halina :)

    0
    0
  9. romeo says:

    ciss ingtkn dh dpt second dh..huhu

    0
    0
  10. Miss pocO says:

    aku tgok jap jer…

    pasal taknak tlepas tgok live olahraga komanwel…

    huhu…tgok lumba lari lg de faedahnye…

    0
    0
  11. Miss pocO says:

    siap de roket skali, mmg hebat,,,

    0
    0
  12. keyun says:

    tak best. biasa je kalau nak dibandingkan dengan wedding siti&mawi&errayusri dulu. huhu.

    0
    0
    • shizuka says:

      apa kelas siti, mawi dgn erra tu….tak menyumbang apa pun untuk malaysia…pastu dpt datuk lagi…apa ntah jasanya pun x tau…mcm mana melayu nk maju…bila ada melayu lain yg berjasa, berguna, cerdik pandai mcm dr. sheikh muzaffar ni pun ngko nak lekeh2kan…apa daa…pendek kata artis aje la yg best…bab bab seronok nombor satu, bila jadi gempa bumi baru nak ingat tuhan…x pulak nak ingat siti, mawi, erra time tu…

      0
      0
      • kepochi says:

        yup btul2..kalu siti leh trima lagi..yg mawi aku no komen.sumbangan ape ntah die bagi..kawen giler gradnn..skrg senyp je..huhu.

        0
        0
        • Bom aTOM says:

          keyun tu komen pasal MAJLIS dr SMS tak sehebat siti,mawi, erra….yang korang melalut gempa bumi..bla..bla..bla…tu kenapa?.
          Bila pulak dia lekehkan drSMS yang cerdik pandai & kesayangan semua tu?

          0
          0
        • BumbleBee says:

          tul gak…dier just comparing the event…

          p/s: wedding anak dato’ nasimuddin lg grand bg aku~

          0
          0
      • SWEET says:

        Wedding artis Grand
        sebab sponsor

        0
        0
        • XCANTIK says:

          bom atom, shizuka and the geng tu cepat melatah.
          menembak org xtentu pasal..sensitip nk mampus..

          si keyun ni aku rase die cume comparekan majlis grand2 antare org terkenal..bukanye bemaksud die megahkan2 artis2..

          bongoklah..lenkali jgn tembak sesuke ati la makcik sizuka..name pon sizuka,,hingusan punye budak.

          0
          0
        • XCANTIK says:

          saye setuju dgn bom atom.

          0
          0
  13. gosipgurl_fea says:

    tak tahan tgk kek roket tu gerun haha.apapun memang cantik majlis ni

    0
    0
  14. exa says:

    agak2 le, kawen grand gempak camtu bape juta ye? Ditaja or duit sendiri? Pk2 kan la… anyway congratz..

    0
    0
    • Bom aTOM says:

      Mungkin ada kos yang disponsor, ada yg keluar duit sendiri.

      Jual ‘rights’ utk live telecast kat TV3 tu boleh cover balik duit yang keluar tu.

      0
      0
      • aku serius says:

        takyah susah2 nak pikir2, yang penting diaorang dah sah suami isteri.. masalah costing tu biarlah dr.sms & wife yg pikir

        0
        0
        • Lola says:

          asalkn bukan duit rakyat sudah.. org laen sponsor s/b ok… overall, wedding was good, xder la over sgt mcm anak naza pompuan tu…

          0
          0
        • lyana says:

          tak over mcm anak naza? haha ko ni kene belajar la, u can do diff thing with 10K, say belanja kawin ko 10K, ada org boleh cari benda yang cantik2 with 10K, ada org tak reti cari benda cantik, nampak cheapskate, so jangan cakap over tak over, ko bukan tahu pun cost dia mcm mana, tahu ckp je.

          0
          0
  15. ain says:

    saya tgk i love you, man…

    0
    0
  16. joe says:

    neway,dah bnyak kuar duit blanja wed,arap2 berkat..
    smpai akhir nyawa yer..
    congratz

    0
    0
  17. nanny girl says:

    dorang memg spadan…tp mcm pelik lak aku tgk bj resepsi pengantin pompuan…tau le tema angkasawan n futuristik pon…bj siti dlu lg cantek2…kek 2 pon mmg pelik..mmg canggih tp pelik….n lg 1..ms akd nikah pg tdorg non muslim pon msuk msjid ke?btl ke?

    0
    0
    • jokong mas says:

      kenapa kalau non muslim masuk masjid? jgnlah nak jadikan isu pasal benda tu..sheikh alim ulama dekat mesir pun mempersilakan org kristian masuk masjid…mereka lebih tutup aurat kl nak compare artis kat malaysia ni..

      0
      0
      • siti bunga says:

        bleh je non muslim masuk masjid.. cuma adab berpakaian tu kne jage..sbb tu non muslim tu sume pkai bju sopan.. rasulullah xsuke org masuk masjid dgn pkaian xsopan..tp xpnh ckp non muslim xleh masuk..

        0
        0
        • BumbleBee says:

          xde salahnyer non muslim masuk masjid…janji pakaian mestilah menutup aurat dan sopan…

          p/s: kalo lepak masjid negara tu…mesti leh nmpak pelancong jepun dtg kene pakai jubah kaler biru/kelabu yg disediakan utk masuk and bergambar…

          0
          0
  18. fikir says:

    kek yg sangat pelik dan sangat klakar bg aku.. haha.. nway congrats for both of them. dr halina pada aku nampak very2 humble n friendly.. papepun selawat tu adalah lebih baik kalo dialunkan ikut tertib yg sepatutnya. bukan dok pandai2 tambah biola ka, hapa ka.. pstt.. dh sah2 biola tu antara alat muzik yg diharamkan dalam islam..

    0
    0
  19. Reena says:

    Sape lah punya idea solawat diiringi biola… Alat muzik bertali boleh ke? Setau aku alat muzik cam gemdang or kompang bolehlah. Hmmm…please correct me if I’m wrong. Sekadar bertanya, tiada niat nak tunjuk terer whatsoever.

    0
    0
  20. dahlia says:

    memula excited nak tengok, tapi bila selawat didendangkan mcm tu, tambah plak pengantin bersembang, gelak2 ……terus tukar chanel. failed la.

    0
    0
    • jeng2 says:

      aku ngat aku je tpikir knp selawat tu dibuat mcmtu..lupanya korang sume pun sama.patutnya bg lah rabbani ni djadikan main2 plak

      0
      0
  21. cendana says:

    ..tak salah..tapi kalau Dr Harlina tak over senyum masa berarak mesti lagi sweet…ingatkan masa nikah je cenggitu,,at least masa berarak tu org kata senyum jelah..org pon fhm kalau awak tak dpt lambai tetamu..ni mata melilau2 sana sini…tapi selamat penagntin baru lah

    0
    0
    • me,myself n i says:

      2la psl.. org2 kat opis aku ari ni topic Dr halina terlalu gedik mase nikah n sanding.. xkesah la ni zmn moden ke purba ke tp kalo pgntin pompuan senyum2 malu n x over lg sweet majlis 2.. ni senyum kemain lg mcm tgh g shopping jer.. b’ckp memanjang.. dok kat pelamin xreti diam.. Dr. sms cool je.. ni Dr halina meliar je mate. i ske dgn Dr halina tp jgn le wat camtu.. obvious sgt lah.. frust makcik2 kat opis aku.. haha

      0
      0
    • BumbleBee says:

      aku ingat aku je yg rasa cmni time tngok live sekejap aritu..rupanya ramai lg…hoho

      0
      0
  22. annisa' imamiyah says:

    simple wedding suit…pakai inai xlah bercorak-corak mcm ikut adat india…simple…i like…diowg simple…majlis grand sbb sms angkasawan negara….

    berkaitan solawat…klu ikutkan…solawat hendaklah betol2….alat muzik?…klu ikut sesetengah ulama’..muzik is haram,,,,but ada khilaf ulama’….ada jugak membenarkan…itu pasal muzik…adapon pasal alat muzik…maaf ana kurang pasti…sila rujuk pd yg tahu…jgn kita nak agak2 jer….

    walau apa pon,,,kelakar ker keknya…xgrand ker..janji depo dah sebarkan akad nikah mereka…no fitnah..halal…kita doakan aja…barokallahulakuma…insya allah

    0
    0
  23. meera ameera says:

    menarik ..tp kecewa dengan cara salawat dialunkan..dan nampak lebih ayu jika dr halina bertudung…

    0
    0
  24. budak penang says:

    uhm,suma nmpk cm ok je la..xnmpk cm kayangan pown..pastu meja tetamu cm berserabut n crowded,maybe xsesuai susun meja cmtu kot..uhm,pastu baju dr halina yg time potong kek tuh,serius xlawa..berkilau2 n terlalu simple..huhu..yg len2 ok laa..

    0
    0
    • HAHA says:

      yup.. simple je nmpak.. aku pun xtau tang mana yg dia kata konsep kayangan .. mgkin kek tu je kut.. nyway aku tgk pun ms mula2 je sbb bila tgk pengntin pmpuan dok sengeh2 , mulut x henti2 ckp especially ms selawat.. aduhaiii sakit mata.. terus tukar channel.. apa pun tahniah n semoga kekal ke akhir hayat hendaknya..

      0
      0
      • jeng2 says:

        aku yerk2 je tggu..xsabo nk tgk ape yg dmksudkan mcm kayangan tu..siap suruh suami aku tgk sama..btalkan rancangan nk kuar..skali tgk biasa je..suami aku siap tanya sayang mana yang mcm kayanganya??..dah tu masa kek tu muncul..aku nak tebahak..psl macam batu belah batu bertangkup pulak,.

        0
        0
  25. pingkypanthers says:

    tahniah…

    0
    0
  26. ida says:

    tak suka penyanyi perempuan yang nyanyi lagu my baby you. bingit ajer tak feel lansung,

    0
    0
  27. sajerkecoh says:

    Sgt kelakar.. as a girl.. i nk my wedding mostly show me wearing nice dress, cake cntik2.. menunjukkn keindahan ikatan tu.. ni x. Wedding ni mcm menunjuk2 sgt pd sms, wife dia mcm “ikut jela…” its all about sms… kesian wife dia. Hihi…

    0
    0
    • dewi says:

      agree..i think when she looked back at her wedding photos in many years to come, she will regret wearing that dress, having that cake, and smiling too big !

      0
      0
  28. Miss pocO says:

    TAHNIAH…

    trus trang cakap…ade sbb2 tertentu nape aku tak suke tgok bju nikah dr.halina tu…

    papon, hope diorg bahagia ke akhir hayat…amin…

    0
    0
    • poco, aku pin xkenan baju nikah dia… lelain baju2 dia mmg superb, cantik. sesuai ngan orgnya..

      0
      0
    • megatron says:

      aku pun….terdedah sgt kt bahagian blakang….msa akad pakai tdung,bila snding bukak plk….xfhm aku….

      0
      0
      • shizuka says:

        bkn dr. harlina sorg je yg buat mcm tu, ramai sgt org m’sia buat mcm tu…artis ke, x artis ke, sama je…masa akd nikah pakai tudung sbb kt masjid, masa bersanding bukak sbb bkn kt masjid, lagipun dia mmg free hair…kalau dia mmg pakai tudung pastu time sanding dia bukak mmg la masalah…apa daa…

        0
        0
        • megatron says:

          masa atas msjid je ke leh tutup aurat shizuka oii….adoi la….smoga kalian mendapat hidayat…..aminnn

          0
          0
        • BumbleBee says:

          bukan nk mengiyakan kata2 shizuka tp cousin aku aritu nk kawen …dier x bleh nk masuk masjid sultan salahuddin selagi kepalanya x bertutup…terpaksa delay jap majlis pernikahan sbb gelabah kene p carik tudung/selendang dulu….so that’s why laa kenapa pempuan2 free hair skang biler majlis akad nikah jer(yg kt masjid) akan bertudung litup…bler sanding…boleng kepalanya~

          0
          0
        • izam says:

          ala ko megatron ske bz hal org.bia ar dosa masing2..ko jng mcm bagus sgt bole x!!klau pkai tdung tp prangai macam ko x gne gak..ske megutok org

          0
          0
        • bender says:

          dia mengingatkan je… shizuka tu ckp mcm ‘xpe, sbb mmg dah free hair, xperlu kecoh2’…padahal sah2 menutup aurat tu wajib…

          0
          0
        • kurus says:

          pakaian pengantin masa kt masjid tu..bayangkan saja lerr..kta pakai telekong masa terawih tu…mestilah menutup aurat

          0
          0
  29. jhkhdka says:

    tahniah pelancong angkasa

    0
    0
    • rose says:

      i like..hahahah

      0
      0
    • antiPHD says:

      What it takes to be a “pelancong angkasa”. Teruskan membaca artikel di bawah:

      Oleh: Debryna

      Pendaftaran

      Oktober 2003 bermulanya pendaftaran menerusi laman web Agensi Angkasa Malaysia. Lebih 10 000 peserta mendaftar pada masa tersebut.

      894 peserta telah dipilih untuk ujian larian sejauh 3.5 kilometer (km).

      Langkah Pertama

      27 Ogos 2005 & 3 September 2005, dalam masa 20 minit, seramai 435 orang telah melayakkan diri untuk larian sejauh 3.5 km. Dari jumlah tersebut 199 orang terpilih untuk peringkat seterusnya

      .Langkah Kedua

      Pada hari yang sama Ujian Penapisan Perubatan Asas dijalankan terhadap peserta yang terpilih. Peserta juga menjalani ujian air kencing, albumin dan gula. Selesai proses di atas 59 orang layak utuk ke peringkat seterusnya.

      Langkah Ketiga

      AEROPERUBATAN 1

      25 & 30 September 2005

      Peserta yang terpilih menjalani ujian air kencing bagi mengesan kesan dadah; ujian air kencing (Urine FEME); Ujian darah kiraan penuh darah; Ujian darah untuk HIV/Hepatitis B/ujian saringan penyakit kelamin (VDRL); Ukuran fizikal badan; Ukuran indeks jisim badan (BMI); Pemeriksaan audiomentri dan telinga,hidung, dan kerongkon (ENT); Pemeriksaan penglihatan dan mata; X-ray dada; Ukuran dada; Ukuran tekanan darah; Rehat ECG; Ekokardiografi (ECHO); Pemeriksaan Gigi.

      Langkah keempat

      AEROPERUBATAN 2

      16 & 21 Januari 2006

      27 peserta harus menjalani ujian berikut :

      *Ujian contoh najis

      *Gambaran darah penuh

      *Ujian fungsi paru-paru

      *Ujian tekanan jantung

      * Ujian keseimbagan tulang Densitomety

      * Ujian kebuk altitud hipoksia di 25 000 kaki

      *Gelombang ultrasonik abdomen

      *Ujian emparan manusia

      Seterusnya 18 peserta layak ke peringkat seterusnya.

      Langkah kelima

      Berikut proses seterusnya untuk para peserta:

      16 & 24 Januari 2006

      *Penilaian psikiatrik Borang Soal Selidik Kesihatan Am dijalankan terhadap peserta yang layak.

      * Psychology Minnesota Multiphasic Personality Inventory and 16 Personality Factor

      *Penilaian Semula Psikiatrik

      *Akitiviti berkumpulan

      – Memasak menu Rusia-Kesanggupan berkorban

      -Kecacatan

      -Pengucapan Awam

      – Kidal

      -Temubual psikiatri di bawah sedar

      *Ujian ikhtiar hidup (darat dan laut)

      *Kursus/Ujian Bahasa Rusia

      *Kompentasi teknikal

      -Menerangkan sampel geologi

      -Pengetahuan am berkenaa aeroangkasa

      -Penulisan jurnal

      -Ilmu mekanik jumantra

      -Kompentesi penyelidikan perubatan

      – Kemahiran berkomunikasi

      *10 orang layak ke peringkat seterusnya

      Langkah keenam

      25 & 26 Januari 2006

      *Ujian Imbasan Otak CT

      *Mamogram

      * Ulangan ujian densitometry tulang

      *Upper Gastro-Intestinal Scope

      *Ujian analisis hemoglobin darah.

      *Ujian Darah Serum Biokimia, Ujian fungsi hati profil renal (buah pinggang)

      * Lapan orang layak ke peringkat berikut

      Langkah ketujuh

      9 Febuari 2006

      Temudaga pemilihan dijalankan ke atas semua peserta.

      Dari lapan orang hanya empat orang terpilih.

      Pengumuman

      14 Mac 2006

      Pengumuman empat angkasawan yang terpilih:

      *Dr. Sheikh Muszaphar Shukor, 34, Pakar Bedah Ortopedik

      *Vanajah Siva, 35, Jurutera Kanan Kualiti

      *Mohamed Faiz Kamaludin, 34, Juruterbang Penerbangan Malaysia

      *Dr. Faiz Khaleed, 27, Pakar Bedah Pergigian, Angkatan Tentera.

      Langkah kelapan

      15 Mac – 27 April 2006

      Kesemua empat peserta menjalani ujian perubatan di Rusia termasuk neurologi (otak) dan adaptasi tubuh badan dalam keadaan mikrograviti. Hasil ujian dua orang terpilih.

      Pengumuman

      4 September 2006

      Pengumuman kedua bagi pemilihan angkasawan Malaysia.

      *Dr. Sheikh Muszaphar Shukor

      *Dr. Faiz Khaleed

      Latihan Terakhir

      27 September

      2006 – Oktober 2007

      *Peserta menjalanai latihan terakhir di Pusat Latihan Yuri Gagarin, Star City, Rusia.

      *Mengikuti kelas bahasa Rusian yang berkaitan teori penerbangan, navagasi, orbit dan angkasa lepas

      *Latihan fizikal, angkat berat, berenang dan larian yang dilakukan dua kali seminggu selama dua jam di bawah pengawasan jurulatih peribadi

      .Hari pelancaran ke Angkasa

      Oktober 2007

      Angkasawan Malaysia pertama dijangka berlepas di Baikonur Cosmodrome, Kazakhstan.

      Destinasi Akhir

      Oktober 2007

      Saintis di seluruh dunia dan 27 juta rakyat Malaysia menyaksikan angkasawan pertama Malaysia menjejakan kaki di Stesen Antarabangsa Angkasa (ISS). Sekaligus tarikh keramat itu menjadikan Dr. Sheikh Muszaphar Shukor , angkasawan beragama Islam pertama yang berpuasa dan menyambut Aidilfitri di ISS.

      Dr. Sheikh Muszaphar Shukor dipertanggungjawab menjalankan penyelidikan di ISS:

      *Penyelidikan saintifik

      *Sains hidup

      *Pencerapan bumi dan sains fizikal

      *Pendidikan dan teknologi

      “so the moral of the story is….Bukan mudah untuk menjadi seorang angkasawan (pelancong angkasa to you or some of the forumers di blog ini??). Lain kali kalau tak tahu fakta/ kurang ilmu jangan memperlekehkan kredibiliti seseorang.

      0
      0
      • aku pn x perfek says:

        yeah…stuju 200%..di kalangan org yg aku knl pn sebok ckp die ni cume tmpang laa….xde wat ape laa….x handle pgrakan roket tu laaa…..ptutnye xblh pkir gitu..ce bygkn kite dtmpt die..dh la pjlnan jaoh xterkire, dlm keadaan mcmtu mcm2 blh jd…risikonye tggi..dh la msa2 tu plak die khlgn abg yg tsyg…ptut xblh kta mission die ke sna sbgai mkn angin smta2..byk tggungjwb yg tgalas kt bahu die…so xsptutnye tmbul istilah plncong angkasa atau ape…hnya org yg btul2 kuat fzkal n mntal je blh brada d tmpt die..

        0
        0
        • Bom aTOM says:

          Langkah 1
          Memanglah kena lumba lari, nak tengok semput ke tak.

          Langkah 2
          Bagi jer air kencing mcm org mengandung buat tiap2 bulan.
          Kalau ada kencing manis…susah pulak nak kena bawa insulin.

          Langkah 3
          Senang cerita, bagi sample darah & air kencing.

          *langkah 1-4 tu sbnrnya senang jer. Macam buat medical check-up masa nak daftar kerja atau daftar universiti.
          Tulis jer panjang2.

          Langkah 5
          Mcm kursus BTN atau Khidmat Negara.

          Langkah 6
          Sekali lagi buat blood test & pelbagai ujian.
          Kalau kita berduit, walk in jer kat mana2 hospital swasta boleh buat semua ujian tu.

          Langkah 7
          Temuduga- subjektif, terpulang dgn kehendak penemuduga.

          Langkah 8-akhir
          Pelancong angkasa lain pun kena melalui program ni utk sesuaikan diri keadaan x graviti & keadaan dlm kpl angkasa.

          Oooh jgn lupa..ada lagi atu langkah pemilihan.
          Seseorang yg dipilih haruslah mempunyai rupa paras yang baik & ada commercial value supaya ramai yang akan terpesona dgn penampilannya & terlupa cacat cela program tersebut…..

          0
          0
        • aduhai
          lawak pecah perut tol Bom atom
          hahahahahah>>>>

          0
          0
        • izam says:

          ala org2 yg yg macam bom atom ni sebenar nye x tau ar spesis jnis ape,busuk hati btl..yg ko sakit hati sht kat sms ni pe hal..jng prasan pandai klau IQ tu O!

          0
          0
        • Bom aTOM says:

          Betul tu Izam, IQ saya memang 0(sifar), sebab saya tak se kreatif awak yang bertukar menjadi ‘wiwi’ utk backing diri sendiri semasa membelasah ‘megatron’.

          0
          0
        • nanobyte says:

          bom atom nih ckp byk sgt mcm bgs….yg bsk ati syel ni pehal…ko ingt sng ke nk g ke iss / bulan / watever tuh…byk kecoh plak…bom atom nih mesti sbnrnye brangan nk jd astronaut, tp x dpt…tu yg cm phd gle tuh

          0
          0
      • Whitspec says:

        Bukan Malaysia sahaja yang boleh.
        PELANCONG ANGKASA A.K.A. SPACEFLIGHT PARTICIPAN (SPP) vs RESERCH COSMONAUT

        Malaysia bukanlah negara Islam pertama yang menghantar warganya ke angkasa lepas.Arab Saudi juga telah turut menghantar Salman al-Saud melalui kapal angkasa Amerika STS-51G pada tahun 1985 ; sementara Abdul Mohsen alBasam sebagai backupnya.Mereka disenaraikan sebagai PSP – Payload Specialist.

        Negara arab yang lain ialah Syria ; yang telah menghantar Faris Muhammed pada 1987 dengan kapal angkasa Rusia SoyuzTM-3 , manakala Mukhtar A Munir Habib sebagai doublenya. Mereka disenaraikan sebagai Research Cosmonaut (RC)
        Afghanistan,ya! Mereka telah menghantar warganya pada tahun 1988. Dan dimana Afghanistan kini? Siapa sangka ! negara yang kini dilanda peperangan – telah turut menghantar angkasawannya bernama Abdul Mohamand dengan kapal angkasa Rusia Soyuz TM-3 / Soyuz TM-2 pada tahun 1988 dan beliau disenaraikan sebagai Reseach Cosmonaut. Pada mulanya telah menyiapkan Mohammed Dauran untuk pergi dengan kapal angkasa Soyuz TM-6 ,tetapi telah digantikan dengan Abdul Mohamand.
        Dan kita jangan terkejut katak! Kerana Kazakhstan juga mempunyai seorang Research Cosmonaut , yang bernama Mukhtar Rabatovich .Beliau aktif dalam bidang General Space Training : 16.06.2003 – 28.06.2005.

        Sheikh Muszaphar dan Faiz bin Khaleed dalam program penerokaan angkasa lepas ini disenaraikan sebagai Spaceflight Participant (SPP) atau Uchastnik Kosmicheskogo Polyota (UKP) lihat (1) dan (2) Tentu ada perbezaan tugasan kalau dilihat pada istilah antara Spaceflight Participant (SPP) atau Uchastnik Kosmicheskogo Polyota (UKP) dan Research Cosmonaut .

        Secara amnya , Research – membawa erti kajian atau penyelidikan ; dan participant membawa erti penyertaan sahaja. anda fikirlah sendiri apa itu Research Cosmonaut dan apa pula Spaceflight Participant (SPP) atau Uchastnik Kosmicheskogo Polyota (UKP) atau ada ramai orang suka sebut Pelancong Angkasa.

        Perbandingan yang saya kemukakan diatas,adalah berdasarkan kepada mereka/negara Islam.

        0
        0
        • Bom aTOM says:

          Ya betul…Spaceflight Participant(SPP) adalah perkataan beralas untuk Space Tourist. Boleh jer dapat tempat sekiranya pihak(SPP) menyediakan duitnya….

          Ada juga SPP yg membawa research dari pihak ketiga utk kurangkan kos dia terbang. Mcm SPP kita, takkan nak pergi lenggang kangkung shj…bwk jerlah buah tangan…

          0
          0
        • puteh says:

          hehehe………………tp ramai yg xmau trima hakikat….ckp la apa pon…balek2 ckp kita dengki la saket ati la…..dunia2…..

          0
          0
        • gua tabik lu says:

          bom atom never fail to come up with genius answer!

          0
          0
        • freda... says:

          hye bom atom…u laki ke ppuan?

          0
          0
      • kurus says:

        sokong sokong anti phD

        0
        0
  30. BlackBerry00 says:

    tengok smlm mcm biasa jer…
    ntahlah, ni maybe pandangan peribadi aq…
    suke tgok pngantin ‘tak lokek’ ngn senyuman…
    tp, yg tak bestnya, both bride n groom dok asyik bercakap…
    mcm istilah ‘tersipu malu kedua pengantin’ dh hilang…

    lagi satu, nape selawat tu dorg perform camtu…????
    selawat atas nabi tak boleh dibuat main2….!!!!
    wedding planner, kenalah alert sikit ya….!!!!

    lain2 tu, ok jer lahhhhh….
    tak nak komen lebih2..
    kang ada yg kata aq mcm2, tak cukup moden bla bla bla…

    peace no war….
    salam

    0
    0
  31. anyss says:

    tahniahhh…. ..hrp wedding aku nt wlpn simple tp meriah…;)

    0
    0
  32. Pink Lady says:

    biar lah wey dorang nak buat mcamne pon..pada aku lah,bertuah je pon bini dia dapat merase wedding grand mcm tu..chantek pon chantek..mane2 pompuan yang kutuk tu mmg jeles lah tu mcm aku jeles..wakakaka..jeles woo..dah lah laki hensem pastu kawen terus dapat datin..tahniah!!

    0
    0
    • aku serius says:

      setuju..

      0
      0
      • moumo says:

        betol2,dorang jeles je tu
        da die xpkai tdg,bwt ape nk pkai tdg
        mse nikah tu sme org pkai tdg skrg ne
        mghrmati mjlis
        die ngn allah la tu,
        die da ade laki,laki die la tnggg,
        kite doakn yg terbaek sudah
        dorang ne kalo bley nk beramah mesra,tu yg tgr seme org
        bgs wut cmtu..
        yg psl dorg ckp sesame sndri mgkin dr.s.muz knlkn org2 yg dtg kt bini die..bio je la
        korg ne kondem je thu..
        ape nk jd org kite ne

        0
        0
      • shizuka says:

        ye setuju sangat…sama cantik sama padan…sama pandai sama berguna pada negara dan masyarakat….yg komplen lebey2 tu jeles la namanya…

        0
        0
  33. SWEET says:

    Biarlah mereka senyum
    Kan hari bahagia diorang
    Perkahwinan yg begitu simple
    and Grand
    Selama melayari alam rumahtangga
    Semoga kekal abadi

    0
    0
  34. Baizura says:

    masa nikah, perasan cm cek mas kawin ke cek hantaran bagi cegitu jek..kami kat kampung pun atleast beralas cek tu pakai frame ka pakai apa ka..sayang small detail perunding perkahwinan tak perasan. cek nyer pun cm komot2 sket..simpan dlm poket kut..apapun selamat pengantin baru…

    eh apa pendapat korang psl cosry si perunding perkahwinan tu..padangan i kena blajar lagi tu..tak sesuai baru merangkak terus dapat projek besar cm ni..

    0
    0
    • moumo says:

      bkn cosry ne da glemer ke
      byk la retis pnye kawen die wt
      mgkn si pngntin nk yg bese2
      so,perunding kne la ikot
      try tgk hntaran tu,biase je die et
      sbb pngntin nk bese2 je
      dua 2 pngntin org yg simple.

      0
      0
    • nununu says:

      pasan gak tu ms dok bg mas kawen, mcm tak semenggah je bg cek cenggitu..mcm xbalance, mende lain kemain grand..mebi terlepas pandang la tu kot..

      0
      0
    • kurus says:

      kan ker fikri cakap..mereka berdua sangat simple orangnya…jadi tentunya pilihan pun simple jugak..
      aku lak suka lah…tk sangka mrka begitu simple sekalik..tentu kawan2 bukan seagama terkejut tengok..mereka kan suka simple2…

      0
      0
  35. aku nak bagi pendapat saje says:

    majlis da abes..da selamat..aku suka drg ni sb sama cantik dan padan..baik tp aku nk koment lepas tgk live dia :

    1.untk pasangan lain – betol mase kawen drg byk bercxakap2 sesama sendiri.halina x duduk diam dan jalan terlalu laju..as raja sehari ari bahagia tu kene jadik seayu yg mgkin coz anda diperhatikan.
    2.kek tu apa salahnya buat bentuk biasa sje..xperlu tunjukkan sms adalah angkasawan coz semua orng da taw die amgkasawan..patut wat kek ade tema kayangan..baru ade kelas..
    3.baju harlina mase potong kek xbape sesuai kot..maaf bernard chandran..kami hnya pemerhati..ini hnya pendapat..
    4.selawat mmg out mlm tu..xelok rasanya diubah terlalu bnyk sehingga kdgran mcm menyanyi kt church saje..maaf klu salah..tp itu yg sy rasa
    5.penyanyi undangan yg nyanyi lagi bay u tu rasenya cam nk overkill the event..sngt tidak selesa..maaf..

    the rest was okay!tahniah kamu berdua..jadila suami isteri yg baik dunia akhirat!chill..

    0
    0
    • Roxy says:

      a’ah…kakak ipar aku pun kt selawat tu mcm menyanyi kat church….bab2 mcm tu kn la sensitif…..harap x de lg wat buat mcm tu pasni….

      0
      0
    • nununu says:

      3.baju harlina mase potong kek xbape sesuai kot..maaf bernard chandran..kami hnya pemerhati..ini hnya pendapat..

      SETUJU…BAJU DIE UGLYYYY

      0
      0
  36. aku serius says:

    bestttt sgt2, pengantin nampak natural.. senyum2 borak2.. takkan sebab tue jer hilang identiti kemelayuan kot… pelik la manusia nie.. semua nak dijadikan isu.. ok wat.. pengantin lambai2 kat audience tak nampaklah protokol sgt.. cukup setakat angkat sembah duli kat sultan oklah tue.. semoga berbahagia ke akhir hayat

    0
    0
    • jokong mas says:

      i agree with u!! pasal pengantin senyum-senyum, lambai-lambai pun nak jadikan isu..dah itu cara dia..nak buat camne…senyum tu kan sedekah..dari situ kita boleh kenal org ni mcm mana..murah dengan senyuman…rasanya tetamu lagi puas hati bila pengantin balas senyuman mereka…

      0
      0
      • cikedi says:

        ok la dia org senyum…nanti x senyum kata sombong lakk…mcm2 hal….heran jugak kdg2 dgn org2 kita ni..

        0
        0
      • shizuka says:

        ntahnya, ok la dia senyum sbb nmpk kwn2 semua dtg, hepi la…tu pun nk kecoh…aku pun masa kawin senyum2 siap kene marah dgn family belah lelaki…poyo je nk marah2 org buat rosak mood aku pd hari tersebut…ingat ni zaman dulu2 ker, muka pengantin pompuan monyok atas pelamin…bknnya kawin paksa…benci la…

        0
        0
        • buek says:

          hehe,dulu cousin aku kawen,waktu nak pergi pelamin gitu gak,senyum sengeh kat org,trus mak die(auntie aku) cam tak approve la, tp bg aku,ok ape,die kan mude,senyum kat kazen rapat or org yg die kenal lame tak jumpe ape semua…hari die lantak die ah

          0
          0
        • jeng2 says:

          betol tu..apa salah nak senyum mcmtu..mgkin dia teruja sgt ke..nampk kwn lama ke..atau mungkin tu satu cara dia nak hilangkan perasaan gementar dia..aku pun mcmtu..dulu masa kawin wat kat hotel..degupan dia lain..psl tetamu yg dtg pun bkn mcm pkhwinan yg biasa2 kat umah..n pjalanan dr pintu gerbang nak ke pelamin tu agak jauh..dgupan jntung tu jgn ckp..dgn cara mcmtu lah dpt kurangkan rasa gemuruh..

          0
          0
        • Pink Lady says:

          betol! apa lah slahnye dia senyum..memang nampak senyum bahagia dia tu..aku pon terikot senyum tau

          0
          0
        • nununu says:

          SETUJU….

          korg sume dh bg point yg sgt bernas..

          0
          0
  37. suka2 says:

    Tahniah kepada kedua mempelai….cuma pengantin perempuannya terlebih gembira….kan lebih canti kalau senyum2 malu tentu nampak lebih sopan dan cantik…anyway semoga berkekalan hingga kehujung nyawa…

    0
    0
    • moumo says:

      die heppy la die kawen
      apa raaaa
      kontrol2 pe brg

      0
      0
      • aku serius says:

        laaa. tu senyum tanda kesyukuran sebab dah kawen. aku bukannya pandai komen tapi i try laa.. sesetengah pasangan yang berkahwin, bukan semua ye, mmg kalu bersanding sopan santun jer.. tp slps majlis bersanding, hampeh.. out terus. takde maknenyer..hidup kepura2an. tu jer..apa2pun sy tak merujuk saper2, cuma ini realiti sayang oiiii.

        0
        0
  38. aku serius says:

    apa2 yang salah jadikan teladan.. kalau yang dah betul.. jgn nang komen dengki plak.. 2 all pompuan2 yang komen “jaga tepi kain” baik takyah lah..

    0
    0
  39. syafiq says:

    congratulation
    Datuk Dr. Sheikh Muzaffar & Datin Dr Harlina Yunos

    (^-^)

    0
    0
  40. su says:

    Rasanya pakaian yang dipakai oleh Nurul Syuhada lagi cantik kot..

    0
    0
    • kawenituindah says:

      haha!! setuju~

      0
      0
    • kurus says:

      tang ni aku nk komen sikit…

      tp siapa kah yang mencipta pakaian tu..?
      knapa nak disamakan dgn pakaian pengantin..?
      lepas tu pilih warna gold..?
      kalo kt e.entertainment..omputeih pun
      tk setuju..kalo kta hadir majlis org kawen,
      kta yang mcm lebih dari pengantin..
      that is her day..we should not steal her lime light

      0
      0
  41. luvlylemonate says:

    CONGRATULATION TO BOTH OF U…
    Sama Cantik Sama Padan….Bijak…&…Educated
    Semua majlis tak kire apa pun pasti ada kelebihan n kekurangan mcm tue jgk mereka…saya jgk blm tau mcm ner lagi t…tp sbg sesama manusia kiter mmg tak dpt puas & sukakan ati semua pihak…sy bkn warak mana tp sy tak setuju jika selawat diperlekehkan begitu mungkin bkn niat mereka n tanpa kesedaran pengantin tp pihak lain yg terlibat dlm majlis takkan tak perasan langsung muzik selawat yg terlalu pelik bunyinya tu…mmg senyum itu sedekah tak dinafikan tp mesti kena pada tempatnya senyum tak salah tp jgn sampai pada hari besejarah mcm tu si pengantin perempuan tersenyum, menoleh & melambai masa sedang menuju ke pelamin dll lg…maybe excited,happy yg amat sgt coz br bernikah den bersanding dpt gelaran br sbg isteri n Datin n maybe coz tetamu yg hadir dah lame xdjumpa…tp mmg sy tak brp suka tgk dia mcm tue coz patutnya tersenyum n malu2 coz 1 Dunia blh tgk psandingan dia org…Dato Siti kawen dgn duda n dpt kritikan ramai tp pd sy lbh ayu manis n sopan malu…mereka mmg dpt banyak tajaan rasenya mmg bertuah bdn tp sy rase agk membazir klu duit sendiri lah yg keluar tp cuma majlis se grand itu kurang 2jam…ape2 pun sy mmg minat Dr Sms sory tp ini pendapat sy!

    0
    0
  42. minako aino says:

    sy tumpang bahagia tengok persandingn diaorg mlm td… bg sy x salah dr halina tu bercakap-cakap time tu….ini menunjukkan dia seorg yg humble, xsombong…etc… (byg kan kalo korang yg dia sapa? mesti korang rs bangga or dihargaikan?) pasal senyum….x da salahnya pun….tu menunjukkan dr halina memang very2 happy with her wedding…dari pdgn mata sy, xde la over sgt pun…..8 tahun tggu tu…. pada yang duk sibuk kritik wedding diorang ni, wedding korang dulu or nanti perfect sgt ke? so, lebih baik kt mendoakan psgn ni agar berkekalan jodohnya n berbahagia hga akhir hayat.. ada jugak faedah pahala dan balasan baik nanti….. :)

    to dr. sms n dr halina,
    selamat pengantin baru n semoga jodoh berkekalan hga akhir hayat n berbahagia selalu….hope u 2 dikurniakan zuriat cepat2…..amin…. :)

    0
    0
    • SaCha says:

      sy pun berpendapat cmtu gak..she is so humble and friendly..so biarla dia nak senyum ke bercakap2 ke..dah wedding dia..bukan wedding korang..

      0
      0
      • Mac2010 says:

        Her happiness is genuine, sebab tu sentiasa tersenyum. Plus bila orang ucapkan tahniah kat dia, i kinda saw she said “thank you and thanks for coming…” Cuba bayangkan kalau ucapan tahniah tu dibalas dengan senyuman yang control rigid macam yang diwar-warkan oleh kebanyakan orang dlm blog nih. Yeah, you’ll feel appreciated, but it won’t be genuine. So to Dr. Halina, keep up the smile, because that is definitely YOU!

        0
        0
  43. non says:

    Congrats!!! Semoga jodoh berkekalan hingga ke ujung nyawa…pe2 pun wedding planner kene lebih ambil kire aspek kebudayaan, kesopanan dan kecantikkan dalam majlis perkahwinan yg gah seperti ini, lebih cantik if kite ketengahkan budaya perkahwinan sebenar org melayu lebih2 lagi byk angkasawan luar yg dtg..mereka sebenarnya nak tgk budaya sebenar kite, alunan pukulan kompang, tari menari, dan alunan salawat nabi yg boleh membuatkan pengantin sendiri tersentuh dgn salawat tersebut..Selamat pengantin baru..

    0
    0
    • aina says:

      tahniah buat pengantin..ingat pesanan bapa pengantin perempuan…glamour ni x lame hanya singah sebentar dlm kehidupan mereka..yg penting mereka dpt kekalkan perkahwinan ni sampai hujung nyawa…

      0
      0
    • RiRi says:

      yup..btl tu..org luar sbnarnye nk tgok kebudayaan kita camner… papepn..dorg sume dh slmt diijabkabulkan…selesai sudah…so moga bahagia la hendaknye… ^^

      0
      0
  44. non says:

    perkahwinan paling best yg penah saya tgk..Erra dan yusri di pwtc..

    0
    0
  45. sapa sapa says:

    mmg meriah.. tp xnmpk pun tema istana kayangan… cam biasa2 je… plng aku xsuka psl selawat tu… mcm lagu kt gereja… pastu pengantin bsembang masa berarak msk… cam nmpk xmanis… pape pun slmt pengantin baru…

    0
    0
  46. TOK WAN says:

    Majlis gilang-gemilang tapi yang sedihnya mas kahwin hanyalah RM80.00 – harga seorang wanita. Inilah akibatnya kalau masyarakat Melayu-Islam pada hari ini semakin jahil. Hantaran dibagi beribu-ribu hengget, mas kahwin ciput.

    0
    0
    • saye says:

      semulia2 wanita ialah yang rendah mas kahwinnye.. :)

      0
      0
    • miss_pinky says:

      tok wan oit.
      mas kawin rendah sbb mmg standard ikot harga bagi negeri la.
      xkn xtahu kod,lain negeri,len harganye,n masa kawin mmg la rendah,sbb duit tu hanya lah sebagai hadiah untuk isteri..
      jahil btl org tua ni..
      :)

      0
      0
      • wat eva says:

        tok wan da bercucu..kawen da brtaun pun..x tau kew psal mas kawen kew???

        0
        0
        • TOK WAN says:

          Zaman dah berubah. La ni ramai yang banyak duit. Kerja baguih. Mas kawin tu boleh bagi rendah kalau mampu setakat tu. tapi kalau dah terlebih mampu, bagi la tinggi sikit. Tanda penghormatan dan kasih sayang lelaki terhadap wanita yang menjadi isterinya. Kadar tu hanyalah minimum /asas yang ditetapkan mengikut negeri. Boleh kalau nak bagi lebih. Ikut lah macam Kelantan, mas kawin tu tinggi sikit (bagi yang mampu), tak mampu ikut la yang asas. Mas kawin wajib dibayar. Kalau hantaran lebih tinggi daripada mas kawin, tu yang ada sampai la tak bayaq duit hantaran atau tulis cek kosong, atau share dengan isteri tong-tong beli hantaran. Tu yang boleh sampai 50, 000 dll. misalnya.

          Aku cakap orang Melayu-Islam la semakin jahil. Tak bermakna aku tak jahil lah ngok! Aku pun sentiasa belajaq dan mencari. Islam semakin hari semakin berkembang mengikut zaman . Zaman aku dulu apa yang kita tau setakat itu ja. Hari ni perkembangan ilmu Islam banyak menjawab perkara perkara lama yang kita tak tau masa tu.

          Mana hang tau aku tua, dah bercucu? Ni lah orang kita, cepat sangat jump to conclusion. Setakat nama saja belum cukup dapat mencerminkan umur la.

          Anyway, baguih, hampa semua bagi respons. Pada yang mengata aku tu, alhamdulillah/terima kasih atas pahala yang diberikan. Aku sayang hampa!

          0
          0
        • BumbleBee says:

          yg penting, pengantin perempuan agreed with the amount walaupun dier tau dr sms berkemampuan nk bg dier lebeh…. moreover lepas2 kawen ade lg kot brg berharga yg dr sms akan bg…bukannyer bg rm80 tu bermakna dier kedekut…mungkin kalo dier letak mahal2(yg dier mampu) kang ade yg kata dier menunjuk2 plak…

          p/s: mmg duit 80hengget zaman skang ni nilainyer x mampu nk beli brg berharga…tp dr sms bleh jer top-up nnt kan bler dr halina dh decide nk wat ape ngan duit tu kalo x cukup utk beli brg yg dier mahu… :)

          0
          0
        • TOK WAN says:

          Aku bukan cakap angkasawan saja, orang lain pun sama. mas kawin sekali bagi je dey- masa akad-nikah! Wajib. mana boleh top up kemudian. kalau hutang pun, sebelum suami mati kena langsaikan. Isteri berhak tuntut. Itu hak isteri. Ini bukan soal takut orang kata kedekut atau nak tunjuk-tunjuk, tapi orang kita sekarang hantaran lebih daripada mas kawin. Ini yang kita orang Islam kena buka minda fikir. Islam suruh kita berfikir dan mencari rahsia di sebalik sesuatu itu.

          0
          0
        • Hani Bunny says:

          Sy setuju dgn tok wan.. tanda penghargaan terhadap wanita.. mmg la dr. sms tu kaya bleh bg duit/harta in any other form, but mas kahwin tu is macam the core.. come on lah, this comment is meant for everybody, miskin atau kaya.

          0
          0
        • jambatan bosi says:

          pongantin pompuan happy jo dapek rm80 napo pulak nyo ekau yang berkokok ni jang?lopeh kahwen, pongantin laki buleh apo tambah duit kalo pihak pompuan tak lopeh nak boli bondo kalo hargonyo lobih mahal dr apo yg diyo dapek. Contohnyo: diyo nk boli subang hargo 120hengget, ado duit kawen 80hengget yo.Boleh yo hubby diyo boghi laie 40hengget kek bini diyo untuk gonapkan.sapo kato tak buleh? poyi tanyo tok kadi. yang ponting, pihak laki dan org lain x boleh guno yo duit mas kahwin tu utk diri sondiri sobab itu hak mutlak pihak pongantin pompuan.

          0
          0
  47. luvlylemonate says:

    Btl3…sy suka tgk pengantin sepadan tp rasenye wedding mereka tak dpt tandingi SITI n ERRA walaupun dah lamer berlalu n SITI n ERRA lak tak dpt tandingi ank gadis pewaris NAZA…uols yg blm tgk sila tgk d You Tube…fairy tales wedding…mmg cantek tp yg tue 1 jerk xsesuai pas Akad Nikah pengantin perempuan tepuk tgn…huhuh…^_^

    0
    0
  48. amoi sarawak says:

    congratulation

    sama cantik macam pinang dibelah dua…

    0
    0
  49. RiRi says:

    cuma..pengantin je x duk diam..huhu…wish kekal bahagia…

    0
    0
  50. Miss PocO says:

    Miss pocO says:
    October 11, 2010 at 6:47 am
    TAHNIAH…

    trus trang cakap…ade sbb2 tertentu nape aku tak suke tgok bju nikah dr.halina tu…

    papon, hope diorg bahagia ke akhir hayat…amin…

    Reply
    Zaza Muhammad says:
    October 11, 2010 at 8:15 am
    poco, aku pin xkenan baju nikah dia… lelain baju2 dia mmg superb, cantik. sesuai ngan orgnya..

    Reply
    megatron says:
    October 11, 2010 at 9:43 am
    aku pun….terdedah sgt kt bahagian blakang….msa akad pakai tdung,bila snding bukak plk….xfhm aku….

    0
    0
    • Miss PocO says:

      saje jer kopi pes…

      sbnrnya bkn bju sanding dia tp bju akad nikah dia yg kaler putih tu…

      saper designer bju tu…yg tgh2 (hiasan labuci) tu nmpak cam errmmmm…(malas nak teruskan)…

      korang pk la sendiri…

      0
      0
      • RiRi says:

        nmpk mcm baju rahib kn?hehe..klu x silap la…

        0
        0
        • Miss PocO says:

          cam bentuk salib…

          ermmm…kalau tak silap designer bju ni bkn islam…

          0
          0
        • miss_pinky says:

          miss poco:
          pereka baju tu dari butik cosry ok.
          bkn org kafir ke ap da,xthu,jgn la main gedah je komen.
          tu la org kite,tahu nk komen je,bia la org tu ad duit,byk buat baju lain sikit,asalkan cantik n tutup aurat..
          ak tgk xde kena mengena ngn baju rahib ke ap pn..
          ok je..
          lg1,org tu akad nikah,mmg la kena ttp aurat ngok.!
          n dr harlina tu free hair,so,mase sanding,die xdela pakai tudung,hak masing2 ok..
          tahu nk komen je,mcm la perfect sgt u tu..

          0
          0
        • RiRi says:

          tp mmg design ala2 baju rahib..urmm…bkn islam ke…ptt la..

          0
          0
        • Miss PocO says:

          aku mmgla tak perfect sbb tu la aku tanya…

          ko perati la design dia tu…tak kesahla saper designer dia…yg aku tau bernard chandran pun ader sama…

          tima kasih ye ngok sama ye…

          0
          0
        • RiRi says:

          oooo…gitu..hehehe..jgn mare pinky…dia slh info kot..tp jgn la smpai ckp ngok..nk tegur..tegur je baik2..kite kt sini mcm kwn.. ^^ ok…kite doakn sms n wife dia bahagia…

          0
          0
        • Miss PocO says:

          fikir punya fikir miss pinky tu lg ngok…

          0
          0
        • Bom aTOM says:

          Betul Poco…saya pun nampak mcm baju rahib.
          Tapi, janganlah marah kami yg nampak mcm tu…bukannya berfikiran -ve, cuma mungkin daya imaginasi tinggi kot.
          Sorry…

          0
          0
        • Miss PocO says:

          korang prasan x nmpk cam salib kat tengah2 tu…

          astaghfirullahalzim…bkn silap pengantin…

          0
          0
        • RiRi says:

          btl tu..bkn silap pengantin…dia pn byk nk pkir drpd nk belek baju tu btl2…coz klu bole dorg pn nk simple je.. ^^ klu dorg amik LYNDA RAHiM..mesti cun… ^^

          0
          0
        • Caldina says:

          aku tak sabar nak tunggu si miss poco ni kahwin……… nak tgk dan komen baju dia………

          p/s: dari dulu si poco ni tak puas hati…. biasa laaaaa kalau hati dah dengki…. ada perasaan iri hati… cam gini la jadinya…. ada aje tak kenaa………
          ckp aje la yg ko jeles…..

          0
          0
        • RiRi says:

          no komen..hehehe..xmuh gdh2 ye.. ^^

          0
          0
        • miss_pinky says:

          ok la miss poco.
          pape jela..
          kite menari same2 tarian poco nk.??
          haaha..

          0
          0
        • Miss pocO says:

          ok no prob…jom…

          ko nari, aku nengok jer…huhuhu…

          jgn lupa pakai baju suwar kaler pink…

          0
          0
        • miss_pinky says:

          itu suda tentu..
          :)
          mari semua!! ,miss poco jd cikgu harini..
          nk ajar menari poco2..

          0
          0
        • Miss pocO says:

          errkkk miss pinky…

          sorry ek…aku ni nama jer poco, tp aku xnari…

          sbb nama ni asal aku mula2 masuk bn ni dulu…kekal sampai ke ari ni…dah 2 tahun lbh…

          ko jela yg nari…aku malas…xminat daa…

          0
          0
  51. Kak Su says:

    Tahniah semoga kekal selamanya…

    0
    0
  52. Tiffany says:

    Wedding yg simple tp meriah.

    Tertunggu-tunggu jgk bila dia kata mcm istana kayangan, singgahsana Sultan Muzaffar Shah.

    Tp bila tgk, takde ‘wow’ factor di situ.

    Cuma ramai tetamu berlainan bangsa dan agama yang hadir.

    Apa pun, selamat berbahagia kepada both of them, semoga dimurahkan rezeki, gembira sehingga ke akhir hayat.

    0
    0
  53. littlemia says:

    8 tahun tggu tu….aku 10 tahun tggu huhuhuhuh

    0
    0
  54. Y says:

    biase jek,xde yg menarik…bg aku xde pe nk dibanggakan ngn muzafar nie,nothing special,wife dia xde nk komen sbb xkenal.

    0
    0
  55. lily says:

    ADA AKU KISAH!!!!!!!CAK CAK CAK

    0
    0
  56. lily says:

    ADA AKU KISAH…CAK..CAK…CAK

    0
    0
  57. tahniahla kt SMS dgn DrHalina. Semoga kekal hingga akhir hayatla. DrHalina memang org yg murah senyuman jgn tergoda lak.Kt hospital kalau jumpa boleh cair oooooo.

    0
    0
  58. secret says:

    last nite was thier first nite…hehe…

    0
    0
  59. ok secara keseluruhan bg aku ia perkahwinan yg simple dan biasa.bagus walaupun ade mcm2 dekor stil nmpak simple..mcm tu lg bagus sebenarnya sesuai dgn pengantin yg memang simple.pasal pengantin perempuan bg aku xsalah dia nak senyum2 or lambai2.. nampak die bukan jenis hipokrit …itulah die seadanya… apepun dr.halina mmg sgt sweet..pkai baju ape pun aku berkenan..maku up simple je mcm tu la bagus xdakla mcm tepung gomak…yg dok banding ngan mawi or siti…itule bezanya org educated kawin ngan artis kawin…so utk sms and wife… aku suke tgk weding hampa berdua…semoga kekal hingga ke anak cucu dan akhir hayat…doaku sentiasa mengiringi kalian berdua…

    0
    0
    • kepochi says:

      yup..thts rite..org educated sukakan simple..artis nie nk over blajar nth ke mana.opsss not semua tapi cth mawi n ekin..over!!!mympah aku..tgk SMS n Dr harlina..sweet n nmpak diorg jns cool bkn macm mawi n ekin tu byk yg covernyer..adoila mympah aku dgr mawi dan ekin…

      0
      0
  60. zaleha says:

    suka tgk dr halina tu..periang… n murah ngan senyuman

    0
    0
  61. Miss PocO says:

    aku mmg minat dgn kedua-dua pengantin ni…

    tp tak tgok lama sbb cam hambar jer…zikir dia cane dsb…

    better aku tgok sukan komanwel…

    semoga mereka bdua kekal hingga ke akhir hayat, amin…

    0
    0
  62. Roxy says:

    bang nara x de ke gambar Datuk Sani kawin? nak tgk gak….=)

    0
    0
  63. Veeva says:

    Ape pun kite doakan smoga berbahagia hingga ke akhir hayat…Nk komen2 tak baik pon x makna jugak huhuhu Think Positif la..Hehe Peace…

    0
    0
  64. imzat says:

    bab selawat plg aku nk komen….aku rs x bape sesuai cara dia buat mcm tu..dh mcm bukan selawat siap ade iringan muzik mcm tu ngn suara pulak perempuan yg alunkn dh mcm bukan cr selawat aku tgk

    0
    0
    • kebetulan tgk satu part lam youtube ptg tu..Mr.Bean – Wedding… cara ppuan tu berselawat mcm org nyanyi lam church, Mr.Bean pun smpi ble tertido…
      Mmg pengkritik AF especially si Afdlin tu suh IMPROVISE cara nyanyian xmo kasi org boring, TAPI tu nyanyian beb, ni SELAWAT..diulangi SELAWAT.. mana ble suke2 improvise…apa daaa !!! Selawat tu terlalu indah so jgn le cemari keindahannya…
      klu nk tgk part Mr.Bean tu, pegi je kat youtube… cari Mr.Bean wedding…

      0
      0
  65. RiRi says:

    de kwn aku cite..doktor dia nye husband kije kt hukm..dia kata…SMS ni bkn pnh bedah org pn…urmm..xthu btl ke x…ntah2 doktor tu jeles kot..huhuhu…

    0
    0
    • mata says:

      betul la bukan specialist pun. masters pun tak pass pass lagi.

      0
      0
      • fikir says:

        dr sms ni bukan dr gigi ke? dr halina ni dr bius, dr faiz ortopedic.. kalo x silap aku dr sms ni join venture ngan chef ismail bukak kedai makan restoren rebung tu.. correct me if i’m wrong..

        0
        0
  66. Miss PocO says:

    caldina…dtg lg ko ek…

    nanti la aku jemput ko bila aku kawen ek…siap jd pengapit bakal suami aku k…

    tu la masalah ko, aku ckp sikit jer ko dah kata aku dengki, hati busuk sgt la lu…

    aku ckp base on ape yg aku dan sependapat dgn aku pandang…takde sbb aku nak dengki weiii…

    caldina, ko tu pun bkn nyer bagus sgt…suka tgok buah dada lana nordin yg kembang tu…

    huh, cakap cam alim konon…

    tp ZERO…!!!

    0
    0
    • Miss PocO says:

      lg satu, caldina…

      ko suka tgok pompuan separuh bogel tu…stephanie liah…

      itula sape ko sbnrnya…so, xleh trima ”komen2 alim” dr ko…
      everything is ZERO…!!!

      0
      0
      • rilek poco.. ramai yg paham maksud poco tu, bab2 PHD mmg tak timbul. buat apa nk dengki kan, xde sbb pun. akak pun xberkenan ngan pesen baju nikah dia, obvious sesgt, even sempat google, mmg jupe baju rahib pesen camtu cuma kaler hitam putih je, xde aa labuci2 tuh…
        kite tegur supaya pasni org lelain bila nk pakai baju pesen2 atau buat pesen2 tuh tgk keadaan le, jgn main tibai je…

        0
        0
  67. saya says:

    x tgk dr mula tp nk komen la sikit psl ms nak potong kek tuu… mana satu nak dengar..? pengacara tv3 b’cakap ke org yg nyanyi tuu..? heish potong mood betul

    0
    0
  68. F says:

    Macam cibai. Dia bukan angkasawan. Dia space tourist yang buat quick and simple experiement okay. Hentikanlah salah guna term angkasawan tu.

    0
    0
    • Miss PocO says:

      doa jela kebahagiaan diorg…amin…

      0
      0
      • antiPHD says:

        What it takes to be a “pelancong angkasa”. Teruskan membaca artikel di bawah:

        Oleh: Debryna

        Pendaftaran

        Oktober 2003 bermulanya pendaftaran menerusi laman web Agensi Angkasa Malaysia. Lebih 10 000 peserta mendaftar pada masa tersebut.

        894 peserta telah dipilih untuk ujian larian sejauh 3.5 kilometer (km).

        Langkah Pertama

        27 Ogos 2005 & 3 September 2005, dalam masa 20 minit, seramai 435 orang telah melayakkan diri untuk larian sejauh 3.5 km. Dari jumlah tersebut 199 orang terpilih untuk peringkat seterusnya

        .Langkah Kedua

        Pada hari yang sama Ujian Penapisan Perubatan Asas dijalankan terhadap peserta yang terpilih. Peserta juga menjalani ujian air kencing, albumin dan gula. Selesai proses di atas 59 orang layak utuk ke peringkat seterusnya.

        Langkah Ketiga

        AEROPERUBATAN 1

        25 & 30 September 2005

        Peserta yang terpilih menjalani ujian air kencing bagi mengesan kesan dadah; ujian air kencing (Urine FEME); Ujian darah kiraan penuh darah; Ujian darah untuk HIV/Hepatitis B/ujian saringan penyakit kelamin (VDRL); Ukuran fizikal badan; Ukuran indeks jisim badan (BMI); Pemeriksaan audiomentri dan telinga,hidung, dan kerongkon (ENT); Pemeriksaan penglihatan dan mata; X-ray dada; Ukuran dada; Ukuran tekanan darah; Rehat ECG; Ekokardiografi (ECHO); Pemeriksaan Gigi.

        Langkah keempat

        AEROPERUBATAN 2

        16 & 21 Januari 2006

        27 peserta harus menjalani ujian berikut :

        *Ujian contoh najis

        *Gambaran darah penuh

        *Ujian fungsi paru-paru

        *Ujian tekanan jantung

        * Ujian keseimbagan tulang Densitomety

        * Ujian kebuk altitud hipoksia di 25 000 kaki

        *Gelombang ultrasonik abdomen

        *Ujian emparan manusia

        Seterusnya 18 peserta layak ke peringkat seterusnya.

        Langkah kelima

        Berikut proses seterusnya untuk para peserta:

        16 & 24 Januari 2006

        *Penilaian psikiatrik Borang Soal Selidik Kesihatan Am dijalankan terhadap peserta yang layak.

        * Psychology Minnesota Multiphasic Personality Inventory and 16 Personality Factor

        *Penilaian Semula Psikiatrik

        *Akitiviti berkumpulan

        – Memasak menu Rusia-Kesanggupan berkorban

        -Kecacatan

        -Pengucapan Awam

        – Kidal

        -Temubual psikiatri di bawah sedar

        *Ujian ikhtiar hidup (darat dan laut)

        *Kursus/Ujian Bahasa Rusia

        *Kompentasi teknikal

        -Menerangkan sampel geologi

        -Pengetahuan am berkenaa aeroangkasa

        -Penulisan jurnal

        -Ilmu mekanik jumantra

        -Kompentesi penyelidikan perubatan

        – Kemahiran berkomunikasi

        *10 orang layak ke peringkat seterusnya

        Langkah keenam

        25 & 26 Januari 2006

        *Ujian Imbasan Otak CT

        *Mamogram

        * Ulangan ujian densitometry tulang

        *Upper Gastro-Intestinal Scope

        *Ujian analisis hemoglobin darah.

        *Ujian Darah Serum Biokimia, Ujian fungsi hati profil renal (buah pinggang)

        * Lapan orang layak ke peringkat berikut

        Langkah ketujuh

        9 Febuari 2006

        Temudaga pemilihan dijalankan ke atas semua peserta.

        Dari lapan orang hanya empat orang terpilih.

        Pengumuman

        14 Mac 2006

        Pengumuman empat angkasawan yang terpilih:

        *Dr. Sheikh Muszaphar Shukor, 34, Pakar Bedah Ortopedik

        *Vanajah Siva, 35, Jurutera Kanan Kualiti

        *Mohamed Faiz Kamaludin, 34, Juruterbang Penerbangan Malaysia

        *Dr. Faiz Khaleed, 27, Pakar Bedah Pergigian, Angkatan Tentera.

        Langkah kelapan

        15 Mac – 27 April 2006

        Kesemua empat peserta menjalani ujian perubatan di Rusia termasuk neurologi (otak) dan adaptasi tubuh badan dalam keadaan mikrograviti. Hasil ujian dua orang terpilih.

        Pengumuman

        4 September 2006

        Pengumuman kedua bagi pemilihan angkasawan Malaysia.

        *Dr. Sheikh Muszaphar Shukor

        *Dr. Faiz Khaleed

        Latihan Terakhir

        27 September

        2006 – Oktober 2007

        *Peserta menjalanai latihan terakhir di Pusat Latihan Yuri Gagarin, Star City, Rusia.

        *Mengikuti kelas bahasa Rusian yang berkaitan teori penerbangan, navagasi, orbit dan angkasa lepas

        *Latihan fizikal, angkat berat, berenang dan larian yang dilakukan dua kali seminggu selama dua jam di bawah pengawasan jurulatih peribadi

        .Hari pelancaran ke Angkasa

        Oktober 2007

        Angkasawan Malaysia pertama dijangka berlepas di Baikonur Cosmodrome, Kazakhstan.

        Destinasi Akhir

        Oktober 2007

        Saintis di seluruh dunia dan 27 juta rakyat Malaysia menyaksikan angkasawan pertama Malaysia menjejakan kaki di Stesen Antarabangsa Angkasa (ISS). Sekaligus tarikh keramat itu menjadikan Dr. Sheikh Muszaphar Shukor , angkasawan beragama Islam pertama yang berpuasa dan menyambut Aidilfitri di ISS.

        Dr. Sheikh Muszaphar Shukor dipertanggungjawab menjalankan penyelidikan di ISS:

        *Penyelidikan saintifik

        *Sains hidup

        *Pencerapan bumi dan sains fizikal

        *Pendidikan dan teknologi

        “so the moral of the story is….Bukan mudah untuk menjadi seorang angkasawan (pelancong angkasa to you or some of the forumers di blog ini??). Lain kali kalau tak tahu fakta/ kurang ilmu jangan memperlekehkan kredibiliti seseorang.

        He has provened his worth. What about you??

        0
        0
        • maybe…maybelah klu beliau berjaya menjadi astronout dgn perbelanjaan dan usaha sendri dan tidak melibatkan gov punye fund, baru org lebih respek kot…..
          we all have our own ‘worth’ what !!!! Jgn terlalu merendah diri lor.. misalnya seorg wanita yg melahirkan anak, wpun berjuta2 wanita yg mampu berbuat demikian tetapi dia dah melakukan sesuatu yg tidak ternilai…
          yg pasti Datuk SMS tak mampu melahirkan anak seperti berjuta2 wanita berkenaan yg dia mampu menjadi angkasawan, well this is not the joke, but hakikat, fact !
          Karya agung Leonardo Da Vinci, Potret Monalisa adalah potret wanita yg mengandung.. so kpd wanita2 semua, hargailah diri anda kerana dirimu begitu berharga…..

          0
          0
        • antiPHD says:

          to Zaza,
          you are right. Memang tak pertikaikan bahawa Allah memberi kelebihan kepada kaum wanita untuk mengandung dan melahirkan zuriat. Mengandung dan melahirkan zuriat merupakan sumbangan terbesar wanita ke arah kelangsungan ummah di dunia ini. Apa yang saya cuba ketengahkan di sini ialah untuk menyedarkan setengah daripada forumers di blog ini supaya menghormati kredibiliti seseorang dan bukan memperlekehkannya. Daripada 27 juta rakyat Malaysia pada ketika itu (tak pasti figure, kalau silap sorry), Allah telah menentukan bahawa Dr. SMS dipilih untuk ke ISS. Segala pengalaman yang diperolehi oleh Dr. SMS semasa berangkat ke angkasa, semasa di ISS dan semasa dalam perjalanan pulang dari angkasa telah beliau kongsi bersama dengan kita rakyat jelata dan khususnya kepada generasi muda tentang pentingnya menerokai bidang sains dan teknologi khususnya ilmu angkasa supaya kita menjadi ummah yang berjaya dan bertaqwa. Sharing the knowledge dan memberi motivasi kepada generasi muda tentang pentingnya ilmu sains dan teknologi khususnya ilmu angkasa pada pendapat saya adalah satu fardhu kifayah.

          0
          0
        • Caldina says:

          My dear Zaza…..

          *geleng kepala…….. (beberapa kali)…
          you tell me….. kat Malaysia ni… siapa yg pakai fund sendiri masa belajar ? common laa.. wake up…. nak suruh orang respect pun.. jgn la bagi point orang shoot statement ko balik….. even kalau pakai FAMA (father + mother) punyer fund pun…. still orang akan cakap… “mak bapak kaya.. boleh la antar anak jadi angkasawan…”

          the best word to describe is not ‘worth’…. is actually value.. or pride… ko punyer example / contoh perempuan melahirkan anak tu bukan contoh yang terbaik….. ada ke pakai contoh tu.. tu dah termaktub la dol….. si SMS tu lelaki….. dah Allah dah tentukan yang wanita akan menjadi ibu… dan lelaki akan menjadi ayah…..

          p/s: kenapa begitu sempit contoh yang ko bagi ? tak der contoh lain ?? mengandung dan melahirkan tu adalah kurniaan Allah kepada kaum hawa… dan sememangnya kaum adam tidak boleh mengandung dan melahirkan anak…. common laaa……. learn more ok…. dunia ni luas.. terlalu luas….

          0
          0
        • Whitspec says:

          Bukan Malaysia sahaja yang boleh.
          PELANCONG ANGKASA A.K.A. SPACEFLIGHT PARTICIPANt (SPP) vs RESEARCH COSMONAUT

          Malaysia bukanlah negara Islam pertama yang menghantar warganya ke angkasa lepas.Arab Saudi juga telah turut menghantar Salman al-Saud melalui kapal angkasa Amerika STS-51G pada tahun 1985 ; sementara Abdul Mohsen alBasam sebagai backupnya.Mereka disenaraikan sebagai PSP – Payload Specialist.

          Negara arab yang lain ialah Syria ; yang telah menghantar Faris Muhammed pada 1987 dengan kapal angkasa Rusia SoyuzTM-3 , manakala Mukhtar A Munir Habib sebagai doublenya. Mereka disenaraikan sebagai Research Cosmonaut (RC)

          Afghanistan,ya! Mereka telah menghantar warganya pada tahun 1988. Dan dimana Afghanistan kini? Siapa sangka ! negara yang kini dilanda peperangan – telah turut menghantar angkasawannya bernama Abdul Mohamand dengan kapal angkasa Rusia Soyuz TM-3 / Soyuz TM-2 pada tahun 1988 dan beliau disenaraikan sebagai Reseach Cosmonaut. Pada mulanya telah menyiapkan Mohammed Dauran untuk pergi dengan kapal angkasa Soyuz TM-6 ,tetapi telah digantikan dengan Abdul Mohamand.

          Dan kita jangan terkejut katak! Kerana Kazakhstan juga mempunyai seorang Research Cosmonaut , yang bernama Mukhtar Rabatovich .Beliau aktif dalam bidang General Space Training : 16.06.2003 – 28.06.2005.

          Sheikh Muszaphar dan Faiz bin Khaleed dalam program penerokaan angkasa lepas ini disenaraikan sebagai Spaceflight Participant (SPP) atau Uchastnik Kosmicheskogo Polyota (UKP) lihat (1) dan (2) Tentu ada perbezaan tugasan kalau dilihat pada istilah antara Spaceflight Participant (SPP) atau Uchastnik Kosmicheskogo Polyota (UKP) dan Research Cosmonaut .

          Secara amnya , Research – membawa erti kajian atau penyelidikan ; dan participant membawa erti penyertaan sahaja. anda fikirlah sendiri apa itu Research Cosmonaut dan apa pula Spaceflight Participant (SPP) atau Uchastnik Kosmicheskogo Polyota (UKP) atau ada ramai orang suka sebut Pelancong Angkasa.

          Perbandingan yang saya kemukakan diatas,adalah berdasarkan kepada mereka/negara Islam.

          Dia cuma seseorang di dalam program SPP yg pernah pergi ke angkasa lepas

          0
          0
        • Bom aTOM says:

          Aikk…apasal saya nampak balik komen sama antiPHD & Whitspec yg saya dah jwb kat atas tu ?

          Deja vu…ko…mato den yang silap?…

          0
          0
        • Whitspec says:

          hahaha saje nk kasi antiPHD baca komen ni kt setiap dia punya komen. biar faham skit apa makna astronaut.cosmonaut (angkasawan) dgn Spaceflight Participant (SPP) a.k.a Space tourist a.k.a pelancong angkasa

          0
          0
        • dah habis idea ke? says:

          aku mushkil, kenapa antiPHD tak respon bom atom punya komen nun kat atas tuh…tapi bukan main cepat dia jawap zaza

          jawap jgn tak jawap!

          0
          0
        • Whitspec says:

          nnti kenan BOM susah lah.. x pasal2 tuka nama antiATOM plak hehehe

          0
          0
    • miss_pinky says:

      to F..
      think b4 u write.
      even die bkn angkasawan pun, die jejak gk bulan!!
      ko penah jejak ke.??
      huh,xlayak kod..
      bace info antiPHD tu betol2..
      ok..
      jg nk ckp ikot hati je..

      0
      0
      • Miss pocO says:

        miss pinky…ade ke dia jejak bulan?

        kalau aku silap tlg betulkan, setau aku dia tak sampai ke bulan lg…hanya setakat Stesen Antarabangsa Angkasa jer…kat awang2an…

        0
        0
      • correction.. dia g ISS je, lum lai jejak bulan… in future insyaallah ade rakyat Malaysia akan jejak bulan..tngguuuuu !!!!
        dulukan aku penah dgr cite, Neil Amstrong bgtau terdgr Azan kat Bulan… mase tu dia tatau apa, tp bila dia blk bumi, dia dgr azan then dia recall, ohhh inilah yg dia dgr kat bulan ari tu.. lebey kurang camtu aa crita dia.. hmmm tatau aa sejauh mana kesahihahnye…

        0
        0
        • seri ayu says:

          untungnya SMS……dh bape bilion ek govt abeskan duit rakyat tuk die sorg……?campoq lagi ngn wedding dia…isk..isk..isk…bertuahnya badan hang….

          0
          0
        • antiPHD says:

          hati2 bila nak beri komen. Bak kata perpatah melayu: Cakap siang pandang2, cakap malam dengar2. Inikan pulak dah ada bukti hitam putih yang awak menuduh quote “dh bape bilion ek govt abeskan duit rakyat tuk die sorg……?campoq lagi ngn wedding dia….Jangan bagi komen just for the sake of giving comments. Anda boleh disaman malu especially jika fakta didapati tidak benar. Sekadar nak mengingatkan sahaja.

          0
          0
        • Whitspec: aisey.. tak paham ke maksud tersirat I tu.. bab2 pregnant tu sekadar contoh… byk lagi kelebihan masing2 yg mereka sendri tak prasaan. tujuan statement tu nk bg naik sket self esteem so that ble kurangkan sifat2 PHD (jika ade) sesetengah pihak. Anjakan paradigma org kate.. tu je. Aku pun bangga sbb ade ank melayu meneroka angkasa (org Islam dah ramai ke sana, yg paling sahih peristiwa Isra’ Mikraj) cuma yg jadi pertikaian sbb melibatkan pelaburan negara, rasenye org takan amik pot atau wak isu sesgt klu beliau ke sana dgn usaha atau duit poket sendri…

          0
          0
        • Whitspec says:

          @antiPHD : bleh tanye sket, awak keje ape ye encik/cik antiPHD?

          0
          0
        • Whitspec says:

          Stuju dgn Zaza… siapa yg x bangga dgn pencapaian anak melayu yg boleh pergi ke tahap itu. dan saya juga turut berbangga dgn pencapaian beliau. satu2nya anak melayu yg pernah ke angkasa. he’s the only one for the time being n salute for him for the achievement.

          Persoalan sy kini adalah, apakah dia layak dari segi teknikalnya digelarkan sebagai astronaut(angkasawan) atau sekadar Spaceflight Participant (SPP) a.k.a. space tourist? dr segi teknikalnya saya berpendapat sms hanya seorang SPP dan belum layak digelar sebagai Astronaut. Segala senarai Ujian dan proses untuk sms pergi ke angkasa itu pada pengamatan sy tidak lebih dari proses penyediaan awal dan proses penyesuaian awal bagi seseorang ke angkasa untuk memastikan beliau berada di dalam tahap yg cergas. Jika itu lah sahaja ujian dan proses untuk menjadi angkasawan, sudah tentu ramai anak muda diseluruh dunia termasuk Malaysia mampu untuk menjadi angkasawan.

          Saya teringat satu situasi kerana Saya banyak bekerja di luar negara. pernah saya dilontarkan persoalan yg sama oleh orang2 diluar sana berkenaan isu ini. Mereka bertanya “What’s wrong with ur country mate? we dont think that fella fit enough to the title (astronaut) as claimed by ur country”. di waktu itu saya hanya mampu untuk senyum. Hanya senyuman yg saya lontarkan mampu menahan persoalan seterusnya. Jadi, jika beliau tidak layak dari segi teknikalnya bergelar angkasawan (astronaut) apakah gelaran teknikal yg sepatutnya? Gelaran itu adalah Spaceflight Participant (SPP). Hanya SPP yg melalui ujian dan proses yg dinyatakan oleh antiPHD. Untuk menjadi angkasawan atau secara tepatnya astronaut/cosmonaut/research cosmonaut memerlukan latihan, ujian, masa, proses yg lebih intensif dr ape yg antiPHD huraikan.

          Rakyat Malaysia boleh memberi gelaran apa pun kepada SMS termasuk angkasawan Negara kerana itu adalah tanggapan dan hak mereka untuk bersuara. Tetapi bagi saya dari segi teknikalnya SMS hanya seorang Spaceflight Paricipant (SPP) dan beluk layak digelar angkasawan.

          0
          0
      • Caldina says:

        bulan mana ni dol ???
        bulan january ? february ? or datang bulan aka period ?? siap ada tanda seruan lagi tu…… hahaha
        aku nak pakai ayat ko sket…. ‘jg nk ckp ikot hati je..’

        p/s: hahaha… before comment.. read more… dah la tak leh nak delete……….

        0
        0
        • Bom aTOm says:

          Whitspec, sbnrnya itulah yg sy maksudkan. Apa yg dilakukan hanyalah saringan kesihatan biasa yg telah dilalui oleh majoriti rakyat M’sia & ditambah dgn kursus persediaan basic .logiknya,takkan nak jadi pilot belajar lebih lama dari nak jadi angkasawan. Huraikan cara sy,ramai yg kata dengki,kalau ikut cara ‘wak kordi’,berkias, x fhm pulak.

          0
          0
      • mata says:

        hahhaa nak argue dengan orang tapi fact diri sendiri pun salah. :(

        0
        0
        • Bom aTOM says:

          Apa pulak fact miss_pinky tu salah? betul apa…

          10.10.07 – SMS pergi angkasa, floating dlm ISS jer..

          10.10.10 – SMS pergi bulan naik roket yg kat sblh pelamin dia tu….dia pergi BULAN madu diawan biru…..hihihi…

          0
          0
        • fikir says:

          bom atom.. ko memang terbaekkk…

          0
          0
  69. Miss pocO says:

    ABG NARA…

    PLS UPLOAD GMBAR PERSANDINGAN PENYANYI BIENDA…BARU-BARU NI…

    TQ…

    0
    0
    • lalalala says:

      ee..tamo lah..bienda tu mase sakit mintak tolong sane sini..wartawan gak buat coverage nak tolong war-warkan kt org lain
      pastu bile nk kawin..dan dan tu lah nak sorok tarikh nikahla ..tak jemput wartawan sume
      bile ade duit tau pulak makeup2 kete die..tayang2 kat paper..
      bukan tak kesian tapi buat aku nyampah plak…hihi..sori ek miss poco..emo pulek…

      btw, slmt panten baru to SMS and his beautiful wife

      0
      0
    • Caldina says:

      ko nak ngata apa plak kali ni ?
      tak payah la si nara tu upload….. nampaknya dek ko… kata itu la… ini laaa.. ko kawen dulu… baru ko tau mcmana ……

      p/s: ko dah tgk kat blog lain udah laaa…. apasal ? ko takder geng nak ngata ke kat blog lain ?

      0
      0
  70. better layan commonwealth sport
    aku tak tengok pon deorang ni…

    0
    0
  71. kakchubby says:

    makhluk berdua tu dah selamat pun jadi laki bini….korang kutuk bagai nak rak @ puji tinggi melangit ke bintang kejora pun ape faedahnye…?? sesame sendiri plak yg bergadoh. act your age people…

    0
    0
  72. damia says:

    @antiPHD, TERIMA KASIH sbb paste kan artikel tu. Biar bukak sikit minda org2 yg dok hasad dengki kat sms.

    Dah lama aku nk tegur pasal 1 perkara, tapi tak tau kat mana. Tak kira sape pon yg mnikah pas ni…TOLONG la..baik pengantin perempuan, family, sedara mara atau kenkawan yg perempuan datang ke Masjid semasa akad nikah. MINTA TOLONG jga la adab msuk ke rumah Allah. TOLONG la pakai tudung dengan betul..cuma untuk 2 jam. Dah ada penerangan psl menutup aurat bila masuk masjid, ni tak ..still pakai selendang yg jarang dan nmpak jambul jugak…klau x malu pada tetamu lelaki… malu lah pada ALLAH ye. Tgk smlm kat tv, tetamu sms yg mat salih pon pndai pkai tudung /hormat majlis & hormat rumah Allah.

    Kpd Datuk & Datin, congrats…semuga rumahtangga kalian warahmah, sakinah & mawaddah, dgn ank2 yg sihat, cerdik, soleh/solehah…AMIN.

    0
    0
  73. kaWe says:

    tahniah sama hensem sama catek moga bkekalan hingga kahir hayat..napa lah perunding perkahwinan tuh jaga elok pengantin…pelapik kaki tuk sanding x diguna jd perhiasan je bwh kusi..cian datin senget dh kaki coz kusi tinggi…uUuu

    0
    0
  74. P.r.I.n.c.E.s.S.Y.u.L says:

    bju potong kek tu nape pelik ngat..sowi i nie bkn owg celik fesyen..tp mata nie rse cm tak kene jew baju tuh…

    ~~Semoga pasangan nie kekal bahagia ke akhir hayat..
    ~~sape yg kter Dr. Halina tak cun..eh..cun pew….!!!!

    0
    0
  75. P.r.I.n.c.E.s.S.Y.u.L says:

    ag satu..dowg nie mmg sempoi…senyum n tak poyo dpn camera nak control2 cun…tgk Dr. HAlina tak segan menunjukkan kegembiraan dier..ketawa….mimik muka..sume neutral..tak wat2 nak kontrol cun….cayalah..~~~

    0
    0
    • RiRi says:

      yup..dia tjuk sape diri dia..nmpk dia hepy je…maybe dia pn x sangka yg dia akn bersanding dlm suasana camtu… ^^ bertuah dia…

      0
      0
  76. adel says:

    part selawat tu serius mcm lagu dlm gereja!

    tajwid berlambak salah!

    tolongla..dsbbkn nk popular sgt sanggup langgar semua…

    0
    0
    • Miss pocO says:

      u komen camni nanti ade jer si caldina tu bantah u…

      dia jer yg betul…walhal bende tu sahih…

      hurrmmm…

      0
      0
  77. mucheng says:

    apa2 pun…. dr halina sangat sweet!!! i like!!! aku rasa memana perempuan yang dapat kawin dengan sms akan happy mcm dia jugak. aku xle tgk pon majlis diorg tu (layan commonwealth lg syok wehh) taapi suka tgk kemanisan wajah pengantinnya. semoga bahagia sentiasa!!

    0
    0
  78. Rin says:

    Thniah kpd mempelai…
    x nak komen lebih2… kalo mngata d kata dengki , kalo memuji d kata tliur. wakakaka..
    tp kek kawin dlm tv nmpak mcm kek TANGKI , tgk gmbar kt cni baru la nmpk roket nye… :)

    0
    0
  79. damia says:

    wedding planner sume punye keje ni…selawat nabi, kek, baju sume dia balun sorang…tah hape2…kena byk blajar lg…kompang, pencak silat, bunga manggar..klau la mlm td sms & harlina pkai songket penuh & headgear….dh rmai sgt pengantin pkai lace…especially cosry nye design…boring la. panggil la kumpulan gamelan ke, cak lempong, ghazal, zapin & kumpulan rabbani/raihan utk selawat nabi…baru gempak mcm persandingan melayu tulen…tunjuk sket kat org luar.

    0
    0
  80. nia says:

    Dr Muzaffar kata nk wat persandingan kayangan yg menonjolkan budaya melayu..tp xder la kemelayuan sgt pn.Patut masa lagu baby you,ntah pape tu gantikan lah dgn zapin ker,joget ker.Ni lagu cmtu kt memana pn bole dgr..huh pastu pelamin pn tak kayangan pn.Konon pahlawan melayu bersanding di kayangan..patut buatlah awan ker kain ker kt ceiling dewan tu.Dh tu baju sanding boleh tahan gk tp Dr Halinan patut pakai veil/layah dan songket ker padankan dgn bustier….br nmpk ala puteri kayangan..Baju Benard Chandran pn simple sgt..lawa lg gaun Siti.Bg la gaun tu nampak ala-ala puteri kayangan..aku rasa perancang perkahwinan yg patut disalahkan.Cuba guna Datuk Shah Rezza ker,Pak Abu ker,Datin Lynda ker…baru grand.Frust betul slm..ingatkan betul kayangan..Kata Dr nk promote budaya Melayu..tp tak nampak pun.

    0
    0
    • RiRi says:

      wedding planner dia je yg x pndai pomot budaya kite…tp mmg cosry x best kn..beza dgn majlis2 org besar yg len…pengantin pn dh pening kot nk pilih..mane yg de..tu je la dia amik..maybe bg sms yg penting nikah dia… ^^

      0
      0
      • kucing biru says:

        cosry katanya masih mentah utk jadi wedding planner. so maybe kat situ kot silap mereka. Nak buat camna, benda dah jadi. Kalau nak tonjolkan budaya melayu, pilih la org yg betul2 faham budaya melayu, bukan takat budaya melayu komersial.

        0
        0
        • Nia says:

          Lain kali klu pengantin nk simple..xpayahlah nk war-warkn utk promote budaya melayu la,pahlawan melayu kt kayangan la..ntah2 pape lg.Buat frust jek,aku siap tak tido mlm dok pikir benda ni.Mat saleh dtg pakai baju melayu tp persembahan kemelayuan xder,ciri kemelayuan tak ditonjolkan.Tetamu diwajibkan ikut budaya,abis pengantinnya??
          Patut baju sanding tu bg Radzuan Radwill yg reka,baju gaun bagi Rizalman ker,Khoon khooi ke,melinda looi ke,yg baju nikah tu cosry nk amik,boleh lah.Tp ni cosry dok bolot sume,balik-balik idea sama jek.Pelamin bg Pak Abu ke,Datin Lynda ker..adoiiii..Malaysia ni byk lg designer yg meletup.Ni xleh dinobatkn sbg wedding of the year daa..Serina kawin lg vogue aku rasa walau tak heboh sgt.

          0
          0
  81. RiRi says:

    suke makeup dia..x tebal..manis je…natural..

    0
    0
    • Clipkertas says:

      so sweet jer Datin Harlina nie, make-up die mmg xtebal,
      naik seri pgantin kat muke die…
      suke sgt..

      0
      0
  82. Zalia says:

    1 je pesan aku kat sheikh muzafar..jgn ko persiakan halina ni sudehh..aku sekeh ko kang..angkasawan ke x angkasawan ke,ada aku kesahh???

    0
    0
  83. hai says:

    keknya lawak yg paling besar, buatla kek wau bulan ker xder lawak sgt n ciri melayu pun ada, kayangan pun bleh gak. apa pun wedding anak pompuan naza jugak wedding of the year, betul2 terasa kayangannya walaopun xdeclare wedding kayangan. rasa fall in love jer tgk wedding adik sm faisal…

    0
    0
  84. Azrin says:

    Bagi pendapat saya overall ok.. Saya faham situasi Datin Harlina.. Yelah mungkin dah memang dia peramah nAk buat mcm mana…:) senyum salah tak senyum lagi salah nanti org kata dia merana pula. Mengenai majlis dah Nama pun sponsor ikutkan mereka terima jelah kot.nanti kalau byk komen Kecik Ati si penaja. Orang berbudi kan…:) tahniah ya.. Muga berbahagis selamanya

    0
    0
  85. littlemia says:

    sokong anti PHD..come on la dear keturunan sms ni memg org kaya2..no wonder dia mmpu nak wut majlis besau2…..then jgn kecikkan kemampuan dia..payah tu nak amek test jadik angkasawan ni..kita amik test PTD pun x lepas ..so sad

    0
    0
  86. lynn_isaac says:

    huh???wedding of d year??? yeah mayb right…but trknl dgn kegedikan pgntin pom…huhuhu….btol2 meluat aku tgk seiii…..mcm org x skool…as a profesional ppl, should be more behave r kan…..ni bercakap2 each other mcm org nk g bli ikan kt market..lgsung x hormat mjlis….aku tgk dato’ ct pn x over r…stil humble!!!! ;(

    0
    0
  87. najmi says:

    datin halina tu nampak humble je,

    0
    0
  88. aku suke says:

    congrats…both of you..so looks gorgeous guys..semoga dikurniakan anak2 yg comel dan bijak seperti anda ber2..

    ape saje yg cacat cela pada majlis tu xpyh la kt amik pot sgt..sekadar ingatkan pada diri semoga kt xulangi pada hr bersejarah sendri…xpun kt perbaiki mane yg patut

    ape yg best/seronok/sesuai/baik kite amik sebagai iktibar dan blh digunapakai utk dijadikan sejarah sendri..

    sebagai seorg muslim dan manusia yg bijak pandai, kite doakan saje kebahagiaan dorg..kalo kt ditempat dorg bende yg same gak kite mintak ~doakan kami berkekalan~

    0
    0
  89. ayumiHamasaki says:

    taniah..kwin baru moga hubungan kmu akan bgus2 jga

    0
    0
  90. akutyco says:

    aku pelik kenapa isu samaada sms itu angkasawan @ tidak ni ditimbulkan,kenapa kata membazir duit menghantar sms ke ISS..setau aku wpun program tu nmpk macam pembaziran dimata sesetengah pihak,secara peribadi bg aku itula program yg membantu menanam cita2 dan keinginan muda mudi kita utk lebih berjaya dr sms dlm bidg aeroangkasa ni..ini titik permulaan pada bg bidang aeroangkasa dmsia..kita bermula sbg pendaratan di ISS,mgkn 10-20 years from now kita akan mendarat di bulan,itu xmustahil kalo kita dah ada tapak dari sekarang..jgn lihat duit yg dilaburkan ke bidang ilmuan sbg pembaziran tapi sebagai permulaan kepada benda yang baru n baik bg anak bangsa kita..sekian..

    0
    0
    • Caldina says:

      hahaha… bro stended la dlm BN ni… welcome to the world of hasad dengki…. most of the commentator kat sini are malays…..
      ada jugak yg belum kawen…. tapi komen ngalahkan orang yg dah kawen……
      aku dah puas sekolahkan segelintir pengomen kat sini…. at the end… di marah nya aku… biasa lah orang melayu ni… bila kita cakap dia bangang marah…. tak ngaku… kalau ckp dengki.. jeles… lagi la sentap… padahal bangang giler.. ckp ikut sedap jari menaip….

      bercakap pasal pembaziran…. dia tak pikir company / gomen dok bayar gaji dia bulan2.. suruh wat kerja… tapi habiskan masa kat dlm ni bagi komen… berbalas2 komen…… pastu bila kena tegor… maraaaahhhh….. ajak geng2 bas sekolah dia serang peribadi orang yang hentam komen dia……

      so, welcome once again to the club… heheheeh

      p/s: biasa2kan lah diri dgn geng2 hasad dengki ni bro….. ko ckp la mcmana…. depa akan sokong kata2 diorang…. mcm ko baling batu block dlm laut… kejap aje ombaknya… pastu senyap balik……

      0
      0
      • Miss pocO says:

        caldina sengalz plus poyoz…

        kalau aku la kan, takde sbb aku nak hasad dengki kat dr sms ngan halina, sbb diorg pun aku minat sgt2 dari dulu lg…sampai skrg, cuma aku tegur pakaian jer yg nmpak x sesuai sgt, bkn salah pengantin kan…dulu aku x pnh ketinggalan mengikuti pkmbangan dr sms sampai la skrg…

        yg aku tau pasal ko tu :

        1. suka kat pompuan bogel cam si stephanie liah
        2. suka kat buah dada kembang si lana nordin

        tu tanda ko tu kaki gatal gak…jgn nak menunjuk yg diri tu pandai sgt, asyik2 nak search ilmu dlam google jer…fail!!!

        takyah nak menunjuk2 pandaila…kalau perangai tu menggatal bagai aper…

        agaknyer ko tu kehausan kasih sayang kot…

        sbb tu la sengal semcm jer…

        0
        0
        • Annedesilva says:

          nampak mcm dh lebih jek ko ni caldina nk membangang2kan org plak..
          ko nk melalak ko melalak la sorg2 yg ko nk sound sume2 org dlm nie pehal??
          ko yg dr dlu keje dok melalak tak tentu hala tak pk plak..
          akaiii tarak!

          0
          0
  91. ayuli says:

    korang ni tak baik hentam dr.harlina…time jalan masuk dia cakap mungkin dia nk tanya sesuatu…lagi pun salah ker kalau dia senyum lebar…aku tak nampak salahnya…senyum yang diberi benar-benar ikhlas..tak plastik macam sesetengah pengantin tu…tak hilang seri laaaa beri senyuman lebar+ikhlas…lagi dapat pahala ada ler…banyak2 komen korang aku just setuju bab selawat jer…yang lain tu aku tgk ok jer…just korang jer jeles kan…jeles cz dr.muszaphar dah kawen…n than dpt bini lawa…

    0
    0
  92. damia says:

    @akutyco..aku stuju ngan ko. Tak pham knape rakyat M’sia jd cam ni, x nk buka mata & minda..mgkn sbb SMS tu org Melayu kot? Mgkn….

    0
    0
  93. 250 mb movie…all new

    0
    0
  94. sama cantik sama padan…

    0
    0
  95. kak wan says:

    wahai semua rakyat malaysia,apa2 yg baik jadikan ikhtibar, janganada hasad dengki.doakan lah kebahagian & kesejahteraan kedua pasangan ini.sucikan hati dan ikhlaskan jiwa.jauhkan kutuk mengutuk.itu semua perangai hasutan syaitan.we should be proud to have him as our first astronout.

    0
    0
    • Miss pocO says:

      ye…mmg sya bangga dr. sms org melayu ptama menjejak kaki ke angkasa…

      smg menjadi ikutan kpd anak2 bangsa yg lain…

      0
      0
  96. RiRi says:

    smlm tgok melodi..dira dh cerai..pe lg abg nara…paparazzi le.. ;p

    0
    0
  97. sape2 aje says:

    komen aku pasal majlis kawen depa ni:

    1-besepah gile
    2-crowd nk mati
    3-pengatin pompuan xleh duk diam
    4-selawat tu mmg xpatut buat mcm tu
    5-potong kek roket, suap kek lain. motif!
    6-baju pngtin pompuan time potong kek keras semacam
    7-suare org nyanyi2 tu bising! aku xdgr ape pengacare ckap
    8-dr.halina time selawat duk sembang!
    9- dahla..malas nk komen byk2..

    wutever pon korang bedue, tahniah and semoge berbahagie..suke tgk korang! same cantik and same padan..=)

    0
    0
    • Miss pocO says:

      haii caldina, yg ni ko tak nak hentam kan…?

      jgn komen aku jer ko asyik nk hentamkan…

      tu tandanya ko syg kat aku kankankan…

      0
      0
  98. melah jonggang says:

    Dr sms tak ada rancangan bawak bini jadi space tourist pegi honeymoon ke angkasa ke nanti? :D Jgn tembak melah taw sbb melah jarang layan blog @ forum..sia2 jer kutuk melah kalau melah tak baca bagi respon :D

    0
    0
  99. dahlia says:

    patutnya kita tunjukkan pada jemputan (angkasawan dari seluruh dunia tu) budaya melayu yang penuh sopan dan tertib. tapi sayangnya pengantin terover plak..sayang la.

    0
    0
  100. F-O P says:

    Tahniah kedua2 mempelai…semoga kekal bahagia hingga ke akhir hayat…

    Terasa nak komen beberapa perkara ttg majlis perkahwinan diorg ni, tp karang ade yg tak suke sbb kt dlm BN ni budaya hentam-menghentam komen org semakin menjadi2, jd baik sy simpan aje pndgn2 peribadi tu dlm diri…taknak ade yg terasa dgn pndgn sy.

    Congrats again to both DrSMS & dRH…

    0
    0
    • Rhue says:

      FOP! Komen la… saya suka baca komen anda. Berhemah dan bernas.

      0
      0
    • Hani Bunny says:

      Comment je if ade yg something wrong psl majlis ni.. Ignore je lah if ade yg disagree.. Tak salah klau nk bg nasihat.. Klau simpan dlm hati je, sampai bile orang lain yg masih jahil nk faham ape yg boleh ape yg tak boleh.. Come on lah F-O-P..

      0
      0
      • F-O P says:

        Thanks Rhue & Hani Bunny. As a matter of fact, sblm wujudnya watak2 antagonis dlm BN ni, I felt free to comment whatever I wanted. Tp skrg, dgn adanya kelibat2 spt ******a, *****y, & beberapa ‘the menace’ dlm BN ni, sy daj tak rajin komen mcm dulu…bila rasa perlu je..

        Apepun ttg majlis perkahwinan DrSMS & isteri, sy taknak ckp byk…just luahkan jgk sket2 ape yg terbuku di hati. Tp ini hanyalah pndgn peribadi…nothing special about it & sy jgk masih jahil.. Personally, sy kurang bersetuju dgn mana2 perkahwinan yg TERLALU gilang-gemilang, TERLALU besar2an & yg menelan bajet jutaan ringgit.. Alasannya kerana sy adalah umat Nabi Muhammad yg dianjurkan supaya bersederhana dlm segala hal…isu mampu atau tidak bukan isunya, sponsor atau tidak, tp biarlah ade unsur2 kesederhanaan & wasadtiah dlm urusan kita..

        Pembaziran juga bg sy mungkin byk especially ttg segala props & persediaan majlis tu..& err…cukup le setakat tu secara jujur.. Isu PHD tak perlu timbul di sini kerana semua sedar bahawa siapalah kita di sini berbanding DrSMS…angkasawan pertama negara yg berjaya menyertai pelancongan ke ISS..;-)

        Please take no offence everyone…just my 2 cents.

        0
        0
        • Miss pocO says:

          SYA TAU SAPE ORG YG FOP MAKSUDKAN TU…SALAH SORANG DIANTARANYA IALAH MUSUH KETAT AKU DLM BN NI…C*****A (JELASKAN….?)

          MUSUH KETAT AKU YG TAK JEMU2 MENEGAKKAN SEGALA KEJAHILAN DLM BN NI …

          SOKONG FOP…!!!

          0
          0
        • F-O P says:

          Thanks Miss pocO, support you too;-)

          0
          0
  101. katak kodok says:

    Congrat to both of them. Cute giler muka Dr. Halina tu. Dr. SMS pun, fuhh…handsome. Padan sungguh diaorang. Cantik, educated, kaya, ilmu agama pun not so bad…. Serba lengkap…
    Sungguh lengkap ciptaan Tuhan 2 org ni…
    Suka sangat tengok persandingan diaorang ni… serba menarik & cantik…

    0
    0
  102. katak kodok says:

    Nakal juga Dr. Halina tu…Time Dr. SMS selamat sekali lafaz nikah tu, dia boleh tumb up lagi…. iskh…iskh…
    Dah muka dia cute babyface, buat aksi gitu…tampak sgt mcm bebudak… (bebudak yg nakal, matang & dewasa ….)

    0
    0
    • bg aku that’s better drpd perkahwinan X (bkn nama sebenar) yg mana lepas nikah pengantin ppuan ngan crowd bertepuk tngn, ade ke.. org tadah tangan kesyukuran pada ilahi, dia main tepuk tngn laks…aduyaiii

      0
      0
  103. eclipse says:

    aku tgk ok jer dr halina tue…btl lah cr dia tue…apehal lak dia tgedik2…itulah cr dia nak “welcome” tetamu…zmn dh berubah…yg dok jln tunduk2 tue sbb tetamu yg dtg pon byk org kg…makcik2…so kena lah sopan…mcm wedding dorg ney yg dtg sume org ternama…sume bangsa ade…maybe itu cr dia nak hargai kedatangan tetamu…

    pengkomen2 len yg ckp xokla…apela…sbnrnya ade psaan dengki…ade jer yg xkena…smpi bile2 lah korg xkan merase mcm tue…huhuhu..

    0
    0
  104. BumbleBee says:

    hate Yuka from Indonesian Idol…rosak lagu my baby you….bingit~

    0
    0
  105. Sarawak says:

    Salam to all…
    first, yang pengkomen ni bukan nye hasad dengki. Mereka just menyatakan ketidakpuasan atau tidak menyetujui sesuatu perkara kot. Kalau kawen tu tak de masalah la, tapi mungkin cara menyambut nyer jer…nampak sangat dalam majlis tu duniawi sangat..Boleh jugak dikatan hamba kepada dunia atau duit??..

    Fikirkan apa yang betol atau apa yang tidak..logik atau tidak, Ujian kepada mereka berdua sebnrnya dalam hal ni..
    Bagi aku, mereka dua kawen tu takde masalah, sama padan.sama cocok, tapi pembaziran sangat2 la…macam dah lupa ngan tuhan dah pulak…hehe..

    P/S : handsome n cantik mana pun taik tetap bau kan..huhu…

    0
    0
    • fikir says:

      yess.. stop to say other people PHD or hasad dengki ke, ngok ke.,. pape pun la.. kalo nk komen, drop ur comment here, be nice n x pyh la nk kata mcm2 sgt kt org.. letih la nk baca setiap comment tu state pasal hasad dengki la ape.. kalo comment tu btul, accept je la. kalo rasa cross the boundaries, tegur elok2.. kadang2 kalo banyak sgt cakap, takut makin melalut2.. makin x btul n makin menunjukkan kebodohan sdiri.. peace.

      0
      0
      • hmmm aku just complain psl selawat tu je, klu itu dikire PHD, aku wase sedih lah… psl majlis grand, as long as tak berhutang dan tetap menjamu mereka yg kurang bernasib baik kire ok aaa… kena plak org sponsor, bak kate pepatah rezeki jgn ditolak kan kan kan….

        0
        0
      • TOK WAN says:

        Kalau manusia satu dunia ni satu pendapat, hati, rambut, mata dll. sama warna, aman lah dunia. Dah nama pun komen, macam-macam ragam lah yang ada.

        0
        0
  106. gambar says:

    bagi aku dr halina lg bijak dr sms, dr cara senyum. aku okei jer cara senyum dr halina, senyum mulut. tp aku menyampah tgk sms senyum, nampak stupid bila senyum dgn hidung sekali dicengitkan. aku mcm boleh dgr jer bunyi “huuu” tu. haha.

    0
    0
  107. Zita Isma says:

    Aku doakan mereka bahagia di dunia dan akhirat… Pasangan sangat sepadan dan serasi… Comel Dr Harlina asek senyum dan melayan tetamu.. Walaupun apa orng kata, masing2 ada pendapat sendiri.. Tapi perkahwinan Dr Muzafar & Dr Harlina yang paling aku suka dalam banyak2 perkahwinan yg di buat cara live…. Sangat ceria dan sangat sporting… Comel sangat… Tahniah buat kalian

    0
    0
  108. dewasa says:

    dr halina lg cantik senyum tutup mulut sbb bibir dia nipis, bila nampak gigi xnampak bibir atas….

    0
    0
  109. liz swk says:

    Alhamdulillah dah selesai dah majlis besar bagi Dr.SMS dan Dr. Halina. Tahniah diucapkan.

    Bagi saya, majlis dahpun selamat dan berjalan dengan lancar. Kritikan dan teguran negatif jangan disimpan dalam hati sebab tak membinapun. Yang penting yang wajib dah tertunai, pasangan bersih dari sebarang isu negatif dan sekufu, sama cantik sama padan dan sama pandai… Usah risau, majlis tu majlis saudara berdua, bagaikan raja sehari kalau nak sengih dan senyum meleretpun sepanjang hari apa salahnya. Minda yang terbuka, senyuman pula dari hati yang ikhlas dan gembira di hari yang berbahagia…
    Teruskan perjalanan berdua bersama, semoga keceriaan bersama mereka sepanjang hidup bersama, Amin…

    0
    0
  110. Opz! says:

    dr halina tu…tak lekang dengan senyuman…..:))

    0
    0
  111. gemini says:

    boleh main on off pulak…

    0
    0
  112. zaiton bte salleh says:

    pengantin perempuan terlampau tersengeh2 , dn ketawa, sampai mulut besar di buka, seharus pengantin perempuan ada sopan dan sikit hanya seyum, dan jgn bercakap atas pelamin, dr muszafar ok,dah tu, make dr halina kusam ,tak berseri, baju pun tak angkat seri muka, mcm biasa aje, dr muzafar lawa dn manis, dr harlina macm orang dalam pantang , kenapa tak make dan baju tu biar berseri, hanya sekali saj perempuan bersanding, lelaki tak tahu lah….

    0
    0
  113. saya lah says:

    pendapat sy :
    mgkin tingkah dr halina dlm majlis agak kurang manis, tp maafkan lah dia…kalau kita fikir dia mesti sopan&beretika dlm majlis, kita pun patut sopan dan beretika semasa menegur tingkah lakunya…
    apa2 pun gelaran utk dr sms, angkasawan atau pun pelancong, itu lah yg mnjadi permulaan tapak utk msia dlm aeroangkasa ni..baby pun merangkak dulu baru berjalan, bercakap pun merepek2 dulu baru perlahan2 fasih…
    akhir kata :
    Ibnu Mas’ud r.a. meriwayatkan bahwa Rasulullah s.a.w. bersabda, “Orang
    mukmin bukan seorang pencela, bukan seorang pengutuk, bukan seorang yang
    keji dan bukan seorang yang berkata kotor.”

    0
    0
  114. mori says:

    haii..korang ni pandai jer nk mengata org..kalu terkena kat hang baru tau mcm mana berada di situasi dia…kiranya korang dh mengumpat dia..bila nk minta halal dngn dia…insaf la..drpd dok mengata baik p baik keja berfaedah.

    0
    0
  115. marikh girl says:

    apapun both of them memang comel….

    0
    0
  116. ayumiHamasaki says:

    suka la tgk dorg ni……. sama cantik sama padan

    0
    0
  117. chela says:

    sama cantik, sama padan, sama doktor. :) Moga jodoh panjang ke anak cucu. Amin. :)

    0
    0
  118. suke SM says:

    suka nye!!!! huhu.. time nikah, sheikh muszaphar cool jeee. faktor umur kot :) waaaaa jelesss :)

    0
    0
  119. nu..ui says:

    xske lar si harlina neh..pasl senyum meleret sgt wat malu kaum hawa jer…cm xsabor2

    0
    0
  120. Amy Samyn says:

    Only want to say your article is as tonishing. The lucidity in your post is simply striking and i can assume you are an expert on this field. Well with your permission allow me to grab your rss feed to keep up to date with incoming post. Thanks a million and please keep up the a uthentic work.

    0
    0
  121. I agree with your thoughts here and I really love your blog! I’ve bookmarked it so that I can come back & read more in the future.

    0
    0
  122. JUN says:

    yang suke megutuk+mengata couple ni sebenarnye korang dengki kan..tu la tipikal hati manusia yang busuk..
    korang2 ni bagus+perfect sgt ke

    0
    0